e-Boekhouden.nl is al jarenlang een gewilde keuze onder startende ZZP’ers. Het is een goede optie voor nieuwe en kleine ondernemingen, dankzij de betaalbaarheid van de software en de mogelijkheid om samen te werken met je financieel adviseur. Met een uitstekende beoordeling op Trustpilot en een interface die erg makkelijk te begrijpen is, zou je een hogere prijs verwachten. e-Boekhouden.nl is echter heel betaalbaar. Voor grotere bedrijven en het MKB raad ik Exact aan, maar als je op zoek bent naar een goedkope oplossing met een groot aantal functies, dan blijft e-Boekhouden.nl een van mijn persoonlijke favorieten.
Voor- en nadelen
Pluspunten e-Boekhouden.nl
-
Intuïtieve software met een groot aantal functies, waaronder een uren- en kilometerregistratie
-
De kosten zijn op basis van gebruik, met inbegrip van een onbeperkt aantal gebruikers ongeacht het pakket
-
Meerdere contactmogelijkheden en telefonische hulp is beschikbaar
-
Een erkende partner van de Nederlandse Belastingdienst, met een directe koppeling voor het doen van BTW-aangiften
-
Gratis abonnement van 15 maanden voor startende ondernemers, zonder beperkingen op het gebied van functionaliteiten
Minpunten e-Boekhouden.nl
-
Facturatie via Peppol is niet mogelijk
-
Bij meer dan 240 boekingen per jaar kom je automatisch terecht in het duurdere pakket en betaal je apart voor boekhouden en facturatie
-
Credits voor Mail en Herken dienen apart te worden aangeschaft en zijn alleen te koop in de vorm van bundels
-
Het beheren van projecten is alleen mogelijk via een koppeling, bijvoorbeeld met programma’s als Simplicate en Teamleader
-
Het koppelen van je bankrekening kost extra
Expert score
Prijs / kwaliteit |
5 |
Slimme functies |
5 |
Gebruiksgemak |
4,5 |
Hoe is de e-Boekhouden software getest?
Om deze review te maken heb ik het programma een ruime periode uitgetest, waarbij alle functies aan bod zijn gekomen. Dit is de beste manier om erachter te komen of er mogelijkheden ontbreken, hoe het zit met de gebruiksvriendelijkheid en of de klantenservice daadwerkelijk hulpvaardig is.
Vervolgens heb ik dit alles vergeleken met de kosten, om te bepalen of de software een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Het eigenhandig testen van software is de enige manier om een eerlijk oordeel te vellen, waarbij ook onderstaande voor- en nadelen naar voren komen.
Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.
Hoeveel kost e-Boekhouden.nl?
Hoewel met name de prijs-kwaliteitverhouding van belang is, belicht ik toch eerst even kort de kosten. e-Boekhouden hanteert twee pakketten en het ZZP pakket kost €9,95 per maand. Het duurdere pakket is af te nemen met of zonder facturatiemodule en hier kom je automatisch in terecht als je meer dan 240 boekingen per boekjaar hebt. Starters kunnen gratis gebruikmaken van de volledige set aan functies, 15 maanden lang vanaf de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Extra kosten die optioneel zijn, hebben te maken met Mail & Herken, plus de automatische bankkoppeling. Later in deze review komen de exacte kosten aan bod.
In deze review test ik zowel de boekhoud- als facturatie software, aangezien dit de meest optimale manier is om je administratie op orde te brengen. Deze review is dus geschikt als je erover denkt om het ZZP maar ook het starterspakket af te nemen. Waarbij ik alle belangrijke functies test, van facturatie tot het doen van de belastingaangiften.
Belangrijkste punten van e-Boekhouden.nl beoordeeld
Beoordeelde onderdelen | Conclusie | Expert score |
---|---|---|
Functionaliteiten | Alle belangrijke functies zijn aanwezig, plus handige extra’s zoals het registreren van uren en kilometers door meerdere gebruikers | 5 van de 5 sterren |
Gebruiksgemak | Eenvoudig in gebruik en de software vereist vrijwel geen boekhoudkennis. De interface kan echter een tikje moderner. Vooral de scan & herken functie werkt matig | 4.5 van de 5 sterren |
Mobiele app | Beschikbaar voor iOS en Android. Compleet en makkelijk in gebruik. | 5 van de 5 sterren |
Schaalbaarheid | e-Boekhouden kan meegroeien met je organisatie, maar de software is echter minder geschikt voor grote MKB-bedrijven | 4,5 van de 5 sterren |
Koppelingen | Er zijn veel koppelingen beschikbaar in diverse categorieën, van bankkoppelingen tot die met externe software applicaties | 5 van de 5 sterren |
Support | Alle pakketten zijn inclusief e-mail en telefonische ondersteuning. Het enige dat ontbreekt is een live chat | 4.5 van de 5 sterren |
Prijs | Een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, zonder verborgen of hoge extra kosten | 5 van de 5 sterren |
Expert score | Uitstekend | 4.8 |
Starten met e-Boekhouden
e-Boekhouden biedt een gratis online proefabonnement aan van 14 dagen zonder betaalverplichtingen. Een goede manier om met de software kennis te maken en de functies te testen. Het maken van een account is eenvoudig en zonder een betaalverplichting.
Na het inloggen kom je op het basis dashboard terecht, waar je suggesties vindt die je verder kunnen helpen. Het ontbrak me echter wel aan een dashboardoverzicht, waarin je belangrijke gegevens kunt zien, zoals overzichten van openstaande facturen, het geschatte BTW-bedrag van de bijbehorende periode en dergelijke. Iets dat ik gewend ben van andere aanbieders, waaronder bijvoorbeeld Moneybird. Een pluspunt van de e-Boekhouden interface is de menu-opbouw. Bovenin vind je het hoofdmenu met de meest gebruikte opties: boekhouden, factureren, relaties, uren, beheer en support. Het linker menu verandert op basis van het geselecteerde menu-item. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht van alle mogelijkheden. De termen die worden gebruikt zijn simpel en ook goed te begrijpen zonder boekhoudkennis.
Functies e-Boekhouden
Hoewel de functionaliteiten per boekhoudaanbieder verschillen, zijn er een aantal basisopties die onmisbaar zijn voor het online bijhouden van de zakelijke administratie. Dit zijn:
- Automatische bankkoppeling
- Facturen en offertes
- Inkoopfacturen, inclusief herkensoftware
- Belastingaangiften
- Rapportages en inzichten
- Mobiele app
Transacties automatisch verwerken
Laat ik beginnen met het verwerken van transacties. Dit doe je door het koppelen van je bankrekening. In het begin is het even zoeken naar specifieke handelingen, die je niet iedere keer nodig hebt. Dit geldt dus ook voor de automatische bankkoppeling, die te vinden is onder “inrichting” en vervolgens “beheer”.
Via het support gedeelte binnen de online omgeving, is het overigens heel eenvoudig om iets op te zoeken. Naast het toevoegen van een accountant en het aan- en uitzetten van functies, kun je hier ook (bank)koppelingen maken.
e-Boekhouden biedt een realtime koppeling aan voor bunq, een automatische koppeling voor Rabobank, ABN AMRO en Triodos. Op de site vind je handleidingen die dit proces precies uitleggen.
Regelen van betalingen
De e-Boekhouden facturatiemodule maakt het mogelijk om onbeperkt te factureren. Het maken van een verkoopfactuur is simpel. Je hebt de keuze uit een basis interface en een uitgebreide editor met meer opties. Onder het kopje “producten/diensten” vind je de mogelijkheid om zelf eenheden te creëren, overzichten te importeren en groepen aan te maken. Met name als je regelmatig uitgebreide facturen maakt, komt dit erg van pas.
Het factuurnummer wordt automatisch ingevuld, maar kan indien gewenst handmatig worden gewijzigd. Overige opties die ik zelf erg handig vind zijn: het toevoegen van een factuurtekst onderaan de factuur, het direct incasseren van een betaling (via een incassobestand) en de mogelijkheid om de factuur wel of niet meteen in de boekhouding te verwerken.
Het opmaken van facturen gaat via een factuursjabloon. Dit doe je dus niet tijdens het maken van de factuur zelf. Het voordeel is dat je meerdere sjablonen kunt creëren, bijvoorbeeld voor de facturatie van meerdere handelsnamen. Het was eventjes zoeken, maar deze optie vind je onder het kopje “beheer” in het hoofdmenu. Ik raad aan om voor eenvoudig te kiezen, zodat je meteen de vormgeving naar wens kunt aanpassen, waaronder het toevoegen van een logo. Bij de geavanceerde optie, krijg je te maken met het uploaden van een RTF-bestand.
Alle facturen komen terecht in het overzicht en kunnen indien gewenst worden geprint en gemaild. Als je bij het maken van de factuur ervoor kiest om de factuur per post of mail te versturen, kom deze direct in het mail- of printoverzicht te staan. Naast reguliere facturen zijn ook periodieke facturen een mogelijkheid
Verwerken van kostenposten
Of je nu van plan bent om de administratie grotendeels zelf te doen of in samenwerking met een boekhouder, een onderdeel dat altijd veel tijd kost is het boeken van onkosten en het matchen ervan aan bijbehorende inkoopfacturen. Via “boekhouden” en “afschrift/bonnetjes” is het mogelijk om mutaties toe te voegen. Hier wordt het ietwat ingewikkelder, helemaal in vergelijking met bijvoorbeeld de methode van Rompslomp.
De soort boeking moet namelijk direct compleet worden ingevuld, inclusief een tegenrekening die de soort uitgave aanduidt. Om een document of bonnetje aan de uitgave te boeken moet je dus eerst naar het digitale archief gaan, om deze vervolgens handmatig aan de juiste mutatie te koppelen.
Dit is een goed voorbeeld van de ietwat ouderwetse interface van e-Boekhouden, aangezien veel concurrerende software aanbieders werken met geavanceerde herkenningstechnologien.
Ondanks het feit dat alle mogelijke opties voor het verwerken van losse bonnen en documenten beschikbaar zijn, is het de manier waarop die naar mijn mening wat te wensen over laat, evenals de matige OCR-herkenning.
Via de app werkt mail/scan & herken iets gebruiksvriendelijker, waarbij je via het dashboard een foto kunt maken of uploaden. Je kunt het bestand bijsnijden en uploaden naar hetzelfde digitale archief, inclusief de optie om bestanden te herkennen.
Aangiften online regelen
Het indienen van de BTW-aangifte met e-Boekhouden is erg eenvoudig, omdat alle gegevens uit de administratie automatisch worden klaargezet. Het enige dat je hoeft te doen is het controleren van de gegevens en eventueel de voorgestelde gegevens aanpassen.
Je verstuurt de aangifte gewoon via de software, na het invoeren van je OB-nummer. Dit is in feite hetzelfde als je BTW-nummer, maar zonder de landcode.
Het fijne van e-Boekhouden is dat je de voorgestelde aangifte kunt aanpassen, terwijl de gegevens van het kwartaal ernaast staan. Dit dubbele overzicht maakt het erg eenvoudig om aanpassingen te doen.
Naast de BTW-aangifte, kun je ook de ICP aangifte regelen en e-Boekhouden biedt een duidelijk overzicht voor het bekijken van alle verzonden aangiften. Je kunt aangiften ook direct betalen via iDEAL, waardoor je niet van applicatie hoeft te wisselen.
Hoewel de aangifte inkomstenbelasting in feite een persoonlijke aangifte is, kun je wel de gegevens uit de software halen voor het indienen ervan. Je vindt dit onder het tabje “winst en verlies”, waarbij het essentieel is dat je het boekjaar eerst afsluit.
De financiële stand van zaken
Een van de grote pluspunten van boekhoudsoftware en iets waar e-Boekhouden perfect voor is, is het verkrijgen van overzicht in de financiële kant van je onderneming. De overzichten van e-Boekhouden zijn duidelijk en uitgebreid, al ontbreekt het hier en daar aan visuele elementen. De mogelijkheden zijn echter groot, waarbij je kunt kiezen uit zelf samen te stellen rapporten en standaard overzichten.
Bij “overige” vind je veel handige standaard inzichten, waaronder een overzicht van de actuele stand van zaken. Iets dat naar mijn mening het dashboard had mogen zijn, omdat het veel data op een overzichtelijke manier laat zien.
De mobiele app
Als moderne ondernemer kun je niet meer zonder een mobiele app. Gelukkig heeft e-Boekhouden een app, die beschikbaar is voor iOS en Android. Het downloaden en installeren is eenvoudig en snel waarbij je na het inloggen met je huidige gebruikersnaam en wachtwoord een eigen pincode aanmaakt. Handig als je werkt met meer gebruikers onder dezelfde account en inloggen met biometrie is ook mogelijk.
Hoewel het design van de app niet helemaal overeenkomt met de webversie van de software, is het gebruiksgemak optimaal. Zoals al eerder aangegeven, werken sommige functies zelfs beter via de app. De mogelijkheden zijn identiek aan de online software en de app is dus ideaal voor ondernemers “on the go”.
Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers
Na het testen van de kernfuncties is het eenvoudig om een oordeel te vellen over de algehele gebruiksvriendelijkheid van de software. Het gebruiksgemak van e-Boekhouden is over het algemeen erg prettig en je kunt direct aan de slag met het bijhouden van de zakelijke administratie. Specifieke handelingen kosten soms wat meer moeite en de mate van automatisering kan wat beter, met name als je het met een duurdere optie als Exact vergelijkt. Toch zijn alle functies aanwezig en waren er geen die ik heb gemist.
Het eenvoudige gebruik van de software komt ook duidelijk naar voren bij onafhankelijke reviews van gebruikers. Het is helder dat e-Boekhouden een goede manier heeft gevonden om een grote hoeveelheid aan data op een overzichtelijke manier te presenteren. “Makkelijk programma”, “Goed en prettig systeem” en “Eenvoudig te gebruiken” zijn allemaal titels van gebruikersrecensies (waar ik later nog verder op inga).
Persoonlijke ervaring met de klantenservice
Met een kwalitatieve klantenservice weet e-Boekhouden zich onder andere te onderscheiden van concurrenten. Mijn ervaring is dat je kunt vertrouwen op de geboden service en je hebt de keuze uit meerdere contactmogelijkheden.
Hoewel het ontbreekt aan een live chat, kun je het team van e-Boekhouden bereiken per e-mail, online contactformulier en via telefonische ondersteuning. Dit laatste is zeker een pluspunt, aangezien lang niet alle aanbieders tegenwoordig nog deze vorm van contact aanbieden. Het geduld van de medewerkers en het feit dat je snel wordt geholpen, is iets dat je ook terugleest in recente ervaringen van gebruikers.
e-Boekhouden beschikt over een uitgebreid kenniscentrum. Want naast de drie manieren om persoonlijk te worden geholpen, is er de mogelijkheid om zelf informatie op te zoeken. Denk hierbij aan informatieve artikelen, handleidingen en video tutorials die je helpen wegwijs te worden door de software. Het enige nadeel dat ik heb ondervonden is dat niet alle trefwoorden even goed worden gevonden. Iets dat makkelijk te omzeilen is door even een relevant zoekwoord in te tikken, zodat je alsnog bij de door jouw gewenste categorie terechtkomt.
Complete functielijst
- BTW overzicht
- BTW verlegd factureren
- Elektronische BTW aangifte, plus iDEAL-betaling
- Elektronische ICP aangifte
- Facturen en offertes in eigen huisstijl, inclusief betaalkoppeling
- Periodiek factureren / abonnementen
- Mail & herken / Scan & herken
- Betalingsherinneringen en incasso opdrachten
- Automatische bankkoppeling
- Mobiele app (iOS & Android)
- Vreemde valuta
- Debiteurenbeheer
- Product- & dienstbeheer
- Budgetten
- CRM systeem
- Urenregistratie
- Kilometerregistratie
- Voorraadbeheer
- Ledenadministratie, inclusief nieuwsbrieven
Is e-Boekhouden veilig online te gebruiken?
De beveiliging van e-Boekhouden is up to date. De onderneming maakt gebruik van de noodzakelijke maatregelen zoals HTTPS/SSL beveiliging, encryptie en is conform aan de AVG-wetgeving.
e-Boekhouden is tevens in het bezit van het “Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden”, wat betekent dat de software grondig is getest op onder andere de veiligheid. Het onafhankelijke onderzoeksbureau GBNED voert deze test uit en op alle aspecten scoorde e-Boekhouden met een goede of zelfs een uitstekende score. Deze samenwerking laat zien dat e-Boekhouden waarde hecht aan de financiële en persoonlijke gegevens van gebruikers.
Pakketten en kosten
Voor het kleine bedrag van nog geen tien euro per maand, is e-Boekhouden een van de goedkoopste aanbieders. Helemaal als je startende bent en je zelfs meer dan een jaar lang gratis gebruik kunt maken van alle mogelijkheden en een onbeperkt aantal gebruikers, waaronder het meekijken van je financieel adviseur.
Hieronder de prijzen per pakket, plus de extra kosten:
ZZP Pakket | €9,95 per maand | Inclusief facturatie module |
Standaard Pakket* | €14,50 per maand excl. facturatie module | €24 per maand incl. facturatie module |
Bankkoppeling | Gratis | Kosten per koppeling |
Mail & Herken Credits | Vanaf €0,09 per credit | Apart gefactureerd, credits verlopen niet na een maand |
Extra administratie | €5,95 per maand | – |
Specifieke mogelijkheden
e-Boekhouden is een van de weinige boekhoud- en facturatieoplossingen waarbij ook gedacht is aan verenigingen, stichtingen en andere soort ondernemingen die te maken hebben met een vast klantenbestand. Je kunt namelijk nieuwsbrief groepen aanmaken en nieuwsbrieven versturen, evenals het toevoegen van abonnementen en bijbehorende periodieke facturen. Iets dat ik niet vaak tegenkom bij overige boekhoudsoftware en dit kan een reden zijn om voor e-Boekhouden te kiezen.
Conclusie
e-Boekhouden blinkt uit op behoorlijk wat vlakken en ik ben erg onder de indruk van de software oplossing voor ZZP’ers. In vergelijking met andere aanbieders is het een van de uitgebreidste boekhoudprogramma’s, voor de beste prijs. Het gratis abonnement van 15 maanden voor starters is een geweldig aanbod, waarbij je ook daarna niet bang hoeft te zijn om de hoofdprijs te betalen. Het enige puntje van kritiek is de uitstraling van de software, die wat modernisering kan gebruiken. Dan gaat het vooral over visuele aanpassingen, want de software zelf werkt gewoon goed.
De boekhoudoplossing zal je als ZZP’er veel werk uit handen nemen en je helpen om behoorlijk wat kosten te besparen. Voor het MKB zijn er betere oplossingen, zoals Exact, al kom je in feite ook toe met de software van e-Boekhouden.
e-Boekhouden is een van de beste en veilige online oplossingen voor allerlei soorten kleine ondernemers met een beperkt budget. Het boekhoudprogramma is eenvoudig in gebruik, uitgebreid en te koppelen met andere apps. Het is prettig dat je bij dit bedrijf ook altijd op goede en klantvriendelijke ondersteuning kunt rekenen.
Expert score
Prijs / kwaliteit |
5 |
Slimme functies |
5 |
Gebruiksgemak |
4,5 |
Vergelijking alternatieve boekhoudsoftware voor ZZP’ers
Hoewel e-Boekhouden een zeer goede eindscore heeft, 4.8 van de 5 sterren, kan het zijn dat de software toch niet helemaal aansluit op jouw onderneming. Daarom heb ik de drie beste alternatieven , in de categorie ZZP/kleine bedrijven, hieronder op een rij gezet, met de bijbehorende belangrijkste eigenschappen en prijzen
Prijzen | e-Boekhouden.nl | DigiBTW | Moneybird | MoneyMonk |
---|---|---|---|---|
Gratis proefversie | 14 dagen | 30 dagen | 60 dagen | 30 dagen |
Opzegtermijn | Maandelijks | Maandelijks | Maandelijks | Maandelijks |
Vanaf prijs per maand | € 9,95 | € 12,50 | € 14 | € 7,50 |
Onbeperkte aantal facturen / boekingen | € 14,05 | Gratis | € 21 | € 17,50 |
Scan & herken | Gratis | Gratis | Gratis | Gratis |
Bankkoppeling | Gratis | € 4 | Gratis | Gratis |
BTW aangifte koppeling Belastingdienst | Gratis | Gratis | Gratis | Gratis |
Toegang boekhouder / accountant | Gratis | Gratis | Gratis | Gratis |
Totaal prijs onbeperkt boekhouden + factureren | € 24 | € 16,50 | € 35 | € 25 |
Extra administratie | € 5,95 | Niet mogelijk | Niet mogelijk | Niet mogelijk |
Extra gebruiker | Gratis | Gratis | Gratis | € 15 |
DigiBTW
DigiBTW lijkt in veel opzichten op e-Boekhouden, mede omdat het facturatie- en boekhoudsoftware is met een groot aantal opties voor een lage prijs. Het grootste verschil is dat je met DigiBTW niet alleen de BTW-aangifte, maar ook de IB-aangifte zelf kunt regelen waarbij je wel rekening moet houden met extra kosten. Daarnaast werkt DigiBTW met alle banken samen, ook banken waar e-Boekhouden geen automatische bankkoppeling voor aanbiedt.
De kosten voor DigiBTW zijn €12,50 per maand of €120 per jaar, waardoor het net als e-Boekhouden een zeer betaalbare oplossing is. Indien je meer hulp nodig hebt, kun je via DigiBTW een boekhoudservice afnemen. Dit is te vergelijken met het inschakelen van een boekhouder, zodat je alleen nog maar facturen hoeft te versturen, betalingen hoeft te doen en bonnetjes hoeft te verzamelen.
Pluspunten DigiBTW
-
Een complete facturatie- en boekhoudoplossing, inclusief de mogelijkheid om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen
-
Ontzettend veel bankkoppelingen mogelijk, via Ponto. (Houd wel rekening met een meerprijs)
-
Zeer professionele en hulpvaardige klantenservice. De medewerkers van DigiBTW reageren snel op berichten en zijn ook telefonisch bereikbaar
-
Gratis proefabonnement en facturatie pakket, om met de software kennis te maken
-
Zeer makkelijk in gebruik. Je hebt geen boekhoudkennis nodig en er is maar een kleine leercurve
Minpunten DigiBTW
-
DigiBTW richt zich echt op starters, waardoor de software niet geschikt is voor het MKB
-
Geen scan & herken optie, voor het automatisch verwerken inkoopfacturen en losse bonnen
-
Buiten een aantal basis koppelingen, is het integreren van externe apps (zoals een webshop) niet mogelijk
-
Het indienen van de IB aangifte kost extra, evenals de automatisch bankkoppeling
Moneybird
Moneybird is een zeer uitgebreide oplossing voor boekhouden en facturatie, die desondanks erg overzichtelijk is in gebruik. Een van de handige nieuwe oplossingen van deze aanbieder is hun eigen zakelijke Moneybird-betaalrekening, waardoor het automatiseren van de boekhouding nog makkelijker wordt. Andere pluspunten van deze aanbieder zijn de urenregistratie voor het urencriterium en het grote aantal rapportage mogelijkheden.
Het prijsmodel voor Moneybird is vergelijkbaar met dat van e-Boekhouden, waarbij je in dit geval betaald op basis van het aantal banktransacties. De kosten liggen wel iets hoger en variëren van €14 tot €35 per maand, maar daar staat wel een zeer moderne oplossing tegenover.
Pluspunten Moneybird
-
Veilige online omgeving, inclusief “een passkey”
-
Gratis proefaccount van 60 dagen
-
Je betaalt op basis van gebruik
-
Mogelijkheid om een Moneybird betaalrekening af te sluiten
-
BTW aangifte indienen vanuit de software
-
Veel koppelingen
-
Factuur software is erg uitgebreid
-
Gebruiksvriendelijke software, ook voor beginners
-
Geïntegreerde urenregistratie
-
Unieke manier van filteren
-
Gratis gebruikers toevoegen, waaronder je boekhouder
Minpunten Moneybird
-
Geen telefonisch contact mogelijk
-
Geen korting bij een jaarabonnement
-
App alleen beschikbaar bij het duurste abonnement
-
Extra kosten met betrekking op het gebruik van de betaalrekening, maar verder geen bijkomende kosten
-
Inkomstenbelasting indienen via Moneybird is niet mogelijk
-
Koppelingen zijn enkel te activeren via de partner applicatie
-
Wisselende reviews van gebruikers
MoneyMonk
MoneyMonk is een innovatieve en moderne aanbieder, waarbij de mogelijkheden niet veel verschillen van e-Boekhouden. Het design van MoneyMonk is helder en duidelijk, waardoor de software prettig werkt. Qua functionaliteiten is de software erg compleet, inclusief een hoge mate van automatisering, onder andere bij het matchen van transacties met facturen (met behulp van een Mollie account).
Qua kosten is MoneyMonk een van de betaalbaarste oplossingen voor starters, na het gratis abonnement van e-Boekhouden natuurlijk. Het goedkoopste Moneymonk pakket kost maar €7,50 en er zijn geen extra kosten. Op basis van je omzet lopen de prijzen op, met maximale maandkosten van €25. Het enige waarvoor je een meerprijs betaalt, zijn extra gebruikers. Dit is meteen het grootste nadeel van MoneyMonk in vergelijking met e-Boekhouden, waar alle extra gebruikers gratis zijn.
Pluspunten MoneyMonk
-
Zeer betaalbare boekhoudsoftware, ook voor kleine ondernemers en starters. Je betaalt op basis van de omzet van je bedrijf en de pakketten starten al vanaf €7,50, inclusief gratis opstartservice
-
MoneyMonk biedt een zeer groot aantal bankkoppelingen aan, ook met minder bekende Nederlandse banken. Bovendien is deze koppeling gratis en indien gewenst kun je meerdere rekeningen koppelen
-
Het is mogelijk om via de interface hulpvideo’s te bekijken, terwijl je verder werkt in de software. Hierdoor kun je meedoen met de video. Deze “echte” tutorials zijn van goede kwaliteit en de uitleg wordt gegeven door een van de MoneyMonk teamleden
-
Zeer goede OCR software met een hoge herkenningsgraad, die op een innovatieve manier wordt ingezet
-
Er zijn veel extra hulpmiddelen, die ervoor zorgen dat je ook zonder boekhoudkundige kennis met de software overweg kunt. MoneyMonk heeft een goede balans gevonden in het duidelijk overbrengen van informatie, zonder de mogelijkheden te beperken
-
Zeer uitgebreid helpcentrum en veel contactmogelijkheden met de klantenservice. Naast bellen en mailen, is het zelfs mogelijk om je scherm te delen
Minpunten MoneyMonk
-
De software is echt gericht op ZZP’ers en daardoor minder geschikt voor het MKB
-
Er is geen publieke API beschikbaar, en koppelingen met externe software zoals webshops zijn niet mogelijk
-
Klanten kunnen offertes niet digitaal goedkeuren
-
De mobiele app beschikt niet over alle functies. Daarnaast is de app een stuk minder innovatief en geautomatiseerd dan de online/browser interface
Functies | e-Boekhouden.nl | DigiBTW | Moneybird | MoneyMonk |
---|---|---|---|---|
BTW overzicht | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
BTW verlegd factureren | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Electronische BTW aangifte | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Elektronische aangifte inkomstenbelasting | – | ✅ | – | – |
Factureren in eigen huisstijl | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
IDEAL koppeling | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Periodieke facturen / abonnementen | ✅ | ✅ | – | ✅ |
Digitaal archief | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Peppol facturatie | – | – | ✅ | – |
Scan & herken | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Aanmaningen versturen | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Automatische bankkoppeling | ✅ | – | ✅ | ✅ |
Mobiele app (IOS/Android) | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Vreemde valuta | ✅ | – | ✅ | – |
ICP opgave | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Debiteurenbeheer | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Offertes | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
CRM systeem | ✅ | ✅ | – | – |
Urenregistratie | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Kilometerregistratie | ✅ | ✅ | – | ✅ |
Ledenadministratie | ✅ | – | – | – |
Veelgestelde vragen
Het verschil zit hem vooral in de prijs, maar de functionaliteiten zijn hetzelfde. Zodra je meer dan 240 boekingen per boekjaar hebt, kom je in het duurdere pakket terecht. Bij het Standaard pakket bepaal je zelf of je wel of geen facturatiemodule toevoegt. Deze zit wel automatisch inbegrepen bij het ZZP pakket.
Ja, e-Boekhouden is een goed boekhoudprogramma, waarbij je veel mogelijkheden hebt. De software is vooral gericht op ZZP’ers, verenigingen en stichtingen. Het programma heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en een fantastische klantenservice.
e-Boekhouden is gratis voor starters, 15 maanden lang na de inschrijving bij de KvK. Bestaande ondernemers kunnen de software 14 dagen lang gratis uitproberen.
Ja, e-Boekhouden beschikt over de juiste functionaliteiten voor kleine ondernemingen en je betaalt hiervoor een lage prijs. De software is makkelijk in gebruik en je hebt geen voorkennis nodig om ermee aan de slag te gaan.
Een van de grootste nadelen van e-Boekhouden is de ouderwetse vormgeving. Een ander nadeel is het ontbreken van een live chat, maar het is daarentegen wel een van de weinige software aanbieders die telefonische support bieden en zo snel vragen beantwoorden per e-mail.
e-Boekhouden hanteert verschillende prijzen voor hun pakketten. Starters kunnen e-Boekhouden 15 maanden lang gratis gebruiken. Onder de 240 boekingen per boekjaar betaal je €9,95 en daarna kun je kiezen uit twee pakketten, van €14,50 en €24 per maand.
Alternatieven voor e-Boekhouden zijn: MoneyMonk, DigiBTW en MoneyBird. Ieder met hun eigen voor- en nadelen. Zo biedt MoneyMonk een zeer moderne interface aan, kun je met DigiBTW de IB-aangifte doen en is MoneyBird ontzettend uitgebreid.
Ja, het is geen enkel probleem om met de software van e-Boekhouden uren te registreren. Dit kan zowel via de webversie al de mobiele app, en de functie is beschikbaar voor iedere gebruiker zonder extra kosten.
e-Boekhouden is naar mijn mening een van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers. Of het de beste keuze is voor jouw bedrijf, hangt af van jouw persoonlijke wensen. In deze review lees je alles wat de software te bieden heeft.
Een van de grootste voordelen van e-Boekhouden is dat extra gebruikers altijd gratis zijn. Hierdoor kun je behoorlijk besparen in vergelijking met aanbieders die hiervoor hoge extra kosten in rekening brengen.
Gerelateerde artikelen
Exact Online Review | Ervaringen en Kosten
De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.
AFAS SB+ Review | Functies, Kosten en Ervaringen
Is het AFAS SB+ boekhoudprogramma beter dan Exact of Twinfield? Wat kun je met AFAS SB+ allemaal doen? Ik leg het je uit.
Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest
Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.
Ik heb vanwege de soort ZZP onderneming het meeste te maken met de invoer van bonnetjes , voor zover ik kan zien is er sprake van een fee of vergoeding , per ingevoerd bonnetje , omdat het bij mij algauw om een paar honderd verschillende bonnetjes per maand gaat , is dat een duur grapje , elk bonnetje wordt volgens mij als 1 rekening gezien , is er een afkoop vergoeding mogelijk voor zzp’ers met veel bonnetjes?
Het fenomeen bonnetjes en de kosten daarvoor binnen een bepaald boekhoudprogramma , wordt haast nooit meegenomen in reviews , daar kom je vaak pas achter na zelf aktief gebruik.
Hi Eddy, bij diverse boekhoudprogramma’s wordt inderdaad een vergoeding gerekend per bonnetje met de Scan & herken functie. Veel ZZP’ers lopen er net als jou tegenaan dat er veel maandelijkse bonnetjes zijn te verwerken in de boekhouding. Met e-Boekhouden kun je voor €14,50 per maand onbeperkt facturen en bonnetjes verwerken. Wanneer je gebruik maakt van de scan & herken functie waarbij de bonnetjes automatisch worden geboekt kost dit 9 cent per bonnetje. Dit wordt naast het abonnement apart gefactureerd.
Dat is niet waar, je betaald per scan. Elk bonnetje moet je scannen en dus betalen!
Het is belachelijk dat er voor scan & herken functies (bij nagenoeg alle boekhoud programma’s) extra moet betalen. Het is een onlosmakelijk onderdeel van de boekhoud automatisering, dus moet het in de totaal prijs zitten.
Hoi Nick, bedankt voor je reactie. Het klopt inderdaad dat voor de scan & herken functie per ingestuurd bonnetje moet worden betaald. Hierbij worden de bonnen geheel automatisch geboekt en is het een zelflerend systeem. Echter wanneer je bonnen doorstuurt naar de digitale brievenbus van e-Boekhouden en deze vervolgens zelf verwerkt, kan dit voor een onbeperkt aantal bonnen / facturen. Hier worden geen extra kosten voor berekend door e-Boekhouden en zit dus in het maandelijkse abonnement.
Hi Eddy, ik wil je ook nog even wijzen op een artikel die speciaal geschreven is over het scannen van bonnetjes en facturen met een boekhoudprogramma. https://zelfboekhouden.com/bonnetjes-inscannen/ Ik ben benieuwd naar je reactie.
Dit is wel een erg positieve review van e-boekhouden, na enige jaren ervaring zie ik toch wel wat grote nadelen.
Eén van de gebreken aan e-boekhouden is de afronding van de BTW-bedragen. Dit mag door de belastingdienst ten gunste van jezelf worden afgerond. E-boekhouden rond het af zoals we op school geleerd hebben (dus 0,49 naar 0 en 0,50 naar 1). Daardoor betaal je soms een paar euro teveel BTW per kwartaal… (dat kun je met de hand aanpassen, maar dat is zo omslachtig dat dat de moeite niet waard is)
Dat is opzich niet het probleem, want de bedragen zijn laag. Maar ik heb dat meerdere malen aangegeven, maar men wil dit niet aanpassen. Dat is jammer, want een boekhoudpakket zou toch ten gunste van de ondernemer moeten rekenen lijkt me…
Daarnaast worden niet alle transacties vanuit de bank altijd ingeladen in e-boekhouden. Dat merk je doordat het banksaldo in e-boekhouden niet klopt met het banksaldo bij de bank (meestal check je dat pas aan het einde van het kwartaal).
Ik had verwacht dat ze dit monitoren en dan een bericht naar de klant sturen om aan te geven dat er een probleem met de koppeling geweest is en of ik zelf de transacties wil controleren.
Beide punten vind ik erg slordig van e-boekhouden.
Hoi Gerben, bedankt voor je reactie.
Het klopt inderdaad dat de BTW-bedragen niet optimaal worden afgerond. Zelf gebruik ik e-Boekhouden.nl ruim 2 jaar en heb mij dit niet gerealiseerd. Het zou mooi zijn als e-Boekhouden dit oppakt. Overigens is het zo dat de andere grotere boekhoudpakketten de afronding op dezelfde methode verwerken.
Ik heb een bankkoppeling met de KNAB bank. Deze boekhoudkoppeling loopt goed. Alle transactie worden dagelijks automatisch ingelezen. Wellicht gaat dit met andere banken niet goed. Ik heb dit niet getest.
Als ik naar de gebruiksvriendelijkheid en de slimme functies kijk van e-Boekhouden ben ik zeer tevreden. Helemaal als ik naar de prijs van het abonnement kijk geef ik e-Boekhouden minimaal een 8.
Met welk cijfer waardeer jij e-Boekhouden?
Hoi Mark,
Bedankt voor je reactie, het verbaast me dat andere boekhoudpakketten dat ook op die manier afronden.
Iedere ondernemer die de boekhouding in Excel doet heeft dan bij iedere btw-aangifte al een paar euro winst te pakken 😉
Wat gebruikersgemak en prijs/kwaliteitverhouding aangaat blijf ik voorlopig eBoekhouden gebruiken inderdaad.
Op de website van e-boekhouden zie ik dat het abonnement voor de zzp’er a 9,95 euro draait om max 240 boekingen, en niet 240 facturen per jaar.
Misschien is dat in de tussentijd na deze review aangepast?
Op de website staat bij de veelgestelde vragen:
Onder boekingen vallen alle boekhoudmutaties die in e-Boekhouden.nl invoert:
Factuur ontvangen/Factuur verstuurd
Geld ontvangen/Geld uitgegeven
Factuurbetaling ontvangen/Factuurbetaling verstuurd
Memoriaalboeking
Ik kan me niet voorstellen dat iemand met een eigen bedrijf onder de 20 boekingen per maand blijft. Zelfs Memoriaal zit in de telling.
En onbeperkt factureren hoort er ook bij volgens de website, gratis. Daar heb je dan niet veel aan, of onderstaande voorwaarden kloppen niet. Ik ben heel benieuwd hoe ik een en ander moet interpreteren.
kan ik een excelbestand vanuit Zettle importeren in het boekhouden.
Hoi Henny,
Dit is mogelijk met het programma van e-Boekhouden. Zie hiervoor handleiding mutaties inporteren. https://cdn.e-boekhouden.nl/handleiding/Handleiding_Mutaties_importeren.pdf Voor vragen hoor ik het graag.