Silvasoft Online Review 2024

Op zoek naar online boekhoudsoftware? Silvasoft is geschikt voor ZZP’ers en MKB bedrijven. Lees het in ons onderzoek

Silvasoft is een Nederlandse onderneming, gevestigd in Ridderkerk. Ze zijn een van de weinige aanbieders waarvan hun software zowel geschikt is voor Nederlandse als Belgische ondernemers. De SaaS oplossing is opgebouwd uit modules, waardoor je zelf bepaalt welke functionaliteiten je aanschaft.

Hoewel de datum van oprichting niet duidelijk is, namen ze in 2019 het bedrijf Offective over. Dit heeft gezorgd voor veel nieuwe functies, koppelingen en mogelijkheden. De Silvasoft software wordt sowieso regelmatig geupdate. Onder meer aan de hand van ideeën van klanten, die voortkomen uit het feedback portaal.

In deze review test ik de software van Silvasoft, zodat zowel alle voor- als nadelen naar voren komen. Een eerlijke en objectieve review; ideaal als je erover denkt om een Silvasoft abonnement af te nemen.

Pluspunten Silvasoft

 • Geschikt voor een groot aantal ondernemers, waaronder ZZP’ers, MKB bedrijven en Belgische ondernemingen. Het is mogelijk om gebruikers en administraties toe te voegen.

 • Je bepaalt zelf welke modules je wel of niet afneemt, waardoor je alleen betaalt voor functionaliteiten die je ook daadwerkelijk gebruikt.

 • Zeer uitgebreide facturatiemodule, met een goede mate van gebruiksvriendelijkheid. Geschikt voor periodieke facturen, verzamelfacturen, meerdere templates en creditnota’s.

 • Groot aantal bankkoppelingen, via Ponto. Plus de mogelijkheid om te synchroniseren op ieder gewenst moment, voor real-time inzicht.

 • Veel koppelingen met externe apps.

 • Zeer snel antwoord op vragen en een goede klantenondersteuning.

Minpunten Silvasoft

 • Extra kosten voor de bankkoppeling en het gebruik van scan & herken. Evenals hoge kosten voor het toevoegen van extra gebruikers en/of administraties. Hierdoor kunnen de maandelijkse kosten snel oplopen.

 • Offertes kunnen niet online worden goedgekeurd door de klant.

 • Geen directe koppeling met de Kamer van Koophandel (KvK), voor het opzoeken en invoeren van bedrijfsgegevens van klanten.

 • IB-aangifte kan niet met de software worden gedaan.

 • Niet alle onderdelen zijn eenvoudig om als startende ondernemer mee te leren werken.

 • Prijzen kunnen behoorlijk snel oplopen, als je meerdere functies nodig hebt en/of gebruikers.

Expert score

Prijs / kwaliteit 3 sterren review
3
Slimme functies 3 sterren review
3
Gebruiksgemak 3 sterren review
3

Hoe is de software van Silvasoft getest?

De software van Silvasoft is getest in de praktijk, waarbij de belangrijkste onderdelen aan bod komen. Zo test ik onder meer hoe makkelijk het is om een factuur te maken tot het contact opnemen met de klantenservice. Na het lezen van deze review is het duidelijk wat er allemaal mogelijk is, hoe gebruiksvriendelijk de software is en kun je bepalen of de boekhoud- en facturatiesoftware van Silvasoft aansluit op jouw wensen.

Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.

Wat kost Silvasoft?

Verderop in deze review komen de exacte kosten en het prijsmodel van Silvasoft aan bod, maar veel ondernemers vinden het prettig om van te voren al een idee te hebben van de kosten. Silvasoft werkt met modules, zodat je zelf bepaalt welke opties je wel en niet afneemt.

De meest gebruikte keuze is het combineren van boekhouden, een CRM systeem, facturatie, offertes & orders, en urenregistratie. Dit pakket kost in totaal €30,80 per maand, exclusief de bijkomende kosten voor de bankkoppeling en het gebruik van scan & herken. Kies je enkel voor het CRM systeem, boekhouden en facturatie, dan ben je €20,40 per maand kwijt. Uiteraard kun je ook meer modules afnemen, als je bijvoorbeeld personeel in dienst hebt of werkt met projecten.

Alle modules zijn te testen, en aan en uit te zetten tijdens de proefperiode van 30 dagen. Hiervoor heb je geen betaalgegevens nodig en een gratis proefabonnement is zo gemaakt.

Bij het toevoegen van extra gebruikers ontvang je 20% korting over de modules die je voor deze gebruiker aanschaft. Overstappen is overigens gratis en dit kun je online aanvragen via de gratis overstapservice. Geschikt voor het overzetten van relaties, de boekhouding en meer, evenals hulp bij het instellen van factuurtemplates.

Belangrijkste punten van Silvasoft beoordeeld

Beoordeelde onderdelenConclusieExpert score
FunctionaliteitenSilvasoft is ontzettend uitgebreid, waardoor het programma ook wat lastiger is om onder de knie te krijgen. Extra modules kunnen gemakkelijk worden aan- en uitgezet3 van de 5 sterren
GebruiksgemakHet gebruiksgemak is over het algemeen voldoende, al ontbreekt het aan visuele elementen en een makkelijke manier om extra informatie of uitleg in te winnen3 van de 5 sterren
Mobiele appDe app is beschikbaar voor iOS en Android en biedt dezelfde functionaliteiten als de desktopversie. Het mobiele gebruiksgemak is echter matig3 van de 5 sterren
SchaalbaarheidDe software is geschikt voor veel verschillende ondernemers en uit te breiden als je bedrijf groeit5 van de 5 sterren
KoppelingenKoppelingen mogelijk met alle Nederlandse banken (extra kosten), evenals integraties met externe apps en de beschikbaarheid om zelf koppelingen te maken4 van de 5 sterren
SupportZeer professioneel, goed te bereiken en veel verschillende contactmogelijkheden, inclusief hulp op afstand5 van de 5 sterren
PrijsKosten lopen snel op en je betaalt in verhouding erg veel voor extra gebruikers en/of administraties2 van de 5 sterren
Expert scoreRuim voldoende3.6

Starten met Silvasoft

Het is erg eenvoudig om een proefaccount aan te maken voor Silvasoft. Het enige dat je hoeft te doen is het ingeven van je e-mailadres en het aanmaken van een wachtwoord. Tijdens deze registratie heb je de keuze voor een Nederlandse of Belgische account, en Silvasoft is een van de weinige online boekhoudprogramma’s voor Belgische ondernemers. In deze review ga ik in op de versie voor Nederlandse bedrijven.

account maken silvasoft

De volgende keuze die je moet maken is het aan- en uitzetten van modules. Bij sommige modules kun je tegelijkertijd de rechten instellen, bijvoorbeeld voor de urenregistraties als je medewerkers in dienst hebt. Je kunt deze modules ook tijdens de proefperiode veranderen. Ik heb gekozen voor de modules: boekhouden, facturatie, offertes en orders (inclusief relatiebeheer), plus urenregistratie.

modules silvasoft

Het fijne van deze opzet is dat je precies weet wat er in een bepaald pakket zit inbegrepen, als je overgaat op een betaald abonnement. Dit kun je na afloop van de proefperiode (30 dagen) aangeven.

Nadat je bent ingelogd kom je terecht op het Silvasoft dashboard. De uitstraling is zakelijk en rustig. Het oogt naar mijn mening zelfs ietwat saai, wat komt door het monotone kleurgebruik. Wel zijn er een aantal handige opties in het dashboard, zoals snelle acties, een overzicht van de omzet en meldingen. Ook is er de optie om de hulp van een boekhouder in te schakelen. Het is prettig dat je deze optie ook kunt verbergen en je het dashboard een beetje naar eigen wens kunt indelen.

dashboard

Het hoofdmenu staat aan de linkerzijde. Hier vind je alle functies die horen bij de gekozen modules, zoals “boekhouding”, “facturatie” en “rapportages”. Via de knoppen bovenin kun je onder andere de kennisbank openen, hulp vragen, meldingen bekijken en je accountinformatie inzien. Bij deze laatste optie vind je ook de mogelijkheid om rechten voor gebruikers in te stellen, wat overigens mogelijk is voor meerdere administraties.

helpdesk

De software is exclusief demo gegevens, net zoals bijvoorbeeld Snelstart. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Je kunt namelijk al echt gebruik maken van de software, maar de interface ziet er wel wat anders uit zonder een grote dosis aan gegevens. Silvasoft is overigens geschikt voor zowel ZZP’ers als ondernemers met een MKB-bedrijf.

Functies Silvasoft

Tijdens deze review behandel ik de basis modules, die je nodig hebt voor het bijhouden van je eigen zakelijke administratie. Indien gewenst kun je de software dus nog uitbreiden. De belangrijkste functies zijn echter:

 • Automatische bankkoppelingen
 • Facturatie
 • Inkoopfacturen, inclusief scan & herken
 • Belastingaangiften
 • Rapportages en inzichten

Transacties automatisch verwerken

Het koppelen van je zakelijke bankrekening zorgt meteen voor een grote mate van automatisering, aangezien op deze manier transacties direct kunnen worden verwerkt. Bij Silvasoft regel je dit via de optie “koppelingen”, die je vindt onder “beheer” in het hoofdmenu. Je wordt hiervoor doorgestuurd naar een andere pagina, die zich helaas niet opent in een ander venster. Gelukkig zijn er erg veel koppelingen mogelijk, die je vindt onder “bankenkoppelingen”. Het is zelfs mogelijk om alle Nederlandse en Belgische banken te koppelen via Ponto.

bankkoppeling silvasoft

Het is belangrijk om rekening te houden met extra kosten van €3,50, per koppeling en per maand. Deze kosten betaal je aan Silvasoft, aangezien Ponto deze kosten aan hen doorberekent.

Het koppelen van de bankrekening zelf is erg eenvoudig, waarna iedere nacht alle afschriften worden gesynchroniseerd. Als je tussendoor wil kijken hoe het ervoor staat dan kun je extra synchronisaties uitvoeren met een enkele klik op de knop, op ieder gewenst moment. Zo heb je dus altijd real-time inzicht, handig als je wil weten of een klant al betaald heeft bijvoorbeeld.

Regelen van betalingen

Voor het maken van een factuur heb je de keuze uit twee opties. Dit kan via de snelkoppeling op het algemene dashboard en natuurlijk ook vanuit het facturatie dashboard. Hier vind je een overzicht van relevante gegevens, zoals een grafiek met openstaande en ontvangen bedragen, een snelkoppeling om rapportages te bekijken en een overzicht van je beste klanten. Een handige extra toevoeging is de zoekbalk, waarmee je een factuur kunt zoeken aan de hand van verschillende kenmerken.

dashboard facturen

Bij het opstellen van een factuur heb je de keuze uit een gewone en een periodieke factuur. Iets om dus van tevoren rekening mee te houden. Het maken van de factuur gaat in principe op dezelfde manier, alleen heb je bij periodieke facturen meer opties.

factuur met silvasoft

Het opstellen van een factuur werkt intuïtief, waarbij je zelfs de mogelijkheid hebt om bepaalde instellingen te overschrijven. Zo worden de factuurnummers automatisch gegenereerd, maar kun je deze indien gewenst overschrijven met het pennetje. Het opzoeken van een contact kan jammer genoeg niet via een directe KvK koppeling, wat een klein minpuntje is. Ook kun je pas factuurregels toevoegen, nadat je een relatie hebt ingevuld.

Wat wel weer erg handig is, is het voorbeeldbedrijf dat je kunt selecteren om de werking van de software te testen tijdens de proefperiode. Plus het feit dat je met een enkele klik op de knop een creditnota kunt aanmaken. Overige handige opties zijn het toevoegen van bijlagen, eigen notities, een boodschap voor de klant, het downloaden van de factuur als PDF of UBL factuur, en het versturen van de factuur per e-mail via de Silvasoft interface.

Bij het toevoegen van een nieuwe factuurregel krijg je een ander scherm te zien. Het lijkt hierdoor even of je een nieuwe factuur aan het maken bent. Dit had naar mijn mening iets duidelijker gekund, maar het is tevens een kwestie van wennen. Kies na het voltooien van je factuur voor “opslaan en sluiten” om terug te keren naar het facturatie dashboard. Of sla je factuur tussentijds op via de optie “opslaan”. Als je een factuur wil openen, moet je even dubbel klikken. Iets dat ook weer even wennen is qua gebruiksgemak.

factuurregel

Onder “instellingen” in het factuur menu, vind je de mogelijkheid om het factuur template aan te passen. Wat overigens ook mogelijk is terwijl je een factuur aan het opstellen bent. Houd er wel rekening mee dat dit template van toepassing is op alle (toekomstige facturen). Het is duidelijk dat Silvasoft rekening heeft gehouden met verschillende soorten ondernemers, want het is makkelijk om meerdere templates te hanteren voor verschillende handelsnamen. Je bepaalt zelf welk template je als standaard instelt en het is mogelijk om templates te dupliceren, zodat je bepaalde gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen.

Het aanpassen van de lay-out is niet super eenvoudig, maar er zijn echter wel behoorlijk wat mogelijkheden. Denk aan het toevoegen van kolommen en het instellen van bepaalde secties. Via de optie “open geavanceerde instellingen” kun je indien gewenst nog meer dingen instellen, zoals het lettertype, het paginaformaat en de manier waarop bedragen moeten worden getoond. Dit laatste is iets dat ik nog niet eerder ben tegengekomen.

factuur template

Het maken van offertes verschilt niet veel van facturen, maar doe je wel vanuit het menu item “offertes en orders”. Hier kun je tevens offertes filteren, op onder andere status, datum en/of referentie. Offertes worden automatisch gezet op concept en je kunt deze handmatig instellen op definitief. Het is dus niet mogelijk dat de klant deze online accepteert.

Hierna heb je tevens meerdere opties, zoals het koppelen van een verkoopkans (enkel mogelijk als je ook de “sales” module afneemt), plus het maken van een order. Iets om rekening mee te houden, aangezien orders dus verschillen van facturen. De reden hierachter is de mogelijkheid om orders te groeperen en hiervan een verzamelfactuur aan te maken. Je kunt uiteraard ook een enkele order omzetten naar een factuur. Het enige dat je hoeft te doen is de orders te selecteren (aanklikken) en hier een factuur van te maken.

verzamelfactuur

Verwerken van kostenposten

Het inboeken van inkoopfacturen kan op meerdere manieren. De methode die Silvasoft aanraadt is met behulp van scan & herken en de documenten inbox. Deze laatste optie vind je in het hoofdmenu. Tijdens de proefperiode is het niet mogelijk om deze functie te testen, aangezien je hiervoor een saldo moet storten op je account. Het fijne van dit saldo is, dat je dit gewoon kun meenemen naar de volgende periode. Ideaal als je de ene keer veel bonnetjes moet verwerken en een andere maand geen enkele.

De optie voor scan & herken kun je zowel automatisch aanzetten, maar je kunt ook handmatig aangeven welke bonnen wel of niet moeten worden omgezet in een automatisch boekingsvoorstel. Hoe vaker je de functie gebruikt, hoe beter de OCR-software wordt. De reguliere herkenningsgraad zit tussen de 80 en 95%. Gegevens die worden overgenomen zijn onder meer de relatie, die je eventueel direct kunt aanmaken met een enkele klik tijdens het controleren van het boekingsvoorstel.

In de documenten inbox vind je een overzicht van alle openstaande boekingen. Hier komen ook de bonnen te staan die je via de mobiele app upload of stuurt naar je persoonlijke mailadres voor inkoopbonnen en -facturen.

bonneninbox

Verwerkte bonnen en inkoopfacturen vind je vervolgens terug onder het menu-item “boekhouding”. Hier kun je tevens handmatig inkoopfacturen inboeken en UBL facturen importeren, evenals het filteren van facturen en inkoopregels controleren. De software geeft het duidelijk aan als er fouten worden opgemerkt, zodat je administratie uiteindelijk echt kloppend is.

inkoopfacturen

Het handmatig inboeken van inkoopfacturen is in het begin even wennen, aangezien er best veel bij komt kijken. Denk aan het invullen van de BTW, de grootboekrekening en dergelijke. Indien gewenst kun je hier ook een bijbehorende betaling koppelen en uiteraard de uiteindelijke factuur als bijlage uploaden. Een handige toevoeging is de keuze uit verschillende manieren om de factuur op te slaan. Zo kun je deze tussentijds “opslaan”, kiezen voor “opslaan en sluiten” waardoor je terugkeert naar de voorgaande categorie of kiezen voor “opslaan en nieuwe” als je nog een inkoopfactuur wil inboeken.

inkoopfactuur

Aangiften online regelen

Het doen van de aangifte vind je onder de optie “boekhouding”, waar je als eerste een tijdvak moet selecteren (jaar, kwartaal of maand). Een optie die je indien nodig ook terugvindt onder instellingen. Onder deze instellingen kun je tevens BTW aangifte categorieën bewerken en toevoegen, evenals het toevoegen van BTW-percentages.

Hoewel de mogelijkheden erg uitgebreid zijn, is de hoeveelheid opties voor startende ondernemers behoorlijk intimiderend. Het ontbreekt tevens aan een eenvoudige uitleg, zoals bij Rompslomp wel het geval is.

instellingen btw aangifte

Hoewel het niet mogelijk is om de IB aangifte in te dienen, is dit wel mogelijk voor de BTW aangifte ICP. Het voordeel voor Nederlandse gebruikers ten opzichte van Belgische, is dat de BTW aangifte indien gewenst elektronisch kan worden ingediend via de software. Hiervoor dien je een autorisatieverzoek in te dienen, dat meestal binnen de 48 uur zal worden goedgekeurd.

btw-aangifte

De financiële stand van zaken

Er zijn meerdere opties om inzicht te krijgen in de administratie, waaronder het dashboard. Het meeste overzicht vind je echter onder het menu item “rapportages”. Hier kun je zowel standaard als eigen rapportages genereren. Deze rapportages maak je aan de hand van een specifieke periode, waarna je ze kunt downloaden in diverse bestandsformaten.

Hoewel dit erg handig is voor het afdrukken of bewaren van specifieke rapporten, geeft het je niet direct een duidelijk beeld van de financiële stand van zaken. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan grafieken en tabellen. Deze informatie is mondjesmaat te vinden op de individuele dashboards per categorie, maar dit is naar mijn mening nog wel een puntje van verbetering. Het kan echter allemaal wat moderner en innovatiever.

De mobiele app

De Silvasoft app is te downloaden in de Google Play Store voor Android apparaten en voor iOS in de App Store. Met de Silvasoft mobiele app kun je eigenlijk hetzelfde als met de desktopversie en de opbouw komt goed overeen. Je dient wel een beetje geduld te hebben, want de app opent niet meteen. De menu-opbouw is vrijwel identiek, waardoor het eenvoudig is om bepaalde functies te vinden.

Wat echter wel een minpuntje is, is dat je de terugknop niet kunt gebruiken van je smartphone. Aangezien je dan de app verlaat en je na het openen opnieuw moet inloggen. Gelukkig kan dit ook via de pincode of vingerafdruk die je hebt ingesteld voor je smartphone, of via een eigen unieke code. Je hoeft dus niet iedere keer je e-mailadres en wachtwoord in te vullen. Een leuke bonus is de quote die wordt getoond ter motivatie bij het openen van de app.

mobiel silvasoft

Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers

Silvasoft heeft een wisselend gebruiksgemak, waarbij sommige functies soepel en intuïtief zijn, maar dit geldt niet voor het gehele programma. Dit komt mede doordat het een boekhoudoplossing is met een groot aantal mogelijkheden, waardoor de leercurve wat langer is dan aanbieders die zich alleen richten op ZZP’ers, zoals DigiBTW. Het grote voordeel is dat er weinig mogelijkheden ontbreken. De dingen die missen, hebben vooral te maken met automatisering.

De beoordelingen op de site van Silvasoft zelf zijn echter niet geheel objectief en daarom heb ik onderzoek gedaan naar reviews op onafhankelijke platformen. Gebruikers zijn te spreken over Silvasoft en geven de onderneming een 4.6 op Google Reviews (aan de hand van bijna 200 beoordelingen). Op Trustpilot is de score iets lager, maar deze is te verwaarlozen, omdat het slechts gaat om een handjevol reviews. Dingen die in de reviews van Google worden gezegd zijn “een flexibel pakket”, “losse modules maandelijks aan- en uitzetten” en “een snelle en duidelijke helpdesk”. Nadelen die worden genoemd zijn “het platform is traag” en “bij extra functies moet je bijbetalen”.

Alhoewel niet iedere review even uitgebreid is, zijn veel ervaringen bruikbaar. Zo geeft de ervaring van Jos een goed idee hoe Silvasoft voor zijn administratie werkt:

Duidelijk, overzichtelijk en zeer helpend programma voor online boekhouden!  Ondanks mijn geringe kennis van boekhouding lukt het me, door de overzichtelijke en duidelijke opzet, toch steeds weer om mijn administratie op tijd in orde te hebben. Hiernaast is de service uitstekend en is het personeel bereid mee te denken in oplossingen en verbetering. Kortom: geweldig programma om het leven weer wat gemakkelijker te maken 😉

Het verhaal van Johan, wie al meer dan twee jaar klant bij Silvasoft is, borduurt hier op verder:

Bijzonder prettige bedrijfssoftware. Het programma werkt snel en makkelijk en regelmatig zijn er updates met nieuwe functies. Werk nu ruim 2 jaar met Silvasoft en ik stap niet meer over. Grootste gemis vind ik wel het ontbreken van iDeal betaallink op de facturen, maar begreep dat daaraan gewerkt wordt. Ook mijn complimenten aan Dennis van de helpdesk die mij meerdere malen zeer vriendelijk te woord heeft gestaan.

Ben sinds vorig jaar met Silvasoft aan de slag en vind het zeer gebruiksvriendelijke overzichtelijke software, ook als je vragen hebt worden deze razendsnel beantwoord en de prijs is ook prima voor de startende ondernemers! Zeer tevreden over! Raad het absoluut aan! 🙂

Thijs uit Moerdijk

Na drie jaar ploeteren met een eigen boekhoudprogramma (Expert-M) de sprong gewaagd naar Silvasoft. De prijs staat in verhouding tot mijn activiteit_ ik gebruik enkel boekhouding. Concurrenten zijn veel duurder terwijl Silvasoft heel vlot werkt (itt bijvoorbeeld de proefversie van Exact); ook op een oude Macbook. De overgang liep wel niet over een leien dakje — door slechte export-mogelijkheden van oud pakket — maar met veel koffie en vooral dankzij de snelle en degelijke hulp van Andreas is alles relatief recht getrokken. (Jawel: je krijgt een persoonlijke assistent bij de transfert!) Volgend boekjaar 100% Silvasoft! Een nieuwe fan. Terry uit Maasbeek

Heb jij ook ervaringen met Silvasoft die je wilt delen? Laat ze dan achter in de reacties!

Persoonlijke ervaring met de klantenservice

Als je ergens niet uitkomt, kun je een kijkje nemen in de kennisbank. Deze opent in een apart venster en is dus niet echt gekoppeld aan de interface. Er worden bijvoorbeeld ook geen suggesties of tips getoond in de software zelf, tijdens gebruik.

De kennisbank is gelukkig wel zeer uitgebreid, en hierin kun je per categorie of aan de hand van een zoekwoord informatie opzoeken, waarbij het wel ontbreekt aan ondersteunende afbeeldingen. Bij uitleg over functies die vaak worden gebruikt is dit wel het geval, inclusief duidelijke video-tutorials. Een ander pluspunt is het feedback portaal, waar je opmerkingen kunt achterlaten waar ook werkelijk wat mee wordt gedaan. De software updates bevatten namelijk regelmatig verbeteringen die door klanten zijn aangeraden.

Contact opnemen met de klantenservice van Silvasoft kan op veel verschillende manieren. Het is namelijk mogelijk om te mailen, te bellen, een contactformulier in te vullen en er is zelfs hulp op afstand, via Teamviewer. Mijn persoonlijke ervaring met de klantenservice kan eigenlijk niet beter en ik heb nog nooit zo snel een duidelijk antwoord gekregen op mijn vraag per mail. Je ontvangt ook een e-mail ter bevestiging van ontvangst, waar je tevens op kunt reageren mocht je nog iets willen toevoegen.

Dit zijn overigens de telefoonnummers voor support per land: België: +32 (0)78 – 250 302 en Nederland: +31 (0)85 – 225 07 63. De openingstijden van de klantendienst zijn van maandag tot en met vrijdag, van 9:00 tot 17:00.

helpdesk via mail

Complete functielijst

Omdat Silvasoft werkt met modules, zijn er meer functies mogelijk als je meerdere modules afsluit. In deze review heb ik de modules: boekhouden (plus gratis CRM), facturatie, offertes & orders, en urenregistratie getest. De bijbehorende belangrijkste functies zijn:

 • Facturen, inclusief betalingsherinneringen, periodieke facturatie, creditfacturen, online versturen, verzamelfacturen en meerdere templates
 • Offertes en orders, inclusief statussen toevoegen
 • BTW aangifte en opgaaf ICP indienen
 • Inkoopfacturen en bonnen inboeken
 • Scan & herken, mail & herken
 • Relatiebeheer
 • Urenregistratie, ook voor medewerkers
 • Automatische bankkoppeling via Ponto
 • Standaard en eigen rapportages
 • Koppelingen met externe apps
 • Silvasoft app (iOS en Android)

Is Silvasoft veilig online te gebruiken?

In de footer (onderkant) van de site is informatie te vinden over de veiligheid van de software. Hier vind je onder andere de Service Level Agreement (SLA), waarin informatie is opgenomen over de beveiligde SSL-verbinding, back-ups en onderhoud. Ook vind je in de footer de verwerkersovereenkomst (AVG), het privacybeleid, de algemene voorwaarden en de disclaimer. Silvasoft is een betrouwbare aanbieder van zakelijke boekhoud en facturatie software, en heeft in de loop der jaren een goede reputatie opgebouwd. Je kunt de software dus veilig online gebruiken.

Pakketten en kosten

Silvasoft hanteert een prijsmodel waarbij je iedere maand modules kunt aan- en uitzetten. Op deze manier bepaal je zelf wat je nodig hebt en is de software in staat om met je onderneming mee te groeien. Facturatie is enkel mogelijk per maand, waarbij ook eventuele extra kosten worden gefactureerd.

Extra gebruikers ontvangen 20% korting, die echter niet wordt toegepast op het gehele pakket. Je kunt per extra gebruiker wederom selecteren welke modules je wil afnemen. Je abonnement opzeggen is erg eenvoudig en kan maandelijks via de interface onder het kopje “beheer”.

Hieronder een overzicht van de modules, plus de extra optionele kosten:

PakketPrijzenToelichting
Boekhouden€12,95 per maandInclusief gratis CRM module
Facturatie€7,45 per maandInclusief gratis CRM module
Offertes & orders€6,45 per maandInclusief gratis CRM module
Sales€6,45 per maandInclusief gratis CRM module
Product- en voorraadbeheer€5,45 per maand
Projectmanagement€6,45 per maandInclusief gratis Taken & agenda module
Urenregistratie€3,95 per maand
Personeelsmanagement (HRM)€3,95 per maand
Taken & agenda€4,45 per maand
CRM€3,95 per maand

Extra kosten:

Extra gebruikerModuleprijs minus 20%
Extra administratie€3 per administratie, per maand
Bankkoppeling€3,50 per koppeling, per maand
Scan & herken€0,16 per stuk

Specifieke mogelijkheden

Via de modules kun je extra mogelijkheden afnemen, zoals bijvoorbeeld het registreren van uren. Helaas is er geen timer en dienen uren handmatig te worden toegevoegd, wat ook mogelijk is via de app. Het is wel handig dat uren direct kunnen worden gefactureerd en de urenregistratie echt is geïntegreerd met de administratie.

Een andere optie die ik persoonlijk erg handig vind, is de mogelijkheid om externe apps te koppelen. Op deze manier kun je eventuele gebreken opvullen en programma’s koppelen die je vaak gebruikt. Je vindt deze optie onder “beheer”, waar je ook informatie vindt over de API voor het realiseren van eigen koppelingen.

koppelingen

Conclusie

Silvasoft heeft heel wat kwaliteiten, maar is zeker niet de goedkoopste optie. Dankzij de prijsopbouw met modules blijft de software toch betaalbaar voor starters. Echter dien je wel rekening te houden dat de maandelijkse kosten behoorlijk kunnen oplopen, door het aanzetten van extra modules en bijkomende kosten. Dit gezegd hebbende biedt Silvasoft zeer uitgebreide software aan, die ook geschikt is voor het beheren van meerdere administraties, MKB bedrijven met werknemers, Belgische ondernemingen en ingewikkelde boekhoudingen. Je dient echter wel even de tijd te nemen om met de software te leren werken.


Gelukkig kun je bij ieder pakket rekenen op een uitstekende klantenservice, waar ook gebruikers over te spreken zijn. Je kunt de klantenservice op meerdere manieren bereiken en je ontvangt altijd snel een antwoord. Ook hulp op afstand is mogelijk, evenals een gratis overstapservice. De mobiele app bevat dezelfde functionaliteiten als de desktopversie, waardoor je ook onderweg je administratie kunt beheren. De gebruiksvriendelijkheid laat echter hier en daar wat te wensen over, wat eveneens overeenkomt met de desktopversie.

Expert score

Prijs / kwaliteit 3 sterren review
3
Slimme functies 3 sterren review
3
Gebruiksgemak 3 sterren review
3

Vergelijking alternatieve boekhoudsoftware

Als Silvasoft niet helemaal is waar je naar op zoek bent, dan staan hieronder drie alternatieven die wellicht wel aan jouw wensen voldoen. Houd er rekening mee dat deze alternatieven enkel geschikt zijn voor Nederlandse bedrijven, behalve Exact Online.

PrijzenSilvasofte-Boekhouden.nlRompslompExact Online
Gratis proefversie30 dagen14 dagen30 dagen30 dagen
OpzegtermijnMaandelijksMaandelijksMaandelijksMaandelijks
Vanaf prijs per maand€ 12,95€ 9,95€ 25€ 44
Onbeperkte aantal facturen / boekingen€ 7,45€ 14,05GratisGratis
Scan & herken€ 0,16 per scanGratisGratisGratis
Bankkoppeling€ 3,50GratisGratisGratis
BTW aangifte koppeling BelastingdienstGratisGratisGratisGratis
Toegang boekhouder / accountantGratisGratisGratisGratis
Totaal prijs onbeperkt boekhouden + factureren€ 23,90€ 24€ 25€ 44
Extra administratie€ 3€ 5,95€ 10€ 16,50
Extra gebruiker€ 16,32Gratis€ 3Gratis
Vergelijking prijzen boekhoudsoftware

Rompslomp

Rompslomp biedt net als Silvasoft software aan voor ZZP’ers en het MKB. Het grote verschil is echter dat Rompslomp een veel makkelijker programma is. Dit betekent een kortere leercurve en dus sneller kunnen werken met de software. De keerzijde is dat Rompslomp iets minder uitgebreid is, vooral wat betreft zeer specifieke mogelijkheden. Je betaalt bij Rompslomp overigens niet op basis van modules, maar ze bieden wel meerdere opties aan waarbij je profiteert van meer mogelijkheden.

rompslomp dashboard

Pluspunten Rompslomp

 • Eenvoudige software, waarbij gebruik is gemaakt van simpele termen. Rompslomp is geschikt voor nieuwe ondernemers zonder boekhoudervaring

 • Er zijn veel automatische koppelingen mogelijk met diverse Nederlandse banken en via de Wizard is het erg eenvoudig om deze te integreren. Je hebt ook de mogelijkheid om meerdere bankrekeningen te koppelen aan je Rompslomp administratie

 • De AI chatbot is erg handig als je een vraag hebt over de werking van de software of waar je een bepaalde optie kunt vinden. De technologie werkt erg goed en het bespaart je een hoop tijd, doordat je direct een antwoord krijgt

 • Zeer goede OCR software voor het automatisch scannen en herkennen van bonnen, die ook erg eenvoudig is in gebruik. Bij de boekhoudpakketten van Rompslomp zitten standaard een X-aantal gratis “scan & herkens” inbegrepen

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, met een pakket voor ZZP’ers en het MKB

Minpunten Rompslomp

 • Het is niet mogelijk om de klantenservice te bellen, maar je kunt wel een belafspraak inplannen. En hoewel de live chat goed werkt, is deze met gebruik van AI en is het niet mogelijk om met een medewerker van Rompslomp te chatten

 • Voor het indienen van de BTW aangifte dien je eerst een verificatiebrief aan te vragen, die per post wordt verstuurd. Dit kost dus even wat tijd. Daarnaast is het niet mogelijk om de IB aangifte in te dienen via Rompslomp

 • Het financiële overzicht is wat beperkt en kan een stuk beter. Vooral het niet kunnen filteren op een specifieke periode, maakt het lastig om voldoende inzicht te krijgen. Bij het exporteren kun je wel een periode aangeven

 • Het kleurgebruik van de mobiele app kan beter, aangezien niet alle details even goed leesbaar zijn

e-Boekhouden.nl

Een andere aanbieder die zich zowel richt op het ZZP en het MKB is e-Boekhouden. Qua uitstraling is de software redelijk vergelijkbaar en dit is niet de enige overeenkomst. Beide beschikken niet over het meest moderne design, maar wel over een zeer professionele klantenservice die op veel verschillende manieren te bereiken is. e-Boekhouden is echter een veel goedkopere optie. De kosten per maand liggen namelijk veel lager dan die van Silvasoft en alle extra gebruikers zijn gratis.

dashboard-e-boekhouden

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • Intuïtieve software met een groot aantal functies, waaronder een uren- en kilometerregistratie

 • De kosten zijn op basis van gebruik, met inbegrip van een onbeperkt aantal gebruikers ongeacht het pakket

 • Meerdere contactmogelijkheden en telefonische hulp is beschikbaar

 • Een erkende partner van de Nederlandse Belastingdienst, met een directe koppeling voor het doen van BTW-aangiften

 • Gratis abonnement van 15 maanden voor startende ondernemers, zonder beperkingen op het gebied van functionaliteiten

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • Facturatie via Peppol is niet mogelijk

 • Bij meer dan 240 boekingen per jaar kom je automatisch terecht in het duurdere pakket en betaal je apart voor boekhouden en facturatie

 • Credits voor Mail en Herken dienen apart te worden aangeschaft en zijn alleen te koop in de vorm van bundels

 • Het beheren van projecten is alleen mogelijk via een koppeling, bijvoorbeeld met programma’s als Simplicate en Teamleader

 • Het koppelen van je bankrekening kost extra

Exact Online

Tenslotte Exact Online, een aanbieder die ongeveer in hetzelfde prijsklassement zit. Net als Silvasoft is Exact Online een programma dat je echt moet leren kennen, inclusief veel mogelijkheden en veel externe koppelingen. Exact Online heeft uiteraard ook verschillen ten opzichte van Silvasoft. Zo is er een zeer uitgebreide kennisbank, biedt Exact Online op eenvoudige manier inzicht in de cijfertjes, maar laat de klantenservice zelf soms wat te wensen over.

exact boekhoudprogramma zzp

Pluspunten Exact Online

 • Zeer uitgebreid waardoor je nooit van boekhoudpakket hoeft te wisselen

 • Uitzonderlijk veel koppelingen mogelijk

 • Gratis webinars om meer over Exact te leren beschikbaar

 • Mogelijkheid om alle modules met elkaar te koppelen

Minpunten Exact Online

 • Klantenservice niet altijd goed bereikbaar

 • Prijzig in vergelijking met andere software

 • Complexiteit kan snel toenemen

FunctiesSilvasofte-Boekhouden.nlRompslompExact Online
BTW overzicht
BTW verlegd factureren
Electronische BTW aangifte
Elektronische aangifte inkomstenbelasting
Factureren in eigen huisstijl
IDEAL koppeling
Periodieke facturen / abonnementen
Digitaal archief
Peppol facturatie
Scan & herken
Aanmaningen versturen
Automatische bankkoppeling
Mobiele app (IOS/Android)
Vreemde valuta
ICP opgave
Debiteurenbeheer
Offertes
CRM systeem
Urenregistratie
Kilometerregistratie
Ledenadministratie
Vergelijking functies boekhoudsoftware

Veelgestelde vragen

Wat kost Silvasoft?

Silvasoft hanteert modules die je aan en uit kunt zetten, waardoor je zelf bepaalt wat je per maand kwijt bent. In deze review lees je wat de kosten zijn voor alle modules, plus de extra kosten voor het toevoegen van gebruikers, administraties, het gebruik van scan & herken, en voor het koppelen van je bankrekening(en).

Is Silvasoft gratis voor starters?

Nee, helaas biedt Silvasoft geen gratis abonnement aan voor startende ondernemers zoals Visma eAccounting en e-Boekhouden. Wel kun je gratis 30 dagen lang alle modules van Silvasoft uitproberen.

Is Silvasoft een betrouwbaar boekhoudprogramma?

Silvasoft is een betrouwbare en veilige aanbieder van boekhoud en facturatie software. In deze review vind je ook een hoofdstuk over de getroffen veiligheidsmaatregelen.

Wat is het voordeel van Silvasoft?

Er zijn meerdere voordelen, waaronder het feit dat de software geschikt is voor een groot aantal ondernemers. Je hoeft dus niet bang te zijn om tussentijds van aanbieder te moeten wisselen. Dit geldt ook voor Belgische ondernemers, die net als Nederlandse ondernemers de BTW aangifte kunnen laten berekenen door het programma.

Kan ik Silvasoft gebruiken als ik geen verstand heb van boekhouden?

Ja, alleen dien je hiervoor wel wat tijd te nemen. Silvasoft is zeer uitgebreid, waardoor het niet altijd even makkelijk is om de software zonder boekhoudkennis te gebruiken. Als je zoekt naar een heel eenvoudig boekhoudprogramma, bekijk dan mijn andere reviews op zelfboekhouden.com.

Welk programma is beter, Silvasoft of e-Boekhouden?

Over het algemeen scoort e-Boekhouden beter, maar dit betekent niet automatisch dat het een betere keuze is voor jouw bedrijf. Het beste dat je kunt doen is mijn beide reviews doorlezen, om een geïnformeerde keuze te maken.

Kan ik met Silvasoft meerdere administraties beheren?

Ja, Silvasoft is een zeer goede optie voor meervoudige administraties. Je kunt administraties online toevoegen, evenals extra gebruikers en het koppelen van extra bankrekeningen.

Hoe zeg ik mijn Silvasoft abonnement op?

Opzeggen kan gewoon via je online account. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord, en ga naar “beheer”. Hier kun je modules uitschakelen en ook je abonnement eenvoudig opzeggen.

Is Rompslomp of Silvasoft beter?

Welk boekhoudprogramma beter is verschilt per onderneming. Rompslomp is eenvoudiger in gebruik, maar daarentegen is Silvasoft een stuk uitgebreider. Vergelijk mijn objectieve reviews over Silvasoft en Rompslomp, om de juiste keuze te maken.

Is Silvasoft duur?

De prijs van een Silvasoft abonnement is afhankelijk van de modules en extra’s die je afneemt. Hoewel de basiskosten voor de boekhoudmodule niet duur zijn (€12,95 per maand), kunnen de kosten wel snel oplopen als je meerdere modules afneemt en als je kiest voor extra gebruikers en/of administraties.

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen

e-Boekhouden review: e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

Exact Online review | Ervaringen en Kosten

De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

6 reacties op “Silvasoft Online Review 2024

 1. Als Belgische gebruiker is het soms wel eens balen.
  Het eerste en belangrijkste wat men voor een Belgische boekhouding nodig heeft is een genormaliseerd Belgisch rekeningschema. De Belgische wetgeving legt alles vast en daardoor kan alles eenvoudig worden geautomatiseerd. Silvasoft heeft echter niet als basis het voorgeschreven Belgisch rekeningschema, is van Nederlandse oorsprong, en levert een onvolledig MAR mee.
  Het uitbreiden van het meegeleverd rekeningschema naar een genormaliseerde Belgische boekhouding en of je eigen boekhouding vergt heden zeer veel tijd, geduld en zelfopoffering. Alles is er en er is voor alles een oplossing, zij het niet altijd even gebruiksvriendelijk.

  Soms een voor een Belgische boekhouding op het eerste zicht onlogische wijze van boeken, maar het komt met enkele omwegen uiteindelijk goed. Soms vindingrijk, soms ingewikkeld, soms niet altijd volgens de Belgische boekhoudkundige normen, maar het komt goed. Het is geen slecht programma en het goede nieuws is dat nog veel kan worden verbeterd wat perspectief biedt voor een nog veel beter programma in de toekomst.

  Gezien de prijs, inbegrepen het inlezen van afschriften volgens het CODA2 protocol, kan men wel wat geduld opbrengen en overdreven veel tijd besteden aan het uitbreiden van het meegeleverd basis rekeningschema. Het is hopelijk éénmalig. En de ondersteuning laat ook niet op zich wachten waarvoor een dikke proficiat, ook als het lastig wordt laat men je niet in de steek.

  1. Bedankt voor uw review!

   Jammer dat u niet tevreden bent met het rekeningschema. Binnen Silvasoft ontvangt u bij het aanmaken van een proefaccount naar Belgische wetgeving standaard de minimumindeling van het algemeen rekeningenstelsel (MAR) volgens de commissie voor boekhoudkundige normen (CBN). Deze kunt u altijd uitbreiden indien gewenst. Afhankelijk van uw wensen kan dit wel even een karwei zijn, maar daar helpen we u graag bij indien nodig!

   Het klopt dat Silvasoft van Nederlandse oorsprong is, echter de gehele Belgische omgeving is gemaakt in samenwerking met diverse Belgische boekhouders. Daarnaast wordt dit ook regelmatig gecontroleerd door deze boekhouders. Inmiddels maken al enkele duizenden Belgische zelfstandigen gebruik van Silvasoft.

   Verder staan we altijd open voor verbeterpunten. Wij hebben een feedbackportaal opgericht waarin elke gebruiker zijn wensen kan plaatsen en waar onze ontwikkelaars geregeld zaken uit oppakken. Daarom wil ik u vragen om al uw wensen in dit portaal te plaatsen. Zo kunnen we samen Silvasoft uitbreiden tot een beter programma!

 2. Ik kan beamen dat het een mooie waarde-verhoging zou zijn voor Silvasoft om ook een rapport te voorzien dat een weergave is van de layout van een Belgische officiële jaarrekening, en niet uitsluitend ten dienste van NL klanten een MAR rapport.

  1. Bedankt voor uw review!

   Heeft u al gekeken naar de mogelijkheden voor grootboekrubrieken (Menu: Boekhouding > Instellingen > Beheer grootboekrubrieken) en de rapportages (Menu: Boekhouding > Dashboard > Saldo’s per grootboek en rubriek) daarvoor?

   Indien u iets anders bedoelt dan horen we dat graag via ons feedbackportaal. In dit portaal kan elke gebruiker zijn wensen plaatsen. Onze ontwikkelaars werken voornamelijk vanuit dit portaal om de software nog beter te maken!

 3. We werken reeds 4 jaar met silvasoft en zijn over het algemeen tevreden over de functionaliteit en service.
  Hiernaast merken we wel een groeiende frustratie over enkele punten waar na enkele contacten nog weinig of niets is aan gedaan:
  – De snelheid van het ganse platform. In sommige zaken gaat deze naar verwachting (basis zaken opzoeken, klanten, leverancier, producten of orderd) maar als je begint met orders, facturen en klantenfiches te bewerken en op te slaan, dan moet je toch al snel wat geduld hebben vooraleer de bewerking klaar is. Aanzienlijk verbeter puntje hier en al meermaals aangehaald bij het Silvasoft team maar helaas zonder echt resultaat…
  – op meerdere schermen tegelijk kunnen werken… Dat dit in deze tijden nog bij een programma bestaat dat je maar op 1 scherm tegelijk kan werken is ongezien! Hopelijk wordt dit zeer snel aangepast.
  – API instellingen: veel meer functionaliteit maken om orders uit een e-commerce omgeving door te sturen als order en/of factuur in silvasoft, deze te updaten en zelfs een mogelijkheid te bieden om een factuur terug te sturen naar de order in de e-commerce omgeving als bijlage. Klantgegevens na laten kijken bij het door sturen van orders, bepaalde waardes laten meegeven voor het instellen van factuur templates of algemene klantinstellingen automatisch toewijzen op basis van bepaalde waardes… De API mogelijkheden bij silvasoft zijn hier helaas tamelijk beperkt in wat nu nog leid tot veel manueel werk.
  Voor ons zijn dit de grootste minpunten als groeiende kmo en we hopen dat silvasoft van dergelijke zaken toch wel sneller werk maakt om het gebruiksgemak te verbeteren en tijdverspilling sterk te reduceren door een sneller platform te creëren en veel meer automatisatie toe te laten…

  1. Dag Bart is er intussen reeds verbetering ivm jouw opmerkingen?
   Ik ben aan het bekijken om met dit pakket te werken.
   Dank en beste groeten – Jan (België)
   juni 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Silvasoft is nu 30 dagen gratis!