Gratis excel template boekhouding nodig?

Check ze hier!

Gratis en het liefst zo gratis mogelijk. Zonder dat je een emailadres hoeft achter te laten of een pagina te volgen. En ja, kom maar snel hier met dat gratis Excel template waarmee ik mijn boekhouding kan doen. Want dat doe ik ook het liefst gratis.

Laten we eerlijk zijn, je bent op zoek naar een gratis excel template omdat je zo min mogelijk kosten in je boekhouding wilt maken. Mogelijk heb je weinig budget of wil je alles gewoon op de goedkoopst mogelijke manier doen. Want waarom zou je ook maar enkele euro’s per jaar kosten willen maken?

Natuurlijk is er niets mis met het besparen op zaken die eventueel gratis kunnen. Je moet jezelf alleen bij de boekhouding van jouw bedrijf afvragen of het wel verstandig is hierop te willen besparen. Een ongeorganiseerde of incorrecte boekhouding kost je namelijk veel meer geld dan een fatsoenlijk boekhoudprogramma.

Ik adviseer je om te kijken naar gratis boekhoudprogramma’s. Dit heeft de volgende voordelen:

 • Tijd- en kostenbesparend, dankzij handige en slimme functies
 • Het voorkomen van fouten in je boekhouding, omdat al het rekenwerk voor je wordt gedaan
 • Meer inzicht in de financiële situatie van je bedrijf, waardoor je ook kunt inspelen op nieuwe kansen

Kort samengevat is dit de Top 3 gratis boekhoudprogramma’s waarmee je direct kunt starten:

 • e-Boekhouden.nl – Beste prijs/kwaliteit met veel functies
 • RompslompBeste voor ZZP’ers en kleine bedrijven
 • Exact – Als je meerdere werknemers hebt

e-boekhouden logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

rompslomp

 • Eenvoudig factuur/offerte maken
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

 • Beste klantenservice
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 7.6
Meer informatie

Alsnog leg ik je op deze pagina uit hoe je gratis een excel template, gratis, voor de boekhouding kunt regelen. Alhoewel ik natuurlijk liever niet zie dat je met een gratis excel template aan de slag gaat, wil ik je niet verbieden dit te doen. Ik bespreek daarentegen wel uitgebreid de alternatieven hiervoor. Het is aan jou om te bepalen of je deze alternatieven een kans wilt geven.

Het vinden en downloaden van een boekhouding excel template (gratis)

We gaan het internet op en we zoeken samen naar een gratis excel template voor de boekhouding.

Eerst krijgen we vier advertenties te zien van boekhoudprogramma’s. Toevallig ook het alternatief dat ik je straks ga adviseren.

Na deze vier advertenties komen de eerste websites tevoorschijn die in Google scoren op het zoekwoord ‘gratis excel template boekhouding’. Toevallig genoeg zijn dit vooral websites over boekhoudprogramma’s.

We downloaden voor het gemak alle templates van deze websites. En dat downloaden gaat lang niet altijd even makkelijk.

Bij zes van de tien websites heb ik mijn e-mailadres moeten achterlaten om de templates te downloaden. Ik weet dus wel zeker dat ik de komende tijd veel reclamemailtjes van deze websites ga ontvangen. Voor niets gaat de zon op toch? Gratis bestaat niet, ook niet voor een excel template.

De andere website vragen mij om een social media pagina te volgen of een recensie achter te laten. Prima, tijd heb ik. Geld niet. Anders was ik wel niet voor een gratis excel template gegaan om mijn boekhouding te regelen.

Ik heb nu bij tien websites geprobeerd een gratis excel template te downloaden. Bij twee van deze websites kon ik daarna meteen de templates downloaden. Bij vijf kreeg ik het boekhouding excel template in mijn mailbox en bij maar liefst drie websites heb ik het excel template nooit ontvangen. Ik heb dus drie keer iets voor een website gedaan zonder daar iets voor terug te krijgen. O ja, en ik ben al een uur van mijn tijd kwijt.

Ik weet niet hoeveel jij per uur rekent, maar ik mag nu al € 80 in de prullenbak gooien. Dat is toch bij het goedkoopste boekhoudprogramma (e-Boekhouden) al een jaar boekhouden. Terwijl ik nog amper een excel template heb geopend!

Het vinden en downloaden van een gratis boekhouding excel template was dus al een behoorlijke opgave. Nu is het tijd om de kwaliteit te beoordelen.

Gratis alternatieven voor een Excel template

Waarom zou je een gratis Excel template gebruiken als je ook gewoon voor boekhoudsoftware kunt kiezen? Mijn hoofd zit de hele dag vol met vragen waarom er nog door zoveel mensen met Excel templates werkt wordt. Ik snap dat het aantrekkelijk is om iets te gebruiken dat altijd gratis zal zijn. Na het lezen van dit artikel weet je dat je vroeg of laat tegen problemen aan gaat lopen. Excel is simpelweg niet gemaakt om je hele boekhouding mee te doen. Hoe graag je dat waarschijnlijk ook anders had willen zien.

Ik heb hieronder vijf gratis alternatieven voor een Excel template op een rij gezet. Dit zijn allemaal alternatieven die beter zijn dan een gratis Excel template. Ik kan het niet anders zeggen: je gaat het met alleen een Excel template gewoon niet redden.

Ik hoop dat je wat van mijn aanbevelingen opvolgt. Ze kunnen je echt enorm helpen met je boekhouding.

30 dagen gratis – Tellow

Tellow is een boekhoudprogramma dat zich op freelancers richt. Het is voor een periode van 30 dagen gratis te gebruiken en daarna iedere maand op te zeggen. Met een jaarlijks abonnement kost het je slechts een tientje per maand. En dan heb je echt een ontzettend goed boekhoudprogramma te pakken.

Dit zeg ik niet zomaar. Tellow heeft namelijk duizenden functies die in een Excel template niet te vinden zijn. Nette offertes en facturen maken, btw-aangifte met een paar klikken en rapportages waar je jouw bedrijf de juiste richting mee stuurt.

tellow voor beginner boekhoudsoftware

Tellow heeft daarnaast ook nog eens een hartstikke handige app. Kan je bonnetjes mee inscannen of even snel wat aanslaan. Facturen aanpassen of versturen? Zelfs dat kan met de app. Probeer dat maar eens met een gratis Excel template.

Pluspunten Tellow

 • Alle betaalde pakketten bieden het volledige aanbod van functies aan, inclusief urenregistratie

 • Minimalistische en overzichtelijke interface

 • Handige help functies en snelle klantenservice

 • Hoe groter het pakket; hoe meer banktransacties

Minpunten Tellow

 • Enkel met het duurste pakket geniet je van een onbepaald aantal transacties

 • Beperkt aantal bankkoppelingen met Nederlandse banken

15 maanden gratis – e-Boekhouden

Ik kan je nu al vertellen dat er geen boekhoudprogramma is dat het aanbod van eBoekhouden kan verslaan. Voor een periode van bijna 1.5 jaar gebruik je eBoekhouden gratis. 15 maanden om precies te zijn. Alle nieuwe ondernemers die recent gestart zijn kunnen van deze zeer ruime proefperiode gebruik maken.

Daar krijg je meer dan een gratis Excel framework voor terug. Je krijgt een uitgebreid boekhoudprogramma dat kleine en middelgrote ondernemers helpt met het opzetten van een fatsoenlijke boekhouding.

e-boekhouden-voor-administratie-boekhouding

De kosten van eBoekhouden blijven daarna laag. Namelijk nog geen € 8 per maand. Dat terwijl je daarvoor dus al 15 maanden lang gratis van eBoekhouden gebruik hebt kunnen maken. Werkelijk gezien verbruik je dus echt maar enkele euro’s per maand. Een bizarre deal als je het mij vraagt.

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • Speciale pakketten voor ondernemers, verenigingen/stichtingen en accountants

 • Gratis pakket (15 maanden) voor startende ondernemers

 • Met € 9,95 per maand een van de meest betaalbare opties

 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket

 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • De vormgeving van de software is wat gedateerd

 • In het begin kan het even zoeken zijn naar alle functies

 • Urenregistratie is alleen mogelijk met het duurdere pakket van € 14,50 per maand

30 dagen gratis – Exact Online

Exact Online is het meest luxueuze boekhoudprogramma dat je gaat tegenkomen. Het is dan ook een enorm boekhoudprogramma met veel functies die je waarschijnlijk nooit nodig hebt. Toch kun je het altijd even uitproberen. Daar heb je 30 dagen de tijd voor. Zolang duurt de proefperiode van Exact Online.

Ik spoor je aan om zeker een kijkje te nemen in wat Exact Online je tijdens deze 30 dagen te bieden heeft. Het is misschien wel tienduizend keer zoveel dan je Excel template. Exact Online heeft namelijk voor specifieke branches (productie, handel, bouw etc.) unieke functies.

exact-online-boekhoudprogramma

Na afloop van de 30 dagen kun je zelf kiezen of je met Exact Online doorgaat. Gratis is het na de proefperiode zeker niet. Je bent gemiddeld met een bedrag van rond de € 40 per maand wel klaar. Dat is dus heel wat meer dan Tellow, eBoekhouden en de rest van de programma’s uit dit artikel.

Pluspunten Exact Online

 • Zeer uitgebreid waardoor je nooit van boekhoudpakket hoeft te wisselen

 • Uitzonderlijk veel koppelingen mogelijk

 • Gratis webinars om meer over Exact te leren beschikbaar

 • Mogelijkheid om alle modules met elkaar te koppelen

Minpunten Exact Online

 • Klantenservice niet altijd goed bereikbaar

 • Prijzig in vergelijking met andere software

 • Complexiteit kan snel toenemen

1 jaar gratis (12 maanden) – Vixum

Ik zeg het er maar even bij: dit alternatief voor je gratis Excel template is voor een periode van 12 maanden gratis te gebruiken. Dat is dus een vol jaar. Je hoeft al die tijd geen cent te betalen voor een boekhoudprogramma dat misschien wel een van de beste van dit moment is. Een uitspraak die ik doe omdat dit programma een insteek heeft waar veel moderne ondernemers van kunnen profiteren.

vixum boekhoudprogramma vanuit agenda

In tegenstelling tot veel van de welbekende boekhoudprogramma’s zit je bij Vixum juist vanuit je agenda te boekhouden. Je kunt hierdoor optimaal gebruik maken van de data die in je agenda verborgen zit. Je speelt beter in op aankomende afspraken doordat je milestones vanuit je boekhouding met de agenda kunt verbinden. Enorm handig natuurlijk!

30 dagen gratis – MoneyMonk

Als er boekhoudsoftware is die kleine ondernemers (eenmanszaken) het leven echt makkelijker maakt, is het MoneyMonk wel. Dit alternatief voor een Excel template is gratis te gebruiken voor een kleine maand (30 dagen). Deze 30 dagen heb je de beschikking over alle functies van MoneyMonk. Dus niet alleen zoals bij een Excel template het invullen van facturen of resultaten.

moneymonk online boekhoudprogramma

Bij MoneyMonk heb je ook de mogelijkheid om je uren en ritten te registreren, onkosten door te voeren, projecten bij te houden en nog veel meer. Je hebt hierdoor op geen moment meer omkijken naar je boekhouding. En dat is wel zo fijn als je het als ondernemer in deze moderne tijd al ontzettend druk hebt.

Pluspunten MoneyMonk

 • Zolang je omzet onder de € 30.000 per jaar is, betaalbaar pakket

 • Boekhoudtoegang voor je boekhouder

 • Ook in goedkope pakketten alle functies beschikbaar

 • Bankkoppeling met je zakelijke bankrekening mogelijk

Minpunten MoneyMonk

 • Relatief prijzig voor zzp’ers met een omzet van onder de € 50.000 (€ 25 per maand)

 • Groei je door naar een BV? Dan heb je een ander boekhoudprogramma nodig

Onbeperkt gratis bonus Excel template alternatief – Rompslomp

Natuurlijk laat ik het hier niet bij. Zoals wel vaker, geef ik je een bonus optie mee als je nog niet helemaal zeker bent van dat je een Excel template kunt laten varen. Gratis of niet, Rompslomp is een uitstekende vervanging voor een template. Dat komt omdat Rompslomp hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers. Of je nu bouwvakker, grafisch vormgever of internet ondernemer bent, met het super simpele zzp boekhoudprogramma Rompslomp wordt het maken van facturen en het online boekhouden een stuk leuker en overzichtelijker. Aldus Rompslomp zelf.

rompslomp online boekhoudprogramma

Rompslomp is als enige van alle opties onbeperkt gratis te gebruiken. Je kunt met het gratis boekhoudpakket van Rompslomp zoveel facturen en offertes maken en versturen als je wilt. Je hoeft er nooit een cent voor te betalen. Daardoor is het veruit het beste alternatief voor wie echt niet wilt betalen. Rompslomp is volledig gratis te gebruiken. Zelfs als je naar heel Nederland een factuur wilt sturen.

Pluspunten Rompslomp

 • Gratis pakket met facturatie en offertes beschikbaar

 • 16% korting mogelijk bij jaarlijkse betaling

 • Een zeer uitgebreid boekhoudpakket voor minder dan € 20 p.m.

 • Diverse koppelingen mogelijk

 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Rompslomp

 • Bankkoppeling kost extra (€ 5,75 p.m.)

 • Maximaal 1 boekhouding per pakket

 • API kost ook € 5,75 p.m. extra

De kwaliteit van een gratis boekhouding excel template

Na dik een uur heb ik zeven excel templates kunnen downloaden. Deze excel templates zijn allemaal van websites die op een of andere manier meer van mij wilden hebben. Wat dat precies is, ga ik de komende tijd merken. Ik sta namelijk op hun emaillijsten.

Laten we de kwaliteit van de gratis excel templates beoordelen. Zijn ze voldoende om de boekhouding mee te doen?

Ik open het eerste excel template dat ik heb kunnen downloaden. Ik krijg meteen een wirwar van kleuren, posten en tabbladen te zien. Een enorme hoeveelheid tabbladen waar ik zelf maar mijn weg in moet vinden. Zelfs iemand die ervaren met boekhouding is, heeft geen idee wat waar gedaan moet worden.

Misschien is het tweede gratis excel template al wat overzichtelijker. En ja, dat is het. Maar het is ook meteen weer veel te simpel. Dit had je zelf ook in dat ene uurtje kunnen maken. Ik krijg namelijk een enorm versimpeld overzicht te zien van de omzet, kosten en de te betalen btw. Genoeg als je drie facturen per maand stuurt. Maar in dat geval had je ook gewoon gebruik kunnen maken van een gratis boekhoudprogramma. Onder andere Moneybird en Rompslomp zijn gratis te gebruiken als je maar enkele facturen per maand stuurt of ontvangt.

Dan krijg ik vier van de vijf resterende gratis excel templates te zien die allemaal hetzelfde zijn. Deze websites hebben duidelijk niet dezelfde tijd en aandacht als de nummer #1 in de templates gestopt. Ze hebben allemaal een standaardtemplate uit de jaren 0 van de KvK gedownload. Niet meer van deze tijd en zelfs niet voorzien van het correcte btw-percentage.

We hebben tot nu toe zes compleet onbruikbare excel templates. Wel gratis. Tenminste, als jij gratis je e-mailadres weggeeft.

Tenslotte is daar nog excel template nummer zeven. Laten we het template even openen.

Ik zie een template dat misschien al wat meer in de buurt komt van wat een eenmanszaak nodig heeft. Het is en blijft onoverzichtelijk maar je kunt er eventueel wat van maken. Alle basisposten zijn weergegeven, met uitzondering van een goede balans of een plek om mutaties aan te maken.

Het lukt simpelweg niet om een excel template te vinden dat te vergelijken is met wat een boekhouder voor je doet of een boekhoudprogramma verzorgd. We komen telkens terug op het punt dat onderdelen ontbreken, onduidelijk zijn of voor problemen gaan zorgen.

Dit moet voor iedere ondernemer een signaal zijn dat een excel template geen goed idee is. Gratis of niet. Excel is gedateerd voor de boekhouding. Kijk maar naar de gevolgen.

gratis excel template boekhouding eenmanszaak

De gevolgen van je boekhouding met een gratis excel template

Stel je voor dat jij een van deze excel templates voor de boekhouding uitgekozen hebt of dat jij je eigen excel template gemaakt hebt. Allebei gratis, dus precies waar je naar op zoek was.

Als we daadwerkelijk met deze templates gaan proberen te boekhouden, komen we al meteen op het eerste probleem uit.

Het excel template is niet op jouw bedrijf aangepast

Geen één excel template komt perfect overeen met jouw bedrijf. Dat kan zijn in de omvang van jouw bedrijf, de precieze diensten of structuur.

Een excel template dat gemaakt is voor jou bedrijf bestaat niet. Alle templates zijn namelijk gemaakt voor een specifiek soort bedrijf, meestal zo generiek mogelijk.

Als je dus niet grondig het excel template probeert aan te passen naar de karakteristieken van jouw bedrijf, is het vrijwel onmogelijk een template effectief te gebruiken voor je boekhouding. Het template is niet in staat met veel belangrijke zaken rekening te houden. Zo begrijpt het niet wat en hoe gecategoriseerd moet worden. Een verplicht deel van boekhouden. Net als dat het moeite heeft met het correct indelen van facturen.

Kost heel veel meer werk

Daarnaast kost het gebruik van een excel template misschien wel 10 tot 20 keer zoveel werk dan een boekhoudprogramma. Vergelijk je het met de situatie waarin je al jouw boekhoudkundige werk aan een boekhouder had uitbesteed, heb je het over een verschil van 100.

Je bent niet klaar als je het gratis excel template hebt gedownload. Het template moet namelijk kunnen werken met jouw boekhouding. Daarom moet je eerst alles in elkaar bouwen zodat dit het geval is.

Mocht het je lukken dit te doen, kan je je alvast voorbereiden op de volgende fase. Je moet namelijk om de zoveel tijd het excel template weer aanpassen op je boekhouding. Bijvoorbeeld als er een nieuw jaar begonnen is.

In tegenstelling tot een boekhoudprogramma moet je zelf alles opschonen zodat er weer ruimte voor een nieuw jaar is. Ook moet je in een gratis excel template de oude boekhoudgegevens een plekje geven. Je wilt niet dat je boekhoudgegevens van eerdere jaren opeens verdwenen zijn.

Gaat gegarandeerd voor irritaties en problemen zorgen

Het is lastig om positief over een gratis boekhouding excel template te zijn. Op termijn weet je dat het gratis excel template voor problemen gaat zorgen. Het werkt op den duur niet meer met je boekhouding, het moet weer handmatig naar de nieuwe btw-tarieven worden aangepast of er zit een fout in die je maar niet kunt vinden.

Kortom, heel veel problemen die je voor een klein bedrag allemaal kunt voorkomen.

Je bent nog niet te laat om je voor een andere optie te kiezen. Om niet met een gratis excel template aan de slag te gaan.

Boekhoudprogramma’s maken je boekhouding vele malen makkelijker, sneller en sterker. Geen gerotzooi met templates of formules. Zonder enige boekhoudkennis je eigen boekhouding regelen met een boekhoudprogramma. Vanaf € 60 per jaar. Moet ik je echt verder overtuigen?

Top 3 beste gratis boekhoudprogramma’s

e-boekhouden logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

rompslomp

 • Eenvoudig factuur/offerte maken
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

 • Beste klantenservice
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 7.6
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Is ons Excel boekhoudprogramma gratis te downloaden?

Ons Excel boekhoudprogramma is geheel gratis te downloaden op zelfboekhouden.com. Het Excel boekhoudprogramma hoeft niet aangeschaft te worden en er is geen maandelijks abonnement. Nadat je het gratis Excel boekhoudprogramma hebt gedownload kun je direct beginnen met boekhouden.

Heb Excel kennis nodig voor ons Excel boekhoudprogramma?

Er is geen Excel kennis nodig voor ons Excel boekhoudprogramma. Nadat je het Excel boekhoudprogramma hebt gedownload en op je computer hebt opgeslagen kun je gelijk beginnen met boekhouden. Ons gratis Excel boekhoudprogramma is zeer gebruiksvriendelijk.

Kun je ook facturen maken met ons Excel boekhoudprogramma?

Met ons Excel boekhoudprogramma kun je facturen maken en in PDF opslaan en versturen. De facturen voldoen aan alle vereisten van de Belastingdienst. Daarnaast kun je op eenvoudige wijze behouden welke facturen nog niet betaald zijn door de klant.

Kun je de aangifte BTW maken met ons Excel boekhoudprogramma?

Met ons Excel boekhoudprogramma kun je op zeer eenvoudige wijze de BTW aangifte maken. De BTW op de inkoop- en verkoopfacturen wordt overzichtelijk bijgehouden. Ons gratis Excel boekhoudprogramma voldoet aan alle vereisten van de Belastingdienst.

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een excel boekhoudprogramma?

Om met een Excel boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. We geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het Excel boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Online Boekhoudprogramma ZZP – De Beste ZZP Tools Vergelijken

Zeker weten dat je het beste ZZP online boekhoudprogramma kiest? Ik kan met zekerheid zeggen dat dit jouw beste opties zijn.

Gratis en Eenvoudig Factuur Maken

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis boekhouden als startende ZZP'er?