Boekhouder kosten zzp: wat kost een boekhouder?

kosten boekhouder zzp en heb inzicht in je cijfers

Boekhouders kosten geld, daar kunnen we niet omheen. Maar de precieze werkzaamheden waarvoor een boekhouder nodig hebben kunnen we wel omheen. Als zzp boekhouder ben ik van mening dat vrijwel iedere zzp-er een groot deel van de benodigde werkzaamheden zelf zou moeten uitvoeren. Ondernemers moeten in staat zijn alle onderdelen van de boekhouding te begrijpen. Dit helpt ze om beter op kansen in te spelen en risico’s eerder te zien aankomen.

Desondanks maken velen hoge boekhouder kosten, voor een zzp met een bovengemiddelde winst geen probleem. Vrijwel iedere zzp-er heeft echter als doel de winst te maximaliseren. Daar hoort dus ook het beperken van de kosten bij. En een van de makkelijkste kosten om te verminderen, indien van toepassing, zijn de zzp boekhouder kosten. Want veel ondernemers beseffen niet hoeveel kosten die zij aan de boekhouder maken, zelf overgenomen kunnen worden.

Deze pagina legt jou uit hoe jij voor zzp boekhouder kosten kunt besparen. Dan heb ik het niet over enkele tientallen euro’s maar honderden euro’s. Op jaarbasis.

Inhoudsopgave

Dit is hoe de boekhouder kosten voor zzp zijn opgebouwd

Om een goed idee te krijgen van de kosten waar je op wilt gaan besparen, is het handig om te kijken naar de precieze opbouw van deze kosten. Waar betaal je eigenlijk voor als je een boekhouder aan het werk zet?

In het geval van veel zzp-ers gaat veel van de tijd van een zzp boekhouder op aan de communicatie met de klant. Om uiteenlopende redenen kan de communicatie bij kleine ondernemers snel oplopen. De meest voorkomende is het doornemen van de boekhouding bij zzp-ers. Veel zzp-ers hebben weinig ervaring met de boekhouding en vinden het daarom prettig dat de boekhouding ieder jaar wordt doorgenomen. Een tweede reden is advies. Ondernemers die advies willen over specifieke zaken, zoals investeringen, kunnen voor financieel advies bij hun boekhouder terecht. 

Dit zijn twee begrijpelijke zaken waar boekhouders samen met zzp-ers tijd aan kwijt zijn. Echter is een opvallend groot deel van de zzp boekhouders tijd kwijt aan het corrigeren van boekhoudkundige foutjes van klanten. Doordat veel ondernemers die de boekhouding uitbesteden zo min mogelijk tijd in de boekhouding willen investeren, komen er sneller foutjes doorheen. Dit is natuurlijk niet handig wanneer je de boekhoudkosten laag wilt houden. De boekhouder maakt veel kosten om jouw foutjes op te lossen.

Gemiddeld gezien, mag je verwachten dat jouw boekhouder het grootste deel van de tijd stopt in het daadwerkelijk beheren en verwerken van de boekhouding. Hoeveel jouw boekhouder hier aan kwijt is, is sterk afhankelijk van de omvang van de boekhouding, waarop de boekhouding door jou is aangeleverd en de branche waarin jij actief bent. Natuurlijk helpt ook het niveau van de boekhouder mee. Een ervaren boekhouder werkt doorgaans efficiënter dan een beginnende boekhouder.

Steeds meer boekhouders kunnen digitale boekhoudbestanden (grootboeken) in één keer in de eigen boekhoudprogramma’s importeren. Hierdoor kunnen ze binnen een uur voor zzp-ers de complete boekhouding doorwerken en indienen ten behoeve van bijvoorbeeld de btw-aangifte of inkomstenbelasting.

kosten boekhouder zzp en prijzen

Wat zijn de boekhouder kosten voor zzp per uur?

Vrijwel iedere boekhouder rekent per uur een vast bedrag door. Dit geeft de afnemer, in dit geval de zzp-er, transparantie over de gemaakte kosten. Vooral als de boekhouder aangeeft waar de uren aan ‘uitgegeven’ zijn.

De precieze uurtarieven verschillen sterk per boekhouder. Indien je een boekhouder voor jouw eenmanszaak zoekt, is het verstandig een zzp boekhouder te zoeken. Dit zijn boekhouders die zich specifiek op eenmanszaken richten en dan ook prijzen stellen die in lijn zijn met deze doelgroep. Grotere bedrijven komen al snel uit bij een accountant, waarvoor je soms tot wel twee keer het uurtarief voor moet betalen.

Uit mijn eigen onderzoek is gebleken dat beginnende boekhouders voor zzp-ers een tarief hebben van tussen de € 40 en € 50.  Als je met een boekhouder rond dit tarief in zee gaat, kan je er zeker van zijn dat na verloop van tijd de prijzen zullen stijgen. Voor de meeste boekhouders is dit tarief namelijk niet realistisch gezien de vele tijd die niet doorgerekend kan worden.

Een realistischer beeld van het kostenplaatje van een zzp boekhouder ligt rond de € 60. Boekhouders met gemiddelde ervaring die zich hoofdzakelijk op zzp-ers richten, zijn te vinden rond dit uurtarief. Mocht je bedrijf in omvang toenemen, adviseren de meeste boekhouders van dit kaliber je over te stappen op een boekhouder met corporate ervaring of een accountant.

Maandelijkse kosten boekhouder voor zzp-er

Wat zijn dan precies de maandelijkse kosten die jij aan een boekhouder kwijt bent? Dat is sterk afhankelijk van hoeveel van jouw boekhouding precies door de boekhouder wordt overgenomen en hoe groot jouw boekhouding precies is. Als jij een twintigtal facturen per maand verstuurd en ontvangt, blijven de boekhoudkosten laag. Je kunt dan rekenen op een maandelijks bedrag van rond de € 30 tot € 50. Doe jij jouw eigen btw-aangifte en heb je nauwelijks advies nodig? Dan betaal je niet meer dan € 30 per maand. Wanneer je echter regelmatig advies van je boekhouder wilt inwinnen en alle periode aangiftes laat verzorgen, lopen de kosten op. Je kunt dan rekenen op minimaal € 50 tot ongeveer € 200. Bij enkele werknemers kan dit bedrag nog verder oplopen.

Deze maandelijkse boekhoudkosten kunnen eenvoudig beperkt worden. Hoe jij dit precies kunt doen, is afhankelijk van jouw eigen tijd en in hoeverre de boekhoudkosten geminimaliseerd dienen te worden. Ik leg je daarom uit wat jij moet doen om de kosten van je boekhouder te verminderen.

kosten boekhouder zzp met boekhoudprogramma

Doe het overgrote deel van je boekhouding zelf

Besparen op de boekhouder kosten is aanzienlijk gemakkelijker dan velen denken. Natuurlijk, het werk van een boekhouder is specialistisch werk. Veel van het voorwerk echter niet. En dat is waar veel van de tijd van de boekhouder in zit.

Ik besprak eerder in dit artikel waar de kosten van een boekhouder precies vandaan komen. Boekhouders zijn veel tijd kwijt aan het adviseren van klanten, verbeteren van de boekhouding en het verwerken van de boekhouding. Het daadwerkelijk controleren en indienen van de boekhouding kost verrassend weinig tijd. En dat is waar jouw winst zit.

De eerste drie onderdelen zijn door jou eenvoudig op te pakken door je eigen boekhouding bij te houden. Wanneer jij 100% van jouw boekhouding door je boekhouder zou laten verzorgen, zouden de kosten behoorlijk hoog zijn. Dat zou betekenen dat je al jouw facturen en bonnetjes direct naar de boekhouder doorstuurt.

Als je besluit om je eigen boekhouding bij te houden, hoeft jouw boekhouding alleen nog maar de boekhouding te controleren en in te dienen. Je hebt dan zelf de keuze of je dit voor alle aangiftes wilt laten doen of alleen voor de inkomstenbelasting. De btw-aangifte is namelijk een stuk eenvoudiger dan de jaaraangifte.

Ook de basistaken zijn allemaal eenvoudig zelf te verzorgen. Inboeken van facturen en bonnetjes hoeft je niet meer dan een half uur per week te kosten. Dat terwijl het je tot wel wel € 200 per maand bespaart.

Boekhoudprogramma’s helpen je het verschil te maken

De makkelijkste manier om in een klap je volledige boekhouding met groots gemak zelf te kunnen verzorgen, is door gebruik te maken van een van de vele verschillende boekhoudkundige programma’s. Zzp-ers vergeten vaak hoe goed de moderne boekhoudprogramma’s wel niet zijn. Ze zijn in staat om de boekhouder niet alleen te helpen met het verwerken van de boekhouding maar geven ook real-time inzicht van de gezondheid van hun bedrijf.

Normaliter zou je voor dergelijke inzichten contact moeten opnemen met je boekhouder. Daarvoor worden direct kosten gemaakt die eigenlijk onnodig zijn. Boekhoudprogramma’s vertellen je precies evenveel als je eenmaal weet waar je de verschillende rapporten kunt vinden.

Als je bang bent dat je onvoldoende kennis hebt om je eigen boekhouding te verzorgen hoef je niet bang te zijn. De beste boekhoudprogramma’s van 2020 helpen je allemaal om van je boekhouder kosten af te komen. Dat terwijl je voor verschillende van deze programma’s slechts € 15,- per maand moet betalen.

Deze boekhoudprogramma’s zijn ingericht om zonder enige moeite al jouw facturen te verwerken, rapporten op te maken en aangiftes voor jou te doen. Het belangrijkste is dat je weet op welke manier je facturen naar het programma kunt sturen, wat de rapportages precies betekenen en dat je de getallen voor jouw aangiftes controleert. Vervolgens kan je met enkele klikken automatisch aangifte doen doordat een variatie van deze boekhoudprogramma’s direct gekoppeld kan worden met de systemen van de Belastingdienst. Hoe indrukwekkend is dat?

Je hebt de keuze uit verschillende boekhoudprogramma’s om je hierbij te helpen. De boekhouder kosten voor jou als zzp worden het laagst wanneer je eBoekhouden gebruikt, dat voor beginnende zzp-ers 15 maanden lang gratis te gebruiken is. Daarna kan je overgaan op het goedkoopste plan van € 5,95 (of een van de vele andere plannen). Lees ook mijn uitgebreide artikel over de beoordeling van eBoekhouden.

Verder ben ik erg te spreken over zowel Exact Online, Twinfield als Visma eAccounting. Ik heb op deze website verschillende reviews en ervaringen over verschillende boekhoudprogramma’s verzameld waarmee je kunt ontdekken welk programma het best bij jouw boekhouding past!

ZZP

e-boekhouden.nl

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • ongekend eenvoudig in gebruik
 • factureren en boekhouden in 1
 • Vanaf € 9,95 per maand
Meer informatie

Eenmanszaak

exact home

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Meer informatie

MKB

twinfield logo

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • marktleider voor MKB
 • uitgebreide rapportages mogelijk
 • Vanaf € 37,50 per maand
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor ZZP.

Ben je op zoek naar een boekhouder in jouw regio? Klik hier voor meer informatie

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor ZZP.

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *