Wat is een boekhouding app, Top 10, wat kan je er mee en welke zijn er?

Een uitgebreide boekhouding app review. De boekhoud app is onmisbaar voor de moderne ondernemer!

boekhouding app verschillende software is onmisbaar

Sommige ondernemers kijken er tientallen keren per dag op: hun boekhouding app. Steeds meer bedrijven achter boekhoudprogramma’s investeren in de ontwikkeling van een boekhoud app. Ik zie dan ook dat vrijwel ieder fatsoenlijk boekhoudprogramma een gratis app ‘meelevert’. Helemaal vrijblijvend te downloaden in de App Store van jouw mobiele telefoon of tablet. De kans is echter groot dat jij nog nooit van een boekhouding app gebruik hebt gemaakt of niet weet waarom je er nota bene gebruik van zou willen maken. Want wat kan je eigenlijk met een boekhouding app? Wat is de meerwaarde van een dergelijke app en is het wel veilig?

Ik heb grondig onderzoek gedaan naar het huidige aanbod apps. Tijdens dit onderzoek heb ik ontdekt dat de mogelijkheden extreem uiteenlopen. Sommige programma’s bieden zeer gebruiksvriendelijke en sterke apps aan. Anderen bieden geen app aan en zijn dit ook niet van plan.

Dit artikel bevat behalve een uitgebreide uitleg, ook overzicht van de top vijf beste boekhouding apps van dit moment. Indien jij veel waarde hecht aan het gebruik van een dergelijke app voor administratie, kan deze top vijf jou helpen het juiste boekhoudprogramma (en app!) te kiezen.

Benieuwd welke boekhouding app ik aanbeveel? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Wat is een boekhouding app?

Ik hoef het niet ingewikkelder te maken dan het is. Een boekhouding is niets meer dan een programma op je smartphone of tablet waarmee je een deel of zelfs alle functies kunt gebruiken van een normaal boekhoudprogramma. Dit soort programma’s, ook wel APPlicaties genoemd, zijn meestal alleen beschikbaar voor iOS (Apple iPhone, iPad etc.) en Android toestellen (bijv. Samsung Galaxy series en Huawei).

Meestal zijn de boekhouding apps te downloaden via de App Store van jouw telefoon (Google Play Store ofwel App Store). Tot zover wij weten, zijn alle boekhouding apps gratis te downloaden. Je kunt ze vervolgens wel alleen gebruiken als je ook een abonnement bij de uitgever van de app hebt voor het boekhoudprogramma dat je vanuit je computerbrowser kunt gebruiken. Met uitzondering van extra applicaties (zoals de urenregistratie van Visma), is het gebruik van alle apps inbegrepen bij de abonnementskosten.

De functionaliteiten van de verschillende apps lopen sterk uiteen, de ene boekhouding app is kortom de andere niet. Het is daarom verstandig de verschillende apps met elkaar te vergelijken.

Wat kan ik met een boekhoud app doen?

Zoals ik al kort liet doorschemeren lopen de functionaliteiten van de verschillende apps uiteen. Er zijn weliswaar verschillende basisfuncties waar tot mijn boekhouding kennis alle apps van zijn voorzien;

 • Het bekijken van ontvangen en verzonden facturen
 • Simpele rapportages zoals maandelijkse inkomsten en uitgaven
 • Het bekijken van de contactenlijst

De simpelste boekhoudapp die jij kunt downloaden voldoet aan de bovenstaande functies. Geavanceerde apps kunnen echter nog veel meer. Voorbeelden hiervan zijn;

 • Het maken van facturen en offertes
 • Het versturen van facturen en offertes
 • Het bekijken van uitgebreide rapportages en analyses
 • Het doen van elektronische btw-aangifte
 • Het versturen van herinneringen
 • Het inplannen van facturen

Top 10 beste nieuwe boekhoud apps van 2022

Ook in 2022 blijf ik de beste boekhoud apps voor je bijhouden. Afgelopen 16 maanden sinds ik dit artikel voor het eerst schreef, zijn er veel nieuwe boekhoud apps bijgekomen. Sommige van deze apps scoren ondermaats en blijven dan ook in dit artikel compleet buiten beschouwing. De apps waar ik als boekhouder wel echt over te spreken ben, krijgen in dit artikel een eigen plekje. Ze stormen niet meteen de algemene top 5 binnen maar krijgen een eigen top 5. Een top 5 waarin alleen de beste nieuwe apps aan bod komen.

Met een goede boekhoud app wordt boekhouden vanaf je mobiele telefoon of tablet toch heel wat makkelijker gemaakt. De meeste ondernemers zullen het vooralsnog bij hun computer houden. Maar de nieuwe generatie boekhoud apps die ik hieronder kort met je doorneem, maken het in principe mogelijk om je volledige boekhouding via een app te doen.

10. Rompslomp

Rompslomp is een van de meest gewilde boekhoudprogramma’s van de afgelopen twee jaar. Voordat het een eigen boekhoud app had uitgebracht, liet het al zien een uitstekende digitale boekhouder te zijn. Met een vernieuwde focus op jonge ondernemers pakt het boekhouden op een frisse manier aan. Sinds de komst van de Rompslomp app, voelt het allemaal zoals boekhouden moet zijn.

De app van Rompslomp probeert zoveel mogelijk in de buurt te komen van het boekhoudprogramma. Dat doet het onder andere door alle functies in gelijke vorm aan te bieden. Natuurlijk is dit niet voor iedere functie mogelijk. Zo kun je niet zomaar je btw aangifte vanaf de Rompslomp app doen. Wel kun je alle rapportages inzien, facturen sturen en ontvangen of even snel een offerte opmaken.

Vrijwel iedere boekhoud app geeft je de kans om de app als controlemechanisme te gebruiken. Onder andere Rompslomp heeft er dusdanig veel functies aan toegevoegd dat je in mogelijkheden niet exclusief beperkt bent tot dit doeleinde.

rompslomp

Speciaal gericht op eenmanszaak

 • Inclusief uren- en rittenregistratie
 • Factureren en boekhouden in 1
 • Inclusief boekhoudapp
Meer informatie

9. MoneyMonk

Zoals je hebt kunnen lezen is de Scan & Herken bij de meeste boekhoudprogramma’s de belangrijkste functie. In het geval van MoneyMonk, steekt de Scan & Herken functionaliteit er met kop en schouders boven uit. Het is het onderscheidende middel dat het echt makkelijker maakt om je boekhouding even snel te regelen. In het geval van MoneyMonk, is dat het grooste voordeel van de app.

De MoneyMonk is minder uitgebreid dan bijvoorbeeld die van Tellow. Dat komt doordat het vooral om de Scan en Herken functie draait en minder over andere functies. Zo kun je niet zo eenvoudig je normale boekhouding vanaf de MoneyMonk boekhoud app doen. Toch wel iets dat je van MoneyMonk zou verwachten.

Daar staat wel tegenover dat het enorm eenvoudig is om met de MoneyMonk app je bonnetjes te scannen en ze online te herkennen. Stel je voor dat je net voor jouw vaste opdrachtgever geluncht hebt. Je klant gaf aan dat je het bonnetje kunt declareren maar dat je het wel even voor moest schieten. Nadat de lunch klaar is en je betaald hebt, krijg je het bonnetje. Je pakt je smartphone erbij, je opent de MoneyMonk app en je maakt een foto van het bonnetje. Vervolgens wordt het bonnetje automatisch naar je boekhouding geüpload.

De magie begint pas echt als de boekhoud app het bonnetje gaat ontcijferen. Vaak weet de app precies welke gegevens het moet doorvoeren. Hierdoor komt het bonnetje direct perfect in je boekhouding te staan en met de juiste gegevens. Een paar klikken extra en er is een declaratie aangemaakt zodat je jouw voorgeschoten kosten weer terugkrijgt. Dat is pas echt een goed voorbeeld van hoe boekhouden echt makkelijker kan worden gemaakt.

moneymonk boekhoudprogramma

Geen boekhoudkennis nodig

 • Inclusief uren- en rittenregistratie
 • Met bankkoppeling
 • 30 dagen gratis uitproberen
Meer informatie

8. Tellow

Als dit een top 5 lijstje zou zijn waar net zo streng naar de noteringen gekeken zou zijn, denk ik dat Tellow bovenaan de beste boekhoud apps gestaan zou hebben. Daar zijn verschillende redenen voor, en dat begint bij de kwaliteit van Tellow in het algemeen.

Zo goed als de functies van Tellow in de normale boekhoudmodus zijn, zijn ze dat ook in de app. Het is niet alleen eenvoudig maar ook leuk om met de Tellow boekhoud app te administreren. Je voelt intuïtief aan hoe alles werkt en zou in theorie alles vanuit de app kunnen regelen.

De eerste keer dat je de Tellow app opent, merk je dat er actief aan de app gewerkt wordt. Het is veruit de mooiste boekhoud app van dit moment. Voor de jonge ondernemers die ondertussen wel aan de meeste moderne snufjes gewend zijn, duurt het niet lang voordat ze aan de app gewend zijn. Als je nog maar enige tijd digitaal zelf de boekhouding doet en wat minder modern ingesteld bent, zul je vast even aan deze nieuwe app moeten wennen.

Gelukkig wordt het allemaal snel duidelijk als je daadwerkelijk de Tellow app gebruikt. Alles staat haarscherp weergeven in handige overzichten en dashboards. De app voelt op ieder punt perfect aan. Dat terwijl de maandelijkse kosten van het gebruik van Tellow perfect te overzien zijn.

Mocht je twijfelen of Tellow iets voor je is, kun je het best de proefperiode volledig benutten. Tijdens deze proefperiode staan alle functies van Tellow tot je beschikking. Dan bedoel ik dus niet alleen de dashboards of de facturen, maar ook de app met de handige scan en herken functie. Kortom, er is geen reden in de wereld om Tellow niet een kans te geven. Helemaal niet nu je weet dat het misschien wel de beste boekhoud app is.

tellow

Gratis Boekhoudapp

 • Inclusief uren- en rittenregistratie
 • Factureren en boekhouden in 1
 • Zeer eenvoudig in gebruik
Meer informatie

7. Informer

Informer heeft een prettig ogende en gebruiksvriendelijke app. Volgens sommige gebruikers is de Informer app in vergelijking met eerdergenoemde voorbeelden wat gedateerd. Alhoewel de app volgens mij onderzoek nog helemaal niet zo oud is, is de stijl waarin de app ontworpen is inderdaad wat ouderwets.

Dat neemt niet weg dat de app voor mijzelf en anderen als gebruiksvriendelijk wordt ervaren. Je kunt namelijk met de InformerOnline-app de meest gangbare boekhoudkundige werkzaamheden uitvoeren. Daarbij zit je niet vast aan specifieke elementen waar andere apps wel last van hebben.

Ook hier is het verzorgen van de volledige boekhouding vanuit de Informer app misschien wat onrealistisch. Voor het scannen van bonnetjes en het nakijken van betalingen en facturen is het prima. Je kunt alleen niet verwachten dat het op ieder moment voldoende is hier al je administratieve werk mee te doen. Voor dat soort toepassingen, ben je waarschijnlijk toch beter uit met de web app van Informer.

In tegenstelling tot sommige van de boekhoudprogramma’s die ik op deze pagina besproken heb, is de Informer app voor ieder boekhoudpakket beschikbaar. Ook de goedkoopste pakketten geven je direct de mogelijkheid om de app te installeren en ermee te werken. Ofwel, het is niet nodig om een duurder pakket te nemen zodat je met de Informer app aan de slag kunt gaan.

informer online

Online boekhouden voor ZZP en kleinbedrijf

 • Offline en online boekhouden
 • Inclusief bankkoppelingen
 • Inclusief BTW aangifte
Meer informatie

6. MyFinance

De mobiele app van MyFinance ziet er op het eerste gezicht misschien wat eenvoudig uit. In de praktijk ontdek je dat het niet de uitgebreide administratiesoftware is waar je MyFinance aan de voorkant van kent. Met een wat eenvoudige vormgeving kun je gemakkelijk navigeren naar de functies die voor jou het belangrijkst zijn.

Zo kun je allereerst moeiteloos in het dashboard je belangrijkste gegevens zien. Hoe zijn de resultaten het afgelopen jaar geweest? Welke facturen staan er nog open of welke betalingen zijn recent binnengekomen?

Voor een specifieker overzicht, zijn de twee overzichten inkoop en verkoop openstaand ontworpen. In deze overzichten is weergegeven wat er precies aan facturen openstaat. Handig als je precies op een rij wilt hebben wat er nog geregeld moet worden.

Dat MyFinance zich met de app op freelancers en kleine ondernemers richt, wordt duidelijk met de volgende drie functies, inkoop foto, tijd toevoegen en rit toevoegen.

De ‘inkoop foto’ functie is te vergelijken met de scan en herken functie die je bij andere boekhoud apps tegenkomt. Met deze functie maak je een foto van een bonnetje of inkoopfactuur. MyFinance probeert vervolgens de gegevens op het bonnetje te herkennen zodat het direct in de administratie verwerkt kan worden.

Tijd en rit toevoegen, zijn twee individuele functies die het bijhouden van je ritten- en urenregistratie wel heel makkelijk maken. Heb je recent ritjes of uren gemaakt voor een opdrachtgever? Wil je declarabele uren of ritten opgeven in een overzicht dat je meteen kunt doorsturen? Dan is dat met deze twee functies eenvoudig te doen. Vervolgens kun je het overzicht opmaken en doorsturen zodat je de gemaakte kosten zo snel mogelijk op je rekening hebt staan. Zo makkelijk kan het gaan als je een goede boekhoud app hebt!

myfinance logo

Zeer veel boekhoudkoppelingen

 • Inclusief boekhoud app
 • Met diverse rapportages
 • Inclusief BTW aangifte
Meer informatie

5. Twinfield Samenwerken app

Twinfield is op deze website een veel besproken boekhoudprogramma dat over het algemeen als kwalitatief wordt gezien. Vooral grote bedrijven maken naar tevredenheid gebruik van het programma. Als je mijn eerdere Twinfield review gelezen hebt, heb je mogelijk gezien dat de boekhoudprogramma’s van Twinfield vooral geschikt voor ondernemers met meerdere werknemers zijn. De programma’s van Twinfield zijn over het algemeen aan de prijs, terwijl concurrenten die wel voor kleine ondernemers een programma ontwikkeld hebben betaalbaar zijn.

Mocht jij een actieve gebruiker van Twinfield zijn of willen worden, kan je gelukkig wel rekenen op een app. Deze app is niet zo uitgebreid als de rest van onze top vijf, maar nog steeds prettig in het gebruik. Vanuit Wolter Kluwers is de Twinfield Samenwerken app ontwikkeld. Via deze app voor administratie kan je alle boekhoudtaken in een enkel overzicht bijhouden. Doordat je anderen toestemming kunt geven om in de app mee te kijken, is het voor alle betrokkenen duidelijk welke taken er op de financiële agenda staan. Behalve het bijhouden van de taken en communicatie, kun je de Twinfield Samenwerken app gebruiken om samenwerkingsafspraken in te richten.

Helaas blijft het daar bij de Twinfield app bij en zijn verdere opties niet beschikbaar. Een gemiste kans.

Lees ook mijn review artikel: Twinfield review

twinfield

Marktleider voor MKB

 • Uitgebreide rapportages mogelijk
 • Eenvoudig te koppelen met andere software
 • Met gratis voorbeeld boekhouding
Meer informatie

4. Moneybird boekhouding app

Moneybird is het populairste boekhoudprogramma onder startende ondernemers. De simplistische maar gebruiksvriendelijke interface geeft duidelijk aan wat er met de app voor administratie mogelijk is. Op het eerste gezicht lijkt dat niet veel omdat de belangrijkste functies onderaan de balk weergegeven zijn.

Gelukkig ontdek je bij het eerste gebruik dat de Moneybird boekhouding app in staat is alle basisfuncties moeiteloos uit te voeren. Het maken en versturen van facturen is kinderwerk. Net als het inscannen van een bonnetje of het verwerken van een tankbon. Hierdoor hoef je nooit lang met een bonnetje op zak te lopen, je kunt je bonnetjes in een handomdraai met de Moneybird app verwerken.

Moneybird

Boekhouden en factureren in 1

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Meer informatie

3. Exact Online boekhoud app

Exact online app

Exact Online heeft een ervaren team op de bouw van haar boekhouding app gezet. Van alle boekhoud apps, is de app van Exact Online boekhouden dan ook voorzien van de meeste functies. Behalve de basisfuncties, kan je met de Exact Online app bonnetjes inscannen, uren bijhouden, projecten beheren en andere gebruikers laten meekijken (zoals je boekhouder). Ook kan je jouw contactenlijst en facturen, waar je ook bent, inkijken.

Daarbij kan je ook de wat eenvoudigere rapportages inkijken, zoals je resultatenrekening en balansen. Het is helaas niet mogelijk om complexere rapportages vanaf je smartphone te bekijken. De kans is aanwezig dat deze functie wel aan de boekhouding app in de nabije toekomst wordt toegevoegd.

Lees ook mijn review artikel: Exact Online review

exact home

Meer dan 30 jaar ervaring

 • boekhouden en factureren in 1
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
Meer informatie

2. Visma eAccounting boekhouding app

Visma eAccounting in het lijstje met beste boekhoud apps? Je ziet het goed. Visma heeft namelijk een uitstekende boekhouding ontwikkeld waarmee meer mogelijk is dan je zou denken. De afgelopen jaren heeft Visma eAccounting zich voor het eerst op ondernemers met minder dan vijf werknemers gericht. Dat heeft het onder andere gedaan door een pakket te introduceren vanaf € 15 per maand. Voor deze € 15 kan je ook onbeperkt gebruik maken van de Visma eAccounting app die te downloaden is in de Google Play Store en iOS App Store.

Middels de Visma app kan je behalve de basisfuncties (inzien van facturen, kostenmanagement etc.) ook tal van andere taken uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is het inscannen en verwerken van bonnetjes, of dat nu tank- of lunchbonnen zijn. Visma gaat echter een stuk verder dan andere boekhouding apps. Want waar de meeste apps blijven haken bij het inscannen van bonnetjes, kan je met Visma zelfs je personeelszaken regelen.

De Visma eAccounting app heeft namelijk een HR module die gebruikt kan worden om personeelszaken bij te houden. Loonstroken, verzuim, en declaraties kunnen moeiteloos worden beheerd met de Visma app. Dit is uniek voor boekhoud apps omdat dit lange tijd iets wat alleen gedaan kon worden met de grotere boekhoudprogramma’s.

Lees ook mijn review artikel: Visma eAccounting review

visma eaccounting

Meest gekozen door ZZP

 • Inclusief factureringsmodule
 • Met zeer goed boekhoud app
 • Inclusief BTW aangifte
Meer informatie

1. e-Boekhouden boekhoud app

e-Boekhouden is de kleinste en meteen de meest effectieve speler op de markt. Volgens meer dan 500 gebruikers heeft eBoekhouden namelijk de beste boekhouding app weten te ontwikkelen. En naar mijn eigen ervaringen, doen ze dat al vijf jaar op rij. Dan heb ik het nog amper gehad over het aanbod dat je 15 maanden op rij, app gratis en vrijblijvend, gebruik kunt maken van e-Boekhouden. Inclusief de eBoekhouden boekhouding app gratis is..

Je kunt de eBoekhouden app downloaden voor iOS en Android om deze vervolgens te gebruiken op zowel je smartphone en tablet. De boekhoudapp is voorzien van een indrukwekkend aantal functies die ook nog eens werken. Want veel van de boekhoudapps die het niet tot onze top 5 hebben geschopt, zitten propvol bugs.

Via de e-Boekhouden app kan je alles doen van het versturen van facturen tot het doen van btw-aangifte. Alle rapporten die je in de browserversie van het boekhoudprogramma tegenkomt, zijn ook te vinden in de app. Hierdoor kan jij, indien je bijvoorbeeld je btw-aangifte vergeet te doen maar op vakantie bent, iedere taak alsnog uitvoeren als je niet in de buurt van een computer bent.

Lees ook mijn review artikel: eBoekhouden review

e-boekhouden.nl

Boekhouden en factureren in 1

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Meer informatie

Heb jij een boekhoud app nodig?

Boekhouding apps worden op dit moment nog maar weinig gebruikt. De meeste ondernemers gebruiken de app alleen om te zien welke openstaande facturen er zijn of wat de maandomzet is. De verwachting is echter dat dit soort boekhoud apps de komende jaren van nog meer functies voorzien worden. En dan kan je echt alles vanaf je smartphone of tablet regelen.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

 

Meest gestelde vragen

Hoeveel kost een boekhouding app?

De goedkoopste boekhouding apps zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhouding app tussen de € 25 en € 50 per maand.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
* Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
* Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
* Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
* Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
* Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Lees verder voor het overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Lees hier verder voor onze boekhoudprogramma vergelijker

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zoek je een gratis boekhouding app?