De zzp belastingaangifte online met een boekhoudprogramma? Dat kan!

Hoe kun je de belastingaangifte eenvoudig zelf regelen?

Je eigen belastingaangifte als zelfstandige doen is iets waar je waarschijnlijk niet heel erg naar uitkijkt. Het doen van de belastingaangifte kost meer tijd dan de btw-aangifte waardoor we vaak uitwijken naar een boekhouder. Omdat veel ondernemers dit uitbesteden, bestaat het idee dat de aangifte voor inkomstenbelasting er een is die we niet zelf zouden moeten doen.

Het is echter een stuk eenvoudiger dan velen denken om voor zzp belastingaangifte te doen. Je moet weliswaar op de hoogte zijn van meer zaken. Dat betekent niet dat je het standaard moet uitbesteden.

Kort samengevat is dit de beste software om de ZZP belastingaangifte zelf te doen:

e-boekhouden logo

  • Geen boekhoudkennis nodig
  • Inclusief aangifte opstellen en digitaal versturen
  • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
  • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

exact home

  • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
  • Veel Koppelingen met externe software
  • Inclusief bankkoppeling
  • Klantwaardering: 8,3 
Meer informatie

snelstart

  • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Automatisch aangifte berekenen en indienen bij de Belastingdienst
  • Klantwaardering: 8,1 
Meer informatie

Op deze pagina leggen we je uit hoe jij als zzp-er belastingaangifte kunt doen en wat hier allemaal bij komt kijken. Mochten er zaken zijn waar je vragen over hebt, adviseren wij je te reageren op dit artikel of contact op te nemen met een belastingadviseur.

Wat voor belasting moet jij betalen?

Per bedrijfsvorm kan de betalen belasting verschillen. Als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld als je een freelancer bent, ben je verplicht om inkomstenbelasting af te dragen. Heb jij een B.V., N.V. of coöperatie? Dan ben je verplicht om vennootschapsbelasting af te dragen.

exact voor zzp belastingaangifte

Voor iedere bedrijfsvorm bestaan grote verschillen tussen het doen van de belastingaangifte. Voor vrijwel iedere vorm is dit echter mogelijk. Daar waar wel moet worden meegenomen dat de belastingaangifte van een B.V. aanzienlijk eenvoudiger is dan van een N.V.

Een zorgvuldige administratie is het halve werk

Voor ondernemers hoort het common practice te zijn: het bijhouden van een nette administratie waar alle inkomende en uitgaande facturen te vinden zijn. De Belastingdienst heeft van jou informatie nodig over al jouw inkomsten, kosten en de aftrekposten waar jij recht op hebt. Ook basis van deze informatie kan jij en de Belastingdienst uitrekenen hoeveel belasting er moet worden afgedragen.

Deze pagina richt zich op de inkomstenbelasting die je als zzp-er moet doen. Daarom bespreken we hoofdzakelijk de inkomsten, kosten en aftrekposten die voor deze doelgroep van toepassing zijn.

Het samenbrengen van de inkomsten is het eenvoudige deel van de belastingaangifte. Dit zijn namelijk alle verkochte producten of diensten, met en zonder btw.

Kosten van A tot Z

Als je als ondernemer van plan bent om je eigen inkomstenbelasting aangifte te doen, is het belangrijk dat je een correct en actueel overzicht van je kosten hebt. Veel van wat als kosten opgevoerd kan worden bij de btw-aangifte is soms maar een fractie van wat bij de jaaropgave van je bedrijf kan worden opgevoerd.

Je mag veel verschillende soorten kosten opvoeren waardoor de winst waarover je belast wordt aanzienlijk omlaag kan worden gebracht. Voor de hand liggende kosten die jij voor je belastingaangifte kunt opvoeren zijn de inkoop van producten en diensten van andere bedrijven, bedrijfsauto’s, kantoorhuur, verzekeringen, personeelskosten, zakelijke abonnementen etc. Maar ook onderdelen van je inventaris en onvoorziene kosten kunnen worden meegenomen.

Behalve deze jaarlijkse kosten mogen ook diverse meerjarige kosten worden opgevoerd. Deze kosten kunnen bijvoorbeeld een bedrijfsauto of machine zijn waarvan de kosten in vijf jaar afgeschreven wordt. Deze vorm van afschrijven is verplicht en zorgt ervoor dat het niet mogelijk is om in een keer iets af te schrijven waarvan nog wel een waarde op berust.

Ten slotte is daar nog de oudedagsreserve die gebruikt kan worden om belastingvrij geld opzij te zetten. Door de oudedagsreserve in te zetten zet je nu geld apart waar je pas in een later stadium belasting over hoeft te betalen. Dit is echter minder dan wanneer je dit bedrag nu zou laten belasten. Veel ondernemers zweren dan ook bij een actieve inzet van de oudedagsreserve. Van de inkomsten die we in het vorige deel hebben berekend kunnen we de kosten aftrekken. Vervolgens kunnen we van het overgebleven bedrag, de winst, de verschillende aftrekposten halen.

Aftrekposten kunnen voor enorme besparingen zorgen

Indien jij voor de Belastingdienst een ondernemer bent, mag je gebruik maken van verschillende aftrekposten. Deze aftrekposten worden van jouw winst afgetrokken waardoor het daadwerkelijk te belasten bedrag lager uitkomt.

Om voor de Belastingdienst een ondernemer te zijn, dien je aan de volgende eisen te voldoen;

  • Je maakt structureel winst met je bedrijf

  • Je kunt zelf bepalen hoe de onderneming eruitziet

  • Je kunt zelf bepalen welke werkzaamheden je uitvoert

  • Je hebt de beschikking over voldoende kapitaal om het bedrijf actief te houden

  • Je steekt voldoende tijd in je bedrijf

  • Je bedient meerdere opdrachtgevers

  • e promoot actief de diensten of producten van jouw bedrijf

  • Je loopt ondernemersrisico door afhankelijk te zijn naar de vraag van jouw product of dienst

  • Je bent aansprakelijk voor eventuele schulden van jouw bedrijf

Indien je aan de bovenstaande eisen voldoet, kan je gebruik maken van de belangrijkste aftrekposten die voor een zelfstandig ondernemer van toepassing zijn. Hierdoor kan je beginnen met belastingaangifte te doen naar onderstaand voorbeeld.

De zelfstandigenaftrek is met stip de belangrijkste aftrekpost voor veel ondernemers. Deze aftrekpost ligt doorgaans rond de € 6.310. Indien jij nog niet langer dan drie jaar actief bent mag dit bedrag worden verhoogd met € 2.123. Mocht je partner actief zijn in jouw bedrijf, dan is er sprake van een zogeheten partneraftrek. Deze aftrek is van toepassing wanneer jouw partner minstens, onbetaald, 525 uur per jaar werkt. Staak je de werkzaamheden van jouw bedrijf? Dan is zelfs daar een speciale aftrekpost voor in het leven geroepen: de stakingsaftrek.

Een andere aftrekpost die van toepassing kan zijn voor ondernemers die met innovatie bezig zijn, is de wel eens genoemde Willie Wortel subsidie. Deze aftrekpost heet officieel de speur en ontwikkelingsaftrek.

Ten slotte mag de mkb-winstvrijstelling als aftrekpost worden gebruikt. Dit is een aftrekpost waarmee nog eens 14 procent van de winst afgetrokken mag worden.

Het bedrag dat overblijft is het bedrag waarover de inkomstenbelasting wordt belast. Indien je een B.V., N.V. of coöperatie hebt wordt hier de vennootschapsbelasting over belast.

belastingaangifte

Het nut van een boekhouder

Heb je na het lezen van de bovenstaande tekst nog alles op een rijtje staan? Dan is de kans groot dat je moeiteloos je eigen inkomsten aangifte als zzp-er kunt doen. Mocht je een B.V., N.V. of coöperatie hebben, adviseren wij je in de meeste gevallen gebruik te maken van een boekhouder, mits er sprake is van bedrijfsactiviteiten.

Indien je nog geen duidelijk beeld hebt bij wat er precies dient te gebeuren of je toch liever een ervaren boekhouder in de arm neemt om je bij je aangifte te helpen, adviseren wij je dit altijd te doen. Vooral als je personeel hebt is het laten verzorgen van je boekhouding verstandig.

Een andere mogelijkheid is het laten controleren van jouw aangifte. Dit kan je doen door eerst je zzp belastingaangifte zelf in te vullen. Vervolgens stuur je een overzicht van je inkomsten, kosten, winst- en verliesrekening naar een boekhouder. Je vraagt de boekhouder om door jouw aangifte heen te lopen zodat je kunt achterhalen of je jouw aangifte correct hebt ingevuld.

Dit proces kost jouw boekhouder minder tijd waardoor jij een goedkoper uit bent. Mogelijk ben je nog eens een stuk goedkoper uit als je boekhouder opmerkt dat er een aftrekpost ontbreekt. Je kunt dan alsnog deze aftrekpost gebruiken en je aangifte indienen. Is alles goed gegaan? Dan kan je eventueel volgend jaar jouw aangifte zelf indienen!

…maar dan moet je wel gebruik maken van een boekhoudprogramma!

Bij zelfboekhouden.com streven we een wereld na waarin alle ondernemers, zzp-ers en DGA’s, in staat zijn hun eigen boekhouding te verzorgen. Dit zorgt namelijk niet alleen voor minder kosten, maar ook voor een beter begrip van de boekhouding. En daardoor werken we slimmer in ons bedrijf. Een beter inzicht van de financiële kasstromen helpt ons begrijpen wanneer we wel kunnen investeren en wanneer het verstandig is de vinger op de knip te houden.

Om hier maximaal van te kunnen profiteren en ook echt in staat te zijn je boekhouding zelf te verzorgen, adviseren wij het gebruik van online boekhoudprogramma’s. De afgelopen tien jaar zijn deze programma’s gebruiksvriendelijker dan ooit waardoor iedereen, beginnende en ervaren zzp-ers, eenvoudig zelf de boekhouding kan verzorgen.

In tegenstelling tot een dure boekhouder ben je met een boekhoudprogramma niet meer dan enkele tientallen euro’s per maand kwijt. E-boekhouden, ons aanbevolen boekhoudprogramma voor zzp-ers, kost nog geen tien euro per maand. De basisversie is zelfs gratis te gebruiken! Lees ook mijn review artikel: eBoekhouden review.

Een kwalitatief alternatief voor E-boekhouden is de populaire boekhoudsoftware van Exact Online. Dit online te bereiken boekhoudprogramma is ontworpen voor beginnende ondernemers zonder personeel maar ook te gebruiken door B.V.’s met meerdere werknemers.

Twee andere alternatieven voor eerdergenoemde programma’s zijn Twinfield en Vismarkt eAccounting. Beide programma’s bevatten alle functies van klassieke boekhoudprogramma’s en zijn eenvoudig in het gebruik.

Wij adviseren je om op onze website de reviews van de verschillende boekhoudprogramma’s te lezen. Op basis van deze reviews kan jij de keuze maken met welk boekhoudprogramma jij dit jaar jouw belastingaangifte gaat doen. Of je nu een zzp-er of DGA bent!

e-boekhouden logo

  • Geen boekhoudkennis nodig
  • Inclusief aangifte opstellen en digitaal versturen
  • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
  • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

exact home

  • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
  • Veel Koppelingen met externe software
  • Inclusief bankkoppeling
  • Klantwaardering: 8,3 
Meer informatie

snelstart

  • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Automatisch aangifte berekenen en indienen bij de Belastingdienst
  • Klantwaardering: 8,1 
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is digitaal boekhouden?

Digitaal boekhouden is boekhouden op je computer. Hiervoor heb je alleen een internetverbinding nodig. Je hoeft hiervoor geen software aan te schaffen.

Voordelen digitaal boekhouden:

1. Met een internetverbinding kun je vanaf iedere locatie je boekhouding bijwerken
2. Je hebt altijd inzicht in je cijfers
3. De software updates worden automatisch doorgevoerd
4. Er hoeven geen back-ups gemaakt te worden
5. Je kunt je boekhouding koppeling met bijvoorbeeld je bank of het kassasysteem
6. Een boekhouder of accountant kan eenvoudig met je meekijken in de boekhouding
7. De boekhouding kost geen ruimte op je computer
8. Het boekhoudprogramma is flexibel in te richten voor jou bedrijf

Nadelen digitaal boekhouden:

1. De boekhouding wordt extern in de cloud bewaard
2. De verplichting van een abonnement voor het gebruik van de software
3. De boekhouding staat niet meer op je computer

Is zelf boekhouden eenvoudig?

Steeds meer ondernemers hebben er voor gekozen zelf de boekhouding te doen met een online boekhoudprogramma. De meeste boekhoudprogramma’s hebben een voorbeeld boekhouding zodat het heel eenvoudig is om een administratie op te zetten. Je kan dan bijvoorbeeld ook digitaal factureren.

Hoeveel kost de boekhouding?

De kosten van de boekhouding is afhankelijk of je dit uitbesteed of grotendeels zelf doet. Wanneer je de hele boekhouding door een boekhouder of accountant laat doen zullen de kosten behoorlijk oplopen. Je kunt de boekhouding ook prima zelf doen. Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden voor een gratis digitale boekhouding.

Waar moet je op letten bij een digitale boekhouding?

Een digitale boekhouding met een online boekhoudprogramma kent vele voordelen. Het is daarbij van belang dat je een boekhoudprogramma kiest die voldoet aan de eisen van de belastingdienst.
Daarnaast is het belangrijk dat het een in de cloud boekhoudprogramma is. Hierdoor hoef je geen backup’s te maken. Tevens zijn functionaliteiten als een bankkoppeling, digitaal factureren en BTW aangifte erg handig.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Kan je Zelf BTW Aangifte Doen? Waarom btw-aangifte niet lastig is

Ieder kwartaal je btw-aangifte laten of zelf doen? Middels online boekhoudprogramma’s is het doen van btw-aangifte makkelijker dan ooit.

Top 5 goedkoopste boekhoudprogramma’s 2024

Bekijk hier de top 5 van de goedkoopste boekhoudprogramma’s van 2024 ✓Onafhankelijke vergelijking ✓Binnen 1 min je factuur gereed

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *