Top 10 Beste Aangifte Software 2024

Meer dan een jaar getest

Veel boekhoudsoftware is geschikt voor het indienen van de BTW aangifte, maar de aangifte inkomstenbelasting (IB aangifte) moet vaak nog via je boekhouder of accountant worden gedaan. In dit artikel belicht ik de beste programma’s voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting, zodat je alles in eigen hand hebt. Van het maken van een factuur tot het betalen van openstaande kosten aan de Nederlandse Belastingdienst. Daarnaast komen er ook software oplossingen aan bod waarmee je werkelijk alle soorten aangiften kunt indienen, bijvoorbeeld als je zelf een boekhoud- of accountancykantoor hebt. Deze top 10 is dus geschikt voor verschillende soorten ondernemers in uiteenlopende sectoren, en van startende ZZP’ers tot gevestigde MKB bedrijven. Bespaar tijd en ontdek welke aangifte software het beste past bij jouw bedrijf. Mocht je er toch niet helemaal zelf uitkomen, dan kun je altijd contact met mij opnemen voor advies.

Winnaars van de Aangifte Software test

Er zijn drie aangifte programma’s die in hun eigen categorie aanzienlijk beter uit de test komen dan de overige opties.

Kort samengevat is dit de Top 3 beste aangifte software van dit moment:

 • DigiBTW – Beste prijs/kwaliteit voor ZZP
 • Fiscaal-Online – Beste allround aangifte software
 • Snelstart – Beste voor het MKB voor de winst-aangifte

digibtw

 • Gratis proefperiode 30 dagen
 • Zeer complete aangifte software voor ondernemers
 • Inclusief app voor IOS/Android
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

fiscaal-online logo

 • Koppeling met Belastingdienst
 • Uitgebreide helpdesk
 • Inclusief Toeslagen aanvragen / wijzigen
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

snelstart

 • Proefabonnement 30 dagen
 • Goede telefonische ondersteuning
 • Incl. BTW aangifte versturen
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

DigiBTW – De beste aangifte software voor starters en ZZP’ers
DigiBTW is een Nederlandse onderneming met een vestiging in Amsterdam, die zich specifiek richt op ZZP’ers. Dit doen ze door het aanbieden van zeer betaalbare boekhoud- en facturatie software, inclusief de mogelijkheid om zelf de IB-aangifte in te dienen. Het is een van de weinige aanbieders die zich echt richten op deze doelgroep en voor een tientje per maand (bij een jaarabonnement) geniet je van een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. De software is naar mijn mening ook nog eens makkelijk in gebruik en ontvangt van huidige gebruikers lovende beoordelingen. Je ontvangt bij het afnemen van een maandabonnement niet alleen de mogelijkheid om de IB-aangifte in te dienen, maar dus een compleet boekhoud- en facturatieprogramma inclusief support. Kortom, een simpele en doeltreffende oplossing voor eenmanszaken.

Fiscaal-Online – Geschikt voor ondernemers met meerdere handelsnamen en voor alle denkbare soorten aangiften
Fiscaal-Online is een perfecte keuze als je meerdere IB-aangiftes moet versturen, aangezien je een pakket koopt met meerdere credits. Dit maakt het een voordelige optie als je meerdere of ingewikkelde IB-aangiftes moet indienen, waarvoor je overigens geen DigiD nodig hebt. Fiscaal-Online richt zich op een totaal andere soort ondernemer dan DigiBTW, maar ontvangt eveneens prachtige recensies van gebruikers over het gebruiksgemak van de software evenals de uitgebreide opties. Fiscaal-Online bestaat al een behoorlijke periode, om precies te zijn sinds 2005, onder de naam Elektronische-Aangifte.nl. Sinds 2017 zijn ze verder gegaan onder de huidige handelsnaam, maar met dezelfde visie en dat is het eenvoudiger maken van het doen van de belastingaangifte. Fiscaal-Online is dus geen volledig boekhoudprogramma inclusief IB-aangifte, maar ze specialiseren zich echt in alle soorten aangiftes.

SnelStart – Een goede keuze voor een groot aantal ondernemers
SnelStart zit een beetje tussen de eerste twee aanbieders in deze top 3 van aangifte software in, en de software is geschikt voor zowel ZZP’ers als MKB bedrijven. Je ontvangt net zoals bij DigiBTW een compleet boekhoud- en facturatieprogramma, met het grote verschil dat je de keuze hebt uit meerdere pakketten. Zo kan de software met je meegroeien en het bedrijf biedt ook op maat gemaakte oplossingen aan. Het enige nadeel van SnelStart is dat het indienen van de inkomstenbelasting iets ingewikkelder is, en gaat via een aparte module genaamd de Automatische Winstaangifte. Toch is het een handige optie die ervoor zorgt dat SnelStart een zeer complete oplossing aanbiedt, waarmee je net als de twee eerder genoemde programma’s zowel de BTW-, ICP-, en aangifte inkomstenbelasting indient.

Hoe ik aangifte software bij Zelfboekhouden.com test

Deze top 10 van aangifte software is tot stand gekomen door het handmatig testen van diverse programma’s en het lezen van onafhankelijke reviews van gebruikers. Alle software is getest vanuit het oogpunt van verschillende soorten ondernemers. Waaronder ZZP’ers en eigenaren van een MKB, tot boekhouders en accountants. Zowel de gebruiksvriendelijkheid van de interface, de mogelijke soorten aangiften, de kosten, en de klantenservice zijn aan bod gekomen, om tot een eerlijk eindoordeel te komen. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van de belangrijkste punten die tijdens dit onderzoek aan bod zijn gekomen.

Functionaliteiten: Kritisch kijken naar de geboden mogelijkheden geeft een goed beeld van de functies die je als ondernemer daadwerkelijk nodig hebt en die een programma dus waardevol maken. Denk aan de soorten aangiften die mogelijk zijn, evenals bijbehorende opties zoals rapportages, en de mogelijkheid om de functionaliteiten uit te breiden.

Gebruiksvriendelijkheid: De gebruiksvriendelijkheid van aangifte software verschilt nogal, vanwege het feit dat sommige programma’s gericht zijn op professionals binnen de financiële sector en andere juist op ondernemers die zelf hun aangiften willen doen. Met deze persona’s in het achterhoofd heb ik de mate van gebruiksgemak getest.

Integraties: Het is essentieel dat sommige integraties mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor het koppelen van een administratie aan de aangifte software. Maar ook andere koppelingen zijn aan bod gekomen, zoals die met een CRM-systeem en uiteraard met instanties zoals de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel (KvK).

Prijs en prijsstructuur: De kosten heb ik vergeleken met het geboden product, om op deze manier de prijs-kwaliteitverhouding te bepalen. Alleen zo is het mogelijk om te bepalen of je wel of geen waar voor je geld ontvangt.

Klantenservice en ondersteuning: De klantenservice is een onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar toch een onderdeel dat je ervaring met een programma kan maken of breken. Voor deze top 10 heb ik zowel de deskundigheid, contactmogelijkheden, de beschikbaarheid, evenals de reactietijd van de klantenservice en ondersteuning getest.

Beveiliging en privacy: Het handhaven en inzetten van beveiligingsmaatregelen is noodzakelijk als software omgaat met gevoelige gegevens van je eigen onderneming of die van klanten. Het is dan ook essentieel dat de aanbieder voldoet aan de wet- en regelgeving, op het gebied van beveiliging en het waarborgen van de privacy.

Populairste aangifte software van dit moment

 

Waar je op moet letten bij het kiezen van aangifte software

Om uiteindelijk het beste aangifte programma te kiezen voor jouw onderneming, is het noodzakelijk om een aantal dingen zelf in de gaten te houden bij het maken van een keuze. Hieronder de belangrijkste punten die jou daarbij helpen.

Waarvoor ga je de aangifte software gebruiken? Bepaal eerst waarvoor je de aangifte software precies wil gebruiken en welke aangiften je wil doen. Misschien zoek je enkel naar een oplossing voor de IB aangifte voor je eenmanszaak, of wil je juist meerdere aangiften verrichten voor de klanten van jouw boekhoudkantoor. Door dit helder te hebben is het eenvoudig om een aantal opties uit deze top 10 alvast weg te strepen.

Integraties: Ben je op zoek naar aangifte software die te integreren is met je boekhoudprogramma? Of zoek je juist naar een totaaloplossing? Om te voorkomen dat je misgrijpt, is het belangrijk om de door jouw gewenste integraties en koppelingen op te schrijven, zodat je kunt checken of de software van jouw voorkeur dit ondersteunt. Houd hierbij ook rekening met de toekomst, zodat je niet hoeft over te stappen van aanbieder.

Complexiteit van je bedrijf: Hoe complexer de aangiften die je wil doen; des te meer functies en mogelijkheden je tot je beschikking dient te hebben. Voor het enkel indienen van de BTW aangifte is de meeste boekhoudsoftware geschikt, maar voor de IB aangifte wordt het al een stuk ingewikkelder. Dit is helemaal het geval als je ook andere soort aangiften wil doen, evenals het aanvragen van uitstel.

Omvang van je bedrijf: Veel aangifte software rekent kosten op basis van gebruik, in de vorm van credits, het aantal aangiften of het aantal administraties. Hoe groter je onderneming of hoe meer klanten waarvoor je aangiften moet verrichten; hoe belangrijker het is dat de software aan alle benodigde functies voldoet en de verschillende soorten aangiften ondersteunt. Anders zou het zomaar eens kunnen zijn dat je alsnog een ander programma nodig hebt.

Budget: Aangifte software loopt enorm uiteen qua prijs en dit is niet zo gek. Het aanbod is namelijk ook erg verschillend. Hoewel een programma natuurlijk binnen het door jou gestelde budget moet liggen, is de prijs-kwaliteitverhouding belangrijker dan de uiteindelijke kosten. Deze verhouding geeft namelijk aan of het geld dat je moet betalen terecht is, en dat je dus niet te veel betaalt voor de software.

Volledige Top 10 Beste Aangifte Software

 1. DigiBTW – Beste prijs / kwaliteit
 2. Fiscaal-Online – Beste allround aangifte software
 3. Snelstart – Beste voor winstaangifte
 4. Nextens – Beste voor fiscale professionals
 5. Accountancy & Software Gemak (Exact) – Beste voor MKB bedrijven
 6. Accountancy Direct (AFAS) – Beste voor kleine bedrijven en ZZP
 7. AFAS Software – Beste voor grote bedrijven
 8. Twinfield – Beste voor aangifte BTW/ICP
 9. Tecknow – Beste voor eenmalige aanschaf
 10. Avanzer – Aangifte software Wolters Kluwer

#1 DigiBTW – De voordeligste optie

DigiBTW is waarschijnlijk de voordeligste optie voor het indienen van aangiftes, zowel voor de BTW en ICP aangifte, als de aangifte inkomstenbelasting. De software van DigiBTW biedt een vast pakket aan, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Het is een optie waar vrijwel alle ZZP’ers mee uit de voeten kunnen, inclusief de extra mogelijkheid om gebruik te maken van de boekhoudservice; te vergelijken met het inhuren van een financieel adviseur die tevens alle aangiftes opstelt en indient. De aangifte software en alle overige opties zijn 30 dagen lang gratis uit te proberen, zodat je zelf kunt bepalen of je het programma prettig vindt werken. Over het algemeen vinden gebruikers de software erg makkelijk in gebruik, waarbij ik wel wil meegeven dat de software echt gericht is op (startende) ZZP’ers. Voor MKB bedrijven en ondernemingen met een complexe bedrijfsstructuur zijn er andere opties die geschikter zijn.

digiBTW voor aangifte software

Functies, met betrekking op aangifte software

 • IB aangifte wizard
 • Aftrekposten meenemen, waaronder investeringsaftrek, zelfstandigenaftrek, en de startersaftrek
 • Het combineren van zakelijke en particuliere gegevens
 • Aangiften indienen zonder DigiD (of eHerkenning) en vanuit de software zelf
 • Mogelijkheid om gegevens te downloaden en handmatig in te vullen
 • Administratie importeren uit DigiBTW en koppelingen met andere boekhoudprogramma’s
 • iOS en Android app
 • Support (contactformulier en telefonisch)

Prijzen

PakketKosten
DigiBTW Online Boekhouden€12,50* per maand, inclusief gratis facturatie software
Boekhoudservice€89 per maand
*bij een jaarabonnement met jaarbetaling ontvang je korting en betaal je omgerekend €10 per maand

Pluspunten DigiBTW

 • Ideaal voor starters en ZZP’ers

 • Zeer complete software voor een kleine prijs

 • Veel koppelingen

 • Mogelijkheid om een boekhoudservice af te nemen

 • Makkelijk in gebruik, geen voorkennis nodig

 • Gratis proefperiode van 30 dagen

Minpunten DigiBTW

 • Niet geschikt voor het MKB

 • Geen mogelijkheden tot uitbreiden als je onderneming groeit

Reviews

Gebruikers zijn erg tevreden met DigiBTW en beschouwen het als ideaal voor startende ondernemers en zzp’ers. Het programma is eenvoudig in gebruik, stelt gebruikers in staat om bijna alles zelf te doen en is zeer betaalbaar. Gebruikers beschrijven het als een verademing, omdat het minder tijd kost om te boekhouden en met aanzienlijk minder kosten. DigiBTW heeft alle nodige functionaliteiten en is minder complex dan andere boekhoudprogramma’s. Gebruikers prijzen de klantenservice voor hun behulpzaamheid en deskundigheid bij het overzetten van hun boekhouding. Zeer weinig kritiek werd geuit over het programma, met alleen suggesties voor toekomstige upgrades. DigiBTW krijgt van gebruikers een score van 10.

Prijs / kwaliteit5 sterren review aangifte software
5
Slimme functies5 sterren review aangifte software
5
Gebruiksgemak5 sterren review aangifte software
5

Conclusie

Als je op zoek bent naar aangifte software in begrijpbare taal, dan hoef je niet verder te zoeken. DigiBTW biedt de perfecte manier om zelf de BTW en IB aangiften in te dienen, waarbij de software je begeleid in dit proces. Via een aantal vragen bepaalt het programma op welke aftrekposten je recht hebt, zodat ook deze fiscale voordelen worden meegenomen. Alle gegevens worden automatisch opgehaald uit je boekhouding in DigiBTW, maar je kunt ook data importeren als je een ander boekhoudprogramma gebruikt. Zowel je zakelijke als persoonlijke gegevens worden meegenomen in de aangifte, die je via de software direct kunt versturen. Inloggen bij de Belastingdienst zelf hoeft dus niet meer. DigiBTW is met stip de beste keuze voor eenmanszaken, met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

#2 Fiscaal-Online – Gespecialiseerd in aangifte software

Fiscaal-Online is een van de weinige aanbieders in deze lijst die zich (altijd al) specifiek richten op het aanbieden van aangifte software. Het is dus geen programma waarmee je ook je boekhouding regelt of facturatie. De belastingaangifte oplossingen zijn erkend door de Nederlandse Belastingdienst zelf, en geschikt voor alle verschillende soorten aangiften. Fiscaal-Online mag zich dan ook zeker een aangifte specialist noemen, waarvan zowel belastingadviseurs als bedrijven gebruik kunnen maken. Een kanttekening is dat de software aan de dure kant is voor kleinere ondernemers, aangezien je betaalt op basis van een specifieke aangifte inclusief een X-aantal credits.

fiscaal-online voor aangifte inkomstenbelasting

Functies

 • Geschikt voor BTW, suppletie, ICP, IB, en VPB aangiften. Evenals BTW nummer controle en aanvragen uitstelregeling
 • Meerdere aangiften tegelijkertijd versturen
 • Jaarcijfers deponeren en versturen naar de KvK, inclusief directe terugkoppeling
 • Inclusief voorlopige aanslagen
 • Toeslagen aanvragen en wijzigen
 • Geschikt voor vennootschapsbelasting
 • Uitstel aanvragen (onbeperkt)
 • BTW nummer controle
 • OSS meldingen
 • Versturen en terugkoppeling van de Nederlandse Belastingdienst
 • Support (e-mail en telefonisch)

Prijzen

PakketKosten
BTW aangifte€99,95 (inclusief 12 credits)
ICP aangifte€129,95 (inclusief 12 credits)
Eenloketsysteem (OSS)€129,95 (inclusief 12 credits)
IB aangifte€199,95 (inclusief 5 credits)
Uitstelregeling€89,95 (onbeperkt)
Suppletie€89,95 (inclusief 12 credits)
BTW nummer controle€89,95 (onbeperkt)
VPB aangifte€299,95 (inclusief 5 credits)
Deponeren€99,95 (inclusief 5 credits)

Pluspunten Fiscaal-Online

 • Gratis proefabonnement

 • Geen eHerkenning of inloggegevens van de Belastingdienst nodig

 • Geschikt voor een groot aantal aangiften (staffelprijzen in de vorm van credits)

 • Directe terugkoppeling van de Belastingdienst en de KvK

Minpunten Fiscaal-Online

 • Behoorlijk ingewikkeld in gebruik

 • Niet geschikt voor kleine ondernemers

 • Enkel voordelig bij het indienen van meerdere aangiften

 • Software kan wat moderner

Reviews

Fiscaal-online krijgt over het algemeen goede recensies. Gebruikers zijn tevreden over het gebruiksgemak van de software en de professionele uitstraling van de aangiften, en prijzen de klantenservice voor hun vriendelijkheid en deskundigheid. Ook wordt de prijs-kwaliteitverhouding als aantrekkelijk gezien. Een aantal gebruikers zijn echter ontevreden over het automatisch verlengen van licenties voor diensten die niet meer nodig zijn, en het handmatig moeten invullen van grondslagen en toelichtingen voor publicatiestukken.

Prijs / kwaliteit5 sterren review aangifte software
5
Slimme functies5 sterren review aangifte software
5
Gebruiksgemak5 sterren review aangifte software
5

Conclusie

Met de aangifte software van Fiscaal-Online regel je alles vanuit de online omgeving, van het indienen van de aangifte tot het ontvangen van de terugkoppeling van de Nederlandse Belastingdienst zelf. Je hoeft hiervoor dus niet in te loggen met DigiD of eHerkenning bij de Belastingdienst zelf en dit is mogelijk voor een onbeperkt aantal ondernemingen. De software is in principe gebruiksvriendelijk, mits je wat kennis hebt van het indienen van aangiften. Mede door het grote aantal mogelijkheden heb je tijd nodig om alle opties te ontdekken. De uitstraling van de software kan echter iets moderner, maar dit doet gelukkig niet af aan de gebruiksvriendelijkheid. Iets dat gebruikers ook erkennen, want de opzet van de software zelf en de telefonische klantenservice worden onder meer genoemd als grootste voordelen. Dus, een goede optie als je op zoek bent naar complete aangifte software zonder beperkingen en een veelgebruikte optie door boekhouders en accountancykantoren.

#3 Snelstart – Boekhoudsoftware met een (optionele) aangifte module

SnelStart is een bekende aanbieder van deze site, en dat is met een reden. De software is geschikt voor een groot aantal ondernemers, waarbij je de keuze hebt uit verschillende pakketten en de module “Automatische Winstaangifte”. Ook ZZP’ers die hun boekhouding hebben gekoppeld aan een Referentie Grootboekschema (RGS), kunnen dan met de software de aangifte inkomstenbelasting regelen. Natuurlijk is het ook mogelijk om vanuit de software de BTW belastingen in te dienen. De IB aangifte module is beschikbaar via SnelStart Web, waardoor de aangifte automatisch wordt berekend en je dit vervolgens kunt uploaden bij de Nederlandse Belastingdienst. Dit is tevens de reden dat SnelStart niet beter heeft gescoord dan DigiBTW of Fiscaal-Online, aangezien je iets meer handmatige handelingen moet verrichten voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting.

snelstart voor btw aangifte

Functies, met betrekking tot aangifte software

 • BTW en ICP aangifte zelf regelen en versturen met één klik
 • Overzicht openstaande kosten met betrekking tot de BTW aangifte
 • Inkomstenbelasting aangifte opstellen
 • Gratis toegang voor je boekhouder of accountant
 • SnelStart app

Prijzen

PakketKosten
inStap*€12,50 per maand
inKaart€18 per maand
inBalans€33 per maand
inZicht€45 per maand
inControleOp aanvraag
*Let op: met het inStap pakket kun je geen aangiften regelen

Pluspunten Snelstart

 • Gratis proefabonnement van een maand

 • Geschikt voor kleine en grotere ondernemers

 • Meerdere pakketten om uit te kiezen

 • Veel mogelijkheden tot uitbreiden

 • Goede telefonische ondersteuning

Minpunten Snelstart

 • Niet alle pakketten zijn inclusief aangifte software

 • Het indienen van de inkomstenbelasting kan niet via de software zelf

 • Het opstellen van de inkomstenbelasting is in het begin even wennen

Reviews

Gebruikers zijn over het algemeen tevreden met de eenvoud, snelheid en efficiëntie van SnelStart, met mogelijkheid tot het gemakkelijk maken van offertes en facturen en automatische verwerking van inkoopfacturen. De klantenservice wordt geroemd om hun vriendelijkheid, behulpzaamheid en deskundigheid. Echter, er zijn ook negatieve ervaringen zoals traagheid van het programma, beperkte functionaliteit in de webversie voor Apple-gebruikers, problemen met updates en storingen. Ook missen sommige gebruikers bepaalde functionaliteiten, zoals een veld voor een PO-nummer en projectadministratie. Kortom, Snelstart wordt over het algemeen gezien als een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk boekhoudpakket met goede klantenservice, maar er zijn enkele beperkingen en problemen.

Prijs / kwaliteit4 sterren review
4,2
Slimme functies4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak4 sterren review
4,2

Conclusie

SnelStart is een goede optie voor kleine ondernemingen die in de toekomst verwachten te groeien, evenals gevestigde bedrijven. De software maakt het mogelijk om zowel de BTW als de inkomstenbelasting te berekenen, waarbij je de laatste niet vanuit de software zelf kunt indienen. SnelStart biedt meerdere totaalpakketten aan, afhankelijk van de grootte en behoefte van jouw onderneming en bij alle opties is samenwerking met je financieel adviseur mogelijk. Hoewel de software niet altijd even eenvoudig is in gebruik, met name voor de startende ondernemer die voor het eerst te maken krijgt met RGS, biedt SnelStart veel handige online informatie en een goed bereikbare klantenservice. Iets dat je niet van mij hoeft aan te nemen, want de online reviews op onafhankelijke platformen laten dit ook duidelijk zien.

#4 Nextens – Aangifte software voor fiscale professionals

Nextens is al actief binnen de wereld van belastingaangiften sinds de jaren ‘60 en Nextens is een dochteronderneming van RELX. Gelukkig is deze in Amsterdam gevestigde onderneming met de tijd meegegaan. Ze bieden moderne en gebruiksvriendelijke software aan, waarbij ze zich richten op het kunnen indienen van optimale aangiften door ondernemers zelf. Dit houdt in dat je dus profiteert van alle beschikbare belastingvoordelen die voor jouw bedrijf van toepassing zijn. De aangifte software van Nextens is het beste te vergelijken met die van Fiscaal-Online, omdat ze zich eveneens hebben gespecialiseerd in het berekenen en indienen van alle soorten aangiften. Ze richten zich dan ook voornamelijk op ondernemers binnen de fiscale sector.

nextens aangifte software

Functies

 • Aangifte inkomstenbelasting, inclusief controles, berekeningen en waarschuwingen
 • Middeling berekening
 • Inbegrepen standaard biljetten (C, M, F en W)
 • Rapportages
 • Koppelingen, onder andere met SBR IB en boekhoudsoftware
 • Optimalisatietool
 • Aangifte omzetbelasting (BTW, ICP en suppletie) en statusoverzichten
 • VIES controles
 • Vennootschapsbelastingen (VPB)
 • Doorberekenen fiscale eenheden
 • Koppeling KvK voor deponeren jaarstukken
 • Schenk- en erfbelasting indienen
 • Digitaal indienen dividendbelasting via Digipoort
 • Betalingskenmerk genereren
 • Rapportage tool voor jaarrekeningen
 • Klantenservice (contactformulier, e-mail, telefonisch en een speciale technische helpdesk)

Prijzen

Op aanvraag

Pluspunten Nextens

 • Zeer uitgebreid en toegespitst op het indienen van aangiften

 • Gratis overstapservice

 • Aparte technische support service

 • Geschikt voor het digitaal indienen van dividendbelasting

 • Gratis proefaccount

Minpunten Nextens

 • Aangifte software is gericht op professionals binnen de financiële sector

 • Prijzen enkel op aanvraag

 • Gericht op boekhouders en accountants

Reviews

Er zijn momenteel te weinig Nextens ervaringen beschikbaar om een realistisch beeld te scheppen van Nextens. Daarom is er vooralsnog geen samenvatting van de ervaringen die met betrekking tot Nextens online te vinden zijn.

Prijs / kwaliteit4 sterren review
4,2
Slimme functies4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak4 sterren review
4,2

Conclusie

Nextens is een zeer uitgebreide oplossing en wellicht een van de meest complete aangifte software in deze top 10. De reden dat Nextens net buiten de top 3 is gevallen, is omdat de software gericht is op financiële adviseurs en niet op ondernemers die zelf hun aangiften willen indienen. Heb je echter een boekhoud- of accountantskantoor, dan is Nextens naar mijn mening een kwalitatieve optie om te overwegen. Hoewel mijn eigen ervaringen met de telefonische ondersteuning goed zijn, is dit niet altijd het geval. Je moet een beetje geluk hebben, want de supportafdeling is volgens reviews niet altijd even goed bereikbaar.

Probeer om de software niet op het laatste moment te gebruiken, als vrijwel iedereen aangiften gaat indienen, aangezien je dan te maken kan krijgen met traagheid van de interface. Gelukkig biedt Nextens een gratis proefabonnement aan, zodat je de werking eerst zelf even kunt testen voordat je overgaat tot een betaalverplichting.

#5 Accountancy & Software Gemak (exact) – Aangifte software voor het hoge prijssegment

Accountancy & Software Gemak is momenteel verdergegaan onder de naam van Exact, dus ik houd voor het gemak even de naam Exact aan. Exact is een zeer bekende aanbieder van allerlei soorten software voor het MKB, waaronder natuurlijk hun boekhoudprogramma Exact Online. Met meer dan 40 jaar ervaring op zak onder de voorgaande naam, is de software nu beschikbaar via Exact en te vinden onder de oplossingen voor accountants. Exact richt zich dus net als Nextens op fiscale professionals, die op zoek zijn naar fiscale software voor het indienen van aangiften van een groot aantal klanten. Het grootste voordeel van de aangifte software van Exact is de mate van automatisering, waarbij je kunt denken aan het verkrijgen van machtigingen en het aanmaken van digitale dossiers.

accountancy en software gemak voor fiscale aangifte

Functies

 • Compleet aangifteproces van begin tot het eind
 • Automatiseringen en slimme software
 • Machtigingen en goedkeuringen online regelen
 • Fiscale rapportages
 • Klantendossiers
 • Geschikt voor inkomstenbelasting (P, W, C, F en M biljetten), vennootschapsbelasting, omzetbelasting, ICP, toeslagen, schenk- en erfbelasting, dividendbelasting, suppletie en voorlopige aanslagen
 • Vragenlijsten aanmaken
 • Geautomatiseerde middeling
 • Vermogensvergelijking
 • Uitstelregeling
 • Koppelingen en extra modules
 • Klantenservice (Exact Portal)

Prijzen

PakketKosten
Exact Online Fiscaal Essentials€70 per maand
Exact Online Fiscaal Plus€180 per maand
Exact Online Fiscaal Professional€255 per maand
Let op: Exact is uit te breiden met extra modules tegen een meerprijs. Alle pakketten zijn inclusief 1 kantoorgebruiker en 1 standaard cliënt: 1 zakelijke klant of 3 particuliere klanten. Voor extra gebruikers en/of cliënten dien je extra te betalen en dit kost €11 per gebruiker.

Pluspunten Accountancy & Software Gemak

 • Zeer veel mogelijkheden en uitbreidingen

 • Groot aantal externe koppelingen

 • Geschikt voor alle soorten aangiften, inclusief complexe aangiften

 • Gratis proefabonnement

 • Toegang tot de Exact Kennisbank

 • Verschillende pakketten

Minpunten Accountancy & Software Gemak

 • Gebruikers zijn niet altijd tevreden over de geboden software en service

 • Tijd nodig om alle mogelijkheden te leren kennen

 • Niet geschikt voor ondernemers buiten de financiële sector

 • Extra kosten

Reviews

De recensies over Accountancy & Software Gemak zijn overwegend negatief. Gebruikers ervaren problemen met de BTW monitor en de overgang naar de dossiermodule. De helpdesk en consultancy lijken niet goed op de hoogte te zijn van de werking van het programma. Ondanks tevredenheid met het pakket zelf, is er kritiek op de aftersales en klachten afhandeling. Klachten worden niet of nauwelijks beantwoord en er zijn oplichtingspraktijken gemeld. De klantenservice krijgt ook kritiek voor de lange wachttijden en het onlogische programma. Echter, er zijn ook positieve recensies over de deskundige hulp en snelle oplossingen door de support afdeling.

Prijs / kwaliteit4 sterren review
4,2
Slimme functies4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak4 sterren review
4,2

Conclusie

Exact is een zeer bekende aanbieder, die sinds kort de handen ineen heeft geslagen met Accountancy & Software Gemak. De software is zeer uitgebreid en geschikt voor alle denkbare aangiften, waarbij je rekening dient te houden dat alle pakketten slechts met inbegrip zijn van 1 zakelijke of 3 particuliere klanten. Zeker als je gebruik wil maken van alle checks, automatiseringen en biljetten is Exact een prijzige optie, waarbij je wel veel mogelijkheden ontvangt. De afweging of je voldoende gebruik maakt van de software voor een goede balans met de kosten, is geheel afhankelijk van de mate waarin je de aangifte software gaat gebruiken.

#6 Accountancy Direct (AFAS) – Aangifte software voor kleinere zelfstandigen

AFAS komt twee keer in deze lijst voor, en als eerste met Accountancy Direct. Dit is een aangifte oplossing voor kleinere ondernemers, want je betaalt vanaf 1 gebruiker. De software is inclusief een CRM systeem, integraties met boekhoudsoftware AFAS SB+, en overige financiële tools. Een voordeel is dat je geen opstartkosten betaalt, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Nadeel is wel dat je eerst een jaarabonnement moet afnemen, dat je na dat jaar wel dagelijks kunt opzeggen. Deze oplossing is echt gericht als aansluiting op de boekhoudsoftware van AFAS SB+, wat een nadeel kan zijn als je klanten hebt die gebruik maken van andere soorten boekhoudprogramma’s.

accountancy direct voor aangifte software

Functies

 • Fiscale aangiften, van IB tot VPB
 • Klantenportaal
 • Koppeling met AFAS SB+
 • CRM systeem, inclusief digitale dossiers
 • Real-time inzicht voor jezelf en de klant(en)
 • Een database voor jezelf en de klant(en) om samenwerking te optimaliseren
 • Online e-mails goedkeuren
 • Rapportages, ook in het Engels
 • Klantenservice (Help Center)

Prijzen

PakketKosten
Accountancy Direct€200 per maand, inclusief 1 gebruiker
Optioneel€62,50 per extra gebruiker, per maand

Pluspunten Accountancy Direct

 • Geschikt vanaf 1 gebruiker

 • Zeer complete software

 • Te koppelen met AFAS SB+

 • Gratis demo

 • Geen opstartkosten

 • Zeer uitgebreid en geschikt voor alle soorten aangiften

Minpunten Accountancy Direct

 • Niet te gebruiken in combinatie met andere boekhoudprogramma’s

 • Hoog prijssegment

 • Geen maandabonnement mogelijk

Reviews

Gebruikers geven over het algemeen matige tot slechte recensies over AFAS Software. Het programma wordt als onvoldoende gebruiksvriendelijk ervaren en verschillende functies, zoals InSite en de koppeling met Outlook online, lopen niet optimaal. Meerdere gebruikers hebben tevens problemen met het onthouden van wachtwoorden en het gebruik van twee-factorauthenticatie via sms. Dit heeft geleid tot frustraties en onnodig tijdsverlies bij het aanmelden. Er wordt wel enige lof gegeven over de API-connectoren en de app op de telefoon.

Prijs / kwaliteit4 sterren review
4,2
Slimme functies4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak4 sterren review
4,2

Conclusie

AFAS SB+ is gericht op kleinere ondernemers en hetzelfde geldt voor Accountancy Direct. Een kleine notitie, aangezien AFAS SB+ in de top 10 van boekhoudsoftware niet als beste uit de bus is gekomen en ik dit belangrijk vind om toch even te vermelden. Hoewel dit aangifte programma zich richt op accountancy professionals, is de software een goedkopere variant van de reguliere fiscale software van AFAS en je dus betaalt per gebruiker. Je bent dus niet verplicht om te betalen voor meerdere gebruikers, maar het is wel een optie die enkel waardevol is als je meerdere soorten aangiften voor de klant moet indienen. Gebruikers zijn gemengd over de kwaliteit van AFAS in het algemeen, waardoor deze bekende Nederlandse aanbieder toch wat onderaan deze lijst is geëindigd.

#7 AFAS Software – Aangifte software op aanvraag

AFAS behoeft weinig introductie meer, aangezien Accountancy Direct ook van AFAS afkomstig is en ik deze aanbieder zojuist heb behandeld. De reden dat AFAS Software iets lager scoort is vanwege het hogere prijssegment, waardoor deze aangifte oplossing slechts voor een beperkte groep ondernemers interessant is. AFAS geeft zelf aan de software te hebben ontwikkeld in samenwerking met accountancykantoren, om deze zo efficiënt en gebruiksvriendelijk te maken. Daar zijn ze naar mijn mening deels in geslaagd, want de oplossing is zeker compleet en ondanks het grote aantal mogelijkheden hebben ze het overzicht weten te behouden. Een ander voordeel is de portal die onderdeel is van het programma, die je tevens naar wens kunt inrichten en waarin klanten digitaal goedkeuringen kunnen geven.

afas software voor belasting aangifte

Functies

 • Geschikt voor alle soorten aangiften: IB, SBA, STA, Erfbelasting, vennootschap, dividend, schenk, en voorlopige aangiften, evenals uitstel, toeslagen en meer
 • Digitale terugkoppeling
 • Rapportages (ook in het Engels)
 • Country by country rapportages
 • Dashboards, inclusief aangifte details, een inleverschema en meer
 • Klantenservice (Help Center)

Prijzen

Op aanvraag.

Pluspunten AFAS Software

 • Zeer uitgebreid

 • Geschikt voor alle soorten aangiften

 • Gratis demo

 • Digitaal portaal voor efficiënte communicatie met klanten

 • Engelstalige rapportages beschikbaar

 • Kosten per maand voor alle functionaliteiten, op basis van het aantal gebruikers

Minpunten AFAS Software

 • Zeer wisselende reviews van gebruikers

 • Niet geschikt voor kleine bedrijven

 • Abonnement is pas na een jaar opzegbaar

Reviews

In de meeste beoordelingen wordt AFAS als matig tot slecht ervaren. Gebruikers vinden het programma niet erg gebruiksvriendelijk en hebben problemen met verschillende functies, waaronder InSite en de integratie met Outlook online, die niet soepel verlopen. Daarnaast ervaren veel gebruikers moeilijkheden met het onthouden van hun wachtwoorden en het gebruik van sms-gebaseerde twee-factorauthenticatie, wat frustraties en tijdverlies bij het inloggen veroorzaakt. Toch is er enige waardering voor de API-connectoren en de mobiele app.

Prijs / kwaliteit4 sterren review
4,2
Slimme functies4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak4 sterren review
4,2

Conclusie

AFAS Software heeft een hoop te bieden, maar daar hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan vast. De prijzen zijn enkel op aanvraag, wat aangeeft dat AFAS Software niet geschikt is voor kleinere ondernemingen. Hiervoor hebben ze een apart product ontwikkeld, dat ik hiervoor heb besproken. AFAS Software heeft zeker wat te bieden, maar enkel voor een selecte doelgroep. In ruil voor jouw vertrouwen in AFAS ontvang je wel wat extra voordelen, zoals extra beveiligingen van klantgegevens, het centraal opslaan van klantendossiers, online communiceren met klanten via de Portal, autorisatie per stap tijdens het aangifteproces, en meer. Mocht AFAS Software jou een geschikte oplossing lijken, dan raad ik aan om de demo eerst aan te vragen, voor een persoonlijke blik op de werking van de aangifte software.

#8 Twinfield – Geschikt voor BTW aangiften en jaar suppletie

Twinfield is een beetje in de bodem van deze top 10 geëindigd en dit is niet vanwege de kwaliteit. De software is namelijk dik in orde en tevens betaalbaar voor kleine en grotere ondernemers. De mogelijkheden zijn echter beperkt, en de software voor ondernemers is enkel geschikt voor het indienen van de BTW aangiften en de suppletie. Het is dus geen totaaloplossing en minder uitgebreid dan voorgaande aangifte programma’s. Als dit voldoende is voor jouw bedrijf, dan raad ik zeker aan om onderstaande functies, en alle voor- en nadelen hieronder even door te nemen. Houd in gedachten dat Twinfield wel andere functies biedt met betrekking op het bijhouden van een online boekhouding, zoals  een bankkoppeling en het afletteren van banktransacties (inclusief een boekhoudrobot).

twinfield voor btw aangifte

Functies, met betrekking tot aangifte software

 • BTW aangiften, periodieke aangiften en jaar suppletie
 • Jaarafsluiting (concept en definitief)
 • Overzicht periodieke afschrijvingen
 • Jaarrekening, plus exporteren ervan
 • Meerdere soorten BTW rapportages
 • ICP opgaaf
 • Controles
 • Statusoverzicht
 • BTW aangifte corrigeren
 • Klantenservice (Support Portal, chatbot en telefonisch)

Prijzen ondernemers

PakketKosten
Extra Boekhouden€49 per maand
MKB Boekhouden€69,50 per maand
Compleet Boekhouden€103,50 per maand

Prijzen Accountants

PakketKosten
Accountancy StartGratis (geen administraties, onbeperkt aantal kantoorgebruikers)
Accountancy Regeling€64 per maand (10 administraties, onbeperkt aantal kantoorgebruikers)

Pluspunten Twinfield

 • Aparte pakketten voor ondernemers en accountants

 • Betaalbaar voor kleinere ondernemingen

 • Geschikt voor BTW aangiften en suppletie

 • Geschikt voor meerdere administraties (5)

 • Gratis optie voor accountants met klanten die zelf boeken

Minpunten Twinfield

 • Minder uitgebreid, niet geschikt voor alle soorten aangiften zoals de IB aangifte

 • Klantenservice is alleen van 8.00 tot 12.30 te bereiken

Reviews

Twinfield wordt vaak bekritiseerd door gebruikers vanwege de sterk verouderde look and feel en de trage ontwikkeling van het programma. Veel gebruikers vinden het zoeken naar data zeer specifiek en omslachtig. De customer service wordt ook niet positief beoordeeld vanwege de virtuele chat die weinig nuttig lijkt te zijn en doorverwijzingen naar artikelen als antwoorden geeft. In het algemeen wordt Twinfield niet aanbevolen, vanwege de slechte ervaringen met de verouderde software en de customer service.

Prijs / kwaliteit3 sterren review aangifte software
3
Slimme functies3 sterren review aangifte software
3
Gebruiksgemak3 sterren review aangifte software
3

Conclusie

Twinfield (onderdeel van Wolters Kluwer) is een andere soort aanbieder van aangifte software, aangezien je enerzijds extra functies ontvangt, maar anderzijds de mogelijkheid tot het indienen van aangiften beperkt is. Een groot voordeel van Twinfield is wel de prijs, waarbij je al klant bent vanaf nog geen 50 euro per maand, inclusief 5 administraties. Alle pakketten zijn echter voor minimaal 5 administraties, wat nadelig kan zijn voor grotere ondernemingen. Betalen doe je maandelijks, maar houdt wel rekening met een minimale contractduur van 12 maanden net zoals bij AFAS. Een belangrijk voordeel van Twinfield is dat ze aparte abonnementen hanteren voor ondernemers en boekhouders/accountants, met zelfs een gratis optie voor de laatste groep.

#9 Tecknow – Aangifte software die niet meer van deze tijd is

Tecknow is opgericht in 1984 via een samenwerking van fiscale specialisten en programmeurs, maar helaas laat met name het design veel te wensen over. De uitstraling van de software is behoorlijk ouderwets, en er wordt zelfs nog gewerkt met updates via cd-roms. Zeker voor een programma dat wordt ontwikkeld met eigen programmeurs, had ik persoonlijk meer innovatie en moderne technologieën verwacht. Online bestellen werkt ook nog via het downloaden van een bestelformulier, dat vervolgens handmatig moet worden gemaild. Hoewel dit natuurlijk niet het einde van de wereld is, geeft het wel aan wat je van Tecknow kunt verwachten.

tecknow aangifte software

Functies

 • Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en erf/schenkbelastingen indienen
 • Facturatie
 • Eenvoudig inkomsten/uitgaven boeken
 • Btw-aangifte rechtstreeks indienen
 • Ritten-/kilometerregistratie
 • Urenregistratie
 • Productbeheer
 • Relatie-/klantenbeheer
 • Automatische overzichten voor jaaraangifte
 • Meekijkfunctie accountant
 • Koppeling Nederlandse banken

Prijzen

PakketKosten, eenmalig (per jaar)
Inkomstenbelasting€155
Vennootschapsbelasting€85
Inleesmodule€1 tot €5 per ingelezen boekhouding
Advies (Erf- en Schenkbelasting / Estateplanning)€100 voor administratiekantoren, €130 voor notarissen
Omzetbelasting€ 65 (Tax OB),
€ 100 (Tax OB + ICP)
Elektronische kopieën van aanslagen (EKA)€65
Let op: alle genoemde prijzen zijn vanaf-prijzen

Pluspunten Tecknow

 • Goede klantenservice, inclusief hulp op afstand

 • Eenmalige kosten per jaar, je zit niet vast aan een abonnement

 • Software werkt naar behoren

Minpunten Tecknow

 • Zeer gedateerd

 • Niet cloudgebaseerd

 • Bestellen is omslachtig

 • Niet geschikt voor iOS besturingssystemen

Reviews

Gebruikers zijn erg tevreden over Tecknow. Ze vinden het programma zeer efficiënt en tijdbesparend. Ook wordt de klantenservice geprezen om hun professionaliteit en snelle reactietijd.

Prijs / kwaliteit3 sterren review aangifte software
3
Slimme functies3 sterren review aangifte software
3
Gebruiksgemak3 sterren review aangifte software
3

Conclusie

Tecknow is naar mijn mening niet de beste keuze als je op zoek bent naar een snelle en moderne manier om je aangiften te versturen. De software dien je te installeren op je computer, om precies te zijn op een Windows besturingssysteem. Als je op zoek bent naar aangifte software voor de Mac of via een app, dan zou ik zeker aanraden om voor een andere optie uit deze lijst te kiezen. Hoewel het niet fijn is om software af te raden, zeker als het gaat om ondernemers die hun best doen andere ondernemers te helpen, kan ik niet anders dan Tecknow een onvoldoende te moeten geven.

De pluspunten die deze software ontwikkelaar wel ontvangt zijn goede telefonische ondersteuning, hulp op afstand en betaalbare prijzen per jaar (en niet per maand). Dit laatste is een van de weinige redenen om voor Tecknow te kiezen, aangezien de software wel doet wat er wordt beloofd; het indienen van aangiften.

#10 Avanzer Aangifte – Opgeschort

Over de software van Avanzer Aangifte (onderdeel van Wolters Kluwer) kan ik erg kort zijn, want de aanbieder heeft hun dienstverlening opgeschort. De software wordt dus niet langer aangeboden en ook niet verder ontwikkeld, wat betekent dat deze ook niet meer in lijn zal zijn met de huidige wet- en regelgeving.

avanzer aangifte software

Meest gekozen aangifte software van dit moment

 

Veelgestelde vragen over aangifte software

Hoe weet ik welke aangifte software geschikt is voor mijn type bedrijf of branche?

Om erachter te komen welke aangifte software het beste aansluit op de behoeften van jouw onderneming, kan ik je aanraden om eerst te bepalen wat voor aangifte(n) je wil doen. Vraag jezelf ook af of je op zoek bent naar enkel aangifte software, of in combinatie met een boekhoudpakket. Vervolgens kun je op basis van deze vereisten een kijkje nemen in deze top 10, en een programma uitkiezen dat past binnen het budget.

Wat is de beste aangifte software?

In totaal zijn er drie aangifte programma’s als beste getest, en dit zijn DigiBTW, Fiscaal Online en SnelStart. Alle drie deze ondernemingen hebben veel te bieden, ieder met eigen voor- en nadelen. Deze ontwikkelaars zijn uit een algemeen oogpunt het beste, waarbij ik wil opmerken dat het dus mogelijk is dat een ander aangifte software programma beter aansluit op jouw onderneming, vanwege specifieke wensen.

Is aangifte software eenvoudig te gebruiken en te begrijpen voor beginners?

Of aangifte software makkelijk in gebruik is voor beginners verschilt enorm per aanbieder. Bij het maken van deze top 10 heeft de gebruiksvriendelijkheid een grote rol gespeeld, maar dit is tevens afhankelijk van de complexiteit van de software. DigiBTW is een voorbeeld van zeer gebruiksvriendelijke aangifte software voor beginners, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van ingewikkelde termen die alleen accountants begrijpen.

Kan ik een aangifte programma integreren met andere systemen, zoals een CRM systeem of een boekhoudprogramma?

Welke koppelingen en integraties er mogelijk zijn, zowel met eigen modules als externe apps, is afhankelijk van de aanbieder zelf. Accountancy Direct is bijvoorbeeld enkel te gebruiken in samenwerking met AFAS SB+. Controleer altijd van tevoren of de door jou gewenste koppeling beschikbaar is, voordat je kiest voor een betaald abonnement.

Hebben aangifte programmas proefperiodes voor startende ondernemers?

De meeste aanbieders in deze top 10 bieden een mogelijkheid aan om de aangifte software te leren kennen, via een online proefabonnement of een demo. De enige ontwikkelaar die een gratis abonnement voor starters aanbiedt is Twinfield.

Hoe zit het met de beveiliging en privacy van mijn financiële gegevens in de software?

Aangifte software moet voldoen aan strikte beveiligingsnormen om de privacy en veiligheid van financiële gegevens te waarborgen, zowel die van jouw onderneming als die van eventuele klanten. Controleer de beveiligingsmaatregelen en het privacybeleid van de software voordat je een keuze maakt.

Kan aangifte software mij helpen bij het maken van een jaarrekening of -rapportage?

Nextens en Twinfield bieden bijvoorbeeld een tool aan voor het opstellen van jaarrekeningen. Het is verstandig om de aanwezigheid van specifieke functies altijd van tevoren te controleren, zodat je zeker weet dat de software de juiste keuze is voor jouw onderneming. 

Gerelateerde artikelen

De Belastingaangifte voor ZZP met een Boekhoudprogramma? Dat kan!

Velen besteden de belastingaangifte voor ondernemers liever uit. Waarom eigenlijk? Wij leggen je uit hoe je zelf de belastingaangifte kunt uitvoeren.

Kan je Zelf BTW Aangifte Doen? Waarom btw-aangifte niet lastig is

Ieder kwartaal je btw-aangifte laten of zelf doen? Middels online boekhoudprogramma’s is het doen van btw-aangifte makkelijker dan ooit.

Opgaaf Intracommunautaire Prestaties met deze Boekhoudprogramma’s

De opgaaf intracommunautaire prestaties is voor elke ondernemer die exporteert of diensten levert binnen de EU belangrijk. Check deze tools.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar aangifte software?