Rabobank koppeling boekhoudpakket

Hoe werkt het, kosten en mogelijkheden

Boekhouden kan zoveel makkelijker en dat weet jouw boekhoudprogramma en bank ook. Met de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is veel van wat we vroeger met de hand deden te automatiseren. Dit zorgt ervoor dat we sneller en makkelijker kunnen boekhouden. Lang niet iedere bank en boekhoudprogramma is echter al daar om te innoveren. Gelukkig heeft de Rabobank wel een koppeling boekhoudpakket.

Rabobank heeft, net als onder andere ING en Knab, haar API opengesteld zodat boekhoudprogramma’s met de zakelijke rekening van een gebruiker kan koppelen. Hierdoor kunnen bepaalde gegevens, aangegeven door de gebruiker, worden uitgelezen. Deze gegevens kunnen op hun beurt weer gebruikt worden om de boekhouding actueler te maken. Kortom, met een boekhoudpakket koppeling van de Rabobank wordt menig boekhouding slimmer. Nu ben jij als gebruiker aan de beurt om hierop over te gaan.

Want behalve dat de bank zich heeft opengesteld, is het aan jou deze boekhoudkoppeling volledig te benutten. Jouw boekhoudpakket staat klaar om krachtiger te worden. Het wacht af totdat het van jou hoort dat het data mag binnenhalen van jouw bankrekening. Je banksaldo en bij- en afschrijvingen zijn genoeg voor het versterken van jouw administratie. Geef jij het ja-woord?

Kort samengevat is dit de beste boekhoudsoftware met een gratis Rabobank boekhoudkoppeling:

  • e-boekhouden.nl – Beste voor starters en zzp
  • Exact – Beste voor bedrijven met meerdere werknemers
  • Visma – Beste voor kleine bedrijven

e-boekhouden logo

  • 1,5 jaar gratis voor starters
  • Geen boekhoudkennis nodig
  • Inclusief BTW aangifte
  • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

  • 30 dagen gratis uitproberen
  • Inclusief gratis bankkoppeling
  • Boekhoud app IOS/Android
  • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

visma eaccounting

  • Koppeling met bankrekening
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Aangifte BTW versuren
  • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Ik leg je in dit artikel haarfijn uit hoe jij de koppeling van Rabobank voor jouw boekhoudpakket activeert, welke boekhoudpakketten hiermee werken en welke functies straks allemaal mogelijk zijn. Kortom, het lezen waard. Lees jij verder mee?

Wat is een boekhoudpakket koppeling eigenlijk?

We spoelen de band even helemaal terug. Misschien weet je namelijk wel niet wat een boekhoudpakket koppeling is. En dan heb je al minutenlang een artikel gelezen zonder echt te begrijpen waar een boekhoudpakket koppeling toe in staat is.

rabobank bankkoppeling

Een boekhoudpakket koppeling is een koppeling tussen jouw boekhoudprogramma en een ander softwarematig programma, bijvoorbeeld projectmanagement software. Middels een dergelijke koppeling kunnen beide programma’s gegevens met elkaar uitwisselen. Natuurlijk wel alleen de gegevens waar jij toestemming voor geeft. Niet iedereen hoeft te weten hoeveel er in- en uit jouw bedrijf gaat.

Laten we een voorbeeld kiezen dat relevant voor deze situatie is: de koppeling tussen jouw boekhoudpakket, bijvoorbeeld Rompslomp, en jouw bank, bijvoorbeeld Rabobank.

Jij wilt dat jouw boekhoudpakket altijd weet hoeveel er op jouw zakelijke bankrekening staat. Dit zorgt ervoor dat jouw boekhoudpakket altijd een actuele indicatie van jouw liquide middelen op de balans heeft staan. Dit is te realiseren middels een koppeling tussen Rabobank en jouw boekhoudpakket.

Deze boekhoudkoppeling werkt pas als beide partijen toestemming hebben gegeven voor het delen van data. Jouw boekhoudprogramma moet je toestemming geven om de koppeling te gebruiken en de bank moet de koppeling accepteren en aan jouw rekening willen koppelen. Dit klinkt als veel werk, maar gebeurt allemaal automatisch. Voordat jij je ogen hebt geknipperd, zijn beide programma’s gekoppeld en kan jij eindelijk rekenen op een actueel banksaldo in jouw boekhoudprogramma. Jouw boekhoudpakket heeft nu toestemming om rechtstreeks vanuit jouw bankrekening bepaalde gegevens op te halen. En dat kan behoorlijk handig zijn

Waarom koppelingen voor boekhoudpakketten onmisbaar zijn

Iedere koppeling die jij aan een boekhoudpakket kunt toevoegen, maakt het pakket en jouw administratie sterker. Al is het een minuscule verandering, is het wel een verandering die in jouw voordeel is. Je hoeft minder te doen wat je normaal met de hand zou moeten doen. En dat levert behalve meer tijd, ook rust op.

In dit geval, helpt de Rabobank boekhoudpakket koppeling je vooral met veel handmatig werk. In een klap is het niet meer nodig al je afschrijvingen met de hand te controleren. En dan tik ik nog maar het puntje van de ijsberg aan.

Een goede administratie wordt daarnaast veelzijdiger en kan door meer mensen zonder enige boekhoudkennis worden gebruikt. Omdat we in onze bedrijven meer en meer van het personeel in de bedrijfsprocessen willen betrekken, is dit een uitgelezen kans de cohesie te versterken.     

Kortom, als bedrijf kan je met een koppeling tussen jouw boekhoudpakket en een bank als Rabobank je geluk waarschijnlijk niet op. Vergeet echter niet voldoende de waarde hiervan te beseffen. Veel ondernemers maken te weinig gebruik van alle besparingen die een koppeling jouw boekhoudpakket kan bieden.

Moet je betalen voor een koppeling tussen een boekhoudkoppeling met Rabobank?

De vraag of je moet betalen voor de koppeling tussen Rabobank en jouw boekhoudpakket is geen vreemde. Sommige banken, waaronder Knab, rekenen de klant geld voor het gebruik van de boekhoudkoppeling. Daarnaast kunnen boekhoudpakketten zelf ook nog geld vragen voor de koppeling. Hierdoor kunnen de kosten ongemerkt oplopen.

Bij Rabobank is tot op heden geen sprake van extra kosten bij activatie van de koppeling. Indien je dus een koppeling wilt maken tussen Rabobank en een boekhoudpakket dat hier ook geen kosten voor rekent, krijg je op geen manier met extra kosten te maken.

Let wel op dat dit soort gratis koppelingen in de toekomst altijd nog betaald kunnen worden. Als we echter de kosten van de Knab koppeling als referentie nemen, blijven de kosten met zo’n € 2 per maand laag.

Met welke boekhoudpakketten kan ik Rabobank koppelen?

Je hoeft niet bang te zijn dat jouw boekhoudpakket niet met Rabobank te koppelen is. Zo’n 75% van de grote boekhoudpakketten heeft ondertussen een koppeling ontwikkeld waarmee je jouw administratie met Rabobank kunt koppelen.

rabobank koppeling boekhoudpakket met exact

In principe kunnen alle onderstaande boekhoudprogramma’s evenveel informatie uitlezen en zouden je dezelfde voordelen moeten kunnen geven. In de praktijk bestaan hier wel kleine verschillen tussen.

De boekhoudprogramma’s die jij met Rabobank kunt koppelen zijn:

  • AFAS Software
  • Asperion
  • Cash Software
  • e-Boekhouden.nl
  • e-Captain.nl
  • Exact
  • Moneybird
  • MUIS Software
  • Reeleezee
  • SnelStart Software
  • Twinfield
  • Unit4
  • Visma Software
  • Yuki

Zit jouw huidige boekhoudprogramma hier niet bij? Dan is het serieus tijd om te overwegen of jouw boekhoudprogramma wel innovatief genoeg is. Ieder respectabel boekhoudprogramma luistert naar haar klanten. Met meer miljoenen Nederlandse klanten heeft het gemiddelde boekhoudprogramma voldoende Rabobankklanten. Dat je dan nog niet een boekhoudkoppeling hebt ontwikkeld terwijl andere programma’s daar al wel zijn, zegt voldoende over het programma.

Het kan daarentegen geen kwaad jouw boekhoudprogramma te contacteren over de plannen om een koppeling met Rabobank te maken. Mocht hieruit blijken dat er plannen zijn, is het niet nodig om een overstap te overwegen. Geen plannen? Dan weet je genoeg.

Wat voor rekening moet ik bij Rabobank voor deze koppeling hebben?

Alleen zakelijke Rabobankklanten kunnen hun boekhoudpakket met Rabobank koppelen. Daarnaast is het Rabobank Internet Bankieren Professional account vereist. Andere (particuliere) accounts en pakketten zijn niet geschikt om met een boekhoudpakket te koppelen.

Je kunt alleen de boekhoudkoppeling toestemming voor koppeling geven wanneer jouw account de rol Eigenaar of Beheerder heeft. Andere rollen zijn niet in staat om nieuwe koppelingen te accepteren of wijzigen.

Hoe kan ik mijn Rabobank rekening met mijn boekhoudpakket koppelen?

Het is tijd om jouw Rabobank rekening met een boekhoudpakket te koppelen. Dit proces neemt doorgaans enkele minuten in beslag.

  1. Log op je Rabobank bankrekening in en klik op ‘Betalen en Sparen’
  2. Klik in het linkermenu op ‘Online Boekhoudpakket’ en klik op ‘Instellingen’. Je krijgt nu een overzicht van al jouw rekeningen te zien
  3. Kies in het dropdownmenu voor het boekhoudpakket en klik op Rekeningen Onderhouden
  4. Je wordt nu automatisch doorgestuurd naar de omgeving van jouw boekhoudpakket. Log hier met je eigen logingegevens in.
  5. Vervolgens krijg je een scherm te zien waarmee je kunt bepalen welke gegevens worden doorgestuurd en welke niet. Je kunt kiezen uit transacties, incassogegevens en betalingen.
  6. Sla de ingevulde gegevens op en klik op verzenden
  7. Ga nu weer terug naar jouw Rabobank Internet Bankieren omgeving
  8. Onderteken met je digitale bankpas en Rabo Scanner de wijzingen. Volg de instructies op en voer de code in
  9. Klik op verzenden en de instellingen zijn opgeslagen
  10. Jouw boekhoudpakket is met succes aan jouw Rabobank rekening gekoppeld!

Wat nu?

Vanaf vandaag is alles wat er op je bankrekening binnenkomt of uitgaat in lijn met wat jouw boekhoudprogramma weet. En dat heeft grote voordelen.

Stel je voor dat jij iedere maand 100 facturen stuurt. Dat zijn best wat facturen en betalingen om na te kijken. Maar wat als jij op de dag af wilt weten wanneer een betaling binnengekomen is? Moet je dan maar elke dag gaan kijken welke facturen voldaan zijn?

Nee. Niet meer. Niet met de koppeling die jij tussen je boekhoudpakket en Rabobank hebt kunnen maken.

Vanaf vandaag weet jouw boekhoudpakket welke betalingen er zijn binnengekomen op jouw Rabobank rekening. Jouw boekhoudpakket zorgt ervoor dat alle uitgaande en inkomende betalingen naast jouw openstaande facturen worden gelegd. Hierdoor weet jouw boekhoudpakket wat de betalingsstatus van jouw facturen is. Als een factuur voldaan is, wordt dit als dien aangevinkt. Het handmatig nakijken van facturen en betalingen is opeens verleden tijd. Je hoeft namelijk alleen nog maar de openstaande facturen na te kijken en je hebt je administratie gedaan!

Je kunt jouw boekhoudpakket met tal van verschillende programma’s en banken koppelen. In mijn artikel over boekhoudkoppelingen geef ik je een idee van waar een boekhoudkoppeling allemaal toe in staat is!

e-boekhouden logo

  • 1,5 jaar gratis voor starters
  • Geen boekhoudkennis nodig
  • Inclusief BTW aangifte
  • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

  • 30 dagen gratis uitproberen
  • Inclusief gratis bankkoppeling
  • Boekhoud app IOS/Android
  • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

visma eaccounting

  • Koppeling met bankrekening
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Aangifte BTW versuren
  • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Veelgestelde vragen

Wat is een boekhoudkoppeling?

Een boekhoudkoppeling is een automatische koppeling tussen een zakelijke bankrekening en een online boekhoudprogramma. Al jouw bij- en afschrijvingen worden door deze verbinding automatisch ingeladen in jouw boekhoud software, zodat jij dit niet meer handmatig hoeft te doen. Een boekhoudkoppeling is ideaal voor ondernemers, de koppeling simpel in te stellen, neemt jou een hoop tijd uit handen, en voorkomt het maken van fouten in jouw administratie.

Hoe kan ik een boekhoudkoppeling aanvragen?

Een boekhoudkoppeling vraag je eenvoudig aan bij jouw bank of via je boekhoudprogramma. Je dient hiervoor een zakelijke rekening te hebben. Log in bij jouw vertrouwde bankomgeving, van bijvoorbeeld Knab, SNS, ABN AMRO, Rabobank, ING, Knab of Bunq. Ga naar boekhoudkoppeling aanvragen en kies het boekhoudprogramma waar jij mee werkt. De bank stuurt jou nu door naar het boekhoudprogramma, waar je een aantal keuzes dient te maken. Hierna dien je de boekhoudkoppeling enkel nog te bevestigen via je bank. Bij sommige boekhoudprogramma’s, zoals de Exact Online boekhoudkoppeling, kun je deze bankkoppeling ook via het programma zelf aanvragen.

Zijn er kosten voor een boekhoudkoppeling?

Soms, en het verschilt per bank of je iets moet betalen voor een boekhoudkoppeling. Sommige banken bieden deze koppeling gratis aan (SNS bank) en andere vragen een kleine bijdrage per maand. Het bedrag ligt meestal rond een paar euro en kan afhankelijk zijn van het aantal rekeningen of boekhoudpakketten die je wil koppelen. In dit artikel behandelen we diverse boekhoudkoppelingen van verschillende aanbieders, zoals bijvoorbeeld de boekhoudkoppeling tussen Moneymonk en Knab.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Knab bankkoppeling: mogelijkheden, kosten en boekhoudprogramma’s

Ben jij de Knab bankkoppeling in je zakelijke rekening van Knab tegengekomen? Dan leg ik je hier uit wat je met deze bankkoppeling kunt doen en met welke boekhoudprogramma’s de koppeling samenwerkt.

ING Boekhoudkoppeling Instellen? Bekijk Hier de Werkwijze

Wil jij graag jouw zakelijke ING-bankrekening koppelen met een boekhoudprogramma? Dan is dat mogelijk middels een ING boekhoudkoppeling.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma met een Rabobank bankkoppeling?