AFAS boekhoudprogramma gratis review en alternatieven

afas boekhoudsoftware voor ondernemers

Een van de grote Nederlandse spelers op het gebied van boekhoudprogramma’s is AFAS. Met prijzige sponsoractiviteiten en enorme marketingcampagnes, is het niet mogelijk om aan de marketinguitingen van het bedrijf te ontkomen. Daar mag dan ook wel een behoorlijk boekhoudprogramma tegenover staan. Want waarom heeft het bedrijf anders zoveel budget beschikbaar om dit soort campagnes voor haar AFAS boekhoudprogramma op te zetten?

Ik heb als boekhouder veel ervaring met boekhoudprogramma’s en doe dan ook niets liever dan het kaf van het koren scheiden. Het is namelijk een wirwar van boekhoudprogramma’s tegenwoordig. Net als AFAS zijn er tientallen alternatieven die mogelijk net zo interessant voor jou als ondernemer kunnen zijn.

In mijn AFAS boekhoudprogramma review bespreek ik de belangrijkste onderdelen van dit programma en op welke manier ze jouw bedrijf waarde kunnen leveren. Je wilt zoveel mogelijk onnodige handelingen met dit soort boekhoudprogramma’s voorkomen. Alle tijd die je hebt, stop je waar het kan in je bedrijf. Wie wilt er dag in dag uit met de boekhouding bezig zijn?

AFAS boekhoudprogramma meent dat zij ondernemers inspireren om verder te gaan dan de status quo. Voor kleine maar ook grote bedrijven wordt er waarde geleverd waar daar ruimte voor is. Van beter inzicht in de administratie tot de optimalisatie van de boekhoudprocessen: met AFAS boekhoudprogramma zou het binnen handbereik moeten zijn. Of dat ook zo is, ga je in deze review ontdekken.

Inhoudsopgave

Wat jij over AFAS moet weten

Voordat ik dieper in ga op het AFAS boekhoudprogramma, wil ik je meer vertellen over AFAS Software, de maker van het programma. Het bedrijf werd in 1996 opgericht door Ton van der Veldt en Piet Mars. Destijds richtte het bedrijf zich vooral op HRM- en Payrollprogramma’s. Enkele jaren later kwam daar het eerste ERP-programma bij. Na enige tijd kwam pas het AFAS boekhoudprogramma zoals we het nu kennen. Alhoewel het bedrijf zich vooral op de Nederlandse markt richt, wordt het programma door bedrijven uit verschillende landen gebruikt.

De kans is groot dat je AFAS onder andere van de vele sponsorsamenwerkingen kent. Zo sponsort het AZ Alkmaar en KV Mechelen. Ook is het de hoofdsponsor van diverse concertzalen waaronder in Den Haag en Amsterdam.

Op dit moment bouwt AFAS aan haar nieuwe Experience Center waarbij het voor een nog bredere aanbod van diensten wilt zorgen. Behalve dat in dit Experience Center het nieuwe kantoor van AFAS wordt gehuisvest, komt hier ook een theater en conferentiecentrum bij. Grootste plannen dus van de maker van het AFAS boekhoudprogramma.

Boekhouden met de slimme software van het AFAS boekhoudprogramma

Iedereen die eerder een review over een boekhoudprogramma gelezen heeft, weet ondertussen hoeveel van deze boekhoudprogramma’s beweren dat hun software het slimst is. ‘Onze slimme boekhoudsoftware maakt jouw boekhouding een fluitje van een cent!’. Een prachtige belofte die in de praktijk maar al te vaak niet terug te zien is.

Het AFAS boekhoudprogramma beweert precies hetzelfde te kunnen doen. Met de slimme AfAS software wordt boekhouden makkelijker dan dat jij je ooit had kunnen voorstellen. Doordat alle bedrijfsprocessen samenkomen in één softwareoplossing wordt jouw boekhouding logischer en slimmer, aldus AFAS.

Een voorbeeld hiervan is terug te zien aan de generatie van automatische posten. Een bedrijf dat in het AFAS boekhoudprogramma alles invoert, ziet na het invullen van een salarisbetaling automatisch journaalposten veranderen. Daarnaast worden grootboekrekeningen automatisch voor jouw bedrijf ingericht en ingekochte materialen op basis van koppelingen in jouw inkoopboek doorgevoerd. Al deze handelingen die je normaliter met de hand zou doen, worden met het AFAS boekhoudprogramma automatisch verwerkt.

Zoals ieder ander programma geeft AFAS wel duidelijk aan dat je wel écht iedere mutatie in het boekhoudprogramma moet invoeren, of dit nu aan de hand van een boekhoudkoppeling of handmatige invoer is. Gaandeweg wordt een steeds groter deel van jouw administratie hierdoor geautomatiseerd wat jou de kans geeft om binnen minder tijd je administratie correct te verzorgen. Een voorbeeld hiervan is de btw-aangifte die aan het einde van ieder kwartaal al voor je klaar staat. Het is niet meer nodig om zelf alles bij elkaar op te tellen en af te strepen. Je neemt de gegevens over in het systeem van de Belastingdienst en je bent klaar!

afas boekhoudprogramma voor zzp

Geschikt voor grote bedrijven

Een groot deel van de boekhoudprogramma’s die ik review richten zich hoofdzakelijk op kleine ondernemers. Daarmee bedoel ik ondernemers die alleen met zichzelf of een klein aantal werknemers ondernemen. Het AFAS boekhoudprogramma laat zich daarentegen zien als een partij waar ook grote bedrijven terecht kunnen.

Misschien wel het grootste struikelblok van kleinere bedrijven met boekhoudprogramma’s is dat naarmate het bedrijf in omvang toeneemt, ook de administratieve eisen toenemen. Als je echter al met een bepaald boekhoudprogramma werkt, kost het veel tijd om over te stappen naar een nieuw programma.

De meeste van dit soort bedrijven ervaren dat vooral functies als salarisadministratie, payroll, projecten, inkoopboeken en ordermanagement niet in het boekhoudprogramma aanwezig zijn. Juist hier kan AFAS boekhoudprogramma het verschil maken. Doordat je AFAS in een vroeger stadium al kunt inzetten, is het mogelijk om door te groeien met dit programma.

Slimme boekhoudsoftware

Ieder boekhoudprogramma wilt zichzelf op een uniek punt onderscheiden. De een wilt de goedkoopste zijn en de ander het meest uitgebreid. Ook zijn er genoeg voorbeelden van boekhoudprogramma’s die zich exclusief op een doelgroep richten. Zzp-ers, stichtingen of juist grote beursgenoteerde bedrijven. Ze zijn er allemaal. AFAS noemt zichzelf de oplossing voor slimme boekhoudsoftware. Makkelijker en sneller boekhouden door software die met je meedenkt. Zelfs als je weinig administratieve ervaring hebt. 

Het onderscheidende verschil maakt AFAS volgens de eigen specialisten door het logische gevolg te worden van jouw bedrijfsprocessen. Klinkt prachtig, maar hoe realistisch is dat eigenlijk?

Het is je mogelijk al duidelijk geworden dat AFAS software wat meer voor grote bedrijven is ontwikkeld dan voor kleine ondernemers. De slimme kant van de boekhoudsoftware doet pas echt zijn werk als er vanuit alle kanalen voldoende data komt. Je kunt dan denken aan logistieke, financiële, project en salaris datastromen die gebundeld worden in het dashboard. Door je vanuit deze stromen advies te geven en bepaalde posten vooraf in te vullen, bespaar je tijd. En daar profiteer je als ondernemer van. 

Automatiseren waar mogelijk

Kortom, AFAS wilt je helpen om je boekhouding te automatiseren waar mogelijk is. In de praktijk komt dat vooral neer op automatisch gegenereerde journaalposten, grootboekrekeningen die klaarstaan en verkoopfacturen uit declarabele uren. Zelfs de inkoop zou geautomatiseerd in de boekhouding kunnen worden opgenomen. Veel handmatig werk kan dus echt geautomatiseerd worden. Makkelijk is het alleen niet. 

Het verhaal dat een logisch gevolg van je bedrijfsprocessen zal leiden tot automatisering gaat dan ook niet helemaal op. Er is wel degelijk wat werk nodig om je automatiseringen op gang te krijgen. AFAS Software helpt je daar met gidsen of eventuele adviezen weliswaar bij. Vanzelf zal het nooit gaan.

Richt je administratie in zoals jij dat graag ziet

Samen met je administratieve team is de boekhoudsoftware van AFAS zo in te richten dat het werkt op de manier die bij jouw bedrijfsprocessen past. Werk je veel met abonnementen? Dan wil je natuurlijk dat de facturatie periodiek automatisch verloopt. Het handmatig versturen van facturen die eenvoudig periodiek en dus volledig automatisch verzonden kunnen worden, is onnodig. Werk je met veel losse orders die je vanuit een ander systeem zo naar AFAS zou kunnen sturen? Dan is het mogelijk om met de juiste integratie deze ‘data flow’ te automatiseren. 

Is het AFAS boekhoudprogramma dan niet te complex voor mij?

De kans bestaat weliswaar dat je een overkill maakt door het AFAS boekhoudprogramma voor jouw eigen boekhouding in te zetten. Veel van wat dit programma te bieden heeft, komt pas aan bod als je een groter bedrijf hebt met meerdere werknemers. Daarnaast is het programma aanzienlijk prijziger dan concurrenten die zich wel specifiek op kleine ondernemers richten.

Het alternatief is daarom om in dit stadium, indien jij zzp’er of een ondernemer met minder dan vijf werknemers bent, te kiezen voor het speciale AFAS boekhoudprogramma genaamd Small Business. Het AFAS Small Business boekhoudprogramma is ontworpen voor de kleine ondernemer die wilt excelleren op het gebied van boekhouding. Dat terwijl je niet meer dan € 39,95 per maand hoeft te betalen. Dit bedrag is weliswaar hoger dan wat je van boekhoudprogramma’s als Rompslomp, Informer en e-Boekhouden gewend bent.

Daarnaast mag niet vergeten worden dat deze prijs jouw toegang geeft tot de functies die je nu en straks nodig hebt. Als je tot vijf werknemers in jouw bedrijf hebt werken, ben je nog altijd niet meer dan € 39,95 per maand kwijt. Een uitstekende verhouding dus met wat je ontvangt aan functies als het aan mij ligt.

afas boekhoudprogramma in the cloud

Alles in veilig in de cloud

Jij wilt zonder twijfel dat jouw gegevens veilig worden opgeslagen. Ook wil je dat je op geen manier je gegevens kunt verliezen, zoals dat vroeger bij een kantoorbrand mogelijk wel het geval was geweest.

Doordat AFAS haar boekhoudprogramma en de ingevoerde gegevens uitvoert en bewaart vanuit haar eigen beveiligde cloud, kan jij altijd en overal op een veilige manier boekhouden. Je kunt er altijd op rekenen dat jouw gegevens veilig zijn waardoor je zorgeloos kunt ondernemen.

Waarom het boekhoudprogramma van AFAS het proberen waard is

Dat AFAS een professioneel boekhoudprogramma heeft weten te ontwikkelen heeft het mogelijk te danken aan alle ervaring dat het bedrijf de afgelopen 25 jaar heeft opgebouwd. Doordat het AFAS boekhoudprogramma voor zzp’ers en ondernemers met maximaal vijf werknemers relatief nieuw is, profiteer je van alle innovaties die het bedrijf eerder voor grote bedrijven heeft toegepast.

Dat wil niet zeggen dat het AFAS Small Business programma ingewikkeld is. Al deze technische snufjes zijn namelijk op een gebruiksvriendelijke manier in het boekhoudprogramma ondergebracht. Dat begint bij het facturatieproces dat makkelijker is dan dat ik bij veel andere programma’s gezien heb. Maar ook het instellen van boekhoudkoppelingen is gemakkelijk te doen doordat er een ruime documentatie beschikbaar is.

Ondernemers die meer inzicht in hun administratie willen hebben kunnen gebruik maken van de verschillende rapportages die het AFAS boekhoudprogramma biedt. Zo kun je alle grootboeken op ieder moment controleren, liquiditeitsbegrotingen inzien en je resultatenrekening bekijken.

Heb je meerdere bedrijven? Dan kan je vanuit één boekhoudprogramma meerdere administraties beheren én samenwerken met je boekhouder of accountant. De speciale meekijkmodus van het AFAS boekhoudprogramma geeft jou de kans om een accountant of boekhouder nog eens over de administratie te laten gaan. En als je er dan toch niet uitkomt, kun je altijd nog bij de ervaren professionals van AFAS terecht. Zij helpen je graag met het beantwoorden van jouw vragen.

Alternatieven voor AFAS

Denk je na het lezen van deze AFAS review voor kleine ondernemingen toch dat dit programma niet goed bij jou past? Dan zijn er tal van verschillende boekhoudprogramma’s die je wel kunnen bieden wat bij AFAS ontbreekt.

Wanneer je de prijs van dit boekhoudprogramma te hoog vindt, kun je bij boekhoudprogramma’s als e-Boekhouden en Rompslomp voor een fractie van de maandelijkse kosten bij AFAS terecht. Wil je een beknopter boekhoudprogramma dat beter op jouw onderneming is afgesteld? Kijk dan eens of Myfinance of Informer iets voor jou is. Al deze boekhoudprogramma’s bieden jou de mogelijkheid om tijdelijk de software gratis uit te proberen.

De ervaringen met AFAS software lopen uiteen

Doordat het niet makkelijk is om bij AFAS een vast type gebruiker aan te wijzen, zie je dat de ervaringen met het programma sterk uiteenlopen. Sommige klanten zijn tevreden en prijzen de functies en service aan. Binnen andere branches zijn daarentegen weer verschillende negatieve geluiden te horen. Het is daarom lastig om de vinger te leggen op de gemiddelde ervaring met AFAS. De onderstaande ervaringen geven het huidige beeld enigszins weer:

Wij werken nu sinds kort volledig met AFAS ERP. Betrokken worden bij AFAS en de mogelijkheid tot training is goed. Algemene zaken als workflows en basiszaken werken zeker prima. Alleen voor de bouwbranche nog te veel omslachtige zaken, of bypasses die we handmatig moeten inbouwen om ons proces door te kunnen laten gaan.

We lopen nu 3-0 achter met een jaar geleden. En op korte termijn zie ik daar nog geen verandering in komen. Flexibiliteit of begrip voor de branche is er weinig. Voor ons is AFAS op dit moment eerder een stap achteruit dan vooruit geweest.

Ik hoop op lange termijn verbeteringen te zien.

Mandy uit Ridderkerk

Wij werken al ongeveer een jaar met AFAS, en bijna alles wat fout kan gaan gaat fout. Het systeem geeft heel vaak foutmeldingen waar je niets mee kan. Zo kan je bijvoorbeeld niet kijken naar de details van het huidige contract van een medewerker als een collega bezig is met het nieuwe contract. Er zijn heel veel handmatige stappen en redundante stappen, wat je niet zou verwachten van software dat bedoeld is om te automatiseren. De front-side is verschrikkelijk verwarrend ingericht en zit vol met fouten. Zo is het bijvoorbeeld heel makkelijk om per ongeluk een medewerker op een leidinggevende functie te zetten met de bijbehorende rechten. Je krijgt geen bevestiging als een declaratie is ingediend, waardoor veel medewerkers denken dat die niet goed is doorgekomen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Alfred uit Kerkrade

Het product: naar mijn mening is AFAS het beste dat er te verkrijgen is. De software is stabiel, en mocht er een probleem zijn dan staat er een helpteam van specialisten klaar om een oplossing te vinden. Ook als kleine klant vind ik het prettig om seriéus genomen te worden.

Leo uit Ter Heide

Meest gestelde vragen over AFAS boekhoudprogramma

Wat is AFAS boekhoudprogramma?

AFAS is een online boekhoudprogramma geschikt voor zowel kleine als grotere ondernemers. Doordat de AFAS software in de cloud wordt bewaard kun je vanaf iedere locatie met een internetverbinding bij je boekhouding. Met het praktische dashboard heb je te allen tijde inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om offertes en facturen te maken.

Voordelen:

1. Met een internetverbinding kun je vanaf iedere locatie bij je boekhouding
2. Altijd inzicht in je cijfers
3. Updates worden automatisch doorgevoerd
4. De administratie is makkelijk in te richten met een voorbeeld boekhouding
5. Koppeling mogelijk met je bankrekening, kassasysteem of CRM.

Nadelen:

1. Je zit vast aan een abonnement voor het gebruik van de software
2. De boekhouding wordt in de cloud bewaard op een externe server
3. De administratie staat niet op je computer opgeslagen

Lees verder voor een overzicht van de beste online boekhoudprogramma’s

Is AFAS boekhoudprogramma makkelijk te leren?

AFAS boekhoudprogramma is een zeer uitgebreid boekhoudprogramma, maar niet onoverzichtelijk. De basisfuncties en rapportages zijn zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast is het maken van een factuur een fluitje van een cent.
Er zijn diverse trainingsvideo’s beschikbaar waarin stap voor stap de functies worden uitgelegd. Middels een voorbeeld boekhouding kun je heel eenvoudig je administratie inrichten.

Lees verder voor een voorbeeld boekhouding

Voor welke bedrijfstypes is AFAS boekhoudprogramma geschikt?

AFAS boekhoudprogramma is geschikt voor bijna alle bedrijfstypes. Het instappakket is bedoeld voor ZZP’ers en eenmanszaken zonder personeel. Er zijn ook AFAS pakketten voor bijvoorbeeld een VOF waarbij de functionaliteiten zijn uitgebreid. Het premium pakket bevat zeer uitgebreide functionaliteiten gericht op een BV met personeel.

Lees hier verder om te bekijken welk pakket voor jou van toepassing is.

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten