Rabobank koppeling boekhoudpakket

Hoe werkt het, kosten en mogelijkheden

rabobank bankkoppeling

Boekhouden kan zoveel makkelijker en dat weet jouw boekhoudprogramma en bank ook. Met de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is veel van wat we vroeger met de hand deden te automatiseren. Dit zorgt ervoor dat we sneller en makkelijker kunnen boekhouden. Lang niet iedere bank en boekhoudprogramma is echter al daar om te innoveren. Gelukkig heeft de Rabobank wel een koppeling boekhoudpakket.

Rabobank heeft, net als onder andere ING en Knab, haar API opengesteld zodat boekhoudprogramma’s met de zakelijke rekening van een gebruiker kan koppelen. Hierdoor kunnen bepaalde gegevens, aangegeven door de gebruiker, worden uitgelezen. Deze gegevens kunnen op hun beurt weer gebruikt worden om de boekhouding actueler te maken. Kortom, met een boekhoudpakket koppeling van de Rabobank wordt menig boekhouding slimmer. Nu ben jij als gebruiker aan de beurt om hierop over te gaan.

Hoe kan ik je helpen met de Rabobank boekhoudkoppeling?

Diverse online boekhoudprogramma’s hebben een automatische boekhoudkoppeling met Rabobank. Zo ook e-Boekhouden.nl, een eenvoudig programma voor startende zzp’ers. Wil je jouw Rabobank rekening direct koppelen of eerst meer uitleg over de voordelen?

Want behalve dat de bank zich heeft opengesteld, is het aan jou deze boekhoudkoppeling volledig te benutten. Jouw boekhoudpakket staat klaar om krachtiger te worden. Het wacht af totdat het van jou hoort dat het data mag binnenhalen van jouw bankrekening. Je banksaldo en bij- en afschrijvingen zijn genoeg voor het versterken van jouw administratie. Geef jij het ja-woord?

Ik leg je in dit artikel haarfijn uit hoe jij de koppeling van Rabobank voor jouw boekhoudpakket activeert, welke boekhoudpakketten hiermee werken en welke functies straks allemaal mogelijk zijn. Kortom, het lezen waard. Lees jij verder mee?

Inhoudsopgave

Wat is een boekhoudpakket koppeling eigenlijk?

We spoelen de band even helemaal terug. Misschien weet je namelijk wel niet wat een boekhoudpakket koppeling is. En dan heb je al minutenlang een artikel gelezen zonder echt te begrijpen waar een boekhoudpakket koppeling toe in staat is.

Een boekhoudpakket koppeling is een koppeling tussen jouw boekhoudprogramma en een ander softwarematig programma, bijvoorbeeld projectmanagement software. Middels een dergelijke koppeling kunnen beide programma’s gegevens met elkaar uitwisselen. Natuurlijk wel alleen de gegevens waar jij toestemming voor geeft. Niet iedereen hoeft te weten hoeveel er in- en uit jouw bedrijf gaat.

Laten we een voorbeeld kiezen dat relevant voor deze situatie is: de koppeling tussen jouw boekhoudpakket, bijvoorbeeld Rompslomp, en jouw bank, bijvoorbeeld Rabobank.

Jij wilt dat jouw boekhoudpakket altijd weet hoeveel er op jouw zakelijke bankrekening staat. Dit zorgt ervoor dat jouw boekhoudpakket altijd een actuele indicatie van jouw liquide middelen op de balans heeft staan. Dit is te realiseren middels een koppeling tussen Rabobank en jouw boekhoudpakket.

Deze boekhoudkoppeling werkt pas als beide partijen toestemming hebben gegeven voor het delen van data. Jouw boekhoudprogramma moet je toestemming geven om de koppeling te gebruiken en de bank moet de koppeling accepteren en aan jouw rekening willen koppelen. Dit klinkt als veel werk, maar gebeurt allemaal automatisch. Voordat jij je ogen hebt geknipperd, zijn beide programma’s gekoppeld en kan jij eindelijk rekenen op een actueel banksaldo in jouw boekhoudprogramma. Jouw boekhoudpakket heeft nu toestemming om rechtstreeks vanuit jouw bankrekening bepaalde gegevens op te halen. En dat kan behoorlijk handig zijn

rabobank koppeling boekhoudprogramma

Waarom koppelingen voor boekhoudpakketten onmisbaar zijn

Iedere koppeling die jij aan een boekhoudpakket kunt toevoegen, maakt het pakket en jouw administratie sterker. Al is het een minuscule verandering, is het wel een verandering die in jouw voordeel is. Je hoeft minder te doen wat je normaal met de hand zou moeten doen. En dat levert behalve meer tijd, ook rust op.

In dit geval, helpt de Rabobank boekhoudpakket koppeling je vooral met veel handmatig werk. In een klap is het niet meer nodig al je afschrijvingen met de hand te controleren. En dan tik ik nog maar het puntje van de ijsberg aan.

Een goede administratie wordt daarnaast veelzijdiger en kan door meer mensen zonder enige boekhoudkennis worden gebruikt. Omdat we in onze bedrijven meer en meer van het personeel in de bedrijfsprocessen willen betrekken, is dit een uitgelezen kans de cohesie te versterken.     

Kortom, als bedrijf kan je met een koppeling tussen jouw boekhoudpakket en een bank als Rabobank je geluk waarschijnlijk niet op. Vergeet echter niet voldoende de waarde hiervan te beseffen. Veel ondernemers maken te weinig gebruik van alle besparingen die een koppeling jouw boekhoudpakket kan bieden.

Moet je betalen voor een koppeling tussen een boekhoudkoppeling met Rabobank?

De vraag of je moet betalen voor de koppeling tussen Rabobank en jouw boekhoudpakket is geen vreemde. Sommige banken, waaronder Knab, rekenen de klant geld voor het gebruik van de boekhoudkoppeling. Daarnaast kunnen boekhoudpakketten zelf ook nog geld vragen voor de koppeling. Hierdoor kunnen de kosten ongemerkt oplopen.

Bij Rabobank is tot op heden geen sprake van extra kosten bij activatie van de koppeling. Indien je dus een koppeling wilt maken tussen Rabobank en een boekhoudpakket dat hier ook geen kosten voor rekent, krijg je op geen manier met extra kosten te maken.

Let wel op dat dit soort gratis koppelingen in de toekomst altijd nog betaald kunnen worden. Als we echter de kosten van de Knab koppeling als referentie nemen, blijven de kosten met zo’n € 2 per maand laag.

Met welke boekhoudpakketten kan ik Rabobank koppelen?

Je hoeft niet bang te zijn dat jouw boekhoudpakket niet met Rabobank te koppelen is. Zo’n 75% van de grote boekhoudpakketten heeft ondertussen een koppeling ontwikkeld waarmee je jouw administratie met Rabobank kunt koppelen.

In principe kunnen alle onderstaande boekhoudprogramma’s evenveel informatie uitlezen en zouden je dezelfde voordelen moeten kunnen geven. In de praktijk bestaan hier wel kleine verschillen tussen.

De boekhoudprogramma’s die jij met Rabobank kunt koppelen zijn:

 • AFAS Software
 • Asperion
 • Cash Software
 • e-Boekhouden.nl
 • e-Captain.nl
 • Exact
 • Moneybird
 • MUIS Software
 • Reeleezee
 • SnelStart Software
 • Twinfield
 • Unit4
 • Visma Software
 • Yuki
Bekijk de mogelijkheden

Zit jouw huidige boekhoudprogramma hier niet bij? Dan is het serieus tijd om te overwegen of jouw boekhoudprogramma wel innovatief genoeg is. Ieder respectabel boekhoudprogramma luistert naar haar klanten. Met meer miljoenen Nederlandse klanten heeft het gemiddelde boekhoudprogramma voldoende Rabobankklanten. Dat je dan nog niet een boekhoudkoppeling hebt ontwikkeld terwijl andere programma’s daar al wel zijn, zegt voldoende over het programma.

Het kan daarentegen geen kwaad jouw boekhoudprogramma te contacteren over de plannen om een koppeling met Rabobank te maken. Mocht hieruit blijken dat er plannen zijn, is het niet nodig om een overstap te overwegen. Geen plannen? Dan weet je genoeg.

Wat voor rekening moet ik bij Rabobank voor deze koppeling hebben?

Alleen zakelijke Rabobankklanten kunnen hun boekhoudpakket met Rabobank koppelen. Daarnaast is het Rabobank Internet Bankieren Professional account vereist. Andere (particuliere) accounts en pakketten zijn niet geschikt om met een boekhoudpakket te koppelen.

Je kunt alleen de boekhoudkoppeling toestemming voor koppeling geven wanneer jouw account de rol Eigenaar of Beheerder heeft. Andere rollen zijn niet in staat om nieuwe koppelingen te accepteren of wijzigen.

Hoe kan ik mijn Rabobank rekening met mijn boekhoudpakket koppelen?

Het is tijd om jouw Rabobank rekening met een boekhoudpakket te koppelen. Dit proces neemt doorgaans enkele minuten in beslag.

 1. Log op je Rabobank bankrekening in en klik op ‘Betalen en Sparen’
 2. Klik in het linkermenu op ‘Online Boekhoudpakket’ en klik op ‘Instellingen’. Je krijgt nu een overzicht van al jouw rekeningen te zien
 3. Kies in het dropdownmenu voor het boekhoudpakket en klik op Rekeningen Onderhouden
 4. Je wordt nu automatisch doorgestuurd naar de omgeving van jouw boekhoudpakket. Log hier met je eigen logingegevens in.
 5. Vervolgens krijg je een scherm te zien waarmee je kunt bepalen welke gegevens worden doorgestuurd en welke niet. Je kunt kiezen uit transacties, incassogegevens en betalingen.
 6. Sla de ingevulde gegevens op en klik op verzenden
 7. Ga nu weer terug naar jouw Rabobank Internet Bankieren omgeving
 8. Onderteken met je digitale bankpas en Rabo Scanner de wijzingen. Volg de instructies op en voer de code in
 9. Klik op verzenden en de instellingen zijn opgeslagen
 10. Jouw boekhoudpakket is met succes aan jouw Rabobank rekening gekoppeld!

Wat nu?

Vanaf vandaag is alles wat er op je bankrekening binnenkomt of uitgaat in lijn met wat jouw boekhoudprogramma weet. En dat heeft grote voordelen.

Stel je voor dat jij iedere maand 100 facturen stuurt. Dat zijn best wat facturen en betalingen om na te kijken. Maar wat als jij op de dag af wilt weten wanneer een betaling binnengekomen is? Moet je dan maar elke dag gaan kijken welke facturen voldaan zijn?

Nee. Niet meer. Niet met de koppeling die jij tussen je boekhoudpakket en Rabobank hebt kunnen maken.

Vanaf vandaag weet jouw boekhoudpakket welke betalingen er zijn binnengekomen op jouw Rabobank rekening. Jouw boekhoudpakket zorgt ervoor dat alle uitgaande en inkomende betalingen naast jouw openstaande facturen worden gelegd. Hierdoor weet jouw boekhoudpakket wat de betalingsstatus van jouw facturen is. Als een factuur voldaan is, wordt dit als dien aangevinkt. Het handmatig nakijken van facturen en betalingen is opeens verleden tijd. Je hoeft namelijk alleen nog maar de openstaande facturen na te kijken en je hebt je administratie gedaan!

Je kunt jouw boekhoudpakket met tal van verschillende programma’s en banken koppelen. In mijn artikel over boekhoudkoppelingen geef ik je een idee van waar een boekhoudkoppeling allemaal toe in staat is!

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rabobank Boekhoudkoppeling Instellen?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten