Eenvoudig boekhoudprogramma dat iedere ondernemer kan gebruiken (en weinig kost)!

eenvoudig boekhoudprogramma kan iedereen leren

Boekhouden is een onvermijdelijk onderdeel van iedere onderneming. Een gezond bedrijf heeft de boekhouding correct ingevuld en de juiste personen verantwoordelijkheden gegeven om de boekhouding bij te houden. Wanneer we dit altijd en overal correct doen, kunnen we op het minst oordelen dat de administratie er netjes bij staat. Maar wat als jij alleen de complete boekhouding moet verzorgen. En wat als je hier nauwelijks ervaring mee hebt? Dan is het enige dat jou kunt helpen een eenvoudig boekhoudprogramma. Dit programma moet jou perfect aangeven wat je waar moet invullen om jouw administratie gemakkelijk correct bij te houden.

Ik weet precies waar een eenvoudig boekhoudprogramma aan moet voldoen. Weet je waarom? Omdat ik jaarlijks honderden ondernemers help met het onboarden. Ik ben een boekhouder die gespecialiseerd is met het controleren van boekhoudingen, niet het uitvoerende werk hiervan. Via een eenvoudig boekhoudprogramma zorg jij er namelijk voor dat je jouw boekhouding op orde hebt. Het enige wat een boekhouder dan nog hoeft te doen, is een korte check of alles goed staat. En de kosten? Die zijn vele malen lager!

Inhoudsopgave

Wat?! Een boekhoudprogramma dat eenvoudig is?

Hoe eenvoudig kan een boekhoudprogramma zijn? Kan het net zo eenvoudig zijn als het invullen van je gegevens voor een aanvraagformulier? Ik lieg niet als ik je vertel dat de eenvoud van een boekhoudprogramma niet onderschat mag worden. Het leeuwendeel van de ondernemers kiest ervoor om de boekhouding volledig uit te besteden terwijl zij als eenmanszaak juist controle over de boekhouding moeten behouden. Helemaal als je meeneemt dat de jaarlijkse boekhoudkosten voor een groot deel van de ondernemers tegen de € 2000 per jaar oploopt.

Jij kunt de keuze maken om deze kosten te accepteren. Want, als je het geld hebt, is het niet erg om € 2000 te missen. Toch? Maar heb je al eens nagedacht wat jij met deze € 2000 aan boekhoudkosten kunt doen? Je kunt een paar weken naar de zon, investeren in een nieuwe laptop of meerdere jaren een zakelijk telefoonabonnement betalen. En dan heb ik het nog niet over het belangrijkste voordeel gehad.

Want ja, eenvoudige boekhoudprogramma’s bestaan. Ze zijn er zelfs in overvloed en ze kosten weinig geld. Vanaf € 10,- per maand zijn er diverse programma’s die je kunt gebruiken om je boekhouding te verzorgen.

Leren door te doen

Het gebruik van deze programma’s is niet moeilijk te noemen. Het is zelfs niet een beetje lastig. Het is makkelijk. Natuurlijk ben je in de eerste weken enkele uren kwijt aan jouw nieuwe boekhoudprogramma. De seconde dat je het opent, begin je namelijk al met het leren van de weg en krijg je meer te horen over de verschillende functies. Een kleine week later beheers je echter vrijwel iedere functie van het programma. Dit zijn taken die normaliter door je boekhouder zouden zijn uitgevoerd.

De betere boekhoudprogramma’s (die door mij als het eenvoudigst worden bestempeld) helpen je de eerste weken op weg door je bij iedere functie een uitgebreide uitleg te vertonen. Je ziet hoe bepaalde functies in elkaar zitten, waarvoor je ze kunt gebruiken en hoe je de functies samen kunt laten werken.

Waarom zelf boekhouden je gemakkelijk beter laat worden in het managen van je bedrijf

Maar waarom hamer ik er eigenlijk zo op dat je zelf je boekhouding moet regelen? Is het niet logischer dat ik als boekhouder wijs op de voordelen van het volledig laten uitbesteden van de boekhouding?

eenvoudig boekhoudprogramma zzp

Dat doe ik omdat ik de afgelopen jaren heb ervaren hoeveel meer inzicht het ondernemers oplevert als zij besluiten de boekhouding zelf bij te houden. Dat wil zeggen dat ondernemers zelf facturen versturen, ontvangen, inboeken, rapportages analyseren en eventueel aangiftes doen. In theorie, help ik ondernemers het liefst bij het volledig beheersen en controleren van de boekhouding. Dat wil zeggen dat mijn werk na de leercurve over is. Uiteindelijk valt een groot deel van mijn klanten onder de groep waarbij 95 procent van de boekhoudwerkzaamheden zelf wordt gedaan. Het enige wat ik voor deze klanten doe, is het controleren van de boekhouding en het indienen van de aangiftes. Wat zij daarvoor betalen? Een krappe € 200 per jaar. Een schijntje vergeleken bij de € 2000 van het uitbesteden van een complete boekhouding.

Het belangrijkste effect hiervan is dat jij, als ondernemer, vele malen meer invloed krijgt op je boekhouding. Je hebt meer inzicht dan ooit in wat er precies in jouw bedrijf gebeurt. Je weet op ieder moment hoe jouw bedrijf het doet doordat je een actueel overzicht hebt over jouw resultaten. Dit kun je doen door een goede maandafsluiting bij te houden.

En dat gaat jou op de lange termijn helpen je bedrijf eenvoudig te laten groeien. Dat terwijl je met twee vingers in je neus je boekhouding actualiseert!

De top drie meest eenvoudige boekhoudprogramma’s

Betekent dit dat het makkelijk is om een top drie met eenvoudige boekhoudprogramma’s samen te stellen? Nee, want er zijn zoveel boekhoudprogramma’s die voor ondernemers eenvoudig zijn dat het kiezen is.

Toch heb ik drie geweldige boekhoudprogramma’s uitgekozen die allen een eenvoudige boekhouding garanderen. Ik adviseer je de onderstaande programma’s en de bijbehorende reviews uitgevoerd door te nemen. Vervolgens kan je overwogen een keuze maken voor een eenvoudig boekhoudprogramma dat het best bij jou past.

1. Twinfield

Wolters Kluwer, een powerhouse, is het overkoepelende bedrijf van een van mijn favoriete voor de eenvoudige boekhouding. Iedereen die namelijk de boekhouding op een prettige manier wilt kunnen verzorgen, moet kennismaken met Twinfield. Het boekhoudprogramma dat door ondernemers wordt gebruikt met enkele facturen per maand tot enorme bedrijven met duizenden werknemers.

Ondernemers willen flexibel hun boekhouding kunnen doen. Eenvoudig en overal waar ze zijn. Ben je op vakantie en vergeten een factuur te sturen? Wil je weten of je laatste factuur wel voldaan is? En voor dat alles niet de hoofdprijs betalen? Dan is dat met onder andere Twinfield nodig.

Op de website van Twinfield is veel informatie te vinden over de huidige boekhouders van dit eenvoudige boekhoudprogramma. Je komt namelijk boekhoudkantoren maar ook tegelzetters en freelancers tegen. Dit heeft alles te maken met de functies die eenvoudig zijn ingericht en daarnaast gemakkelijk in het gebruik zijn.

Velen van ons hebben namelijk niet de tijd wekenlang te besteden aan het ontdekken van een eenvoudig boekhoudprogramma. We willen als het ware aan de hand genomen worden. Twinfield is een van de eenvoudige boekhoudprogramma’s waarbij dit kan. Op dit moment kunnen ondernemers profiteren van een uitgebreide gratis demonstratie van Twinfield. Ik raad je aan om deze online demonstratie, ook als je nog twijfelt over welk boekhoudprogramma het best bij jou past, eens uit te proberen. De kans is groot dat je 1-op-1 tips krijgt bij de keuze van het programma. Het zorgt ervoor dat je direct al een ‘winst’ hebt op de benodigde kennis voor het eenvoudige boekhoudprogramma!

Lees ook het artikel: Twinfield review

twinfield logo

Marktleider voor MKB

  • Uitgebreide rapportages mogelijk
  • Eenvoudig te koppelen met andere software
  • Met gratis voorbeeld boekhouding
Klik hier voor meer informatie

2. e-Boekhouden

Alles wat jij nodig hebt van een eenvoudig boekhoudprogramma, heeft e-Boekhouden jou te bieden. Dat is tenminste de belofte van e-Boekhouden. Het inplannen van facturen, doen van aangiftes, ritten- en urenregistraties en nog veel meer. Onder de eenvoudige boekhoudprogramma’s is e-Boekhouden een speler die in vrijwel ieder lijstje te vinden is. Eenvoud staat bij dit programma voorop, vooral als je beginnend ondernemer bent.

Het boekhoudprogramma van e-Boekhouden is ingericht voor beginnende ondernemers (en is voor starters 15 maanden gratis!). Daardoor zijn de functies die jij als zzp-er nodig hebt te vinden op de plekken waar je ze zou verwachten. Onnodige functies zijn voor jouw bedrijfsomvang weggelaten. Mocht dit op een later moment wel nodig blijken, zijn deze functies met enkele klikken aan jouw pakket toe te voegen.

Bij e-Boekhouden is een uitgebreide documentatie te vinden waarin jij kunt vinden hoe diverse functies werken, wat ze doen en hoe jij ze kunt gebruiken. Daarnaast heb je regelmatig de kans om een volledige uitleg van een specialist middels een webinar te krijgen. Voldoende ruimte voor jou als ondernemer om bij te leren van de eenvoudige boekhoudsoftware van e-Boekhouden!

Lees ook het artikel: eBoekhouden review

e-boekhouden.nl

Boekhouden en factureren in 1

  • 1,5 jaar gratis voor starters
  • geen boekhoudkennis nodig
  • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

3. Visma eAccounting  

Een goede boekhouding moet er een zijn die op correcte wijze ingevuld en bijgehouden wordt. Om dat echter eenvoudig te kunnen doen, moet het boekhoudprogramma dat gebruikt wordt wel zo gemakkelijk mogelijk voor jou als gebruiker worden gemaakt. Het derde boekhoudprogramma dat wat mij betreft heeft gedaan, is Visma eAccounting. Dit sportieve merk heeft een programma weten te bouwen dat compleet de boekhouding optimaliseert voor de eindgebruiker. Elke functie die jij nodig hebt, is vlakbij te vinden.

Daarbij is Visma eAccounting uitgebreider dan veel andere boekhoudprogramma’s, dat terwijl het een stuk eenvoudiger en goedkoper is. Dit scherp geprijsde boekhoudprogramma zit boordevol automatiseringen die door de gebruiker gemakkelijk kunnen worden ingesteld. Dit maakt veel taken juist makkelijker, waardoor je af en toe helemaal niet hoeft te weten hoe functies werken. Je stuurt een factuur door naar je boekhoudprogramma en je ziet de factuur vanzelf in je administratie verschijnen!

Lees ook het artikel: Visma eAccounting review

visma eaccounting

Meest gekozen door ZZP

  • Inclusief factureringsmodule
  • Met zeer goed boekhoud app
  • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat kost een eenvoudig boekhoudprogramma?

Een eenvoudig boekhoudprogramma kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten