Voorbeeld boekhouding: dit is hoe jouw boekhouding er uit moet zien

Voorbeeld boekhouding en je kunt gelijk starten

Op deze pagina ga ik uitgebreid in wat een voorbeeld boekhouding is en waar het aan moet voldoen. Als beginnende ondernemer wordt het verzorgen van de boekhouding vaak als onnodig lastig en veel werk gezien. Dit terwijl het in de praktijk aanzienlijk minder tijd kost om je boekhouding correct bij te houden. Vooral als je naar onderstaand boekhouding voorbeeld weet waar je op moet letten.

Een voorbeeld boekhouding is een kant en klare template die volledig is ingericht voor de verschillende bedrijfstypes. Hiermee kan je op een eenvoudige wijze je administratie opzetten. Onderstaande online boekhoudprogramma’s hebben een voorbeeld boekhouding ingericht die je gratis kan gebruiken.
In een voorbeeld boekhouding zijn bijvoorbeeld het bankboek, kasboek en in- en verkoopboek op de juiste wijze ingericht. Daarnaast zijn ook alle btw instellingen al gedaan. Ook staat er al een template klaar om verkoopfacturen te maken. Dit is een zeer gebruiksvriendelijke manier op snel je administratie in orde te maken. Onderstaande boekhoudprogramma’s maken hier gebruik van.

Kort samengevat is dit de beste boekhoudsoftware met een gratis voorbeeld boekhouding:

e-boekhouden logo

 • Met factuur APP
 • Inclusief  IDEAL link in de factuur
 • Middels een voorbeeld sjabloon kun je direct boekhouden
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

visma eaccounting

 • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functies voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

exact home

 • Met urenregistratie
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Facturen maken met de APP
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Je bent net begonnen met ondernemen of je bent van plan om ondernemer te worden. Er zit een enorm goed idee in je hoofd en je bent er helemaal klaar voor. Je weet wat je straks gaat doen om impact te maken, of dat nu is door veel producten te verkopen of mensen een ongekende ervaring te laten beleven. Wat je echter ook doet, je bent verplicht om een boekhouding bij te houden van al het geld dat in en uit je bedrijf gaat. Voor velen is dit het meest onprettige onderdeel van ondernemen. Als je altijd al in loondienst geweest bent is het een grote stap om uit het niets met dergelijke taken aan de slag te gaan.

Toch kom je niet onder je administratieve verplichtingen uit. Zelfs niet als je alles door een boekhouder laat doen. Want op veel vlakken dien je enige boekhoudkundige kennis te hebben. Al is het om te begrijpen wat je financiële resultaten zeggen over de gezondheid van jouw bedrijf.

Een voorbeeldige boekhouding begint bij het begin

Het moment dat je start is direct het moment dat je start met het bijhouden van alle financiële transacties. Zoals je misschien ook al wel deed voor je privé-uitgaven ben je als ondernemer daadwerkelijk verplicht om deze transacties bij te houden en te verwerken in je administratie. Maar hoe ga je zonder voorbeeld boekhouding ZZP beginnen? Waar ga je al deze transacties in bijhouden?

voorbeeld boekhouding kant en klaar

Voorbeeld boekhouding Excel

De meeste beginnende ondernemers kiezen ervoor om op de goedkoopst mogelijke manier de boekhouding bij te houden, namelijk via excel boekhouding template. Excel boekhouden is op de meeste computers te vinden en bij eventuele afwezigheid ook vervangen worden door Google Spreadsheets. Dit online programma is namelijk geheel kosteloos te gebruiken. Daarnaast is er een boekhouden in excel handleiding beschikbaar.

Voorbeeld boekhouding Excel kosteloos downloaden

Gratis Excel boekhoudprogramma

Inclusief boekhouden, facturen maken en BTW

Het delen van een voorbeeld boekhouding voor in excel boekhouding template is ingewikkeld omdat ieder type ondernemer een andere boekhouding heeft. Ik adviseer je dan ook om je boekhouding altijd simpel te beginnen.

Om te beginnen is het verstandig een tabblad aan te maken waar je al je verstuurde facturen en uitgedraaide bonnetjes op weergeeft. Op een tweede tabblad geef je alle ontvangen facturen en bonnetjes weer. Deze twee tabbladen moeten alle financiële transacties van jouw bedrijf bevatten.

Het uitrekenen gaat beginnen op het derde tabblad. Via Macro’s, waar je alles over kunt leren op andere websites, kan je de gegevens uit de eerste twee tabbladen samenbrengen op het derde tabblad. De belangrijkste zaken die je dient uit te rekenen in dit derde tabblad zijn;

 • Omzet
 • Kosten
 • Ontvangen btw
 • Betaalde btw
 • Debiteuren
 • Crediteuren

Voor zelfstandige ondernemers is in veel gevallen het bijhouden van deze zes posten voldoende. In verschillende branches kan het echter nodig zijn hier extra onderdelen aan toe te voegen, zoals;

 • Productiekosten
 • Inkoopkosten
 • Variabele kosten
 • Vaste kosten
 • Brandstofkosten
 • Loonkosten
 • Huurkosten

Ik adviseer je om altijd een boekhouder te raadplegen in plaats van een simpel boekhouding voorbeeld. Boekhouders kunnen je namelijk adviseren over de specifieke posten die voor jouw branche relevant zijn.

winst- en verliesrekening in een voorbeeld boekhouding

Boekhouding voorbeeld in combinatie met een boekhoudprogramma

Verderop deze pagina vertel ik je hoeveel makkelijker het verzorgen van je administratie is als je gebruik kunt maken van een online boekhoudprogramma. Voor nu richt ik mij nog even op het boekhouding voorbeeld waar je naar op zoek bent. Want bij diverse boekhoudprogramma’s zijn kant-en-klare boekhoudvoorbeelden te vinden.

Je hebt de keuze uit twee verschillende soorten boekhoudprogramma’s, namelijk online en offline. Online boekhoudprogramma’s draaien volledig op de cloud, wat betekent dat je geen programma hoeft te installeren en dat je altijd bij je gegevens kunt komen. Offline boekhoudprogramma’s zijn daarentegen een stuk minder modern. Deze programma’s kunnen alleen van een enkele computer benaderd worden en moeten geïnstalleerd worden.

Laten we teruggaan naar het online boekhoudprogramma met voorbeeld, want het boekhouding voorbeeld van het moderne online programma vertelt je álles wat jij moet weten.

Bij onder andere Visma eAccounting kan jij, nadat je hebt aangegeven welke bedrijfsvorm je voert, een compleet boekhouding voorbeeld voor het boekhoudprogramma bekijken. Dit voorbeeld laat je zien welke posten je allemaal bij kunt houden, hoe jij deze posten kunt bijhouden en wat ze precies betekenen. Dat is niet alles, want misschien nog wel belangrijker is dat het boekhoudprogramma van Visma laat zien wat de invloed van een bepaalde post op de resultaten zijn. Door samen met Visma aan de knoppen van het boekhouding voorbeeld te draaien, leer je op een eenvoudige maar zeer effectieve manier het programma kennen. En dat maakt het verzorgen van je boekhouding een stuk leuker!

Waar moet mijn boekhouding volgens de Belastingdienst aan voldoen?

Alhoewel al deze online boekhoudprogramma’s rekening houden met de vereiste administratieve onderdelen (vanuit de Belastingdienst), is dit in excel boekhouden natuurlijk niet het geval. Mocht je jouw administratie middels Excel boekhouding template (of een andere methode) verzorgen, is het verstandig om te weten waar de administratie aan moet voldoen.

De fiscus verwacht van jou als ondernemer tenminste de volgende administratieve onderdelen;

 • Loonadministratie (indien van toepassing)
 • Voorraadadministratie (indien van toepassing)
 • Debiteurenadministratie
 • Crediteurenadministratie
 • Inkoopadministratie
 • Verkoopadministratie
 • Grootboeken

Ieder boekhouding voorbeeld dat je online tegenkomt, dient minimaal de bovenstaande onderwerpen te behandelen. Als dat niet het geval is, weet je dat je met een boekhouding voorbeeld te maken hebt dat je niet helpt bij het correct verzorgen van de administratie.

Aftrekposten in een voorbeeld boekhouding

Als ondernemer kan je rekenen op een groot aantal fiscale voordelen, waaronder de verschillende aftrekposten. De bekendste aftrekpost is de zelfstandigenaftrek die je ieder jaar kan opvoeren bij het doen van de inkomstenbelasting. Andere aftrekposten die eventueel voor jou van toepassing kunnen zijn, zijn de meewerkaftrek en de speur- en ontwikkelingswerk aftrek.

Om in aanmerking te komen voor een van deze posten, dien je op voorhand aan de volgende eisen te voldoen;

 • Minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming te besteden
 • Meer dan 50 procent van je tijd aan een of meer van jouw ondernemingen besteden

De Belastingdienst verwacht daarnaast dat je, om te bewijzen dat je aan het urencriterium voldoet, jouw uren netjes bijhoudt. Dit is alleen van toepassing als jij in de beginfase nog niet goed kunt bewijzen dat jouw mogelijk lage omzet in lijn staat met de gewerkte uren.

Vervolgstappen om een voorbeeld boekhouding na te streven

Een klein deel van de ondernemers kiest er vervolgens voor om een zakelijke rekening te openen. Dat terwijl de Belastingdienst en de KvK adviseert om altijd een zakelijke rekening te openen. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw administratie duidelijker wordt. Je kunt kortom eenvoudig alle zakelijke transacties apart van de privétransacties Het is echter niet verplicht om een zakelijke rekening te openen.

Veel belangrijker is het strak bijhouden van alle uitgaande en inkomende facturen en bonnetjes. Mogelijk ontvang je in de beginfase nog niet veel bonnetjes. Toch is het belangrijk ieder bonnetje dat je ontvangt, zelfs als het een klein bedrag is, netjes op te slaan. Je hoeft tegenwoordig niet ieder bonnetje meer fysiek te bewaren. Het is voldoende als je een fotoscan hiervan opslaat.

Wel of geen boekhouder?

Je bent hoogstwaarschijnlijk naar een voorbeeld boekhouding ZZP opzoek gegaan omdat je zelf je boekhouding wilt verzorgen en niet op zoek bent naar een boekhouder. Het is, vooral tijdnes de beginfase van je bedrijf, geen verkeerd idee om een boekhouder in de arm te nemen. Behalve dat een boekhouder jouw boekhouding naar voorbeeld verzorgt, helpt de boekhouder jou ook bij financiële vragen.

Naarmate jouw bedrijf volwassener wordt, krijg je te maken met nieuwe financiële situaties. Dit kunnen situaties zijn waar je nog geen ervaring mee hebt. Jouw boekhouder mogelijk wel. Doordat jouw boekhouder op dat moment op de hoogte is van jouw boekhouding is de boekhouder ook in staat om concreet advies te geven.

Wat je ook kiest: een goed boekhoudprogramma is onmisbaar

Online boekhoudprogramma’s hebben tienduizenden ondernemers de afgelopen jaren geholpen eenvoudig de eigen boekhouding te verzorgen. Voorbeeld na voorbeeld geeft aan hoeveel makkelijker boekhouden voor ondernemers is geworden. Pen en papier zijn compleet verleden tijd geworden door de moderne boekhouding. Het aanhouden van tientallen ordners met de jaarcijfers ook. Tegenwoordig, met de boekhoudprogramma’s van nu, kunnen ondernemers de complete administratie online verzorgen, inzien en beheren. Dit geeft ondernemers, en mogelijk jou ook, de kans om veel meer te vertellen over de gezondheid van het eigen bedrijf.

Maar welk online boekhoudprogramma helpt jou om naar voorbeeld te boekhouding te verzorgen? Daar heb ik zo mijn ideeën over. Lees ook mijn pagina over het vergelijken van boekhoudprogramma’s en ik leg je uit hoe jij kunt ontdekken welk online boekhoudprogramma het best bij jou past!

Daarnaast heb ik diverse boekhoudpakketten uitvoerig getest en reviews over geschreven. Deze gebruiken allemaal een voorbeeld boekhouding.

e-boekhouden logo

 • Met factuur APP
 • Inclusief  IDEAL link in de factuur
 • Middels een voorbeeld sjabloon kun je direct boekhouden
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

visma eaccounting

 • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functies voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

exact home

 • Met urenregistratie
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Facturen maken met de APP
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Meestgestelde vragen over een voorbeeld boekhouding

Wat kun je met een voorbeeld boekhouding?

Een voorbeeld boekhouding is een kant en klare template die volledig is ingericht voor de verschillende bedrijfstypes. Hiermee kan je op een eenvoudige wijze je administratie opzetten. De meeste online boekhoudprogramma’s hebben een voorbeeld boekhouding ingericht die je gratis kan gebruiken.
In een voorbeeld boekhouding zijn bijvoorbeeld het bankboek, kasboek en in- en verkoopboek op de juiste wijze ingericht. Daarnaast zijn ook alle btw instellingen al gedaan. Ook staat er al een template klaar om verkoopfacturen te maken.

Dit is een zeer gebruiksvriendelijke manier op snel je administratie in orde te maken. Wil je weten welke boekhoudprogramma’s hier gebruik van maken.boekhouding excel template

Mag de boekhouding ook in Excel worden gedaan?

Een voorbeeld boekhouding in Excel of Google Spreadsheet is een prima manier om een boekhouding op te zetten voor startende ondernemers. In een voorbeeld boekhouding in Excel wordt er voor iedere type transacties een aparte tab gebruikt. Bijvoorbeeld voor de inkoopfacturen en inkomende bonnetjes een apart tabblad en voor de verkoopfacturen ook een apart tabblad. In een derde tabblad kun je vervolgens de financiële gegevens rubriceren.
Om een boekhouding op te zetten in Excel boekhouden is het wel noodzakelijk dat je kennis hebt van formules en macro’s. Ben je hier minder bekend mee, dan is het handiger om te starten met een eenvoudig online boekhoudprogramma.

Is een voorbeeld boekhouding gratis te gebruiken?

Via zelfboekhouden.com zijn er diverse gratis voorbeeld boekhoudingen te gebruiken. Hiermee kan je eenvoudig je boekhouding opstarten. Voor ieder bedrijfstype is er een andere voorbeeld boekhouding te gebruiken.

Met welk boekhoudpakket heb je een voorbeeld boekhouding?

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s waarbij een volledig ingerichte voorbeeld boekhouding gebruikt kan worden. Hierdoor kun je heel eenvoudig starten met online boekhouden. Op basis van de omvang en de rechtsvorm van je bedrijf is er een voorbeeld boekhouding beschikbaar. Bijvoorbeeld voor een eenmanszaak, VOF, stichting, vereniging of BV.

Is er een voorbeeld boekhouding ZZP volledig ingericht?

We hebben een voorbeeld boekhouding ZZP speciaal ingericht. Alle instellingen zoals btw-codes, dagboeken en het grootboekrekeningschema staan al goed. Hierdoor kun je gelijk beginnen met het opstarten van je boekhouding.

Is er een voorbeeld boekhouding in Excel voor een eenmanszaak?

Een Excel voorbeeld boekhouding is geheel kosteloos beschikbaar voor een eenmanszaak. We hebben alle instellingen al ingericht speciaal voor een eenmanszaak. Zonder boekhoudkundige kennis kun je beginnen met boekhouden.

Is gratis online boekhouden mogelijk met een boekhoudprogramma?

Er zijn diverse mogelijkheden voor het gratis online boekhouden met een boekhoudprogramma. Op zelfboekhouden.com is er een overzicht van alle gratis boekhoudprogramma’s. Je kunt hier tevens een proefaccount aanmaken om uit te proberen welk boekhoudprogramma bij je past.

Is er een voorbeeld boekhouding voor een kleine onderneming?

Voor een voorbeeld boekhouding speciaal voor een kleine onderneming hebben we een template gemaakt die volledig is ingericht. Voor het gebruik heb je geen boekhoudkundige kennis nodig. Je kunt gelijk beginnen met boekhouden zodat je inzicht krijgt in de cijfers van je bedrijf.

Stappenplan voorbeeld boekhouding

Benodigde tijd: 10 minuten

Met een voorbeeld boekhouding kun je eenvoudig beginnen met online boekhouden. Hierbij het stappenplan.

 1. Een standaard template

  Een voorbeeld boekhouding is meestal als template ingericht in een boekhoudprogramma. In deze template zijn alle stamgegevens correct ingesteld. Vervolgens kun je specifieke aanpassingen doen die voor jou bedrijf van toepassing zijn. Door loop de 5 stappen zodat je gelijk kunt starten met online boekhouden.
  In de template is een standaard grootboekrekeningschema ingesteld. Loop deze door en pas de grootboek omschrijvingen aan die voor jou bedrijf relevant zijn. Bijvoorbeeld de omzetrekeningen voor de diensten of producten die je aanbied.grootboekrekeningen overzicht

 2. Dagboeken aanpassen

  De dagboeken zijn al standaard ingericht. Zoals kasboek, bankboek, inkopen, verkopen en memoriaal. Stel bij het bankboek je IBAN in.Dagboeken overzicht

 3. Bankkoppeling instellen

  Met een bankkoppeling worden dagelijks automatisch de bankmutaties verwerkt in de boekhouding. De bankkoppeling kun je activeren via internetbankieren van je bank. Er kan een bankkoppeling ingesteld worden voor de volgende banken: Rabobank, ABN AMRO, ING, Bunq en KNAB.Bankkoppelingen overzicht

 4. BTW codes controleren

  Alle BTW codes zijn ingesteld. Deze zijn standaard gekoppeld aan de juiste grootboekrekening. Check of dit ook is gebeurd voor eventueel nieuwe grootboekrekeningen.BTW codes overzicht

 5. Het sjabloon voor de verkoopfacturen

  Het sjabloon voor de verkoopfacturen is al ingericht. Verwerk je bedrijfsgegevens bij de instellingen zodat deze goed worden weergegeven op de verkoopfacturen.verkoopfactuur sjabloon

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *