Top 5 Makkelijkste Boekhoudprogramma’s

Reeleezee

De makkelijkste boekhoudprogramma hebben maar één doel: jou zo makkelijk te laten boekhouden. Boekhoudprogramma’s die eenvoud belangrijk vinden, doen dit omdat ze weten dat de programma’s alleen gebruikt worden wanneer het duidelijk en eenvoudig genoeg is. Lastige programma’s waar het lang niet altijd even duidelijk is hoe alles werkt, heeft de gebruiker niets aan.

Iedereen die alles door een boekhouder laat doen, doet er goed aan voor een makkelijk boekhoudprogramma te kiezen. Zolang je alleen bent of weinig werknemers hebt, kun je uit de voeten wanneer het boekhoudprogramma geoptimaliseerd is voor eenvoud.

Wil je een makkelijk boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma hoeft niet moeilijk te zijn. Met een makkelijk boekhoudprogramma kun je ontzettend eenvoudig en snel zelf de boekhouding regelen. Met onderstaande knop kun je direct aan de slag met een makkelijk boekhoudprogramma.

Boekhoudsoftware hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het is aan de ontwikkelaar om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk eenvoudig blijft. Dat dit kan, is wel te zien aan de deelnemers van mijn top 5 makkelijkste boekhoudprogramma’s.

Hieronder bespreek ik de beste en dus makkelijkste boekhoudprogramma’s die jij in overweging moet nemen. Zelfs de keuze hiervoor hoeft je niet veel tijd meer te kosten. Ze staan allemaal netjes onder elkaar. Voor welke ga jij?

Overzicht makkelijkste online boekhoudprogramma’s

 

Inhoudsopgave

Wat maakt een boekhoudprogramma precies makkelijk?

Wanneer is een boekhoudprogramma makkelijk? En wanneer juist niet? Het is voor mij een lastige puzzel geweest om te bepalen hoe dit artikel het best gevormd zou moeten worden. Want als er geen duidelijke omschrijving van een makkelijk boekhoudprogramma bestaat, is het nog lastiger een goede selectie te maken. Ik heb daarom voor de volgende omschrijving gekozen:

Een boekhoudprogramma is makkelijk wanneer het de gebruiker, met of zonder boekhoudervaring, in staat stelt de eigen boekhouding te verzorgen zonder tussenkomst van een boekhouder.

Dat wil zeggen dat:

 1. Je zonder boekhouder moet kunnen werken
 2. Het programma je alles uitlegt of intuïtief laat leren wat je moet weten
 3. Jouw boekhouding ook echt aan alle eisen voldoet.

Niets meer, en niet minder. Het mag nooit zo zijn dat jij naast het gebruik van het programma je ook nog moet verdiepen in theorie over boekhouden. Een écht makkelijk boekhoudprogramma legt je er alles over uit terwijl je het gebruikt. Veel makkelijker natuurlijk!

Waarom is het belangrijk dat een boekhoudprogramma makkelijk is?

Er zijn drie manieren waarop je van een boekhoudprogramma gebruik kunt maken.

 1. Je laat alles door een boekhouder doen
 2. Je doet een deel zelf, en een deel (bv. inkomstenbelasting) doet je boekhouder
 3. Je doet alles zelf

Als je alles door een boekhouder laat doen, is het eigenlijk niet nodig om een boekhoudprogramma te hebben. Voor alle facturen die je boekhouder je stuurt, mag je best verwachten dat de boekhouder een programma voor jou gebruikt en dat jou niet apart laat betalen of instellen. Het is dan ook niet belangrijk in dit voorbeeld dat een programma makkelijk is. Daar is je boekhouder voor.

Optie 2 en 3 zijn anders. Bij deze twee opties is het wel belangrijk dat je een makkelijk boekhoudprogramma gebruikt. Je doet een deel of zelfs alles zelf, waardoor het wel zo prettig is dat je het programma van binnen en buiten begrijpt. Je kunt niet makkelijk boekhouden als je delen van het programma niet begrijpt.

Een makkelijk boekhoudprogramma is daarom een programma dat het boekhouden leuk en ook echt eenvoudig maakt. Je moet altijd en overal kunnen begrijpen wat je doet. En daar zijn maar een paar programma’s toe in staat.

De Top 5 makkelijkste boekhoudprogramma’s van Nederland (Getest)

Hieronder is het enige overzicht te vinden dat je ooit nodig hebt. Namelijk een overzicht van de makkelijkste boekhoudprogramma’s van dit moment. Dat durf ik met een reden zo te zeggen, omdat deze programma’s tot alles in staat zijn wat je ooit van een makkelijk programma nodig hebt.

Je boekhouding wordt makkelijker doordat je op een prettige manier kunt boekhouden. En dat gaat je leven als ondernemer ook gemakkelijker maken. Lees snel verder voor de volledige top 5!

#5 Makkelijkste boekhoudprogramma: Reeleezee

Reeleezee zegt het eigenlijk al met de naam: Really Easy boekhouden. Reeleeeezie. Hoe makkelijk Reeleezee als boekhoudprogramma ook is, het staat niet in de top 3. En dat komt doordat het een relatieve jonge speler is die weliswaar de juiste intenties heeft, maar er nog niet is.

Zou ik Reeleezee meteen aanbevelen? Nee, daar zijn de andere spelers uit mijn top 5 te goed voor. Er is geen boekhoudprogramma dat zo aandringt op het makkelijkste aspect, dat je van Reeleezee absoluut het beste zou verwachten. Jammer genoeg is dat niet zo, waardoor er wel enige teleurstelling ontstaan wanneer ik dieper in het boekhoudprogramma duik.

Daarnaast is Reeleezee prijzig in vergelijking met sommige alternatieven. Als je fatsoenlijk wilt kunnen boekhouden, ben je zeker € 25 per maand kwijt. En dat is absurd voor wat je krijgt.

Reeleezee

Speciaal voor ZZP en eenmanszaak

 • Inclusief boekhoud app
 • Met diverse rapportages
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

#4 Makkelijkste boekhoudprogramma: DigiBTW

DigiBTW pakt dit allemaal een stuk beter op. Alhoewel DigiBTW geen enorm uitgebreid boekhoudprogramma is, wat je hier ook niet van verwacht, is het een stuk meer voor je geld dan Reeleezee.

Wat DigiBTW echt goed doet, is dat het gewoon ongelofelijk makkelijk is. Super simpel en super voordelig, aldus DigiBTW. En met € 10 per maand mag je ook echt niet klagen. Hiervoor krijg je een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma dat geen beperkingen heeft. Je krijgt dus toegang tot alle functies van het programma. Daarnaast kun je op de support rekenen van dit bedrijf wanneer je ergens niet uitkomt.

Voor wie eenvoudig en snel wilt kunnen boekhouden, is DigiBTW een mooie opstap. Misschien niet het meest professionele programma, maar een meer dan verdiende vierde plek. Vooral voor die € 10 per maand.

digibtw

Meest gekozen door Freelancers

 • inclusief factureringsmodule
 • Inclusief rittenregistratie
 • Gratis boekhoudprogramma
Klik hier voor meer informatie

#3 Makkelijkste boekhoudprogramma: Rompslomp

Rompslomp heeft dit jaar meerdere keren in de top 3 van mijn populairste boekhoudlijstjes gescoord. In mijn overzicht met boekhoudprogramma’s met de beste prijs-kwaliteitverhouding, heeft het zelfs een topnotering. Geen misselijke prestatie voor een programma dat nog maar enige tijd bestaat. Voor nu is Rompslomp qua eenvoudig een top 3 notering waard. Het zou mij echter niets verbazen als Rompslomp ook hier binnen een jaar een plekje hoger staat.

Rompslomp wilt boekhouden zo aangenaam mogelijk maken. Dat doet het voor zoveel mogelijk branches, of dat nu de bouw of ontwerp branche is. Alles wordt simpel gehouden zodat je eenvoudig je weg in het boekhoudprogramma kunt vinden. Dit voor een zeer schappelijke prijs van € 10 per maand. En als je het helemaal goedkoop wilt doen, kun je voor het gratis pakket kiezen. Dit pakket is van verrassend veel functies voorzien waar je dus niet voor hoeft te betalen.

In de praktijk verwacht ik dat de meeste gebruikers voor het betaalde pakket zullen gaan. Dit is toch een stuk makkelijker dan het gratis pakket.

rompslomp

Speciaal gericht op eenmanszaak

 • inclusief uren- en rittenregistratie
 • Factureren en boekhouden in 1
 • Inclusief boekhoudapp
Klik hier voor meer informatie

#2 Makkelijkste boekhoudprogramma: Moneybird

Moneybird is, volgens de laatste cijfers, het populairste boekhoudprogramma onder eenmanszaken. Ondernemers weten Moneybird te vinden doordat in veel grote Facebook-groepen Moneybird als eerste wordt aanbevolen. En dat heeft Moneybird niet te danken aan de leuke naam.

Dit boekhoudprogramma is namelijk écht door iedereen te gebruiken. Middels ballonnetjes, uitgebreide handleidingen en FAQ’s kun je als beginner het boekhoudprogramma eenvoudig verkennen. Per functie is een uitleg te lezen waardoor je onbewust leert hoe onderdelen werken. Dit versterkt niet alleen jouw kennis van het boekhoudprogramma maar ook boekhouden in het algemeen. Een behoorlijke prestatie van Moneybird.

Daar staat geen hoog prijskaartje tegenover:  € 12 per maand is alles wat nodig is om van de belangrijkste Moneybird functies gebruik te kunnen maken. Dit respectabele bedrag geeft je toegang tot een wereld waar boekhouden niet meer ingewikkeld is. Je hebt alles binnen handbereik, zelfs als je extra werknemers krijgt of je nieuwe investeringen doet.

Moneybird

Boekhouden en factureren in 1

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

#1 Makkelijkste boekhoudprogramma: Tellow

Dat het mooier en makkelijker kan, laat Tellow zien. Na het eerste gebruik van Moneybird in 2015 had ik nooit verwacht dat er in 2020 een makkelijker boekhoudprogramma zou staan. Tellow heeft het tegendeel bewezen. Alles wat je van een boekhoudprogramma als eenmanszaak zou willen zien, is in Tellow te vinden. Functies zijn uitstekend doorontwikkeld en prachtig en gebruiksvriendelijk vormgegeven.

Als Moneybird het duidelijke Windows is, moet Tellow toch wel Apple zijn. Alles voelt intuïtief en natuurlijk aan. Hierdoor zweef je als het ware door de functies heen en is je boekhouding zo gepiept. Dat terwijl je daar vroeger nog een dure boekhouder voor nodig had.

De belangrijkste reden waarom Tellow de stempel makkelijkste boekhoudprogramma verdient, is doordat het je bij alles helpt. Ieder aspect van je boekhouding wordt door Tellow ontzorgt. Zonder dat jij afstand van je boekhouding neemt. Iedere stap neem je namelijk zelf. Hierdoor heb je alle controle zonder dat jij veel tijd en energie in je boekhouding hoeft te investeren.

Ook Tellow is voor een scherp bedrag te gebruiken, namelijk € 10 per maand. Voor € 10 per maand heb je de basisversie van Tellow dat naar mijn ervaring voor alle kleine ondernemers (eenmanszaken) voldoende moet zijn. Het kan zijn dat je op termijn extra functies nodig hebt, bijvoorbeeld bij extra personeel. Daar is dan het duurdere pakket van € 20 per maand voor.

De winnaar van dit artikel? Het makkelijkste boekhoudprogramma Tellow!

tellow

Speciaal voor ZZP

 • Inclusief boekhoud app
 • Met diverse rapportages
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat kost een makkelijk boekhoudprogramma?

Een makkelijk boekhoudprogramma kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten