Wat is een boekhoudkoppeling en hoe werkt het?

Welke boekhoudkoppelingen kan je maken?

Veel ondernemers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudpakket. Om jouw leven nog makkelijker te maken, kun je jouw online boekhouding koppelen aan jouw zakelijke bankrekening. Dit doe je met een boekhoudkoppeling, wat ook wel een bankkoppeling wordt genoemd.

Deze koppelingen zijn beschikbaar voor verschillende bankrekeningen, denk aan een boekhoudkoppeling voor ABN AMRO, Knab, Rabobank, ING, Bunq of SNS. Een boekhoudkoppeling koppelt jouw zakelijke rekeniing aan jouw boekhoudsoftware, zoals Exact Online, Visma of Moneymonk

In dit artikel bekijken we wat een boekhoudkoppeling voor jouw bedrijf kan betekenen, hoe je een boekhoudkoppeling aanvraagt en of er kosten zijn verbonden aan deze boekhoudkoppeling. Op het einde van dit artikel weet jij precies welke boekhoudkoppeling het beste bij jou en jouw onderneming past, zodat jij minder tijd hoeft te besteden aan het bijhouden van jouw administratie.

Kort samengevat is dit de beste boekhoudsoftware voor het instellen van een boekhoudkoppeling:

e-boekhouden logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen en digitaal versturen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

rompslomp

 • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Wat is een boekhoudkoppeling?

Voordat we ingaan op de voordelen van een boekhoudkoppeling, oftewel bankkoppeling, leggen we eerst uit wat een boekhoudkoppeling precies is en doet.

Een boekhoudkoppeling is onderdeel van een boekhoudpakket en zorgt voor een geautomatiseerde verbinding tussen jouw online boekhouding en bankrekening. Voor deze koppeling is het belangrijk dat je een zakelijke rekening gebruikt, die echt gescheiden is van privé uitgaven. De koppeling laadt namelijk automatisch al jouw transacties in jouw online boekhoudprogramma. Dit scheelt jou als ondernemer ontzettend veel tijd en geld, aangezien jij, of je boekhouder, deze niet meer handmatig hoeft in te boeken.

rabobank koppeling boekhoudpakket met exact

Een ander voordeel is dat je direct meer inzicht krijgt in jouw in- en uitgaven en de financiële stand van zaken van jouw bedrijf. Deze wordt met een boekhoudkoppeling constant
ge-update, zodat jij altijd precies weet hoe het er financieel in jouw onderneming aan toe gaat.

Om te profiteren van al deze voordelen, dien je te kiezen voor een boekhoudprogramma die je kunt koppelen aan jouw bank. Denk aan boekhoudkoppelingen tussen Exact Online en ABN AMRO, Moneymonk en Knab of Visma en Rabobank. Dit zijn nog maar een paar van de beschikbare mogelijkheden. De mogelijkheden en kosten verschillen per aanbieder en zijn zowel afhankelijk van het online boekhoudprogramma zelf, als jouw zakelijke bank.

Voor het instellen van een boekhoudkoppeling hoef je geen verstand te hebben van ICT, het is ontzettend simpel en binnen een paar minuten gedaan. Vraag de koppeling aan via jouw bank of boekhoudprogramma, en zorg dat je van beide partijen de inloggegevens bij de hand hebt.

Voordelen van een boekhoudkoppeling

– Bespaar tijd | Alle transacties van jouw zakelijke bankrekening worden automatisch in jouw online boekhouding opgenomen en dit zorgt ervoor dat jij tijd bespaart.
– Voorkom fouten | Doordat je gebruik maakt van een geautomatiseerd proces, voorkom je fouten in je boekhouding. Mede doordat het handmatig invoeren van gegevens niet meer nodig is.
– Dagelijks inzicht | Jouw boekhouding is altijd up-to-date met een boekhoudkoppeling, waardoor jij altijd een goed inzicht hebt hoe jouw onderneming er financieel voor staat.
– Automatiseer betalingen | Zend betalingen door via jouw boekhoudsoftware, zodat jij deze enkel nog maar hoeft goed te keuren in jouw persoonlijke, beveiligde bankomgeving.

