Gratis boekhoudprogramma gezocht?

Hier kan je uit kiezen

gratis boekhoudprogramma excel

Een ijzersterke boekhouding zorgt ervoor dat je gevaar mijlenver aan ziet komen. Je weet kortom precies welke posten omhoog of omlaag gaan waardoor je weet dat er iets aan de hand is. Om je boekhouding op orde te kunnen krijgen, is het verstandig een boekhoudprogramma te gebruiken. Dit maakt het op orde houden namelijk een stuk eenvoudiger dan wanneer je dit via een spreadsheet zou doen. Alleen voor de echte Excel-experts is het maken van ‘dynamische’ spreadsheets een realistische optie. Voor ieder andere ondernemer die er wel een goede boekhouding op na wilt houden, is een boekhoudprogramma onmisbaar. En als je daar niet voor wilt betalen, is een gratis boekhoudprogramma een uitstekende optie.

Maar is een boekhoudprogramma gratis zoals de zon gratis is? Dat verschilt sterk van de manier waarop jij het programma van plan bent te gebruiken. De meeste boekhoudprogramma’s zijn voor een gedeelte gratis of kunnen alleen voor een bepaalde periode gratis worden gebruikt.

Het loont om vooraf de verschillen te weten tussen de verschillende programma’s en wat je precies wel gratis krijgt. Door hier goed onderzoek naar te doen, voorkom je dat je uiteindelijk alsnog voor een boekhoudprogramma moet betalen terwijl je mogelijk hetzelfde aanbod ergens anders gratis had kunnen krijgen.

Inhoudsopgave

De kosten die je voor een boekhoudprogramma maakt

Ik wil je voordat we het verder over gratis boekhoudprogramma’s gaan hebben, eerst meer vertellen over de normale boekhoudkosten. Je hebt namelijk als ondernemer een aantal opties om je boekhouding op orde te hebben;

 • De boekhouding volledig uitbesteden een boekhouder
 • Laat je boekhouding deels verzorgen door een boekhouder (de rest doe je zelf)
 • Je verzorgt je eigen boekhouding met een boekhoudprogramma
 • Je regelt je eigen boekhouding zonder boekhoudprogramma (bijvoorbeeld Excel) of met een gratis boekhoudprogramma

Boekhouding uitbesteden aan een boekhouder

Bij de eerste optie waar jij jouw boekhouding niet gratis maar tegen betaling laat verzorgen door een boekhouder, ben je jaarlijks rond de € 2.000 kwijt. Voor veel ondernemers zijn deze kosten veel te hoog en staan niet in contrast met het kleine aantal facturen dat op jaarbasis verzonden wordt. Toch hoor ik met enige regelmaat dat ondernemers met een kleine boekhouding wel dergelijke boekhoudkosten maken.

informer review en ervaringen

Alleen de aangifte BTW en inkomstenbelasting uitbesteden

De tweede optie is dat jij de boekhouding deels laat verzorgen door een boekhouder. Het overgrote deel van de boekhouding verzorg jij zelf, bijvoorbeeld met een al dan niet gratis boekhoudprogramma. De meest tijdsintensieve onderdelen waaronder het opmaken en inboeken van facturen neem jij voor je rekening. Het doen van de omzet- en inkomstenbelasting komt voor de rekening van de boekhouder. De jaarlijkse kosten van een dergelijke opzet liggen rond de € 500 – € 1.000 aan boekhoudkosten.

Zelf boekhouden met een boekhoudprogramma

Je eigen boekhouding verzorgen met een boekhoudprogramma? Dat komt gemiddeld uit op zo’n € 200 tot € 400 per jaar. Dit is volledig afhankelijk van het boekhoudprogramma dat je kiest. Omdat je in dit voorbeeld niet een boekhoudprogramma gratis gebruikt maar voor een van de maandelijkse pakketten gekozen hebt, zit je vaak niet vrijblijvend met een programma te werken.

Het voordeel is wel dat je geen kosten voor een boekhouder maakt, waardoor je al de helft goedkoper uit. Over het algemeen is het niet lastig om met een boekhoudprogramma te werken, waardoor de tijdsinvestering goed te overzien is.

Zelf boekhouden zonder boekhoudprogramma (gratis)

De laatste en op het eerste gezicht de meest goedkope optie, is het volledig zelf verzorgen van de boekhouding zonder boekhoudprogramma (of gratis boekhoudprogramma). Als je zonder klassiek boekhoudprogramma werkt, kan ik je verzekeren dat je behoorlijk wat tijd aan de boekhouding kwijt bent. En tijd kost geld, ook als je heel veel tijd hebt.

Voor ondernemers is het belangrijk dat ze de mogelijkheid hebben om flexibel te blijven. Op bepaalde momenten heb je weliswaar meer tijd. Als je echter minder tijd hebt, wil je niet inflexibel zijn. Moet jij je voorstellen hoe onhandig het is als je weinig tijd hebt en je opeens tijd moet stoppen in je boekhouding? Had je dan niet liever je boekhouding eenvoudig en snel verzorgd?

Ons Excel boekhoudprogramma gratis downloaden?

Gratis Excel boekhoudprogramma

Inclusief boekhouden, facturen maken en BTW

Voor wie is een boekhoudprogramma écht gratis?

Een boekhoudprogramma is nooit in de volledigheid en/of permanent gratis. Ieder programma wordt gebouwd om op termijn geld op te leveren. Ook als jij niet in de doelgroep zit van klanten waar het geld te vinden is. Dat wil niet zeggen dat nooit wordt geprobeerd om jou op een hoger betaalniveau te krijgen.

De boekhoudprogramma’s die ik op deze pagina bespreek zijn allen voor ofwel een bepaalde periode of voor een deel van de functies gratis te gebruiken. Een enkeling is voor altijd gratis te gebruiken, maar dan wel voor een klein aantal facturen. Naarmate jij meer facturen verstuurd, maak je waarschijnlijk ook meer omzet. Het is dan ook niet gek dat de makers van een boekhoudprogramma jou dan ‘forceren’ om over te stappen naar een betaald pakket.

Daarom is er maar een klein deel van de ondernemers in staat om echt langdurig gratis van een boekhoudprogramma gebruik te maken. Dit kan namelijk alleen als je een beperkt aantal facturen stuurt of van een klein aantal functies gebruik hoeft te maken. Gebruikers die daadwerkelijk rapportages willen kunnen inzien, aangiftes indienen of bepaalde taken willen automatiseren, zullen niet hun ei kwijt kunnen met een gratis boekhoudprogramma.

Voor iedereen die een kleine boekhouding heeft is een gratis boekhoudprogramma een optie. Maar wil je net wat meer, dan is het de investering van amper 10 euro per maand waard.

Deze gratis boekhoudprogramma’s kan jij gebruiken

De meeste boekhoudprogramma’s bieden op een of andere manier hun boekhoudprogramma voor een bepaalde periode gratis aan. De periode waarin jij het boekhoudprogramma vervolgens kunt gebruiken en in welke omvang jij van de functies gebruik kunt maken, verschillen sterk per programma.

Welk boekhoudprogramma je ook gebruikt, ik adviseer je de verschillende programma’s allen uit te proberen. Dit is de enige manier om te ontdekken of een programma ook echt bij jou past. Anders is de kans groot dat je voor langere tijd aan het ronddwalen bent in een programma dat niet bij je past.

1. e-Boekhouden

E-Boekhouden

Laten we direct beginnen met de beste optie voor ondernemers die gratis willen boekhouden. Als beginnend ondernemer heb jij namelijk de mogelijkheid om van een periode van vijftien maanden gratis te boekhouden met de software van e-Boekhouden. Hierdoor kan je voor een periode van bijna een half jaar wegwijs worden in een van de populairste boekhoudprogramma’s van dit moment.

e-Boekhouden heeft zichzelf onderscheiden van de concurrentie door er voor de beginnende ondernemer te zijn. Het programma dat jij tijdens deze testperiode kunt gebruiken, is dan ook voorzien van alle functies van de meest uitgebreide pakketten dat het bedrijf gebruikers te bieden heeft. Daarnaast kunnen gebruikers rekenen op verschillende online trainingen waarmee ze het e-Boekhouden boekhoudprogramma gratis beter leren kennen. Het gebruik van dit programma is zeer eenvoudig en intuïtief, dat wil zeggen dat je snel ontdekt welke functies je helpen om je boekhouding op orde te krijgen.

Na afloop van de proefperiode kan je overschakelen op een zestal verschillende pakketten. Ieder pakket is voorzien van een eigen verzameling aan functies. De goedkoopste pakketten zijn al beschikbaar vanaf € 5,95 per maand. Wil je een uitgebreider pakket aan functies? Dan zijn daar voldoende mogelijkheden voor.

Lees alles over eBoekhouden in mijn artikel: eBoekhouden review

E-Boekhouden

Boekhouden en factureren in 1

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Ga naar boekhoudprogramma

2. Visma eAccounting

Voor wie met enige regelmaat mijn artikelen leest, weet dat gratis boekhoudprogramma’s nooit helemaal gratis zijn. Het proefabonnement van Visma eAccounting is daar een goed voorbeeld van. Het gaat namelijk als je niet oplet automatisch over in een betaald abonnement na afloop van de proefperiode.

Voor een periode van 30 dagen kan jij kosteloos gebruik maken van een compleet boekhoudprogramma. Ondernemers uit het hele land maken naar tevredenheid van het boekhoudprogramma gebruik, dat zijn populariteit deels te danken heeft aan de actieve sponsoring van onder andere de wieler- en schaatsport.

Het programma is voorzien van een enorme variatie aan functies, ook als je alleen tijdens het proefabonnement van Visma eAccounting gebruik maakt. De gemiddelde waardering van Visma eAccounting is met 8.9 uit 10 dan ook uitzonderlijk hoog.

Ook het moment van schrijven lijkt het erop dat Visma eAccounting gekozen heeft om het proefabonnement vrijblijvend te maken. Eerder schreef ik nog dat het abonnement niet automatisch stopt, maar daar lijkt met de laatste aanpassingen verandering in te zijn gekomen. Het blijft wel mogelijk om met een klik op de knop over te stappen op een betaald pakket.

Gedesinteresseerd? Lees alles over Visma eAccounting in mijn artikel: Visma eAccounting review

Visma eAccounting

Meest gekozen door ZZP

 • Inclusief factureringsmodule
 • Met zeer goed boekhoud app
 • Inclusief BTW aangifte
Ga naar boekhoudprogramma

3. Twinfield

Twinfield is net als Visma een gratis boekhoudprogramma voor een periode van een maand. Daarna moet je automatisch over op een van de drie boekhoudprogramma’s welke vanaf € 44 per maand beschikbaar zijn. Het lijkt erop dat het programma dat jij tijdens de proefperiode kunt uitproberen van alle functies voorzien is. Je kunt daarom gratis de meest geavanceerde Twinfield doorlichten. Na afloop word je, indien je jouw abonnement voort wil zetten, overgezet op een van de drie verschillende boekhoudprogramma’s. Voor kleine ondernemers is het goedkoopste programma van € 44 per maand naar verwachting toereikend om in alle boekhoudbehoeften te voorzien.

Lees ook mijn review artikel: Twinfield review

Twinfield boekhouden

Marktleider voor MKB

 • Uitgebreide rapportages mogelijk
 • Eenvoudig te koppelen met andere software
 • Met gratis voorbeeld boekhouding
Ga naar boekhoudprogramma

Meest gestelde vragen

Is ons Excel boekhoudprogramma gratis te downloaden?

Ons Excel boekhoudprogramma is geheel gratis te downloaden op zelfboekhouden.com. Het Excel boekhoudprogramma hoeft niet aangeschaft te worden en er is geen maandelijks abonnement. Nadat je het gratis Excel boekhoudprogramma hebt gedownload kun je direct beginnen met boekhouden.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Heb Excel kennis nodig voor ons Excel boekhoudprogramma?

Er is geen Excel kennis nodig voor ons Excel boekhoudprogramma. Nadat je het Excel boekhoudprogramma hebt gedownload en op je computer hebt opgeslagen kun je gelijk beginnen met boekhouden. Ons gratis Excel boekhoudprogramma is zeer gebruiksvriendelijk.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Kun je ook facturen maken met ons Excel boekhoudprogramma?

Met ons Excel boekhoudprogramma kun je facturen maken en in PDF opslaan en versturen. De facturen voldoen aan alle vereisten van de Belastingdienst. Daarnaast kun je op eenvoudige wijze behouden welke facturen nog niet betaald zijn door de klant.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Kun je de aangifte BTW maken met ons Excel boekhoudprogramma?

Met ons Excel boekhoudprogramma kun je op zeer eenvoudige wijze de BTW aangifte maken. De BTW op de inkoop- en verkoopfacturen wordt overzichtelijk bijgehouden. Ons gratis Excel boekhoudprogramma voldoet aan alle vereisten van de Belastingdienst.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *