Moneybird: Kosten, review en gratis versie

moneybird boekhouden voor zzp

Toen Moneybird werd gelanceerd, waren er weinig mensen die het jonge boekhoudprogramma een kans wilden geven. Jarenlang waren uitgebreide en dure boekhoudprogramma’s de norm. Moneybird, dat met een gratis boekhoudpakket lanceerde, had daarnaast wel heel goedkope pakketten.

Voor tien euro in de maand boekhouden? Hoe kan dat?

En hoe moet mijn boekhouder met dit hippe programma werken?

Wat velen toen nog niet wisten, is dat Moneybird gemaakt is voor de ondernemer die zelf wilt boekhouden. Iedere regel code die voor Moneybird geschreven is, is geschreven voor de ondernemer.

Moneybird wordt namelijk gerekend tot de eerste stroom boekhoudprogramma’s waarbij de ondernemer aan zet is. Zoals in mijn Moneybird review blijkt, is dat precies wat bij Moneybird het verschil heeft weten te maken.

Want laten we eens kijken waar Moneybird tegenwoordig is. Tienduizenden gebruikers die maand in, maand uit van het programma gebruik maken om hun facturatie te verzorgen. Het lijkt wel alsof gebruikers geen alternatieven meer overwegen.

Daarom is het tijd Moneybird eens goed onder de loep te nemen. Wat zijn de kosten van Moneybird? Welke boekhoudpakketten zijn er maar vooral: wat heb jij aan Moneybird?

Op welke manier kun jij dit boekhoudprogramma inzetten om je boekhouding te versterken?

Ik vertel het je allemaal. En wie weet geef ik je nog wel de gouden tip om nog net wat goedkoper van dit programma gebruik te maken..

Inhoudsopgave

Een heel veel makkelijker boekhoudprogramma als Moneybird ga je niet tegenkomen

De eerste maanden dat Moneybird voor het eerst te gebruiken was, viel op dat het programma alleen van de belangrijkste boekhoudkundige functies voorzien was. Dat wil zeggen dat het inboeken en versturen van facturen perfect werkte. Andere functies, zoals uitgebreide rapportages en btw-aangiftes behoorden destijds nog niet tot de Moneybird mogelijkheden.

Dat heeft alles te maken met de manier hoe Moneybird nieuwe functies ontwikkelt, test en lanceert.

Moneybird wilt pas een nieuwe functie lanceren als de functie:

 • Goed functioneert
 • Gebruiksvriendelijk is
 • Betrouwbare resultaten oplevert

Hierdoor kan het soms wel even duren voordat een nieuwe functie zijn weg naar het Moneybird boekhoudprogramma vindt. Als de functie er dan eenmaal is, kunnen gebruikers rekenen op een functie die ook echt werkt.

En een functie die makkelijk te gebruiken is.

Alles is namelijk gebruiksvriendelijker dan in vrijwel ieder ander boekhoudprogramma. Als jij Moneybird voor het eerst opstart, word je bijvoorbeeld meegenomen langs een uitgebreide handleiding. Je krijgt voor de belangrijkste functies te zien hoe je kunt werken met Moneybird en wat ze precies doen.

Daarnaast probeer je meteen verschillende functies uit. Zo motiveert Moneybird je om je eerste factuur en offerte meteen te versturen. De boekhouding inrichten? Ook dat doe je samen met Moneybird. Net als de optimalisatie hiervan.

Deze stappen doorlopen? Dan kunnen we Moneybird personaliseren.

Maak je eigen huisstijl aan, voer de juiste adressen in of maak zelfs je eigen workflow. Je krijgt alles uitgelegd aan de hand van een duidelijke handleiding. Iets waar nog veel boekhoudprogramma’s een voorbeeld aan kunnen nemen.

Eenmaal alles ingesteld? Dan kun je elke dag het dashboard raadplegen waar alle kosten en baten te vinden zijn. Hier zie je onder andere welke facturen nog openstaan, wat de actuele resultaten zijn en of het al tijd is om je btw-aangifte in te dienen. Je stelt zelf in wat je ziet. Dus als je liever doelen in plaats van resultaten ziet, is dat ook mogelijk.

Overigens kun je met Moneybird meerdere administraties aanmaken.

moneybird voor eenmanszaak

Bevat de meeste belangrijke functies

Niet iedere Moneybird review is even positief over de functies van het boekhoudprogramma. Zo mist Moneybird volgens velen:

 • Urenregistratie
 • Rittenregistratie
 • Projecten

Sinds enkele maanden zijn de drie bovenstaande functies juist wel beschikbaar, weliswaar onder een BETA versie. Dat wil zeggen dat je soms nog tegen een bug kunt aanlopen. Iets dat Moneybird binnen korte tijd oplost.

Nu we de volgens velen ontbrekende functies (die ondertussen aanwezig zijn) uit de weg hebben, kunnen we kijken naar de functies waar Moneybird zo populair om geworden is.

Het maken en versturen van facturen en offertes is nergens zo makkelijk als bij Moneybird. Met een paar klikken is een factuur of offerte in jouw eigen huisstijl opgemaakt en ingevuld. Iets wat met menig boekhoudsoftware behoorlijk wat extra tijd kost.

Daarnaast kun je jouw eigen workflows maken. Dit zijn bijlagen die je kunt meesturen met offertes en facturen. Een voorbeeld hiervan zijn betalingsvoorwaarden, algemene voorwaarden en eventuele teksten voor herinneringen en aanmaningen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je automatisch een proces wilt opzetten waarin een niet betaalde factuur escaleert naar een incasso. Als je een betalingstermijn van 14 dagen hebt, wil je dat na 14 dagen een herinnering naar het adres op de factuur wordt gestuurd. Als in deze herinnering staat aangegeven dat de betaling binnen 14 dagen binnen moet zijn of dat er anders een incassotraject opgestart wordt, voegen we aan deze laatste dag nog een actie toe. Op dag 28 wordt namelijk het incassotraject automatisch in werking gezet.

In dit bovenstaande voorbeeld hoef jij op geen moment zelf aan het werk te gaan. Moneybird zorgt ervoor dat alle acties worden uitgevoerd. Dit scheelt je behoorlijk wat tijd doordat jij niet in de administratieve cycle van een factuur tot incasso meegenomen wordt.

Sneller en makkelijker

Een goed voorbeeld van hoeveel makkelijker een boekhoudprogramma boekhouden kan maken, is wel terug te zien als ik naar de btw-aangifte module kijk. Moneybird heeft goed begrepen dat btw-aangifte een van onze minst leuke bezigheden is. Ieder kwartaal kijken we weer met verveling naar de aangifte omzetbelasting. Met dit boekhoudprogramma wordt dat net wat minder erg.

Via Moneybird kunnen we namelijk elektronisch de btw-aangifte doen. Via een koppeling met de Belastingdienst push je zo je btw-aangifte door, waardoor je per kwartaal een half uur minder lang met het doen van de btw-aangifte bezig bent.

Een ander goed innovatief voorbeeld van Moneybird is de scan en herken functie. Via de app scan je met gemak een bonnetje in. De informatie op dit bonnetje wordt vervolgens omgezet naar een digitale bon die in jouw boekhouding geplaatst mag worden.

Dit is natuurlijk enorm handig als je net een zakenlunch hebt gehad en je niet alle bonnetjes wilt bewaren.

 • Je maakt een foto met de Moneybird app
 • De Moneybird app scant de bon
 • De app zet de bon om in een digitale bon
 • Je kijkt de digitale bon na en geeft hier akkoord voor
 • De bon staat correct in je boekhouding!

Een proces dat nog geen 30 seconden in beslag neemt.

Tenslotte zijn daar de ongelooflijk handige bankkoppelingen nog. Deze bankkoppelingen stellen je in staat om moeiteloos een betaling die je aan een klant doet of van een klant ontvangt, met openstaande facturen te verbinden.

Hierdoor hoef je niet iedere factuur met de hand na te kijken. Integendeel zelfs. Al jouw facturen worden automatisch door deze bankkoppeling nagekeken.

Hoe handig is dat?

Je bent kortom minder tijd aan je boekhouding kwijt door Moneybird te gebruiken. Dat je daarvoor niet diep in de buidel hoeft te tasten is bekend. Maar hoe diep?

Moneybird kosten

De kosten van een Moneybird pakket beginnen vanaf € 12 per maand. Voor dit bedrag krijg je de beschikking over alle benodigde basisfuncties. Van het sturen van facturen tot offertes en rapportages.

Het tweede pakket heeft een prijskaartje van € 21 per maand en verschilt vooral van het € 12 pakket doordat je meer banktransacties kunt verwerken. Waar je bij het eerste pakket 20 banktransacties kunt versturen, zijn dat er in dit pakket 50.

Het duurste boekhoudpakket van Moneybird stelt je in staat zoveel banktransacties via de bankkoppeling te verwerken als je zelf wilt. Alhoewel de functies nog altijd hetzelfde zijn, hoef je niet meer de bankkoppeling in de gaten te houden.

99% van de ondernemers zal straks voldoende uit de voeten kunnen met het pakket van € 12. Er is geen sprake van Moneybird korting.

Moneybird opzeggen kan overigens maandelijks.

Welk pakket past het best bij jou?

moneybird voor mkb

Gratis Moneybird?

Lange tijd was een van de voordelen Moneybird voor een groot deel van je boekhouding gratis te gebruiken. Ondertussen heeft Moneybird dit aangepast naar twee soorten gratis pakketten.

Het eerste gratis pakket is namelijk de optie om 60 dagen lang het meest uitgebreide pakket van Moneybird te gebruiken. Helemaal gratis en vrijblijvend. Dit pakket bevat alles wat in de goedkopere pakketten te vinden is.

De tweede gratis optie is helaas voor een klein deel van de ondernemers weggelegd. Je kunt namelijk eindeloos gratis van Moneybird gebruik blijven maken (zolang ze dit pakket blijven aanbieden) wanneer je maar een klein aantal facturen of offertes verstuurd. Indien jij niet meer dan 3 facturen de deur uitstuurt of ontvangt, kan jij gratis van dit boekhoudprogramma gebruik maken.

Meer kwaliteit dan je verwacht

Al met al is het een boekhoudprogramma dat als geen ander kwaliteit weet te bieden. Wie op zoek is naar een kwalitatief boekhoudpakket, heeft dat hoogstwaarschijnlijk in Moneybird gevonden.

Zetten de we kosten tegenover de voor- en nadelen van dit programma, dan doet Moneybird het in mijn review ontzettend goed. Misschien wel zo goed dat het jouw nieuwe boekhoudprogramma moet worden 😉

Boekhoudprogramma vergelijken

Meest gestelde vragen

Wat is Moneybird voor boekhoudprogramma?

Moneybird is een online boekhoudprogramma vooral geschikt voor kleine ondernemers. Doordat de software in de cloud wordt bewaard kun je vanaf iedere locatie met een internetverbinding bij je boekhouding. Met het praktische dashboard heb je te allen tijde inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om offertes en facturen te maken.

Voordelen:

1. Met een internetverbinding kun je vanaf iedere locatie bij je boekhouding
2. Altijd inzicht in je cijfers
3. Updates worden automatisch doorgevoerd
4. De administratie is makkelijk in te richten met een voorbeeld boekhouding
5. Koppeling mogelijk met je bankrekening, kassasysteem of CRM.

Nadelen:

1. Je zit vast aan een abonnement voor het gebruik van de software
2. De boekhouding wordt in de cloud bewaard op een externe server
3. De administratie staat niet op je computer opgeslagen

Lees verder voor een overzicht van de beste online boekhoudprogramma’s

Wat zijn de kosten van Moneybird?

De kosten van een Moneybird pakket beginnen vanaf € 12 per maand. Voor dit bedrag krijg je de beschikking over alle benodigde basisfuncties. Van het sturen van facturen tot offertes en rapportages.

Het tweede pakket heeft een prijskaartje van € 21 per maand en verschilt vooral van het € 12 pakket doordat je meer banktransacties kunt verwerken. Waar je bij het eerste pakket 20 banktransacties kunt versturen, zijn dat er in dit pakket 50.

Het duurste boekhoudpakket van Moneybird stelt je in staat zoveel banktransacties via de bankkoppeling te verwerken als je zelf wilt. Alhoewel de functies nog altijd hetzelfde zijn, hoef je niet meer de bankkoppeling in de gaten te houden.

99% van de ondernemers zal straks voldoende uit de voeten kunnen met het pakket van € 12.

Wil je beginnen met een online boekhoudprogramma? Lees hier verder voor een overzicht van de beste online boekhoudprogramma’s

Is Moneybird makkelijk te leren?

Moneybird is een zeer eenvoudig boekhoudprogramma. De basisfuncties en rapportages zijn zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast is het maken van een factuur een fluitje van een cent.
Er zijn diverse trainingsvideo’s beschikbaar waarin stap voor stap de functies worden uitgelegd. Middels een voorbeeld boekhouding kun je heel eenvoudig je administratie inrichten.

Wil je ook beginnen met online boekhouden? We hebben de beste boekhoudprogramma’s op een rij gezet.

Voor welke bedrijfstypes is Moneybird geschikt?

Moneybird is zeer geschikt voor kleine ondernemingen. Het instappakket is bedoeld voor ZZP’ers en eenmanszaken zonder personeel. Er is ook een pakket voor bijvoorbeeld een VOF waarbij de functionaliteiten zijn uitgebreid. Het premium pakket bevat zeer uitgebreide functionaliteiten gericht op een BV met personeel.

Wil je beginnen met online boekhouden, maar weet je niet welke boekhoudsoftware voor jou het meest geschikt is? Bekijk ons overzicht met de beste boekhoudprogramma’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *