Wil je gemakkelijk, snel en gratis een factuur maken en ben je al bekend met wat er allemaal op een factuur moet? Bekijk de verschillende software om gratis online facturen te maken:
Kort samengevat is dit de top 5 gratis software om facturen te maken:
- e-Boekhouden – Beste voor starters
- Digiboox – Beste voor ZZP’ers
- Jortt – Beste voor het MKB
- MoneyMonk – Beste voor bijverdiensten
- Informer – Beste voor eenmanszaak
Tip: Vergelijk minimaal 3 programma’s om de juiste keuze te maken
Inhoud van dit artikel
- Alles wat je moet weten over facturen maken
- Het belang van een juiste factuur maken
- Gratis factuur maken in Word
- Gratis factuur maken met Excel
- Gratis factuur maken met online programma’s
- E-boekhouden factuur maken
- Voordelen van een factuur maken met een factuurprogramma
- De verschillende soorten facturen die je kunt maken
- Hoe maak je een factuur?
- Creditfactuur maken
- Factuur vereisten
- Uitzondering op eisen tijdens het maken van een factuur?
- Waar kan ik zelf (online) simpel een factuur maken?
- Online gratis facturatie software
- Spreadsheet Programma
- Hoe moet een factuur eruit zien?
- Online factuur maken en versturen
- Hoe zorg je dat jouw facturen snel betaald worden?
- Meest gekozen facturatie software in 2025
- Veelgestelde vragen
Alles wat je moet weten over facturen maken
Heb jij een eigen onderneming? Dan weet je dat je niet onder het maken van facturen uitkomt. Financiële kwesties moeten in het belang van zowel jou, als jouw klant, zwart-op-wit worden vastgelegd. Omdat de factuur van a tot z moet kloppen is het belangrijk dat je geen details over het hoofd ziet. Maar hoe weet je of je een factuur op de juiste manier opstelt? En welke onderdelen er verplicht op een factuur terug moeten komen? En kun je makkelijk facturen maken?
In dit artikel bieden we je niet alleen de mogelijkheid om zelf je factuur op te stellen, maar nemen we je ook mee in alle stappen die komen kijken bij het maken van een factuur.

Het belang van een juiste factuur maken
Een factuur maken is een van de belangrijkste aspecten van het runnen van een bedrijf. Een factuur is niet alleen nodig om klanten te laten betalen voor hun goederen of diensten, maar het helpt je ook om je financiën bij te houden en te beheren. Correcte facturering is essentieel voor een nauwkeurige werkwijze en om je bedrijf aan de wettelijke eisen te laten voldoen. Als je niet op de juiste wijze factureert, kan dit leiden tot inkomstenverlies, onnodige uitgaven en zelfs juridische problemen. En daar zit je niet op te wachten toch?
Als je een nauwkeurige factuur maakt, weet je precies wat je van welke klant tegoed hebt. Dit zorgt ervoor dat je je klanten niet te veel of te weinig in rekening brengt en dat daarnaast alle belastingen op tijd worden betaald.
Ook helpt een goede factuur verzenden bij het creëren van een professioneel imago voor je bedrijf. Facturen moeten alle noodzakelijke informatie bevatten over jouw geleverde dienst of product. Hetzelfde geldt voor de betalingsvoorwaarden, zoals vervaldata en eventuele kosten voor te late betaling. Een overzichtelijke factuur maakt een goede indruk op klanten én herinnert hen er simpelweg aan dat ze op tijd moeten betalen.
Gratis factuur maken in Word
Word kun je gebruiken om teksten op te stellen, maar ook om facturen te maken. Je kunt zelf aan de slag en met een voorbeeld factuur een factuur opstellen in Word, maar er is ook een makkelijkere manier. Er zijn verschillende gratis templates beschikbaar in Word. Wil je hier meer over lezen? Ik heb er een artikel over geschreven.

Gratis factuur maken met Excel
Er is van alles mogelijk in Excel. Het vergt alleen wel wat oefening om de meer geavanceerde onderdelen van Excel te beheersen. Zo is het mogelijk om in een leeg blad een factuur op te bouwen, maar er zijn ook templates beschikbaar. Net zoals in Word kun je kiezen uit een van de gratis beschikbare template om een factuur op te stellen. Op die manier kun je dus makkelijk en gratis een factuur maken in Excel. In mijn artikel over facturen maken in Excel vind je meer informatie!

Gratis factuur maken met online programma’s
Heb je geen toegang tot een Microsoft Office pakket? Geen probleem! Ook online zijn verschillende mogelijkheden om gratis een factuur te maken. Online boekhoudsystemen hebben vaak een gratis en betaalde versie. Ben je alleen op zoek naar de functionaliteit om een factuur te maken, dan zit je vaak met de gratis versie goed. We hebben enkele gratis te gebruiken online programma’s op een rijtje gezet om gratis online facturen maken wat makkelijker te maken.
E-boekhouden factuur maken
De tijd van schriftelijke boekhouding met mappen vol facturen hebben we gelukkig achter ons gelaten. Tegenwoordig kun je simpel facturen maken door middel van online tools. Dit maakt het zelfs mogelijk om afscheid te nemen van een boekhouder. De tools kunnen makkelijk gegevens koppelen en automatisch inladen en analyseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan banktransacties en specifieke betaaltermijnen van klanten.
Voordelen van een factuur maken met een online factuurprogramma
- Snelheid: digitale facturen kunnen sneller verstuurd en verwerkt worden dan traditionele papieren facturen. Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten.
- Makkelijk: digitale facturen kunnen eenvoudig via e-mail of een cloud-based systeem verstuurd worden, waardoor zowel de verzender als de ontvanger altijd toegang hebben tot de factuur.
- Kostenefficiënt: het maken van digitale facturen kost minder geld dan het versturen van papieren facturen. Hierdoor kun je besparen op verzendkosten, papier en inkt.
- Duurzaam: digitale facturen dragen bij aan een duurzamere manier van werken, omdat er geen papier nodig is.
- Traceerbaar: digitale facturen zijn gemakkelijk te traceren en te archiveren, waardoor het gemakkelijker is om betalingen te volgen en eventuele problemen op te lossen.
- Overzichtelijk: omdat digitale facturen op een centrale plaats worden opgeslagen, is het veel eenvoudiger om het overzicht te bewaren en te weten hoe je er financieel voor staat
- Automatisch: betalingen kunnen automatisch worden geregistreerd na het koppelen van je zakelijke bankrekening, waardoor je altijd toegang hebt tot een up-to-date overzicht
De verschillende soorten facturen die je kunt maken
Er zijn verschillende soorten facturen die je kunt gebruiken. Deze zijn afhankelijk van je specifieke behoeften. De meest voorkomende soorten lichten we onderstaand aan je toe:
Standaardfactuur
Een standaardfactuur wordt gebruikt om een verkoop of aankoop tussen twee partijen vast te leggen. Daarnaast bevat deze factuur informatie zoals de datum van de transactie, een beschrijving van de gekochte goederen/diensten, de hoeveelheid en prijs per eenheid, het totaal verschuldigde bedrag, de betalingsvoorwaarden en de contactgegevens van beide partijen die bij de transactie betrokken zijn. Als je een standaardfactuur hebt gemaakt, kun je deze versturen nadat de klant zijn aankoop heeft gedaan of zijn dienst heeft ontvangen. Ook moet een standaardfactuur binnen een bepaalde termijn betaald worden (meestal 30 dagen).
Proforma factuur
Een proforma factuur lijkt op een standaardfactuur, maar wordt meestal verzonden voordat er goederen of diensten zijn geleverd. Op deze manier kun je een schatting geven van wat er verschuldigd zal zijn bij voltooiing van het project of de opdracht. Proforma facturen kunnen ook extra details bevatten, zoals verzendkosten, belastingen, kortingen, etc. die mogelijk pas op een standaardfactuur staan nadat alle diensten zijn geleverd.
Terugkerende factuur
Een terugkerende factuur, ook wel een periodieke factuur genoemd, wordt gebruikt als je klanten doorlopend moet factureren voor geleverde diensten per maand (of een andere gespecificeerde periode). Normaal gesproken vereist dit type facturering het opzetten van een geautomatiseerd systeem dat voor elke klant op gezette tijden (bijvoorbeeld maandelijks) facturen genereert met vooraf ingestelde bedragen. Deze manier van facturen maken helpt je boekhoudproces te stroomlijnen door de handmatige invoer van gegevens voor elke nieuwe verkoop- of aankooptransactie te verminderen. Iets dat met een online factuurprogramma erg makkelijk is, gezien de meeste periodieke facturen en facturen op abonnementsbasis ondersteunen.
Voorschotfactuur
Bij een voorschotfactuur kunnen klanten een deel van hun totale rekening betalen voordat ze de goederen/diensten volledig ontvangen. Deze manier van factureren wordt meestal gebruikt bij grote opdrachten of projecten die meerdere maanden/jaren duren. In deze gevallen is het voor beide partijen gunstig is om de betalingen in kleinere brokken te verdelen. Deposito facturering helpt beide partijen te beschermen door klanten in staat te stellen hun rekeningen geleidelijk af te betalen, terwijl verkopers meer controle krijgen over het beheer van de cashflow. Dit omdat ze niet wachten op één grote betaling bij voltooiing van het project of de bestelling.
Offertes
Naast de eerder genoemde soorten facturen, is ook het maken van offertes veelal onderdeel van ieder online facturatieprogramma. Vaak inclusief extra mogelijkheden. Denk aan het online accepteren van een offerte door de klant en/of het omzetten van een offerte naar een factuur met een enkele klik.

Hoe maak je een factuur?
Nu we de basiskennis over facturen hebben besproken is het tijd voor een belangrijke vervolgstap; het zelf maken van facturen voor je klanten. Maar waar moet je beginnen als je een factuur maakt en wat mag er absoluut niet ontbreken? Voordat we beschrijven hoe je het beste een factuur kunt opstellen is het belangrijk om te weten dat er een aantal wettelijke eisen zitten aan een factuur. Je kan dus niet zomaar een overzicht sturen met wat de koper moet betalen.
Wettelijke eisen van een factuur
De onderstaande punten zijn wettelijk verplicht om te vermelden op een factuur:
- Btw-identificatienummer
- Btw-bedrag
- KvK-nummer
- Factuurdatum
- Factuurnummer
- Datum van levering
- Eigen naam en adres
- Naam en adres van ontvanger
- Geleverde diensten/producten
- Aantal geleverde diensten/producten
- Het bedrag exclusief btw
- Het btw-tarief
Wanneer je factuur niet aan bovenstaande eisen voldoet, heeft je klant geen recht op btw-aftrek. Je moet je factuur in dat geval herstellen en opnieuw sturen.
Creditfactuur maken
Tegenwoordig is het maken van een creditfactuur een fluitje van een cent. Met moderne boekhoud- en facturatieprogramma’s hoef je enkel aan te geven om welke factuur het gaat, waarna alle gegevens automatisch worden ingevoerd en verwerkt. Vaak kun je, net als de originele factuur, ook de creditfactuur via de software verzenden.
Een creditfactuur maak je wanneer een klant een product of dienst retourneert of annuleert en deze kosten terugbetaald moeten worden. Er zijn verschillende manieren om een creditfactuur te maken, afhankelijk van de software of boekhoudsysteem dat je hiervoor gebruikt. Hieronder staan enkele stappen die je kunt volgen om een creditfactuur op te stellen:
- Maak een nieuwe factuur aan in jouw boekhoud- of facturatiesysteem.
- Voeg de producten of diensten toe die geretourneerd of geannuleerd zijn.
- Maak de factuur negatief door de totale hoeveelheid te verminderen met de waarde van de geretourneerde of geannuleerde producten of diensten.
- Verstuur de factuur naar de klant.
Het maken van een creditfactuur is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de kosten op een juiste wijze worden verrekend. Een nette afhandeling van deze kosten is een teken van een goede klantenservice en daardoor draagt de creditfactuur indirect bij aan een sterke klantrelatie.
Wat is het verschil tussen een creditfactuur en een creditnota?
Een creditnota en een creditfactuur zijn beide documenten die gebruikt worden om kosten terug te betalen aan een klant, toch is er een een klein verschil:
- Een creditnota is een document dat wordt gebruikt om een klant terug te betalen wanneer er een fout is gemaakt bij de verkoop van een product of dienst. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een product wordt geretourneerd of wanneer een korting wordt verleend.
- Een creditfactuur is een document dat wordt gebruikt om een klant terug te betalen wanneer een product of dienst geannuleerd is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een bestelling wordt geannuleerd of wanneer een afspraak niet doorgaat.
Beide documenten dienen dus een soortgelijk doel, maar hebben een andere oorzaak. Een creditnota is meestal gebaseerd op een fout of een retour, terwijl een creditfactuur gebaseerd is op een annulering.
Hoe omschrijf je alle vereiste onderdelen op een factuur?
Omschrijving | Toelichting |
---|---|
Je bedrijfsnaam volgens de KvK | De handelsnaam mag ook als dit bij de KvK is geregistreerd |
De bedrijfsnaam van de klant | De handelsnaam mag ook als dit bij de KvK is geregistreerd |
Je volledige bedrijfsadres | Alleen een postbusnummer is niet voldoende |
Het bedrijfsadres van de klant | Alleen een postbusnummer is niet voldoende |
Je btw-identificatienummer | Dit nummer begint met NL |
Je KvK-nummer | Staat geregistreerd in het Handelsregister |
De factuurdatum | De datum waarop je de factuur opstelt |
Het factuurnummer | Dit moeten opeenvolgende nummers zijn. |
Levering goederen: Wat er is geleverd en hoeveel | Bijvoorbeeld: 25 kilo aardappelen of 15 paar sokken |
Levering diensten: wat voor soort diensten en de omvang | Bijvoorbeeld: 1 fysiotherapie consult van 30 minuten of metselen van een muur van 30 m2 |
De datum van levering van goederen of diensten. Of de datum van een vooruitbetaling | Heel belangrijk dat deze datum klopt |
Het overeengekomen bedrag exclusief BTW | Bij verschillende BTW-tarieven gesplitst vermelden. |
Het BTW tarief | 21% of 9% (in sommige gevallen kan dit ook 0% zijn) |
Het BTW bedrag | Het bedrag van het bovenstaande percentage uitgeschreven |
Uitzondering op eisen tijdens het maken van een factuur?
De Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst zijn beide overheidsinstanties. Zowel de KvK als de Belastingdienst hanteren dezelfde eisen aan een factuur. Het is niet mogelijk om een factuur te sturen zonder KvK-nummer, want je bent verplicht om deze op je factuur te vermelden.
Er zijn echter uitzonderingen op de regel; namelijk de factuur zonder btw. Diensten waar je 0% btw over mag rekenen zijn internationaal personenvervoer en diensten bij in – en uitvoer van goederen naar landen buiten de EU. Goederen met 0% btw zijn bijvoorbeeld goederen die je levert aan een ondernemer in een ander EU-land. Heb je bijvoorbeeld een klant in België en wil je deze een factuur sturen? Dan reken je hier 0% btw over.
Aangepaste regels voor facturen lager dan honderd euro
Er bestaan ook aangepaste regels voor facturen met een factuurbedrag lager dan 100 euro, inclusief btw. Dit noem je een eenvoudige factuur, ofwel een vereenvoudigde factuur. Je moet dan (minimaal) de volgende gegevens vermelden:
- De datum dat je de factuur verstrekt.
- Je naam en adresgegevens.
- Diensten en/of producten die je hebt geleverd.
- Het btw-bedrag.
Daarnaast kan het ook zijn dat je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling (KOR). Je factuur moet dan aan dezelfde eisen voldoen als een normale factuur met btw. Alleen zet je op deze factuur ‘btw vrijgesteld’, omdat je geen btw in rekening brengt.
Kun je een factuur maken zonder KvK?
Om een factuur te maken is een KVK-nummer niet noodzakelijk. Een KVK-nummer op een factuur is echter wel gebruikelijk om te benoemen als het gaat om documenten met administratieve doeleinden. Besluit je toch een factuur te maken zonder KVK-nummer? Dan zijn dit de zaken waar je rekening mee moet houden:
- Een factuur zonder KVK-nummer wordt vaak niet geaccepteerd als officieel bewijs van een aankoop of verkoop.
- Een factuur zonder KVK-nummer kan leiden tot problemen bij het claimen van btw of het invullen van belastingaangiften.
- Als je een bedrijf hebt, dan is het wel verplicht om een KVK-nummer te hebben.
Hoe kan ik zelf (online) simpel een factuur maken?
Je weet nu alle wettelijke eisen die op een factuur moeten komen, maar dan moet je nog een factuur maken. Onderstaand licht ik de drie eenvoudigste manieren toe waarop je zelf een factuur kunt opstellen. Te beginnen met een gratis online boekhoud- of facturatieprogramma.
Online gratis facturatie software
De populairste en eenvoudigste manier voor eigenaren van kleine bedrijven is om facturen te maken middels een online boekhoud- of factuurprogramma. Met deze programma’s kun je gemakkelijk het uiterlijk van je facturen aanpassen, artikelen & diensten met bijbehorende prijzen toevoegen, terugkerende facturen genereren en ze vervolgens rechtstreeks naar klanten sturen via e-mail of via de software zelf.
Met online software kun je daarnaast eenvoudig ontvangen betalingen bijhouden en veilig klantgegevens op één plek opslaan. Voor deze programma’s sluit je meestal een abonnement af, maar ze bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van het handmatig maken van facturen. Naast het sturen van facturen, hebben vele boekhoudprogramma’s ook een functie om offertes te maken.
Toch zijn er gelukkig een aantal kwalitatieve gratis opties, hieronder de top vijf!
- e-Boekhouden – Beste voor starters
- Digiboox – Beste voor ZZP’ers
- Jortt – Beste voor het MKB
- MoneyMonk – Beste voor bijverdiensten
- Informer – Beste voor eenmanszaak
(Rompslomp, extra optie)
#1 e-Boekhouden.nl – Beste gratis factuurprogramma voor starters
e-Boekhouden is en blijft ook in 2025 een van mijn favorieten. Niet alleen omdat de software makkelijk werkt, erg compleet is en over een goede klantenservice beschikt. e-Boekhouden kan namelijk worden gebruikt door alle soorten ondernemers, of je nu een eenmanszaak, een stichting, MKB of een Belgisch bedrijf hebt. Met als grote pluspunt dat de software betaalbaar blijft, met een minimum aan extra kosten.
![]() Expert score 4.7 |


Voor wie is de facturatiesoftware bedoeld?
Starters, freelancers, ZZP’ers, MKB-bedrijven, verenigingen en stichtingen. De software is altijd inclusief het toevoegen van een onbeperkt aantal gebruikers.
Wat is er mogelijk?
e-Boekhouden is een boekhoud- en facturatieprogramma, waarmee je de hele zakelijke administratie kunt bijhouden.
Qua facturatie kun je via e-Boekhouden:
- onbeperkt facturen (en offertes) maken
- factuursjablonen toevoegen voor meerdere handelsnamen
- facturen personaliseren met de factuur-editor (zie afbeelding)
- facturen direct versturen, mailen en/of printen
- offertes, Peppol en periodieke facturen maken
- betaallinkjes meesturen en gebruik maken van een automatisch incasso
- gebruik maken van de mobiele app
Is het maken van een factuur makkelijk?
Ja, het maken van een factuur via e-Boekhouden is erg eenvoudig, mede dankzij de editor. Je kunt direct aanpassingen maken en ze komen ook meteen in het factuur-overzich te staan. Een pluspunt is de keuze om minder of meer opties weer te geven, waardoor je via e-Boekhouden ook snel een vereenvoudigde factuur kunt opstellen. Iets dat overigens ook mogelijk is via de mobiele app.

Is het echt gratis?
Ja, starters kunnen 15 maanden gratis gebruikmaken van de software. Hierbij wordt gerekend vanaf de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK).
Wat kost een betaald pakket?
Een betaald pakket van e-Boekhouden kost tussen de €9,95 en €24 per maand. De prijs is afhankelijk van het aantal boekingen per boekjaar (meer of minder dan 240).
#2 DigiBoox – Beste gratis factuurprogramma voor ZZP’ers
DigiBoox (voorheen DigiBTW) is een compleet boekhoudprogramma voor eenmanszaken, inclusief extra opties (waaronder het indienen van de IB-aangifte). Als je enkel gebruik wil maken van het facturatie gedeelte, kun je de software geheel gratis gebruiken. DigiBoox is een Nederlandse onderneming, met een vestiging in Amsterdam. Ze timmeren momenteel hard aan de weg en zijn onder meer een samenwerking aangegaan met Knab.
![]() Expert score 4.5 |


Voor wie is de facturatiesoftware bedoeld?
DigiBoox is enkel geschikt voor ZZP’ers en freelancers. De software is niet te gebruiken door het MKB of grotere ondernemingen.
Wat is er mogelijk?
De functies van het gratis DigiBoox pakket verschillen met die van de betaalde versie. Met de betaalde versie kun je de gehele boekhouding bijhouden, en tevens facturen laten betalen via iDEAL, offertes sturen en online laten goedkeuren, periodiek factureren, je bank koppelen en dergelijke.
Met het gratis Digiboox facturatie programma kun je:
- relaties beheren
- onbeperkt facturen maken en mailen
- factuur lay-outs toepassen (drie verschillende)
Is het maken van een factuur makkelijk?
Ja, het maken van een factuur met Digiboox is eenvoudig, maar de mogelijkheden qua opmaak zijn wel ietwat beperkt. Toch kun je via deze gratis software snel professionele facturen maken.

Is het echt gratis?
Ja, Digiboox is gratis te gebruiken door alle nieuwe en bestaande eenmanszaken (mits je natuurlijk kiest voor het gratis pakket). Het kan voorkomen dat je voor het gebruik van de gratis facturatie software eerst even contact op moet nemen met de klantenservice.
Wat kost een betaald pakket?
Een betaald pakket van Digiboox kost €14,50 per maand of €150 per jaar. Bij een jaarabonnement ontvang je namelijk korting.
#3 Jortt – Beste gratis factuurprogramma voor het MKB
Jortt is een van de aanbieders in deze top drie, waarbij je enorm kunt uitbreiden. Zo zijn er maar liefst vier pakketten, waaronder het gratis facturatiepakket. Net als de overige aanbieders in deze lijst is Jortt een aanbieder van boekhoud- inclusief facturatiesoftware. Maar wel eentje met extra (betaalde) opties voor het verwerken van een groot aantal facturen, als je bijvoorbeeld een webshop hebt. Met het gratis pakket geniet je tevens van veel mogelijkheden, zoals het maken van offertes en handige automatiseringen.
![]() Expert score 4.3 |


Voor wie is de facturatiesoftware bedoeld?
Starters, freelancers, ZZP’ers, MKB-bedrijven, webshop-ondernemers en voor het verwerken van de salarisadministratie. De software van Jortt is in staat mee te groeien met je onderneming.
Wat is er mogelijk?
Het Jortt Starter pakket (de gratis optie) is de enige in deze lijst inclusief een gratis bunq ZZP-rekening én een gratis Jortt-webshop.
Hieronder de (vele) opties die deel uitmaken van de gratis factuursoftware:
- facturen en offertes maken in PDF formaat
- iDEAL betaallink bijvoegen
- professionele opmaak, inclusief eigen huisstijl
- digitaal ondertekenen van offertes
- offertes omzetten in facturen
- uren en projecten registreren, en declareren (inclusief timer)
- to-do lijstjes maken
- de mobiele app
Is het maken van een factuur makkelijk?
Ja, ik ben van mening dat de facturatie software van Jortt makkelijk en intuïtief werkt. De software is behoorlijk uitgebreid en voorzien van handige extraatjes, zoals het toevoegen van een notitie voor jezelf en het kopiëren van een factuur.

Is het echt gratis?
Ja, het gratis pakket is echt gratis en dit verandert niet (tenzij je zelf wil overstappen op een betaald pakket). Om er gebruik van te maken dien je een proefaccount aan te maken, wat je kunt doen zonder betaalverplichting.
Wat kost een betaald pakket?
Een betaald pakket van Jortt kost €19,95 per maand voor ZZP’ers en €24,95 per maand voor het MKB en overige rechtsvormen. Daarnaast is er nog een Plus pakket, en zijn er extra opties voor het verwerken van loonstroken en de loonaangifte.
#4 Moneymonk – Gratis tot een omzet van €5.000
MoneyMonk is een nieuwere aanbieder en biedt wederom zowel facturatie- als boekhoudsoftware aan. Ze baseren hun prijzen op basis van de omzet, waarbij je tot €5.000 gratis gebruik kunt maken van het Instap pakket. De software van MoneyMonk is heel modern en dit maakt het prettig om er factuurtjes mee te maken.
![]() Expert score 4.2 |


Voor wie is de facturatiesoftware bedoeld?
MoneyMonk richt zich net als DigiBoox uitsluitend op ZZP’ers.
Wat is er mogelijk?
Bij MoneyMonk kun je gratis gebruikmaken van alle functies, mits je onder een jaaromzet van €5.000 zit. Dit is inclusief een gratis bankkoppeling, support, het registreren van uren en het indienen van de BTW-aangifte.
Hieronder de functies met betrekking op het facturatie gedeelte van de software:
- offertes en facturen maken en versturen vanuit MoneyMonk (inclusief ontvangstbevestiging)
- standaard sjablonen aanpassen naar je eigen huisstijl
- toevoegen van iDEAL betaallink
- Peppol e-facturatie (zonder extra kosten)
- bestanden toevoegen aan offertes als bijlage
- uren en projecten registreren, en declareren (inclusief stopwatch)
- de mobiele app
Is het maken van een factuur makkelijk?
Ja, MoneyMonk heeft een zeer moderne interface weten neer te zetten, waarmee je snel aan de slag kunt. Er zijn veel tutorials om jezelf wegwijs te maken, bijvoorbeeld voor het maken van je eerste factuur. Het enige nadeel is de mobiele app, aangezien deze naar mijn mening wat minder prettig werkt dan de software voor vaste apparaten.
Is het echt gratis?
Ja, maar het is wel belangrijk om op te merken dat je snel boven een omzet van €5.000 uitkomt.
Wat kost een betaald pakket?
Een betaald pakket bij MoneyMonk wordt gebaseerd op je omzet, waarbij je bij een lagere omzet meer korting ontvangt. De prijzen voor een betaald abonnement variëren van €7,50 tot €29,50 per maand. De functionaliteiten zijn echter bij ieder pakket hetzelfde.
#5 Informer Online – Nú 12 maanden starterskorting
De vijfde in deze lijst is Informer en de reden is de starterskorting die ze aanbieden van 12 maanden. Net zoals bij e-Boekhouden wordt hierbij gerekend vanaf de KvK inschrijving. Informer is (zoals je niet zal verbazen) wederom een aanbieder van zowel facturatie als boekhoud software. De reden dat Informer iets lager is geëindigd, is het feit dat de algehele kwaliteit lager ligt dan de voorgaande aanbieders.
![]() Expert score 4.1 |


Voor wie is de facturatiesoftware bedoeld?
Informer richt zich zowel op ZZP’ers, het MKB, stichtingen en verenigingen. (Ze bieden tevens een optie aan voor accountants.)
Wat is er mogelijk?
Alle mogelijkheden van het goedkoopste pakket (dat in aanmerking komt voor de starterskorting) is onderdeel van de drie overige abonnementen. Met dit pakket kun je echter ook een deel van je zakelijke boekhouding regelen, waaronder de BTW aangifte en het inboeken van kosten.
Hieronder de functies van het gratis pakket van Informer (ZZP Basis):
- offertes en facturen maken, en versturen per mail
- eigen factuur-ontwerp maken en templates gebruiken
- offertes omzetten in facturen
- Peppol facturen
- periodieke facturen en herinneringen maken
- debiteuren beheren
- uren en projecten registreren
- producten en diensten toevoegen
- betaallink en QR-codes toevoegen aan de factuur
- relatiebeheer (inclusief KvK koppeling)
- support
- de mobiele app
Is het maken van een factuur makkelijk?
Over het algemeen wel, al verlopen sommige handelingen naar mijn mening wat onduidelijk. Er zijn namelijk veel extra opties, zoals het toevoegen van een opmerking en/of voettekst voor de klant, bijlagen toevoegen, betalingen spreiden en meer.
Is het echt gratis?
Ja, mits je voldoet aan de voorwaarden dat je starter bent. Houd er wel rekening mee dat je als het ware korting krijgt van €15 op de maandkosten, waardoor je wel kan worden gefactureerd voor extra- en verbruikskosten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van scan & herken, of het koppelen van je bank. Kosten die overigens optioneel zijn.
Wat kost een betaald pakket?
Een betaald pakket kost bij Informer tussen de €15 en €30 per maand. Waarbij het gebruik op basis van fair use is en je rekening moet houden met eventuele extra kosten.
#6 Extra optie Rompslomp – De makkelijkste facturatie software
Hoewel Rompslomp niet gratis is, kan ik deze aanbieder onmogelijk overslaan. Het is een zeer kwalitatieve aanbieder van boekhoudsoftware voor ZZP’ers en het MKB, waarvan de software ontzettend simpel werkt.
Het Puur Factuur pakket kost slechts €7,50 en zit boordevol mogelijkheden. Als je houdt van eenvoudig en snel factureren, is het zeker een optie om te overwegen.
![]() Expert score 4.0 |


Wat is er mogelijk?
Hieronder de functies van het goedkoopste Rompslomp pakket, genaamd Puur Factuur:
- onbeperkt facturen maken en versturen per mail (inclusief vreemde valuta)
- 20 offertes per maand maken en versturen
- iDEAL betaallink toevoegen
- automatisch herinneringen versturen
- periodiek factureren en abonnementen
- betaalstatus bijhouden
- SEPA-incasso’s
- digitale schoenendoos
- pakbonnen en pro-forma facturen maken
- uren en ritten registreren
- 5 uitgaven inboeken per maand
- BTW aangifte bekijken
- bankmutaties importeren
- relatiebeheer
- support
- de mobiele app
Is het maken van een factuur makkelijk?
Ja! Dit is dé reden dat Rompslomp aan dit lijstje van gratis facturatie programma’s is toegevoegd. Hoewel Rompslomp dus slechts 30 dagen gratis te testen is, biedt een maandabonnement van €7,50 je veel gemak en zal het je veel tijd besparen.
Tekstverwerker (Word)
Als je geen online boekhoudprogramma wilt gebruiken of als het vanwege budgettaire redenen niet haalbaar is, dan is een andere oplossing om een factuur te maken. Namelijk met behulp van een tekstverwerkingsdocument zoals Microsoft Word. Deze aanpak vergt meer werk van de gebruiker omdat alle opmaak handmatig moet gebeuren, maar heeft wel enkele voordelen ten opzichte van online programma’s.
Word-documenten kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk worden afgedrukt voor fysieke archivering en doeleinden, terwijl online documenten soms extra stappen vereisen voordat ze kunnen worden afgedrukt. Bovendien zijn Word-documenten vaak gemakkelijker te openen en te bekijken voor klanten die geen toegang hebben tot online accounts, e-mailadressen en/of e-mails met links naar online documenten.
Spreadsheet Programma
De laatste optie voor het genereren van een factuur is met behulp van een spreadsheetprogramma zoals Microsoft Excel of Google Sheets. Spreadsheetprogramma’s bieden dezelfde flexibiliteit als tekstverwerkingsprogramma’s als het gaat om opmaak, maar ze bieden ook enkele extra mogelijkheden die ze bijzonder nuttig maken bij grotere projecten. Denk aan het bijhouden van de betalingsstatus over meerdere klanten of het analyseren van gegevens met grafieken en diagrammen. Bovendien zijn spreadsheetprogramma’s vaak makkelijker te gebruiken dan tekstverwerkers als het gaat om berekeningen. Er kunnen formules gebruikt worden in plaats van handmatig waarden in te voeren.

Hoe moet een factuur eruit zien?
Hoe je een factuur opmaakt hangt ervan af of je dit in een boekhoudprogramma, in Word of Excel doet. Als je een logo en bedrijfsnaam vermeldt op de factuur dan valt dat direct op. De ontvanger weet direct van wie hij de factuur heeft gekregen.
Daarnaast is het handig als je klant in één keer kan zien wat er betaald moet worden.
Een boekhoudprogramma heeft vaak een vaste lay-out voor een factuur of verschillende stijlen waar je uit kunt kiezen. Wanneer je jouw logo uploadt, wordt deze automatisch op al de facturen getoond. Ook heeft een factuur een vaste opbouw. Je hoeft alleen nog maar de dienst/product en de aantallen aan te geven.
Wil je (nog) geen geld uitgeven aan een programma om facturen in te maken? Dan kun je ook facturen in Word of Excel maken. Gebruik bijvoorbeeld dit handige voorbeeld.
Je moet dezelfde gegevens vermelden als hierboven en je kunt natuurlijk ook jouw logo toevoegen. Als je een factuur maakt in één van deze programma’s, moet je er wel op letten dat je deze als Pdf-bestand verstuurt. Deze kan de ontvanger namelijk niet aanpassen en een factuur in Excel of Word wel.
Wil je zeker weten dat je alles op de factuur hebt verwerkt? Check het dan aan de hand van deze voorbeeld factuur.
Factuur ontwerpen in jouw huisstijl
Wil je de factuur helemaal in jouw huisstijl (laten) ontwerpen? Dat kan natuurlijk ook, zo lang je er maar voor zorgt dat de factuur aan de wettelijke eisen voldoet.
Een factuur ontwerpen doe je bijvoorbeeld in Word of design programma’s zoals Photoshop of InDesign. Je kunt Word als gratis programma gebruiken om de factuur te ontwerpen. Of kies voor een van de eerder genoemde gratis facturatie software, waarmee je tevens in een handomdraai jouw factuur kunt voorzien van je eigen logo en dergelijke. Met sommige online facturatie programma’s is het zelfs mogelijk om meerdere templates op te slaan.
Word heeft ook een mogelijkheid om een sjabloon of template te maken voor jouw factuur, zodat al de facturen er hetzelfde uitzien.
Online factuur maken en versturen
Doorgaans maak je de factuur online en wordt deze vervolgens als PDF verstuurd. Een e-factuur bevat een code die door veel administratieve systemen wordt herkend (veelal wordt hiervoor Peppol gebruikt) . Alle gegevens die op de PDF staan, staan in een codetaal op de e-factuur. Als de systemen van de ontvanger (klant) met de e-factuur kunnen omgaan, is het in staat de factuur in de administratie op te nemen, zonder handmatig werk.
Daarnaast kan je ook een XML-bijlage of UBL-link meesturen. Elektronische facturen worden altijd via een beveiligde server verstuurd en ontvangen.
Facturen maken in een app
Veel boekhoudprogramma’s hebben ook een app. Het voordeel van een factuur maken in een app, is dat je dit op elk moment kan doen. Dit is erg handig, zeker als je het liefst jouw facturen direct verstuurt na het leveren van het product of de dienst.
Iets dat ook mogelijk is met de facturatie software van zowel e-Boekhouden, DigiBoox, Informer, Jortt, MoneyMonk en Rompslomp.

Hoe zorg je dat jouw facturen snel betaald worden?
Snelle betalingen, dat is natuurlijk de droom van elke ondernemer. Door bijvoorbeeld een XML-bijlage of een UBL-link op de factuur te zetten, zorg je ervoor dat jouw facturen snel betaald worden.
In veel programma’s is het mogelijk om een iDEAL-link toe te voegen aan de factuur. Dit maakt het betalen van de factuur voor je klanten erg gemakkelijk.
Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat de klant vergeet te betalen. Stuur dan een vriendelijke herinnering voor jouw factuur. Een herinnering stuur je via de mail met de factuur als bijlage.
UBL factuur maken
Een UBL factuur is een universele elektronische factuur die gebaseerd is op de UBL (Universal Business Language) standaard. Deze standaard is ontwikkeld door OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) en is bedoeld om een universeel geaccepteerd formaat voor elektronische facturen te creëren.
Een UBL factuur is niet alleen leesbaar voor mensen, maar ook voor computers. Hierdoor kunnen de facturen automatisch verwerkt worden in boekhoud- en ERP-systemen. Dit betekent dat er minder handmatige tijd nodig is voor verwerking en dat er minder kans is op fouten. Om een UBL factuur te maken, heb je software nodig die UBL facturen ondersteunt. Veel boekhoud- en facturatie-software, zoals de uitgelichte programma’s op deze pagina, bieden deze ondersteuning.
Herinnering factuur maken
Een herinnering factuur wordt gebruikt om een klant te herinneren aan een openstaande betaling. Het is een manier om klanten te verzoeken om betalingen te doen zonder dat je de relatie met de klant beschadigt. Hieronder staan enkele stappen die je kunt volgen om een herinneringsfactuur te maken:
- Maak een nieuwe factuur aan in jouw boekhoud- of facturatiesysteem.
- Voeg de producten of diensten toe die in de oorspronkelijke factuur zijn vermeld.
- Voeg een opmerking toe aan de factuur die vermeldt dat dit een herinnering is voor een openstaande betaling.
- Voeg de datum toe waarop de oorspronkelijke factuur verstuurd is en de vervaldatum.
- Verstuur de factuur naar de klant.
- Het is ook aan te raden om een tweede herinnering te sturen als de betaling nog steeds uitblijft en wellicht een derde herinnering te sturen voordat je daadwerkelijk een incassobureau inschakelt of andere maatregelen treft.
Het is belangrijk om een professionele toon te behouden bij het maken van de herinnering factuur en een beschuldigende toon zo lang mogelijk te vermijden. Het is beter om een verzoek te doen voor betaling en hierbij nog eens duidelijk te vermelden dat je altijd beschikbaar bent voor eventuele vragen of problemen.
Het versturen van herinneringen is tevens een proces dat je kunt automatiseren door middel van facturatie software. Veelal kun je per klant aangeven wanneer een herinnering moet worden verstuurd, of dit automatisch kan worden gedaan en kun je hier wel of geen speciale boodschap aan toevoegen.
Meest gekozen facturatie software in 2025
Product | ![]() e-Boekhouden.nl | ![]() DigiBoox | ![]() Jortt | ![]() MoneyMonk | ![]() Informer |
---|---|---|---|---|---|
Meer informatie | >>> Meer informatie | >>> Meer informatie | >>> Meer informatie | >>> Meer informatie | >>> Meer informatie |
Opzegtermijn | Maandelijks | Maandelijks | Maandelijks | Maandelijks | Maandelijks |
Kosten | Gratis | Gratis | Gratis | Gratis | Gratis |
Facturen in huisstijl | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
Periodieke factuur | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
Ideal koppeling | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
Rating | 4.7 / 5 | 4.5 / 5 | 4.3 / 5 | 4.2 / 5 | 4.1 / 5 |
Veelgestelde vragen
Facturen maken met een boekhoudprogramma kost 5 euro per maand. Je kan hiermee onbeperkt facturen maken. Dit is inclusief allerlei handige tools zoals klanten laten betalen met iDeal, offertes maken, factuur app en de herinneringsfacturen versturen.
Ben je zzp’er en moet je facturen sturen? Een factuur maken als zzp’er is heel gemakkelijk. Maak deze bijvoorbeeld in Word of Excel of schaf een online facturatieprogramma aan.
Wil je nog geen facturatieprogramma aanschaffen? Dan kan je jouw facturen maken in Word. Het maakt niet uit in welk programma je facturen maakt. Als je er maar voor zorgt dat alle verplichte onderdelen op de factuur komen te staan.
Ja, het is mogelijk om eenvoudig en gratis online facturen te maken met behulp van verschillende gratis facturatie-tools die beschikbaar zijn. Deze tools bieden vaak basisfunctionaliteiten zoals het maken van facturen, het versturen van facturen per e-mail en het bijhouden van betalingen.
Echter is het voor grotere bedrijven met een behoefte aan meer geavanceerde functionaliteiten zoals integratie met het boekhoudsysteem of automatisering van de facturatieproces een betaalde versie vaak beter. Dit omdat deze programma’s vaak meer functionaliteiten en ondersteuning bieden en vaak specifiek gericht zijn op de boekhouding voor bedrijven.
Gelukkig kun je de meeste betaalde programma’s vaak eerst gratis testen om er zo achter te komen of het online boekhoudprogramma bij jouw bedrijf en jullie werkwijze past.
Als particulier kan je geen facturen maken. Je hebt namelijk een KVK-nummer nodig om te vermelden op een factuur. Dit is één van de wettelijke vereisten van een factuur.
Om zeker te weten dat je niets vergeet of jouw factuur, heb ik een voorbeeld factuur gemaakt. Dit is een handig pdf bestand dat je naast jouw eigen factuur kan houden. Zo weet je zeker dat je alle onderdelen op de factuur hebt vermeld.
Niet iedereen kan een factuur uitschrijven. Als je ingeschreven staat bij de KVK, krijg je een KVK-nummer. Deze moet je verplicht vermelden op de factuur. Als je dit niet hebt, kan je geen facturen maken. Je kan dus geen facturen maken zonder KVK-nummer.
Dit is niet mogelijk, want het btw-nummer is een verplicht onderdeel van een factuur.
Een creditnota is een document waarop je een eerdere factuur corrigeert. Hierop verlaag, of verwijder je het bedrag van de eerder gestuurde factuur. Wanneer je een creditnota maakt gelden in principe dezelfde vereisten als bij een originele factuur. Echter is het enige verschil dat er een negatief bedrag op de creditnota komt te staan waarbij er wordt verwezen naar de originele factuur.
Wanneer je gebruik maakt van de handige online tools wordt het maken van een eigen factuur steeds eenvoudiger. In Word of Excel zal het heel veel nacontrole en tijd vergen. Investeer je in een online boekhoudprogramma, dan investeer je in simpel facturen maken en versturen.
Een KvK-nummer is een wettelijk vereiste op een factuur, zonder is deze dus niet geldig. Of het nou privé of zakelijk is, een factuur maken zonder KvK-nummer heeft dus weinig zin. Je kunt echter wel een kwitantie sturen. Hierop verklaar je dat de betaling al is voldaan.
Gerelateerde artikelen
Factuur app: Beste app, gratis en meer
Wat is de beste factuur app die je kunt gebruiken om je facturen eenvoudig te versturen? Ik leg het je met mijn top 5 uit.
Gratis voorbeeld factuur downloaden
Makkelijk een gratis voorbeeld factuur bekijken, downloaden en gebruiken. Te gebruiken in Word en aan te passen naar eigen logo en huisstijl.
Beste Facturatie Software 2025? | Top 10 Ruim 9 Maanden Getest
Welke facturatie software komt het beste uit de test? Dit zijn de 10 beste facturatie tools, voor het besparen van geld en tijd als ondernemer
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.