Zeg vaarwel tegen je boekhouder!

Leer makkelijk zelf boekhouden

Moderne boekhoudprogramma’s adverteren er graag mee: “Regel makkelijk en snel uw eigen boekhouding”, “Neem afscheid van je dure boekhouder”. Van Moneybird tot Exact Online, iedereen probeert een graantje mee te pikken van de online accounting boom. Zo kan het tenminste lijken voor een buitenstaander die nog niet gebruik maakt van een online boekhouding. Boekhoudprogramma’s zijn namelijk al meer dan tien jaar online te vinden. Sinds enkele jaren draaien dit soort programma’s echter volledig op het internet, dat meer voordelen dan nadelen heeft. Makkelijk zelf boekhouden is met de komst van online boekhoudprogramma’s namelijk dichterbij dan ooit.

Kort samengevat is dit de Top 3 beste boekhoudsoftware waarmee zelf boekhouden zeer eenvoudig is:

e-boekhouden logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen en digitaal versturen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

rompslomp

 • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Wat is er eigenlijk online aan online boekhouden?

De eerste stap om het verschil tussen ‘ouderwets’ en modern boekhouden te begrijpen, is door de kijken naar de voordelen van online versus offline. De laatste dertig jaar werd veel van onze administratie door een boekhouder verzorgd of door onszelf op een boekhoudprogramma dat lokaal op een computer draaide. Dat wil zeggen dat ook zonder internet, de boekhouding op de computer in kwestie bereikt kon worden. Maar als de computer een defect had, ging de boekhouding ook verloren. De boekhouding werd namelijk van oudsher lokaal op de harde schijf opgeslagen.

e-boekhouden app

Bij online boekhouden wordt de volledige administratie in de cloud opgeslagen. Dat wil zeggen dat de administratie op duizenden servers wordt opgeslagen. Nu denk je waarschijnlijk: “Ik wil helemaal niet dat mijn boekhouding op zoveel plekken opgeslagen wordt. Is dat wel veilig?”. Het antwoord hierop is ja. Alle gegevens worden bij de door ons aanbevolen boekhoudprogramma’s versleuteld en dus sterk beveiligd opgeslagen. En dan kan je nog makkelijk zelf boekhouden ook.

Waarom kan ik wel makkelijk zelf boekhouden met online programma’s?

Waarom zou je makkelijker kunnen boekhouden met een online programma dan een offline programma? Het antwoord op deze vraag is wat moeilijker te beantwoorden, puur omdat de ‘ouderwetse’ ontwikkelaars software ontwikkelden dat voor de boekhouder bestemd was en niet voor de ondernemer.

Moderne ontwikkelaars van online boekhoudprogramma’s richten zich echter exclusief op ondernemers. Dat wil zeggen dat zij het gebruik van de software volledig toespitsen op de eindgebruiker en dat ben jij. Om jou echter zelf makkelijk te laten boekhouden, moet de gebruikservaring natuurlijk wel duidelijk en eenvoudig worden gemaakt. Een ingewikkelde interface helpt je niet om zelf te leren boekhouden.

We zien dan ook bij vrijwel ieder online boekhoudprogramma dat er gebruik wordt gemaakt van een overzichtelijke bewegwijzering en dat bij vrijwel ieder onderdeel een duidelijke uitleg over de werking te vinden is.

Duidelijke uitleg en opties om vragen te stellen

Om op het voorgaande onderdeel voort te borduren komen we al snel uit bij de wijze waarop boekhoudprogramma’s dit doen. Moneybird kiest ervoor om gebruikers zelf makkelijk te laten leren boekhouden door een uitgebreide tour weer te geven. Tevens kunnen gebruikers zich inschrijven op een van de vele webinars. Datzelfde is van toepassing bij e-Boekhouden, dat behalve een uitgebreide documentatie en vraag-antwoord pagina’s gebruikers regelmatig de kans biedt om via webinars meer over het product te weten te komen.

Exact Online geeft juist meer informatie via pop-ups bij specifieke functies weer. Het is hierbij dan wel belangrijk om de kanttekening te plaatsen dat enige voorkennis van pas komt. Er wordt dermate veel gebruik gemaakt van pop-ups dat je eerst bij de functies moet uitkomen voordat je er pas meer over kunt leren. Lees ook mijn review artikel: Exact Online review

exact online helpdesk

Bij vrijwel ieder online boekhoudprogramma wordt zelf boekhouden makkelijker gemaakt doordat je altijd via de contactbubbel aan de onderkant in contact kunt komen met de klantenservice. Via de klantenservice kun je direct al je vragen stellen waardoor je nooit langer dan nodig is met een vraag blijft zitten.

Geen lange contracten: maandelijks opzegbaar

Maar een van de grootste veranderingen is wel de toegangsdrempel van online boekhouden. Waar je voorheen minimaal een jaar aan een boekhoudprogramma vastzat – meestal doordat het contract zo opgesteld was – kun je tegenwoordig maandelijks opzeggen. Dat wil zeggen dat je op ieder moment met het boekhoudprogramma kunt stoppen zonder dat je nog maanden aan een contract vastzit.

Zelf makkelijk boekhouden is een kwestie van uitproberen. Je moet kortom kunnen ontdekken welk programma het best bij jou past. Dit is alleen mogelijk als je zoveel mogelijk programma’s kunt doorlopen. En gelukkig is dat met de vele proefperiodes eenvoudig te realiseren.

Ieder online boekhoudprogramma dat we op deze website bespreken heeft het voor nieuwe klanten mogelijk gemaakt een maand of langer de software gratis uit te proberen. Dat wil zeggen dat je in complete vrijheid een bepaalde periode alle functies, vrijblijvend, kunt uitproberen.

Leren door te doen

Maar misschien nog wel belangrijker is de wijze waarop je zelf boekhouden leert. Want makkelijk zelf boekhouden is pas mogelijk als jij ook echt aan het werk gaat. De verschillende online boekhoudprogramma’s zijn intuïtief ingericht. Dat wil zeggen dat de software zo is samengesteld dat op de plekken waar jij knoppen en functies verwacht, deze elementen ook te vinden zijn.

Om de werking van deze functies te begrijpen en toe te passen, is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk door de programma’s heengaat. Probeer een eerste factuur te maken. Bekijk de rapporten die ontstaan nadat jij je eerste factuur verstuurt. Lees de jaarrekeningen door en test een facturenworkflow uit. Door steeds meer functies uit te proberen, leer jij jezelf makkelijk boekhouden. En dat voor vaak nog geen tien euro per maand.

Conclusie: kan jij jezelf makkelijk leren boekhouden?

De bovenstaande uitleg zou je voldoende een indicatie moeten geven van de moeilijkheidsgraad van online boekhouden. Het gemak waarmee tegenwoordig de boekhouding voor beginnende maar ook ervaren ondernemers online verzorgd kan worden is uniek. De tijden van prijzige boekhouders en onduidelijke rapporten zijn voorbij. Door zelf de boekhouding te verzorgen, verzeker jij jezelf dat je de boekhouding in eigen hand hebt.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Meest gestelde vragen

Hoe weet ik welke boekhoudsoftware geschikt is voor mijn type bedrijf of branche?

Om te bepalen welke boekhoudsoftware geschikt is voor je bedrijf of branche, kun je eerst een lijst maken van je specifieke behoeften en functies die je nodig hebt. Onderzoek vervolgens de beschikbare softwareopties, lees recensies en vergelijk hun functies, prijs en integraties.

Wat is de beste boekhoudsoftware?

De beste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf hangt sterk af van de omvang van je bedrijf en de branche. Voor veel startende ondernemers is e-Boekhouden, vanwege de lage prijs en aanwezige functies, de beste optie. Als je al een wat groter bedrijf hebt, kun je het beste Exact of AFAS SB+ overwegen.

Is boekhoudsoftware eenvoudig te gebruiken en te begrijpen voor beginners?

Boekhoudsoftware is over het algemeen ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn voor beginners, maar de ervaring kan variëren. e-Boekhouden wordt als intuïtief en gemakkelijk in gebruik beschouwd, wat het geschikt maakt voor startende ondernemers.

Kan ik een boekhoudprogramma integreren met andere systemen, zoals CRM, webshops of kassasystemen?

Ja, veel boekhoudprogramma’s, waaronder e-Boekhouden, bieden integraties met CRM, webshops, kassasystemen en andere software om een naadloze workflow te creëren.

Hebben boekhoudprogramma’s proefperiodes voor startende ondernemers?

Sommige boekhoudprogramma’s bieden proefperiodes of speciale aanbiedingen voor startende ondernemers. e-Boekhouden heeft bijvoorbeeld een promotie waarbij starters 15 maanden gratis gebruik kunnen maken van het programma.

Hoe zit het met de beveiliging en privacy van mijn financiële gegevens in de software?

Boekhoudsoftware moet voldoen aan strikte beveiligingsnormen om de privacy en veiligheid van uw financiële gegevens te waarborgen. Controleer de beveiligingsmaatregelen en het privacybeleid van de software voordat u een keuze maakt.

Kan de software mij helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen?

Ja, boekhoudsoftware zoals e-Boekhouden heeft ingebouwde functionaliteiten om u te helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen, waardoor het administratieve proces eenvoudiger wordt.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?