Wat kan ik met een boekhoudkoppeling doen?

Een boekhoudkoppeling biedt tal van voordelen voor het automatiseren van jouw online administratie. Voor de meeste ondernemers geldt: hoe minder tijd ze hoeven te besteden aan hun boekhouding, hoe beter. Een boekhoudkoppeling doet precies dat en neemt tijdrovende taken uit handen. Zo kun jij je concentreren op hetgeen waar jij goed in bent, namelijk het ondernemen zelf.

Beschikt jouw onderneming over meerdere bankrekeningen, ook dan is het koppelen via een boekhoudkoppeling geen enkel probleem. Je kunt zoveel bankrekeningen koppelen als nodig is, en je kunt indien gewenst ook meerdere boekhoudprogramma’s gebruiken.

Naast het automatisch importeren van rekeningafschriften en in- en uitgaven, is het ook mogelijk om betalingen klaar te zetten via jouw online boekhoudprogramma. Op deze manier hoef je betalingen enkel nog maar goed te keuren tijdens het interbankieren of via de mobiele app van jouw bank. Deze goedkeuring is nodig om jouw bankrekening en persoonlijke gegevens te beveiligen.

Bespaar geld met een boekhoudkoppeling

Een boekhoudkoppeling kan je veel geld besparen. Niet alleen door de tijd die je hiermee uitspaart, maar ook als je voor deze taken normaal gesproken een accountant of boekhouder inhuurt. Het inboeken van in- en uitgaven door jouw accountant of boekhouder is veelal een tijdrovende bezigheid, waarvan de kosten in de loop van de tijd hoog kunnen oplopen. Met een boekhoudkoppeling is jouw financieel adviseur in staat veel efficiënter en sneller te werken, iets dat jou geld bespaart.

Jouw accountant of boekhouder kan ook zelf vragen, om een boekhoudkoppeling voor de door hun gebruikte boekhoudsoftware. Het is als ondernemer dus niet persé nodig om zelf toegang tot een online boekhoudprogramma te hebben. Uiteraard dien je deze boekhoudkoppeling als rekeninghouder zelf aan te vragen, en dit is niet iets dat jouw boekhouder zonder jouw toestemming en/of medewerking kan doen.

De boekhoudkoppeling van Exact Online

Later in dit artikel behandelen we meerdere boekhoudprogramma’s die beschikken over deze geautomatiseerde boekhoudkoppeling. Om te illustreren hoe een boekhoudkoppeling in de praktijk werkt, kijken we even hoe deze koppeling er bij boekhoudsoftware Exact Online uitziet.

Exact Online boekhoudkoppeling in de praktijk

Indien je bankiert bij een van de banken waar Exact Online mee samenwerkt, zoals Bunq, ING, Rabobank, ABN AMRO of Knab, is het mogelijk om gebruik te maken van de handige boekhoudkoppeling van Exact Online. Via deze koppeling worden jouw bankafschriften onder meer automatisch in Exact Online verwerkt. Indien je bankiert bij een andere bank, kun je deze gegevens ook inladen, maar niet via de automatische boekhoudkoppeling. Dit doe je dan door middel van een MT940 bestand, welke je kunt downloaden bij jouw bank.

digitale boekhouding opzetten met exact

Naast het automatisch verwerken van af- en bijschrijvingen, worden betalingsbestanden automatisch afgeletterd. Afletteren is een boekhoudkundige term voor het afvinken van bijbehorende mutaties. Een afschrijving of betaling op jouw bankrekening wordt automatisch gematched met de bijbehorende factuur, wat jou als ondernemer een hoop tijd scheelt.

Exact Online onthoudt voorgaande boekingen en is in staat om jouw boekhouding in de loop der tijd nog effecienter te maken. Als er een afschrijving binnenkomt via de boekhoudkoppeling, van bijvoorbeeld een tankbeurt, dan zal Exact Online jou een suggestie tonen waar je deze kunt boeken. Op deze manier hoef je dit niet handmatig uit te zoeken.

Exact Online biedt tevens de mogelijkheid om betalingen automatisch aan te bieden aan bepaalde banken. Via de boekhoudkoppeling worden betalingen automatisch doorgestuurd. Deze worden niet direct uitgevoerd, maar dienen eerst te worden goedgekeurd door de rekeninghouder in de beveiligde betaalomgeving van de bank.

Exact Online handleiding en boekhoudkoppeling

Exact online biedt tal van functies voor gebruikers, naast de handige boekhoudkoppeling van Exact Online. Voordat je hier gebruik van kunt maken, dien je eerst een abonnement af te sluiten voor een van de Exact Online pakketten. De kosten van Exact Online verschillen per abonnement. Het basisabonnement Exact Online Boekhoud Essentials is inclusief 1 Exact Online bankkoppeling en maakt koppelen mogelijk met ABN AMRO, Rabobank, Bunq en ING. Naast het boekhouden, profiteer je ook van Exact Online project management, Exact Online api’s, Exact online support, de Exact Online handleiding, Exact Online Power BI en meer.

Hoe je een boekhoudkoppeling aanvraagt bij de beste boekhoudpragramma’s

Voordat je een boekhoudkoppeling kunt aanvragen, heb je een tweetal dingen nodig. Namelijk een online boekhoudprogramma en een zakelijke bankrekening. Het is belangrijk om een boekhoudprogramma te kiezen dat het beste past bij jouw onderneming, aangezien de functies en prijzen per boekhoudprogramma verschillen. Bekende boekhoudprogramma’s zijn onder meer Exact Online, Silvasoft en Moneymonk.

We raden je aan om de voor en tegens van deze verschillende online programma’s tegen elkaar af te wegen en een boekhoudprogramma te kiezen dat tevens compatibel is met jouw zakelijke rekening. Zelfs als je al een boekhoudprogramma hebt, kan het zinvol zijn om dit te overwegen en eventueel over te stappen naar een ander boekhoud softwareprogramma.

De beste online boekhoudprogramma’s

 • Visma E Accounting: is een totaalprogramma voor jouw online boekhouding en facturatie. Verstuur facturen online of per post en gebruik de Visma app om bonnetjes aan jouw administratie toe te voegen. Zet modules makkelijk aan of uit wanneer jij dat wil, denk aan urenregistratie en voorraadbeheer. Visma herkent facturen van leveranciers automatisch en maakt gebruik van Microsoft Azure om jouw gegevens veilig te stellen.
 • Exact Online: biedt een geïntegreerde totaal oplossing voor jouw online boekhouding, CRM, facturatie, bankkoppelingen en meer. Exact Online werkt met zelflerende software, waardoor je tijd wint en fouten reduceert. Maak gebruik van meer dan 220 zakelijke apps, zodat er altijd een app is die past bij jouw beroepssector. Exact Online biedt daarnaast 24/7 ondersteuning op werkdagen.
 • e-Boekhouden.nl: maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier jouw online boekhouding bij te houden. Het programma is makkelijk in gebruik en erkend door de belastingdienst. Je gebruikt E-boekhouden voor het maken van jouw online facturen, offertes, het bijhouden van jouw urenregistratie, voorraadbeheer en meer.
 • Silvasoft: biedt een compleet software pakket voor ondernemers. Kies zelf welke modules jij wel of niet nodig hebt, en zorg ervoor dat het online boekhouden zowel leuk als betaalbaar blijft. Van het boekhouden zelf tot projectmanagement en van facturatie tot het opvolgen van verkopen.
 • Rompslomp: is gericht op het makkelijk maken van jouw online boekhouding voor ZZP’ers. Het is geen traditioneel boekhoudprogramma en werkt enkel met eenvoudige termen. Het beschikt eveneens over een automatische bankkoppeling en tal van andere functies, zoals rittenregistratie, klantenbeheer en het doen van jouw btw aangifte.
 • Informer.nl: werkt met slimme functies voor het bijhouden van jouw online boekhouding. Dit zijn onder meer: bankadministratie, BTW aangifte, robotic accounting en online factureren.
 • Ficsus: helpt jou direct te starten met jouw online boekhouding, zonder voorkennis op het gebied van boekhouden en administratie. Koppel jouw online boekhouding niet alleen aan jouw bank, maar ook aan de belastingdienst. Scan bonnetjes direct met de Fiscus app naar jouw online administratie.
 • Moneymonk: helpt jou op een makkelijke manier je administratie online bij te houden, met functies als: urenregistratie, bonnen scannen, het maken van projecten en het koppelen van jouw bank. Koppel via Moneymonk zoveel bankrekeningen toe als jij maar wil.
 • Vixum: helpt jou niet alleen met het regelen van jouw online boekhouding, maar houdt ook rekening met jouw belastingvoordeel. Je hebt geen kennis van boekhouden nodig om met Vixum aan de slag te gaan. Koppel meer dan negen Nederlandse banken aan jouw Vixum account met de bankkoppeling.
 • Fiscaal-online: ondersteunt zowel ondernemers als belastingconsulenten, zodat je jouw BTW aangifte makkelijk online kunt versturen. Regel tevens jouw ICP-opgaaf, suppleties en inkomstenbelasting.
BoekhoudprogrammaPrijsExtraBankkoppelingBankkoppeling instellen
VismaVanaf €18,- per maand30 dagen gratis, 1 jaar gratis voor startersJaMeer informatie
Exact OnlineVanaf €39,- per maand30 dagen gratisJaMeer informatie
E-boekhoudenVanaf €9,95 per maand15 maanden gratis voor startersJaMeer informatie
SilvasoftVanaf €10,95 per maand30 dagen gratisJaMeer informatie
RompslompVanaf €5,- per maand30 dagen gratisJaMeer informatie
Informer.nlVanaf €12,- per maand30 dagen gratisJaMeer informatie
FicsusVanaf €12,50 per maand35 dagen gratisJaMeer informatie
MoneymonkVanaf €10,- per maand30 dagen gratisJaMeer informatie
VixumVanaf €9,- per maandGratis proberenJaMeer informatie
Fiscaal-onlineVanaf €299,- per jaarGratis proberenJaMeer informatie

Boekhoudkoppeling aanvragen

Het aanvragen van een boekhoudkoppeling is erg eenvoudig en neemt niet veel tijd in beslag. Het bespaart je wel een hoop waardevolle tijd in de toekomst, want deze automatische koppeling neemt jou als ZZP-er veel tijd uit handen.

Om de koppeling aan te vragen dien je zowel een zakelijke bankrekening te hebben, als een boekhoudprogramma. Er zijn twee manieren om jouw boekhoudkoppeling aan te vragen en hieronder leggen we precies uit hoe je dit doet vanuit jouw bank.

Benodigde tijd: 2 minuten

Stappenplan bankkoppeling aanvragen

 1. Log in bij jouw bank

  Log in bij jouw persoonlijke betaalomgeving. Het verschilt per bank dit beter gaat vanuit jouw browser of mobiele app.

 2. Ga naar de boekhoudkoppeling

  De locatie van de boekhoud- of bankkoppeling verschilt per bank, maar is vrijwel altijd te vinden als optie onder het hoofdmenu. Indien je al een boekhoudkoppeling hebt, kan het zijn dat je deze eerst dient te verbreken, voordat je een nieuwe koppeling kunt aanvragen.

 3. Maak de boekhoudkoppeling

  Zodra je een boekhoudkoppeling aanmaakt, kies je de bankrekening(en) die je wil koppelen en het door jouw gekozen online boekhoudpakket. Veelal gelden er extra kosten voor deze koppeling, die afhankelijk zijn van het aantal boekhoudpakketten en het aantal rekeningen die je wil koppelen. Je kunt de kosten van een boekhoudkoppeling altijd terugvinden bij de voorwaarden van jouw bank.

 4. Log in bij jouw boekhoudpakket

  Zodra je de koppeling aanmaakt, word je doorgestuurd naar jouw online boekhoudpakket. Om de boekhoudkoppeling te activeren dien je bepaalde instructies op te volgen en deze verschillen per pakket. Je geeft hier tevens aan welke gegevens je wil koppelen; oftewel welke gegevens de bank automatisch naar jouw boekhoudsoftware mag sturen.

 5. Bevestig de boekhoudkoppeling

  Vervolgens word je om een bevestiging van de door jou aangevraagde boekhoudkoppeling gevraagd, net zoals bij het bevestigen van een andere aanvraag of betaling. Het verschilt per bank hoe snel de boekhoudkoppeling geactiveerd wordt, dit neemt meestal 1 werkdag in beslag. 

Ik heb al een boekhoudkoppeling, wat nu? Indien je al een boekhoudkoppeling hebt en je bijvoorbeeld wil wisselen van online boekhoudpakket, is het verstandig als eerste jouw oude boekhoudkoppeling op te zeggen. De meeste banken werken met een maandelijks abonnement, waardoor je deze vrijwel op ieder moment kunt opzeggen. Nadat je dit hebt gedaan, vraag je een nieuwe boekhoudkoppeling aan via de simpele stappen hierboven.

Wat kost een boekhoudkoppeling?

Een boekhoudkoppeling hoeft niet altijd geld te kosten, aangezien dit bij sommige banken onderdeel is van het pakket, zoals bij SNS. De eventuele kosten van een boekhoudkoppeling betaal je aan jouw bank, en dus niet aan de leverancier van jouw online boekhoudsoftware.

De kosten zijn vrijwel altijd per maand en de boekhoudkoppeling is meestal maandelijks opzegbaar. De kosten variëren per bank, het aantal bankrekeningen dat je wil koppelen en het aantal boekhoudpakketten dat je gebruikt.

Naast de kosten van deze boekhoudkoppeling zelf, dien je ook rekening te houden met de kosten van jouw zakelijke bankrekening en die van het boekhoudpakket. Deze kosten verschillen tevens per aanbieder en zijn afhankelijk van jouw wensen en de opties die je gebruikt. De ene ondernemer heeft voldoende aan een eenvoudige oplossing, terwijl een andere ondernemer juist op zoek is naar uitgebreide mogelijkheden. Wat voor onderneming jij ook hebt, de boekhoudkoppeling is altijd hetzelfde en de kosten hiervoor ook. Het maakt overigens niet uit hoeveel transacties er in- en uitgaan per maand, dit is niet van invloed op de kosten van de boekhoudkoppeling zelf. De kosten van een boekhoudkoppeling worden vrijwel altijd exclusief BTW vermeld, aangezien je als bedrijf de bijkomende BTW kunt terugvragen.

Staar je niet blind op de kosten van de boekhoudkoppeling zelf, maar kijk naar het totale kostenplaatje voor de diensten die jouw bedrijf nodig heeft. Hieronder hebben we een aantal boekhoudkoppelingen van 5 bekende banken en bijbehorende kosten voor jou op een rij gezet.

BankKostenOndersteunde Software
Knab€1,50 p/maand per boekhoudpakketE-Boekhouden
Exact Online
Moneymonk
Informer.nl
ABN AMRO€3,25 p/maandE-boekhouden
Exact Online
Visma
Rabobank GratisInformer.nl
Visma
ING€3,25 p/maand per rekeningExact Online
Visma
E-boekhouden
Informer
SNSGratisExact (binnenkort)
Moneymonk

De banken en genoemde partners voor de boekhoudkoppelingen zijn op basis van de door de bank zelf verstrekte informatie (november 2021). Dit betekent echter niet dat bepaalde koppelingen tussen een online boekhoudprogramma en een bepaalde bank niet mogelijk zijn. Informeer bij jouw boekhoudprogramma naar de mogelijkheden.

Bankkoppelingen / boekhoudkoppelingen per bank

Tegenwoordig is het ondenkbaar om als ondernemer jouw boekhouding nog bij te houden op papier, en bonnetjes te bewaren in schoenendozen. Gezien vrijwel iedere ZZP-er tegenwoordig de boekhouding online bijhoudt, bieden vrijwel alle banken een koppeling aan voor jouw online boekhoudprogramma. Hieronder hebben wij de zes bekendste banken uitgelicht, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken.

Boekhoudkoppeling ABN AMRO

Bij ABN AMRO koppel je al jouw zakelijke betaal- en spaarrekeningen eenvoudig aan jouw online boekhoudpakket. Mutaties worden dagelijks automatisch doorgegeven en, betalingen en incasso’s die door jou worden klaargezet worden via een beveiligde verbinding verzonden. Jouw boekhouding ontvangt automatisch updates van bij- en afschrijvingen, zodat je altijd weet hoe jouw onderneming ervoor staat. ABN AMRO biedt meerdere boekhoudkoppelingen aan, waaronder een boekhoudkoppeling voor Exact Online en een boekhoudkoppeling voor E-boekhouden.

Boekhoudkoppeling Rabobank

rabobank boekhoudkoppeling

Om een boekhoudkoppeling aan te vragen bij de Rabobank, dien je eerst in te loggen bij het door jou gebruikte boekhoudsoftware pakket. Vraag hier jouw bankkoppeling aan en deze zal je doorsturen naar de website van de Rabobank. Log in via internetbankieren of de Rabo app, en bepaal welke gegevens je wil delen. Denk aan het ophalen van rekeninginformatie, het aanleveren van betaalopdrachten en/of incasso opdrachten. Indien alles naar wens is, vervolg je de koppeling en onderteken je de aanvraag online. Nadat de boekhoudkoppeling ondertekend is, word je teruggestuurd naar jouw boekhoudpakket.

Indien jouw boekhoudpakket er niet tussen staat, kun je het beste even contact opnemen met het boekhoudpakket van jouw keuze om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt met de Rabobank boekhoudkoppeling enkel zakelijke rekeningen koppelen, met uitzondering van de Rabobank Effectenrekening.

Indien je al een koppeling hebt staan en je deze wil verwijderen, bijvoorbeeld omdat je gaat wisselen van boekhoudpakket, doe je dit als volgt. Log in bij Rabobank internetbankieren en kies voor “zelf regelen”. Kies vervolgens voor “toegang apps beheren” en selecteer het boekhoudpakket waarvan je de koppeling wil verbreken. Kies vervolgens voor “koppeling intrekken”.

Boekhoudkoppeling Knab

De boekhoudkoppeling van Knab importeert automatisch al jouw afschrijvingen naar jouw online boekhoudsoftware. De automatische boekhoudkoppeling is erg eenvoudig aan te vragen in jouw persoonlijke bankomgeving. Kies de bankrekening die je wil koppelen en het boekhoudpakket dat jij gebruikt. Knab maakt nu de boekhoudkoppeling voor jou aan, zoals bijvoorbeeld de Moneymonk boekhoudkoppeling via Knab. Nadat je de instructies hebt opvolgd van jouw boekhoudprogramma, hoef je de koppeling enkel nog maar te bevestigen in de Knab app.

ING Boekhoudkoppeling

Koppel eenvoudig jouw boekhouding met jouw zakelijke ING bankrekening in drie eenvoudige stappen. Log in bij “mijn ING zakelijk” en kies je boekhoudpakket. ING stuurt je nu door naar jouw online boekhoudpakket, waar je een aantal keuzes moet maken. Nadat je dit hebt gedaan, bevestig je jouw keuzes via de ING app of scanner om jouw boekhoudkoppeling definitief te maken. Je kunt één of meerdere zakelijke rekeningen koppelen met de ING boekhoudkoppeling.

Bunq Boekhoudkoppeling

Jouw Bunq bankrekening koppelen doe je het beste via de online software van jouw boekhoudprogramma. Bij Exact Online is deze optie bijvoorbeeld te vinden onder “bankrekeningen”. Na het toevoegen en inschrijven van jouw bankrekening in het software programma, dien je de bankkoppeling goed te keuren. Dit doe je door de app van Bunq te openen op een mobiel apparaat en vervolgens de QR code van deze gemaakte koppeling te scannen. Controleer altijd of de gegevens kloppen en verifieer jouw identiteit.

SNS Boekhoudkoppeling

Koppel jouw boekhouding gratis via de SNS boekhoudkoppeling aan jouw lopende rekening, dit kan zowel voor de SNS zakenrekening als de SNS ZZP rekening. Op het moment van schrijven ondersteunt SNS verschillende boekhoudpakketten waaronder Moneymonk, maar binnenkort wordt daar ook Exact Online aan toegevoegd. accountant toegang te geven, zodat je nog meer taken uit handen kunt overdragen.
Maak de SNS boekhoudkoppeling aan via de optie “instellingen” of via jouw boekhoudprogramma zelf. Je dient hiervoor iedere 90 dagen toestemming te geven dat SNS Bank jouw gegevens met een derde partij mag delen. Doe dit eenvoudig met jouw SNS digipas of via de mobiel bankieren app.

Conclusie

Een boekhoudkoppeling, oftewel bankkoppeling, maakt het leven van jou als ondernemer een stuk aangenamer, doordat je jouw zakelijke bankrekening(en) koppelt aan jouw online boekhoudsoftware. Dit neemt jou veel taken uit handen, zoals het invoeren van bij- en afschrijvingen en het doorsturen van betalingen.

Met een boekhoudkoppeling verkrijg je meer inzicht hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat en deze informatie wordt constant ge-update.

Een boekhoudkoppeling brengt over het algemeen geen tot weinig extra kosten met zich mee. Om van een boekhoudkoppeling gebruik te maken dien je zowel over een zakelijke bankrekening, als online boekhoudsoftware te beschikken, zoals Exact Online, Moneymonk of Silvasoft.

e-boekhouden logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen en digitaal versturen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

rompslomp

 • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Meestgestelde vragen

Wat is een boekhoudkoppeling?

Een boekhoudkoppeling is een automatische koppeling tussen een zakelijke bankrekening en een online boekhoudprogramma. Al jouw bij- en afschrijvingen worden door deze verbinding automatisch ingeladen in jouw boekhoud software, zodat jij dit niet meer handmatig hoeft te doen. Een boekhoudkoppeling is ideaal voor ondernemers, de koppeling simpel in te stellen, neemt jou een hoop tijd uit handen, en voorkomt het maken van fouten in jouw administratie.

Hoe kan ik een boekhoudkoppeling aanvragen?

Een boekhoudkoppeling vraag je eenvoudig aan bij jouw bank of via je boekhoudprogramma. Je dient hiervoor een zakelijke rekening te hebben. Log in bij jouw vertrouwde bankomgeving, van bijvoorbeeld Knab, SNS, ABN AMRO, Rabobank, ING, Knab of Bunq. Ga naar boekhoudkoppeling aanvragen en kies het boekhoudprogramma waar jij mee werkt. De bank stuurt jou nu door naar het boekhoudprogramma, waar je een aantal keuzes dient te maken. Hierna dien je de boekhoudkoppeling enkel nog te bevestigen via je bank. Bij sommige boekhoudprogramma’s, zoals de Exact Online boekhoudkoppeling, kun je deze bankkoppeling ook via het programma zelf aanvragen.

Zijn er kosten voor een boekhoudkoppeling?

Soms, en het verschilt per bank of je iets moet betalen voor een boekhoudkoppeling. Sommige banken bieden deze koppeling gratis aan (SNS bank) en andere vragen een kleine bijdrage per maand. Het bedrag ligt meestal rond een paar euro en kan afhankelijk zijn van het aantal rekeningen of boekhoudpakketten die je wil koppelen. In dit artikel behandelen we diverse boekhoudkoppelingen van verschillende aanbieders, zoals bijvoorbeeld de boekhoudkoppeling tussen Moneymonk en Knab.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

ING Boekhoudkoppeling Instellen? Bekijk Hier de Werkwijze

Wil jij graag jouw zakelijke ING-bankrekening koppelen met een boekhoudprogramma? Dan is dat mogelijk middels een ING boekhoudkoppeling.

Rabobank koppeling boekhoudpakket: Hoe werkt het, kosten en mogelijkheden

Jouw zakelijke Rabobank bankrekening koppeling met je boekhoudpakket? Met de boekhoudkoppeling van Rabobank koppel is dit in een handomdraai gedaan.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma voor het instellen van een boekhoudkoppeling?