Gratis boekhoudprogramma voor stichting

Stichtingen dienen, net als bedrijven met een winstoogmerk, te voldoen aan de regels van de Belastingdienst. Gezien veel stichtingen geen grote pot met geld ter beschikking hebben, kan een gratis online boekhoudprogramma voor de stichting uitkomst bieden. Op deze manier zeg je jouw Excel bestanden vaarwel en is het eveneens makkelijker om meerdere personen toegang te geven tot de administratie.

In dit artikel bespreken we welke gratis boekhoudprogramma’s voor stichtingen er zijn, wat je hier precies mee kunt en wat de voordelen zijn boven een offline administratie. Denk aan de ledenadministratie, het automatisch incasseren van donaties, urenregistratie en de BTW aangifte. Lees snel verder om erachter te komen, welke gratis boekhoudprogramma’s er zijn voor jouw stichting of vereniging.

Wil je een gratis boekhoudprogramma voor je stichting uitproberen?

Via Zelfboekhouden.com kun je een gratis boekhoudprogramma uitproberen. Met de onderstaande knop krijg je automatisch de kortingscode om het boekhoudprogramma geheel gratis uit te proberen.

Inhoudsopgave

gratis boekhoudprogramma voor stichting

Wat is een stichting?

Voordat we ingaan op gratis online boekhoudprogramma’s voor stichtingen, even een korte introductie wat een stichting nu precies is. Een stichting of vereniging zet zich belangeloos in, voor een nobel doel. Helaas krijgen ook organisaties zonder een commercieel winstoogmerk, te maken met de Belastingdienst.

Zaken als BTW, loonheffingen, sponsorgeld, subsidies en meer, dienen te voldoen aan de regels van de Nederlandse Belastingdienst. De administratie van een stichting kan daardoor tamelijk ingewikkeld worden, waardoor online boekhouden in Excel veelal niet voldoende is. Gelukkig zijn er gratis online boekhoudprogramma’s voor stichtingen en verenigingen, zodat het geld dat er is behouden blijft, voor hetgeen waarvoor de stichting is opgericht.

Voordelen van een online boekhoudprogramma voor stichtingen

Het bijhouden van een online boekhouding, biedt een aantal voordelen boven een offline boekhouding. Hieronder hebben wij deze voor jou op een rij gezet:

 • De boekhouding is altijd up to date en je weet precies hoe de stichting er financieel voor staat
 • De boekhouding is makkelijk overdraagbaar en er kunnen meerdere personen (tegelijkertijd) aan werken
 • Je geeft de accountant of financieel adviseur van de stichting makkelijk toegang, via een eigen set inloggegevens
 • De BTW aangifte wordt veelal automatisch opgesteld (inclusief eventuele belastingvoordelen), zodat deze enkel nog maar hoeft te worden gecontroleerd
 • Online gratis boekhouden betekent minder kans op fouten. Aangezien berekeningen door het programma zelf worden uitgevoerd en het online boekhoudpakket gebruik maakt van slimme functies
 • Veel online boekhoudprogramma’s bieden eveneens een bron aan kennis. Handig als er dingen zijn waar je niet uitkomt of om je boekhoudkundige kennis bij te spijkeren

Gratis boekhoudprogramma’s voor stichtingen en verenigingen

Er zijn meerdere bedrijven die gratis boekhoudprogramma’s aanbieden. Deze zijn veelal niet specifiek gericht op stichtingen, maar daardoor niet minder goed. Deze boekhoudprogramma’s zijn zo gemaakt, dat ze toepasbaar zijn voor allerlei soorten ondernemingen; zo ook verenigingen en stichtingen.

Hieronder gaan we in op een aantal gratis boekhoudprogramma’s, zodat je altijd de financiële administratie van jouw stichting op orde hebt en deze voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Gratis boekhoudprogramma voor stichtingen van E-Boekhouden

gratis boekhoudprogramma e-boekhouden

E-Boekhouden is een bekende naam, als we het hebben over kwalitatieve online boekhoudsoftware. E-Boekhouden biedt een gratis boekhoudprogramma aan voor startende ondernemers, waaronder ook stichtingen en verenigingen vallen. Je maakt maar liefst de eerste 15 maanden na inschrijving bij de Kamer van Koophandel, geheel gratis gebruik van alle functies die E-boekhouden te bieden heeft. Op deze manier start je jouw stichting of vereniging meteen op een professionele manier en leer je al gaandeweg wat er allemaal bij de boekhouding van jouw stichting komt kijken.

Indien je na die 15 maanden beslist om een betaald abonnement af te sluiten, kost jouw stichting dat slechts €9,50 per maand. Het pakket voor de ledenadministratie kost €8,50 per maand, ongeacht het aantal leden. E-Boekhouden hanteert een gereduceerd tarief voor stichtingen en verenigingen. Daarbovenop bieden ze ook nog eens een extra korting aan van 15%, in ruil voor het plaatsen van een banner op jouw website; het sponsorprogramma.

Het gratis boekhoudprogramma voor een stichting van E-Boekhouden, is een compleet boekhoudprogramma, waarmee je de gehele administratie bijhoudt. De functies van dit gratis boekhoudprogramma, genaamd ZZP/Mini, zijn onder meer:

 • Een automatische bankkoppeling met de rekening van de stichting of vereniging
 • Werken met budgetten en begrotingen
 • Facturen, offertes, herinneringen en aanmaningen, maken en versturen
 • Automatische incasso’s en periodieke facturen, handig voor contributies en donaties van donateurs en leden
 • Uren- en rittenregistratie, ook handig voor vrijwilligers en werknemers
 • Up to date rapportages, voor het verkrijgen van extra inzicht
 • Het automatisch opstellen van de BTW aangifte en opgaaf ICP
 • Het koppelen van een webshop aan de online boekhouding. Handig als je artikelen verkoopt voor het goede doel
 • Een leden- of donateursadministratie. Voor het aanmaken en importeren van een ledenbestand, plus het regelen van contributies

Gratis boekhouden voor jouw stichting met Visma

gratis boekhoudprogramma stichting met visma

Visma biedt, net als E-Boekhouden, een gratis programma aan voor starters. Hieronder vallen dus ook stichtingen en verenigingen. Het enige dat jij hoeft te doen, is jouw aanvraag indienen binnen 3 maanden na inschrijving bij de KvK.

Je ontvangt dan het Visma eAccounting Standaard pakket helemaal gratis en kiest zelf of je deze na een jaar wil omzetten in een betaald abonnement. In dat geval betaalt jouw stichting €18,- voor de online diensten van Visma. Het gratis online boekhoudprogramma van Visma, is een compleet programma voor zowel facturatie als boekhouding.

Hieronder een overzicht van de (slimme) functies, van dit gratis boekhoudprogramma voor stichtingen:

 • Scan losse bonnetjes met de app, direct naar de online administratie van de stichting
 • Een directe bankkoppeling met de rekening van de stichting of vereniging. Beschikbaar voor verschillende banken
 • Factureren op jouw manier; via e-mail, pdf of geprint
 • Het automatisch klaarzetten van de BTW aangifte voor de Belastingdienst en het indienen ervan via het online boekhoudprogramma zelf
 • Koppel kassa’s en webshops aan jouw online boekhouding, zodat je alles in één handig overzicht hebt
 • Dankzij de slimme software, werk je eenvoudig online samen met jouw accountant
 • Indien gewenst kies je voor aanvullende modules, zoals urenregistratie en meer

Gekko, gratis boekhoudsoftware voor stichting

Gekko is een gratis boekhoudprogramma voor iedere stichting en vereniging, waar je onbeperkt gebruik van maakt. Het gratis boekhoudpakket omvat veel verschillende functies, maar is indien gewenst uit te breiden met het betaalde pakket. Dit betaalde pakket kost €12,- per maand.

Op deze manier doe je geen miskoop, want je hoeft enkel te upgraden als jouw stichting behoefte heeft aan meer mogelijkheden en je eveneens tevreden bent over de aangeboden diensten van Gekko. Hou er rekening mee dat de bankkoppeling in het gratis pakket, slechts 1 maand kosteloos te proberen is.

Hieronder een overzicht van de functies die de gratis boekhoudsoftware van Gekko aanbiedt:

 • Registreer uren via vaste en mobiele apparaten, inclusief het indelen van uren per project (of vrijwilliger)
 • Onkostenregistratie, ook handig voor het opnemen van losse bonnen d.m.v. de gratis Gekko boekhoud app
 • Rittenregistratie, onder meer voor het bijhouden van kilometervergoedingen van vrijwilligers en werknemers
 • Het aanmaken en versturen van (UBL) facturen
 • Voeg een iDEAL betaallink toe aan facturen; handig voor donaties. Hou wel rekening met een maximum van 5 betalingen per maand, binnen het gratis boekhoudpakket
 • Meer inzicht, d.m.v. een winst- en verliesrekening

Gratis boekhoudprogramma van Tellow voor stichting en vereniging

gratis bokhoudsoftware stichting tellow

Tellow is een compleet boekhoudprogramma, voor iedereen die liever bezig is met ondernemen, waaronder natuurlijk het ondernemen voor een stichting ook valt. De boekhoudsoftware van Tellow is gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen. Het bedrijf geeft ook gratis webinars, indien je je wil verdiepen in bepaalde onderdelen van de administratie.

Tellow biedt een gratis boekhoudprogramma aan voor stichtingen, verenigingen en ZZP’ers. Dit pakket is erg uitgebreid en geschikt voor het grotendeels bijhouden van de administratie van de stichting. Indien je meer functies wenst, is het mogelijk om over te stappen naar een van de betaalde abonnementen. Het goedkoopste abonnement is Tellow Basis en kost €12,99 per maand. Indien je kiest voor een jaarbetaling, ontvang je maar liefst een korting van €3,- per maand.

 • Bonnen scannen met de Tellow app, maximaal 20 per maand
 • Facturen maken en versturen, maximaal 3 per maand
 • Een automatische bankkoppeling met de rekening van de stichting
 • Een winst- en verliesrekening opstellen en inzicht verkrijgen in de financiële situatie
 • Gratis Tellow opstartservice

Goedkope boekhoudprogramma’s voor stichtingen

Naast gratis boekhoudprogramma’s voor stichtingen, zijn er ook een aantal aanbieders die een compleet online boekhoudprogramma aanbieden voor een zeer zacht prijsje. Deze programma’s bieden soms meer functies aan, dan gratis boekhoudprogramma’s voor stichtingen. Vandaar dat we ook deze hebben opgenomen in dit overzicht.

Gratis boekhoudprogramma voor stichting van Rompslomp

gratis boekhoudprogramma vereniging rompslomp

Rompslomp is een perfect programma, voor iedereen zonder boekhoudkundige kennis. We kunnen ons maar al te goed voorstellen, dat het bijhouden van de administratie voor velen een noodzakelijk kwaad is, waarvoor je niet altijd zin en tijd hebt. Rompslomp gebruikt makkelijke termen, waardoor je precies weet wat er bedoeld wordt bij het invoeren van bepaalde gegevens.

Het gratis pakket van Rompslomp, is enkel voor het maken van offertes en facturen. Het is dus geen compleet gratis boekhoudprogramma en niet voldoende als je op zoek bent naar online boekhoudsoftware. Het complete boekhoudprogramma van Rompslomp is wel de eerste 30 dagen geheel gratis en zonder verplichtingen uit te proberen. Zo zit je dus nergens aan vast, indien je achteraf niet tevreden bent.

Rompslomp biedt twee betaalde pakketten aan, Rompslomp Plus van €5,- en Rompslomp Pro van €15,- per maand. Hou hierbij rekening met bijkomende kosten voor sommige functies, zoals scan & herken. Betaal je direct voor een heel jaar, dan ontvang je 16% korting; oftewel 2 maanden gratis.

De functies van Rompslomp Plus voor stichtingen en verenigingen zijn:

 • Facturen en offertes opmaken en e-mailen, inclusief huisstijl
 • Urenregistratie, handig voor het bijhouden van uren van betaald en onbetaald personeel
 • Rittenregistratie, bijvoorbeeld voor het bijhouden van reiskostenvergoedingen van vrijwilligers

De functies van Rompslomp Pro voor stichtingen en verenigingen zijn:

 • Alles van Rompslomp Plus
 • Een BTW overzicht (geen automatische indiening)
 • Balans en winst- en verliesrekening, voor meer financieel inzicht

Gratis boekhoudprogramma voor stichting van Informer

Met Informer hou je op een makkelijke manier jouw online boekhouding bij, dus ook die van een stichting of vereniging. Informer beschikt over het keurmerk voor betrouwbaar boekhouden en is eveneens ontwikkelpartner van de Belastingdienst. Het is te gebruiken vanaf ieder apparaat, waaronder de handige Informer app voor mobiele apparaten.

gratis boekhoudprogramma stichting informer

Informer biedt een gratis pakket aan, voor de proefperiode van één maand. Daarna ontvang je 50% korting, indien jouw stichting minder dan 6 maanden staat ingeschreven bij de KvK. Er zijn verschillende betaalde pakketten die interessant zijn voor stichtingen en verenigingen. Zoals: het Informer ZZP Basis pakket van €12,- per maand of het ZZP Plus of Extra pakket van €19,- per maand. Aangezien het Basis pakket voldoende is voor de meeste stichtingen, hebben wij deze gebruikt voor het toelichten van de functies.

De functies van het Informer Basis pakket zijn als volgt:

 • Facturen en offertes maken en versturen
 • Banktransacties inladen, maximaal 30 per maand
 • BTW aangifte berekenen en indienen, inclusief betaling met iDEAL en een suppletieaangifte
 • ICP aangifte berekenen en indienen bij de Belastingdienst
 • Financiële overzichten
 • Periodieke facturen; handig voor donaties en lidgeld van donateurs en leden
 • Automatische afschrijfschema’s voor grotere investeringen
 • Informer app
 • Robotic accounting, voor de automatisering van handelingen; tijdbesparend
 • Relatiebeheer, inclusief een KvK koppeling
 • Chatten met de helpdesk van Informer
 • Koppelen van webshop en betaalprovider, voor het vergen van extra inkomsten voor de stichting

Gratis boekhoudprogramma voor stichting van Silvasoft

gratis boekhoudsoftware vereniging silvasoft

Silvasoft is een bekende leverancier van online boekhoudsoftware, voor zowel Nederlandse als Belgische stichtingen en verenigingen. Het boekhoudprogramma biedt een totaaloplossing voor de online boekhouding zelf, evenals bijkomende zaken zoals urenregistratie, projectbeheer en kilometerregistratie.

Silvasoft biedt geen gratis boekhoudprogramma aan voor stichtingen en verenigingen, maar hanteert wel schappelijke tarieven. Het goedkoopste pakket voor boekhouden is €10,95 per maand, waaraan je indien gewenst extra modules kunt toevoegen. Denk aan: tijdregistratie voor €3,95, facturatie voor €6,45 en/of personeelsmanagement (HRM) voor €3,95 per maand. Deze modules zijn ook los af te sluiten.

De functies van het Silvasoft boekhoudpakket zijn:

 • Slimme functies, voor het automatiseren van 90% van de totale administratie
 • Boekhoudcontrole voor het opsporen van foutjes, zodat de boekhouding altijd voldoet aan de eisen van de Belastingdienst
 • BTW aangifte en opgaaf ICP, inclusief het versturen naar de Belastingdienst
 • Documenten en bonnen mailen naar de documenten inbox. Erg nuttig als meerdere mensen losse bonnetjes hebben en deze direct verstuurd kunnen worden naar één centrale plaats
 • Het instellen van automatische afschrijvingen, voor grote aankopen
 • Uitgebreide rapportages, op basis van de grootboekrekening
 • Silvasoft mobiele app, perect voor onderweg of als je geen vast apparaat in de buurt hebt
 • Verschillende koppelingen, zoals die voor een webshop of kassa
 • Gratis gebruik van de relatiebeheer module, tevens voor het bijhouden van afspraken en adressen
 • De Silvasoft overstapservice

Overzicht gratis boekhoudprogramma’s voor stichtingen

Programma:Gratis:Maandelijkse kosten betaald abonnement:Extra info:
E-BoekhoudenJa, 15 maanden voor startende stichtingen€9,50Kortingen voor stichtingen en verenigingen op het betaalde abonnement
VismaJa, eerste jaar voor startende stichtingen€18,-
GekkoJa, onbeperkt€12,-
TellowJa, onbeperkt€12,99€3,- korting per maand bij een jaarabonnement
RompslompNee€5,- / €15,-16% korting bij een jaarabonnement
InformerNee€12,- / €19,-50% korting voor startende ondernemingen
SilvasoftNee€10,95Gratis module relatiebeheer

Conclusie

Er zijn veel mogelijkheden om de boekhouding van jouw stichting of vereniging, online zelf te doen. Je hebt daarbij de keuze uit gratis boekhoudprogramma’s of goedkope boekhoudprogramma’s die veelal korting bieden aan stichtingen die net zijn opgericht of een jaarlijks abonnement afsluiten. Alle boekhoudprogramma’s in dit artikel, bieden sowieso een gratis abonnement aan voor een proefperiode.

We hebben zowel gratis boekhoudprogramma’s voor een onbeperkte duur, als goedkope boekhoudprogramma’s opgenomen in dit artikel. Aangezien al deze online oplossingen veel goedkoper zijn, dan een professionele boekhouder of accountant. Goedkope boekhoudpakketten bieden veelal meer mogelijkheden en uitgebreidere functies, dan gratis boekhoudprogramma’s voor een stichting.

We hopen dat dit artikel je meer duidelijkheid heeft gegeven en helpt bij het vinden van het beste boekhoudprogramma voor jouw stichting.

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Zijn er gratis boekhoudprogramma’s voor stichtingen?

Ja, er zijn meerdere gratis boekhoudprogramma’s voor stichtingen. In dit artikel bespreken we welke boekhoudprogramma’s gratis online software aanbieden en welke functies handig zijn voor stichtingen en verenigingen.

Klik hier voor meer informatie

Welk boekhoudprogramma is gratis voor een stichting?

Er zijn meerdere boekhoudprogramma’s die een gratis abonnement aanbieden voor een stichting. Denk aan Visma, E-Boekhouden en Gekko. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen deze gratis boekhoudprogramma’s voor stichtingen, zodat je precies weet welke het beste bij jouw organisatie past.

Klik hier voor meer informatie

Welk boekhoudprogramma biedt korting voor stichtingen?

E-Boekhouden biedt stichtingen en verenigingen korting aan op het betaalde boekhoudpakket. Ze hebben eveneens een sponsorprogramma, waarbij je nog eens 15% korting ontvangt, bovenop het gereduceerde tarief. Lees in dit artikel precies welke functies E-Boekhouden aanbiedt voor stichtingen.

Klik hier voor meer informatie

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een Boekhoudprogramma voor een Stichting of Vereniging?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten