Aan welke eisen moet een goed boekhoudprogramma voldoen?

Een goed boekhoudprogramma moet de functies bevatten waarmee jij jouw administratie correct kunt verzorgen. En dat voor een eerlijke prijs.

Tot enkele tientallen jaren geleden werd bij veel bedrijven de volledige boekhouding nog op papier gedaan. Kasten vol met ordners moesten ervoor zorgen dat de boekhouding veilig en overzichtelijk bewaard bleef. Met de komst van online boekhouding is veel van deze rompslomp verleden tijd. Het ongemak van het opslaan van een kostbare boekhouding en het opzoeken van facturen maakte het er niet makkelijker op. Moderne boekhoudpakketten laten een compleet andere wereld zien. Maar dan blijft voor veel ondernemers alsnog de vraag over: waar moet een boekhoudprogramma eigenlijk aan voldoen? Hoe herken ik een goed boekhoudprogramma? Wat zijn de eisen van een boekhoudprogramma?

Wij helpen je met het vinden van een boekhoudprogramma dat bij jou past.

Kort samengevat zijn dit de beste boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst:

e-boekhouden logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen en digitaal versturen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

rompslomp

 • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Omvang van jouw bedrijf

De makkelijkste manier om te filteren op boekhoudprogramma’s is door de omvang van je bedrijf als eerste filter te nemen. Veel boekhoudprogramma’s richten zich namelijk exclusief op kleine ondernemers en niet zozeer op BV’s of VOF’s. Als jij een ZZP-er bent, gaat er een wereld aan mogelijkheden open. De beste boekhoudprogramma’s van dit moment voldoen vooral aan de wensen van veel ZZP-ers.

Je kunt dan ook meteen alle programma’s afstrepen die niet specifiek voor de omvang van jouw bedrijf ontworpen zijn. Ben je een MKB-er? Dan is de keuze voor MoneyMonk of Exact Online een goede optie. ZZP-ers kunnen beter terecht bij Moneybird, Exact Online of e-Boekhouden.

Heb je eenmanszaak? Lees dan het artikel: boekhouding eenmanszaak

Hoeveel mensen moeten de boekhoudprogramma’s kunnen gebruiken?

Een ander belangrijk criteria is het aantal gebruikers dat binnen de omgeving van de boekhoudsoftware mogelijk is. De kans is groot dat je een specifiek aantal mensen, of bijvoorbeeld alleen jezelf, gebruik wilt laten maken van de boekhoudsoftware. Als je echter iemand in dienst hebt om de boekhouding te verzorgen of je iemand regelmatig wilt laten meekijken, is het handig om een extra gebruiker te kunnen toevoegen.

Lang niet alle boekhoudprogramma’s voldoen aan het criteria om (kostenloos) meerdere gebruikers te kunnen toevoegen. Bij e-Boekhouden kan je bijvoorbeeld onbeperkt gebruikers toevoegen terwijl je bij Exact Online hier fors voor moet bijbetalen.

rompslomp voldoet aan de eisen van een goed boekhoudprogramma

Daarom is het verstandig om vooraf na te gaan hoeveel mensen jij gebruik wilt laten maken van het boekhoudprogramma. Ben jij de enige? Dan hoef je hier geen rekening mee te houden. Maar dan wil je er natuurlijk ook niet voor bijbetalen.

Lees ook de review artikelen:

Mobiele apps

Onder andere Moneybird en Exact Online onderscheiden zich van de concurrentie door het aanbieden van mobiele apps. Deze apps zijn geschikt voor zowel smartphones (iOS en Android) alsook tablets. Dit stelt ondernemers in staat om ook wanneer zij niet in de buurt van een computer zijn hun administratie te beheren.

Indien jij veel onderweg bent en ook dan in staat wilt zijn om je administratie na te kijken, is dit natuurlijk een functie die niet mag ontbreken. Deze apps zijn inbegrepen in ieder boekhoudpakket van zowel Moneybird en Exact Online.

Actueel overzicht van de gezondheid van jouw bedrijf

Door de jaren heen zijn boekhoudprogramma’s nog beter in staat geworden om te voldoen aan de wildste dromen van iedere ondernemer. Kleine ondernemers waren jarenlang toegewezen tot het betalen van hoge bedragen aan accountants. Zelfs het opvragen van de actuele stand van zaken bracht vaak al een uur of twee facturabele uren met zich mee. De kosten liepen dan ook snel op. Iets wat met online boekhoudprogramma’s wel heel anders is.

Online boekhoudprogramma’s zijn namelijk in staat jou op ieder moment dat jij dat wilt een inkijk te geven in de gezondheid van jouw bedrijf. Hoe gaat het met de huidige cashflow? Wat is de prognose van mijn jaaromzet? Hoeveel debiteuren zijn er en welke kortlopende schulden staan open?

Met enkele klikken ontdek jij wat het antwoord op deze vragen is. Zonder dat de teller van de accountant aangaat.

Makkelijker btw-aangifte en inkomstenbelasting doen

Daarbij kan je ook direct profiteren van een ander voordeel: je kunt zelf eenvoudig de btw-aangifte en inkomstenbelasting doen. Iedere factuur, inkomend en uitgaand, wordt namelijk direct verwerkt in een belastingoverzicht. Dit overzicht wordt tot het einde van ieder kwartaal bijgewerkt. Vervolgens kan jij, als je bijvoorbeeld je btw-aangifte wilt doen, in één keer alle getallen in de juiste volgorde overnemen. Je bent daardoor binnen enkele minuten klaar met het indienen van je btw-aangifte.

Datzelfde geldt voor de inkomstenbelasting, aangezien de jaarrekening en andere benodigde posten overzichtelijk worden weergegeven. Met deze informatie kan je jouw inkomstenaangifte zelfs indienen. Dat scheelt je ook meteen weer een bak geld dat anders naar een accountant was gegaan.

Het is natuurlijk wel belangrijk om na te gaan of jij wel je eigen btw-aangifte of inkomstenaangifte wilt doen. Indien je toch al van plan was om dit onderdeel uit te besteden, is het ook niet nodig om een boekhoudprogramma te zoeken dat deze functie bevat.

Sneller facturen sturen en verwerken

Een van de grootste voordelen is dat je straks veel meer controle hebt over je eigen administratie. Tenminste, als je voor een boekhoudprogramma kiest dat geoptimaliseerd is voor het ‘seamless’ versturen en ontvangen van facturen. Een fatsoenlijk boekhoudprogramma is tegenwoordig in staat om op een aangewezen e-mailadres jouw facturen te lezen en in de administratie te verwerken. Dit scheelt natuurlijk ook weer tijd.

Maar lang niet alle ondernemers vinden dit onderdeel even belangrijk. Mogelijk vind jij wel helemaal niet dat een boekhoudprogramma hieraan moet voldoen. Moneybird is een van de boekhoudprogramma’s waarmee je een complete workflow kunt opstellen voor het versturen en ontvangen van facturen en offertes.

Grondige analyses van jouw financiën

Vind jij dat een boekhoudprogramma moet voldoen aan het vermogen om grondige analyses van jouw financiën uit te voeren? Dan is alleen Exact Online in staat om jou in deze behoefte te voorzien. Bij Exact Online betaal je als het ware voor een ervaren accountant die je voorziet van analyses en rapporten waar je anders een dure accountant voor had moeten betalen. Hierdoor krijg je een beter begrip van de financiële gezondheid van jouw bedrijf!

e-boekhouden logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen en digitaal versturen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

rompslomp

 • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.

Wat zijn de voordelen van boekhouden in de cloud?

– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Wat kun je met een boekhoudprogramma?

Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.

Is er een boekhoudprogramma gratis te gebruiken?

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Is een boekhoudprogramma een eenmalige aanschaf?

Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?