Top 10 Beste CRM Software 2024

Meer dan 12 Maanden Getest

Kies voor het beheer van klantgegevens voor de beste CRM software, zodat je geen onnodige tijd kwijt bent aan het wisselen van software of het zoeken naar een alternatief. Start meteen met software die prettig werkt en aansluit op de behoeften van jouw onderneming, ook met het oog op de toekomst.

In dit artikel vind je een top 10 van de beste CRM systemen voor Nederlandse ondernemers, van ZZP’ers tot het MKB, en van starters tot ondernemingen met meerdere administraties. Er zit altijd wel een CRM systeem bij in deze lijst die perfect aansluit op jouw bedrijf, zodat je tijd overhoudt voor het ondernemen zelf.

Winnaars van de CRM Software test

In deze top 10 zijn drie CRM systemen als beste uit de bus gekomen, ieder in een eigen categorie. Software die net wat beter is dan de overige opties.

Kort samengevat is dit de Top 3 beste CRM software:

teamleader crm software

 • Branche specifieke oplossingen
 • Koppelingen met externe apps
 • 24/7 support
 • Gratis proefperiode
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

pipedrive crm software

 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Inclusief App voor IOS en Android
 • Koppeling met Office en Outlook
 • Workflows voor leads
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

e-boekhouden logo

 • Zeer eenvoudig in gebruik
 • Directe koppeling met KvK
 • Gratis extra gebruikers
 • Eenvoudig relaties importeren
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie
 • Teamleader, vanaf 6 gebruikers de beste optie
  Teamleader is met name een goede optie vanaf 6 gebruikers, aangezien je dan een mooie korting ontvangt. De software is vooral gericht op het MKB, waarbij een groot aantal gegevens moet worden beheerd. Het Customer Relationship Management systeem van Teamleader is gericht op het verbeteren van de onderlinge communicatie, evenals die met de klant. Dit alles is mogelijk vanaf zowel vaste als mobiele apparaten, dus ook als je onderweg bent kun je afspraken inplannen of notities opslaan. Huidige gebruikers zijn erg enthousiast over de software, waaronder: de mate van inzicht, de logische werking van het programma en het grote aantal support opties.
 • Pipedrive, een op verkoop gebaseerd CRM systeem
  Pipedrive is voor veel ondernemingen interessant, vanwege het grote aanbod van verschillende pakketten. Zo kun je als starter maar ook als gevestigde onderneming profiteren van de CRM software van Pipedrive. De software is erg gebruiksvriendelijk, waardoor het krijgen van inzicht vele malen eenvoudiger wordt. Pipedrive heeft specifieke branche gerichte functies geïntegreerd, evenals de mogelijkheid om andere software te koppelen. Het CRM systeem zelf bevat alles wat je nodig hebt voor het beheren van klantrelaties, evenals het managen van verkoop gerelateerde taken, het opvolgen van leads, het verbeteren van de onderlinge samenwerking, het automatiseren van administratieve handelingen, en natuurlijk het genereren van meer verkopen.
 • e-Boekhouden, de beste optie voor starters
  e-Boekhouden is een geweldige keuze voor starters en ondernemers met een klein budget. Dit vanwege het gratis CRM systeem voor starters (15 maanden) en de lage kosten voor de betaalde pakketten (vanaf €9,95) per maand. Tevreden gebruikers, een professionele klantenservice, gratis extra gebruikers en de gebruiksvriendelijke software hebben gezorgd voor een plaats in de top 3. Een bijkomende reden om voor e-Boekhouden te kiezen is vanwege het feit dat het een echte Nederlandse onderneming is, met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring op zak en daardoor een betrouwbare partner. De reden dat e-Boekhouden niet als beste CRM systeem is gekozen, komt omdat relatiebeheer slechts een onderdeel van de aangeboden totaaloplossing is. e-Boekhouden biedt namelijk relatiebeheer aan als onderdeel van hun facturatie- en boekhoudsoftware.

Hoe ik CRM software bij Zelfboekhouden.com test

Deze top 10 van beste CRM software is niet zomaar tot stand gekomen, want hier is nogal wat onderzoek aan vooraf gegaan. Zo heb ik alle CRM systemen persoonlijk getest, gedurende een lange periode en vanuit verschillende persona’s. Denk hierbij dus aan het registreren van contactgegevens als ZZP’er via de app, maar ook het opvolgen van leads om de verkopen van een MKB naar het volgende niveau te tillen. Hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste punten waar ik tijdens het testen van deze CRM software op heb gelet.

 • Functionaliteiten: Hoewel het doel van ieder CRM systeem in de basis hetzelfde is, varieert de uitvoering enorm per aanbieder. Van een basissysteem voor het beheren van klantgegevens, tot uitgebreide software voor het ontdekken van nieuwe kansen en forecasting. Al deze functionaliteiten heb ik niet alleen bekeken maar ook getest, om zo niet alleen de kwantiteit maar zeker ook de kwaliteit te beoordelen.
 • Gebruiksvriendelijkheid: De gebruiksvriendelijkheid van een programma zorgt er uiteindelijk voor hoeveel je de software in de praktijk gaat gebruiken. Gebruiksvriendelijke software zit logisch in elkaar, heeft niet veel tijd nodig om ermee aan de slag te gaan en werkt intuïtief. Bij gebruiksvriendelijke software leer je gaandeweg.
 • Integraties: Het is altijd een pluspunt als er de mogelijkheid is om software te integreren met andere bedrijfssystemen, zoals een boekhoudprogramma, kassasysteem of facturatie software. Het is goed om van tevoren de mogelijkheden te weten, waaronder eigen modules evenals het koppelen van externe apps.
 • Prijs en prijsstructuur: De prijs is vaak het eerste waar ondernemers naar kijken bij het kiezen van een CRM systeem. Toch is het belangrijk om verder te kijken en in dit artikel belicht ik of de aangeboden kwaliteit in verhouding staat tot de bijbehorende prijs. Zo weet je precies of bepaalde CRM software jouw geld waard is.
 • Klantenservice en ondersteuning: Vroeg of laat loop je ergens tegenaan en het is belangrijk dat je dan bij iemand terecht kunt. Dit is de reden dat ook de klantenservice wordt geëvalueerd, denk aan: de reactietijd, de beschikbaarheid, de deskundigheid, de klantvriendelijkheid en de manieren waarop er contact kan worden opgenomen.
 • Beveiliging en privacy: Dit is een punt wat onderdeel is van iedere beoordeling, want het is noodzakelijk dat de software een veilige omgeving biedt. Helemaal als het gaat om het verwerken van gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens.

Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.

Populairste CRM software van dit moment

 

Waar je op moet letten bij het kiezen van CRM software

Als je op het punt staat een CRM systeem te kiezen, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden tijdens het bekijken van deze CRM software top 10. Niet ieder CRM systeem is namelijk geschikt voor iedere onderneming, en de nummer 1 is dus ook niet per se de beste keuze voor jouw bedrijf. Het advies is om met de volgende punten rekening te houden:

 • Wie gaat de CRM software gebruiken: Ga jij zelf met de software aan de slag, of zal het CRM systeem worden gebruikt door een groot aantal werknemers? Hoe meer mensen de software gaan gebruiken; hoe belangrijker de gebruiksvriendelijkheid is. Want dit betekent tenslotte dat de software overzichtelijk en duidelijk moet zijn voor iedereen die ermee gaat werken, inclusief nieuwe gebruikers.
 • Integraties: Denk van tevoren na over de eventuele integraties die mogelijk moeten zijn. Het is namelijk erg prettig als je vanuit een centrale online omgeving alle data bij elkaar hebt staan en wijzigingen automatisch in alle systemen worden verwerkt. Door hier nu even aandacht aan te besteden, voorkom je het feit dat je op een later moment alles weer moet gaan overzetten.
 • Complexiteit van je bedrijf: Waar wil je het CRM systeem precies voor gebruiken? Als het enkel is voor het beheren van relatiegegevens heb je voldoende aan een programma als dat van e-Boekhouden, wil je echter je verkopen vergroten dan is het belangrijk om te kiezen voor een aanbieder als Teamleader of Pipedrive.
 • Omvang van je bedrijf: De grootte van je onderneming speelt een rol bij de keuze van  CRM software, waarbij je niet alleen rekening dient te houden met de huidige grootte maar ook die van de nabije toekomst. Houd dus rekening met de ambities die je hebt en kies indien nodig voor schaalbare oplossingen.
 • Budget: De prijzen van CRM systemen variëren behoorlijk en uiteraard dien je software te kiezen die past bij je budget. Staar je echter niet blind op de kosten zelf, maar zoek naar de beste oplossing tussen prijs en functionaliteit. Uiteindelijk zal de juiste CRM software die past bij je onderneming, je geld besparen en/of opleveren.

Volledige Top 10 Beste CRM tools

Update: Januari 2024

#1 Teamleader: Vanaf 6 gebruikers de beste optie

Klanten zijn de kern van jouw onderneming en dit is precies wat Teamleader begrijpt. Hun software is erop gericht om hen nog beter te leren kennen en waardoor je niet alleen een overzichtelijk klantenbestand opbouwt, maar ook kunt inspelen op behoeften en leads. Om het maximale uit de software te halen biedt Teamleder tutorials aan, ook erg handig voor nieuwe gebruikers. De implementatie van bestaande gegevens is overigens erg eenvoudig, maar indien gewenst ook uit te besteden aan de aanbieder zelf. Teamleader is twee weken lang gratis uit te testen en je ontvangt 17% korting bij een jaarabonnement.

teamleader-beste-crm-software

Functies Teamleader

 • Contacten toevoegen op basis van BTW-nummer
 • Communicatiegeschiedenis bijhouden en bekijken
 • Koppelingen, zoals met Gmail of Outlook
 • Vrije velden
 • Toevoegen van bijlagen
 • Gedeelde agenda
 • Automatische e-mail antwoorden
 • Mobiele app
 • Support

Prijzen

PakketCRMExtra gebruiker
BOOST99 euro49,50 euro
MOVE78 euro39 euro
GO60 euro30 euro
De prijzen zijn op basis van 2 gebruikers, per maand, en bij de keuze voor een maandabonnement

Pluspunten Teamleader

 • Korting bij een jaarabonnement en vanaf 6 gebruikers

 • Gratis proefperiode (2 weken)

 • Mogelijk vanaf een minimaal aantal gebruikers

 • Inclusief support, waaronder in-app chat

 • Gebruiksvriendelijke software

 • Moderne uitstraling

 • Diverse koppelingen

Minpunten Teamleader

 • Prijs aan de hoge kant voor starters en ZZP’ers

 • Implementatie uitbesteden kost extra

Reviews

De gebruikerservaringen met Teamleader zijn over het algemeen positief. Klanten waarderen de gebruiksvriendelijkheid en de integratie van verschillende functies, zoals projectmanagement, offerte- en facturatiebeheer en toegewezen tijdregistratie. Het gepersonaliseerde dashboard en de mobiele app maken het voor gebruikers gemakkelijk om hun workflow bij te houden. Klanten zijn echter minder tevreden over het prijsmodel en sommigen vinden de facturatiefunctionaliteit beperkt. De klantenservice wordt geprezen om hun snelheid en behulpzaamheid. Kortom, Teamleader is een veelzijdig en gebruiksvriendelijk CRM-programma, maar met gemengde gevoelens over de prijs.

Karen Marien zegt het volgende over Teamleader op Trustpilot:

” Ben zéér tevreden van Teamleader. Op zich zeer handige tool die een uitstekende tijdswinst oplevert. Maar bovendien ook een zeer goede begeleiding als je vragen hebt of problemen. Ik heb Teamleader niet alleen geïnstalleerd bij mijn vorige werkgever (dakwerker met 6 arbeiders) maar ben nu zelf zelfstandig geworden en gebruik het nu eveneens voor mezelf. Mooi systeem en grote aanrader als CRM-tool!”

Prijs / kwaliteit 5 sterren review crm software
5
Slimme functies 5 sterren review crm software
5
Gebruiksgemak 5 sterren review crm software
5

Conclusie Teamleader

Teamleader is een uitstekende keuze voor gevestigde ondernemers, helemaal als je CRM software nodig hebt voor 6 of meer gebruikers. De software is modern en gebruiksvriendelijk, waardoor ook nieuwe medewerkers er vrijwel meteen mee aan de slag kunnen. De aangeboden support is goed en de klantenservice is op meerdere manieren te bereiken. Bestaande gebruikers zijn erg tevreden, wat terug te zien is aan beoordelingen op objectieve platformen. Het enige nadeel is dat Teamleader minder geschikt is voor starters en ZZP’ers.

#2 Pipedrive: Een op verkoop gebaseerd CRM systeem

Pipedrive biedt CRM software aan waarbij de focus op de verkoop ligt. Daarnaast beschikt het programma uiteraard over de basisfuncties, zoals het invoeren van nieuwe relaties en het bijhouden van de communicatiegeschiedenis. Pipedrive maakt het mogelijk om verschillende rapporten op te vragen, om tot financiële inzichten te komen, zakelijke beslissingen makkelijker te maken en verkoopstrategieën te bepalen. Een van de pluspunten van de software van Pipedrive is dat deze branche specifiek is, wat betekent dat je de keuze hebt uit diverse systemen met vakgerichte oplossingen. Denk aan het ondertekenen van contracten, voor de vastgoed sector bijvoorbeeld. Je bepaalt dus helemaal zelf welke functies je nodig hebt en hoe jouw Pipedrive CRM systeem eruit komt te zien.

pipedrive-beste-crm-software

Functies Pipedrive

 • Beheren van relaties en verkoop gerelateerde taken
 • Leads opvolgen
 • Planner
 • Verkoopassistent
 • Automatiseringen
 • Verkoop rapportages
 • Koppelingen en integraties, zoals met Office, Outlook en LinkedIn
 • Aanpasbare interface
 • Mobiele CRM app, voor iOS en Android

Prijzen

PakketPrijs per maand
Essential14,90 euro
Advanced27,90 euro
Professional49,90 euro
Power64,90 euro
Enterprise99 euro
Prijs per gebruiker, per maand

Pluspunten Pipedrive

 • Vakspecifieke oplossingen en optionele add-ons

 • Gratis proefperiode van 14 dagen

 • Flexibele en aanpasbare CRM software

 • Gebruiksvriendelijk

 • Moderne uitstraling

 • Veel verschillende pakketten

Minpunten Pipedrive

 • Extra kosten voor implementatie

 • Focus ligt op verkoop, niet op relatiebeheer

 • Facturatie op jaarbasis

Reviews

De recensies van Pipedrive zijn overwegend positief. Gebruikers prijzen de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van het programma. Het creëren van contacten, leads, deals en een verkooppipeline wordt als zeer eenvoudig ervaren. Pipedrive laat je eenvoudig zien waar deals of leads zich bevinden en toont alle activiteiten en contactpunten die met de lead, deal of contact zijn gemaakt. De aanpasbaarheid van Pipedrive wordt eveneens gewaardeerd, je kunt jouw pipeline eenvoudig afstemmen op het verkoopproces in jouw bedrijf. Ook de analytische en rapportage-functie wordt als zeer waardevol beschouwd. Het systeem biedt gedetailleerde rapporten voor verkoopteams en leiders en biedt inzicht in de prestaties van het team en gebieden die verbetering behoeven.

Aerno Weegman zegt het volgende over Pipedrive op Trustpilot:

” Pipedrive biedt echt alles wat een goede sales persoon nodig heeft. Het biedt structuur en stelt je altijd in staat om te blijven verkopen. Daarnaast is het ook super gebruiksvriendelijk. Echt een aanrader!”

Prijs / kwaliteit 5 sterren review crm software
5
Slimme functies 5 sterren review crm software
5
Gebruiksgemak 5 sterren review crm software
5

Conclusie Pipedrive

Pipedrive is een geschikte keuze voor vrijwel iedere ondernemer die op zoek is naar een CRM systeem, waarbij het boosten van de verkopen het doel is. De software is gebruiksvriendelijk en makkelijk in gebruik, waarbij je wel even wat tijd nodig hebt om eventuele bestaande gegevens te implementeren. De branchespecifieke opties zijn een mooie manier om de software optimaal te gebruiken, waarbij je deze naar wens kunt aanpassen. Pipedrive biedt verschillende pakketten aan, met als enige nadeel dat de facturatie op jaarbasis is.

#3 e-Boekhouden: De beste optie voor starters, verenigingen en stichtingen

De eerste Nederlandse onderneming in deze lijst, wat natuurlijk altijd erg prettig is. e-Boekhouden is met name een aanbieder van boekhoud- en facturatiesoftware, waar ook relatiebeheer een onderdeel van is. Dit betekent dus dat de CRM software minder uitgebreid is dan die van Teamleader en Pipedrive, maar voldoende om al jouw klanten op een overzichtelijke manier te beheren zonder dat dit veel tijd kost.

Het is een perfecte keuze voor kleine ondernemers, zoals starters en ZZP’ers. Mede vanwege de scherpe prijs, het totaalpakket inclusief boekhoudsoftware en niet te vergeten het gratis CRM systeem voor starters. Hierbij rekent e-Boekhouden vanaf de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, waarna je maar liefst 15 maanden lang gratis gebruik maakt van alle functies. Verenigingen en stichtingen kunnen in aanmerking komen voor 15% korting op de betaalde pakketten. Daarbovenop is de klantenservice van e-Boekhouden erg goed uit de test gekomen, waarbij vriendelijkheid en kundigheid hoog in het vaandel staan.

e-boekhouden-crm-software

Functies e-Boekhouden

 • Relaties importeren en beheren
 • Zelf invoervelden definiëren
 • Directe koppeling met de Kamer van Koophandel
 • Gratis extra gebruikers
 • Toegang voor accountant of boekhouder
 • Nieuwsbrieven versturen
 • Facturatie- en boekhoudsoftware
 • Mobiele app
 • Gratis support
 • Diverse koppelingen

Prijzen

PakketBoekhouden, incl. CRMFactureren, incl. CRM
Starters15 maanden gratis15 maanden gratis
Zzp/Mini9,95 euro per maandInbegrepen
Standaard14,50 euro per maand9,50 euro per maand

Pluspunten e-Boekhouden

 • Gratis pakket (15 maanden) voor startende ondernemers

 • Betaalbare optie voor ZZP’ers, verenigingen en stichtingen

 • Gratis proefperiode van 14 dagen

 • Inclusief een onbeperkt aantal gebruikers

 • Overzichtelijke interface

 • Inclusief facturatie- en/of boekhoudsoftware

 • Abonnementen zijn maandelijks opzegbaar

Minpunten e-Boekhouden

 • Minder uitgebreid; basis CRM systeem

 • Software heeft een ietwat gedateerde uitstraling

 • Niet gericht op het vergroten van de verkoop

Reviews

E-Boekhouden is grotendeels positief ontvangen door gebruikers. Ze waarderen de functionaliteit van het programma, de eenvoudige interface en de betrouwbaarheid. De klantenservice scoort ook hoog op vriendelijkheid en deskundigheid.Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om hun proefperiode te verlengen en de software is intuïtief en makkelijk te gebruiken, waardoor het een populaire keuze is voor ZZP’ers. Wat betreft de prijs, sommige gebruikers vinden E-Boekhouden zeer betaalbaar en voelen dat ze een goede waarde krijgen voor hun geld. Anderen hebben echter kritiek geuit op de kosten van bepaalde functies.

G. Mugenyi zegt het volgende over e-Boekhouden op Appwiki:

” Vanaf het begin dat ik dit programma gebruik, heeft de klantenservice mij elke keer op goede wijze geholpen. Geen vraag te groot of klein. Ook duurde het gesprek wat lang; altijd een behulpzame en geduldige stem die mij hielp. Bellen, chatten of mailen altijd vriendelijke service!! Programma is zeer gebruikersvriendelijk!!! Echt een aanrader!!!”

Prijs / kwaliteit 5 sterren review crm software
5
Slimme functies 5 sterren review crm software
5
Gebruiksgemak 5 sterren review crm software
5

Conclusie e-Boekhouden

e-Boekhouden heeft een aantal geweldige voordelen, zoals het gratis abonnement voor starters, de uitstekende klantenservice, korting voor stichtingen en verenigingen, en de scherpe prijzen. Houd echter wel in gedachte dat het een basis CRM systeem is voor het beheren van relaties, maar niet zozeer voor forecasting of het boosten van sales. De software is ietwat gedateerd, in vergelijking met de voorgaande twee CRM software aanbieders. Als je op zoek bent naar een combinatie van boekhouding, facturatie en relatiebeheer software is e-Boekhouden echter een budgetvriendelijke keuze, inclusief alle basisfuncties die je nodig hebt.

#4 Monday.com: Geschikt voor vrijwel iedere soort onderneming

Monday.com biedt net als Pipedrive een op verkoop gebaseerd CRM systeem aan. Het bedrijf biedt meerdere software oplossingen aan, zodat je (indien gewenst) alle bedrijfsprocessen vanaf een centrale plaats kunt beheren. De software is flexibel en je bepaalt precies welke aspecten voor jouw onderneming van toepassing zijn. Daarnaast is het mogelijk om andere software te integreren, zoals bijvoorbeeld je e-mail. Monday.com is een grote onderneming, met als voordeel dat je niet alleen mail maar ook tal van andere apps kunt koppelen. Denk aan: Slack, Zoom, Microsoft Teams, Dropbox, Trello, Facebook Ads en nog veel meer.

monday-crm

Functies Monday

 • Account- en contactbeheer
 • Klantencommunicatie centraliseren
 • Verkoopprocessen automatiseren
 • Herinneringen en meldingen instellen
 • Diverse overzichten, zoals van contactinformatie
 • Aanpasbare dashboards
 • Lead management
 • iOS en Android apps

Prijzen

PakketPrijs per maand, per gebruiker
Basis CRM10 euro
Standaard CRM14 euro
Pro CRM24 euro
Onderneming CRMop aanvraag
Let op: Het minimale aantal gebruikers is 3, waardoor de abonnementskosten voor het basis CRM pakket uitkomen op een totaal van €30 per maand, etc.

Pluspunten Monday

 • Groot aantal koppelingen mogelijk

 • Geschikt voor allerlei soorten ondernemers

 • Gratis proefabonnement

 • Onbeperkt aantal kijkers

 • 24/7 support

Minpunten Monday

 • Focus ligt op verkoop, niet op relatiebeheer

 • Minimaal aantal gebruikers is 3

 • Sommige basisfuncties zijn niet beschikbaar in het goedkoopste pakket

 • Veel ondersteuning is in het Engels

 • Facturatie op jaarbasis

Reviews

De reviews van Monday zijn gemengd, waarbij gebruikers zowel de positieve aspecten als de ruimte voor verbetering benadrukken. Over het algemeen prijzen gebruikers het programma om zijn flexibiliteit in het beheer van workflow, het vermogen om gemakkelijk aan te passen en integreren met andere platforms en de kracht om de efficiëntie binnen teams te verhogen. Maar er zijn ook punten die naar voren komen als aandachtspunten. Een ervan is de functionaliteit om werktijden van meerdere personen tegelijk te registreren, een veelgevraagde functie in teamgebaseerde projecten. Gebruikers zijn van mening dat deze kwestie gemakkelijk op te lossen moet zijn. Een andere voorgestelde verbetering is de zoekfunctie op het platform. Hoewel de workflow als schoon en effectief wordt beschouwd, geven gebruikers aan dat een meer geavanceerde zoekmachine de gebruikservaring zou verbeteren.

Brit zegt het volgende over Monday op GetApp:

” Ik ben erg tevreden over monday.com en zal het zeker aanraden. het zorgt voor een goed overzicht voor het plannen van posts op social media en je kan in je bestanden goed en makkelijk samenwerken en aanpassingen doen met collega’s.”

Prijs / kwaliteit 4 sterren review crm software
4,2
Slimme functies 4 sterren review crm software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review crm software
4,2

Conclusie Monday

Monday.com is een vrij budgetvriendelijke keuze, als je op zoek bent naar een CRM systeem voor een minimaal aantal van 3 gebruikers. Bekijk echter wel even de bijbehorende functies per pakket, want sommige handige functies zijn enkel beschikbaar bij de duurdere opties. De software zelf werkt intuïtief, en heeft een moderne en speelse uitstraling. Het CRM systeem is te koppelen met ontzettend veel applicaties, waardoor het een totaaloplossing is voor zowel relatiebeheer als het stimuleren van de verkoop. Houd er rekening mee dat de ondersteuning in het Engels is.

#5 Simplicate: Zakelijke CRM en project software voor ondernemers

Simplicate is een onderneming die goede recensies krijgt, waardoor de software een plaatsje verdient in de top 5 van beste CRM software. Simplicate biedt echter geen los CRM systeem aan, maar het is een onderdeel van hun totaalpakket, inclusief sales software, facturatie software, urenregistratie en meer. Het CRM systeem is wel onderdeel van alle pakketten, waarbij een minimum wordt gehanteerd van 5 gebruikers. Hierdoor is het een minder geschikte optie voor kleine ondernemers. Een ander nadeel is dat de software niet gratis online te testen is, maar enkel door het aanvragen van een demo.

simplicate-crm-software

Functies Simplicate

 • Realtime inzicht in relaties
 • Tijdlijn inclusief e-mails en afspraken
 • KvK koppeling
 • Gegevens importeren
 • Taken aanmaken en beheren
 • Vrije velden
 • E-mails opslaan
 • Documenten opslaan en labelen
 • Prospects
 • Rapportages
 • Diverse koppelingen
 • Toegang via de mobiele app

Prijzen

PakketPrijs per maand
GET STARTED140 euro
PROFESSIONAL200 euro
ULTIMATE EFFICIENCY230 euro
Alle prijzen zijn op basis van 5 gebruikers en het maandabonnement

Pluspunten Simplicate

 • 15% korting bij een jaarabonnement

 • Gebruiksvriendelijke en moderne software

 • Veel koppelingen mogelijk

 • Inclusief een handige tijdlijn

 • Mobiele app

Minpunten Simplicate

 • Geen proefabonnement, wel de mogelijkheid om een demo aan te vragen

 • Er wordt een minimaal aantal gebruikers (5) gehanteerd

 • CRM software is niet afzonderlijk af te nemen

 • Onboarding kost extra

Reviews

De recensies van Simplicate zijn over het algemeen zeer positief. Gebruikers spreken vol lof over de functionaliteit van de software, met name voor HRM, CRM en projectmanagement. Men waardeert de naadloze integratie van de software binnen hun organisatie en de mogelijkheid om aanpassingen te maken die specifiek aan hun behoeften voldoen. Over het geheel genomen wordt Simplicate gezien als een zeer efficiënt en gebruiksvriendelijk pakket dat organisaties ondersteunt in hun CRM-proces. De software wordt geprezen als een slimme oplossing om de structuur van een bedrijf te consolideren in een werkbaar systeem. Het biedt een sterke ruggengraat voor interne en verkoopprocessen en helpt bedrijven hun efficiëntie en klantrelaties te verbeteren. Ondanks enkele kleine wensen voor verbetering, bevelen de gebruikers Simplicate sterk aan. Ze zien het als een prachtig product en een geweldig bedrijf, dat duidelijk gericht is op het ondersteunen van hun klanten en het leveren van een uitstekende service.

Hans zegt het volgende over Simplicate op Appwiki:

” Simplicate is een prima online oplossing voor de administratie van verkoop, projecten, uren en facturen. Wat Simplicate onderscheid is de aantrekkelijke vormgegeven weergave en de uitstekende intuïtieve werking. Vooral op het vlak van facturatie en koppeling met boekhoudpakketten is Simplicate sterk.”

Prijs / kwaliteit 4 sterren review crm software
4,2
Slimme functies 4 sterren review crm software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review crm software
4,2

Conclusie Simplicate

Simplicate is een goede keuze als je op zoek bent naar meer dan enkel CRM software, maar ook software voor het beheren van projecten, facturatie, urenregistratie en meer. De software is modern en makkelijk in gebruik, maar is vanwege de prijs minder geschikt voor ondernemingen met minder dan 5 gebruikers. Daarentegen is de software uit te breiden en in staat om mee te groeien met jouw onderneming. Een gratis proefabonnement is helaas niet beschikbaar, maar je kunt wel een demo aanvragen via de site. Houd er rekening mee dat eventuele onboarding extra kost.

#6 Freshsales: CRM software om slimmer te verkopen

Freshsales biedt CRM software aan dat zich richt op klantencontact, voor een optimale communicatie via meerdere kanalen, waarvoor er gebruik wordt gemaakt van AI. Vier belangrijke aspecten van de software zijn: het gebruiken van klantgegevens om het klantencontact persoonlijker te maken, het beter leren kennen van jouw klanten, de klantenservice ervaring te verbeteren en het aanbieden van diverse vormen van communicatie naar de klant toe. Dit is inclusief geautomatiseerde berichten, zonder dat je hoeft te coderen. Het CRM systeem van Freshsales richt zich niet zozeer op het bijhouden van klantgegevens, maar meer op de marketing kant en het aanbieden van support. Het verschilt per gekozen pakket, welke functies zijn inbegrepen.

freshsales-crm

Functies Freshsales

 • Contact-, account en verkoopbeheer
 • Ingebouwde contactmogelijkheden (chat, mail en telefoon)
 • AI score over ieder klantcontact
 • Botsessies (interactie tussen bot en gebruiker)
 • Tijdlijn
 • AI prospecting
 • Verkoopmanagement
 • Extra modules
 • Mobiele app voor Android en iOS

Prijzen

PakketPrijs per maand
GROWTH15 euro
PRO39 euro
ENTERPRISE69 euro
Prijs per gebruiker, per maand

Pluspunten Freshsales

 • Gratis voor 3 gebruikers

 • Gratis proefabonnement

 • Erg uitgebreid

 • Gericht op klantcontact en marketing, evenals online verkoop

 • Geschikt voor kleine en grote bedrijven

Minpunten Freashsales

 • Extra kosten voor workflows en phone credits

 • Met name gericht op marketing, niet zozeer beheer van bestaande relaties

 • CRM niet los af te nemen

 • Engelse support

 • Jaarlijkse facturatie

Reviews

De gebruikersreviews van Freshsales zijn over het algemeen vrij negatief. De grootste klachten gaan over het gebrek aan gebruiksgemak, de ingewikkelde integratie van functies en een gebrek aan training. Verschillende gebruikers merkten op dat ze moeite hadden om met de software om te gaan en kritiek uitten op de beperkte functionaliteit van de mobiele app. Het gebrek aan betrouwbaarheid van de e-mailfunctie is een terugkerend probleem, evenals een algemene ontevredenheid over de communicatiekanalen. Informatie over de bron van klanten wordt niet automatisch geregistreerd en de rapportage over de verkoopfunnel is onvoldoende. Een klant wees erop dat het handmatig controleren van alle communicatiekanalen bijzonder tijdrovend is, vooral als je met meerdere kanalen werkt.

Prijs / kwaliteit 3 sterren review crm software
3
Slimme functies 3 sterren review crm software
3
Gebruiksgemak 3 sterren review crm software
3

Conclusie Freshsales

Freshsales is een internationale onderneming, die zich met name richt op Amerikaanse ondernemers. Dit betekent dat de software in het Engels is, evenals de klantenservice. De recensies van bestaande gebruikers (wereldwijd) zijn goed, waarbij als nadeel wordt genoemd dat het gratis CRM systeem wel gelimiteerd is qua gebruik. De betaalde paketten zijn vooral interessant voor webshops die op zoek zijn naar vernieuwende manieren om met klanten te communiceren en op het gebied van marketing. De software zelf is erg uitgebreid en tot drie gebruikers geheel gratis.

#7 Gripp: CRM software voor grote ondernemingen

Gripp is een onderneming die wisselende reviews krijgt van gebruikers. Onze test heeft uitgewezen dat het een betrouwbare onderneming is, maar hier en daar verbeterpunten mogelijk zijn. Tevens is de software gericht op grotere ondernemers en aan de dure kant voor ZZP’ers en ondernemingen met minder dan 3 gebruikers. Je betaalt echter niet alleen voor de CRM software, maar ook voor de verkoop software, offerte en facturatie software, planning software, en nog veel meer. Dit gezegd hebben, het programma werkt naar mijn mening wel prettig en je leert er snel mee omgaan. Tevens ontvang je 15% korting als je kiest voor een jaarabonnement.

gripp-crm-software

Functies Gripp

 • Relatiebeheer
 • Vrije velden
 • Tijdlijn met gebeurtenissen en notities
 • Koppeling met de KvK
 • Klantenportaal
 • Koppelingen, zoals met externe agenda’s
 • Rapportages
 • Dashboard is naar wens in te richten
 • Gripp mobiele app
 • Optionele veiligheidsmogelijkheden, zoals 2-factor authenticatie

Prijzen

PakketPrijs per maand
Gripp130 euro
Gripp Plus170 euro
Prijzen zijn op basis van het minimale aantal gebruikers (3)

Pluspunten Gripp

 • Korting bij een jaarabonnement van 15%

 • Totaal pakket inclusief veel software modules

 • Veel koppelingen mogelijk

 • Gebruiksvriendelijk

 • Software wordt regelmatig geupdate

Minpunten Gripp

 • Set-up kost extra

 • Minder geschikt voor kleinere ondernemers

 • CRM is niet los af te nemen

Reviews

De meningen over Gripp zijn verdeeld. Hoewel sommige gebruikers het een fijn en overzichtelijk systeem vinden met goede ondersteuning en veel mogelijkheden om te koppelen met andere systemen, klagen anderen over de hoge prijs en beperkte functionaliteit voor kleine bedrijven. Ondanks deze kritiek wordt Gripp beschouwd als een systeem dat goed werkt en gemakkelijk te gebruiken is. De klantenservice wordt ook geprezen voor hun bereikbaarheid en behulpzaamheid.

Leoni van de Bunt zegt het volgende over Gripp op Trustpilot:

” GRIPP is een heel fijn systeem. Overzichtelijk, gemakkelijk mee te werken en biedt veel mogelijkheden. GRIPP is ook goed te koppelen met andere systemen. Support afdeling goed bereikbaar. Wij werken er al jaren mee!”

Prijs / kwaliteit 4 sterren review crm software
4,2
Slimme functies 4 sterren review crm software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review crm software
4,2

Conclusie Gripp

Gripp is een totaaloplossing waar de CRM software onderdeel van is, en dit geldt voor beide Gripp pakketten. Gripp is met name interessant voor bedrijven met 3 of meer gebruikers. De software zelf is modern en gebruiksvriendelijk, waarbij er veel aangepast kan worden naar de behoefte van de gebruiker. Het CRM systeem is gratis te proberen evenals via een demo, en bij een jaarbetaling ontvang je een mooie korting. Over de klantenservice zijn de meningen verdeeld en dit is tevens de reden dat Gripp niet hoger is geëindigd in deze top 10 van CRM software.

#8 AFAS: CRM software voor vrijwel iedere branche

AFAS is een Nederlandse onderneming, ontstaan als een familiebedrijf. Net als meerdere aanbieders uit deze lijst bieden ze geen losse CRM software aan, maar is het CRM systeem onderdeel van een totaalpakket. De software is te integreren met je administratie en biedt vrijwel alles, van het beheren van relaties tot prospects. Alle gegevens van klanten komen in een digitaal dossier te staan, met indien gewenst een klantenportaal. Het AFAS CRM systeem is onderdeel van hun ERP software, voor het automatiseren van bedrijfsprocessen en het stimuleren van efficiënt werken. Helaas is de software niet gratis uit te proberen, maar het is wel mogelijk om een afspraak te maken voor een online demo of op locatie.

afas-crm

Functies AFAS

 • Beheren van relaties
 • Klantenportaal
 • Integratie met de KvK
 • Nederlandstalige ondersteuning
 • Eén database voor handmatige en automatische toegevoegde gegevens
 • Forecasting
 • Ook geschikt voor het beheer van sollicitanten gegevens
 • Koppelingen
 • Branchegerichte oplossingen

Prijzen

Prijzen zijn op aanvraag.

Pluspunten AFAS

 • Compleet softwarepakket waarbij CRM een belangrijke rol inneemt

 • Erg uitgebreid

 • Nederlandse onderneming

 • Toegang voor klanten mogelijk via klantenportalen

 • Diverse koppelingen en opties per branche

Minpunten AFAS

 • Prijs is enkel op aanvraag

 • Geen online proefabonnement, wel een (online) demo

 • Software is ietwat gedateerd

Reviews

Gebruikers zijn over het algemeen niet tevreden over AFAS als CRM programma. Zij ervaren problemen met de snelheid van het programma en de gebruiksvriendelijkheid van de software. Daarnaast zijn er ook problemen met de functionaliteit, zoals dubbele afspraken in de agenda. Er wordt ook geklaagd over de slechte klantenservice en het niet kunnen onthouden van wachtwoorden en de problemen met de twee-factor authenticatie. Hoewel sommige gebruikers de API-opties en de app op de telefoon wel waarderen, zijn er nog veel frustraties over de software.

Julie zegt het volgende over AFAS op Capterra:

” De opleidingen, open AFAS dagen en het online ‘help’ portaal bieden veel ondersteuning. Het is fijn om te weten dat AFAS blijft vernieuwen en verbeteren. Als bedrijf dat blijft groeien verwacht je ook dat je software pakket en omkadering dit ook doet.”

Prijs / kwaliteit 4 sterren review crm software
4,2
Slimme functies 4 sterren review crm software
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review crm software
4,2

Conclusie AFAS

AFAS is een bekende onderneming in Nederland en ze bieden CRM software aan als onderdeel van een totaalpakket. De software biedt zowel de mogelijkheid tot het bijhouden van allerlei soorten persoonsgegevens (klanten en overige relaties), evenals integraties met andere modules en forecasting. De reden dat AFAS wat verder in deze top 10 is geëindigd, is omdat ze niet werken met vaste prijzen en hiervoor dien je eerst contact op te nemen voor een demo. Daarnaast is de software niet altijd even gebruiksvriendelijk, wat hier en daar tot irritaties kan leiden.

#9 Salesforce: Veel potentie maar een matige uitwerking

Inmiddels zijn we aangekomen bij het een na laatste CRM systeem van deze lijst en de reden voor deze 9e plaats is met name omdat het CRM systeem van Salesforce (360) wat rommelig in elkaar zit. Hetzelfde geldt voor hun algehele site. De interface zelf is geheel in het Engels (iets om in gedachten te houden) en heeft een speelse en moderne uitstraling. Ze richten zich met name op het verbeteren van de onderlinge communicatie en het bieden van klantenservice. De software is gratis uit te proberen, wat altijd een goed idee is. Salesforce biedt overigens meerdere pakketten aan en is daardoor geschikt voor zowel kleinere als grotere ondernemingen.

salesforce-crm

Functies Salesforce

 • Voorspellingen
 • Analyse van gegevens, en rapportages
 • Veel koppelingen mogelijk met externe apps, zoals Slack
 • Gebruik van AI
 • Beheer van verkoopprocessen
 • Geautomatiseerd klantencontact

Prijzen

PakketPrijs per maand
Essentials25 euro
Sales Professional75 euro
Service Professional75 euro
Marketing Cloud Account Engagement1.250 euro
Per gebruiker, per maand

Pluspunten Salesforce

 • Meerdere oplossingen beschikbaar, waaronder CRM software

 • Het CRM systeem bestaat uit twee delen; verkoop en dienstverlening CRM

 • Gratis proefperiode

 • Geen minimaal aantal gebruikers

 • Toegang tot de community, webinars en meer

Minpunten Salesforce

 • Jaarlijkse facturatie

 • Duur als je meerdere modules wil afnemen, inclusief de module “Platform”

 • Software zit vrij rommelig in elkaar

 • Klantenservice en software is in het Engels

 • Je moet een apart abonnement afsluiten om contact op te nemen met de klantenservice

Reviews

De reviews van Salesforce zijn overwegend positief. Gebruikers zijn tevreden met de functionaliteit van het programma, de goede integratie met andere tools en de mogelijkheid om aanpassingen te maken. De klantenservice scoort hoog op vriendelijkheid en deskundigheid. Echter zijn er ook enkele klachten over de complexiteit van het programma, de hoge kosten en de moeilijkheid om het programma te leren kennen. Desondanks wordt Salesforce in het algemeen als een uitstekende CRM software beschouwd die zorgt voor een verbeterde efficiëntie in de bedrijfsvoering en verbeterde relaties met klanten.

Ibrahim zegt het volgende over Salesforce op GetApp:

” Mijn algehele ervaring is geweldig en ik denk dat het nu deel uitmaakt van mijn startup en een succespartner voor mij is, en ik denk niet dat ik er ooit mee zal stoppen het te gebruiken zolang ik mijn startup laat groeien”

Prijs / kwaliteit 3 sterren review crm software
3
Slimme functies 3 sterren review crm software
3
Gebruiksgemak 3 sterren review crm software
3

Conclusie Salesforce

De belangrijkste reden voor de lage positie van Salesforce in deze top 10 van CRM software, zijn de hoge prijzen. Hoewel de CRM software redelijk geprijsd is, lopen de kosten hoog op als je meerdere modules nodig hebt. En om dit te doen dien je ook de module “Platform” te bestellen, waarbij de facturatie altijd op jaarbasis is. Al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat Salesforce niet goed scoort wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel de software zelf een speelse en moderne uitstraling heeft, zorgt dit er ook voor dat het rommelig overkomt. De software is hier en daar erg onduidelijk, wat niet bevorderlijk is voor efficiënt werken.

#10 Zendesk: Niet de beste keuze voor een CRM systeem

Het laatste plaatsje in deze top 10 is voor Zendesk, met een zeer matig eindoordeel. Niet alleen mijn eigen test maar ook reviews van gebruikers zijn alles behalve lovend over de CRM software van Zendesk, mede vanwege het feit dat de klantenservice slecht bereikbaar is. Terwijl dit toch een van hun hoofddoelen is. Het CRM systeem van Zendesk is onder te verdelen in een sales en service oplossing, die je beide kunt testen via de gratis proefperiode.

zendesk-crm

Functies Zendesk

 • Ticketsysteem
 • Meerdere vormen van support
 • Standaard bots
 • Kant en klare rapporten en analyses
 • Contact- en dealbeheer
 • Taken automatiseren
 • Triggers instellen
 • Prospects
 • Mobiele app
 • Support in meerdere talen

Prijzen

PakketPrijs per maand
Sell Team (verkoop)19 euro
Sell Growth (verkoop)49 euro
Sell Professional (verkoop)99 euro
Suite Enterprise (klantenservice)150 euro
Per gebruiker, per maand

Pluspunten Zendesk

 • Meerdere pakketten, zoals verkoop en dienstverlening CRM

 • Gratis proefperiode

 • Geen minimaal aantal gebruikers

Minpunten Zendesk

 • Bijkomende kosten voor support (tussen de €19 en €99 per agent, per maand)

 • Slechte ondersteuning

 • Facturatie op jaarbasis

 • Slechte prijs-kwaliteitverhouding

Reviews

De meeste beoordelingen van Zendesk zijn uiterst negatief. Klanten klagen over de slechte klantenservice van het bedrijf, het niet beantwoorden van telefoontjes, onbeantwoorde e-mails en het niet oplossen van problemen met het programma. Sommige klanten vinden het onmogelijk om het account te verlagen en de facturering te stoppen. Bovendien hadden sommige gebruikers na de upgrade nog steeds geen toegang tot de functies waarvoor ze hadden betaald. Verschillende klanten waarschuwen om dit platform te vermijden, omdat ze vinden dat het te duur is en niet efficiënt werkt. Er is echter ook een kleine groep klanten die tevreden zijn met het programma zelf.

Kees zegt het volgende over Zendesk op Capterra:

” Een fijn programma om mee te werken, vooral door de overzichtelijkheid. Op dit platform kan je eenvoudig zien wanneer, waarom en hoe een klant contact met je opneemt. Verder is de geschiedenis van chats eenvoudig terug te vinden.”

Prijs / kwaliteit 3 sterren review crm software
3
Slimme functies 3 sterren review crm software
3
Gebruiksgemak 3 sterren review crm software
3

Conclusie Zendesk

Zendesk hanteert vrij hoge tarieven, vooral als je beide CRM oplossingen afneemt. Daar verwacht je dan natuurlijk ook wat tegenover en dit valt tegen. De software zelf is redelijk, maar de geboden klantenservice laat naar mijn mening zeker ook wat te wensen over. Daarnaast is het enkel mogelijk om een jaarabonnement af te sluiten en hanteert Zendesk extra kosten als je een beroep wil doen op extra support. Kortom, voor iedere onderneming die behoefte heeft aan CRM software, zijn er betere opties te vinden.

Meest gekozen CRM software van dit moment

 

Veelgestelde vragen over CRM software

Hoe weet ik welke CRM software geschikt is voor mijn type bedrijf of branche?

In dit artikel heb ik de belangrijkste aspecten op een rij gezet, waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van CRM software. Deze punten kunnen jou van pas komen bij het maken van een keuze, denk aan: de grootte van je onderneming, waarvoor je de software wil gaan gebruiken, en wie er met de software gaat werken.

Wat is de beste CRM software?

Het verschilt per onderneming welke CRM software de beste oplossing is voor jouw bedrijf. Toch zijn er een aantal CRM systemen die boven de rest uitsteken en dit zijn onder andere: Teamleader, Pipedrive, e-Boekhouden, Monday.com en Simplicate. Er zit vrijwel voor iedere ondernemer wat tussen in deze top 10; een oplossing die past bij het budget en de behoeften van jouw bedrijf.

Is CRM software eenvoudig te gebruiken en te begrijpen voor beginners?

Ja, over het algemeen kost het niet veel moeite om met CRM software aan de slag te gaan. Goede CRM software is gemaakt met het idee dat meerdere gebruikers binnen eenzelfde onderneming ermee uit de voeten moeten kunnen, dus is er extra aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid tijdens de ontwikkeling ervan.

Kan ik een CRM systeem integreren met andere systemen, zoals boekhouding en facturatie software, webshops of kassasystemen?

Ja, de meeste CRM systemen bieden de mogelijkheid aan om de software te koppelen. Op deze manier heb je alle data op één centrale plaats staan, en worden gegevens automatisch in real-time gesynchroniseerd. Bekijk voordat je kiest voor een betaald abonnement of de door jou gewenste integraties mogelijk zijn, of test dit zelf uit via het proefabonnement.

Hebben CRM systemen proefperiodes voor startende ondernemers?

Ja, bijna iedere aanbieder uit deze CRM software top 10 biedt een gratis proefperiode aan voor alle ondernemers. Zo kun je het programma zelf testen. Er zijn zelfs een paar aanbieders die gratis CRM software aanbieden voor starters.

Hoe zit het met de beveiliging en privacy van mijn financiële gegevens in de software?

CRM software moet voldoen aan strikte beveiligingsnormen om de privacy en veiligheid van gevoelige informatie te waarborgen. Toch is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen en het privacybeleid van de software door te nemen voordat je een verplichting aangaat. Hierdoor kan het soms eenvoudiger zijn om voor een Nederlandse aanbieder te kiezen.

Kan CRM software mij helpen met het vergroten van het aantal verkopen?

Dit ligt aan het soort CRM systeem, maar er zijn meerdere aanbieders van CRM software waarbij de verkoop een belangrijk onderdeel is. Op deze manier kun je de software dus wel degelijk gebruiken om meer verkopen te genereren, denk aan het verbeteren van het klantencontact, een snellere communicatie, door inzicht te krijgen in belangrijke gegevens en door middel van prospecting.

Gerelateerde artikelen

Exact koppelen met CRM Software en Apps

Je kunt Exact koppelen met verschillende CRM software en apps. Ik leg je uit welke CRM’s en hoe je dit doet.

Ontdek de beste planning software

Ben jij op de hoogte van de planning software die volgens experts het best is? Ik wel, ik deel hier de beste planning software van dit moment.

Top 10 beste facturatie software

Welke facturatie software komt het beste uit de test? Dit zijn de 10 beste facturatie tools, voor het besparen van geld en tijd als ondernemer

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *