Kan je zelf btw-aangifte doen?

Waarom BTW aangifte niet lastig is.

belastingaanslagen

Ondernemers zijn verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Dit doen zij om de periodiek verplichte omzetbelasting af te dragen. Als ondernemer heb je de keus om dit te laten doen door een boekhouder. Ook is het mogelijk en toegestaan om de btw-aangifte zelf uit te voeren. Je hoeft dan niet de omzetbelasting door een boekhouder te laten indienen waardoor je op je boekhoudkosten kunt besparen.

Op deze pagina bespreken we hoe je zelf btw-aangifte kunt doen en wat hier allemaal bij komt kijken. Zo bespreken we;

 • Waarom de btw-aangifte niet lastig is
 • Belangrijkste onderdelen van de aangifte
 • Hoe je zelf btw-aangifte kunt doen
 • Verschillen eenmanszaak en andere bedrijfsvormen
 • Omzetbelasting betalen
 • Zelf btw terugvragen
 • Aanbevolen online boekhoudprogramma’s voor btw-aangifte

Om een goed beeld van de mogelijkheden te verkrijgen adviseren wij je de onderstaande informatie volledig te lezen. Het zelf doen van btw-aangifte is niet ingewikkeld. Je moet echter wel weten welke middelen hiervoor vereist zijn.

Inhoudsopgave

Ik twijfel of ik zelf wel btw-aangifte kan doen. Hoe lastig is de btw-aangifte echt?

Het is niet raar als je het twijfelt of je wel voldoende kennis hebt om je eigen btw-aangifte te doen. Vooral als je nog maar net als eenmanszaak actief bent, is de kans groot dat je nog moet wennen aan de btw-aangifte. Gelukkig zijn er in Nederland meer dan een miljoen zelfstandige ondernemers actief en is er veel goede informatie over de btw-aangifte te vinden.

Doordat er zoveel jonge bedrijven zich op dit moment op deze groep richten, zijn de middelen om makkelijker btw-aangifte te doen ondertussen voor iedereen beschikbaar. Voordat van dergelijke middelen gebruik wordt gemaakt, is het verstandig je te verdiepen in de onderdelen van de btw-aangifte. We nemen je mee langs de belangrijkste facetten van de aangifte zodat het zelf indienen hiervan kinderwerk is!

Btw betalen en ontvangen

Iedere factuur die je stuurt en ontvangt, kan in theorie btw bevatten. Afhankelijk van de locatie van de gefactureerde persoon en het afgenomen product of dienst, dient er btw afgedragen te worden. Dit draag je per kwartaal af, of je ontvangt juist geld terug als jij meer btw hebt voldaan dan dat je hebt ontvangen.

Dit doe je door btw-aangifte te doen middels het systeem van de Belastingdienst op https://belastingdienst.nl. Middels jouw eigen inloggegevens kan je in dit systeem jouw btw-aangifte doen. Nadat je ingelogd bent, krijg je verschillende rubrieken te zien. Deze rubrieken dienen per onderdeel afgewerkt te worden. De kans is groot dat je maar een beperkt aantal van deze rubrieken volledig hoeft in te vullen. Zolang een categorie niet op jou van toepassing is, is het dus niet nodig hier wat in te vullen.

Rubriek 1: Prestaties binnenland

De eerste rubriek is voor velen meteen de belangrijkste rubriek bij de btw-aangifte. In deze rubriek geven we namelijk aan hoeveel omzet we in Nederland hebben gemaakt. Per categorie geven we aan welke omzet gemaakt is en hoeveel btw hierover belast is. Ook geven we aan of privégebruik is gemaakt van bedrijfsmiddelen, zoals de auto, gas, water en elektra.

Rubriek 2: Verleggingsregelingen binnenland

Zijn er diensten of goederen aan jou geleverd vanuit het buitenland? En is daarbij de btw verlegd? Dan betekent dit dat de leverancier van de dienst of goederen de btw naar jou verlegd heeft. Dat wil zeggen dat de leverancier geen btw in rekening heeft gebracht maar dit wel aan jou heeft verlegd.

De kans is groot dat deze rubriek, net als de rubriek 3 en 4, niet op jou van toepassing zijn.

Rubriek 3: Prestaties naar of in het buitenland

Het leveren van goederen naar landen buiten de Europese Unie dient los te worden aangegeven in rubriek 3. De volledige omzet die uit deze landen is voortgekomen, moet je aangeven. Vervolgens dien je na het indienen van de btw-aangifte ook een ICP-formulier in te vullen. In dit formulier geef je aan naar welk land een dienst of product geleverd is inclusief de desbetreffende btw-nummers. Dit is alleen van toepassing wanneer het product of dienst aan een ondernemer buiten de Europese Unie geleverd is.

Rubriek 4: Prestaties vanuit het buitenland aan jou verricht

Heb jij producten of diensten in het buitenland ingekocht? Dan dien je hierover te rapporteren. Omdat hier geen omzetbelasting over belast is, dien jij dit alsnog wel aan te geven als afnemende partij en dat doe je in rubriek 4.

Rubriek 5: Voorbelasting en de schatting

De op-een-na belangrijkste rubriek is ook meteen de laatste rubriek: nummer 5. 5a van rubriek 5 geeft aan hoeveel omzetbelasting jij op dat moment verschuldigd bent aan de Belastingdienst. Voordat je echter je omzetbelasting moet betalen, mag je jouw betaalde btw aftrekken van de ontvangen btw, dat doe je onder het kopje voorbelasting.

De schattingen hoeven zelden te worden ingevuld (5e en 5f).

Btw betalen of terugvragen

Nadat je met succes de btw-aangifte doorlopen hebt kan je de aangifte indienen. Je ziet vervolgens direct staan hoeveel btw jij dient over te maken of gaat ontvangen. Voordat je de aangifte verstuurt, is het natuurlijk verstandig altijd even de bedragen door te lopen. Klopt alles? Dan kunnen we op versturen klikken.

Als jij btw aan de Belastingdienst moet betalen, krijg je in het aangiftebewijs te zien hoeveel je moet overmaken en naar welk bankrekeningnummer. Let ook goed op het betalingskenmerk dat je bij je overschrijving dient te vermelden. Het is anders voor de Belastingdienst erg ingewikkeld om te achterhalen of jij je btw wel overgemaakt hebt.

Heb jij meer btw-aangifte betaald dan ontvangen? Dan moet de Belastingdienst geld naar jou overmaken. Als jij reeds jouw rekeningnummer aan jouw Belastingdienst account toegevoegd hebt hoef je hiervoor niets te doen. Mocht je dit nog niet gedaan hebben kan je dit direct doen. Dan wordt het verschuldigde bedrag naar jouw bankrekeningnummer overgemaakt.

Kan ik ook als BV of VOF zelf btw-aangifte doen?

De btw-aangifte is voor alle ondernemers zo makkelijk mogelijk gemaakt. Helaas wordt de aangifte al een stuk ingewikkelder wanneer je niet een eenmanszaak hebt maar bijvoorbeeld een BV of VOF. Doordat je hoogstwaarschijnlijk met meerdere landen zaken doet, personeel in dienst hebt en andere posten gebruikt, is het verstandig een adviseur je btw-aangifte te laten uitvoeren.

Mocht je wel gebruik willen maken van dezelfde voordelen als een zelfstandig ondernemer en je eigen btw-aangifte doen, is dit nog altijd mogelijk. We adviseren je wel goed onderzoek te doen naar welke fiscale voordelen voor jouw bedrijfsvorm relevant zijn.

Heb je een MKB bedrijf? Lees dan ook mijn artikel: boekhouden voor het mkb

BTW-aangifte

Wil je echt makkelijk btw-aangifte doen? Maak dan gebruik van online boekhoudsoftware

Om ook echt eenvoudig je aangifte te kunnen doen, kan je niet anders dan gebruik te maken van online boekhoudsoftware. Middels het juiste boekhoudprogramma kan je binnen enkele minuten je btw-aangifte indienen.

Dat klinkt wel heel makkelijk en dat is het ook. Dit kan namelijk doordat – mits jij al jouw facturen (uitgaand en binnenkomend) netjes verwerkt hebt – je van een overzicht gebruik kunt maken dat het systeem van de Belastingdienst perfect nabootst. Je ziet precies dezelfde informatie staan als dat je anders in het systeem zou zien. Nu zijn de velden echter niet leeg maar wordt exact weergegeven welke getallen jij per rubriek in moet vullen. Dit geeft jou de kans om in een hoog tempo de btw-aangifte op een correcte manier af te werken.

Welke boekhoudprogramma’s kan ik voor mijn btw-aangifte gebruiken?

Je kunt van verschillende boekhoudprogramma’s gebruik maken om je btw-aangifte te doen. Deze programma’s kosten een fractie van een daadwerkelijke boekhouder en kunnen in veel opzichten hetzelfde doen. Wij adviseren voor een van de vier volgende programma’s te kiezen;

 • Exact Online
 • E-boekhouden
 • Visma eAccounting
 • Twinfield

Per type ondernemer kan het ideale boekhoudprogramma verschillen. Ben je een zelfstandige ondernemer met een kleine boekhouding? Dan adviseren wij je gebruik te maken van E-boekhouden. E-boekhouden richt zich exclusief op zelfstandige ondernemers die op een eenvoudige manier hun btw-aangifte willen doen. Doordat je niet tientallen processen hoeft te doorlopen, ben je binnen korte tijd klaar met het digitaal indienen van je aangifte.

Mocht je een grotere administratie hebben, kom je al snel uit bij alternatieven als Twinfield en Exact online. Deze duurdere maar zeer kwalitatieve alternatieven voor E-boekhouden zijn geschikt om andere bedrijfsvormen net zo makkelijk administratief te verzorgen. Meerdere werknemers in dienst of kans op uitbreiding? Dan is het zeker niet onverstandig om Visma eAccounting als partij te overwegen. Deze digitale boekhouder kan op iedere stap van het proces bijspringen om de boekhouding sluitend te maken.

ZZP

e-boekhouden.nl

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • ongekend eenvoudig in gebruik
 • factureren en boekhouden in 1
 • Vanaf € 9,95 per maand
Klik hier voor meer informatie

Eenmanszaak

exact home

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Klik hier voor meer informatie

MKB

twinfield logo

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • marktleider voor MKB
 • uitgebreide rapportages mogelijk
 • Vanaf € 37,50 per maand
Klik hier voor meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is een online boekhoudprogramma?

Een online boekhoudprogramma is geschikt voor zowel kleine als grotere ondernemers. Doordat de software in de cloud wordt bewaard kun je vanaf iedere locatie met een internetverbinding bij je boekhouding. Met het praktische dashboard heb je te allen tijde inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om offertes en facturen te maken.

Voordelen:

1. Met een internetverbinding kun je vanaf iedere locatie bij je boekhouding
2. Altijd inzicht in je cijfers
3. Updates worden automatisch doorgevoerd
4. De administratie is makkelijk in te richten met een voorbeeld boekhouding
5. Koppeling mogelijk met je bankrekening, kassasysteem of CRM.

Nadelen:

1. Je zit vast aan een abonnement voor het gebruik van de software
2. De boekhouding wordt in de cloud bewaard op een externe server
3. De administratie staat niet op je computer opgeslagen

Klik hier voor meer informatie

Wat kost een online boekhoudprogramma?

Wat een online boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De kosten voor het goedkoopste boekhoudprogramma zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de € 25 en € 50 per maand. Met een online boekhoudprogramma van € 7,95 per maand heb je al een uitgebreid boekhoudprogramma met alle belangrijke functies.

Klik hier voor meer informatie

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Klik hier voor meer informatie

Wat doet een online boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten