Online boekhoudpakket waarmee je zelf eenvoudig je boekhouding kunt doen

Wil je weten welk online boekhoudpakket als beste is getest?

Online boekhoudpakket helpt je verder als ondernemer

Het internet heeft ervoor gezorgd dat veel werkzaamheden een stuk sneller en gemakkelijker uitgevoerd kunnen worden. Voor ondernemers is de komst van online boekhoudpakketten een geschenk uit de hemel. De kosten zijn doorgaans een stuk lager terwijl de programma’s van dezelfde functies voorzien zijn.

Ongemerkt beginnen ook weer meer ondernemers hun eigen boekhouding te verzorgen, puur omdat het ze makkelijker wordt gemaakt. Boekhoudprogramma’s zijn namelijk zo ingericht dat ze de gebruiker meer leren over het zelf doen van de boekhouding. De programma’s laten zien hoe eenvoudig het zelf doen van de boekhouding wel niet is. Dure software en boekhouders zijn verleden tijd. Maar daar moet dan wel een online boekhoudpakket voor worden gevonden. Want lang niet ieder online boekhoudpakket kan zo aangepast worden dat het perfect bij de eindgebruiker past.

Omdat ik begrijp hoe lastig het kan zijn het juiste online boekhoudpakket op te sporen, help ik je graag bij het vinden van het programma dat het best bij jou past. Ik kan je nu al vertellen dat je niet op hoge kosten hoeft te rekenen omdat diverse programma’s al vanaf € 7,95 per maand gebruikt kunnen worden.

Klaar om meer te leren over het beste boekhoudprogramma? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Wat kan je verwachten van een online boekhoudpakket?

Zoals je waarschijnlijk al verwacht, verschillen de meeste online boekhoudpakket sterk van elkaar. Alhoewel een deel van de functies op elkaar kan lijken, kunnen diverse geavanceerde functies bij programma’s compleet ontbreken. Het is daarom lastig om een beeld te schetsen van wat je precies van een online boekhoudpakket kunt verwachten.

Een gemiddeld online boekhoudpakket bevat een programma waarmee je al jouw basistaken kunt uitvoeren om een verzorgde financiële boekhouding bij te houden. Dat wil zeggen dat alles wat jij als ondernemer naar de Belastingdienst moet rapporteren, ingevoerd, berekend en verwerkt kan worden middels het online boekhoudprogramma. Van het verwerken van facturen en bonnetjes tot het doen van btw-aangifte. De tien beste online boekhoudpakketten zijn allen uitermate geschikt om dit mee te doen.

Innovatieve functies, zelf bij eenvoudige boekhoudpakketten

Naast deze basisfuncties, kunnen bepaalde boekhoudprogramma’s specifieke functies beter of efficiënter uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is de rittenregistratie. De betere boekhoudprogramma’s hebben alleen je kilometerstanden nodig om voor een nette rittenregistratie te zorgen. Bij andere online boekhoudpakketten kan het voorkomen dat dit lastiger of zelfs niet mogelijk is. In dat geval, moet je zelf een bonnetje maken om de gereden kilometers in de administratie te verwerken.

Een ander voorbeeld zijn bankkoppelingen die bij steeds meer online boekhoudpakketten beschikbaar zijn. Met een bankkoppeling kan je in theorie iedere betaling automatisch koppelen met een factuur, inkomend of uitgaand. Als jij bijvoorbeeld een factuur hebt verzonden, is het normaliter nodig om in de gaten te houden of de betaling wel binnengekomen is. Met moderne online boekhoudpakketten is dit niet meer nodig. Doordat je een bankkoppeling kunt instellen, krijgt jouw boekhoudpakket automatisch een seintje wanneer de betaling van een factuur binnengekomen is. Hierdoor is de klassieke handmatige controle niet meer nodig!

Ten slotte zijn er ook boekhoudprogramma’s waarmee je jouw btw-aangifte binnen enkele seconden kunt opstellen en versturen. Deze zogeheten elektronische btw-aangifte kun je vanuit je boekhoudprogramma indienen. Als je namelijk al jouw inkomende en uitgaande facturen goed hebt staan, hoef je alleen nog maar de gegevens vanuit je boekhoudprogramma te verzenden. Enkele seconden later is je btw-aangifte al gedaan. Dit is met een klein deel van de moderne boekhoudprogramma’s mogelijk, terwijl sommige van deze pakketten bijzonder eenvoudig zijn ingericht. Het zelf doen van je boekhouding wordt daardoor wel heel erg makkelijk.

Het online boekhoudpakket moet de omvang van jouw bedrijf passen

De meeste online boekhoudpakketten die je tegenkomt, zijn geschikt om door zzp’ers gebruikt te worden. Het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers is dan ook een van de online boekhoudpakketten die in dit artikel besproken zijn. Welk boekhoudpakket echter bij jou past, hangt sterk af van welke functies je nodig hebt en jouw actuele en verwachte bedrijfsomvang.

Het eerste wat je daarom moet doen als je online boekhoudpakketten gaat vergelijken, is het bekijken van de mogelijkheden. In welke vorm is de ‘verkooppagina’ van het online boekhoudpakket geschreven? Lijkt het pakket zich te richten op ondernemers zoals jou? (bijv. zzp’ers). Of lijkt het pakket eerder gemaakt te zijn voor ondernemers voor wie zaken als personeelszaken en vermogensbeheer belangrijk zijn?

Door streng te filteren op de online boekhoudpakketten zorg je er in een vroeg stadium voor dat je met de juiste insteek begint. Als je eenmaal alles in een boekhoudprogramma hebt ingevoerd, is er al veel tijd in het desbetreffende programma gestopt. En dat wil je hoogstwaarschijnlijk niet nog een keer doen.

Is het zelf doen van je boekhouding met een boekhoudpakket wel echt zo eenvoudig?

Je leest het overal: het doen van je boekhouding met een online programma zou tegenwoordig kinderwerk moeten zijn. Deze uitspraak komt zo vaak voorbij dat ik het nodig vind deze uitspraak te nuanceren. De werkelijkheid is dat je inderdaad gemakkelijk je eigen boekhouding kunt doen. Het kost daarentegen wel tijd om op het punt te komen dat dit eenvoudig is. Geen een online boekhoudprogramma leert je binnen een paar minuten jouw gehele boekhouding onder de knie te krijgen.

Daarom krijg je bij praktisch ieder online boekhoudpakket waarmee je kunt starten een rondleiding door de software cadeau. Via handleidingen, trainingsvideo’s en digitale rondleidingen leer je jouw nieuwe online boekhoudprogramma kennen. Je ontdekt welke functies er zijn, hoe je ze kunt gebruiken en op welke manier ze mogelijk relevant voor jouw boekhouding zijn. Want lang niet iedere functie is nodig om jouw boekhouding vakkundig bij te houden.

Als je eenmaal door dit leerproces heen bent, is het zelf doen van je boekhouding inderdaad eenvoudig. En dat heeft een stuk minder werk gekost wanneer je het zonder een online boekhoudprogramma zou proberen te leren.

Online boekhoudpakket een succesvolle ondernemer

Gegevens veilig in de cloud

De online boekhoudpakketten die ik op mijn website bespreek, worden allen vanuit de cloud gedraaid. Dat wil zeggen dat je overal ter wereld bij je boekhouding kunt komen. Waar je vroeger je boekhouder moest opbellen om meer informatie te krijgen over je verwachte jaarresultaten, kan je nu in je boekhoud app kijken hoe jouw bedrijf er op dit moment voor staat. Je leest het goed, via de boekhoud apps. Steeds meer boekhoudprogramma’s bieden namelijk een eigen app aan. Daar betaal je niets voor bij, want van alle boekhouding apps die wij kennen zit dit bij de prijs inbegrepen.

Vanuit de browser en de mobiele app kan je jouw boekhouding in de cloud bereiken. Jouw gegevens staan hier veilig opgeslagen en dus niet op een harde schijf. Hierdoor kan je ervan uitgaan dat jouw gegevens veilig bewaard zijn. Zelfs als er brand uitbreekt.

Een ander voordeel aan het opslaan van jouw gegevens in de cloud, is dat je vanaf ieder apparaat jouw gegevens kunt bereiken. Normaliter kon je alleen de boekhoudgegevens bereiken vanaf de computer waar het boekhoudprogramma vanaf werd gedraaid. Als je iemand met jouw boekhouding wilde laten meekijken, kon dat alleen op de desbetreffende computer. Wanneer je nu je logingegevens met iemand deelt, kan deze persoon eenvoudig met je meekijken. Ideaal als je jouw boekhouder nog een keer over je boekhouding wilt laten gaan!

Met welke boekhoudprogramma’s kan ik eenvoudig zelf boekhouden?

De enorme wildgroei aan online boekhoudpakketten zorgt ervoor dat het vinden van het beste boekhoudprogramma lastig is. Je kunt nooit zeker weten of het boekhoudprogramma dat je voor je hebt, ook wel het boekhoudprogramma is dat jou het best in staat stelt om je boekhouding te verzorgen. Daarom heb ik ieder boekhoudprogramma dat je waarschijnlijk bent tegengekomen uitvoerig uitgetest. De resultaten hiervan zijn te vinden op deze website.

Voor Nederlanders is het bekendste boekhoudprogramma Exact Online. Dit is dan ook meteen het duurste online boekhoudpakket dat je kunt kiezen. De boekhoudpakketten van Exact zijn namelijk meer dan 9 keer zo duur dan de goedkoopste speler op deze markt: eBoekhouden. Exact Online is vooral aan te raden voor bedrijven met een grote boekhouding en personeel.

In het geval van een kleinere boekhouding adviseer ik je voor een van de goedkopere alternatieven te kiezen. Mijn favoriet is eBoekhouden, dat al te gebruiken is vanaf € 9,95 per maand. Voor dat bedrag kan je van alle basisfuncties gebruik maken, zoals het versturen en ontvangen van facturen, inzien van rapportages en het doen van btw-aangifte.

Lees ook mijn review artikel: eBoekhouden review

Twee andere sterke boekhoudprogramma’s die door velen als kwalitatief worden beoordeeld, zijn Visma eAccounting en Twinfield. Vooral Visma eAccounting verdient alle lof omdat het voor slechts € 16 per maand gebruikers in vrijwel alle functies voorziet. Alles wat jij als ondernemer op het gebied van boekhouding nodig hebt, is in het goedkoopste online boekhoudpakket van Visma te vinden. Hierdoor kan je zelf, ongelofelijk eenvoudig, je eigen boekhouding doen.

ZZP

e-boekhouden.nl

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • ongekend eenvoudig in gebruik
 • factureren en boekhouden in 1
 • Vanaf € 9,95 per maand
Meer informatie

Eenmanszaak

exact home

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Meer informatie

MKB

twinfield logo

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • marktleider voor MKB
 • uitgebreide rapportages mogelijk
 • Vanaf € 37,50 per maand
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is het beste online boekhoudpakket?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste online boekhoudpakketten. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze online boekhoudpakketten kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak.

Wat kost een online boekhoudpakket?

Wat een online boekhoudpakket kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak zijn er al vanaf € 7,95 per maand.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
1. Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
2. Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
3. Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
4. Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
5. Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Klik hier voor meer informatie

Wat doet een online boekhoudpakket?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *