Bunni Online Review 2024

Is Bunni hét boekhoudprogramma voor de ZZP’er? Lees het in ons onderzoek

Bunni streeft in alles naar eenvoud, van de software zelf tot de prijs. In deze review belicht ik wat je allemaal kunt met dit online boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Niet alleen de positieve kanten komen aan bod, maar ook de eventuele nadelen en gebreken. Van de gebruiksvriendelijkheid tot de automatiseringen, en van de klantenservice tot de kosten.

Zo weet je of de software een geschikte keuze is voor jouw eenmanszaak en of Bunni er inderdaad voor kan zorgen dat boekhouden leuk wordt. Of dat je beter kunt kiezen voor een van de alternatieven, die je onderaan deze pagina vindt.

Voor- en nadelen

Hieronder alvast de belangrijkste plus- en minpunten van de Bunni software, in een praktisch overzicht:

Pluspunten Bunni

  • Zeer voordelig geprijsd, zonder verborgen of extra kosten.

  • Zeer groot aantal bankkoppelingen mogelijk. Niet alleen met Nederlandse banken, maar ook met buitenlandse banken en andere soorten betaalmethodes zoals e-wallets. Je kunt één of meerdere koppelingen maken, zonder extra kosten.

  • Betaalverzoeken versturen mogelijk, dankzij een koppeling met Mollie.

  • Je kunt werken met projecten, en het programma beschikt over een ingebouwde uren- en rittenregistratie.

  • Gratis extra gebruikers toevoegen.

  • Zeer snelle klantenservice via de live chat.

Minpunten Bunni

  • De software is niet geschikt voor MKB-bedrijven.

  • Geen scan & herken. (De makers geven wel aan dat ze aan deze functie werken.)

  • Het is enkel mogelijk om de BTW-aangifte per kwartaal te laten uitrekenen. De software is dus niet geschikt voor ondernemers die maandelijks of jaarlijks BTW moeten afdragen. De BTW kan ook niet worden betaald vanuit de software (geen directe link met de Nederlandse Belastingdienst).

  • Geen externe koppelingen mogelijk, buiten die met de bank en Mollie. Zelf een Api Key aanmaken is wel mogelijk.

  • Geen IB-aangifte mogelijk.

Expert score

Prijs / kwaliteit4 sterren review
4,2
Slimme functies4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak4 sterren review
4,2

Hoe is de software van Bunni getest?

Online boekhoudsoftware testen is een behoorlijke klus, aangezien het belangrijk is dat alle onderdelen aan bod komen. Als evenuele toekomstige gebruiker wil je namelijk precies weten wat er allemaal mogelijk is, zonder een betaalverplichting aan te gaan.

Ik heb de software van Bunni dan ook uitgebreid in de praktijk getest, waarbij de meest gebruikte functies aan bod komen. Daarnaast heb ik de kwaliteit van de software vergeleken met programma’s van andere aanbieders, en zo de prijs-kwaliteitverhouding bepaald. Zo weet jij na het lezen van deze review precies wat je van Bunni kunt verwachten en of dit voldoet aan jouw wensen op het gebied van boekhoudsoftware. Het is belangrijk om te vermelden dat Bunni zich echt richt op ZZP’ers en de software niet geschikt is voor het MKB. Als je een MKB onderneming hebt, verwijs ik je naar mijn andere reviews.

Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.

Wat kost Bunni?

Wat een boekhoudprogramma kost is vaak het eerste waar op wordt gelet en het is natuurlijk goed om van te voren te weten of software binnen je budget valt. Daarom alvast een korte blik op de kosten van Bunni, waar ik later in deze review uitgebreider op inga.

Bunni is zelf erg duidelijk over de prijs en ze hanteren één enkel pakket. Je betaalt hiervoor 10 euro per maand, omdat ze het (naar eigen zeggen) zo simpel mogelijk willen houden. Het is hiermee een van de goedkoopste aanbieders, samen met e-Boekhouden en DigiBTW.

Hoewel er weinig ondernemingen zijn waarbij deze kosten niet binnen het budget passen, is het ook bij goedkope software belangrijk om eerst te kijken naar hetgeen je hiervoor terugkrijgt. Tenslotte ga je een boekhoudprogramma vaak en veel gebruiken, dus moet de software wel prettig werken. Het is tevens interessant wat er in deze prijs zit inbegrepen en of je er een volledige zakelijke administratie mee kunt bijhouden. Lees verder om hier achter te komen.

Belangrijkste punten van Bunni beoordeeld

Beoordeelde onderdelenToelichtingExpert score
FunctionaliteitenVeel functionaliteiten, inclusief uren- en rittenregistratie. Er ontbreken echter ook een aantal opties, waaronder scan & herken.3,5 van de 5 sterren
GebruiksgemakDe software werkt meestal eenvoudig en is makkelijk te gebruiken zonder boekhoudkennis.4,5 van de 5 sterren
Mobiele appDe mobiele app sluit aan op de look & feel van de desktop versie en is geschikt voor iOS en Android. De functies zijn ietwat beperkter.4,5 van de 5 sterren
SchaalbaarheidDe software is enkel geschikt voor ZZP’ers en niet voor het beheren van meerdere administraties.4 van de 5 sterren
KoppelingenEnorm aantal bankkoppelingen (gratis) en de mogelijkheid voor een eigen API. Geen externe koppelingen.4,5 van de 5 sterren
SupportDe support is zeer snel en zeer klantvriendelijk. Inclusief een live chat en meekijken op afstand.5 van de 5 sterren
PrijsZeer betaalbaar en geen enkele vorm van extra kosten voor bepaalde functies of op basis van verbruik.5 van de 5 sterren
Expert scoreZeer goed4,5

Starten met Bunni

Beginnen met het Bunni boekhoudprogramma is inderdaad erg simpel, want een proefabonnement maken is binnen een tiental seconden gedaan. Het enige dat je hoeft in te geven is je naam, e-mailadres en een wachtwoord. Vervolgens wordt er gevraagd om extra gegevens in te vullen om je beter te leren kennen, maar je kunt deze stap ook gewoon overslaan. De proefperiode duurt 30 dagen en stopt automatisch. Je hoeft dus geen betaalgegevens in te vullen en als je wil overstappen op het betaalde pakket kun je dit na afloop doen.

dashboard bunni

Zodra je de registratie hebt afgerond kom je op het dashboard terecht. De uitstraling is speels, modern en licht. Zo wordt het Bunni-logo af en toe aangepast vanwege speciale omstandigheden en is er een introductievideo om je een persoonlijk gevoel te geven. Je wordt op een feestelijke en duidelijke manier welkom geheten. In deze video zie je een van de medeoprichters, die aangeeft dat je geen boekhoudkennis nodig hebt om de software te gebruiken. De informatie op het dashboard is wel wat beperkt en ook de video blijft staan nadat je deze bekeken hebt. In vergelijking met andere aanbieders kan hier beter gebruik van worden gemaakt, bijvoorbeeld door het tonen van handige gegevens en/of statistieken.

Het dashboard is daarentegen wel overzichtelijk en er zijn verschillende menu’s in begrijpbare taal. Denk aan termen als “Inkomsten & Uitgaven”, “BTW aangifte” en “Facturen”. Zelf moest ik wel eventjes wennen aan de verschillende menu’s, aangezien het submenu zich aanpast aan de bijbehorende categorie. Ook aan de rechterzijde vind je een aantal knoppen en een menu, waarin je je bedrijfs- en accountgegevens kunt inzien en aanpassen.

menu bunni

Rechtsonder kun je klikken op “Hulp nodig”, en vervolgens via het pop-up venster informatie opzoeken of vragen stellen. Het is duidelijk dat de designers van de software op de kleine details hebben gelet en op de vormgeving is niets aan te merken. In dit helpvenster vind je meerdere mogelijkheden, waaronder een zoekbalk, de mogelijkheid om vragen te stellen en de kennisbank. De onderwerpen van de kennisbank zijn onderverdeeld in diverse categorieën, en voorzien van schermafbeeldingen en video’s om uitleg te verstrekken.

Het enige dat ik persoonlijk een beetje vreemd vind, is dat de live chat enkel beschikbaar is via de site zelf en niet via de interface van de software. Volgens de introductie zou het vraagteken ook onderin de interface moeten staan, maar dit ontbreekt echter.

hulp met bunni

Functies Bunni

Ook bij betaalbare software is het belangrijk dat er voldoende functies zijn. In deze review komen de meest gebruikte functies aan bod, die je nodig hebt voor het online beheren van je zakelijke administratie. Naast de basisfunctionaliteiten bespreek ik later in deze review nog een aantal specifieke mogelijkheden, die soms de doorslag kunnen geven om voor een bepaalde software ontwikkelaar te kiezen. Dit zijn in ieder geval de meest gebruikte functies, die als eerste aan bod komen in deze review:

  • Automatische bankkoppeling
  • Facturatie
  • Inkoopfacturen, inclusief scan & herken
  • Belastingaangiften
  • Rapportages en inzichten

Transacties automatisch verwerken

Als eerste dus de optie voor het verwerken van transacties, wat mogelijk is via de gratis bankkoppeling. Iets dat overigens bij veel overige aanbieders extra kosten met zich meebrengt. Bunni werkt net als veel andere programma’s samen met een partner om deze functie mogelijk te maken en de samenwerkende partij is in dit geval GoCardless. Op deze manier kunnen banktransacties worden uitgelezen via een PS2-koppeling. Uiteraard is het ook mogelijk om transacties handmatig toe te voegen, waarbij je exportbestanden naar de software kunt slepen.

De automatische bankkoppeling is echter de aanbevolen en snelste optie. Dit is bij Bunni mogelijk met een enorm aantal banken. Het overzicht toont niet alleen koppelingen met bekende Nederlandse banken zoals ING, ABN AMRO, Rabobank en Knab, maar ook opties voor andere soorten betaalmethoden, waaronder PayPal, Airwallex, American Express en een aantal buitenlandse banken. Het is een mogelijkheid die ik nog niet eerder ben tegengekomen en het is zeker een pluspunt dat ook alternatieve betaalopties kunnen worden gekoppeld.

bankkoppeling bunni

De integratie van de koppeling is erg eenvoudig. Nadat je een keuze hebt gemaakt, wordt je automatisch doorgeleid naar de bijbehorende online omgeving. Je dient akkoord te gaan met een aantal voorwaarden voor het verwerken van gegevens en onder andere je identiteit te verifiëren. Vanaf dit moment kun je bedragen sorteren, transacties filteren per maand en uiteraard boeken.

boekhoudkoppeling bunni

Het oranje uitroepteken geeft aan dat een transactie nog niet volledig geboekt is en deze kun je handmatig boeken door het ingeven van categorieën, inclusief bijbehorend BTW-percentage. Voor zowel Nederlandse, Europese en internationale transacties. Een optie die ik persoonlijk erg handig vind is het verwijderen van transacties. Als je bijvoorbeeld een keer je zakelijke rekening privé hebt gebruikt. Een ander groot pluspunt is het feit dat je meerdere banken en financiële dienstverleners kunt koppelen.

transacties verwerken

Regelen van betalingen

Naast het verwerken van transacties, vormen facturen een zeer belangrijk onderdeel van je administratie. Ik begin met de verkoopfacturen, waarvoor je eerst naar het bijbehorende menu dient te gaan. Via de “factuurmaker” van Bunni kun je een nieuwe factuur creëren, waarvoor je ook eerst de instructievideo kunt bekijken. Een handige extra optie is de koppeling met Mollie, voor het meesturen van betaalverzoeken.

verkoopfactuur maken

Hoewel de instructievideo handig is, wijst het proces zich eigenlijk vanzelf. Het opstellen van een factuur doe je aan de hand van drie stappen: het bewerken, ontwerpen en afronden van de factuur. Er wordt standaard een factuurnummer aangemaakt, maar je kunt deze indien nodig gewoon wijzigen. De software heeft alvast wat voorbeelddata ingegeven, zodat je precies ziet welke gegevens waar komen te staan.

nieuwe factuur met bunni

Tijdens de tweede stap kun je je logo uploaden en een kleur selecteren (een stap die je ook kunt overslaan). Vervolgens heb je de keuze uit een aantal verschillende designs, die je ook nog kunt aanpassen indien gewenst. Bij de laatste stap kun je de factuur inboeken, als inkomsten of uitgaven, evenals het koppelen van een transactie. Tenslotte kun je ervoor kiezen om de factuur te downloaden of direct te versturen vanuit de software. In deze laatste stap kun je ook aangeven dat het om een herinnering gaat, in plaats van een standaard e-mail.

email factuur

In het factuuroverzicht komt je nieuwe factuur erbij te staan, en kun je indien gewenst facturen filteren. Dit is iets waar ik even aan moest wennen en wat ik persoonlijk iets minder intuïtief vind werken. Vooral als je een optie aanklikt zoals “Btw betalingen” of “Niet ingeboekt” aan de linkerzijde, dan dien je deze filters te verwijderen in het bovenste menu. De overige mogelijkheden werken echter erg prettig en je hebt niet veel tijd nodig om je eerste factuur te maken.

overzicht verkoopfacturen

Het opstellen van een offerte gaat vrijwel hetzelfde, wederom via de drie stappen. In de laatste stap heb je de mogelijkheid om de offerte om te zetten naar een factuur. Het enige dat een beetje onduidelijk is, is hoe je het geheel afrondt nadat je de offerte hebt gedownload. Deze komt namelijk wel aan de linkerzijde te staan, maar er is geen apart overzicht voor alle offertes. Waarschijnlijk vanwege de tijdelijke aard, maar persoonlijk vind ik dit ietwat onlogisch. Wat wel erg handig werkt, zijn de suggesties voor een nieuw contact. Alle bekende gegevens worden namelijk automatisch ingevuld.

Verwerken van kostenposten

Het inboeken van kosten is een ander belangrijk onderdeel, waar vrijwel iedere ZZP’er mee te maken krijgt. Dit onderwerp vind je tevens onder het menu-item “Inkomsten en Uitgaven”. Als je echter een investering inclusief afschrijvingen wil boeken, dan vind je deze mogelijkheid in een apart gedeelte van het menu onder “Investeringen”. De optie komt vervolgens tijdelijk in het hoofdmenu te staan, totdat je een keer op het Bunni-logo klikt om terug te keren naar het dashboard. Gelukkig is dit menu-item altijd terug te vinden onder het drop-down menu (drie streepjes).

instellingen bunni

Voor het toevoegen van een bon of inkoopfactuur, klik je op de drie puntjes aan de linkerzijde en kies je voor “nieuwe boeking”. Hier kun je zowel uitgaven als inkomsten boeken. Houd er rekening mee dat gegevens niet tussentijds automatisch worden opgeslagen. Je dient echt alle velden met een uitroepteken in te vullen, om deze definitief te maken. Er ontbreekt een duidelijke knop voor het tussentijds en het gewoon opslaan van een inkoopfactuur/bon.

Bunni werkt met categorieën en voor iedere bon dien je een categorie te kiezen of toe te voegen. Een systeem waarmee je uiteindelijk inzicht krijgt in de financiën van je eenmanszaak. Wat betreft de bon zelf, deze kun je naar het factuur venster slepen, handmatig uploaden, maar je kunt ook aangeven dat de bon kwijt of niet nodig is. Het instellen van de offerte-nummering, kan via het potlood icoontje aan de rechterzijde.

Aangiften online regelen

Enkel de BTW-aangifte kan via de software van Bunni worden geregeld en dit kan dus niet voor de IB-aangifte. De aangiftehulp helpt bij het indienen van de kwartaalaangifte, maar de software is niet geschikt voor ondernemers die maandelijks of jaarlijks de BTW-aangifte moeten indienen. Iets om rekening mee te houden als je bedrijf groeiende is.

aangifte btw met bunni

Het is tevens niet mogelijk om de aangifte vanuit Bunnie te betalen. Een optie die vanuit onder andere Tellow wel mogelijk is, dankzij een officiële koppeling met de Belastingdienst. Wat wel prettig is, is dat je de betaling kunt verwerken in de boekhouding door het toewijzen van de juiste categorie. Zodat Bunni het afrondingsverschil kan berekenen, en de betaling zal worden verwerkt in de winst- en verliesrekening van je boekhouding.

De financiële stand van zaken

Een van de redenen om voor een online boekhoudprogramma te kiezen, is voor het verkrijgen van inzicht. Bij Bunni doe je dit onder andere door het maken van categorieën. Deze laten via groene balken zien hoeveel geld er binnenkomt, en de oranje balken tonen de uitgaven. Een andere methode is door het inschakelen van de boekhoudermodus, door rechtsboven op het konijn te klikken. Hierdoor komen er meerdere menu-items bij, zoals de balans, en winst- en verliesrekening.

overzicht bunni

De mobiele app

De Bunni app is beschikbaar voor Windows en iOS (tablet) apparaten. Installeren is makkelijk en neemt amper tijd in beslag. Inloggen kan op twee manieren, ook middels een code die je in kan voeren via een vast apparaat. De uitstraling van de app is even modern en speels als die van vaste apparaten, waarbij het menu wel anders is ingedeeld en je net iets minder mogelijkheden hebt.

mobiele app bunni

Het hoofdscherm toont een scanner, waarmee je foto’s kunt maken die je vervolgens via je computer of laptop kunt verwerken. De naam “scanner” betekent dus niet dat het om scan & herken gaat, aangezien deze functie ontbreekt.

Het registreren van uren is mogelijk via de app, inclusief een handige timer. Deze kun je starten na het invoeren van een project en beschrijving. Ook kun je aangeven of de uren facturabel zijn. De timer blijft gewoon doorlopen, als je tussendoor iets anders in de app doet en kun je ook stoppen via de browser-versie via een vast apparaat.  

Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers

Het gebruiksgemak van Bunni is soms erg goed en op andere momenten ontbreekt het naar mijn mening aan logica. Gelukkig zijn de meeste functies goed te gebruiken zonder boekhoudkennis en ingewikkelde termen kom je niet tegen. De boekhoudermodus is een zeer handige toevoeging, zodat je niet meteen overladen wordt met informatie. Het opvragen van informatie kan echter nog wel beter, aangezien sommige zoekwoorden niet de juiste resultaten geven. De instructievideo’s zijn daarentegen een leuke manier om de software te leren kennen, waarbij onderwerpen kort en krachtig worden uitgelegd. Ik hoop dat de software nog verder geautomatiseerd wordt, om het gebruiksgemak te vergroten.

Gebruikers zijn erg te spreken over de software, en het bedrijf ontvangt 4.7 van de 5 sterren op Trustpilot, en 4.9 sterren op Google Reviews. Wel is het aantal beoordelingen nog wat beperkt, wat een ietwat vertekend beeld kan geven. Dingen die worden genoemd zijn “een klantgericht bedrijf”, “lekker visueel”, “nog nooit zo’n overzichtelijk boekhoudprogramma gezien” en “de individuele hulp bij problemen”. Een minpunt dat meerdere keren naar voren komt is het feit dat de software niet geschikt is voor het MKB, met opmerkingen als “niet voor groei bedoeld”. Over het algemeen zijn gebruikers dus erg te spreken over het gebruiksgemak en de support.

Persoonlijke ervaring met de klantenservice

De chatbot is gemaakt om vragen te beantwoorden en kan soms erg handig zijn. Helaas geeft deze ook vaak verkeerde informatie, waardoor je antwoorden die via de chatbot worden verstrekt met een korreltje zout moet nemen. Een ander klein minpuntje is dat je behoorlijk wat mails ontvangt na aanmelding, al staat hier wel nuttige informatie in.

Dit gezegd hebben, ben ik nog nooit zo snel geholpen door een medewerker. Dit is op basis van meerdere keren dat ik contact heb opgenomen met de klantenservice via de chat, op verschillende tijdstippen. Iedere keer kreeg ik een melding dat het om een klein team gaat en het antwoord even kan duren, maar ik heb zelden langer dan een halve minuut moeten wachten. De keer dat ik zelf de chat-sessie heb gesloten, ontving ik snel een vriendelijk antwoord per mail. De manier van communiceren past bij de onderneming, waarbij je op een informele maar zeer klantvriendelijke manier te woord wordt gestaan en medewerkers echt met je meedenken.

helpdesk via chat
bunni helpdesk

Complete functielijst

Bunni werkt met één abonnement, dus je ontvangt altijd het volledige pakket aan functionaliteiten, waaronder:

  • Facturatie en offertes, inclusief personalisatie, verzending per mail, creditfacturen, betaalverzoeken en herinneringen
  • Bankkoppeling(en), via GoCardless
  • BTW-aangifte (kwartaal)
  • Urenregistratie, inclusief timer
  • Ritterregistratie
  • Overzichten
  • Projecten
  • Bunni app (iOS en Android)
  • Zelf Api Key aanmaken

Is Bunni veilig online te gebruiken?

Veiligheid is uiterst belangrijk, vooral als het gaat om gevoelige gegevens zoals financiële data. Bunni heeft een aparte pagina waarop je veel informatie kunt vinden over de veiligheidsmaatregelen die ze hebben getroffen. Zo staat al je data op Nederlandse servers, en wordt er iedere dag een back-up gemaakt binnen de EU (in dit geval in Ierland). Medewerkers van Bunni hebben allemaal een geheimhoudingsverklaring getekend, waardoor je hen veilig op afstand kunt laten meekijken indien nodig.

Naast eigen certificaten bezit ook partner applicatie GoCardless certificaten, waaronder een  ISO27001-certificaat. Zelf kun je gebruikmaken van meervoudige verificatie, via een SMS-code bijvoorbeeld. In de privacyverklaring kun je meer informatie vinden, onder meer over hoe er met data wordt omgesprongen.

Pakketten en kosten

Bunni gaat voor het simpel maken van de boekhouding en daarom heeft de onderneming specifiek gekozen voor een enkel pakket met een duidelijke prijs (exclusief BTW). Ze geven tevens aan geen extra kosten te hanteren, ook niet voor bankkoppeling(en). Je weet dus echt waar je aan toe bent en je komt niet voor (onaangename) verrassingen te staan.

De kosten zijn inclusief de hulp van de klantenservice, waarbij je zelfs tijdens het proefabonnement uitgebreid en snel wordt geholpen. Dit is iets waar veel andere aanbieders aan kunnen werken. Je betaalt overigens per maand en een abonnement is maandelijks opzegbaar.

Bunni biedt niet de mogelijkheid aan voor een jaarabonnement, geen korting of gratis software voor starters. Op de site staat wel dat ze ondernemers die het niet kunnen betalen graag een handje helpen en samen zoeken naar een oplossing. Dit laat zien dat Bunni inderdaad een klantgerichte onderneming is.

PakketPrijs per maand
Bunni pakket€10 per maand

Specifieke mogelijkheden

De chatbot kan erg nuttig zijn, maar werkt niet altijd naar behoren. Deze verstrekt soms onjuiste informatie. Zo geeft hij bij een vraag over de maandelijkse BTW aangifte aan, dat je zelf een tijdvak kunt selecteren (terwijl enkel een kwartaalaangifte mogelijk is). Ook gaf hij aan dat het proefabonnement onbeperkt is (terwijl deze maar 30 dagen geldig is). Hoewel het een handige optie kan zijn, is het helaas onnuttig als er vaak foutieve informatie wordt gecommuniceerd. Gelukkig zijn de medewerkers van Bunni vaak online, en corrigeren indien nodig snel het antwoord.

Naast de urenregistratie (inclusief timer) die al even aan bod is gekomen tijdens het bespreken van de mobiele app, is het ook mogelijk om ritten te registreren. Deze optie vind je onder “uren”, ietwat onlogisch naar mijn mening, maar de optie werkt verder wel gewoon goed. Vul handmatig de locaties in, waarna het aantal kilometers automatisch zal worden berekend. Je hebt ook de mogelijkheid om met de pijlen voor een enkele rit of retour te kiezen. Zowel uren als ritten kun je koppelen aan een project, om deze snel te kunnen factureren.

ritten bijhouden met bunni

Tenslotte nog een kort woordje over het toevoegen van extra gebruikers. Dit is net als bij e-Boekhouden gratis. Je kunt zelfs via het menu de rechten per gebruiker instellen.

Conclusie

Bunni is een zeer goedkope aanbieder voor een selecte groep ondernemers. Ze richten zich echt op ZZP’ers die op zoek zijn naar eenvoudige online administratie software voor hun eenmanszaak. Het boekhoudprogramma is erg modern en heeft gebruikers naar mijn mening heel wat te bieden. De snelle en klantvriendelijke klantenservice is zeker een groot pluspunt, evenals de gratis bankkoppeling(en) waarmee je veel banken evenals e-wallets kunt koppelen.

De software werkt erg prettig, al zijn er wel een aantal verbeterpunten. Dingen die voor het merendeel van de ondernemers geen probleem zullen zijn, maar voor een aantal wel een dealbreaker kunnen betekenen. Zo is er (nog) geen scan & herken, kun je enkel de BTW-aangifte indienen per kwartaal en kun je deze niet via de software betalen. Maar als deze dingen voor jou geen probleem zijn, is Bunni een optie om zeker eens te overwegen. Met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding van een tientje per maand, zonder extra kosten.

Expert score

Prijs / kwaliteit4 sterren review
4,2
Slimme functies4 sterren review
4,2
Gebruiksgemak4 sterren review
4,2

Vergelijking alternatieve boekhoudsoftware voor ZZP’ers

Natuurlijk kan het zijn dat Bunni niet bij je past, bijvoorbeeld als je onderneming in de groei zit en je op zoek bent naar software die ook geschikt is voor het MKB. Ook kan het zijn dat de software je gewoonweg niet aanspreekt of je deze niet prettig vindt werken. In dat geval hieronder drie alternatieven.

PrijzenBunniRompslompe-Boekhouden.nlMoneybird
Gratis proefversie30 dagen30 dagen14 dagen60 dagen
OpzegtermijnMaandelijksMaandelijksMaandelijksMaandelijks
Vanaf prijs per maand€ 10€ 25€ 9,95€ 14
Onbeperkte aantal facturen / boekingenGratisGratis€ 14,05€ 21
Scan & herkenGratisGratisGratisGratis
BankkoppelingGratisGratisGratisGratis
BTW aangifte koppeling BelastingdienstGratisGratisGratisGratis
Toegang boekhouder / accountantGratisGratisGratisGratis
Totaal prijs onbeperkt boekhouden + factureren€ 10€ 25€ 24€ 35
Extra administratieNiet mogelijk€ 10€ 5,95Niet mogelijk
Extra gebruikerGratis€ 3GratisGratis
Vergelijking prijzen boekhoudsoftware ZZP

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden is een van de boekhoudprogramma’s die net als Bunni zeer betaalbaar is en beschikt over een goede klantenservice, met als voordeel dat de software van e-Boekhouden wel met je bedrijf kan meegroeien. Ze hanteren meerdere pakketten, waarbij je betaalt op basis van de grootte van je onderneming. Net zoals Bunni zijn extra gebruikers gratis, maar je betaalt wel extra voor de bankkoppeling.

e-Boekhouden is over het algemeen iets minder modern dan Bunni, maar beschikt wel over scan & herken. Dit is op basis van credits, die je gewoon kunt meenemen naar een volgende periode. Een ander leuk voordeel is dat e-Boekhouden gratis is voor starters. e-Boekhouden is ook een slimme keuze voor ondernemers met een webshop of kassa, aangezien je hiervoor externe apps kunt koppelen, terwijl Bunni zich vooral richt op dienstverlenende ondernemers.

dashboard-e-boekhouden

Pluspunten e-Boekhouden.nl

  • Intuïtieve software met een groot aantal functies, waaronder een uren- en kilometerregistratie

  • De kosten zijn op basis van gebruik, met inbegrip van een onbeperkt aantal gebruikers ongeacht het pakket

  • Meerdere contactmogelijkheden en telefonische hulp is beschikbaar

  • Een erkende partner van de Nederlandse Belastingdienst, met een directe koppeling voor het doen van BTW-aangiften

  • Gratis abonnement van 15 maanden voor startende ondernemers, zonder beperkingen op het gebied van functionaliteiten

Minpunten e-Boekhouden.nl

  • Facturatie via Peppol is niet mogelijk

  • Bij meer dan 240 boekingen per jaar kom je automatisch terecht in het duurdere pakket en betaal je apart voor boekhouden en facturatie

  • Credits voor Mail en Herken dienen apart te worden aangeschaft en zijn alleen te koop in de vorm van bundels

  • Het beheren van projecten is alleen mogelijk via een koppeling, bijvoorbeeld met programma’s als Simplicate en Teamleader

  • Het koppelen van je bankrekening kost extra

Rompslomp

Rompslomp en Bunni hebben beide dezelfde insteek, namelijk boekhouden zo simpel mogelijk maken voor ondernemers zonder boekhoudkennis. Hoewel Bunni zich echt richt op ZZP’ers, is Rompslomp ook geschikt voor het bijhouden van meerdere administraties. Met als bijbehorend nadeel, dat je bij Rompslomp wel te maken hebt met extra kosten.

De overige verschillen zijn echter ook behoorlijk duidelijk. Met Rompslomp heb je meer mogelijkheden, maar de software heeft ook een hoger prijskaartje. Bunni is daarentegen minder geautomatiseerd, maar wel een stuk goedkoper. Rompslomp hanteert meerdere pakketten, waarbij de functies oplopen naarmate je een duurder pakket afneemt. Met name de koppelingen die Rompslomp aanbiedt, kunnen een reden zijn om voor deze ondernemer te kiezen.

rompslomp dashboard

Pluspunten Rompslomp

  • Eenvoudige software, waarbij gebruik is gemaakt van simpele termen. Rompslomp is geschikt voor nieuwe ondernemers zonder boekhoudervaring

  • Er zijn veel automatische koppelingen mogelijk met diverse Nederlandse banken en via de Wizard is het erg eenvoudig om deze te integreren. Je hebt ook de mogelijkheid om meerdere bankrekeningen te koppelen aan je Rompslomp administratie

  • De AI chatbot is erg handig als je een vraag hebt over de werking van de software of waar je een bepaalde optie kunt vinden. De technologie werkt erg goed en het bespaart je een hoop tijd, doordat je direct een antwoord krijgt

  • Zeer goede OCR software voor het automatisch scannen en herkennen van bonnen, die ook erg eenvoudig is in gebruik. Bij de boekhoudpakketten van Rompslomp zitten standaard een X-aantal gratis “scan & herkens” inbegrepen

  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, met een pakket voor ZZP’ers en het MKB

Minpunten Rompslomp

  • Het is niet mogelijk om de klantenservice te bellen, maar je kunt wel een belafspraak inplannen. En hoewel de live chat goed werkt, is deze met gebruik van AI en is het niet mogelijk om met een medewerker van Rompslomp te chatten

  • Voor het indienen van de BTW aangifte dien je eerst een verificatiebrief aan te vragen, die per post wordt verstuurd. Dit kost dus even wat tijd. Daarnaast is het niet mogelijk om de IB aangifte in te dienen via Rompslomp

  • Het financiële overzicht is wat beperkt en kan een stuk beter. Vooral het niet kunnen filteren op een specifieke periode, maakt het lastig om voldoende inzicht te krijgen. Bij het exporteren kun je wel een periode aangeven

  • Het kleurgebruik van de mobiele app kan beter, aangezien niet alle details even goed leesbaar zijn

Moneybird

Het derde alternatief is Moneybird. Een programma met veel mogelijkheden, maar waar je ook wat meer tijd in zal moeten stoppen om met de software te leren werken. Vooral als je op zoek bent naar koppelingen met externe apps is Moneybird een potentiële optie. Het is ook een goede keuze als je al wat verstand hebt van boekhouden of je jezelf hierin wil verdiepen.

Qua prijs is Bunni goedkoper, maar Moneybird hanteert daarentegen meerdere pakketten, plus de mogelijkheid om een (gratis) zakelijke rekening te openen van de onderneming zelf.

moneybird dashboard

Pluspunten Moneybird

  • Veilige online omgeving, inclusief “een passkey”

  • Gratis proefaccount van 60 dagen

  • Je betaalt op basis van gebruik

  • Mogelijkheid om een Moneybird betaalrekening af te sluiten

  • BTW aangifte indienen vanuit de software

  • Veel koppelingen

  • Factuur software is erg uitgebreid

  • Gebruiksvriendelijke software, ook voor beginners

  • Geïntegreerde urenregistratie

  • Unieke manier van filteren

  • Gratis gebruikers toevoegen, waaronder je boekhouder

Minpunten Moneybird

  • Geen telefonisch contact mogelijk

  • Geen korting bij een jaarabonnement

  • App alleen beschikbaar bij het duurste abonnement

  • Extra kosten met betrekking op het gebruik van de betaalrekening, maar verder geen bijkomende kosten

  • Inkomstenbelasting indienen via Moneybird is niet mogelijk

  • Koppelingen zijn enkel te activeren via de partner applicatie

  • Wisselende reviews van gebruikers

FunctiesBunniRompslompe-Boekhouden.nlMoneybird
BTW overzicht
BTW verlegd factureren
Electronische BTW aangifte
Elektronische aangifte inkomstenbelasting
Factureren in eigen huisstijl
IDEAL koppeling
Periodieke facturen / abonnementen
Digitaal archief
Peppol facturatie
Scan & herken
Aanmaningen versturen
Automatische bankkoppeling
Mobiele app (IOS/Android)
Vreemde valuta
ICP opgave
Debiteurenbeheer
Offertes
CRM systeem
Urenregistratie
Kilometerregistratie
Ledenadministratie
Vergelijking functies boekhoudsoftware ZZP

Veelgestelde vragen

Wat kost Bunni?

Bunni hanteert een enkel pakket, zonder verborgen of extra kosten. Je betaalt dus altijd 10 euro per maand, exclusief BTW. Dit bedrag is altijd hetzelfde. Ook voor de bankkoppelingen en het toevoegen van extra gebruikers betaal je niets extra.

Kan ik Bunni een jaar lang gratis gebruiken?

Nee, Bunni biedt geen gratis abonnement aan voor starters. Je kunt wel een gratis proefabonnement maken, waardoor je de software 30 dagen gratis mag uitproberen. Dit proefabonnement stopt automatisch en natuurlijk kun je indien gewenst ook overstappen op het betaalde pakket.

Is Bunni gebruiksvriendelijk?

In deze review lees je alles over de gebruiksvriendelijkheid van de boekhoudsoftware van Bunni. Zo kom je erachter welke functies erg gebruiksvriendelijk zijn en welke minder. Ik vertel ook hoe andere gebruikers de software vinden werken.

Is Bunni geschikt voor het MKB?

Nee, helaas is het boekhoudprogramma van Bunni echt gericht op ZZP’ers. Het is niet mogelijk om meerdere administraties bij te houden of de BTW-aangifte uit te laten rekenen per maand. Op mijn site vind je echter veel alternatieven voor het MKB, die ik eveneens uitgebreid heb beoordeeld in de vorm van reviews.

Wat is Bunni?

Bunni is een aanbieder en ontwikkelaar van boekhoud- en facturatiesoftware. Het is hun doel boekhouden zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. Dit doen ze door middel van betaalbare software voor ZZP’ers, waarvoor je geen boekhoudkennis nodig hebt.

Welk programma is beter, DigiBTW of Bunni

Beide programma’s hebben hun eigen voor- en nadelen. Ze hebben ook veel overeenkomsten, zoals de lage prijs. In deze review vergelijk ik de verschillen in het gedeelte “alternatieven”. Je kunt ook mijn reviews doorlezen voor zowel Bunni als DigiBTW op Zelfboekhouden.com.

Kan ik Bunni als starter gebruiken?

Jazeker! Bunni richt zich ook op startende ondernemers. Het boekhoudprogramma blijft weg van ingewikkelde termen en dankzij de videotutorials kun je zelf je boekhouding bijhouden, zonder kennis te hebben van de administratie.

Biedt Bunni korting aan?

Nee, Bunni biedt geen korting aan. Dit komt omdat ze al een zeer laag tarief hanteren, zonder verborgen of bijkomende kosten. Je betaalt voor het totale pakket aan functionaliteiten, inclusief klantenservice en zonder beperkingen, maar een tientje per maand.

Welk boekhoudprogramma is het goedkoopst?

Er zijn een aantal boekhoudprogramma’s waarvoor je maar een tientje betaalt per maand. Dit zijn Bunni (makkelijke software voor ZZP’ers), DigiBTW (bij het afnemen van een jaarabonnement) en e-Boekhouden (geschikt voor ZZP’ers en het MKB).

Is e-Boekhouden of Bunni beter?

Beide boekhoud- en facturatieprogramma’s zijn van goede kwaliteit en worden aangeboden voor een betaalbare prijs. Bunni richt zich echt op ZZP’ers, en e-Boekhouden ook op het MKB. Lees mijn reviews over beide aanbieders, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw bedrijf.

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen

e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

Exact Online review | Ervaringen en Kosten

De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bunni is perfect voor ZZP'ers!