Boekhouden voor het mkb met een boekhoudprogramma

De boekhouding voor het mkb kun je eenvoudig zelf doen en krijg meer inzicht in je bedrijf.

Boekhouden mkb volledig online

Dat je als ondernemer niet onder boekhouden voor het mkb uitkomt mag voor niemand een verrassing zijn. Boekhouden in het mkb is een elementair onderdeel. Oftewel, je moet om enige kans van voortbestaan te hebben in het huidige bedrijfsklimaat enige basiskennis hebben. Alhoewel je met steeds minder boekhoudkennis voor de dag kunt komen, is het belangrijk om te begrijpen wat voor verhaal jouw boekhouding je vertelt. Als jouw boekhouding een onheilspellend vooruitzicht laat zien waar jij door gebrekkige boekhoudkennis geen oplossing voor weet begeef jij je op gevaarlijk terrein.

Mkb boekhouden, al gaat het alleen al om de basiskennis, is niet ingewikkeld. Vooral als ik naar kleinere bedrijven kijk is het opstellen en onderhouden van een overzichtelijke en boekhoudkundig feitelijke administratie niet lastig.

Om aan jou te bewijzen dat het weinig moeite en geld kost om een nette administratie bij te houden, leg ik je uit wat er nodig is om dit als mkb-er te bewerkstelligen. Alles wat ik op deze pagina bespreek helpt je beter grip te krijgen om je administratie. Ook als je van plan bent de komende jaren fors uit te breiden. En al helemaal als je een eenpitter bent met een klein aantal facturen.

Inhoudsopgave

Wat jij als mkb over boekhouden moet weten

Of je nu net begonnen bent met ondernemen of op maximale kracht al enkele jaren actief bent: het loont voor iedereen om meer over boekhouden te weten te komen. In veel gevallen kan je als ondernemer moeiteloos ondernemen zonder je enigszins in boekhouden te verdiepen. In het mkb kan je namelijk een boekhouder alle boekhoudkundige taken laten uitvoeren. Je kunt een boekhouder zelfs de facturen laten versturen en verwerken. Als je echter met een beperkt aantal werknemers in een bedrijf werkt of zelfs alleen bent, is dit natuurlijk niet ideaal. De kosten voor een boekhouder zijn in het geval van een complete uitbesteding substantieel. Iets wat jij als ondernemer liever beperkt dan vergroot.

Dat je goedkoper uit bent als jij (of een werknemer) een deel van het mkb boekhouden op zich kan nemen spreekt voor zich.  De echte winst is regelmatig nog het meest te vinden in de impact van zelf boekhouden op het financiële inzicht. Naarmate een bedrijf met meer betalingsstromen te maken krijgt, neemt ook het belang aan continu overzicht toe. Als jij niet weet welke kortlopende schulden er precies zijn of waar jouw winst vandaan komt, is de kans groot dat je steken laat vallen. Dit moet de nachtmerrie van iedere ondernemer in het mkb zijn. Mijn ervaring met boekhouden van mkb-ers laat zien dat dit lang niet altijd het geval is. Een enorm deel van de mkb-ers staat mondjesmaat in contact met de boekhouding. Welke lang lopende schulden er zijn? Of hoe hoog de vaste kosten zijn? Voor té veel mkb-ers is het een raadsel. En dat is levensgevaarlijk.

Boekhouden mkb geeft inzicht

Leercurve zelf mkb boekhouden

Laten we de situatie nemen waar jij een bedrijf hebt met maximaal 3 werknemers. Naar mijn mening is een correct ingestelde administratie in staat vrijwel ieder onderdeel van een bedrijf met een soortgelijke omvang te bevatten. Dat wil zeggen dat een boekhoudprogramma met maximaal een uur per week aan onderhoud jouw complete administratie moet kunnen verzorgen. Daarbij horen dus ook onderdelen als loonadministratie, werknemersverzekeringen en investeringen.

In deze situatie nemen we tevens aan dat jij verantwoordelijk bent voor de boekhouding. Een mkb-er met drie werknemers heeft waarschijnlijk niet de ruimte om dit door een van de werknemers te laten doen.

Online mkb boekhouden eenvoudig te leren

Als je helemaal nieuw tot boekhouden in het algemeen bent en dit nooit op school hebt gehad, leer je niet binnen een uur alle boekhoudkennis uit je hoofd. Dat is gelukkig ook helemaal niet erg. Het is belangrijker dat je actief bezig bent met het verkrijgen van deze kennis dan dat je in één keer jouw complete boekhouding kunt verzorgen. Je kunt namelijk in de beginfase je boekhouding ter controle door een boekhouder laten nakijken waardoor je een fractie van de prijs van een fulltime boekhouder kwijt bent terwijl je dan wel een kloppende mkb boekhouding hebt.

De onlineboekhoudprogramma’s waar ik straks dieper op in ga, helpen jou niet alleen het boekhoudprogramma te begrijpen maar leren je ook meer over mkb boekhouden in het algemeen. In tegenstelling tot een kale tool, zoals Microsoft Excel of Google Spreadsheets, leer jij de paden van het boekhouden op een laagdrempelige manier kennen. De kale tools dienen door jou voorzien te worden van de juiste onderdelen, zoals een balans, resultatenrekening en een lijst met facturen. Een boekhoudprogramma helpt jou deze leercurve te overkomen doordat alles al op de juiste plek staat. De seconde dat jij de eerste factuur upload, is de seconde dat het boekhoudprogramma de gegevens gaat bijwerken om de boekhouding voor jouw mkb relevant boekhoudkundig correct te maken.

Dit is waarom mkb boekhouden met een online boekhoudprogramma onmisbaar is

boekhouden mkb volledig automatisch

Ik heb deze website ooit opgericht om ondernemers, klein en groot, meer te vertellen over de oneindige mogelijkheden van online boekhouden. Toen tien jaar geleden online boekhouden eigenlijk niet bestond, waren velen van ons toegewezen tot dure computerprogramma’s zoals Exact. Voor enkele honderden euro’s per maand werd de administratie vanuit dit soort programma’s verzorgd. Dat waar je tegenwoordig voor minder dan tien procent al klaar bent.

De functies van deze klassieke (prijzige) boekhoudprogramma’s zijn ondertussen allen beschikbaar in de moderne, zogeheten, cloud boekhoudprogramma’s. Je kunt anno 2020 boekhouden vanuit je browser en iedere functie gebruiken die jouw boekhouding nodig heeft. Daarvoor hoeft er geen programma te worden geïnstalleerd, backups worden gemaakt of computers worden gedeeld. Overal ter wereld kan jij inloggen op je eigen boekhoudsysteem. Of je nu in Australië zit of thuis op de bank. En bij een deel van de boekhoudprogramma’s kan je zelfs vanaf je smartphone of tablet de boekhouding regelen.

Jouw administratie is altijd online. Ook wanneer jij dat niet bent

Misschien heb je ooit al eens horrorverhalen over de oude vorm van boekhouden gehoord, of misschien ook wel niet. Een van de bekendste horrorverhalen is wanneer een bedrijf in vuur en vlam opgaat. Het gehele bedrijfspand wordt in as gelegd en niets blijft over. Natuurlijk, de verzekering dekt de schade die hieruit voorkomt. Maar wat als de boekhouding ook in vlammen is opgegaan? Of de enige computer waar het boekhoudprogramma op stond? Dan heb je als ondernemer een enorm probleem. Want er moeten toch aan het einde van het kwartaal weer gegevens gerapporteerd worden. Om nog amper te beginnen over een eventuele Belastinginspectie waarbij je zeven jaar aan administratie moet kunnen overleggen.

Met een online boekhoudprogramma is jouw volledige boekhouding altijd veilig opgeslagen in de cloud. Dat wil zeggen dat er praktisch niets kan gebeuren dat ervoor zorgt dat jouw boekhouding verloren gaat. Als mkb kan jij je niet voorstellen dat je boekhouding verloren zou gaan.

Leer eenvoudig zelf boekhouden met online programma’s

Wat velen je niet vertellen, en vooral boekhouders niet, is dat boekhoudprogramma’s je meer kunnen helpen bij het leren van boekhouden dan de meeste cursussen. Doordat je namelijk direct je administratie aan het invullen en verwerken bent, krijg je de impact te zien van de mutaties die je maakt. Het invoeren van een factuur heeft bijvoorbeeld een directe invloed op zaken als de balans, resultatenrekening en debiteuren/crediteuren. Door te zien wat het invoeren van financiële transacties voor jouw administratie doet, leer je hoe boekhouden voor het mkb werkt.

Daarbij krijg je gaandeweg steeds meer functies onder de knie. Waar je in eerste instantie al aan de boekhoudregels voldoet door netjes je facturen te verwerken, doet het programma het overige werk voor jou. Denk hierbij aan het opmaken van de resultatenrekening, balans en de benodigde gegevens voor je Belastingaangifte.

Btw- en inkomstenaangiftes zijn makkelijker dan ooit

Waar je in het verleden mogelijk nog wel eens tegen de kwartaalaangifte opkeek, kan je met een fatsoenlijk boekhoudprogramma kinderlijk eenvoudig je btw-aangifte doen. Aan het einde van ieder kwartaal krijg je, als je netjes al je inkomende en uitgaande facturen in het programma hebt verwerkt, een overzicht te zien van alle benodigde gegevens voor jouw btw-aangifte. Aan de hand van deze gegevens kan je in één keer je btw-aangifte afwerken.

boekhouden mkb

En dat voor een fractie van de prijs van een boekhouder

Zelf boekhouden als mkb met een programma duur? De kosten voor een online boekhoudprogramma zijn een fractie van de boekhoudkosten die jij bij een boekhouder maakt. Bij het populaire eBoekhouden kan je als beginnende ondernemer de eerste 15 maanden gratis terecht. Visma eAccounting, dat een geweldig boekhoudprogramma op de markt heeft gezet, is al vanaf € 15,- per maand te gebruiken. Twinfield is met € 30,- voor ondernemers al een fractie duurder. Maar daar krijg je dan ook als je bedrijf in omvang toeneemt meer mogelijkheden voor.

Mijn twee absolute favorieten voor mkb-ers die hun eigen boekhouding willen regelen zijn e-Boekhouden en Twinfield. Voor welk boekhoudprogramma kies jij?

ZZP

e-boekhouden.nl

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • ongekend eenvoudig in gebruik
 • factureren en boekhouden in 1
 • Vanaf € 9,95 per maand
Klik hier voor meer informatie

Eenmanszaak

exact home

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Klik hier voor meer informatie

MKB

twinfield logo

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • marktleider voor MKB
 • uitgebreide rapportages mogelijk
 • Vanaf € 37,50 per maand
Klik hier voor meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is beste MKB boekhoudprogramma?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor het MKB. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s

Wat kost een boekhoudprogramma voor het MKB?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma’s voor MKB zijn er al vanaf € 9,95 per maand.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden voor het MKB?

Voordelen online boekhouden:
1. Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
2. Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
3. Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
4. Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
5. Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Klik hier voor meer informatie

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Klik hier voor meer informatie

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je een MKB bedrijf hebt is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zoek je een boekhoudprogramma?