Top 10 beste HRM software 2024

Welke moet je kiezen?

Human Resource Management, ook wel HRM, HR of personeelsmanagement genoemd, vormt een van de belangrijkste factoren binnen een onderneming. Er komen erg veel administratieve taken bij kijken, waardoor er soms weinig tijd overblijft om er daadwerkelijk voor het personeel te zijn. In deze top 10 vertel ik je wat de beste HRM software programma’s zijn, die jou als ondernemer of manager enorm zullen helpen. Je vindt in deze lijst verschillende soorten toepassingen voor zowel kleine als grote bedrijven en een diversiteit aan functies in meerdere prijsklassen. Zo kun jij kwalitatieve HRM software kiezen die past bij je onderneming en je budget. Als je er toch niet helemaal uitkomt, mag je mij altijd een berichtje sturen.

Kort samengevat is dit de Top 3 beste HRM software van dit moment:

 • Buddee – Beste prijs/kwaliteit
 • Hooray – Beste voor het MKB
 • Employes Beste voor kleine en middelgrote bedrijven

buddee hrm

 • Koppelingen met externe apps
 • Inclusief app voor IOS en Android
 • Gratis proefabonnement
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

hooray hrm

 • Nederlandse klantenservice
 • Digitaal personeelsdossier
 • Inclusief verlofregistratie
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

employes hrm

 • Makkelijk in gebruik
 • Gratis proefperiode
 • Incl. diverse workflows
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

Winnaars van de HRM software test

Hoewel meerdere programma’s de moeite waard zijn, scoren deze drie HRM software aanbieders en pakketten op vrijwel ieder vlak beter dan de overige opties:

Buddee – Gebruiksvriendelijke salaris en HR software inéén voor het MKB
Buddee richt zich op het MKB en biedt software aan die personeelszaken en de salarisadministratie combineert. De tarieven zijn schappelijk (vanaf €4,50 per medewerker, per maand) en voor een meerprijs is het zelfs mogelijk om de administratie geheel uit te besteden aan de professionals van Buddee. De HRM software is inclusief digitale personeelsdossiers, Employee Self Service (ESS), verlof- en verzuimmanagement, en zelfs software voor het bijhouden van een rittenregistratie en het registreren van losse bonnetjes. Buddee is een Nederlandse onderneming die veel positieve feedback ontvangt op onafhankelijke platformen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid van de software en de kundige klantenservice worden genoemd door gebruikers, iets waar ik persoonlijk ook positieve ervaringen mee heb. Kortom, een goede keuze voor een groot deel van de ondernemers met een MKB.

Hooray – Vaste prijzen en een uitstekende service
Deze Utrechtse onderneming krijgt net als Buddee lovende recensies van huidige gebruikers. De software is geschikt voor één of meerdere bedrijven, en de aanbieder luistert oprecht naar input van hun klanten. Als je belang hecht aan goede service, dan is Hooray zeker het overwegen waard. Hooray richt zich op het MKB, met vaste prijzen per gebruiker en per maand van 5 euro. Je hebt dus altijd toegang tot het volledige scala aan functies, wat met inbegrip is van: de loonadministratie, de boekhouding, een agenda, digitaal ondertekenen en zelfs een gratis implementatie service. De HRM software van Hooray is gratis uit te proberen en inmiddels hebben ze een klantenbestand opgebouwd van meer dan 500 betalende bedrijven.

Employes – Moderne salaris en HR software waarvoor je geen kennis nodig hebt
Employes biedt zowel salarissoftware, als salaris plus HR software aan, waarbij je als ondernemer de touwtjes in handen blijft houden. Dit bedrijf richt zich zowel op het MKB als kleine bedrijven met personeel, en is geschikt voor ondernemers zonder voorkennis. Naast het behouden van de controle, biedt de software ook meer inzicht zodat je op tijd kunt bijspringen indien nodig. De HRM software werkt naar mijn mening prettig, maar vanwege het iets hogere prijskaartje dan de vorige twee aanbieders is dit bedrijf op een derde plaats beland. Voordelen van de software van Employes zijn de gratis toegang voor je boekhouder, en de automatische aangifte bij het pensioenfonds en de Nederlandse belastingdienst. Employes biedt daarnaast als een van de weinigen een apart pakket voor DGA verloning (BV’s) aan.

Hoe ik HRM software bij Zelfboekhouden.com test

De beste HRM software vinden in het huidige aanbod is geen eenvoudige taak. Ik hoop dan ook dat deze top 10 je een heel eind op weg helpt, bij het vinden van een gepaste oplossing voor het managen van de personeelszaken binnen jouw onderneming. Hieronder heb ik de aspecten op een rij gezet waar tijdens het onderzoek op is gelet en hoe deze top 10 van HRM software tot stand is gekomen. Ik heb daarbij rekening gehouden met verschillende persona’s, van startende MKB bedrijven tot internationale ondernemingen.

Functionaliteiten
De beschikbare functies vormen een zeer belangrijk onderdeel van HRM software, want vooral het ontbreken van essentiële opties voor jouw onderneming kan ervoor zorgen dat de software tekortschiet. Naast het aantal functies heb ik ook gekeken naar de kwaliteit ervan, door ze eigenhandig te testen. Zo kan niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van de functionaliteiten worden gemeten.

Gebruiksvriendelijkheid
Een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid zorgt ervoor dat het prettig is om in het programma te werken. Iets dat natuurlijk ontzettend belangrijk is voor software die je dagelijks gebruikt, zoals HRM software. Hoe intuïtiver de software en hoe makkelijker je kunt navigeren, hoe minder tijd je uiteindelijk kwijt bent voor het uitvoeren van bepaalde taken.

Integraties
Als je bedrijfsprocessen wil automatiseren en digitaliseren, is het erg waarschijnlijk dat je meerdere programma’s of modules met elkaar wil koppelen. Dit voorkomt extra werk en zorgt ervoor dat je altijd een goed overzicht hebt vanuit een centrale online omgeving. Bij integraties met HRM software kun je denken aan salarisadministratie software, maar ook aan een boekhoudprogramma of urenregistratie systeem.

Prijs en prijsstructuur
Hoewel de prijs bij veel ondernemers als eerste de aandacht krijgt, is het belangrijk om de prijs te vergelijken met de geboden kwaliteit. Zo zorg je ervoor dat je een eerlijke prijs betaalt voor hetgeen je ontvangt. Naast de kosten per gebruiker/werknemer heb ik ook gelet op bijkomende kosten en natuurlijk eventuele verborgen kosten, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Klantenservice en ondersteuning
Het evalueren van de klantenservice in een vroeg stadium scheelt veel gedoe in de toekomst, als je hier een beroep op moet doen. Voor deze evaluatie heb ik gelet op de mogelijkheden die er zijn om contact op te nemen, openingstijden, evenals de kunde en klantvriendelijkheid van de klantenservice.

Beveiliging en privacy
Het nagaan van de beveiligingsmaatregelen van HRM software is noodzakelijk. Zo wordt de veiligheid van gevoelige gegevens gegarandeerd en dient deze overeen te komen met de wet- en regelgeving.

Populairste HRM software van dit moment

 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van HRM software?

Natuurlijk is deze top 10 samengesteld op basis van algemene kenmerken, waardoor het best kan zijn dat de nummer 6 geschikter is dan de nummer 1 voor jouw bedrijf. Om erachter te komen welke HRM software uit deze lijst het beste bij de behoeften van jouw bedrijf past, kun je op de volgende punten letten bij het uitkiezen van een HRM programma:

Wie gaat de HRM software gebruiken? – Wie de software gaat gebruiken weegt mee in het maken van je keuze. Zo beschikt veel HRM software over een Self Service optie, waarbij zowel managers als werknemers zelf gegevens kunnen invoeren en wijzigen. Hoe meer mensen van de software gebruik gaan maken, hoe belangrijker de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid is.

Integraties – Weet jij al of er programma’s zijn die je aan de HRM software wil koppelen? Zo ja, ga dan eerst na of dit mogelijk is bij jouw favoriete aanbieder. Zo is het bijvoorbeeld wel zo makkelijk als je jouw boekhoudprogramma of salarisadministratie kunt integreren. Maar ook als je nog geen software hebt die je wil koppelen, is het slim om na te denken over eventuele integraties die jouw leven als ondernemer in de toekomst een stuk makkelijker zullen maken.

Complexiteit van je bedrijf – De complexiteit van je bedrijfsactiviteiten bepaalt deels de hoeveelheid functies die je nodig zal hebben. Hoe complexer je onderneming; hoe ingewikkelder de software waarschijnlijk zal zijn. Exact en Afas zijn ondernemers die software aanbieden voor complexe bedrijven, terwijl de top 3 geschikt is voor het merendeel van de ondernemers inclusief het klein-MKB.

De grootte van je bedrijf – De grootte van je bedrijf speelt een belangrijke rol bij de keuze van HRM software. Bij Hooray en Buddee (behalve voor het uitbesteden) betaal je namelijk per gebruiker, waardoor de software ook geschikt is voor starters en kleinere ondernemingen. Bij Employes betaal je naast maandelijkse kosten een vaste prijs per maand, waardoor het een duurdere optie is voor bedrijven met een kleine omvang.

Budget – Prijzen voor HRM software variëren enorm, waarbij soms wel en soms geen salarisadministratie software is opgenomen. Zo is Offective een van de goedkoopste opties voor ondernemers met een kleiner budget. Probeer van tevoren je budget te bepalen en vervolgens een keuze te maken op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding binnen dit budget. Kijk ook naar de kosten die je extra gaat betalen als je onderneming groeit, zodat het ook in de nabije toekomst qua kosten de beste keuze blijft.

Volledige Top 10 Beste HRM Software tools

 1. Buddee – Beste prijs / kwaliteit
 2. Hooray – Beste voor gestroomlijnde HR processen
 3. Employes – Beste voor startende ondernemers
 4. Exact – Beste voor grote ondernemingen
 5. AFAS Software – Beste voor internationale bedrijven
 6. Offective – Beste voor kleine bedrijven
 7. Sympa – Beste voor bijhouden productiviteit
 8. Simplicate – Beste voor real-time inzicht
 9. Wrike – Beste voor tijd- en budgetmanagement
 10. Workday – Beste voor personeel strategieën

Update: Januari 2024

#1 Buddee – Lage kosten en veel mogelijkheden

Buddee biedt in feite twee opties aan, waarbij je voor een voordelig tarief de HRM administratie in eigen hand neemt of je dit geheel uitbesteed aan de onderneming. De software pakketten zijn maandelijks opzegbaar en tevens gratis uit te proberen. Buddee is een Nederlandse onderneming met een kantoor in onze hoofdstad, waar een relatief klein team van tien medewerkers ondernemers helpen via diverse soorten software oplossingen. Buddee richt zich voornamelijk op het MKB, maar ook boekhouders en HR-consultants behoren tot de doelgroep. Ze specialiseren zich echt in het ontwikkelen van HR software, wat terug te zien is aan de kwaliteit van de toepassing zelf en de geboden klantenservice.

buddee hrm dashboard

Functies

 • Online personeelsdossiers
 • Verzuimbeoordelingen en overige documenten per werknemer
 • Verlofbudgetten en -balansen
 • Kalender
 • Document- en contractbeheer
 • Register voor bedrijfsmiddelen
 • Het uploaden van documenten door werknemers
 • Taken en slimme notificaties
 • On- en offboarding
 • Meerdere soorten rapportages
 • ESS
 • Declaraties
 • Rittenregistratie
 • Koppelingen, onder ander met Nmbrs en Shiftbase

Prijzen

ModulePrijs per werknemer, per maandOpmerkingen
HRM€4,50
Salarisadministratie€8,50Minimaal 5, uitbesteden van salarisadministratie

Pluspunten Buddee

 • Twee verschillende opties/pakketten

 • Gratis proefperiode

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

 • Gespecialiseerde Nederlandse onderneming in HRM software

 • Geen opstartkosten

 • Gebruiksvriendelijke software

Minpunten Buddee

 • Je kunt zelf geen loonstroken aanmaken

 • Beperkt aantal koppelingen

Reviews

De reviews van Buddee zijn grotendeels positief. Gebruikers vinden het systeem innovatief en modern. Het bundelen van HR en salarisadministratie wordt als fijn ervaren. Het systeem is intuïtief en als er vragen zijn wordt er snel en deskundig geholpen. Het systeem is overzichtelijk en de klantenservice is vriendelijk en meedenkend. Het is een gebruiksvriendelijk systeem dat o.a. start-ups helpt met het automatiseren van processen. Het personeel van Buddee denkt goed mee met de ondernemers en heeft verstand van HRM software. Het product is goed doordacht en op maat te maken.

Prijs / kwaliteit 5 sterren review
5
Slimme functies 5 sterren review
5
Gebruiksgemak 5 sterren review
5

Conclusie

Buddee is een geweldige keuze voor veel ondernemers met personeel, ook als je slechts één of een paar werknemers in dienst hebt. De klantenservice, reviews en gebruiksvriendelijkheid van de software zijn allemaal dik in orde, waardoor Buddee de eerste plek in deze top 10 van HRM software heeft verdiend. De mogelijkheid om je gehele salarisadministratie uit te besteden is een unieke en handige optionele optie. Je betaalt bij Buddee niet te veel en het is zelfs een van de goedkoopste aanbieders in deze lijst. Je kunt je abonnement indien gewenst iedere maand opzeggen, zodat je nergens aan vast zit. Buddee is naar mijn mening zeker het proberen waard, en dit doe je eenvoudig via het gratis online proefabonnement.

#2 Hooray – Voor gestroomlijnde HR processen

Wederom een onderneming die zich specialiseert in HRM software, zowel in Nederland maar ook in andere landen, waaronder Duitsland. Vanuit het kantoor in Utrecht werkt het team aan diverse oplossingen die komen kijken bij het managen van personeel, waarvoor je een vast bedrag per maand betaalt van vijf euro. Dit is inclusief Nederlandstalige ondersteuning, onbeperkte opslag van documenten en toegang tot alle functies. Het is een alles-in-een tool, waaronder gebruik via een app. Naast de HR opties, kun je indien gewenst ook gebruik maken van de declaratie, verlofregistratie en/of contractbeheer opties. Medewerkers kunnen gebruik maken van de HR Self Service app, voor het aanvragen van vrije dagen tot het indienen van een bonnetje.

hooray hrm software

Functies

 • Digitale personeelsdossiers, inclusief het aanmaken van eigen velden
 • Salarisontwikkeling bijhouden
 • Overzichten van belangrijke data
 • Verlofregistratie, waaronder verschillende verlofsoorten, wettelijk en bovenwettelijk
 • Verzuimregistratie, inclusief betermelding via de app
 • Inzicht in verzuimpercentages
 • Urenregistratie, ook tijd-voor-tijd
 • Contractbeheer, inclusief digitaal ondertekenen
 • Slimme notificaties
 • Bedrijfsmiddelen, ook voor wagenparken
 • Documenten uploaden, labelen en opslaan
 • Workflows en templates
 • Declaraties, ook via foto’s
 • Vastleggen van gesprekken en doelen medewerkers
 • Rapportages en analytics
 • Werklocaties bijhouden, waaronder thuis werken
 • Selfservice app
 • Koppelingen en integraties (Google Calendar, Office, boekhoudsoftware zoals Exact en Afas)
 • Mobiele app (iOS, Windows, Android)
 • Klantenservice (telefoon, chat, e-mail)

Prijzen

PakketKosten per maand, per gebruiker
HR€5

Pluspunten Hooray

 • Gratis proefperiode van 14 dagen

 • Geen bijkomende kosten

 • Veel opties

 • Koppelingen met meerdere boekhoudpakketten en overige software

 • Nederlandstalige klantenservice

Minpunten Hooray

 • Geen loonstroken software

Reviews

Gebruikers van Hooray prijzen de software als super gebruiksvriendelijk en intuïtief vormgegeven, waardoor het gemakkelijk in gebruik is. Ze waarderen ook de gratis hulp bij de implementatie en de behulpzame helpdesk voor eventuele vragen. De mogelijkheid om HR-zaken op één plek te beheren en rapportages te genereren wordt als ideaal beschouwd. Bovendien wordt de tool regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies, wat de tevredenheid van de gebruikers vergroot.

Prijs / kwaliteit 5 sterren review
5
Slimme functies 5 sterren review
5
Gebruiksgemak 5 sterren review
5

Conclusie

Het grootste verschil tussen Buddee en Hooray is het feit dat Hooray geen mogelijkheid biedt voor het aanmaken van loonstroken. Ook is de software een tikkeltje duurder, waardoor Hooray net op de nummer twee van deze lijst is geëindigd. Dit gezegd hebbende is Hooray zeker een goede optie voor ondernemers die op zoek zijn naar HRM software exclusief een salarisadministratie, en de software is te koppelen met vrij veel externe apps waaronder de boekhoudpakketten van Exact, Moneybird, e-Boekhouden en nog veel meer. Iets wat natuurlijk erg handig is, als je geen behoefte hebt aan dubbel werk. Salarisadministratie software die je kunt koppelen, omvat onder andere Visma, Nmbrs en Loket.nl. De duidelijkheid die Hooray biedt qua werking van de software maar ook wat betreft de kosten, heeft gezorgd voor een zeer welverdiende hoge plaats in deze top 10 van HRM software.

#3 Employes – Geen voorkennis nodig

Employes richt zich zowel op het klein-MKB en het MKB, met software waar je geen voorkennis voor nodig hebt. Gemak is het kernwoord van deze HRM software, waarbij je gemiddeld maar 6 minuten nodig hebt voor de salarisverwerking. Naast de salarisverwerking is het natuurlijk ook mogelijk om contracten te beheren en personeelsdossiers bij te houden. De software is echter wel iets minder uitgebreid dan de voorgaande twee aanbieders, waardoor het een minder geschikte keuze kan zijn voor complexe ondernemingen. Ook betaal je naast de kosten per medewerker een vaste prijs per maand, waardoor Employes iets duurder is. De software bevat echter wel een hoop automatiseringen, en is naar mijn mening prettig en makkelijk in gebruik. Naast de HRM software voor bedrijven met personeel, biedt Employes ook DGA software aan.

employes hrm programma

Functies

 • Online salarisadministratie
 • Salarisdocumenten, zoals jaaropgaven en loonstroken
 • Koppelingen
 • Verlof en verzuim
 • Declaraties
 • Digitaal ondertekenen
 • Urenregistratie
 • Werken met projecten
 • Contract templates
 • Gratis overstapservice
 • Automatische aangifte pensioenfonds en loonaangifte Nederlandse belastingdienst
 • Digitale loonstrookjes werknemers
 • Gratis toegang boekhouder
 • Nihil- en nulaangiftes (DGA)
 • Klantenservice (telefoon, e-mail, chat, kennisbank en contactformulier website)

Prijzen

PakketVariabele kostenVaste kosten
Salaris€6 per maand, per gebruiker€27,50 per maand
Salaris & HR€7,50 per maand, per gebruiker€39 per maand
DGA verloning€14,50 per loonstrook

Pluspunten Employes

 • Groot aantal koppelingen Nederlandse boekhoudsoftware

 • Makkelijk in gebruik, geen voorkennis nodig

 • Goede klantenservice, ook volgens gebruikers

 • Gratis proefperiode

Minpunten Employes

 • Duurder in vergelijking met andere aanbieders top 3

 • Geen Self Service opties voor werknemers

Reviews

Gebruikers van Employes prijzen de duidelijke en gebruiksvriendelijke loonverwerkingsprocessen, evenals de effectieve klantenservice die snelle reacties en proactieve ondersteuning biedt. De overzichtelijke interface maakt het toegankelijk, zelfs voor diegenen zonder eerdere ervaring in loonadministratie. Hoewel gebruikers over het algemeen tevreden zijn met de software, hopen sommigen op uitbreiding van integratiemogelijkheden, zoals naadloze koppelingen met boekhoudsoftware, om de efficiëntie verder te verbeteren. In het algemeen wordt Employes gewaardeerd vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit, en de onboarding wordt als positief ervaren, waardoor zelfs minder ervaren gebruikers vertrouwen krijgen in het gebruik van de software.

Prijs / kwaliteit 5 sterren review
5
Slimme functies 5 sterren review
5
Gebruiksgemak 5 sterren review
5

Conclusie

Eployes richt zich meer op de salarisadministratie dan volledige HRM software, iets dat natuurlijk zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. De software werkt prettig en is ook geschikt voor ondernemers die nog maar net te maken hebben gekregen met deze tak van het bedrijfsleven. Nadelen zijn wel dat Employes iets minder uitgebreid is en niet de goedkoopste aanbieder van HRM software is. Employes is opgestart door twee Nederlandse ondernemers en het bedrijf krijgt goede beoordelingen van huidige klanten. De eenvoud van de software en de vele koppelingen zorgen ervoor dat deze aanbieder niet mag ontbreken in de top 3 van beste HRM software.

#4 Exact – Volop mogelijkheden voor complexe en grote ondernemingen

Exact biedt diverse oplossingen aan, van boekhoudsoftware tot CRM software, en dus ook HRM software. Het is de eerste aanbieder in deze lijst die zich niet specifiek heeft toegespitst op HRM software. Het voordeel hiervan is dat je meerdere oplossingen en/of modules van Exact zelf kunt combineren, zonder problemen. Daarnaast vind je in het Exact App Center een groot aantal koppelingen met externe partners. De HRM software van Exact is ontzettend uitgebreid wat voor grote en/of complexe ondernemingen een must is. Houd er wel rekening mee dat dit ook betekent dat je de tijd nodig hebt om het programma te leren kennen. Exact is een bekende naam die teruggaat naar 1984 en inmiddels bieden ze hun software in meerdere landen aan. De HR module wordt overigens apart aangeboden en is geen onderdeel van de salarissoftware, iets om even in gedachten te houden.

exact hr software

Functies

 • Contract en document management
 • Manager en medewerker Self Service
 • Personeelsadministratie
 • Verlof en verzuim
 • Veel koppelingen en integraties, onder andere met Exact Online boekhoudsoftware
 • Workflows
 • Declaraties
 • Organigram
 • Uitgebreide overzichten
 • Wekelijkse updates per e-mail
 • Medewerkersportaal (Salaris)
 • Signalering verjaardagen en jubileums (Salaris)
 • Pensioenaangifte (Salaris)
 • Registratie auto van de zaak (Salaris)
 • Klantenservice en kennisbank

Prijzen

PakketKosten per maandOpmerkingen
Exact Online HR€6,50 per medewerkerMinimale afname van 5 medewerkers
Exact Online Salaris€3,10 per loonstrook

Pluspunten Exact

 • Zeer uitgebreid

 • Veel koppelingen en integraties, zowel intern als extern

 • Grote kennisbank met aanvullende informatie

 • Gratis proefabonnement

 • Organisatie bestaat al ontzettend lang

Minpunten Exact

 • Tijd nodig om met de software te leren werken

 • Niet geschikt voor startende ondernemers met een paar werknemers

 • Hoger prijssegment

 • Wisselende kwaliteit klantenservice

Reviews

De reviews van Exact zijn overwegend positief. Het programma wordt geprezen om zijn gebruiksvriendelijkheid, snelheid en goede integratie met boekhoudpakketten zoals Moneybird. Gebruikers waarderen ook de ondersteuning van de klantenservice. Er zijn echter ook enkele negatieve ervaringen, zoals het ontbreken van gedetailleerde documentatie over het gebruik van het systeem en problemen met het doorvoeren van aanpassingen en correcties. Ook zijn sommige functies nog niet volledig functioneel. Desondanks wordt Exact gezien als een goede optie voor beginnende werkgevers en bedrijven die op zoek zijn naar een eenvoudige en betaalbare oplossing voor salarisadministratie.

Prijs / kwaliteit 4 sterren review hrm software
4,2
Slimme functies 4 sterren review hrm software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review hrm software
4,2

Conclusie

Als je een onderneming hebt die behoefte heeft aan specifieke opties vanwege complexe bedrijfsactiviteiten, dan is Exact een goede optie om te overwegen. Met name als je minimaal 5 werknemers in dienst hebt. De software is naar hartelust uit te breiden en de kennisbank biedt veel informatie om aan de slag te gaan met het programma. Dankzij de losse module salarisadministratie bepaal je zelf of je dit wel of niet nodig hebt, en dit geldt ook voor overige modules zoals boekhouden, projectmanagement software en ERP software. Exact HRM is echter wel iets aan de duurdere kant. Een andere reden dat deze onderneming net buiten de top 3 is gevallen, zijn de wisselende reviews van gebruikers. Vooral de wisselende kwaliteit van de klantenservice wordt meerdere keren genoemd als nadeel.

#5 AFAS – Automatisering en Self Service voor grote en internationale bedrijven 

Afas is een welbekende naam in Nederland en dit bedrijf is ooit begonnen als familieonderneming. Inmiddels is de “familie” uitgegroeid tot meer dan 600 medewerkers, inclusief een eigen stichting. Afas Software biedt meerdere oplossingen aan en richt zich specifiek op het MKB en grote bedrijven die internationaal werkzaam zijn. Naast HRM software biedt Afas onder meer ERP software, een CRM systeem en payroll software aan. Al deze modules zijn onderling te integreren, en veel bedrijven kiezen voor het koppelen van de modules HRM en Payroll. Je kunt Afas het beste vergelijken met het aanbod van Exact. Aalleen scoren ze iets minder goed wat betreft recensies en zijn ze minder transparant wat betreft de kosten, die namelijk enkel op aanvraag zijn.

afas hrm tool

Functies

 • Management en Employers Self 
 • Declaraties
 • Loonstroken
 • Urenregistratie
 • Verlof aanvragen, en ziek- en betermelden
 • Analytics
 • Talentmanagement
 • Koppelingen en integraties
 • Afas pocket app

Prijzen

De prijzen zijn enkel op aanvraag.

Pluspunten AFAS

 • Zeer uitgebreid

 • Veel integraties met eigen modules, zoals Payroll

 • Geschikt voor internationale ondernemingen

Minpunten AFAS

 • Prijzen zijn enkel op aanvraag

 • Minder goede score volgens gebruikers

 • Online demo enkel op aanvraag

 • Niet geschikt voor kleine bedrijven en starters

Reviews

De reviews over AFAS SB+ zijn grotendeels negatief. Gebruikers melden problemen met het onthouden van wachtwoorden en problemen met de twee-factorauthenticatie via sms. Ook de snelheid van AFAS Profit en AFAS Insite wordt als matig ervaren, evenals de gebruiksvriendelijkheid van de software. Daarnaast worden problemen met de performance van Insite genoemd en de koppeling met Outlook die voor dubbele afspraken kan zorgen. Al met al blijken deze problemen zeer bewerkelijk en ergerlijk te zijn. Er is bij sommige gebruikers het gevoel dat er aan een dood paard wordt getrokken omdat deze problemen al geruime tijd bekend zijn.

Prijs / kwaliteit 4 sterren review hrm software
4,2
Slimme functies 4 sterren review hrm software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review hrm software
4,2

Conclusie

AFAS is echt een pakket dat je eerst zelf moet uitproberen en je moet daarvoor contact opnemen met de klantenservice. De meningen van oud gebruikers zijn namelijk erg gemengd en ook ikzelf heb wisselende ervaringen met zowel de software als de klantenservice. Toch kan het een goede keuze zijn voor een specifieke doelgroep, zoals bedrijven die op zoek zijn naar HRM software die internationaal ondernemen ondersteunt. Met name grotere bedrijven hebben baat bij de diverse software oplossingen van Afas die met elkaar kunnen worden gekoppeld. Een oplossing op maat dus, waarbij natuurlijk ook payroll kan worden geïntegreerd met de HRM software.

#6 Offective (Silvasoft) – Betaalbaar HRM management voor kleinere ondernemers

Offective is sinds kort onderdeel van Silvasoft, een naam die je waarschijnlijk wel kent van de boekhoudsoftware voor zowel Nederlandse als Belgische ondernemers. Het bedrijf biedt naast HRM software en boekhoudsoftware, ook nog modules voor facturatie, urenregistratie en meer aan. Je kunt de software zelfstandig gebruiken, maar ook in combinatie met jouw boekhouder of accountant. Silvasoft is gevestigd in Ridderkerk en ontvangt mooie reviews op diverse platformen zoals Google en Cloudhints. Je kunt de HRM software van Offective 30 dagen gratis uitproberen en het betaalde pakket is zeer schappelijk geprijsd voor €3,95 per werknemer. Hoewel de software iets minder uitgebreid is dan andere aanbieders in deze top 10, is het een erg goede optie voor kleinere bedrijven.

silvasoft personeelsdossier

Functies

 • Personeelsdossiers beheren
 • Documenten uploaden, inclusief herinneringen instellen
 • Meerdere rollen instellen
 • Vrije dagen en verlof goed- of afkeuren
 • Overzichten
 • Gratis overstapservice
 • Klantenservice (support ticket)

Prijzen

PakketPrijs per maand, per gebruiker
Personeelsmanagement (HRM)€ 3,95

Pluspunten Offective

 • Gratis proefperiode van 30 dagen

 • Zeer betaalbaar

 • Geschikt voor kleinere ondernemers

 • Te koppelen aan extra modules

 • Te gebruiken door Nederlandse en Belgische ondernemers

 • 20% korting bij het afnemen van bij meerdere gebruikers

Minpunten Offective

 • Beperkte opties

 • Minder geschikt voor grote en complexe ondernemingen

 • Niet heel eenvoudig in gebruik

Reviews

Aangezien Silvasoft recent Offective heeft ingelijfd, zijn er nog weinig ervaringen van gebruikers met Offective online te vinden. Mocht dit veranderen, wordt dit artikel bijgewerkt.

Prijs / kwaliteit 4 sterren review hrm software
4,2
Slimme functies 4 sterren review hrm software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review hrm software
4,2

Conclusie

Offective is een goedkope aanbieder met zeer scherpe prijzen en de mogelijkheid om meerdere modules af te nemen. Houd er wel rekening mee dat de opties wat beperkter zijn dan de voorgaande aanbieders in deze lijst, maar dat de software desondanks toch wat tijd en energie vergt om te leren kennen. De klantenservice is goed, maar de meeste supportaanvragen dien je in te sturen per ticket. Toch is het voor de prijs een goede optie, waar naast Nederlandse ook Belgische ondernemers mee uit de voeten kunnen.

#7 Sympa – Nu nog niet goed genoeg

Sympa is een dochteronderneming van Recrutee en naast Nederland actief in meerdere landen waaronder Duitsland, Zweden, Finland en het VK. Als je de HR software van Sympa afneemt kun je gewoon contact opnemen met de Nederlandse tak van de onderneming, inclusief Nederlandstalige ondersteuning (24/7). De software van Sympa belooft een gemiddelde productiviteitsgroei van 6,8% per manager, en dit doen ze met hun Core HR software en overige oplossingen zoals: talent management, verzuimmanagement, salaris software, en meer. De prijzen van Sympa zijn echter alleen op aanvraag en dit geldt ook voor de demo.

sympa hrm software

Functies

 • Automatisering van HR taken
 • Onboarding, denk aan het invoeren gegevens nieuwe medewerkers
 • Contracten aanmaken en beheren, inclusief sjablonen
 • Digitale handtekeningen toevoegen (e-sign)
 • Contracten bekijken in één dezelfde weergave
 • Employee Self Service
 • Overzichten, zoals van personeelsgegevens
 • Offboarding, inclusief automatische dataverwijdering
 • Integraties
 • Klantenservice

Prijzen

De prijzen zijn op aanvraag.

Pluspunten Sympa

 • Gratis demo (op aanvraag)

 • Klantenservice

 • Toegang tot online trainingen

Minpunten Sympa

 • Prijzen zijn enkel op aanvraag

 • Klantenservice is niet 24/7 bereikbaar, maar van 9:00 tot 15:00 op werkdagen

 • Beperkte integraties met o.a. Nederlandse boekhoudsoftware

Reviews

Gebruikers van Sympa prijzen het als een HR-tool die onboarding en doelstellingen stellen veel eenvoudiger maakt. Ze waarderen de mogelijkheid om het portaal volledig aan te passen aan de behoeften van hun organisatie, met toegang tot veel bronnen, een bedrijvengids en bedrijfsdoelen. Ondanks enkele opmerkingen over de gebruikersinterface, vinden ze het over het algemeen geweldig. De flexibiliteit en prijs-kwaliteitverhouding worden ook genoemd als pluspunten. Hoewel sommige gebruikers klagen over systeemstoringen en ondersteuning die soms druk is, lijken de meeste tevreden te zijn met de mate van aanpassingsmogelijkheden die Sympa biedt en de voordelen voor zowel HR als managers bij het beheren van personeelsgegevens en processen.

Prijs / kwaliteit 3 sterren review
3
Slimme functies 3 sterren review
3
Gebruiksgemak 3 sterren review
3

Conclusie

Sympa is een onderneming die echt wel wat te bieden heeft, maar naar mijn mening ook meer belooft dan ze kunnen waarmaken. Zo bieden ze geen 24/7 support (behalve informatie op de website), zijn prijzen enkel op aanvraag en is er weinig duidelijkheid over integraties met Nederlandse software van andere aanbieders zoals boekhoudprogramma’s. Er zijn niet veel recensies te vinden van gebruikers, wat het beoordelen van Sympa niet eenvoudiger maakt. Toch doet de onderneming het niet slecht en is behoorlijk gegroeid in de afgelopen jaren. Wat mede te danken is aan de basisfuncties van de software zelf, die naar mijn mening vrij eenvoudig werken en het feit dat je de interface naar wens kunt aanpassen.

#8 Simplicate – Vooral voor grote bedrijven interessant

Simplicate is een aanbieder die je in reviews op deze site vast wel vaker bent tegengekomen, en ze bieden een totaalpakket aan inclusief HRM software. Je kunt de HRM software dus niet los afnemen, waardoor Simplicate enkel geschikt is voor een selecte groep bedrijven die ook baat hebben bij een CRM-systeem, urenregistratie, projectmanagement en facturatie software. De HRM module is enkel onderdeel van het Professional en Ultimate Efficiency pakket, waarbij je moet denken aan een prijs vanaf €200 per maand voor vijf gebruikers. Simplicate is dus duidelijk geen onderneming die zich richt op starters of ondernemers met een of twee werknemers.

simplicate hr tool

Functies

 • Arbeidscontracten bijhouden en delen in een veilige omgeving
 • Verlof aanvragen en goedkeuren via workflows
 • Digitaal beoordelen van gespreksverslagen
 • Realtime inzicht
 • Vrije velden
 • Geschikt voor wisselende roosters, tijd voor tijd en het invoeren van sluitingsdagen
 • Flexibel rooster voor het bepalen van werkuren, inclusief verschillende uurtarieven
 • Rechten instellen op basis van rollen
 • Verlof app
 • Klantenservice (chat, e-mail, telefoon en kennisbank)

Prijzen

PakketPrijs per maand, 5 gebruikers
Professional€230
Ultimate Efficiency€270
Let op, het Get Started pakket van €160 per maand is niet inclusief HRM software. Bovenstaande prijzen zijn op basis van het maandabonnement en het minimale aantal gebruikers (5).

Pluspunten Simplicate

 • Moderne en overzichtelijke software

 • Gratis proefperiode van 14 dagen

 • Nederlandstalige klantenservice

 • Online kennisbank (veel content is in het Engels)

 • Korting bij een jaarabonnement

Minpunten Simplicate

 • HRM software is niet los af te nemen en onderdeel van een totaalpakket

 • Duurdere prijssegment

 • Niet geschikt voor ondernemingen met minder dan 5 werknemers

 • HRM software is niet inbegrepen in het goedkoopste pakket

Reviews

Gebruikers van Simplicate prijzen het als een uitstekende tool voor HRM, CRM en projectmanagement. Ze benadrukken de gebruiksvriendelijkheid en de soepele implementatie. Het wordt als een prettig en ondersteunend pakket beschouwd dat verschillende bedrijfsprocessen stroomlijnt, van offertes tot facturatie. Gebruikers geven ook aan dat problemen goed worden opgelost. Over het algemeen lijken ze tevreden te zijn met de efficiëntie, overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van Simplicate in hun dagelijkse activiteiten, terwijl sommigen ook kleine verbeteringen suggereerden.

Prijs / kwaliteit 4 sterren review hrm software
4,2
Slimme functies 4 sterren review hrm software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review hrm software
4,2

Conclusie

De grootste redenen dat Simplicate lager is geëindigd in deze top 10 van HRM software, is het feit dat ze geen losse module aanbieden voor personeelsmanagement. Je bent verplicht om de totaaloplossing af te nemen, waarbij de HRM software enkel onderdeel is van de twee duurste pakketten. Hier komen eventuele kosten voor onboarding nog bij en dit alles is exclusief een boekhoudmodule. Ondanks deze nadelen is de software modern en overzichtelijk in gebruik. De kans is echter groot dat als je op zoek bent naar enkel HRM software, er betere opties in deze top 10 te vinden zijn. Ongeacht de grootte en complexiteit van je onderneming.

#9 Wrike – Geen echte HRM software

Wrike richt zich met hun Engelstalige HRM software vooral op het optimaliseren van het verkoopproces. Ze bieden geen klassieke HRM software aan, maar modules voor het automatiseren van het onboardingsproces, evenals het inzetten van werknemers op een zo efficiënt mogelijke manier en het managen van teams. Deze internationale onderneming biedt dus geen HRM software aan zoals we dit gewend zijn van Nederlandse aanbieders. Het instellen van targets, het optimaliseren van de uitvoering en het benoemen van prioriteiten, zijn functies waar je aan kunt denken. Het is dus belangrijk om te kijken of Wrike wel of niet de functies aanbiedt waar jij als bedrijf naar op zoek bent, op het gebied van personeelszaken.

wrike hrm workflows

Functies

 • Online werkplek
 • Feedback delen met een enkele klik
 • Op afstand werken
 • Gedeelde kalenders
 • Werkprocessen monitoren
 • Prioriteiten en doelen stellen
 • Tijd- en budgetmanagement

Prijzen

PakketPrijs per maand, per gebruiker
Team$ 9,80 (inclusief 20 medewerkers)
Business$ 24,80
De abonnementen Enterprise en Pinnacle zijn enkel op aanvraag.

Pluspunten Wrike

 • Verschillende modules zijn te koppelen

 • Veel inhoudelijke online informatie

 • Gratis proefabonnement

Minpunten Wrike

 • Engelstalige software

 • Veel functies ontbreken, geen “echte” HRM software

 • Slechte reviews

 • Gratis abonnement is niet geschikt voor meerdere gebruikers

 • Prijzen zijn in dollars

Reviews

Gebruikers van Wrike prijzen de software als een van de toonaangevende tools in projectmanagement. Ze benadrukken dat het helpt om projecten op tijd en binnen het budget te houden, terwijl het tegelijkertijd mogelijkheden biedt voor klantensamenwerking. Omdat het verder te beperkt is voor HRM, is het ook niet het aanraden waard.

Prijs / kwaliteit 3 sterren review
3
Slimme functies 3 sterren review
3
Gebruiksgemak 3 sterren review
3

Conclusie

Wrike is geen programma dat ik zelf zou aanbevelen, gewoonweg omdat er veel betere opties zijn voor iedere soort onderneming. De software is in het Engels, de prijzen zijn in dollars en de klantenservice laat te wensen over. Het gratis pakket dat Wrike aanbiedt is helaas niet geschikt voor meerdere gebruikers, waardoor het niet interessant is voor het MKB. Kortom, er zijn nogal wat dingen die beter kunnen en de software is meer gericht op het managen van projecten en het werk zelf, dan het personeel.

#10 Workday – Te weinig pluspunten om de minpunten te compenseren

Workday biedt net als Wrike Engelstalige software aan, maar richt zich wel daadwerkelijk op het HR proces binnen bedrijven. Een van de modules is de salarisadministratie, die geschikt is voor lokale en internationale payroll. De kosten van de HR oplossingen van Workday zijn echter enkel op aanvraag, en de beoordelingen van gebruikers kunnen eigenlijk niet slechter. Op Trustpilot ontvangt de onderneming zelfs een score van 1.1 op de 5.

workday hr programma

Functies

 • Personeels strategieën opzetten
 • Optimalisatie van de werkkracht door personeelsplannen
 • Op AI gebaseerde dienstverlening
 • Analyses
 • Afwezigheidsbeheer
 • Koppelingen, bijvoorbeeld met Slack

Prijzen

Prijzen zijn enkel op aanvraag.

Pluspunten Workday

 • Verschillende modules zijn te koppelen

 • Gratis proefabonnement

Minpunten Workday

 • Engelstalige software

 • Zeer slechte reviews

 • Prijzen zijn op aanvraag

 • Onoverzichtelijke software

Reviews

De beoordelingen van Workday zijn over het algemeen zeer positief. Gebruikers waarderen de gebruiksvriendelijkheid en aanpasbaarheid, evenals de mogelijkheid om alle HRM-functies op één platform te beheren. De mobiele app wordt ook geprezen om zijn functionaliteit en snelheid. De klantenservice wordt hoog gewaardeerd vanwege hun efficiëntie en deskundigheid. Sommige gebruikers hebben echter problemen ondervonden met de complexiteit en de prijs van het programma. Over het algemeen wordt Workday gezien als een uitstekend HRM-systeem voor grote bedrijven die hoogwaardige en geavanceerde functionaliteit nodig hebben.

Prijs / kwaliteit 4 sterren review hrm software
4,2
Slimme functies 4 sterren review hrm software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review hrm software
4,2

Conclusie

Naar mijn mening is Workday zeker niet de beste keuze en er zal heel wat moeten veranderen om hoger te eindigen in deze top 10. De HR software is onoverzichtelijk en Engelstalig. Maar het feit dat gebruikers niet te spreken zijn over de gebruiksvriendelijkheid van de software zelf en het feit dat er regelmatig fouten inzitten, heeft de doorslag gegeven voor deze beoordeling. Zeker als Nederlandse onderneming is het naar mijn mening slimmer om te kiezen voor HRM software die gericht is op de Nederlandse markt, met name als je deze (in de toekomst) wil koppelen aan salarissoftware of boekhoudsoftware.

Meest gekozen HRM software van dit moment

 

Veelgestelde vragen over HRM software

Hoe weet ik welke HRM software geschikt is voor mijn type bedrijf of branche?

Om hierachter te komen is het handig om een lijstje te maken met de behoeften en/of functies waar jij als ondernemer baat bij hebt. Onderzoek vervolgens welke aanbieders op deze behoeften inspelen, zodat je uit deze selectie de beste keuze kunt maken op basis van de gebruiksvriendelijkheid en de prijs.

Wat is de beste HRM software?

De beste HRM software hangt af van jouw onderneming en persoonlijke wensen. In deze lijst heb ik een top drie opgesteld van fantastische opties, waar wellicht de beste HRM software tussen zit voor jouw onderneming. De grootte, complexiteit en het budget zorgen er namelijk voor dat de beste HRM software oplossing verschilt per ondernemer.

Wat is HRM software?

HRM is de Engelse afkorting voor Human Resource Management en het wordt ook wel HR software of personeelsmanagement software genoemd. Vaak, maar niet altijd, is ook salarisadministratie onderdeel van de software. In dit artikel benoem ik een tiental opties voor bedrijven die op zoek zijn naar het automatiseren van personeelszaken.

Is HRM software eenvoudig te gebruiken en te begrijpen voor beginners?

Dit is geheel afhankelijk van de gekozen aanbieder. Sommige software is eenvoudig te begrijpen voor beginners, terwijl andere software tijd nodig heeft om te leren kennen. Het hangt vaak af van het aantal functies van de software zelf.

Kan ik een HRM programma integreren met andere systemen, zoals een boekhoudprogramma?

Ja, veel HRM software biedt koppelingen aan om een boekhoudprogramma te koppelen. Soms kun je een module integreren van dezelfde onderneming, maar veel aanbieders van HRM software maken ook koppelingen mogelijk met externe applicaties.

Hebben HRM programmas proefperiodes voor startende ondernemers?

Nee, helaas ben ik geen HRM software tegengekomen die gratis is voor startende ondernemers. Het goede nieuws is wel dat vrijwel alle HRM programma’s in deze top 10 gratis uit te proberen zijn.

Kan HRM software mij helpen met het verlonen?

Ja, veel HRM software is met inbegrip van salarisadministratie software of biedt een mogelijkheid voor een koppeling. Dit voorkomt dubbel werk en zorgt ervoor dat je meer tijd overhoudt voor je personeel.

Gerelateerde artikelen

NMBRS Review – HR & Payroll software

Hoe goed is de Payroll en HR Software van NMBRS? Getest voor zzp en mkb als boekhoudprogramma voor ondernemers.

Loonstroken Maken? In 2 Minuten Zelf Online Geregeld

Zelf online loonstroken maken voor € 1,- per loonstrook. Een simpele klus door loonstroken te maken met deze online boekhoudprogramma’s

Loonadministratie Programma of een Boekhoudprogramma Gebruiken?

Als je personeel gaat aannemen moet je een hoop papierwerk bijhouden. Kan je hiervoor het beste een loonadministratie programma gebruiken of een boekhoudprogramma?

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *