eBoekhouden review

Eerlijk en onafhankelijke review met ervaringen

e-boekhouden logo

Ik zie opvallend veel eBoekhouden reviews voorbijkomen waarvan maar een klein deel zich echt durft te richten op de kernfuncties van het boekhoudprogramma. Veel van wat eBoekhouden aanbiedt, is namelijk ook bij andere programma’s te vinden. Het is naar mijn mening dan ook een stuk interessanter de functies van eBoekhouden nader te onderzoeken en de relevantie van deze functies voor de gemiddelde ondernemer. Hierbij deze eBoekhouden review.

Wat opvalt, is dat eBoekhouden zich hoofdzakelijk richt op kleinere ondernemers. Dat terwijl de boekhoudsoftware ook geschikt is voor verenigingen, ecommerce, MKB’ers en freelancers. Zelfs accountants en boekhouders zouden van het programma gebruik maken. In mijn eBoekhouden review, test ik of dit realistisch is.

Omdat je van eBoekhouden ervaringen mag verwachten dat ze zich exclusief op de functies richten, bespreek ik op deze pagina de belangrijkste functies van eBoekhouden. Deze functies dienen jou te helpen jouw boekhouding zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen. Dat wil zeggen dat gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit voorop dient te staan.

Wil je e-Boekhouden gratis uitproberen?

Via Zelfboekhouden.com kun je e-Boekhouden gratis uitproberen. Met de onderstaande knop krijg je automatisch de kortingscode om e-Boekhouden.nl geheel gratis uit te proberen.

Verder, bespreek ik de overzichtelijkheid van eBoekhouden, de klantenservice en veiligheid. Want je wilt wel dat als je jouw boekhouding in de cloud opslaat, het achter slot en grendel is. Benieuwd naar de rest van mijn review? Lees dan snel verder om alles over eBoekhouden te weten te komen!

Inhoudsopgave

Uitleg eBoekhouden

De letter ‘e’ is niet zonder reden terug te vinden in de naam van eBoekhouden. De ‘e’ staat namelijk voor online, waarmee wordt aangegeven dat de software van eBoekhouden volledig online draait.

De software en jouw gegevens worden online uitgevoerd en opgeslagen. Hierdoor heb jij overal en altijd toegang tot je gegevens en is de kans op gegevensverlies nihil. Tevens is de beveiliging van moderne cloudsystemen aanzienlijk hoger dan een klassieke harde schijf. eBoekhouden is dan ook aangesloten bij een keurmerk dat alleen gegeven wordt wanneer een bedrijf met de laatste beveiligingsstandaarden werkt.

Met eBoekhouden kunnen ondernemers, van zelfstandigen tot een DGA, hun complete administratie verzorgen. Om eBoekhouden onder de knie te krijgen, kunnen zij een van de vele videotrainingen volgen. In deze e-boekhouden cursus worden de verschillende omgevingen uitgelegd. Per onderdeel is een compleet eigen omgeving gecreëerd die is aangepast op jouw bedrijfsvorm.

Behalve dat je meer over de verschillende omgevingen te weten komt, leer je ook van alles over de functies. En functies heeft het systeem genoeg. Van bankkoppelingen tot modules die op-maat zijn ontworpen voor specifieke bedrijfsvormen. Daarbij worden met enige regelmaat nieuwe functies uitgerold. Hier zijn natuurlijk ook weer handleidingen en de e-boekhouden cursus voor te vinden.

Bij dit alles moet worden opgemerkt dat het systeem uiteindelijk het meest geschikt is om de basale functies van het boekhouden uit te voeren. Dat wil zeggen dat je moeiteloos zaken kunt regelen als het versturen en ontvangen van facturen, btw-aangifte en inkomstenbelasting indienen.

Wil je meer te weten komen over de specifieke functionaliteiten van e-Boekhouden? Dan is het wel zo prettig als we samen dieper ingaan op de belangrijkste functies van e-Boekhouden. Het boekhoudprogramma is namelijk continu bezig met het doorontwikkelen van de verschillende functies. Door te begrijpen wat je precies met deze functies kunt doen, weet je meteen of e-Boekhouden iets voor jou is.

Factuur sturen

Een van de oogappels van e-Boekhouden is de facturatiemodule. Factureren is een onmisbare functie in een boekhoudprogramma. Doordat je de functie mogelijk dagelijks gebruikt, wil je dat het perfect werkt. En gelukkig is dat bij e-Boekhouden het geval.

Dat heeft onder andere te maken met de wijze waarop factureren is ingericht. Je kunt binnen enkele seconden een factuur maken. Dit in je eigen huisstijl met het logo en de kleuren die bij je bedrijf passen.

Vanuit e-Boekhouden kun je vervolgens de factuur gemakkelijk naar de ontvanger sturen. Het enige wat nodig is, is een e-mailadres. Voor een kleine meerprijs is het ook mogelijk de factuur fysiek te sturen.

Als je een digitale factuur stuurt, wat tegenwoordig de norm is, kun je het nog makkelijker voor jezelf maken. Je kunt namelijk met je factuur ook een iDeal-betaallink meesturen. Hierdoor kunnen je klanten veilig en direct in hun eigen internetbankieren omgeving de betaling voldoen. Incasseer je liever automatisch? Dan activeer je gewoon de automatische incasso.

Offerte sturen

Je wilt zonder twijfel af en toe een offerte kunnen stukken. Hopelijk net zo vaak als facturen. Dat is pas echt een teken dat je bedrijf op stoom is. Toch krijgt de offerte-module bij e-Boekhouden net wat minder aandacht dan de facturatie-module. Je kunt weliswaar gemakkelijk een offerte in elkaar zetten. Ook weer in je eigen huisstijl. Toch voelt het wat minder soepel aan dan dat je ervan zou hopen.

Het is meer dan voldoende om een offerte mee te maken en uit te sturen. Of het ook genoeg is om de echte power user te bedienen? Dat is maar de vraag.

Een positieve noot aan de facturatiemodule is dat je de voortgang van iedere offerte nauwgezet kunt bijhouden. Als de factuur goedgekeurd is, heb je met een paar klikken op de knop er een factuur van gemaakt. Nog geen reactie? Dan zie je dat ook in je boekhoudsysteem staan.

Relatiebeheer

Een functie die je niet snel in e-Boekhouden zou verwachten, is toch echt aanwezig: relatiebeheer. Het is duidelijk dat er veel tijd geïnvesteerd wordt in het verbeteren van het boekhoudprogramma. Dat er dan ook nog eens ontwikkeld wordt aan projectmanagementachtige functies, laat zien dat e-Boekhouden geen kleine speler meer is.

Relatiebeheer past normaal perfect in het plaatje projectmanagement thuis. In de huidige set-up binnen e-Boekhouden, kun je met relatiebeheer je boekhouding en projectmanagement samenbrengen.

Zo kun je;

 • bedrijven opzoeken in de KvK database
 • mailings versturen
 • variabele velden aanmaken
 • bestaande klanten en adressen uit andere tools importeren

Kortom, een veelzijdige functie waar je in de praktijk ook echt wat aan hebt.

Urenregistratie? Zelfs dat is met e-Boekhouden mogelijk

Onder freelancers en zzp-ers is e-Boekhouden zeer populair. Dat heeft de boekhoudsoftware onder andere te danken aan de populaire functie urenregistratie. Uren registreren met e-Boekhouden is volgens velen makkelijker dan met een van de (vele) alternatieven.

Dat is ontstaan doordat e-Boekhouden vanuit de gebruiker gedacht heeft. Wie zullen straks onze urenregistratie tool gebruiken? Op welke manier en wat kunnen we doen om de gebruikservaring zo goed mogelijk te maken?

Daar wisten de ontwikkelaars van e-Boekhouden kennelijk het juiste antwoord op. Gezien de huidige set-up en ervaringen van gebruikers, mag e-Boekhouden niet klagen over het ontvangst. Met duizenden gebruikers die alleen e-Boekhouden voor de urenregistratie gebruiken, kunnen we concluderen dat de urenregistratie module een succes is.

Koppelen met een webshop

Wist jij dat als je een webshop hebt, jij het systeem van je webshop kunt koppelen met een boekhoudprogramma? En dat je daardoor al je facturen rechtstreeks naar je boekhouding kunt sturen?

Waarschijnlijk tot nu niet. Er zijn maar weinig mensen die op de hoogte zijn van de koppelingen die al tussen boekhoudsystemen en webshops bestaan. e-Boekhouden is een van de boekhoudprogramma’s die je met je webshop kunt koppelen. WordPress, Magento, OpenCart: het zijn slechts enkele voorbeelden van platformen waar je jouw boekhoudsoftware mee kunt koppelen!

Op deze koppelingen kan je bij eBoekhouden rekenen

Tegenwoordig is een select aantal API-koppelingen in staat om een programma sterker dan de concurrentie te maken. Bij eBoekhouden is een groot overzicht van API-koppelingen beschikbaar, waardoor veel van het boekhoudkundige werk geautomatiseerd kan worden.

Een van de handigste koppelingen, is wat mij betreft de koppeling met het Kamer van Koophandel register. Deze koppeling stelt jou in staat om ieder contactpersoon direct met de juiste KvK gegevens te koppelen. Hierdoor heb je meteen de juiste factuurgegevens bij het juiste bedrijf te pakken. Ook is het een handige controle of een bedrijf wel bij de KvK geregistreerd staat.

Daarnaast is het mogelijk eBoekhouden te koppelen met jouw bankrekening, mits je een bankrekening hebt bij BunQ, Rabobank, ABN AMRO, ING of Knab. Wees niet bang, eBoekhouden kan nooit inzicht krijgen in alle informatie van jouw bank. Maar zij kunnen je wel vertellen welke betalingen er zijn binnengekomen en of deze betalingen niet toevallig iets te maken hebben met jouw ontvangen of verzonden facturen. Met deze koppeling houdt eBoekhouden een oogje in het zeil en hoef jij niet iedere factuur handmatig te controleren. Kan jij je nog beseffen dat een boekhouder handmatig iedere betaling nakeek?

Als je niet je bankgegevens direct wilt koppelen, kan je ook een uitdraai maken van je bankafschrijvingen en deze in het boekhoudprogramma van eBoekhouden importeren. Voor deze eBoekhouden review is dat precies wat ik heb gedaan. Ik exporteerde mijn afschrijvingen uit mijn ING-rekening, importeerde de gegevens in eBoekhouden en ik kon direct zien welke facturen wel voldaan zijn en welke niet.

eboekhouden review schoolbord

Een eigen app, voor iOS en Android

Waar je ook bent checken hoe je bedrijf er precies voor staat. Met de e-Boekhouden app kan het. En je kunt ‘m ook nog eens downloaden voor jouw iPhone of Android-toestel. Bij eBoekhouden is gekozen om de boekhoudsoftware zo toegankelijk mogelijk te maken. Als ondernemer wil je overal en altijd kunnen weten wat de stand van zaken is. Welke facturen staan nog open? Hoeveel kosten maak ik deze maand? Welke facturen had ik vorig jaar rond deze tijd?

Het zijn allemaal vragen die een stuk makkelijker beantwoord kunnen worden als je met een handomdraai in een smartphone app kunt kijken waar deze informatie beschikbaar is. In de e-Boekhouden app is dat het geval.

Daarbij is het tevens mogelijk bonnetjes direct in te scannen en naar je digitale boekhouder te storen. Bij het inscannen van het bonnetje wordt direct herkend wat de kosten zijn en waar het bonnetje geplaatst moet worden.

Perfect voor kleine ondernemers

Tijdens mijn eigen onderzoek voor de eBoekhouden review kwam ik keer op keer terug op dezelfde conclusie: eBoekhouden is vooral perfect voor de zelfstandige ondernemer. Echt alles wat je als zelfstandige ondernemer nodig hebt, is te vinden in de online software van e-Boekhouden ZZP. Als je startende ondernemer bent kan je namelijk 15 maanden lang gratis de online boekhoudsoftware van e-Boekhouden ZZP uitproberen. Dit is inclusief de smartphone app.

Voor kleinere ondernemers is het vaak nog realistisch om snel wat facturen in te willen zien. Als je eenmaal meerdere werknemers hebt, heb je al snel iemand in dienst die dit voor jou doet. Ook zijn er dermate veel facturen dat het niet realistisch is om deze taak op je te nemen. En dan is de hele toegevoegde waarde van een eBoekhouden weg.

Een voordeel dat ik bijna vergeten was te vermelden in deze review, is dat eBoekhouden geen extra kosten voor extra gebruikers rekent. Dat is opvallend, want iedere concurrent van het bedrijf doet dat namelijk wel. Je bent al snel tientallen euro’s per maand meer kwijt als je bij een concurrent gebruikers toevoegt. Hierdoor is dit programma ook uitermate geschikt als jouw bedrijf nog aan het groeien is.

Ten slotte is de mailfunctie voor veel ondernemers een perfecte toevoeging aan dit al uitgebreide programma. Als je een email met een factuur ontvangt (of verstuurt), kan je jouw persoonlijke eBoekhouden e-mailadres aan de bcc toevoegen. Vervolgens ontvangt jouw persoonlijke eBoekhouden mailbox de factuur ook, waarna het deze factuur automatisch in jouw boekhouding opneemt. Geweldige innovatie toch?

Naast voordelen, zijn er ook nadelen

Een boekhoudprogramma zoals eBoekhouden kan met haar tientallen functies veel tijd kosten om te leren. Alhoewel hier dus de verschillende trainingsvideo’s voor beschikbaar zijn, ben je al snel uren kwijt aan het bekijken van deze video’s. Wanneer je weinig tijd hebt en direct wilt beginnen met je boekhouding is eBoekhouden dus een tijdrovende bezigheid.

Buitenlandse ondernemers zullen ervaren dat veel van de functies een andere invulling krijgen wanneer zij met eBoekhouden werken. Diverse koppelingen functioneren niet met buitenlandse rekeningen, waardoor juist de meest interessante koppelingen niet mogelijk zijn.

Ten slotte is de structuur waar de facturatiemodule op gebouwd is niet ideaal. Wanneer je gegevens invult in een factuur, wil je idealiter dat ergens anders deze gegevens live mee veranderen. In het geval van eBoekhouden is dit helaas niet het geval. Dit kan natuurlijk beter en verwachten we dan ook ergens de komende jaren te zien.

Tarieven en kosten van eBoekhouden

Het grootste voordeel van eBoekhouden is de prijs. Als je net begint met ondernemen kan je maar liefst 1.5 jaar gratis en vrijblijvend van eBoekhouden gebruik maken. Daarna hoef je niet de buidel te trekken, want je bent slechts enkele euro’s per maand aan het basis boekhoudpakket kwijt. Voor het e-boekhouden abonnement vanaf € 9,95 per maand kan jij gebruik maken van eBoekhouden tot 20 facturen per maand. Mocht je alle functies van het boekhoudprogramma willen gebruiken, kom je uit op een kostenplaatje van € 14,95 per maand.

Positief oordeel van deze eBoekhouden review

eBoekhouden review

Ik heb mij in deze review over eBoekhouden veelvuldig positief over het boekhoudprogramma uitgelaten. Er zijn weliswaar wat kleine minpuntjes waar het bedrijf zich zonder twijfel spoedig in zal kunnen verbeteren. Nu en dan is eBoekhouden een uitstekend boekhoudprogramma voor de ondernemer met minder dan vijf werknemers. Doen dus!

Lees ook de andere review artikelen:

e-boekhouden logo

eBoekhouden gratis proberen!

 • 1,5 gratis voor starters
 • Boekhouden en factureren in 1
 • Inclusief boekhoud app
 • Met gratis voorbeeld boekhouding
Klik hier voor meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is e-boekhouden boekhoudsoftware?

e-Boukhouden is een online boekhoudprogramma geschikt voor zowel kleine als grotere ondernemers. Doordat de software in de cloud wordt bewaard kun je vanaf iedere locatie met een internetverbinding bij je boekhouding. Met het praktische dashboard heb je te allen tijde inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om offertes en facturen te maken.

Voordelen:

1. Met een internetverbinding kun je vanaf iedere locatie bij je boekhouding
2. Altijd inzicht in je cijfers
3. Updates worden automatisch doorgevoerd
4. De administratie is makkelijk in te richten met een voorbeeld boekhouding
5. Koppeling mogelijk met je bankrekening, kassasysteem of CRM.

Nadelen:

1. Je zit vast aan een abonnement voor het gebruik van de software
2. De boekhouding wordt in de cloud bewaard op een externe server
3. De administratie staat niet op je computer opgeslagen

Benieuwd naar e-Boekhouden.nl? Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de kosten van e-boekhouden?

Voor startende ondernemers is e-Boekhouden 1,5 jaar gratis. In deze proefperiode kun je alle functies van het e-Boekhouden boekhoudprogramma gebruiken. Vervolgens kun je vanaf € 9,95 per maand al gebruik maken van het programma. De meeste ondernemers kiezen voor het pakket van € 14,95 waarmee alle belangrijke functies beschikbaar zijn.

Wil je e-Boekhouden.nl ook uitproberen? Klik hier voor een gratis proefaccount

Is e-Boekhouden makkelijk te leren?

e-Boekhouden is een zeer eenvoudig boekhoudprogramma. De basisfuncties en rapportages zijn zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast is het maken van een factuur een fluitje van een cent.
Er zijn diverse trainingsvideo’s beschikbaar waarin stap voor stap de functies worden uitgelegd. Middels een voorbeeld boekhouding kun je heel eenvoudig je administratie inrichten.

Benieuwd naar e-Boekhouden.nl? Klik hier voor meer informatie

Voor welke bedrijfstypes is e-Boekhouden geschikt?

e-Boekhouden is geschikt voor bijna alle bedrijfstypes. Het instappakket is bedoeld voor ZZP’ers en eenmanszaken zonder personeel. Er is ook een pakket voor bijvoorbeeld een VOF waarbij de functionaliteiten zijn uitgebreid. Het premium pakket bevat zeer uitgebreide functionaliteiten gericht op een BV met personeel.

Wil je e-Boekhouden.nl ook uitproberen? Klik hier voor meer informatie

7 reacties op “eBoekhouden review

 1. Ik heb vanwege de soort ZZP onderneming het meeste te maken met de invoer van bonnetjes , voor zover ik kan zien is er sprake van een fee of vergoeding , per ingevoerd bonnetje , omdat het bij mij algauw om een paar honderd verschillende bonnetjes per maand gaat , is dat een duur grapje , elk bonnetje wordt volgens mij als 1 rekening gezien , is er een afkoop vergoeding mogelijk voor zzp’ers met veel bonnetjes?

  1. Het fenomeen bonnetjes en de kosten daarvoor binnen een bepaald boekhoudprogramma , wordt haast nooit meegenomen in reviews , daar kom je vaak pas achter na zelf aktief gebruik.

  2. Hi Eddy, bij diverse boekhoudprogramma’s wordt inderdaad een vergoeding gerekend per bonnetje met de Scan & herken functie. Veel ZZP’ers lopen er net als jou tegenaan dat er veel maandelijkse bonnetjes zijn te verwerken in de boekhouding. Met e-Boekhouden kun je voor €14,50 per maand onbeperkt facturen en bonnetjes verwerken. Hiermee is je probleem opgelost.

 2. Dit is wel een erg positieve review van e-boekhouden, na enige jaren ervaring zie ik toch wel wat grote nadelen.

  Eén van de gebreken aan e-boekhouden is de afronding van de BTW-bedragen. Dit mag door de belastingdienst ten gunste van jezelf worden afgerond. E-boekhouden rond het af zoals we op school geleerd hebben (dus 0,49 naar 0 en 0,50 naar 1). Daardoor betaal je soms een paar euro teveel BTW per kwartaal… (dat kun je met de hand aanpassen, maar dat is zo omslachtig dat dat de moeite niet waard is)
  Dat is opzich niet het probleem, want de bedragen zijn laag. Maar ik heb dat meerdere malen aangegeven, maar men wil dit niet aanpassen. Dat is jammer, want een boekhoudpakket zou toch ten gunste van de ondernemer moeten rekenen lijkt me…

  Daarnaast worden niet alle transacties vanuit de bank altijd ingeladen in e-boekhouden. Dat merk je doordat het banksaldo in e-boekhouden niet klopt met het banksaldo bij de bank (meestal check je dat pas aan het einde van het kwartaal).
  Ik had verwacht dat ze dit monitoren en dan een bericht naar de klant sturen om aan te geven dat er een probleem met de koppeling geweest is en of ik zelf de transacties wil controleren.

  Beide punten vind ik erg slordig van e-boekhouden.

  1. Hoi Gerben, bedankt voor je reactie.

   Het klopt inderdaad dat de BTW-bedragen niet optimaal worden afgerond. Zelf gebruik ik e-Boekhouden.nl ruim 2 jaar en heb mij dit niet gerealiseerd. Het zou mooi zijn als e-Boekhouden dit oppakt. Overigens is het zo dat de andere grotere boekhoudpakketten de afronding op dezelfde methode verwerken.

   Ik heb een bankkoppeling met de KNAB bank. Deze boekhoudkoppeling loopt goed. Alle transactie worden dagelijks automatisch ingelezen. Wellicht gaat dit met andere banken niet goed. Ik heb dit niet getest.

   Als ik naar de gebruiksvriendelijkheid en de slimme functies kijk van e-Boekhouden ben ik zeer tevreden. Helemaal als ik naar de prijs van het abonnement kijk geef ik e-Boekhouden minimaal een 8.

   Met welk cijfer waardeer jij e-Boekhouden?

   1. Hoi Mark,
    Bedankt voor je reactie, het verbaast me dat andere boekhoudpakketten dat ook op die manier afronden.
    Iedere ondernemer die de boekhouding in Excel doet heeft dan bij iedere btw-aangifte al een paar euro winst te pakken 😉

    Wat gebruikersgemak en prijs/kwaliteitverhouding aangaat blijf ik voorlopig eBoekhouden gebruiken inderdaad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je e-Boekhouden gratis uitproberen?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten