Moneybird Online Review 2024

Is Moneybird het perfecte boekhoudprogramma voor jouw onderneming? Lees het in ons onderzoek

Moneybird is een bekende aanbieder van boekhoudsoftware en het bedrijf richt zich op eigentijdse ondernemers. Ondernemers die liever niet veel tijd aan hun administratie willen besteden, maar alles wel zo goed mogelijk zelf geregeld willen hebben. Want het fijne van een online boekhoudprogramma, is natuurlijk dat je de touwtjes in eigen handen hebt.

In deze review komt alles aan bod. Van de functies tot het gebruiksgemak, en van de gebruikersbeoordelingen tot de kosten. Zo kom je zowel de voor- als nadelen te weten, inclusief een objectief eindoordeel.

Voor- en nadelen

Hieronder alvast de belangrijkste voor- en nadelen op een rij, die naar voren zijn gekomen tijdens het testen en beoordelen van Moneybird.

Pluspunten Moneybird

 • Zeer uitgebreide boekhoudsoftware, die zowel geschikt is voor ZZP’ers als MKB bedrijven met meerdere administraties. De software is in staat om mee te groeien met een onderneming

 • Het proefabonnement is geldig voor 60 dagen en eenvoudig aan te maken. Bij het afnemen van een betaalrekening ontvang je 6 maanden lang gratis toegang tot alle functionaliteiten

 • Veel mogelijkheden voor facturatie, zoals een zeer uitgebreide, gebruiksvriendelijke editor voor huisstijlen. Het toevoegen van externe facturen is tevens een optie, waardoor de software ook geschikt is voor ondernemers met een kassa-systeem of een webshop

 • Handige help-optie, waarmee veel relevante en inhoudelijke informatie kan worden opgevraagd

 • Extra gebruikers zijn gratis, inclusief meekijken door je boekhouder

 • Mogelijkheid om online te verkopen vanuit de boekhoudsoftware

Minpunten Moneybird

 • Alleen bij het duurste abonnement worden banktransacties ook via de mobiele app verwerkt

 • De IB-aangifte kan niet via de software worden ingediend

 • Hoewel de Moneybird app goed functioneert en er veel mogelijkheden zijn, sluit deze niet helemaal aan op de gebruiksvriendelijkheid van de web-versie

 • Zeer weinig online reviews, waardoor het lastig is om hier goede informatie uit te halen. Gebruikers zijn lang niet allemaal tevreden

 • Weinig contactmogelijkheden, er is geen live chat of telefonische ondersteuning

 • De Moneybird rekening zelf is gratis, maar er worden wel kosten berekend per transactie waardoor de kosten hoog kunnen oplopen

 • Geen rittenregistratie

Expert score

Prijs / kwaliteit 4 sterren review
4,4
Slimme functies 4 sterren review
4,4
Gebruiksgemak 4 sterren review
4,4

Hoe is de Moneybird software getest?

De beste manier om software te testen, is in de praktijk. Voor het maken van deze review heb ik alle functies uitgeprobeerd om achter de werking, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid te komen. Het is namelijk essentieel dat boekhoud en facturatie software niet alleen voldoende mogelijkheden bevat voor ondernemers, maar ook prettig werkt.

Een ander onderdeel waar veel aandacht aan is besteed, is de kwaliteit van de klantenservice en ervaringen van (huidige) gebruikers. Allemaal manieren die helpen bij het vellen van een eerlijk oordeel. Zodat jij uiteindelijk kan bepalen of Moneybird de beste match is voor jouw bedrijf.

Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.

Wat kost Moneybird?

Moneybird hanteert een kostenmodel waarbij je betaalt op basis van het verbruik. Hoe groter het aantal banktransacties per maand; hoe meer je gaat betalen. Het grote voordeel is dat startende ondernemers op deze manier ook gebruik kunnen maken van de software. De gratis proefperiode bedraagt 60 dagen, en kan worden verlengd tot 6 maanden bij het afnemen van de Moneybird betaalrekening (waar ik later in deze review op terug kom).

De drie verschillende betaalde pakketten zijn op basis van een maandabonnement en de kosten variëren tussen de €14 en €35 per maand. Een abonnement kan ieder moment worden opgezegd, maar houd er wel rekening mee dat je dan niet meer bij je gegevens kunt. Er is ook een gratis pakket, inclusief 3 verkoop- en 3 inkoopfacturen. Bij alle betaalde pakketten is het aantal facturen onbeperkt, evenals het toevoegen van een onbeperkt aantal gebruikers. Het verwerken van banktransacties via de app is echter alleen beschikbaar bij het duurste pakket van €35 (en tijdens het gratis proefabonnement).

Later in deze review vertel ik over de extra kosten, die overigens erg schappelijk zijn en alleen van toepassing zijn als je kiest voor de Moneybird betaalrekening. Nu je weet wat je ongeveer kwijt bent voor een betaald abonnement, is het makkelijk om dit te vergelijken met de mogelijkheden. Want als boekhoudsoftware binnen je budget valt, is het belangrijk om de aanbieder te kiezen met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Belangrijkste punten van Moneybird beoordeeld

Beoordeelde onderdelenConclusieExpert score
FunctionaliteitenZeer uitgebreid boekhoudprogramma, waarbij je met ieder betaald pakket gebruik kunt maken van (bijna) alle functies4.5 van de 5 sterren
GebruiksgemakGebruiksvriendelijke software met een rustige uitstraling, inclusief een kennisbank met video tutorials5 van de 5 sterren
Mobiele appDe app is beschikbaar voor iOS en Android. De gebruiksvriendelijkheid doet wat onder aan die op vaste apparaten4 van de 5 sterren
SchaalbaarheidGeschikt voor ZZP’ers en MKB-bedrijven. De software is in staat mee te groeien met je onderneming5 van de 5 sterren
KoppelingenZowel eigen bankkoppelingen, als via Ponto. Tevens zijn er veel integraties mogelijk met externe apps4.5 van de 5 sterren
SupportEnkel ondersteuning per e-mail mogelijk en dit duurt langer dan aangegeven.3.5 van de 5 sterren
PrijsGoede prijs-kwaliteitverhouding, inclusief gratis gebruikers4.5 van de 5 sterren
Expert scoreErg goed4.4

Starten met Moneybird

Voor het testen van Moneybird maak je snel en eenvoudig een online proefabonnement aan. Registratie en inloggen is erg eenvoudig en de software is ongeveer twee maanden gratis uit te proberen. De enige gegevens die je moet opgeven zijn je gebruikersnaam, e-mailadres en een eigen wachtwoord. Je ontvangt vervolgens een e-mail ter verificatie en na het inloggen wordt er om een aantal extra gegevens gevraagd. Deze kun je overslaan als je nog geen onderneming hebt. Inloggen kan daarna ook met een passkey, wat een stuk sneller is.

Na het inloggen kom je terecht op je persoonlijke dashboard. Hier vind je onder meer een aantal overzichten, zoals het saldo op je bankrekening, ontvangen facturen en recent verwerkte transacties. De gegevens op de afbeeldingen zijn overigens van een demo account die ik heb ontvangen van Moneybird (inclusief demo-data), om een nog beter beeld te krijgen van de software.

In het linkermenu staan de belangrijkste menu-items, waaronder “facturen”, “inkomend” en “rapporten”. Onderaan vind je de “instellingen”, waar je onder meer accountgegevens kunt aanpassen en koppelingen kunt maken. Aan de rechterkant is nog een menu voor het snel toevoegen van onder meer bonnetjes of een urenregel. De menustructuur laat duidelijk zien dat het zeer uitgebreide software is, die geschikt is voor zowel ZZP’ers als MKB bedrijven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het boekhoudprogramma van DigiBTW.

overzicht-moneybird

De uitstraling van de software is erg fris en modern, en de lichte uitstraling zorgt voor veel overzicht. Er wordt regelmatig gewerkt met afbeeldingen, in een specifiek kleurenpalet waardoor de rustige uitstraling behouden blijft. De termen zijn duidelijk en ook te begrijpen voor gebruikers zonder boekhoudkennis. Voor een groter beeld kan het menu worden ingeklapt.

instellingen-moneybird

Functies Moneybird

Moneybird biedt gebruikers alle benodigdheden voor het bijhouden van de zakelijke administratie. Dit zijn vijf belangrijke onderwerpen, waar ik me tijdens het maken van deze review op heb geconcentreerd:

 • Automatische bankkoppeling
 • Facturatie
 • Inkoopfacturen, inclusief scan & herken
 • Belastingaangiften
 • Rapportages en inzichten

Transacties automatisch verwerken

Natuurlijk kun je met de boekhoudsoftware van Moneybird ook je transacties bijhouden en je vindt deze functie onder “bank”. Door je rekening te koppelen, zie je meteen het saldo van je bankrekening en kun je ook betalingen doorsturen via het programma zelf. Je moet ze dan alleen nog even goedkeuren vanuit de beveiligde online omgeving van je bank.

moneybird-bankrekening

Er zijn twee opties. Als je een bunq, ING, knab of Rabobank rekening hebt kun je gebruik maken van de eigen directe koppeling van Moneybird. De overige bankkoppelingen gaan via Ponto. Hierdoor is het mogelijk om een groot aantal Europese banken te koppelen aan je administratie. Inclusief een eigen betaalrekening, waar ik verder op inga bij het onderdeel over de kosten. Een greep uit het Ponto-aanbod: ABN AMRO, ASN Bank, Regiobank, SNS Bank en Triodos. Het koppelen van een bankrekening via Ponto is eenvoudig en gaat via de online wizard.

koppeling-ponto

Regelen van betalingen

Bij ieder betaald Moneybird pakket zit een onbeperkt aantal facturen inbegrepen. Ook periodieke facturen en incasso opdrachten via Sepa zijn mogelijk, inclusief meerdere tegelijkertijd (een batch).

Een optie waar Moneybird in uitblinkt ten opzichte van andere factuurprogramma’s, is het filteren van facturen. Het filteren gaat op een unieke manier en dit kan onder andere op: data, contactpersonen, verlopen facturen, een bepaalde periode, en dergelijke. Ook kun je via deze filters in één keer alle conceptfacturen bekijken in een handig overzicht.

facturen filteren

Een andere innovatieve optie is het toevoegen of uploaden van externe facturen. Een mogelijkheid die weinig voorkomt bij andere aanbieders. Externe facturen toevoegen is ideaal als je een webshop hebt of een fysieke winkel. Het toevoegen van deze externe omzet kan zowel handmatig of direct via een API.

externe-facturen

Het maken van een nieuwe factuur is simpel. Je past deze gewoon aan door de opties op de factuur zelf aan te klikken, en zo bijvoorbeeld een contact of productregels toe te voegen. Een klein nadeel is wel dat je dit in een bepaalde volgorde moet doen, je kunt bijvoorbeeld niet eerst een factuurregel maken en vervolgens een contact selecteren. Factuurnummers worden automatisch ingevuld, zodat je daar geen omkijken naar hebt.

Extra opties die ik zelf erg handig vind, zijn het toevoegen van bestanden (max 10MB) en notities, zowel voor jezelf als een andere gebruiker. Ook is het mogelijk om een e-mailbericht toe te voegen aan de factuur, voor een persoonlijke touch. Het versturen van een offerte kan gewoon via de software zelf en persoonlijk vind ik het prettig dat je dit nog even extra moet bevestigen, zodat er geen per ongeluk de deur uitgaat. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om facturen handmatig te versturen. Hiervoor dien je deze eerst te downloaden, wat ook mogelijk is voor meerdere facturen tegelijkertijd in een ZIP-bestand.

Als je jouw facturen en offertes een persoonlijke huisstijl wil meegeven, dan doe je dit via “instellingen”. Het is mogelijk om meerdere huisstijlen aan te maken, evenals het instellen van een huisstijl als standaard-template. De editor is erg gebruiksvriendelijk en maakt het heel eenvoudig om de opmaak helemaal naar je eigen hand te zetten. Inclusief details zoals de indeling van factuurgegevens, het lettertype en het gebruik van CSS of eigen briefpapier.

huisstijl-facturen-en-offertes

Het toevoegen van een offerte gaat eigenlijk op dezelfde manier als een factuur. Het grote verschil is dat offertes een status hebben, bijvoorbeeld om aan te geven dat deze geaccepteerd is door de klant. Het instellen van een status kan op twee manieren. Je hebt de keuze uit het handmatig toevoegen van een status en het laten zetten van een digitale handtekening door de klant (online goedkeuring). Beide opties worden meteen in de administratie verwerkt.

moneybird-offerte

Verwerken van kostenposten

Inkoopfacturen vind je bij Moneybird onder “inkomend”. In dit onderdeel staan alle transacties en indien gewenst kun je ook de bijbehorende statistieken weergeven. Waarvoor je dus niet naar een apart overzicht hoeft te gaan. Deze statistieken vind je terug bij meerdere onderdelen en ze worden in verschillende kleuren weergegeven, zodat je snel een overzicht hebt van verschillende kostenposten. Je kunt ook bijbehorende overzichten openen via een snelkoppeling, zoals in dit geval de “resultatenrekening”.

overzicht-boekingen

Moneybird zet eventuele matches tussen transacties en facturen alvast klaar, zodat je deze met één klik op de knop kunt koppelen. Als er geen factuur is gevonden, dan is het soms wel een beetje zoeken. Gelukkig is de software in staat om terugkerende transacties te onthouden, waardoor het makkelijker wordt om transacties aan facturen te koppelen.

transacties koppelen

Dan is er natuurlijk nog scan & herken, een optie waar ik persoonlijk even naar moest zoeken. Via de zoekbalk heb ik het kunnen vinden en je kunt scan & herken gebruiken door een nieuw document toe te voegen of te uploaden. Ik heb ter illustratie een buitenlandse bon gebruikt, om de OCR-technologie echt goed te testen. Hoewel je eerst handmatig de soort inkomsten en het contact moet toevoegen, is de mate van herkenning zelf goed. Het uploaden van meerdere bestanden tegelijkertijd is tevens mogelijk. Het is wel jammer dat er niet veel verschillende velden automatisch worden ingevuld, zoals bij MoneyMonk.

bonnetje-verwerken

Aangiften online regelen

Het indienen van de BTW aangifte en opgaaf ICP via Moneybird spreken voor zich. Selecteer het gewenste kwartaal of een andere periode, en je krijgt een duidelijk overzicht te zien van alle gegevens uit jouw administratie. Het indienen kan gewoon vanuit de software zelf, mits je gebruikmaakt van de automatische bankkoppeling. In het aangifte overzicht komen zowel de vastgelegde aangiften te staan, als de onverwerkte suppleties. Eventuele correcties worden automatisch klaargezet voor de daaropvolgende aangifte.

btw-aangifte

Het nadeel van Moneybird is dat je de jaarlijkse inkomstenbelasting niet via de software kunt indienen. Wat overigens bij de meeste boekhoudprogramma’s niet mogelijk is. De reden hiervoor is simpel, aangezien de IB-aangifte geen zakelijke maar een persoonlijke aangifte is. Mocht je zelf nog geen boekhouder hebben om je met de IB-aangifte te helpen, dan kun je op de site van Moneybird wel experts vinden in iedere provincie.

Om je boekhouder toegang te geven tot je administratie, kun je gratis extra gebruikers toevoegen. Dit doe je eenvoudig vanuit de software zelf, via een extra beveiligde sessie. Je hebt tevens de mogelijkheid om 2FA wel of niet te verplichten per gebruiker.

De financiële stand van zaken

Het verkrijgen van inzicht kan via het dashboard, maar tevens via de menu-optie  “rapporten”. Hier vind je namelijk een grote selectie overzichten en rapporten, om inzicht te krijgen in je financiële stand van zaken. Denk aan: de resultatenrekening, een BTW-overzicht, een kolommenbalans en de omzet per contact.

rapport-resultatenrekening

Het is de aanbieder gelukt om uitgebreide en ingewikkelde financiële gegevens op een overzichtelijke manier weer te geven. Gegevens die ook te begrijpen zijn door startende ondernemers, met een beperkte kennis over boekhouden. Als je iets niet begrijpt, dan kun je via het vraagteken (? / Help) extra informatie opvragen. Via een pop-up menu wordt direct een relevante suggestie getoond, bijvoorbeeld wat een kasstroomoverzicht is.

moneybird-rapporten
kasstroomoverzicht

De mobiele app

De app van Moneybird is beschikbaar voor iOS en Android, en te downloaden in de App of Play Store. De uitstraling sluit niet helemaal aan op de webversie, en ook de menu-opbouw verschilt. Hierdoor is het soms zoeken naar een bepaalde functie. Verder kun je wel alles met de app, zoals het maken van een factuur of het registreren van uren.

De belangrijkste functies staan onderin en dit zijn “boekhouding”, “scan” en “bank”. De laatste optie is enkel beschikbaar bij het duurste abonnement (en tijdens het proefabonnement). Je kunt tevens via de app je administratie in de browser openen.

moneybird-app

Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers

Ongeacht het aantal functies en de kosten, heb je pas echt iets aan software als de gebruiksvriendelijkheid goed is. Gelukkig is mijn ervaring met Moneybird enorm positief, omdat de software intuïtief werkt. Het enige waar ik even aan moest wennen, is de manier van filteren. Niet omdat deze optie onhandig is, maar wel omdat deze anders in elkaar zit.

Gebruikerszijn niet allemaal even tevreden over Moneybird, met zelfs een slechte score op Trustpilot en een iets betere score van een 3.6 van de 5 sterren op Google Reviews. Daar moet ik wel bij vermelden dat het om een zeer klein aantal reviews gaat, inclusief veel meningen die behoorlijk gedateerd zijn. Op het moment van schrijven zijn er maar een handjevol reviews geplaatst in de afgelopen 6 maanden. Moneybird is een aanbieder waarvan de software behoorlijk is bijgewerkt en met zo’n klein aantal reviews is het onmogelijk om hier een eerlijk oordeel op te baseren. Zelf uitproberen via het proefabonnement is in dit geval aan te raden.

Persoonlijke ervaring met de klantenservice

Mocht je ergens niet uitkomen dan is het pop-up helpvenster een uitkomst, evenals de zoekbalk. Op de site zelf vind je de kennisbank met uitgebreide handleidingen, inclusief afbeeldingen en video’s ter illustratie. Er vinden tevens regelmatig live sessies plaats die gericht zijn op beginnende gebruikers. In deze webinars leer je hoe het programma werkt en kun je live vragen stellen. Op YouTube kun je een aantal van deze webinars terugkijken. Als je toch ergens tegenaan loopt, bijvoorbeeld een probleem met je account, dan kun je contact opnemen met de klantenservice.

Moneybird is te bereiken per e-mail (support@moneybird.com) of door een bericht te sturen via je online account. Helaas is er geen live chat, telefonische helpdesk of hulp op afstand beschikbaar. Vragen worden volgens de site binnen één werkdag beantwoord, maar mijn persoonlijke ervaring heeft uitgewezen dat je soms een dag langer moet wachten. Als je een vraag mailt, ontvang je altijd een mailtje ter bevestiging van ontvangst. Handig, aangezien je dan zeker weet dat je bericht ook echt is aangekomen.

helpdesk-via-mail

Complete functielijst

 • Facturen, inclusief eigen huisstijl(en), periodieke en externe facturen
 • Offertes, inclusief online ondertekenen
 • BTW aangifte en opgaaf ICP indienen
 • Uren registreren
 • Inkoopfacturen en bonnen inboeken
 • Scan & herken
 • Bankkoppeling
 • Moneybird rekening
 • Relatiebeheer
 • Projecten
 • Online verkopen
 • Overzichten en rapportages
 • Moneybird app (iOS en Android)

Is Moneybird veilig online te gebruiken?

Op de aparte pagina “security” vind je belangrijke informatie omtrent de veiligheid van de software en jouw gegevens. Deze informatie is echter wel in het Engels en gaat vooral over het indienen van een veiligheidsrisico. In de algemene voorwaarden en het privacybeleid is meer te vinden over de veiligheidsmaatregelen die Moneybird heeft getroffen. Hierin staat onder meer dat ze zich houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), dat ze werken via een beveiligde TLS-verbinding, en dat ze tweestapsverificatie aanbieden. Informatie over servers en certificaten ontbreekt.

Pakketten en kosten

In totaal hanteert Moneybird vier verschillende pakketten, waarvan drie betaald. Het abonnement is maandelijks opzegbaar en wordt afgeschreven via een automatisch incasso. De pakketkosten zijn vooral gebaseerd op het verbruik, namelijk het aantal banktransacties. Het aantal facturen, offertes, documenten en uurregels is onbeperkt voor ieder (betaald) pakket.

De prijzen en extra kosten zijn als volgt:

PakketPrijsToelichting
Gratis pakket€0Maximaal 3 verkoop- en 3 inkoopfacturen
Pakket 1*€14 per maandMaximaal 20 banktransacties per maand
Pakket 2*€25 per maandMaximaal 50 banktransacties per maand
Pakket 3€35 per maandOnbeperkt aantal banktransacties per maand
Moneybird betaalrekeningGratis bij een betaald pakket, eenmalig €4 voor een optionele betaalpas€0,15 voor iedere binnenkomende en uitgaande transactie**
* Banktransacties kunnen niet worden overgeheveld naar de volgende maand. Transacties via de app zijn niet mogelijk bij dit abonnement
** De kosten voor Moneybird online betaalmethoden zijn anders en staan in onderstaande tabel
iDEAL€0,29
SEPA incasso€0,25
Creditcard1 tot 5% van het factuurbedrag
Google en Apple Pay2% van het factuurbedrag
Bancontact2% van het factuurbedrag
Creditcard stornering€7,50
SEPA incasso stornering€1,50
MOI€1,50

Specifieke mogelijkheden

Naast de bankkoppeling biedt Moneybird behoorlijk wat externe koppelingen aan, die enkel uit te voeren zijn vanuit de partnerapplicatie. Denk hierbij aan het koppelen van een webshop, salaris software, en dergelijke. Het is tevens mogelijk om een eigen koppeling te implementeren, maar hiervoor moet de app wel aan een aantal eisen voldoen. Deze eisen vind je terug op de site van Moneybird.

Andere specifieke mogelijkheden zijn het beveiligd inloggen op je Moneybird account via de “passkey”, de mogelijkheid om een geïntegreerde zakelijke betaalrekening af te sluiten bij Moneybird zelf, een ingebouwde registratie voor uren, plus de mogelijkheid om online te verkopen vanuit de boekhoudsoftware.

Conclusie

Moneybird is een betrouwbare aanbieder van boekhoudsoftware, die innovatie hoog bovenaan hun prioriteitenlijstje heeft staan. En dit is naar mijn mening terug te zien in de kwaliteit van de software. De facturatie en boekhoudsoftware is erg uitgebreid, doch overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Het programma is zowel te gebruiken door ZZP’ers als door het MKB, en de software is in staat mee te groeien met je onderneming. De kosten zijn eerlijk en op basis van gebruik, waarbij je kunt genieten van een lange proefperiode. Toch zijn er ook een aantal nadelen, met als belangrijkste nadeel het ontbreken van telefonisch klantcontact en de kosten per transactie bij het afnemen van een zakelijke Moneybird bankrekening.

Expert score

Prijs / kwaliteit 4 sterren review
4,4
Slimme functies 4 sterren review
4,4
Gebruiksgemak 4 sterren review
4,4

Vergelijking alternatieve boekhoudsoftware

Moneybird heeft ondernemers heel wat te bieden, zowel starters, ZZP’ers als ondernemers met een MKB. Toch kan het zijn dat de software niet optimaal is voor jouw onderneming en hieronder staan drie alternatieven.

PrijzenMoneybirdRompslompe-Boekhouden.nlDigiBTW
Gratis proefversie60 dagen30 dagen14 dagen30 dagen
OpzegtermijnMaandelijksMaandelijksMaandelijksMaandelijks
Vanaf prijs per maand€ 14€ 25€ 9,95€ 12,50
Onbeperkte aantal facturen / boekingen€ 21Gratis€ 14,05Gratis
Scan & herkenGratisGratisGratisGratis
BankkoppelingGratisGratisGratis€ 4
BTW aangifte koppeling BelastingdienstGratisGratisGratisGratis
Toegang boekhouder / accountantGratisGratisGratisGratis
Totaal prijs onbeperkt boekhouden + factureren€ 35€ 25€ 24€ 16,50
Extra administratieNiet mogelijk€ 10€ 5,95Niet mogelijk
Extra gebruikerGratis€ 3GratisGratis
Vergelijking prijzen boekhoudsoftware

Rompslomp

Net als Moneybird is Rompslomp een moderne aanbieder van boekhoud- en facturatiesoftware, met ongeveer hetzelfde kostenplaatje. Rompslomp is ook geschikt voor ZZP’ers en het MKB, maar er zijn ook verschillen. Zo kun je bij Rompslomp een afspraak inplannen voor telefonische ondersteuning en is de software iets eenvoudiger in gebruik. Een ander pluspunt van Rompslomp is dat je niet alleen uren maar ook ritten kunt registreren met de software.

boekhouding dashboard

Pluspunten Rompslomp

 • Eenvoudige software, waarbij gebruik is gemaakt van simpele termen. Rompslomp is geschikt voor nieuwe ondernemers zonder boekhoudervaring

 • Er zijn veel automatische koppelingen mogelijk met diverse Nederlandse banken en via de Wizard is het erg eenvoudig om deze te integreren. Je hebt ook de mogelijkheid om meerdere bankrekeningen te koppelen aan je Rompslomp administratie

 • De AI chatbot is erg handig als je een vraag hebt over de werking van de software of waar je een bepaalde optie kunt vinden. De technologie werkt erg goed en het bespaart je een hoop tijd, doordat je direct een antwoord krijgt

 • Zeer goede OCR software voor het automatisch scannen en herkennen van bonnen, die ook erg eenvoudig is in gebruik. Bij de boekhoudpakketten van Rompslomp zitten standaard een X-aantal gratis “scan & herkens” inbegrepen

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, met een pakket voor ZZP’ers en het MKB

Minpunten Rompslomp

 • Het is niet mogelijk om de klantenservice te bellen, maar je kunt wel een belafspraak inplannen. En hoewel de live chat goed werkt, is deze met gebruik van AI en is het niet mogelijk om met een medewerker van Rompslomp te chatten

 • Voor het indienen van de BTW aangifte dien je eerst een verificatiebrief aan te vragen, die per post wordt verstuurd. Dit kost dus even wat tijd. Daarnaast is het niet mogelijk om de IB aangifte in te dienen via Rompslomp

 • Het financiële overzicht is wat beperkt en kan een stuk beter. Vooral het niet kunnen filteren op een specifieke periode, maakt het lastig om voldoende inzicht te krijgen. Bij het exporteren kun je wel een periode aangeven

 • Het kleurgebruik van de mobiele app kan beter, aangezien niet alle details even goed leesbaar zijn

DigiBTW

Als ZZP’er zonder wensen om door te groeien naar een MKB onderneming, is DigiBTW een goedkoper alternatief. Toch biedt DigiBTW net als Moneybird ook een zeer compleet boekhoudpakket aan. Plus de mogelijkheid om ook de IB-aangifte in te dienen en een unieke boekhoudservice af te nemen. Beide opties brengen extra kosten met zich mee, maar het is iets waar je op kunt terugvallen als je extra hulp nodig hebt.

dashboard

Pluspunten DigiBTW

 • Een complete facturatie- en boekhoudoplossing, inclusief de mogelijkheid om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen

 • Ontzettend veel bankkoppelingen mogelijk, via Ponto. (Houd wel rekening met een meerprijs)

 • Zeer professionele en hulpvaardige klantenservice. De medewerkers van DigiBTW reageren snel op berichten en zijn ook telefonisch bereikbaar

 • Gratis proefabonnement en facturatie pakket, om met de software kennis te maken

 • Zeer makkelijk in gebruik. Je hebt geen boekhoudkennis nodig en er is maar een kleine leercurve

Minpunten DigiBTW

 • DigiBTW richt zich echt op starters, waardoor de software niet geschikt is voor het MKB

 • Geen scan & herken optie, voor het automatisch verwerken inkoopfacturen en losse bonnen

 • Buiten een aantal basis koppelingen, is het integreren van externe apps (zoals een webshop) niet mogelijk

 • Het indienen van de IB aangifte kost extra, evenals de automatisch bankkoppeling

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden is een van de goedkoopste aanbieders, waarbij je net als Moneybird betaalt op basis van verbruik. Alleen hanteert e-Boekhouden een grens van 240 boekingen per jaar. Beide programma’s zijn echter geschikt voor allerlei soorten ondernemers. De grote verschillen tussen deze twee aanbieders zijn dat e-Boekhouden wat minder modern oogt, maar daarentegen voor de kleine prijs wel telefonische ondersteuning biedt.

dashboard-e-boekhouden

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • Intuïtieve software met een groot aantal functies, waaronder een uren- en kilometerregistratie

 • De kosten zijn op basis van gebruik, met inbegrip van een onbeperkt aantal gebruikers ongeacht het pakket

 • Meerdere contactmogelijkheden en telefonische hulp is beschikbaar

 • Een erkende partner van de Nederlandse Belastingdienst, met een directe koppeling voor het doen van BTW-aangiften

 • Gratis abonnement van 15 maanden voor startende ondernemers, zonder beperkingen op het gebied van functionaliteiten

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • Facturatie via Peppol is niet mogelijk

 • Bij meer dan 240 boekingen per jaar kom je automatisch terecht in het duurdere pakket en betaal je apart voor boekhouden en facturatie

 • Credits voor Mail en Herken dienen apart te worden aangeschaft en zijn alleen te koop in de vorm van bundels

 • Het beheren van projecten is alleen mogelijk via een koppeling, bijvoorbeeld met programma’s als Simplicate en Teamleader

 • Het koppelen van je bankrekening kost extra

FunctiesMoneybirdRompslompe-Boekhouden.nlDigiBTW
BTW overzicht
BTW verlegd factureren
Electronische BTW aangifte
Elektronische aangifte inkomstenbelasting
Factureren in eigen huisstijl
IDEAL koppeling
Periodieke facturen / abonnementen
Digitaal archief
Peppol facturatie
Scan & herken
Aanmaningen versturen
Automatische bankkoppeling
Mobiele app (IOS/Android)
Vreemde valuta
ICP opgave
Debiteurenbeheer
Offertes
CRM systeem
Urenregistratie
Kilometerregistratie
Ledenadministratie
Vergelijking functies boekhoudsoftware ZZP

Veelgestelde vragen

Wat kost Moneybird?

Moneybird heeft drie verschillende betaalde pakketten en je betaalt op basis van het aantal transacties. Het goedkoopste abonnement kost €14 en het duurste abonnement €35. Je betaalt bij Moneybird geen extra kosten voor extra gebruikers of scan & herken.

Is Moneybird gratis voor starters?

Ja, Moneybird beschikt over een gratis pakket voor starters, maar dit is erg beperkt. Dit pakket is namelijk maar geschikt voor maximaal 3 inkoop- en maximaal 3 verkoopfacturen. Het proefabonnement is voor iedereen 60 dagen lang gratis te gebruiken en wordt verlengd naar 6 maanden, als je de Moneybird zakelijke betaalrekening gebruikt.

Is Moneybird goed?

Ja, Moneybird biedt gebruiksvriendelijke software aan met een groot pakket aan functies. De boekhoud en facturatie software is zowel geschikt voor ZZP’ers als voor het MKB. In deze review lees je precies wat je met Moneybird kunt, en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat zijn de unieke voordelen van Moneybird?

Moneybird is een compleet boekhoudprogramma, waarmee je jouw gehele zakelijke boekhouding regelt. Een van de unieke kenmerken is de geïntegreerde Moneybird bankrekening. In deze review lees je nog meer unieke eigenschappen over deze aanbieder.

Ik heb geen ervaring met boekhouden, welke software moet ik kiezen?

Veel boekhoudsoftware heeft rekening gehouden met ondernemers die geen kennis hebben van boekhouden. Moneybird is een goed voorbeeld, aangezien de software intuïtief en gebruiksvriendelijk werkt. Je leert dus terwijl je de software gebruikt en het is niet moeilijk om meteen aan de slag te gaan.

Kan mijn boekhouder gratis met Moneybird meekijken?

Ja, dit is geen probleem. Nadat je bent ingelogd kun je via “instellingen” gebruikers toevoegen. Je hebt de keuze uit meerdere opties, waaronder het toevoegen van een gebruikersaccount voor een boekhouder. Je boekhouder ontvangt vervolgens een uitnodiging per e-mail met toegang tot jouw administratie.

Kan ik met Moneybird meerdere administraties beheren?

Ja, je kunt in Moneybird extra administraties toevoegen. Het is ook mogelijk om meerdere huisstijlen aan te maken voor facturen, als je werkt met verschillende handelsnamen.

Is Moneybird of e-Boekhouden beter?

Dit is een vraag die ik niet voor je kan beantwoorden, omdat het afhangt van jouw wensen en voorkeuren. In mijn reviews lees je precies wat de voor- en nadelen zijn van beide aanbieders. e-Boekhouden is bijvoorbeeld goedkoper, maar Moneybird heeft een modernere interface.

Wat is een nadeel van Moneybird?

Een van de grootste nadelen is het ontbreken van een telefonische klantenservice. Moneybird is enkel per mail te bereiken en beschikt ook niet over een live chat.

Kan ik Moneybird makkelijk opzeggen?

Ja, een abonnement van Moneybird is maandelijks opzegbaar. Houd er wel rekening mee dat je erna niet meer bij je gegevens kunt.

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen

e-Boekhouden review: e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

Exact Online review | Ervaringen en Kosten

De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Één reactie op “Moneybird Online Review 2024

 1. Ik lees dat 99% van de ondernemers het pakket van 12 euro kunnen gebruiken, maar dat lijkt me voor mij onvoldoende. Ik verstuur maandelijks gemiddeld 60 facturen. Betekent dit dan dat ik de meest uitgebreide versie van €30 per maand moet afnemen? Het is mij niet geheel duidelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Moneybird is nu 60 dagen gratis voor ondernemers!