DigiBTW Online Review 2024

Is een van de goedkoopste boekhoudprogramma’s geschikt voor jou als ZZP’er? Lees het in ons onderzoek

DigiBTW richt zich op ZZP’ers die zelf graag de touwtjes in handen hebben. Ze bieden een enkele, maar zeer betaalbare optie aan, zodat je altijd beschikt over het totaalpakket aan functionaliteiten. Van het maken van een offerte tot het indienen van de IB aangifte. En deze laatste optie is een van de redenen dat veel ondernemers voor DigiBTW kiezen.

Een ideale boekhoudoplossing voor jonge bedrijven en starters, waarbij je precies weet waar je aan toe bent. Inclusief de mogelijkheid tot het afnemen van de boekhoudservice, een telefonisch te bereiken klantenservice en 20% korting bij een jaarabonnement.

digibtw dashboard

Voor- en nadelen

Pluspunten DigiBTW

  • Een complete facturatie- en boekhoudoplossing, inclusief de mogelijkheid om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen

  • Ontzettend veel bankkoppelingen mogelijk, via Ponto. (Houd wel rekening met een meerprijs)

  • Zeer professionele en hulpvaardige klantenservice. De medewerkers van DigiBTW reageren snel op berichten en zijn ook telefonisch bereikbaar

  • Gratis proefabonnement en facturatie pakket, om met de software kennis te maken

  • Zeer makkelijk in gebruik. Je hebt geen boekhoudkennis nodig en er is maar een kleine leercurve

Minpunten DigiBTW

  • DigiBTW richt zich echt op starters, waardoor de software niet geschikt is voor het MKB

  • Geen scan & herken optie, voor het automatisch verwerken inkoopfacturen en losse bonnen

  • Buiten een aantal basis koppelingen, is het integreren van externe apps (zoals een webshop) niet mogelijk

  • Het indienen van de IB aangifte kost extra, evenals de automatisch bankkoppeling

Expert score

Prijs / kwaliteit5 sterren review
5
Slimme functies5 sterren review
5
Gebruiksgemak5 sterren review
4,5

Hoe is de DigiBTW software getest?

Het testen van software neemt behoorlijk wat tijd in beslag, om alle functies en mogelijkheden uit te proberen. Dit is echter de beste methode om erachter te komen of software ook in de praktijk naar behoren werkt. Is de software makkelijk in gebruik? Kan ik met het programma aan de slag zonder boekhoudkennis? En, is de klantenservice hulpvaardig?

Nadat de werking van DigiBTW duidelijk is, heb ik dit met de kosten vergeleken. Zo komt de prijs-kwaliteitverhouding tot stand. Want je wil niet te veel betalen, maar aan goedkope software die niet lekker werkt heb je natuurlijk ook niets. Hieronder alvast de belangrijkste plus- en minpunten van DigiBTW.

Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.

Hoeveel kost DigiBTW?

DigiBTW biedt één enkel pakket aan, waardoor je precies weet wat je betaalt en welke functionaliteiten je hiervoor ontvangt. Als je gebruik maakt van de korting, dan ben je slechts €10 per maand kwijt. (Waardoor het samen met e-Boekhouden een van de goedkoopste aanbieders is.) Dit pakket is inclusief de facturatie- en boekhoudsoftware, zonder bijkomende kosten voor support of extra gebruikers. Er zijn wel wat extra kosten, onder andere voor het indienen van de IB-aangifte. Hier kom ik later in deze review op terug.

In deze review test ik alles wat belangrijk is voor een goed boekhoudprogramma, om achter de prijs-kwaliteitverhouding te komen. Zo weet jij of dit goedkope programma een match is voor jouw onderneming, inclusief alle plus- en minpunten.

Belangrijkste punten van DigiBTW beoordeeld

Beoordeelde onderdelenConclusieExpert score
FunctionaliteitenZeer uitgebreid programma, inclusief extra mogelijkheden. Waaronder registratie van uren en kilometers, het indienen van de IB aangifte en een boekhoudservice5 van de 5 sterren
GebruiksgemakMakkelijk in gebruik, ook voor startende ZZP’ers zonder boekhoudkennis. De automatisering kan wel wat beter4,5 van de 5 sterren
SchaalbaarheidDigiBTW richt zich alleen op ZZP’ers en kan worden gebruikt door zowel grote als kleine eenmanszaken. De software is echter niet geschikt voor MKB bedrijven4,5 van de 5 sterren
KoppelingenWeinig externe koppelingen, maar de belangrijkste koppelingen zijn beschikbaar (Mollie, Ponto, Belastingdienst, e.d.)4,5 van de 5 sterren
SupportHet betaalde abonnement is inclusief e-mail en telefonische ondersteuning. De mate van service is uitstekend en zeer uitgebreid5 van de 5 sterren
PrijsEen zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, zonder verborgen kosten. Inclusief korting bij een jaarabonnement.5 van de 5 sterren
Expert scoreUitstekend4.8

Starten met DigiBTW

DigiBTW geeft iedereen de mogelijkheid om de software zelf te testen, met een gratis proefabonnement van 30 dagen. Dit is eenvoudig online aan te vragen, waarna je meteen toegang hebt tot de demo-interface. Er wordt niet om betaalgegevens gevraagd en de enige gegevens die je moet opgeven zijn: naam, e-mailadres en wachtwoord. Geen vragenlijsten of enquêtes dus; de software is meteen uit te proberen. Na het inloggen kom je op een overzichtelijk dashboard terecht, inclusief een stappenplan om met de software aan de slag te gaan.

starten met digibtw

De interface is rustig en zakelijk, waarbij alles in simpele termen staat aangegeven, zoals de menu-items: facturen, kosten, ritten en inkomstenbelasting. Er is een extra menu voor veel gebruikte acties (+), evenals een apart menu voor de instellingen van je account (tandwieltje). Het is makkelijk navigeren door de software, ook tijdens de eerste periode van gebruik.

Hoewel de software zeer uitgebreid is, werkt deze erg prettig. Dit komt mede door de slimme opbouw. Het kleurenpalet had naar mijn mening iets beter (en subtieler) gekund, maar dit is vooral een kwestie van smaak.

dashboard

Functies DigiBTW

Iedere aanbieder van boekhoudsoftware biedt net iets andere functies aan. De basis is echter vrijwel hetzelfde, waaronder:

  • Automatische bankkoppeling
  • Facturen en offertes
  • Kosten inboeken
  • Belastingaangiften
  • Rapportages en inzichten

Transacties automatisch verwerken

Voor het eenvoudig bijhouden van de zakelijke administratie, is het handig om eerst je bankrekening te koppelen. In DigiBTW doe je dit via het menu-item “instellingen” (het tandwieltje), “koppelingen & partners” en kies je tenslotte voor “automatische bankkoppeling”.

Het is mogelijk om maar liefst 32 banken te koppelen, waaronder alle bekende Nederlandse banken, zoals ABN AMRO, Rabobank, ING, Triodos, SNS Bank, RegioBank, ASN Bank, Revolut, Knab, Bunq en DHB. Een aantal bankkoppelingen zijn nog in de experimentele fase, zoals Van Lanschot en de Deutsche Bank.

bankkoppeling digibtw

De koppeling zelf gaat via Ponto, wat betekent dat je rekening moet houden met extra kosten van €4. Ponto aan DigiBTW koppelen is echter heel eenvoudig, waarbij je via Ponto stap voor stap door het proces wordt geleid. Het importeren van handmatige bankbestanden is ook mogelijk, zowel voor CAMT053 en MT940 bestanden. Evenals het invoeren van een handmatige losse transactie, al is dit iets dat DigiBTW zelf afraadt vanwege de grotere kans op fouten.

In het overzicht kun je eenvoudig alle bestanden terugzien, zowel van de bank, kas, als die van een zakelijke spaarrekening. Het laatste is iets dat ik nog niet bij veel boekhoudprogramma’s ben tegengekomen.

bank mutaties verwerken

Regelen van betalingen

DigiBTW beschikt over een complete facturatiemodule, voor het maken van standaard en periodieke facturen. Het maken van een nieuwe factuur is simpel en spreekt voor zich. Je kunt indien gewenst een referentie toevoegen, evenals een notitie of een bestand.

In het factuurscherm kun je direct nieuwe producten toevoegen, (ook geschikt voor tijd e.d.). Dit is erg makkelijk als je vaak dezelfde “producten” factureert, maar het is niet verplicht om een product aan te maken. Je hoeft bij het maken van een factuur niet telkens van scherm te wisselen, of te werken met pop-up vensters.

Het toevoegen van een nieuw contact kan ook vanuit hetzelfde scherm, waarbij het alleen niet mogelijk is om een adres op te zoeken op basis van postcode. Ook is er jammergenoeg geen koppeling met de KvK, voor het automatisch invullen van gegevens.

factuur maken met digibtw

Nadat je een factuur hebt gemaakt, kun je deze via hetzelfde scherm downloaden, versturen en/of markeren als verstuurd. Vergeet niet om de factuur tussendoor even op te slaan. Gelukkig wordt de factuur wel automatisch opgeslagen, als je deze download of verstuurt per e-mail. Het is tevens mogelijk om een iDEAL betaallink toe te voegen, via Mollie.

Het aanpassen van de factuur lay-out doe je via “instellingen”, en kan niet vanuit het facturatie menu zelf. Het is tenslotte iets dat je niet vaak hoeft te doen. Als je specifieke wensen hebt is dit mogelijk door het toevoegen van kolommen, al vond ik dit proces wat omslachtig. De makkelijkste manier om de lay-out te veranderen is door een van de drie standaard templates te kiezen. Het zou allemaal iets moderner kunnen, maar uiteindelijk werkt het wel gewoon prima.

factuur lay-out

Het maken van offertes gaat op exact dezelfde manier als facturen, alleen dan via het menu-item “offertes”. Klanten ontvangen de factuur keurig als bijlage in PDF formaat en kunnen de offerte online goedkeuren. Indien gewenst kun je deze vervolgens omzetten naar een factuur, dit gebeurt niet automatisch.

Een ander pluspunt is dat jouw eigen e-mailadres gewoon bij de afzender komt te staan, zodat klanten hier eenvoudig op kunnen antwoorden. Let wel even op dat je jouw e-mailadres niet kunt aanpassen tijdens het versturen van de offerte (of factuur).

offerte maken

Verwerken van kostenposten

Naast verkoopfacturen, krijg je ook te maken met inkoopfacturen en losse bonnen. Hiervoor ga je naar het menu-item “kosten”. Het uploaden van een inkoopfactuur/bon kan echter ook vanuit het dashboard, voor het snel bewaren van een bonnetje. Om hier gebruik van te maken, moet je eenmalig een e-mailadres instellen. Dit is het adres waar je ook bonnen naar kunt mailen en het eindigt altijd op “@inbox.digibtw.nl”. Oftewel je DigiBTW bonnen inbox.

Hiermee kom ik ook bij een van de grootste nadelen terecht, omdat de DigiBTW software minder geavanceerd is dan bijvoorbeeld Rompslomp of MoneyMonk. DigiBTW heeft helaas geen scan & herken optie. De informatie wordt dus niet automatisch ingevuld en je moet de gegevens zelf over typen. Ook komt er bij het bonnenoverzicht alleen de datum te staan en het standaard onderwerp “bon”. Dit is behoorlijk onoverzichtelijk, als je meerdere bonnen uploadt op dezelfde dag.

bonnetjes boeken

Aangiften online regelen

Een van de redenen waarom ZZP’ers kiezen voor DigiBTW, is vanwege de mogelijkheid om zowel de BTW aangifte, opgaaf ICP, als de IB aangifte online in te dienen. Laat ik beginnen met de BTW aangifte. In het overzicht vind je zowel de aangifte van de huidige periode, evenals voorgaande aangiften inclusief hun status.

overzicht btw aangiften

Een prettige optie is de keuze om regels te verbergen die niet van toepassing zijn, zodat je BTW aangifte een stuk overzichtelijker wordt. De aangifte kan via de software direct worden verstuurd, in samenwerking met de Nederlandse Belastingdienst. Hiervoor hoef je enkel je e-mailadres en BTW-nummer te verifiëren. Zo kun je ook de opgaaf ICP versturen, een extra BTW teruggave indienen en het privégebruik van je auto corrigeren.

btw aangifte met digibtw

Tenslotte biedt DigiBTW de mogelijkheid om de IB aangifte in te dienen, wat bijvoorbeeld niet mogelijk is met e-Boekhouden. Het is wel een optie die je los moet afnemen en waar je ook behoorlijk extra voor betaalt. Tenminste in vergelijking met de lage kosten van de software zelf. Dit komt doordat het echt een service is, waarbij je de keuze hebt uit drie pakketten. Later in deze review kom ik terug op de kosten. Het is echter ideaal voor ondernemers die geheel zelfstandig, zonder een financieel adviseur, de administratie willen regelen.

aangifte inkomstenbelasting met digibtw

De financiële stand van zaken

Inzicht krijgen in de financiële stand van zaken is een belangrijke reden om te kiezen voor online boekhoudsoftware. Zo weet je op ieder moment, in real-time, hoe het ervoor staat. DigiBTW beschikt over veel verschillende opties om inzicht te krijgen, waaronder via het menu-item “overzichten”. Denk aan een winst- en verliesrekening, de balans, een kolommenbalans of de kosten en omzet. Alle informatie wordt duidelijk weergegeven en het is tevens makkelijk om gegevens te filteren. Je hebt dus snel inzicht in de cijfertjes van een specifieke periode, evenals de verhouding tussen je omzet en gemaakte kosten.

overzicht digibtw

Een andere mogelijkheid om inzicht te krijgen, is door middel van het dashboard. Bovenaan zie je onder meer het bedrag dat je nog moet ontvangen, de winst en de te betalen belasting. Zo weet je precies hoeveel je uiteindelijk overhoudt in een bepaalde periode. De grafieken en tabellen zorgen tevens voor meer overzicht, omdat je makkelijk bepaalde periodes met elkaar kunt vergelijken.

overzicht omzet en kosten

De mobiele app

Hoewel het soms ontbreekt aan automatiseringen, geldt dat niet voor de DigiBTW app. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS apparaten en is eenvoudig te downloaden. Je beschikt dan ook in je broekzak over de volledige functionaliteiten van de software. De uitstraling en opbouw komt goed overeen met de webversie, waardoor je niet hoeft te zoeken en de twee naadloos in elkaar overlopen.

Inloggen doe je de eerste keer met je gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna stel je een 5-cijferige pincode in en in de toekomst kun je ook sneller inloggen met een vingerscan. Na het inloggen kom je op het herkenbare dashboard terecht en beschik je dus over dezelfde soorten menu’s. Handig als je even iets wil opzoeken op locatie, onderweg een rit wil registreren of een bonnetje wil bewaren.

mobiele app digibtw

Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers

Het gebruiksgemak van DigiBTW is naar mijn mening erg goed, waarbij ik vrijwel geen enkele keer echt heb hoeven zoeken naar een specifieke functie. Het is niet vaak voorgekomen tijdens het testen van reviews, dat ik de hulp-sectie geen enkele keer heb hoeven openen. Iets waar ik in het volgende onderdeel meer over vertel. Hoewel de uitstraling en automatiseringen wellicht wat beter kunnen, zijn er geen aspecten die ik zou veranderen wat betreft de menu structuur en navigatie, want het is een zeer intuïtief programma.

De ervaringen van gebruikers variëren met een bijna perfecte score van 4,9 van de 5 sterren op Google Reviews, en een 3,4 op Trustpilot. Deze laatste score is minder betrouwbaar, aangezien de gemiddelde score slechts op een handje vol reviews is gebaseerd. Op Google Review zijn gebruikers van DigiBTW erg te spreken over de overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de software. Met beoordelingen als “nette overzichtelijke software”, “compleet en makkelijk in gebruik” en “reageert snel wanneer je vragen hebt”. Waarbij we meteen aankomen bij de klantenservice.

Persoonlijke ervaring met de klantenservice

DigiBTW is op twee manieren te bereiken. Door het sturen van een online bericht, waarna je vervolgens ook kunt mailen met de medewerkers van de klantenservice, en telefonisch. Dit laatste is een groot pluspunt en niet iets dat iedere aanbieder van boekhoudsoftware doet. Het is wel interessant dat de twee goedkoopste opties voor starters, DigiBTW en e-Boekhouden , gewoon telefonisch te bereiken zijn. Mijn persoonlijke ervaring met de klantenservice is erg goed. Ik heb geen lange wachttijden ervaren tijdens het bellen, evenals een snel en zeer uitgebreid antwoord op mijn vraag per e-mail. De medewerkers van DigiBTW zijn duidelijk begaan met hun klanten en kopiëren en plakken niet enkel een standaard antwoord in een e-mail.

helpdesk per email

Voor het zelf opzoeken van informatie, kun je via de interface van de software naar de hulpsectie gaan. Deze wordt geopend in een apart venster. Hier vind je beknopte handleidingen (inclusief afbeeldingen) over de werking van de belangrijkste functies. Informatie over het inboeken van allerlei dingen, vind je op www.digibtw.nl/support/hoe-boek-ik. Waar je ook op onderwerp kunt zoeken. Tenslotte zijn er nog de veelgestelde vragen, waar ongeveer 50 vragen uitgebreid worden beantwoord. Denk aan: Welke specifieke zorgkosten mag ik aftrekken? En, Hoe pas ik de vervaldatum van facturen aan?

Complete functielijst

  • Facturatie, inclusief lay-outs, iDEAL betaallink, herinneringen, periodieke en UBL facturen
  • Offertes, inclusief online acceptatie door de klant
  • Digitale bonneninbox
  • Kosten omzetten in afschrijvingen
  • Rittenregistratie
  • Urenregistratie
  • Projectbeheer
  • Afschrijvingen
  • Automatische bankkoppeling
  • BTW aangifte en opgaaf ICP
  • IB aangifte
  • Overzichten
  • Mobiele app (iOS & Android)

Is DigiBTW veilig online te gebruiken?

Informatie over de veiligheid van de software is vooral te vinden in de algemene voorwaarden. Op deze pagina vind je ook de “verwerkersovereenkomst”, die te maken heeft met de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Gegevens zullen niet langer worden bewaard dan de wettelijke termijn en de klant heeft recht om één keer per jaar een audit uit te voeren.

De technische specificaties staan vermeld in een aparte sectie, waaronder de ISO-certificaten en de partijen waar DigiBTW mee samenwerkt. Dit zijn Greenhost, TransIP, RackSpace en AWS. Gegevens worden door de aanbieder versleuteld verzonden (https), er worden regelmatig penetratietests uitgevoerd en de infrastructuur wordt tijdig bijgewerkt, inclusief het toepassen van firewalls.

Pakketten en kosten

DigiBTW biedt één pakket aan, waardoor het duidelijk is wat je kwijt bent. Bij het afsluiten van een jaarabonnement ontvang je als dank 20% korting. Er zijn geen extra kosten voor het toevoegen van extra gebruikers of administraties, omdat dit niet mogelijk is. Alleen je financieel adviseur kan wel gratis meekijken.

Voor de automatische bankkoppeling worden wel kosten in rekening gebracht, die door DigiBTW worden doorberekend en uiteindelijk bij de tussenpersoon Ponto terechtkomen.

Daarnaast heb je de keuze uit twee extra mogelijkheden, waarvoor extra kosten gelden. Dit zijn:

  • de boekhoudservice: deze optie is het beste te vergelijken met het inhuren van een financieel adviseur, maar dan doe je dit via DigiBTW
  • de IB aangifte: het indienen van de IB aangifte zit niet standaard bij het pakket inbegrepen. Als je de inkomstenbelasting via DigiBTW wil indienen, heb je de keuze uit drie mogelijkheden

Hieronder de volledige kosten per pakket, plus de extra (optionele) kosten:

PakketPrijsToelichting
FacturatieGratisGeen volledig boekhoud programma
Compleet€12,50 per maand, of €120 per jaarVolledig boekhoud en facturatie programma
Boekhoudservice€89 per maandJe hoeft zelf alleen facturen te sturen, bonnetjes te verzamelen en betalingen te verrichten
Bankkoppeling€4 per maandKosten voor gebruik Ponto
IB aangifte Selfservice€119 per aangifteVia een wizard
IB aangifte met Fiscaal Partner€69 per aangifteSamen met je eigen adviseur
IB aangifte Plus Controle€399 per aangifteControle door DigiBTW

Specifieke mogelijkheden

DigiBTW biedt niet veel koppelingen aan met externe apps, waardoor het extra prettig is dat je via de software uren en ritten kunt registreren. Dit is zowel mogelijk via de webversie van de software als met de app. Houd er wel rekening mee dat je gegevens zelf moet invoeren, want er is bijvoorbeeld geen timer voor het bijhouden van uren. Het berekenen van afstanden gaat gelukkig wel automatisch, via Google Maps en de adressen van contactpersonen. Dit zijn adressen die dus wel eerst moeten worden toegevoegd voor nieuwe klanten.

De IB-aangifte is een andere specifieke mogelijkheid, die dus als losse optie aan het pakket kan worden toegevoegd. Het indienen van de aangifte inkomstenbelasting zit niet in de pakketprijs inbegrepen. Hetzelfde geldt voor de optionele boekhoudservice.

Tenslotte is DigiBTW een goede keuze als je te maken hebt met “uitzonderlijke boekingen”. Denk aan bijtelling of een financial lease. Hiervoor zijn namelijk speciale wizards beschikbaar, zodat het ook eenvoudig wordt om deze gegevens op te nemen in de administratie. Iets dat ook makkelijk is gemaakt, is het inboeken van afschrijvingen. Deze optie vind je onder de optie “kosten”. Hier geef je precies aan wat de aanschafwaarde is en in hoeveel maanden deze kostenpost moet worden afgeschreven.

memoriaal boekingen met digibtw

Conclusie

DigiBTW is een complete software oplossing die ZZP’ers veel te bieden heeft. Het goedkope pakket in combinatie met de mogelijkheid om zelfs de IB aangifte te doen, zorgen ervoor dat je eigenlijk geen financieel adviseur meer nodig hebt. Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan deze aanbieder, waarbij vooral de automatisering naar mijn mening wat beter kan. Met het toevoegen van een scan & herken optie, evenals de mogelijkheid om andere software te koppelen zou DigiBTW uiteindelijk een nog betere expert score krijgen.

Het boekhoudprogramma is echt gemaakt voor ZZP’ers en voor ondernemers met een MKB zijn er andere oplossingen, waarbij Rompslomp  meteen in gedachten schiet. Toch ben ik, evenals gebruikers, erg tevreden over een pakket dat op jaarbasis maar een tientje per maand kost. Dit is overigens inclusief zowel een uitstekende klantenservice, die niet alleen per mail maar ook telefonisch bereikbaar is. Naast de kleine prijs, is het gemak een andere reden om voor deze boekhoud- en facturatiesoftware te kiezen. Hoewel er online handleidingen beschikbaar zijn, spreekt alles eigenlijk voor zich.

Kortom, een uitstekende oplossing met een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Ook voor ondernemers die graag onderweg hun administratie bijhouden of willen inzien.

Expert score

Prijs / kwaliteit5 sterren review
5
Slimme functies5 sterren review
5
Gebruiksgemak5 sterren review
4,5

Vergelijking alternatieve boekhoudsoftware voor ZZP’ers

DigiBTW is een zeer goede keuze voor ZZP’ers. De combinatie van moderne software met het lage prijskaartje zorgt voor een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Toch zitten er ook aan dit programma beperkingen, waardoor het kan zijn dat het niet de juiste match is voor jouw onderneming. Hieronder drie alternatieven die wellicht beter passen bij jouw wensen op het gebied van boekhoudsoftware.

PrijzenDigiBTWe-Boekhouden.nlMoneybirdMoneyMonk
Gratis proefversie30 dagen14 dagen60 dagen30 dagen
OpzegtermijnMaandelijksMaandelijksMaandelijksMaandelijks
Vanaf prijs per maand€ 12,50€ 9,95€ 14€ 7,50
Onbeperkte aantal facturen / boekingenGratis€ 14,05€ 21€ 17,50
Scan & herkenGratisGratisGratisGratis
Bankkoppeling€ 4GratisGratisGratis
BTW aangifte koppeling BelastingdienstGratisGratisGratisGratis
Toegang boekhouder / accountantGratisGratisGratisGratis
Totaal prijs onbeperkt boekhouden + factureren€ 16,50€ 24€ 35€ 25
Extra administratieNiet mogelijk€ 5,95Niet mogelijkNiet mogelijk
Extra gebruikerGratisGratisGratis€ 15
Vergelijking prijzen boekhoudsoftware ZZP

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden komt erg dicht in de buurt van DigiBTW en de twee aanbieders hebben veel overeenkomsten. Beide zijn erg betaalbaar, bieden telefonische ondersteuning, en zijn makkelijk in gebruik. Terwijl DigiBTW maar één pakket aanbiedt, is het bij e-Boekhouden wel mogelijk om een duurder abonnement af te sluiten. e-Boekhouden biedt ook speciale opties aan voor verenigingen en stichtingen, zoals het versturen van nieuwsbrieven. Hoewel e-Boekhouden een tikkeltje ouderwetse uitstraling heeft, beschikken ze wel over een scan & herken optie. 

dashboard-e-boekhouden

Pluspunten e-Boekhouden.nl

  • Intuïtieve software met een groot aantal functies, waaronder een uren- en kilometerregistratie

  • De kosten zijn op basis van gebruik, met inbegrip van een onbeperkt aantal gebruikers ongeacht het pakket

  • Meerdere contactmogelijkheden en telefonische hulp is beschikbaar

  • Een erkende partner van de Nederlandse Belastingdienst, met een directe koppeling voor het doen van BTW-aangiften

  • Gratis abonnement van 15 maanden voor startende ondernemers, zonder beperkingen op het gebied van functionaliteiten

Minpunten e-Boekhouden.nl

  • Facturatie via Peppol is niet mogelijk

  • Bij meer dan 240 boekingen per jaar kom je automatisch terecht in het duurdere pakket en betaal je apart voor boekhouden en facturatie

  • Credits voor Mail en Herken dienen apart te worden aangeschaft en zijn alleen te koop in de vorm van bundels

  • Het beheren van projecten is alleen mogelijk via een koppeling, bijvoorbeeld met programma’s als Simplicate en Teamleader

  • Het koppelen van je bankrekening kost extra

Moneybird

Moneybird scoort in het algemeen iets lager, maar dit betekent niet dat het een slechte optie is. Het kan zelfs de beste keuze zijn als je op zoek bent naar een zeer uitgebreid boekhoudprogramma. Facturatie zit inbegrepen in het pakket en biedt tevens veel mogelijkheden. Denk aan het toevoegen van meerdere huisstijlen, SEPA incasso en externe facturen. Dit laatste is erg handig als je een kassa systeem hebt of een webshop. Moneybird is tevens geschikt voor meerdere administraties, waardoor de software zowel mogelijkheden biedt voor kleine, grote en groeiende ondernemers.

moneybird dashboard

Pluspunten Moneybird

  • Veilige online omgeving, inclusief “een passkey”

  • Gratis proefaccount van 60 dagen

  • Je betaalt op basis van gebruik

  • Mogelijkheid om een Moneybird betaalrekening af te sluiten

  • BTW aangifte indienen vanuit de software

  • Veel koppelingen

  • Factuur software is erg uitgebreid

  • Gebruiksvriendelijke software, ook voor beginners

  • Geïntegreerde urenregistratie

  • Unieke manier van filteren

  • Gratis gebruikers toevoegen, waaronder je boekhouder

Minpunten Moneybird

  • Geen telefonisch contact mogelijk

  • Geen korting bij een jaarabonnement

  • App alleen beschikbaar bij het duurste abonnement

  • Extra kosten met betrekking op het gebruik van de betaalrekening, maar verder geen bijkomende kosten

  • Inkomstenbelasting indienen via Moneybird is niet mogelijk

  • Koppelingen zijn enkel te activeren via de partner applicatie

  • Wisselende reviews van gebruikers

MoneyMonk

Tenslotte MoneyMonk, een programma dat qua design en uitstraling het dichtste in de buurt komt van DigiBTW. Ze richten zich net als DigiBTW ook echt op ZZP’ers. Hoewel je de IB-aangifte niet kunt indienen via de software zelf, kun je deze wel in MoneyMonk laten berekenen. Een groot voordeel is de goede scan & herken optie, met een zeer innovatieve werking. Handig als je veel losse bonnen moet verwerken. Een ander voordeel van MoneyMonk ten opzichte van DigiBTW is dat je de mogelijkheid hebt om meerdere zakelijke rekeningen te koppelen, waarvoor geen extra kosten worden gerekend.

dashboard moneymonk

Pluspunten MoneyMonk

  • Zeer betaalbare boekhoudsoftware, ook voor kleine ondernemers en starters. Je betaalt op basis van de omzet van je bedrijf en de pakketten starten al vanaf €7,50, inclusief gratis opstartservice

  • MoneyMonk biedt een zeer groot aantal bankkoppelingen aan, ook met minder bekende Nederlandse banken. Bovendien is deze koppeling gratis en indien gewenst kun je meerdere rekeningen koppelen

  • Het is mogelijk om via de interface hulpvideo’s te bekijken, terwijl je verder werkt in de software. Hierdoor kun je meedoen met de video. Deze “echte” tutorials zijn van goede kwaliteit en de uitleg wordt gegeven door een van de MoneyMonk teamleden

  • Zeer goede OCR software met een hoge herkenningsgraad, die op een innovatieve manier wordt ingezet

  • Er zijn veel extra hulpmiddelen, die ervoor zorgen dat je ook zonder boekhoudkundige kennis met de software overweg kunt. MoneyMonk heeft een goede balans gevonden in het duidelijk overbrengen van informatie, zonder de mogelijkheden te beperken

  • Zeer uitgebreid helpcentrum en veel contactmogelijkheden met de klantenservice. Naast bellen en mailen, is het zelfs mogelijk om je scherm te delen

Minpunten MoneyMonk

  • De software is echt gericht op ZZP’ers en daardoor minder geschikt voor het MKB

  • Er is geen publieke API beschikbaar, en koppelingen met externe software zoals webshops zijn niet mogelijk

  • Klanten kunnen offertes niet digitaal goedkeuren

  • De mobiele app beschikt niet over alle functies. Daarnaast is de app een stuk minder innovatief en geautomatiseerd dan de online/browser interface

FunctiesDigiBTWe-Boekhouden.nlMoneybirdMoneyMonk
BTW overzicht
BTW verlegd factureren
Electronische BTW aangifte
Elektronische aangifte inkomstenbelasting
Factureren in eigen huisstijl
IDEAL koppeling
Periodieke facturen / abonnementen
Digitaal archief
Peppol facturatie
Scan & herken
Aanmaningen versturen
Automatische bankkoppeling
Mobiele app (IOS/Android)
Vreemde valuta
ICP opgave
Debiteurenbeheer
Offertes
CRM systeem
Urenregistratie
Kilometerregistratie
Ledenadministratie
Vergelijking functies boekhoudsoftware ZZP

Meestgestelde vragen

Hoeveel kost DigiBTW?

DigiBTW kost €12,50 per maand, als je kiest voor een abonnement dat maandelijks opzegbaar is. Als je voor een jaarabonnement kiest betaal je €120 per jaar, wat neerkomt op €10 per maand dankzij de 20% korting.

Is DigiBTW een goed programma?

Ja, DigiBTW is een veilig en betrouwbaar programma voor de facturatie en het regelen van je zakelijke administratie. De onderneming richt zich op alle ZZP’ers, waaronder starters, maar is niet geschikt voor het MKB.

Biedt DigiBTW een gratis pakket aan?

Ja, DigiBTW biedt een gratis pakket aan, maar dit is geen gratis boekhoudprogramma. Het is namelijk een facturatiepakket, waarmee je facturen kunt maken met een eigen lay-out en deze per e-mail kunt versturen.

Is DigiBTW geschikt voor starters?

Ja, DigiBTW is zeer geschikt voor startende ondernemers. Dit komt door de goede prijs-kwaliteitverhouding. De software is makkelijk in gebruik en kost bij een jaarabonnement €10 per maand.

Wat zijn de nadelen van DigiBTW?

Hoewel DigiBTW een goed boekhoudprogramma is, zijn er ook een aantal nadelen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om externe programma’s te koppelen (behalve Mollie, Ponto en de Belastingdienst), en beschikt DigiBTW niet over scan & herken.

Met welke boekhoudsoftware kan ik de inkomstenbelasting aangifte indienen?

DigiBTW biedt de mogelijkheid aan om via de software ook je inkomstenbelasting in te dienen. Het is een extra optie, waarvoor je ook extra betaalt. In deze review vertel ik alles wat je hierover moet weten.

Is e-Boekhouden of DigiBTW goedkoper?

e-Boekhouden is net iets goedkoper, maar het verschilt maar 50 cent. DigiBTW kost €10 als je kiest voor een jaarabonnement, en e-Boekhouden €9,50 als je onder de 240 boekingen per jaar zit.

Kan ik DigiBTW gebruiken zonder kennis van boekhouden?

Ja, DigiBTW is een uitstekende keuze als je geen kennis van boekhouden hebt. Lees in deze review hoe de software werkt en wat er allemaal mogelijk is.

Kan mijn boekhouder gratis meekijken met DigiBTW?

Ja, je boekhouder kan gratis meekijken met de software van DigiBTW. Erg handig als je vragen hebt of ergens zelf niet uitkomt. Als je geen boekhouder hebt, kun je ook via DigiBTW een boekhoudservice afnemen.

Heeft DigiBTW een app?

Ja. Met de DigiBTW app kun je alles wat je ook met de software voor vaste apparaten kunt. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android apparaten, en gratis bij het afnemen van het DigiBTW abonnement.

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen

e-Boekhouden review: e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

Exact Online review | Ervaringen en Kosten

De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

2 reacties op “DigiBTW Online Review 2024

  1. Is het mogelijk vanuit ander boekhoudprogramma de beginbalans in te voeren.? Ik heb de boekhoudkantoor nog niet gevraagd maar hij moet de boekhouding van 2020 nog afsluiten en de jaarrekening nog , wat ik hun vragen om die gemakkelijk in te voeren in de boekhouding,
    Ik heb gelezen dat digibtw dit zou kunnen doen. Zelf heb ik sinds jan. Digibtw in gebruik maar de beginbalans zou ik er graag in willen hebben.
    Hoor graag van u

    Vr. Gr. Niek Schilder

    1. Hoi Niek, dank voor je vraag. Als ik je goed begrijp ben je sinds 2021 begonnen met DigiBTW en wil je graag de beginbalans ingevoerd hebben. Dit is uiteraard mogelijk. Ik adviseer je om de kolommenbalans bij je boekhouder op te vragen nadat de boekhouding van 2020 is afgesloten en de jaarrekening is gemaakt. De saldi van de balansrekeningen kunnen aan de hand van de kolommenbalans in DigiBTW worden ingegeven. Tot het moment dat 2020 is afgesloten kun je gewoon verdergaan het het verwerken van de administratie in DigiBTW over 2021.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DigiBTW is nu 30 dagen gratis!