Exact Online review

Eerlijk en onafhankelijk ook over de klachten

In deze Exact Online review lees je dat Exact Online een wat heftige tijd achter de rug heeft. Het bedrijf Exact, de maker van de online variant van de populaire boekhoudsoftware, heeft al mogen ervaringen hoeveel lastiger het is om online boekhoudsoftware aan te bieden. De enorme doelgroep dat het bedrijf met haar lagere Exact Online prijzen en nieuwe boekhoudsoftware bereikt, is strenger dan ooit. Er is kortom meer keuze dan een decennia geleden waar Exact Online zonder twijfel aan moet wennen.

De ervaringen met Exact Online die ik online van honderden gebruikers lees, zijn dan ook niet mals. Op Trustpilot scoort het bedrijf een ruime onvoldoende vanwege de slechte klantenservice. Diverse andere websites roemen Exact Online om haar functies, maar vinden dat het bedrijf eerst eens wat meer aandacht aan haar klantenservice en onderhoudscyclus moet besteden.

Ik heb de afgelopen periode Exact Online intensief gebruikt om een eerlijke en onafhankelijke Exact software review te kunnen schrijven. Mocht je naar aanleiding van mijn Exact Online ervaringen het product willen aanschaffen is daar voldoende ruimte voor. Anders is er zoals altijd een ruim aanbod Exact Online alternatief beschikbaar die je kunt uitproberen.

Prijs / kwaliteit 4 sterren review boekhoudsoftware
4,2
Slimme functies 4 sterren review boekhoudsoftware
4,2
Gebruiksgemak 4 sterren review boekhoudsoftware
4,2

Pluspunten Exact Online

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring

 • Geschikt voor het MKB en groeiende ondernemingen

 • Uitgebreide kennisbank, inclusief video tutorials en webinars

 • De mogelijkheid om een groot aantal externe apps te koppelen

 • De software groeit mee met je onderneming

Minpunten Exact Online

 • De prijs is aan de hoge kant

 • Geen kilometer- en urenregistratie inbegrepen

Op deze pagina bespreek ik uitvoerig wat Exact Online voor jou kan betekenen, de Exact Online prijzen, voor- en nadelen en de huidige klachten over het programma. Want een eerlijke review mag dit niet onderbelicht laten. Dit artikel is expliciet geen Exact Globe review.

Wie zitten er achter Exact Online?

Je leert een programma pas echt kennen als je weet wie of wat achter het programma zit. Het verhaal van de makers kan namelijk boekdelen spreken. Bij Exact Online is dat absoluut het geval.

exact online ervaringen

Meer dan dertig jaar geleden is Exact Online opgericht door zes technische studenten van de TU Delft. Wat als een klein bedrijf begon, is uitgegroeid tot een multinational met meer dan 1500 werknemers in locaties over de hele wereld. Behalve een softwaremogul, is het bedrijf een saleskanon geworden. Een verrassend groot deel van het personeel is namelijk in de verkoop te vinden.

Waar Exact zich van origine richtte op de startende ondernemer wil het tegenwoordig het boekhoudpakket voor de progressieve ondernemer zijn. Ondernemers die willen groeien kunnen tijdens iedere groeifase gebruik maken van het adaptieve Exact Online. Onze Exact software review leert dat dit het geval is, gezien de verschillende organisatievormen die van het online boekhoudprogramma gebruik maken.

De huidige vorm van Exact Online waarin ik het bespreek, is de vorm waar je volledig vanuit de cloud je boekhouding regelt. Dit is volgens velen het primaire product waarmee Exact zich op de toekomst wilt richten. Alhoewel het bedrijf veel concurrentie ervaart van kleinere maar op diverse vlakken innovatievere spelers (zoals Moneybird), is Exact Online voor veel grotere ondernemers de absolute nummer een.

Oplossingen die bij de gebruiker passen

Exact Online heeft als motto dat haar programma’s in staat moeten zijn om ‘seamless’ mee te groeien met het bedrijf van de gebruiker. Dat wil betekenen dat de programma’s zichzelf moeten kunnen omvormen tot een onmisbaar boekhoudprogramma voor kleine maar ook grote ondernemers. Van een eenmanszaak tot een B.V. 

Hierbij wordt volgens Exact Online veel geïnvesteerd in het samenbrengen van de ondernemer en het programma. En daar komt een groot aantal medewerkers gespecialiseerd in het trainen van ondernemers met de programma’s van pas.

Behalve de vele webinars en cursussen heeft Exact Online personeel beschikbaar die speciaal getraind zijn om ondernemers te helpen wegwijs te worden. De boekhoudsoftware van Exact Online komt in eerste instantie breed en onoverzichtelijk over. Gebruikers leren echter vaak snel via welke stappen het programma wel overzichtelijk ingezet kan worden. En daar moet jij als potentiële gebruiker optimaal gebruik van maken.

Voor deze Exact Online review heb ik contact gehad met een service professional van Exact. Deze werknemer heeft mij geholpen het programma te leren gebruiken op een manier die van toepassing is op mijn bedrijfsvorm (eenmanszaak/zzp).

Verschillende programma’s binnen Exact Online mogelijk

Niet iedere ondernemer heeft iedere functie van een boekhoudprogramma nodig. Als jouw organisatie zich hoofdzakelijk op de productie van goederen richt, dan is een ander boekhoudprogramma vereist dan een zelfstandige internet marketeer. Je hebt dan ook de keuze uit een groot aantal verschillende programma’s bij Exact Online;

 • Exact online handel – geoptimaliseerd voor bedrijven in de retail en handel, met op maat ontworpen financiën en logistiek
 • Exact online productie – geoptimaliseerd voor ondernemers die produceren en dit vanuit een online platform willen beheersen
 • Exact online accountancy – pure accountancy software voor de ondernemer die op een groot aantal vlakken financiën wilt bijhouden
 • Exact online Zakelijke dienstverlening – Voor de service professional waar hoofdzakelijk op uurbasis of projectbasis wordt gewerkt
 • Exact online starter – gecreëerd om beginnende ondernemers een boekhoudprogramma te geven dat voorzien is van alle benodigde functies, van de eerste factuur tot de winst- en verliesrekening

Welk programma precies bij jou past, ga je in deze Exact Online review niet ontdekken. Ook de ervaringen Exact Online handel vertellen je hier weinig over. Het is een stuk makkelijker te ontdekken welk Exact Online boekhoudprogramma aangepast is voor jouw bedrijfsvorm en branche door in gesprek te gaan met een professional van het bedrijf. Zij zijn speciaal opgeleid om jou van passend advies te voorzien.

financiële software exact online

De beste functies van Exact Online

Wil je uitgebreid te weten komen wat je precies met Exact Online kunt doen? Vraag jij je af welke functies echt het proberen waard zijn? Dan heb ik een overzicht voor je gemaakt waarmee je langs de belangrijkste functies genomen wordt. Op basis van dit overzicht, zal je moeiteloos een keuze kunnen maken. Want wie weet is Exact Online als boekhoudprogramma jou op het lijf geschreven!

Factuur sturen

Een boekhouding begint áltijd met het versturen van de eerste factuur. Iedereen die een boekhoudprogramma uittest, zal je kunnen vertellen dat het met het versturen van een enkele factuur is begonnen. Boekhoudprogramma’s doen er daarom ook alles aan om dit zo prettig mogelijk te maken.

In de praktijk gaat dat bij Exact Online zo soepel als het maar zijn kan. Je kunt in al het gemak van je eigen boekhoudomgeving een;

 1. Factuur opmaken in je eigen huisstijl
 2. Bedrijfsgegevens invoeren
 3. Factuurspecificaties invoeren
 4. Factuur versturen
 5. Incasseren!

Ook kun je in de nieuwste versie van Exact Online een betaallink met de factuur meesturen. Hierdoor kun je met een klik op de knop een iDeal-link sturen waarmee je klanten kunnen betalen. Hoe handig is dat!

Benieuwd naar facturen sturen met Exact Online? Klik hier voor meer informatie

Zorgeloos overstappen

Een van de meest in het oog springende functies is de overstapservice. Exact Online begrijpt maar al te goed hoe lastig ondernemers het vinden om van hun bestaande boekhoudprogramma naar een alternatief over te stappen. Je hebt jarenlang met je boekhoudprogramma gewerkt en daar wil je eigenlijk geen afscheid van nemen. Ontmoet de Exact Online Overstapservice.

Met de Exact Online Overstapservice kun je, volgens Exact ‘zorgeloos’ overstappen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een conversieverzoek aanvragen via de helpdesk van Exact. Vervolgens krijg je een conversieformulier toegestuurd die je moet invullen. Voeg de back-up van je gegevens toe en binnen vijf dagen wordt het overzetten van je gegevens door een Exact Online expert voor jou geregeld. Klopt er iets niet? Dan zorgt Exact er zelf voor dat je gegevens goed staan.

Overigens kun je ook zelf je gegevens naar Exact Online overzetten. Dit kun je doen door van de conversietool gebruik te maken. De tool begrijpt naar welke taal het de gegevens moet vertalen en je kunt binnen 24 uur met je nieuwe boekhouding aan de slag. Enorm handig dus!

Bankkoppelingen? O.a. met ING Bank en ABN AMRO

Een boekhoudprogramma mag zichzelf niet modern noemen als het niet in staat is om met je zakelijke bankrekening te koppelen. Ieder degelijk boekhoudprogramma dat op zelfboekhouden.com een review ontvangen heeft, is op enige manier te koppelen met een zakelijke bankrekening. En gelukkig is dat ook bij Exact Online het geval.

Exact Online is momenteel te koppelen met vijf vooraanstaande banken. Dit zijn;

 • ING Bank
 • ABN AMRO
 • Rabobank
 • Knab
 • Bunq

Door Exact Online met je bankrekening te koppelen, voorkom je dat het nodig is om iedere factuur met de hand na te kijken. Als er een factuur gestuurd wordt, ben je normaal meerdere keren tijd kwijt aan het nakijken of de factuur voldaan is. Daar komt gelukkig met de verschillende bankkoppelingen verandering in. Alle inkomende en uitgaande transacties van de gekoppelde bankrekening worden vergeleken met openstaande facturen. Mocht het zo zijn dat er een factuur is die overeenkomt met een transactie, worden beide in het boekhoudprogramma verwerkt. Zo simpel kan het zijn!

Bankkoppelingen overzicht

Een Exact Online expert worden? Daar kan Exact je bij helpen

Iedereen is het erover eens dat Exact Online een van de complexere boekhoudprogramma’s is. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn relatief eenvoudig opgezet met een beperkt aantal functies. Exact Online is daarentegen zeer uitgebreid en nog flink uit te breiden door extra modules te activeren. Zo kun je, zoals je verderop meer informatie over kunt lezen, modules als productie en handel toevoegen.

Het kost daarom best wat tijd om in Exact Online wegwijs te worden. Als je veel tijd hebt is dat geen probleem. Maar wat als je zo effectief mogelijk Exact Online wilt ontdekken? Dan kun je voor een van de vele trainingen kiezen.

As we speak, heeft Exact Online tientallen trainingen, webinars en gidsen online staan die je kunt gebruiken om meer grip op je boekhouding te krijgen. Absoluut onmisbaar als het aan mij ligt.

Te koppelen met meer dan 220 andere software oplossingen

Je webshop of je voorraadbeheer met Exact Online koppelen? De kans is groot dat dit met een van de bestaande oplossingen die binnen Exact Online aanwezig zijn, gerealiseerd kan worden.

Voorbeelden hiervan zijn WordPress, Magento en natuurlijk Shopify. Of wat dacht je van een ERP-systeem als SAP? Allemaal mogelijk binnen het grootste boekhoudprogramma van ons land.

Wat zijn de prijzen van Exact Online?

Een begrijpelijke irritatie van veel ondernemers met Exact Online is dat de kosten van Exact Online zeer onduidelijk zijn. In het beginsel, maakt Exact onderscheid tussen de volgende kosten;

 • Exact Boekhouden – € 39 tot 103 per maand
 • Exact Online Accountancy – € 39 tot 199 per maand
 • Exact ERP – € 199 tot 429 per maand
 • Exact Productie – € 339 tot 569 per maand
 • Exact Uren en Facturen – € 129 per maand
 • Exact Project Management – € 239 tot 339 per maand
 • Exact Bouw – € 99 tot € 259 per maand

Benieuwd naar Exact Online? Klik hier voor een gratis proefaccount

exact-online-boekhoudprogramma

Zoals je kunt zien lopen de Exact Online prijzen sterk uiteen. Als je als ondernemer van duidelijkheid houdt, ga je dat duidelijk niet bij Exact Online vinden.

Nadat je namelijk voor een van de producten gekozen hebt, krijg je weer een scherm te zien met de mogelijkheden. Per product, zie je welke functies wel en niet op het desbetreffende prijsniveau inbegrepen zijn. In diverse gevallen bevat de goedkoopste functies alles wat je nodig hebt. Er zijn echter voldoende gevallen waarbij de functies van de goedkoopste variant als karig gezien kan worden ten opzichte van de duurdere versies.

De meest gekozen versie, Exact boekhouden, is daar een goed voorbeeld van. Voor € 39 per maand kan je slechts vijf verkoopfacturen per maand versturen. Voor een groot deel van de kleine ondernemers is dat natuurlijk veel te weinig. Je begint daarom al snel naar het duurdere abonnement van € 69 per maand waarbij je 100 facturen per maand kunt facturen.

Om te ontdekken welk pakket bij jou past en wat de kosten hiervan zijn, adviseer ik je het assortiment van Exact Online door te nemen. De prijzen van Exact Online zijn hoger dan gemiddeld maar kunnen in veel gevallen dan ook een stuk meer leveren dan een regulier boekhoudpakket. Zo zijn er bijna geen concurrenten die boekhoudpakketten én ERP-modules binnen eenzelfde modus kunnen aanbieden. Mochten de pakketten perfect aansluiten bij wat jij zoekt, is de kans groot dat er geen beter pakket buiten deze Exact Online review te vinden is.

exact boekhoudkoppelingen

Groot aantal klachten over Exact Online

Een onafhankelijke review over Exact Online is pas compleet als ook de negatieve ervaringen met het programma worden besproken. En daar zijn er ondertussen veel van.

Slechte klantenservice

Het grootste deel van de klachten richt zich op de klantenservice van Exact Online. De tienduizenden gebruikers van Exact Online ervaren dat de afgelopen jaren de klantenservice maar mondjesmaat te bereiken is. Voorheen stond de klantenservice van Exact Online bekend als een van de beste. Gebruikers met een probleem of een bug, konden binnen enkele seconden met service professionals van Exact Online in contact komen.

Tegenwoordig is de klantenservice van Exact Online niet meer wat het geweest was. Het contact met het bedrijf kost veel tijd, is vaak niet professioneel en passend. Meerdere gebruikers op het Exact Online forum geven aan dat pas na een aantal contactverzoeken contact mogelijk was. Dit punt hebben wij dan ook bij Exact Online doorgegeven als verbeterpunt.

Onaangekondigd onderhoud

Een ander veel gehoorde klacht is het overmatige onderhoud dat bij de software van Exact Online gepleegd wordt. Gebruikers klagen dat uit het niets onderhoud gepleegd wordt, zelfs overdag. Daardoor is het op willekeurige momenten niet mogelijk om de boekhoudsoftware te gebruiken. Als ondernemer, is dat natuurlijk het laatste wat je wilt ervaren.

Toch blijft Exact Online voor velen de beste optie

Desondanks dat Exact Online regelmatig onderhoud pleegt en de klantenservice te wensen overlaat, zijn veel van de functies van Exact Online van hoge kwaliteit. Een groot deel is zelfs alleen maar beschikbaar in de boekhoudprogramma’s van Exact en niet bij concurrenten.

De kans is dan ook groot dat je als ondernemer weinig keus hebt, vooral als je op zoek bent naar een online boekhoudprogramma dat te combineren is met bedrijven waar productie en logistiek centraal staat.

Alternatieve boekhoudsoftware

 

Bekijk hier alle boekhoudsoftware

Veel gestelde vragen

Wat is Exact Online voor een boekhoudprogramma?

Exact Online boekhouden is al jarenlang een zeer grote aanbieder in de markt. Hierdoor is Exact Online een zeer bekend online boekhoudprogramma voor het MKB. Exact Online onderscheidt zich doordat het boekhoudpakket met zeer veel externe software is te koppelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan webshops en CRM software. Daarnaast is het zowel voor de beginnende als ervaren ondernemers eenvoudig te gebruiken.

Voordelen:
1. Middels de app altijd inzicht in je actuele cijfers
2. Koppelingen mogelijk met zeer veel externe software, zoals webshops, kassasystemen, CRM en je bankrekening
3. Met een voorbeeld boekhouding eenvoudig in te richten
4. Geen backups nodig doordat de software in de cloud wordt bewaard
5. Meekijkfunctie voor je boekhouder of accountant
6. Eenvoudig gebruik van vele rapportages
7. Met de app kun je heel snel bonnetjes in je boekhouding schieten

Nadelen:
1. Na 30 dagen gratis uitproberen heb je een maandelijkse verplichting voor het gebruik van de software
2. Exact Online behoord niet tot de goedkoopste boekhoudpakketten
3. Je boekhouding staat niet op je computer opgeslagen

Wat zijn de kosten van Exact Online?

De prijs-kwaliteit verhouding van Exact Online is zeer goed. Hoewel Exact Online duurder is is dan andere aanbieders in de markt. Excact Online voor boekhouden is € 39 per maand. Als ZZP’er volstaat dit prima. Om meer functionaliteiten te kunnen gebruiken is er een pakket van € 69. Het meest uitgebreide premium pakket kost € 99 per maand. Dit pakket bevat alle functionaliteiten zoals vreemde valuta, ritten- en urenregistratie en diverse extra rapportages.

Is Exact Online eenvoudig te leren?

Exact Online doet er alles aan om de klant zo goed mogelijk op weg te helpen. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Voor welke bedrijfstypes is Exact Online geschikt?

Exact Online is geschikt voor bijna alle bedrijfstypes. Het instappakket is bedoeld voor ZZP’ers en eenmanszaken zonder personeel. Er is ook een pakket voor bijvoorbeeld een VOF waarbij de functionaliteiten zijn uitgebreid. Het premium pakket bevat zeer uitgebreide functionaliteiten gericht op een BV met personeel.

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen

e-Boekhouden review: e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

AFAS SB+ Review | Functies, Kosten en Ervaringen

Is het AFAS SB+ boekhoudprogramma beter dan Exact of Twinfield? Wat kun je met AFAS SB+ allemaal doen? Ik leg het je uit.

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis boekhouden als ondernemer?