Boekhoudpakket zzp

De beste boekhoudpakketten voor zelfstandigen zonder personeel!

Een boekhoudpakket is veel meer dan een boekhoudprogramma met een x-aantal functies. Een goed boekhoudpakket voor zzp stimuleert jou om je boekhouding te verzorgen op een betere en effectievere manier. Binnen ieder aanbod zit namelijk een programma dat werkelijk waar iedere functie bevat die jij nodig hebt. Geen onzinnige functies waar jij niets aan hebt. Hierdoor bespaar jij tijd en leer je binnen korte tijd de fijne kneepjes van het boekhouden. Alles wat jij als zzp-er van een boekhoudpakket mag verwachten, zit in een van deze pakketten.

Kort samengevat zijn dit de beste boekhoudpakketten voor zzp:

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

rompslomp

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Om duidelijk te krijgen waar jij precies naar op zoek bent, neem ik op deze pagina vijf factoren door. Aan de hand van deze factoren kan jij uit vijf boekhoudpakketten kiezen. Ik verzeker je dat als je deze factoren toepast, jij het zzp boekhoudpakket kiest dat het best in lijn met jouw bedrijf staat.

Dat doe ik op basis van de volgende factoren:

 • Toekomstplannen
 • Gebruiksgemak
 • Innovatie
 • Budget
 • Toepassing

Benieuwd welk zzp boekhoudpakket jij moet kiezen? Lees dan snel verder!

Toekomstplannen

Normaal richt ik mij in dit onderdeel op de bedrijfsomvang van de lezer. De keuze voor een boekhoudpakket hangt namelijk sterk af van de huidige bedrijfsomvang. Dit artikel is echter overduidelijk geschreven voor zelfstandigen zonder personeel, oftewel eenmanszaken. Ik ben dan ook op de hoogte dat jouw bedrijfsomvang in principe één iemand is. Ook al is het natuurlijk mogelijk een eenmanszaak te hebben met meerdere personeelsleden, is een zzp altijd één persoon.

Dat wil niet zeggen dat ik weet wat de toekomstplannen van jouw bedrijf zijn. De omvang van jouw bedrijf kan namelijk veranderen, tenminste als jij daar ambities voor hebt. Voldoende zzp-ers kiezen een boekhoudpakket met de gedachte dat zij de komende vijf jaar geen personeelsleden aannemen. Ik weet dat er ook zzp-ers meelezen die van plan zijn om binnen een jaar al mensen in dienst te nemen. In dat geval moet je de keuze voor een zzp boekhoudpakket ook aanpassen.

Je kunt dan wel een zzp boekhoudpakket kiezen, maar wel een die je eenvoudig kunt uitbreiden naar een pakket geschikt voor meerdere werknemers. In een klassiek zzp boekhoudpakket worden onderdelen als loonadministratie en werknemersverzekeringen niet meegenomen. Dat terwijl dit relevant is wanneer je meerdere mensen in dienst hebt.

Let daarom bij de keuze van een boekhoudpakket goed op. Pakketten als e-Boekhouden zijn uitermate geschikt voor zzp-ers, minder voor grotere bedrijven. Exact Online is daarentegen voor de zzp-er wat uitgebreid. Mocht je groeiplannen hebben, is Exact Online juist weer ideaal. Alle functies die een groeiend bedrijf nodig heeft, zijn namelijk bij Exact Online te vinden.

Lees ook de review artikelen:

boekhoudpakket zzp top 10

Gebruiksgemak

Alleen als je een boekhouder bent, wordt van jou verwacht dat je binnen vijf minuten een boekhoudprogramma begrijpt. Het grootste deel van de ondernemers voert geen boekhoudwerkzaamheden aan als dienst. We zien het als een onvermijdelijke administratieve taak die bij ons ‘werk’ hoort. Het liefst besteden we er zo weinig mogelijk tijd aan.

Maar wat als ik je kan vertellen dat boekhouden met een zzp boekhoudpakket helemaal niet lastig is? Dat jij binnen een uur de belangrijkste functies beheerst en jij begrijpt hoe jij jouw eigen boekhouding kunt verzorgen? Dan wordt het verzorgen van de boekhouding een stuk interessanter.

Een gemiddeld zzp boekhoudpakket is ingericht voor gebruiksgemak. Dat wil zeggen dat de functies uitvoerig zijn getest om gebruikers te helpen met het verzorgen van de administratie. Boekhoudpakketten verwachten niet van jou dat je boekhoudkennis hebt. Het enige wat de pakketten van jou verwachten, is dat je jouw facturen via het boekhoudpakket opmaakt en verstuurt. Ontvangen facturen upload je zelf. Vervolgens zorgt het zzp boekhoudpakket ervoor dat alle informatie van de facturen correct verwerkt wordt zodat jij ieder kwartaal netjes de btw-aangifte kunt doen.

De mate waarin gebruiksvriendelijkheid voorop staat, verschilt licht per boekhoudprogramma. Hoe specifieker een boekhoudpakket op zzp-ers gericht is, hoe beter het doorgaans geoptimaliseerd is voor gebruiksgemak.

Goede voorbeelden van gebruiksvriendelijke boekhoudpakketten zijn Rompslomp en e-Boekhouden. Beide boekhoudpakketten leggen je op een prettige manier uit hoe functies werken en op welke manier jij ze kunt inzetten om het boekhouden makkelijker te maken.

Ben je op zoek naar een eenvoudig boekhoudprogramma en weinig kost? Lees dan mijn artikel: eenvoudig boekhoudprogramma.

Innovatie

Niemand wil veel tijd aan de administratie kwijt zijn. Het liefst zien we iedere factuur automatisch in de administratie verschijnen en hoeven we niets te doen. Hoe fijn zou het zijn als het overgrote deel van de werkzaamheden automatisch verloopt?

De werkelijkheid is dat dit voor een groot deel mogelijk is. Een deel van de boekhoudprogramma’s bevat automatiseringen waarmee je jouw boekhouding een stuk gemakkelijker maakt. Automatiseringen zijn daarnaast eenvoudig in te stellen, mits je daar enige tijd in wilt stoppen. Er zijn namelijk kleine automatisaties die binnen enkele seconden opgezet kunnen worden. Grote automatisaties, bijvoorbeeld het automatisch sturen van facturen op basis van acties vanaf jouw kant, kosten daarentegen wat meer werk.

Boekhoudkoppelingen

De meeste zzp boekhoudpakket automatisaties kunnen worden ondergebracht onder de term van boekhoudkoppelingen. Populaire boekhoudkoppelingen zijn koppelingen met CRM-software, kassa’s, email en bankkoppelingen. De meest gebruikte koppeling zorgt er bijvoorbeeld voor dat iedere inkomende of uitgaande banktransactie automatisch gematched wordt met een factuur uit jouw boekhoudpakket. Hierdoor is het niet nodig om met de hand de openstaande facturen na te kijken. Dit doet het zzp boekhoudpakket al voor je!

e-boekhouden app voor zzp

Op het gebied van innovatie is er natuurlijk veel meer aan de hand. Ik zie steeds meer boekhoudpakketten voor zzp-ers smartphone apps ontwikkelen. Met dergelijke iOS en/of Android apps kunnen zzp-ers de boekhouding vanaf een mobiel apparaat bereiken. Bij een deel van de boekhoudpakketten is een klein deel van de functies op een mobiel apparaat beschikbaar. Er bestaan daarentegen ook boekhoudapps waarmee iedere zzp de complete boekhouding vanaf een app kan verzorgen.

De genoemde elementen vallen allen onder innovatie. Ieder zzp boekhoudpakket gaat daar op een eigen manier mee om. Sommige pakketten investeren hier nauwelijks in terwijl Exact Online, Rompslomp en Twinfield hier grote stappen mee lijken te maken. Mocht je een boekhoudpakket zoeken dat actief investeert in innovatie, kan dit vaak vooraf worden nagekeken op de website van het pakket.

Budget

Wat betreft de maandelijkse kosten dat jij straks aan jouw zzp-boekhoudpakket kwijt bent verschilt sterk per boekhoudpakket. Als zzp-er kies je het liefst voor een boekhoudpakket dat gemakkelijk binnen jouw budget past. Met pakketten vanaf € 9,95 per maand moet dat geen probleem zijn. Je kunt daarnaast ook ieder pakket voor een bepaalde periode gratis uitproberen. De een voor 30 dagen (Exact Online) en de ander 15 maanden (e-Boekhouden).

De vraag is echter in hoeverre jij naar de prijs moet kijken als jij naar een bepaalde kwaliteit aan functies, innovatie en gebruiksgemak op zoek bent. E-Boekhouden is misschien het goedkoopst, maar ook het minst volledig van alle boekhoudprogramma’s. Twinfield en Exact Online zijn de duurste boekhoudprogramma’s die ik op deze website bespreek. Betekent dit meteen dat het programma’s zijn die je moet overslaan?

Tijdens het uittesten van dergelijke zzp boekhoudpakketten ontdek jij voor jezelf of de kosten van de verschillende pakketten het waard zijn. Ieder boekhoudprogramma heeft per boekhoudpakket eigen prijzen. Doorgaans kan er worden gekozen uit drie soorten, waarvan de meest uitgebreide soort logischerwijs het prijzigst is. Als zzp-er bevat het kleinste boekhoudpakket vrijwel altijd alle functies die je nodig hebt om je administratie correct te verzorgen.

Ben je echter op zoek naar een gratis boekhoudpakket? Lees dan mijn artikel: Gratis boekhoudprogramma gezocht.

Toepassing

Op welke manier ben jij van plan om je boekhoudpakket toe te passen? Laat jij jouw boekhouder straks het boekhoudpakket gebruiken om jouw administratie te verzorgen? Of ga jij volledig zelf met de administratie aan de slag en neemt jouw boekhouder geen taken op zich of worden alleen de aangiftes door de boekhouder uitgevoerd?

De wijze waarop je een boekhoudpakket gebruikt, heeft veel invloed op het pakket dat het best bij jou past. Boekhouders zijn namelijk lang niet met alle boekhoudpakketten bekend, waardoor het meer tijd kost om je boekhouder hier wegwijs in te maken. De bekendste (en duurste) boekhoudpakketten zijn naar verwachting wel voor jouw boekhouder bekend. Dit betekent helaas wel dat de maandelijkse kosten nóg hoger worden.

Een goede optie voor een pakket dat voor beide partijen geschikt is, is Rompslomp. Rompslomp heeft namelijk een handige meekijkmodus die jouw boekhouder kunt gebruiken om bijvoorbeeld jouw btw-aangiftes vanuit het programma in te dienen. Ook is het mogelijk om de huidige boekhouding vanuit deze modus te controleren.

Lees mijn ZZP boekhoudpakket reviews voordat je een keuze maakt

Vijf factoren helpen je met het kiezen van een boekhoudpakket dat het best bij jou past. Maar uit welke pakketten kan je eigenlijk allemaal kiezen?

Ik heb op mijn website verschillende boekhoudpakketten besproken waarvan ieder pakket op een van de besproken factoren uitmunt. Om te achterhalen welke van deze pakketten bij jouw voorkeuren past, raad ik je aan deze reviews te lezen en eventueel de pakketten individueel te testen. Dit levert het zzp boekhoudpakket op waarmee jij jouw administratie vakkundig kunt verzorgen!

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

rompslomp

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudpakket voor zzp?

Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.

Wat zijn de voordelen van boekhouden in de cloud?

– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Wat kun je met een boekhoudprogramma?

Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.

Is er een boekhoudpakket voor zzp gratis te gebruiken?

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Is een boekhoudprogramma een eenmalige aanschaf?

Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Kan je Zelf BTW Aangifte Doen? Waarom btw-aangifte niet lastig is

Ieder kwartaal je btw-aangifte laten of zelf doen? Middels online boekhoudprogramma’s is het doen van btw-aangifte makkelijker dan ooit.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?