Loonstroken maken wordt een simpele klus met deze drie online boekhoudprogramma’s!

exact loonstroken maken

De droom van iedere ondernemer is natuurlijk om te groeien en de wereld te veroveren. Dat lukt je echter niet alleen, dus vroeger of later zal je werknemers nodig hebben om je droom te vervullen. Je bent dan niet meer alleen je eigen baas, maar ook de baas voor je werknemers. Naast het managen van je werknemers, het regelen van werkplekken komt er nog iets op je af. De administratieve papierwinkel van werknemers. Ze moeten betaald worden en dat moet correct gedocumenteerd worden met loonstroken.

Voor veel beginnende ondernemers zal dit een grote klus zijn waar ze tegen opzien. Gelukkig is dit allemaal goed te regelen met een online boekhoudprogramma en hoef je je dus geen zorgen te maken. Ik zal je eerst vertellen aan welke eisen een loonstrook moet voldoen en hoe je het op de snelste manier kan regelen. Daarna geeft ik je een overzicht met drie online boekhoudprogramma’s die het maken van loonstroken erg makkelijk voor je maken, door een goede koppeling te maken met je eigen salarisadministratie. Na het lezen van artikel maak je je geen zorgen meer over het maken van loonstroken!

Met HoorayHR kun je eenvoudig loonstroken maken of een voorbeeld loonstrook berekenen. Klik op knop hieronder om een loonstrook te maken.

Alles wat er op een loonstrook hoort te staan

Een loonstrook is een wettelijk document waarop je werknemer kan zien hoeveel die betaald krijgt en hoeveel geld je werknemer dus ontvangt op zijn bankrekening. Voor veel werknemers is het dus een belangrijk document waar ze met smart op wachten. Hierdoor is het belangrijk dat je als ondernemer hier zorgvuldig mee omgaat en dus moet zorgen dat alle informatie op de salarisstroken van je werknemers kloppen. De beste manier hiervoor is om een boekhoudprogramma te gebruiken, maar daarover later meer. Eerst zal ik je vertellen welke informatie er allemaal op een loonstrook hoort te staan.

Er is geen standaard template voor een salarisstrook, dus je kan je eigen ontwerp erop loslaten. Ook is kan je de loonstrook zowel digitaal als op papier sturen, maar de meeste werknemers zullen een digitale loonstrook prefereren. Er is dus geen vast model voor een loonstrook, maar er moeten wel een aantal gegevens verplicht opstaan van de belastingdienst. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat het loon van je werknemer op de loonstrook staat, zowel het bruto- als het nettoloon. Ook de opbouw van het bedrag moet erbij staan, dus het basisloon plus eventuele toeslagen en bonussen. Daarna is het van belang om de bedragen die je wellicht hebt ingehouden te vermelden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een bijdrage voor het pensioen van een werknemer.

loonstrook voorbeeld

Vervolgens moet je ook de vakantiebijslag, in de volksmond ook bekend als vakantiegeld, vermelden. Uiteraard moet je de naam van de werknemer en jouw eigen naam of bedrijfsnaam op de loonstrook zetten. De laatste zaken die je dient te vermelden op een salarisstrook zijn de periode waarover het loon betaald wordt, de uren die je werknemer werkt op basis van zijn contract en het minimumloon wat van toepassing is voor je werknemer.

Naast de wettelijk verplichte gegevens kan je ook meer informatie op de loonstrook van je werknemers zeggen, om hun leven makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan het BSN-nummer van je werknemer of het aantal verloonde uren. Wat ook op veel loonstroken staat zijn de werknemersverzekeringen die van toepassing zijn en het belastbare loon.

Regel loonstroken op de snelste manier

Het is hopelijk duidelijk geworden dat er op de loonstroken van je werknemers een hoop informatie komt te staan. Dit moet ook nog allemaal kloppen, dus je zal veel tijd kwijt zijn aan het maken van loonstroken. Natuurlijk is het niet slim om handmatig loonstroken te maken. De kans op een fout zijn dan erg groot en als je meerdere werknemers hebt kan dit veel tijd kosten. Het is iets wat elke maand terugkomt, dus een goede oplossing kan je veel tijd besparen!

De makkelijkste manier om je loonstroken goed te regelen is om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Dit is zeker het geval als je bijvoorbeeld het boekhoudprogramma ook gebruikt om de urenregistratie te doen. Je hebt dan alle gewerkte uren al paraat staan en loonstroken zijn dan ook zo gemaakt.

Door het gebruiken van een online boekhoudprogramma om je loonstroken te maken weet je zeker dat alle informatie klopt en dat je geen fouten maakt. Alle informatie die benodigd is om de loonstroken te maken wordt uit het systeem getrokken en je weet dus zeker dat er geen vergissingen worden gemaakt. Veel boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om veel van deze processen te automatiseren, waardoor je nog meer tijd kan besparen. Klik hier voor meer informatie

Kan je je loonadministratie niet beter uit besteden?

Na het lezen over al deze informatie over loonstroken denk je waarschijnlijk, waarom zou ik het niet gewoon uitbesteden aan een derde partij. Er zijn immers genoeg boekhoudkantoortjes en accountants die maar al te graag de salarisadministratie voor je zullen doen. Zeker als beginnend ondernemer is dit een aantrekkelijke gedachte, je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over deze complexe materie.

Het is echter slimmer om je loonadministratie gewoon zelf te doen en zelf je loonstroken te maken. Op het begin lijkt de informatie erg complex, maar uiteindelijk is het allemaal goed te begrijpen. Als je eenmaal doorhebt hoe je je boekhoudprogramma kan gebruiken om loonstroken te maken, zal je niemand meer daarvoor nodig hebben. Vaak rekenen boekhouders en accountants forse bedragen per werknemer per maand om salarisstroken te maken. Als je dit zelf doet met je boekhoudprogramma, bespaar je elke maand geld. Hoe meer werknemers je aanneemt, hoe meer geld je kan besparen!

Koppel je salarisadministratie aan deze drie online boekhoudprogramma’s

Als je eenmaal tot de conclusie bent gekomen dat het inderdaad slim is om je loonstroken te maken met een online boekhoudprogramma, dan is de enige vraag nog: hoe kan je dat het beste aanpakken. Omdat de materie van loonstroken best ingewikkeld is, biedt niet elke boekhoudprogramma de optie aan om loonstroken te maken.

Wat veel beter werkt is om een online boekhoudprogramma te kiezen dat je kan koppelen aan je salarisadministratie en zo je loonstroken te maken. Gelukkig heb ik voor je drie online boekhoudprogramma’s uitgekozen waarbij je eenvoudig een salarisadministratie kan koppelen. Hierdoor bespaar je tijd en verlies je geen gegevens bij het overzetten van informatie. Alles sluit naadloos aan en al je gegevens blijven binnen dezelfde omgeving, wat wel zo makkelijk is!

Volledige Top 3 tools om zelf loonstroken te maken

 • Exact Online – Beste prijs / kwaliteit
 • Visma – Beste voor online loonstroken maken
 • Informer – Beste voor kleine en middelgrote bedrijven

Update: Januari 2024

exact home

 • Koppelingen met externe apps
 • Inclusief app voor IOS en Android
 • Gratis proefabonnement
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

visma eaccounting

 • Korting bij een jaarabonnement
 • Veel visuele elementen
 • Incl. diverse workflows
 • Klantwaardering: 8,1 
Meer informatie

informer online

 • Nederlandse onderneming
 • Inclusief premium support
 • Met Informer mobile app
 • Klantwaardering: 8,3 
Meer informatie

Exact Online

De boekhoudsoftware van Exact Online is gebruiksvriendelijk en heeft speciale modules voor verschillende branches. Wat voor soort bedrijf je ook hebt, Exact Online zal er zeker goed bij passen. Het grote voordeel van Exact Online is dat je de salarissoftware van Exact, Exact voor HR & Salaris, kan koppelen aan het boekhoudprogramma. Hierdoor ontstaat dus 1 systeem, waarin je je administratie kan doen en de loonadministratie kan bijhouden.

Exact voor HR & Salaris biedt een aantal handige voordelen. Zo ondersteunt de software meer dan 150 cao’s, waardoor je altijd bent voorzien van de laatste wetgeving. Ook zitten er automatische checks in het programma, waardoor je verzekerd bent van foutloze loonstroken. Geen zorgen meer dus, maar perfecte loonstroken voor je werknemers!

#1 Exact salaris – € 1,- per loonstrook

De boekhoudsoftware van Exact Online is gebruiksvriendelijk en heeft speciale modules voor verschillende branches. Wat voor soort bedrijf je ook hebt, Exact Online zal er zeker goed bij passen. Het grote voordeel van Exact Online is dat je de salarissoftware van Exact, Exact voor HR & Salaris, kan koppelen aan het boekhoudprogramma. Hierdoor ontstaat dus 1 systeem, waarin je je administratie kan doen en de loonadministratie kan bijhouden.

Exact voor HR & Salaris biedt een aantal handige voordelen. Zo ondersteunt de software meer dan 150 cao’s, waardoor je altijd bent voorzien van de laatste wetgeving. Ook zitten er automatische checks in het programma, waardoor je verzekerd bent van foutloze loonstroken. Geen zorgen meer dus, maar perfecte loonstroken voor je werknemers!

exact voor loonstroken maken

Pluspunten Exact

 • Zeer uitgebreid, groeit mee met je onderneming

 • Enorm veel koppelingen

 • Gratis proefabonnement van 30 dagen

 • Grote kennisbank

 • De salarisadministratie software is los af te nemen

Minpunten Exact

 • Klantenservice is niet altijd even goed bereikbaar

 • Tijd nodig om de software te leren kennen

 • Minder geschikt voor ondernemers met minder dan 5 werknemers

#2 Visma eAccounting – Voor eenvoudig online loonstroken maken

Het mooie online boekhoudprogramma Visma eAccounting biedt ook goede mogelijkheden om HR zaken te regelen en de salarisadministratie op orde te houden. Dit is mogelijk door een koppeling te maken met het HR programma Visma Talent. Hierdoor krijg je nog meer inzicht in de loonstroken en declaraties van je werknemers.

Doordat beide softwarepakketten van Visma afkomstig zijn is de koppeling eenvoudig gemaakt. Geen geklooi meer met verschillende systemen, maar alle informatie op een centrale plek. Ook is Visma eAccounting beschikbaar op je mobiele telefoon, met een gebruiksvriendelijke app. Hierdoor hoef je dus niet meer op kantoor te zijn om al je zaken te regelen, maar kan dit ook als je onderweg bent. Perfect dus voor de ondernemer die veel op reis is.

visma voor loonadministratie

#3 Informer Online – Beste salarissoftware voor MKB

InformerOnline is een boekhoudprogramma dat geschikt is voor alle maten ondernemers. Of je nu enkele werknemers hebt of een forse mkb’er bent, bij InformerOnline zit je altijd goed. Het is helemaal een goede optie voor ondernemers die tijd willen besparen, want het programma is ontworpen om automatisatie makkelijk te maken. Veel processen kunnen dus geoptimaliseerd worden op een intuïtieve manier.

Ook voor het verwerken van je loonadministratie kan je InformerOnline prima gebruiken. Er is namelijk een goede koppeling te maken tussen het boekhoudprogramma InformerOnline en Nmbrs. Nadat de koppeling is gemaakt zullen loonstroken automatisch worden ingeboekt. Geen gedoe dus meer met het importeren van data waarbij van alles fout kan gaan. Nadat de lonen van je werknemers betaald zijn zorgt de koppeling er ook voor dat de betalingen correct worden verwerkt. Je hoeft niks meer zelf te doen, alles gebeurt automatisch. Als je zo geen tijd kan besparen weet ik het ook niet meer.

informer voor salarisstrook maken

Meest gekozen salarisadministratie software

 

Bekijk hier alle salarisadministratie tools

Veel gestelde vragen over loonstroken maken

Wat kost loonstroken maken met een boekhoudprogramma?

Loonstroken maken met een boekhoudprogramma kost 35 euro per maand. Dit is inclusief allerlei handige tools zoals verlofregistratie, verzuimregistratie, medewerkersportaal en de werkkostenregeling.

Wat is het voordeel van loonstroken maken met een boekhoudprogramma?

Doordat het boekhoudprogramma en de salarisadministratie in 1 pakket zit heb je uitstekend inzicht in de personeelskosten. Doordat de betaalbestanden en de aangiftes voor de loonheffing en pensioenen met elkaar zijn verbonden in hetzelfde pakket levert dit enorm veel gemak op.

Is er een salaris app voor het personeel?

Medewerkers kunnen salariszaken zelf regelen met de salaris app. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verlof en verzuim doorgeven met de app. Daarnaast kan het personeel via de app hun loonstroken en jaaropgaven bekijken.

Is er boekhoudkennis nodig om loonstroken te maken?

De boekhoudsoftware om loonstroken te maken is tegenwoordig erg gebruiksvriendelijk. Voor iedereen is dit een heel simpel klusje. Op eenvoudige wijze word er stap voor stap uitgelegd hoe het programma werkt. Door zelf de loonstroken te maken kun je veel geld besparen op een boekhouder of accountant.

Start hier om zelf loonstroken te maken.

Gerelateerde artikelen

Loonadministratie Software: Alles voor de Beste Keuze

Loonadministratie is in veel bedrijven belangrijk om op orde te hebben. Met de juiste loonadministratie software is dat eenvoudig mogelijk.

Top 3 HRM Software voor Ondernemers

Kies nu voor de beste HRM Software en voorkom dat je later alsnog moet wisselen. Ik heb de beste HRM software op een rij gezet voor je.

Top 10 Beste Urenregistratie Software 2024 Volledig Getest

Welke urenregistratie software is wél jouw geld waard? Tientallen programma’s zijn een jaar getest. Ontdek de beste urenregistratie software.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je Online Loonstroken Maken?