AFAS SB+ Review

functies, kosten en ervaringen

AFAS is een Nederlands bedrijf dat onder meer boekhoudsoftware ontwikkelt voor kleinere ondernemers. De software, genaamd AFAS SB+, helpt je met het bijhouden van de administratie en maakt je leven als ondernemer een stuk makkelijker. AFAS SB+ is geschikt voor ondernemers en ZZP’ers, en is ook perfect als je nog maar net gestart bent met je eigen bedrijf. Het is een compleet boekhoudpakket voor de dagelijkse gang van zaken, evenals het doen van de BTW aangifte en het verkrijgen van inzicht.

In deze review bekijken we wat AFAS jou te bieden heeft en of het een betrouwbare aanbieder is. Andere dingen die in deze review aan bod komen zijn: welke boekhoudpakketten AFAS aanbiedt, welke (slimme) functies er zijn, wat de prijs is van de software, hoe gebruiksvriendelijk de software is en wat de kwaliteit is van de geboden klantenservice.

Hoe kan ik je helpen met AFAS SB+?

Benieuwd naar de mogelijkheden van AFAS SB+? Met het boekhoudprogramma van AFAS kun je de administratie makkelijk en snel bijhouden. Je kunt eenvoudig de BTW aangifte doen en hebt real-time inzicht hoe je bedrijf ervoor staat. Bekijk de demovideo over AFAS SB+ met onderstaande knop.

Inhoudsopgave


Voordelen van AFAS SB+ online boekhoudsoftware:

 • Je administratie is makkelijker en sneller bij te houden
 • Online boekhoudsoftware is tijdbesparend en stimuleert efficiënt werken
 • De software van AFAS voorkomt fouten in jouw boekhouding
 • Je hebt altijd real-time inzicht in jouw financiële situatie
 • Het doen van de BTW aangifte is een fluitje van een cent
Afas SB+ dashbaord

Wat is AFAS?

Voordat we ingaan op de inhoudelijke kant van de software, is het altijd verstandig om na te gaan wat voor bedrijf achter de software zit. Denk aan hoe lang de onderneming bestaat, of het een betrouwbaar bedrijf is, of ze een goede reputatie hebben opgebouwd en of ze ervaring hebben in het maken van boekhoudsoftware.

AFAS is een Nederlands familiebedrijf dat zich richt op het maken van slimme bedrijfssoftware. Software die handelingen en processen automatiseert, waardoor ondernemers zich zoveel mogelijk op het ondernemen zelf kunnen concentreren. AFAS bestaat uit een team van meer dan 600 mensen, met een fysieke locatie in Leusden (hartje Nederland). Zelf noemen ze dit het clubhuis, dat inclusief een theater is en andere functionaliteiten voor zowel werknemers als klanten. In 2022 hebben ze zelfs de prijs voor beste grote werkgever van Nederland gewonnen en hun vier kernwaarden zijn: vertrouwen, gek, familie en doen. Inmiddels hebben ze meer dan 12.000 klanten, die de AFAS boekhoudsoftware gebruiken.

AFAS streeft naar automatisering, waarbij ze aangeven klanten centraal te stellen. Ze zijn erg transparant, inclusief hun eigen financiële cijfers die voor iedereen inzichtelijk zijn. Ze dragen ook hun steentje bij aan een mooiere wereld, met de AFAS Foundation. Projecten waar ze aan bijdragen zijn onder meer: het bouwen van een ziekenhuis in Sierra Leone, het bieden van vakopleidingen aan jongeren in Kenia en het bevrijden van kinderen uit de kinderprostitutie in Laos.

AFAS bestaat intussen al een hele tijd en ze zijn gestart door middel van een acquisitie in 1996. Inmiddels behalen ze een omzet van €218,7 miljoen op jaarbasis en timmeren ze ook internationaal aan de weg. Naast het hoofdkantoor in Leusden, beschikt AFAS ook over kantoren in België, Curaçao en Aruba.

AFAS software pakketten, kosten en functies

AFAS biedt meerdere soorten software pakketten aan, maar in deze review richten we ons op de nieuwste editie, namelijk AFAS SB+. Dit is een compleet boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP’ers, waarbij gebruiksvriendelijkheid bovenaan staat. AFAS SB+ richt zich op zelfstandige ondernemers zonder personeel, tot het MKB met 5 werknemers. Indien je onderneming groter is, of groter groeit, is het slim om over te stappen op de ERP software van AFAS. Je hoeft dus niet te veranderen van aanbieder, als je bedrijf groeit in de toekomst.

AFAS hanteert een vaste prijs van €59,- per maand, exclusief BTW en zonder gebruikslimieten. Veel andere boekhoudprogramma’s hanteren bijvoorbeeld een maximaal aantal facturen, maar dit is bij AFAS SB+ niet het geval. Er zijn geen meerdere pakketten, maar het is één totaalpakket zonder verborgen kosten, met inbegrip van alle functies waaronder een CRM systeem en 2 gebruikers. De enige extra kosten die AFAS hanteert zijn die voor een extra gebruiker, van €5,- per maand/ per gebruiker.

De AFAS software is altijd actueel met de Nederlandse wet- en regelgevingen, zodat dit alvast iets is waarover je jezelf geen zorgen hoeft te maken. AFAS SB+ is ook te gebruiken samen met je boekhouder of accountant. Op het moment van schrijven is er helaas nog geen proefversie beschikbaar van deze boekhoud- en CRM software. Je kunt wel een demo boeken via de site van AFAS, waarin je 1 op 1 met een medewerker bekijkt hoe de software werkt. Het AFAS boekhoudpakket is overigens gewoon maandelijks opzegbaar, waardoor je niet vast zit aan een abonnement.

Afas SB+ prijzen

Functies van AFAS SB+:

 • Geschikt voor meerdere administraties en 2 gebruikers. Het is mogelijk om extra gebruikers toe te voegen voor een meerprijs
 • Samenwerken met je boekhouder of accountant
 • Factureren via UBL en digitaal, inclusief je eigen huisstijl
 • Het automatisch betalen van crediteuren en een automatisch incasso voor debiteuren
 • Zowel commercieel als fiscaal afschrijven
 • Inclusief geïntegreerde scan & herken, voor onder andere het verwerken van losse bonnen in je administratie
 • Een automatische bankkoppeling voor ING, ABN Amro en Rabobank. Het is ook mogelijk om bankafschriften zelf te importeren
 • Het online doen van de BTW aangifte en opgaaf ICP, via een elektronische uitwisseling met de Nederlandse belastingdienst
 • Transitorisch boeken
 • Vaste journaalposten
 • Debiteuren en crediteuren bewaking
 • Actuele overzichten, zoals een kolommenbalans en proef-/saldibalans
 • Rapportage van activa
 • Werken met investeringsprojecten
 • Een CRM relatiemanagement systeem, inclusief prospect- en klantbeheer
 • Een koppeling met de Kamer van Koophandel, voor het aanmaken van contacten
 • Uitgebreide export mogelijkheden, plus het importeren van stambestanden en mutaties
 • Een online helpdesk en uitgebreide documentatie
 • Een dagelijkse cloud back-up en automatische updates
 • Het importeren van auditfiles is mogelijk

Overstappen naar AFAS SB+

Als je wil overstappen van een ander boekhoudpakket naar AFAS SB+, dan is dit eenvoudig te doen door het importeren van de auditfile. Op deze manier importeer je zelfstandig alle gegevens in één keer, zoals: klanten, leveranciers, in- en verkopen, vaste activa, journaalposten en de beginbalans.

Gebruiksgemak AFAS SB+

De software van AFAS is ontworpen met het oog op gebruiksvriendelijkheid. De AFAS SB+ software is speciaal zo gemaakt, dat je ook als startende ondernemer zonder boekhoudkundige kennis aan de slag kunt. De beste manier om erachter te komen of de software daadwerkelijk gebruiksvriendelijk is, is door deze zelf te testen. Op het moment van schrijven is er nog geen proefversie mogelijk, maar hier wordt hard aan gewerkt. In de tussentijd kun je een demo boeken, om erachter te komen of jij de software fijn vindt werken.

De uitstraling van AFAS SB+ is zakelijk en rustig, waarbij er niet wordt gewerkt met schreeuwende kleuren of zware contrasten. De menu’s zijn overzichtelijk en de navigatie is erg logisch, waardoor je zonder veel zoeken vindt waar je naar op zoek bent. De dashboards zijn altijd up to date, zodat je precies weet hoe jouw onderneming er financieel voor staat. Om de cijfers wat inzichtelijker te maken, wordt er gewerkt met tabellen en grafieken. Denk aan afbeeldingen voor: openstaande posten, liquide middelen en brutomarges. Tevens zijn er handige overzichten, zoals een tabel met de top 5 klanten bijvoorbeeld.

Als iets niet geheel geautomatiseerd kan worden zijn de handelingen zo makkelijk mogelijk gemaakt, zoals het aanmaken van een offerte bijvoorbeeld. Deze maak je aan door het invullen van een aantal basisgegevens en het selecteren van een aantal keuzes. Het enige dat je vervolgens nog hoeft te doen is de offerte op te slaan. Ondanks de eenvoud van de software, zijn de opties erg uitgebreid. Zoals het toepassen van regelkorting bijvoorbeeld, of het toepassen van een afwijkend BTW tarief. Het maakt dus niet uit in welke sector je werkzaam bent, om van AFAS te profiteren.

Slimme functies van AFAS SB+

Afas SB+ bankkoppeling

Een van de grootste voordelen van online boekhoudsoftware in vergelijking tot boekhouden in Excel, zijn de slimme functies. Dit zijn functies die handelingen en processen zoveel mogelijk automatiseren en slimmer worden naarmate je de software vaker gebruikt. Hieronder een paar slimme functies die onderdeel zijn van het software pakket van AFAS SB+.

De automatische bankkoppeling

Met een automatische bankkoppeling is het overtikken van bankafschriften overbodig geworden. Dit bespaart je als ondernemer een hoop tijd en het voorkomt fouten. Bij AFAS is het mogelijk om je administratie te koppelen met drie bekende Nederlandse banken, namelijk Rabobank, ABN Amro en ING bank. Mocht je over een andere zakelijke bankrekening beschikken, dan kun je de bankafschriften handmatig importeren.

Dankzij de automatische bankkoppeling is het ook mogelijk om vanuit AFAS zelf betalingen door te zetten. Makkelijk om inkopen vast te leggen en je betalingen vooruit te plannen. Een betaling wordt vanuit de AFAS omgeving doorgestuurd naar je bank, waardoor internetbankieren tot het verleden behoort.

BTW aangifte doen

Zowel het doen van de BTW aangifte als de opgaaf ICP, is met de software van AFAS een fluitje van een cent. Hoewel het in het verleden misschien een race tegen de klok was, hoef je jezelf nu enkel nog maar even aan te melden. De BTW aangifte is al standaard ingericht en het is dus een kwestie van het nalopen van de gegevens. Als alles in orde is, kun je de BTW aangifte gewoon vanuit de software versturen, dankzij de directe koppeling met de Nederlandse belastingdienst.

Rapportages

Financieel inzicht in jouw onderneming is van ongekend belang, als je succes wil behalen en je bedrijf wil laten groeien. Dankzij de slimme software van AFAS weet je precies hoe je ervoor staat. Dit helpt je om beslissingen te maken voor de toekomst, erachter te komen waar verbeteringen nodig zijn en welke aspecten van je organisatie wat meer aandacht verdienen. Een aantal overzichten die je krijgt door het gebruik van AFAS SB+ zijn: financiële vaste activa, voorraden, vorderingen, kortlopende schulden, kostprijs van de omzet en het resultaat. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, want dankzij de software is het eenvoudig om tal van overzichten in te zien. De software is tevens zo gemaakt, dat de berekeningen foutloos zijn.

Een directe koppeling met de KvK

Voor het aanmaken van een offerte of het versturen van een factuur, zul je een klant moeten aanmaken of uitkiezen. Dankzij de koppeling met de Kamer van Koophandel, doe je dit binnen luttele seconden. Zo hoef je zelf geen gegevens meer in te geven, denk aan het adres en dergelijke. Het enige dat je nodig hebt om de contactgegevens op te halen, is het BTW nummer. Hetzelfde geldt overigens ook voor leveranciers en andere zakelijke contacten.

De AFAS scanbox

De AFAS scanbox is een unieke functie, waarbij binnenkomende facturen automatisch worden gescand. De belangrijkste gegevens worden overgenomen en ingevuld, waardoor je deze enkel nog maar hoeft te controleren en goed te keuren. Voor het verwerken van een tankbonnetje dat je hebt gescand met je mobiele telefoon bijvoorbeeld, of een andere inkoopfactuur.

Inzicht met AFAS SB+

Inzicht krijgen in je onderneming is een belangrijke factor om voor online boekhoudsoftware te kiezen. Het is namelijk dé manier om allerlei overzichten op te vragen, waarvoor je zelf geen enkele berekening hoeft te maken. Al deze inzichten zijn up-to-date, waardoor je exact weet hoe je er op dat moment financieel voor staat. AFAS werkt met verschillende dashboards, om je zoveel mogelijk inzicht te geven in jouw onderneming. Een van de meest gebruikte dashboards is de home pagina, waar je automatisch al allerlei handige overzichten vindt inclusief tabellen en andere visuele beelden. Denk aan: het netto resultaat voor belasting inclusief een uitsplitsing per maand, de omzet in de vorm van een tabel inclusief de gegevens van voorgaande periode en de te betalen belastingen zodat je nooit meer voor verrassingen komt te staan.

De AFAS app

Tegenwoordig zijn we als ondernemers veel onderweg en vaak wordt het op zo’n moment makkelijk vergeten om de administratie bij te werken. Met de AFAS app is dit heel gemakkelijk en voeg je inkoopfacturen direct toe aan je administratie, ook onderweg. Zo raak je dat losse bonnetje nooit meer kwijt en zit je ook niet meer met schoenendozen vol bonnen die op het einde van het boekjaar nog moeten worden verwerkt. Het enige dat je hoeft te doen is een foto te maken van de bon en deze te versturen naar de juiste administratie. Als je weer thuis bent kun je de bon controleren en goedkeuren. De belangrijkste gegevens zoals de naam van de crediteur, het bedrag, de datum en het BTW tarief worden namelijk automatisch overgenomen van de foto van de originele bon. Je kunt er ook voor kiezen om de bon naar je accountant of boekhouder te sturen via de app. De AFAS app is beschikbaar in de Play Store en de App Store, en is standaard onderdeel van je AFAS SB+ abonnement. Je betaalt dus geen extra kosten om van de app gebruik te maken. 

Afas SB+ app

De AFAS klantenservice

Een belangrijk onderdeel van online software, zoals boekhoudprogramma’s, is de geboden klantenservice. Dit is iets waar je vroeg of laat gebruik van zult maken, als je ergens tegen aanloopt waar je zelf niet uitkomt. Dit kan van alles zijn, zoals een technisch probleem, een probleem met je account of een vraag over een bepaalde functie.

AFAS biedt een online klantenservice aan als onderdeel van het boekhoudpakket. Als je klant bent van AFAS kun je contact opnemen door in te loggen op het klantenportaal. Hier kun je gerichte vragen stellen aan een specifieke afdeling, evenals het insturen van een incident of het upgraden van je pakket.

Een andere manier om antwoorden te vinden op jouw vraag, is door een kijkje te nemen in de kennisbank van AFAS. Hier vind je informatie over eventuele werkzaamheden en storingen, actuele help onderwerpen, plus handige video’s en webinars. Je kunt zowel browsen door de help artikelen of zoeken op trefwoord.

Conclusie review AFAS SB+

AFAS is een Nederlandse onderneming, die inmiddels internationaal actief is. Ze bieden diverse softwarepakketten aan, waaronder AFAS SB+ voor ondernemers en ZZP’ers. De AFAS SB+ software is zowel een online boekhoudprogramma als een CRM systeem, waarbij het mogelijk is om samen te werken met je accountant. De software is geschikt voor 2 administraties en 2 gebruikers, waarbij je het aantal gebruikers kunt uitbreiden in ruil voor een meerprijs. Dit zijn overigens de enige extra kosten die AFAS hanteert, want daarnaast hanteren ze geen bijkomende of verborgen kosten.

AFAS SB+ bestaat uit één pakket voor een vast prijs, zonder beperkingen. Je betaalt voor dit complete boekhoudpakket €59,- per maand en dit is maandelijks opzegbaar. Helaas is er op het moment van schrijven nog geen gratis proefperiode, maar je kunt wel contact opnemen met de klantenservice voor een gratis demo. AFAS SB+ biedt alle functies aan die je nodig hebt voor het bijhouden van je online boekhouding en facturatie, inclusief slimme functies zoals het doen van je BTW aangifte en een automatische bankkoppeling. Let op dat deze enkel beschikbaar is voor 3 Nederlandse banken: ING Bank, ABN Amro en de Rabobank. Als je een boekhoudpakket bij AFAS afsluit is dit inclusief online support en een dagelijkse back-up.

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Hoeveel kost de software van AFAS?

De software van AFAS SB+ kost €59,- per maand exclusief BTW en is maandelijks opzegbaar. Dit complete boekhoudpakket en CRM systeem is geschikt voor 2 administraties en 2 gebruikers. AFAS hanteert geen extra kosten, behalve voor het toevoegen van een extra gebruiker wat €5,- extra per maand/per gebruiker kost.

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de voordelen van AFAS?

De voordelen van AFAS SB+ zijn dat je gebruik kunt maken van alle functionaliteiten zonder beperkingen, je tijd overhoudt voor het ondernemen zelf, je administratie overeenkomt met de Nederlandse wet- en regelgevingen, fouten in je boekhouding worden voorkomen doordat alles zoveel mogelijk geautomatiseerd wordt en je inzicht krijgt in de financiële situatie van jouw bedrijf in real-time.

Klik hier voor meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Benieuwd naar de mogelijkheden van AFAS SB+?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten