MoneyMonk Review: Kosten, App en Ervaring

moneymonk boekhoudprogramma

MoneyMonk wordt door veel reviews als beste boekhoudprogramma voor het zzp gezien. De handige app en gebruiksvriendelijke opzet zouden hier vooral aan bijdragen. Doordat MoneyMonk daarnaast tegen lage kosten te gebruiken is, is boekhouden met MoneyMonk voor vrijwel iedere ondernemer betaalbaar. Mijn eigen review vertelt de ervaring die ik als boekhouder met MoneyMonk heb.

Wie eenmaal met MoneyMonk gewerkt heeft, wil niet meer terug. Aldus de verschillende ervaringen (Trustpilot en Google Reviews, 2020).

Het is daarom handig dat een echte boekhouder ook naar de kwaliteit van MoneyMonk als boekhoudprogramma kijkt. Is de boekhoudsoftware voldoende om op een verantwoorde manier je boekhouding mee te verzorgen? Krijg je waar voor je geld? Is er niet een beter alternatief.

Iedereen binnen de markt voor boekhoudprogramma’s weet dat ondernemers liever niet van boekhoudprogramma wisselen. Je doet er daarom goed aan om meteen voor het beste boekhoudprogramma te kiezen. Ik leg je als boekhouder daarom uit waarom MoneyMonk mogelijk jouw beste optie voor boekhouden is.

De volgende onderwerpen komen op deze pagina aan bod:

Inhoudsopgave

Behalve de bovenstaande onderwerpen, bespreek ik in mijn review uitvoerig wat mijn persoonlijke ervaring met MoneyMonk is. Want doe je er nu eigenlijk goed aan om met zo’n goedkoop boekhoudprogramma aan de slag te gaan?

Laten we eerst eens kijken welke functies bij MoneyMonk inbegrepen zijn.

MoneyMonk functies en mogelijkheden

In een eerder artikel over projectmanagement software vertelde ik mijn trouwe lezers dat steeds meer boekhoudprogramma’s projectmanagement als module hebben ingebouwd. Dat wil zeggen dat je binnen de omgeving van je boekhoudprogramma van projectmanagement functies gebruik kunt maken. Dit zorgt ervoor dat je sneller kunt schakelen én je hoogstwaarschijnlijk goedkoper uit bent.

MoneyMonk is een van de populairste boekhoudprogramma’s waar ook projectmanagement een belangrijke rol speelt. Wie namelijk al een blik heeft geworpen op de MoneyMonk functies pagina is het opgevallen dat de aanwezige functies in twee categorieën zijn onderverdeeld:

 1. Projectmanagement
 2. Online boekhouden

Oftewel, met MoneyMonk heb je zowel boekhouden als projectmanagement in één programma. Dit scheelt je geld en in de toekomst heel veel tijd en moeite. Tenminste, als je goed met MoneyMonk overweg kunt.

Projectmanagement

De meeste klanten van MoneyMonk hebben ongetwijfeld projecten onder hun beheer. Of dat nu freelancers met een enkel project zijn of een internetbureau dat tientallen projecten heeft lopen. De kans dat je tegenwoordig één of meerdere projecten als ondernemer onder je hoede hebt is groot. Projectmanagement is kortom belangrijk.

Maar boekhouden ook. En daarom is dit bij MoneyMonk in de buurt van elkaar te vinden. De volgende functies vallen op het moment van de review onder projectmanagement en zijn in het MoneyMonk programma beschikbaar:

 • Offertes
 • Projecten
 • Urenregistratie
 • Rittenregistratie
 • Factureren van ritten, uren en onkosten

Mijn ervaring met de bovenstaande opsomming is dat dit normaliter bij concurrerende boekhoudprogramma’s (o.a. Rompslomp en Tellow) onder de noemer boekhouden te vinden is. Bij MoneyMonk hebben de bovenstaande delen dezelfde werking gehouden maar alleen beschikbaar binnen projecten.

Registratie van uren, ritten en onkosten

Wie regelmatig binnen een project werkt, deelt de ervaring dat een correcte registratie van uren, rittenregistratie als onkosten onmisbaar is. Opdrachtgevers verwachten dat je in een app netjes bijhoudt welke uren je hebt gemaakt, welke ritten hiervoor nodig zijn geweest en of er eventueel sprake van onkosten zijn.

De Utrechtse makers van MoneyMonk hebben bewust gekozen om dit onderdeel los van de boekhoudmodule te trekken maar binnen projectmanagement te plaatsen. Hierdoor kun je per project deze registraties doen en bekijken, in plaats van dat je hier een algemeen overzicht voor raadpleegt.

Via deze opzet kun je aanzienlijk eenvoudiger je uren bijhouden dan dat je waarschijnlijk gewend bent. Met enkele klikken geef je aan voor welk bedrijf je uren, ritten of onkosten wilt bijhouden. Een KvK-nummer is door de MoneyMonk database al voldoende. Vervolgens kun je snel verschillende projecten voor je opdrachtgevers aanmaken. Heel veel makkelijker dan dit ben ik niet tegenkomen.

Offertes en facturen binnen projectmanagement

Facturen spelen meestal een hoofdrol als het op het pure boekhouden aankomt. Maar zijn facturen ook niet ontzettend belangrijk voor projectmanagement? Wil je niet dat als de aanbetaling voldaan is, dat dit automatisch in het project wordt weergegeven? Of dat je direct vanuit een project openstaande uren kunt factureren?

moneymonk factureren

Tijdens mijn MoneyMonk review onderzoek viel het mij op dat het veel slimmer is om facturen, wanneer dat voor de gebruiker relevant is, in projectmanagement te verwerken.

Je kunt zowel offertes als facturen vanuit projectmanagement opmaken en versturen. Nadat je een van beide documenten verzonden hebt, wordt hiervan direct melding binnen het desbetreffende project gemaakt. Is er een offerte van € 5.000,- gemaakt? Dan wordt dit bedrag (voorlopig) aan het project gekoppeld. Datzelfde geldt wanneer een factuur wordt voldaan. Kortom, ontzettend handig.

Je kunt hierdoor binnen korte tijd een groot aantal functies uitvoeren zonder dat je het overzicht verliest. Alles blijft altijd binnen de verschillende projecten bewaard. Dit geeft je de kans per project de status te beoordelen, bij te werken of af te ronden. Iets wat voor ondernemers waar gaandeweg meer projecten, facturen (ook inkomend) en offertes ontstaan, onmisbaar is.

Simpele maar gebruiksvriendelijke opzet

Alles binnen projectmanagement voelt niet uitgekleed aan. Je hebt niet het gevoel alsof je in een boekhoudprogramma van € 100 per maand aan het werk bent. En dat hoeft ook niet. Je kunt namelijk alles doen maar dan wel in een wat kaal ontworpen omgeving. Gebruiksvriendelijk is het daarentegen wel.

Projecten aanmaken, beheren, overzichten: alles is ontzettend simpel weergegeven. Per project een tabel met alle relevante data. Geen indrukwekkende graphics of baanbrekende functies. Maar heb je dat echt nodig?

Kortom, de kracht van projectmanagement binnen MoneyMonk zit niet in het enorme aantal functies. Het is dan ook op geen manier te vergelijken met een volwaardig projectmanagement programma zoals Monday. Het bevat daarentegen wel alles wat de gemiddelde ondernemer met een eenmanszaak nodig heeft. En gezien de kosten van MoneyMonk, is dat toch een behoorlijk goede deal.

Boekhouden met MoneyMonk

Uiteindelijk staat boekhouden in MoneyMonk centraal en dat is dan ook waar de functies voor geoptimaliseerd zijn. Aan het einde van de dag moet er op basis van wat jij hebt ingevoerd een factuur of offerte uitkomen. Je moet eenvoudig je balans of winst- en verliesrekening kunnen raadplegen zonder dat je twijfelt of alles wel klopt. En daar is MoneyMonk in iedere review erg goed in.

In ieder geval is het in deze MoneyMonk review al duidelijk dat projectmanagement voor de zzp-er van tegenwoordig op orde is. Het is geen module die honderden euro’s per maand waard is. Wel is het voldoende waard om de complete kosten voor de boekhoudmodule te compenseren.

Boekhouden is bij MoneyMonk namelijk solide genoeg om tot een kwalitatief boekhoudprogramma te komen.

Je kunt op de volgende functies rekenen:

 • Factureren
 • Bankkoppeling
 • Btw-aangifte
 • Scan en Herken
 • Emails vanuit MoneyMonk
 • Rapportages (balans, winst- en verliesrekening)
 • Afschrijvingen

Prettig factureren, inclusief aanmaningen en iDeal

Lang niet ieder boekhoudprogramma beseft even goed dat uiteindelijk de gebruiker in staat wil zijn eenvoudig een mooie factuur te versturen. Vervolgens verwacht de gebruiker dat de inhoud van deze factuur in de verschillende rapportages verwerkt wordt. Komt de betaling niet binnen? Dan moet het vanuit het boekhoudprogramma mogelijk zijn herinneringen en aanmaningen op te sturen.

Al het bovenstaande is bij MoneyMonk mogelijk.

Je kunt namelijk:

 • Eenvoudig factureren in je eigen huisstijl opmaken (eigen logo, briefpapier en kleuren)
 • Herinneringen en aanmaningen versturen
 • Automatisch de inhoud van de factuur in rapportages verwerken

Daarnaast kun je rekenen op:

 • Een handig iDEAL-betaalscherm zodat de ontvanger direct de factuur kan betalen
 • Het kunnen versturen van e-mails vanuit MoneyMonk
 • Je kunt hier zelfs bestanden aan toevoegen!
 • Status van de verstuurde e-mails bekijken

Ik kan mij geen enkele functie bedenken die binnen deze module ontbreekt. Alles wat onder factureren valt, is bij het factureren van een klant met MoneyMonk inbegrepen. Indrukwekkend.

Veel inzichten middels rapportages, balans en winst- en verliesrekening

Wie inzicht in de bedrijfsresultaten wilt, hoeft daar bij MoneyMonk maar enkele keren voor te klikken. Je kunt namelijk zowel de winst- en verliesrekening, balans en diverse andere rapportages vanuit het dashboard benaderen. Na het inloggen kom je direct op dit dashboard terecht. Een andere ervaring dan wanneer je bijvoorbeeld Moneybird of E-boekhouden gebruikt.

Wat jij ook met deze rapportages doet, ze geven je ongetwijfeld meer inzicht. Onder andere doordat ze overzichtelijk zijn weergegeven. Zo kun je onder andere je:

 • Gemaakte uren per klant inzien
 • Openstaande facturen controleren
 • Balansmutaties inkijken
 • Periodes vergelijken

En staat de Belastingdienst op de stoep? Dan kun je met enkele klikken een auditfile uitdraaien. Hier staat alles in wat de Belastingdienst nodig heeft om een Belastinginspectie uit te voeren. Overigens ook handig als je een MoneyMonk boekhouder of account in de arm neemt. Dit is veelal het enige bestand dat zij nodig hebben om je administratie over te nemen.

Wat zijn de kosten van MoneyMonk?

MoneyMonk rekent aparte prijzen voor het zzp en mkb.

De kosten van MoneyMonk bedragen € 10,- per maand voor het zzp. Dit is zowel projectmanagement als boekhouden.

Mocht je nog niet met boekhouden willen beginnen of hier een ander programma voor willen gebruiken, hoef je niet meteen weg. Je kunt de projectmanagement module van MoneyMonk namelijk gratis gebruiken. Als je een zzp-er bent, kun je gratis een account aanmaken en van de hierboven besproken projectmanagement functies gebruik maken.

Is jouw bedrijf actief in het mkb? Dan zijn de MoneyMonk kosten € 40,- per maand, inclusief twee gebruikers. Dit is voor zowel boekhouden als projectmanagement.

Het is voor het mkb niet mogelijk projectmanagement gratis te gebruiken. Projectmanagement is alleen samen met boekhouden beschikbaar.

Korting op MoneyMonk

Korting op een MoneyMonk abonnement? Dat is tot zover ik heb kunnen zien niet mogelijk. Behalve het (momenteel) kosteloze projectmanagement, is er geen manier om met een eventuele kortingscode op MoneyMonk korting te krijgen.

Gratis MoneyMonk uitproberen

Je kunt daarentegen wel gratis MoneyMonk uitproberen! Voor een periode van 30 dagen probeer je iedere functie van het complete MoneyMonk projectmanagement- en boekhoudprogramma uit. Na deze 30 dagen kun je zelf bepalen of je jouw abonnement voortzet of enkel met de projectmanagement module gratis doorgaat.

Voor wie is MoneyMonk geschikt?

Ieder bedrijf dat besluit om een boekhoudprogramma te ontwikkelen, doet dat met een specifieke doelgroep in gedachte. Op basis hiervan, wordt de software ingericht om optimaal gebruikt te worden. Er zijn daardoor boekhoudprogramma’s in categorieën als zzp, mkb of zelfs stichtingen te plaatsen. Kortom, het ene boekhoudprogramma is de andere niet.

Bij MoneyMonk staat de freelancer, zzp-er, op de eerste plek. Er is duidelijk alles aan gedaan om het administratieve leven van de zelfstandige zonder personeel zo makkelijk mogelijk te maken. Daarin is geen onderscheid gemaakt tussen beginnende en ervaren zzp-ers. Als beginnende zzp-ers ontdek je snel je weg in alles wat je met boekhoudsoftware kunt doen. Je ontdekt hoe je een factuur maakt en wat je moet doen om je btw-aangifte vanuit MoneyMonk in te dienen.

Als ervaren zzp-er vlieg je zo door de verschillende functies. Een groot voordeel is dat je, indien dat nodig is, meer uit de verschillende functies kan blijven halen. Er is geen gebrek aan mogelijkheden binnen MoneyMonk. Daar profiteert de zzp-er als eerste van.

Naarmate bedrijven groter worden, komen er weliswaar beperkingen aan het licht. Loonadminstratie? Dat moet je in principe vanuit een ander programma doen. Ook zijn er nog lang niet met alle denkbare programma’s koppelingen mogelijk. Denk aan webshops of kassasystemen. In principe zullen zeer weinig zzp-ers dit nodig hebben. Toch is het iets om rekening mee te houden.

Verwacht je de komende jaren het bij jezelf en eventueel wat externe krachten te houden? Dan is MoneyMonk gegarandeerd een uitstekend programma om je hierbij te helpen. Mis je toch wat functionaliteiten? Dan kun je (gelukkig) gemakkelijk je boekhouding exporteren naar software waar je met een grotere boekhouding kunt werken (o.a. Exact Online).

Bij welke banken is een bankkoppeling mogelijk?

Wil je voordat je met MoneyMonk gaat boekhouden eerst weten of je jouw zakelijke bankrekening met dit programma kunt koppelen? Dan heb ik goed nieuws. MoneyMonk heeft bankkoppelingen voor vrijwel iedere bank.

Zo kun je bij MoneyMonk voor een bankkoppeling terecht met:

 • ABN AMRO
 • Bunq
 • Knab
 • ING Bank
 • Rabobank
 • SNS
 • Regiobank
 • ASN
 • Triodos
 • En in 2022 ook Deutsche Bank (nog even wachten dus ;-))

Op deze pagina kun je terecht voor een actueel overzicht van de banken met MoneyMonk koppelingen.

Hoe is de MoneyMonk app?

De MoneyMonk app ga je mogelijk nog vaak terugzien als je besluit klant te worden. Binnen het boekhoudprogramma speelt de app namelijk een centrale rol. En volgens recente blogberichten zijn er plannen de functionaliteiten van de MoneyMonk app de komende jaren flink uit te breiden.

Innovatie speelt dus echt een rol bij MoneyMonk en dat zie ik graag. Je hele boekhouding in je broekzak klinkt namelijk als een leuke en hippe opmerking. Werkelijk gezien ben je echter nog geen uur per maand op zo’n boekhoudapp te vinden. Leuk maar zelden echt bruikbaar.

Dat moet volgens MoneyMonk anders kunnen.

Daarom is de MoneyMonk app voor verschillende functies makkelijker in het gebruik dan de traditionele browser app. Je kunt de MoneyMonk gebruiken om:

 • Bonnetjes mee in te scannen
 • Bonnetjes automatisch mee in te laden (je hoeft alleen de gescande bedragen te controleren)
 • Openstaande facturen controleren, herinneringen versturen
 • Rapportages, weliswaar beknopt, inzien

Je kunt de MoneyMonk app downloaden voor iPhone (iOS) en Android (Samsung, Huawei etc.).

Wat zijn de MoneyMonk ervaringen?

MoneyMonk heeft de afgelopen jaren een groot aantal klanten mogen verwelkomen. Op basis van meer dan 300 verschillend ervaringen, reviews en recensies zijn dit waarschijnlijk nog steeds klanten. De ervaringen liegen er namelijk niet om.

Kortom, drie keer op rij enorm hoge cijfers voor het boekhoudsoftware bedrijf uit Utrecht (waar het overigens heel trots op is). Via de verschillende bovenstaande links kun je eenvoudig de reviews bekijken en bepalen of de ervaring van MoneyMonk iets voor jou lijkt te zijn.

Met dit soort astronomisch hoge rapportcijfers hoef je als MoneyMonk-medewerker niet bang te zijn dat je heel veel slechte ervaringen gaat tegenkomen. Toch ben ik gaan graven. Diep genoeg om een goed beeld te krijgen van wat huidige klanten van MoneyMonk met het programma ervaren. Wat vinden ze belangrijk? Waar laat MoneyMonk steken vallen of pakken ze juist de gaten op die concurrenten hebben laten vallen? In het onderstaande overzicht zijn vier opvallende ervaringen te vinden die wat mij betreft het gebruik van MoneyMonk nog beter weergeven dan mijn eigen review.

Gewoon geweldig , software zowel op pc als op tablet/telefoon uitstekend. Alles netjes ingedeeld een kind kan de was doen , daarnaast is je boekhouder ook in een mum van tijd klaar met de overzichtelijke overzichten. Zelfs na een paar jaar niet gebruikt te hebben vanwege faillissement , had ik nog wat gegevens nodig voor de belasting . 1 mailtje en direct toegang tot je gegevens , Echt TOP !!!

Alex uit Bloemendaal

Na alle goede reviews van vrienden en familie toch maar eens gaan bellen. Uit verhalen te horen is dit bedrijf enorm innovatief echter uit een telefoon gesprek blijkt het tegendeel. Ik heb een boekhoudprogramma nodig met een WHMCS integratie, MoneyBird heeft deze overigens wel, maar de klantenservice (schijnt) hier beter, hierover heb ik dus contact opgenomen. Na mijn probleem te hebben uitgelegd kwam er nogal een moeizaam antwoord. “Tja ik denk niet dat we dat gaan doen, als u een proefaccount heeft kan ik een feature request toevoegen maar ik denk niet dat dat gaat helpen”. Erg jammer.

Roel uit Vlaardingen

Na een aantal proefaccounts bij diverse aanbieders uiteindelijk voor MoneyMonk gekozen. Mijns inziens by far het meest gebruiksvriendelijke programma voor een schappelijke prijs. Zeer overzichtelijk en een handige app voor op de telefoon. Ook de klantenservice is dik voor elkaar zowel via het insturen van een ticket als telefonisch top! Ik ben dan ook zeer tevreden en enthousiast over MoneyMonk.

Enige minpunt (en daarom geen 5 sterren) is de beperkte mogelijkheid voor het invoeren van standaard factuurregels voor bijvoorbeeld diensten welke vaak terugkomen. Je kunt er maximaal 20 kwijt. Met deze standaardfactuurregels kun je erg gemakkelijk en zeer snel factureren doordat je niet telkens de volledige omschrijvingen in hoeft te voeren dit werkt super maar….. Helaas kun je deze standaard regels niet gebruiken bij het opmaken van offertes!? Erg jammer aangezien ik regelmatig offertes heb met een tiental (standaard) regels die moet ik nu alsnog handmatig invoeren wat me alsnog onnodig veel tijd kost. Hopelijk wordt dit in de toekomst opgepakt en opgelost door MoneyMonk. Dan zeker vijf sterren waard!!

Willem uit Zaandam

Alternatieven

Binnen deze prijsklasse kent MoneyMonk veel geduchte concurrenten. De twee bekendste hiervan zijn E-boekhouden, Moneybird, Informer en Rompslomp. Een korte zoektocht op het internet laat bij de volgende verhoudingen de onderstaande resultaten zien:

MoneyMonk vs. Moneybird

 • MoneyMonk doet meer op het gebied van projectmanagement en is goedkoper dan Moneybird
 • Moneybird heeft betere rapportages, een betere app en meer koppelingen
 • MoneyMonk wint

MoneyMonk vs. E-Boekhouden

 • E-Boekhouden is goedkoper dan MoneyMonk, maar heeft voor het goedkopere abonnement aanzienlijk minder dan MoneyMonk te bieden
 • E-Boekhouden.nl heeft een verouderde styling
 • MoneyMonk heeft minder keuze in pakketten
 • E-Boekhouden heeft geen projectmanagement
 • Indien € 4 extra per maand geen rol speelt, wint MoneyMonk

MoneyMonk vs. Rompslomp

 • Rompslomp heeft een gebruiksvriendelijker ontwerp
 • Functies zijn nagenoeg gelijk
 • Rompslomp heeft een betere app
 • MoneyMonk heeft meer bankkoppelingen
 • Rompslomp wint

MoneyMonk vs. Informer

 • MoneyMonk vs. Informer
 • MoneyMonk is gebruiksvriendelijker
 • MoneyMonk is goedkoper
 • Informer loopt voor op innovatie
 • Functies verder nagenoeg gelijk, meer projectmanagement bij MoneyMonk
 • MoneyMonk wint

Uiteindelijk kunnen de winnaars vs. MoneyMonk sterk verschillen wanneer je geen zzp-er bent maar bijvoorbeeld een bv hebt. Ook al kun je namelijk bij MoneyMonk als mkb terecht, is het programma vooral bestemd voor zzp-ers.

moneymonk boekhoudprogramma

MoneyMonk boekhoudprogramma

Wil je een eenvoudig boekhoudprogramma voor ZZP?

Meer informatie

Veel gestelde vragen

De volgende vragen zijn bij www.zelfboekhouden.com in de mailbox aangekomen. Hieronder beantwoord ik jullie vragen over MoneyMonk.

Hoe kan ik bij MoneyMonk inloggen?

Je kunt via de MoneyMonk inlogpagina op je account inloggen.

Hoe kom ik met MoneyMonk in contact?

Je kunt via deze pagina de contactmogelijkheden van MoneyMonk zien. Verder is MoneyMonk op 085 30 30 800 te bereiken of via support@moneymonk.nl. Daarnaast kun je MoneyMonk bezoeken op Catharijnesingel 33, 3511 GC Utrecht. Post mag naar De Brauwlaan 14, 3526 XS te Utrecht.

Kan ik MoneyMonk met een webshop koppelen?

Wil je MoneyMonk koppelen met WooCommerce, Lightspeed of Shopify? Dat is eventueel mogelijk! Neem hiervoor contact met MoneyMonk op.

Benieuwd naar Moneymonk? Klik hier voor meer informatie

Kan ik mijn boekhouder of accountant met MoneyMonk laten werken?

Dat kan! MoneyMonk is momenteel bezig met het ontwikkelen van een modus waarbij je boekhouder eenvoudig met jouw administratie kunt meekijken.

Benieuwd naar Moneymonk? Bekijk hier de mogelijkheden

Waar kan ik een boekhouder of accountant met MoneyMonk ervaring vinden?

Ben je op zoek naar een boekhouder of accountant met MoneyMonk ervaring? Laat dan onder deze pagina een reactie achter. Er zijn verschillende boekhouders met MoneyMonk ervaring.

Benieuwd naar Moneymonk? Bekijk hier de mogelijkheden.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten