Zeg vaarwel tegen je boekhouder!

Leer makkelijk zelf boekhouden

Laptop met memo's

Moderne boekhoudprogramma’s adverteren er graag mee: “Regel makkelijk en snel uw eigen boekhouding”, “Neem afscheid van je dure boekhouder”. Van Moneybird tot Exact Online, iedereen probeert een graantje mee te pikken van de online accounting boom. Zo kan het tenminste lijken voor een buitenstaander die nog niet gebruik maakt van een online boekhouding. Boekhoudprogramma’s zijn namelijk al meer dan tien jaar online te vinden. Sinds enkele jaren draaien dit soort programma’s echter volledig op het internet, dat meer voordelen dan nadelen heeft. Makkelijk zelf boekhouden is met de komst van online boekhoudprogramma’s namelijk dichterbij dan ooit.

Inhoudsopgave

Wat is er eigenlijk online aan online boekhouden?

De eerste stap om het verschil tussen ‘ouderwets’ en modern boekhouden te begrijpen, is door de kijken naar de voordelen van online versus offline. De laatste dertig jaar werd veel van onze administratie door een boekhouder verzorgd of door onszelf op een boekhoudprogramma dat lokaal op een computer draaide. Dat wil zeggen dat ook zonder internet, de boekhouding op de computer in kwestie bereikt kon worden. Maar als de computer een defect had, ging de boekhouding ook verloren. De boekhouding werd namelijk van oudsher lokaal op de harde schijf opgeslagen.

Bij online boekhouden wordt de volledige administratie in de cloud opgeslagen. Dat wil zeggen dat de administratie op duizenden servers wordt opgeslagen. Nu denk je waarschijnlijk: “Ik wil helemaal niet dat mijn boekhouding op zoveel plekken opgeslagen wordt. Is dat wel veilig?”. Het antwoord hierop is ja. Alle gegevens worden bij de door ons aanbevolen boekhoudprogramma’s versleuteld en dus sterk beveiligd opgeslagen. En dan kan je nog makkelijk zelf boekhouden ook.

Waarom kan ik wel makkelijk zelf boekhouden met online programma’s?

Waarom zou je makkelijker kunnen boekhouden met een online programma dan een offline programma? Het antwoord op deze vraag is wat moeilijker te beantwoorden, puur omdat de ‘ouderwetse’ ontwikkelaars software ontwikkelden dat voor de boekhouder bestemd was en niet voor de ondernemer.

Moderne ontwikkelaars van online boekhoudprogramma’s richten zich echter exclusief op ondernemers. Dat wil zeggen dat zij het gebruik van de software volledig toespitsen op de eindgebruiker en dat ben jij. Om jou echter zelf makkelijk te laten boekhouden, moet de gebruikservaring natuurlijk wel duidelijk en eenvoudig worden gemaakt. Een ingewikkelde interface helpt je niet om zelf te leren boekhouden.

We zien dan ook bij vrijwel ieder online boekhoudprogramma dat er gebruik wordt gemaakt van een overzichtelijke bewegwijzering en dat bij vrijwel ieder onderdeel een duidelijke uitleg over de werking te vinden is.

Duidelijke uitleg en opties om vragen te stellen

Om op het voorgaande onderdeel voort te borduren komen we al snel uit bij de wijze waarop boekhoudprogramma’s dit doen. Moneybird kiest ervoor om gebruikers zelf makkelijk te laten leren boekhouden door een uitgebreide tour weer te geven. Tevens kunnen gebruikers zich inschrijven op een van de vele webinars. Datzelfde is van toepassing bij e-Boekhouden, dat behalve een uitgebreide documentatie en vraag-antwoord pagina’s gebruikers regelmatig de kans biedt om via webinars meer over het product te weten te komen.

Exact Online geeft juist meer informatie via pop-ups bij specifieke functies weer. Het is hierbij dan wel belangrijk om de kanttekening te plaatsen dat enige voorkennis van pas komt. Er wordt dermate veel gebruik gemaakt van pop-ups dat je eerst bij de functies moet uitkomen voordat je er pas meer over kunt leren. Lees ook mijn review artikel: Exact Online review

Bij vrijwel ieder online boekhoudprogramma wordt zelf boekhouden makkelijker gemaakt doordat je altijd via de contactbubbel aan de onderkant in contact kunt komen met de klantenservice. Via de klantenservice kun je direct al je vragen stellen waardoor je nooit langer dan nodig is met een vraag blijft zitten.

Zelf boekhouden. Springende vrouw

Geen lange contracten: maandelijks opzegbaar

Maar een van de grootste veranderingen is wel de toegangsdrempel van online boekhouden. Waar je voorheen minimaal een jaar aan een boekhoudprogramma vastzat – meestal doordat het contract zo opgesteld was – kun je tegenwoordig maandelijks opzeggen. Dat wil zeggen dat je op ieder moment met het boekhoudprogramma kunt stoppen zonder dat je nog maanden aan een contract vastzit.

Zelf makkelijk boekhouden is een kwestie van uitproberen. Je moet kortom kunnen ontdekken welk programma het best bij jou past. Dit is alleen mogelijk als je zoveel mogelijk programma’s kunt doorlopen. En gelukkig is dat met de vele proefperiodes eenvoudig te realiseren.

Ieder online boekhoudprogramma dat we op deze website bespreken heeft het voor nieuwe klanten mogelijk gemaakt een maand of langer de software gratis uit te proberen. Dat wil zeggen dat je in complete vrijheid een bepaalde periode alle functies, vrijblijvend, kunt uitproberen.

Leren door te doen

Maar misschien nog wel belangrijker is de wijze waarop je zelf boekhouden leert. Want makkelijk zelf boekhouden is pas mogelijk als jij ook echt aan het werk gaat. De verschillende online boekhoudprogramma’s zijn intuïtief ingericht. Dat wil zeggen dat de software zo is samengesteld dat op de plekken waar jij knoppen en functies verwacht, deze elementen ook te vinden zijn.

Om de werking van deze functies te begrijpen en toe te passen, is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk door de programma’s heengaat. Probeer een eerste factuur te maken. Bekijk de rapporten die ontstaan nadat jij je eerste factuur verstuurt. Lees de jaarrekeningen door en test een facturenworkflow uit. Door steeds meer functies uit te proberen, leer jij jezelf makkelijk boekhouden. En dat voor vaak nog geen tien euro per maand.

Conclusie: kan jij jezelf makkelijk leren boekhouden?

De bovenstaande uitleg zou je voldoende een indicatie moeten geven van de moeilijkheidsgraad van online boekhouden. Het gemak waarmee tegenwoordig de boekhouding voor beginnende maar ook ervaren ondernemers online verzorgd kan worden is uniek. De tijden van prijzige boekhouders en onduidelijke rapporten zijn voorbij. Door zelf de boekhouding te verzorgen, verzeker jij jezelf dat je de boekhouding in eigen hand hebt.

ZZP

e-boekhouden.nl

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • ongekend eenvoudig in gebruik
 • factureren en boekhouden in 1
 • Vanaf € 9,95 per maand
Meer informatie

Eenmanszaak

exact home

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Meer informatie

MKB

twinfield logo

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • marktleider voor MKB
 • uitgebreide rapportages mogelijk
 • Vanaf € 37,50 per maand
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP?

Een boekhoudprogramma voor ZZP kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Lees hier veder voor een overzicht van de goedkoopste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak of ZZP.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor ZZP of een eenmanszaak.
Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Bekijk hier voor meer informatie over een deskundige boekhouder bij jouw in de buurt.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *