De droom van iedere ondernemer is natuurlijk om de wereld te veroveren. Als je eenmaal lekker bezig bent met ondernemen dan wordt Nederland al snel te klein. De eerste stap daarna is om naar het buitenland uit te breiden. Logisch is het natuurlijk om het dan dichtbij huis te zoeken: Europa is dan een goede keuze. Bij een uitbreiding naar het buitenland komt een hoop kijken. Waarschijnlijk moet je klanten te woord staan in een andere taal. Daarnaast werkt de zakenwereld in elk land anders, dus zal je ook de zakencultuur moeten leren. Ook qua administratie komt er een hoop kijken. Iets wat je al snel over het hoofd kan zien is de opgaaf intracommunautaire prestaties.
Zodra je zakendoet in landen in de Europese Unie ben je verplicht om een opgaaf intracommunautaire prestaties in te vullen en op te sturen naar de belastingdienst. Deze opgaaf maakt het mogelijk voor de belastingdienst om de btw naar landen binnen de Europese Unie goed bij te houden. Ik zal je eerst uitleggen wat de opgaaf intracommunautaire prestaties precies is. Daarnaast leg ik je de uitzonderingen uit en wat je kan doen als er iets fout gaat. Als laatste geef ik je de top 3 online boekhoudprogramma’s die je kan gebruiken om de opgaaf intracommunautaire prestaties het beste in te vullen.
Kort samengevat is dit de beste boekhoudsoftware voor de opgaaf intracommunautaire prestaties:
- Informer Online – Beste prijs/kwaliteit
- Moneymonk – Beste voor ZZP en kleine bedrijven
- e-Boekhouden.nl – Makkelijk en eenvoudig op te zetten
- Met kilometer- en urenregistratie
- Inclusief gratis bankkoppeling
- Mobiele app voor IOS/android
- Klantwaardering: 8,1
Inhoudsopgave
Wat is de opgaaf intracommunautaire prestaties?
De opgaaf intracommunautaire prestaties, ook wel bekend als ICP-aangifte of opgaaf ICP, is een aangifte die ondernemers moeten doen op het moment dat ze zakendoen in de Europese Unie. De opgaaf intracommunautaire prestaties wordt gedaan naast de btw-aangifte, dus de opgaaf intracommunautaire prestaties vervangt de btw-aangifte niet. Om de afwikkeling van de btw in het de Europese Unie correct te kunnen doen gebruikt de belastingdienst de gegevens uit de opgaaf intracommunautaire prestaties. Het is dus belangrijk om deze correct in te vullen, omdat je anders later tegen problemen met de belastingdienst kan aanlopen.
De opgaaf intracommunautaire prestaties moet worden ingevuld door zowel bedrijven die goederen exporteren binnen de EU als ondernemers die diensten leveren aan klanten binnen de EU. Leveringen van goederen aan bedrijven binnen de worden intracommunautaire leveringen genoemd. Het leveren van diensten aan klanten binnen de EU worden intracommunautaire diensten genoemd. Zelfs als je maar een klein gedeelte van je omzet uit intracommunautaire prestaties haalt, moet je alsnog de opgaaf intracommunautaire prestaties aanleveren.
Exporteren van producten binnen de EU: intracommunautaire leveringen
Alle goederen die je levert aan klanten binnen de EU vallen binnen de opgaaf intracommunautaire prestaties. Het is belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen klanten die wel btw-aangifte doen (de meeste ondernemingen) en klanten die geen btw-aangifte doen (bijvoorbeeld particulieren). Voor klanten die geen btw-aangifte doen breng je de btw in rekening van het land waarin de klant zich bevindt, tenzij je onder het drempelbedrag komt, dan kan je het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen.
Voor klanten die wel btw-aangifte doen en in een ander EU-land zijn gevestigd pas je het 0% btw-tarief toe. De klant betaalt dan vervolgens btw in zijn eigen land en jij laat de belastingdienst dit weten via de opgaaf intracommunautaire prestaties. Belangrijk is om het btw-nummer van je klant te controleren, want als achteraf blijkt dat je klant geen btw-aangifte doet kan je een naheffingsaanslag krijgen van de belastingdienst. Dit is natuurlijk iets wat je wilt vermijden.
Diensten leveren aan klanten binnen de EU: intracommunautaire diensten
Bij intracommunautaire diensten, net zoals bij intracommunautaire leveringen, moet je een onderscheid maken tussen klanten die wel btw-aangifte doen en klanten die geen btw-aangifte doen. Als je klant geen btw-aangifte doet, is in de meeste gevallen de Nederlandse btw van kracht. Als je klant wel btw-aangifte doet, dan kan je meestal de btw toepassen die in het land van je klant geldt.
Ook is het bij het leveren van diensten aan klanten binnen de EU belangrijk om te checken of je klant daadwerkelijk een btw-nummer heeft, om later vervelend nieuws van de belastingdienst te vermijden. Als je zowel intracommunautaire diensten als leveringen doet, kan je ervoor kiezen om deze apart te rapporteren met verschillende opgaves intracommunautaire prestaties of je kan alles samenvoegen in één enkele opgave.
Fictieve leveringen
Een laatste categorie waarbij de opgaaf intracommunautaire prestaties van belang is zijn fictieve leveringen. Dit zijn leveringen van je eigen goederen aan jezelf in een ander EU-land. In Nederland is deze fictieve levering belast met 0% btw, terwijl in het land waar de goederen naartoe komen deze belast worden met het btw-tarief wat daar geldt.
De waardes van de deze goederen dien je zowel in Nederland als het bestemmingsland op te geven tijdens de btw-aangifte. Daarnaast geeft je de waarde van de goederen op tijdens het doen van de opgaaf intracommunautaire prestaties in Nederland. De waarde van de goederen die je gebruikt zijn de voortbrengingskosten of de inkoopprijs. Het voordeel is dat je geen factuur hoeft te maken.
Welke uitzonderingen zijn er?
Net zoals met de btw-aangifte zijn er voor de opgaaf intracommunautaire prestaties een hoop uitzonderingen, dus het is belangrijk om hier goed om te letten. Er zijn een aantal uitzonderingen die niet als intracommunautaire leveringen tellen. Te denken valt aan accijnsgoederen (bijvoorbeeld flessen alcohol of sloffen sigaretten) en zo goed als nieuwe vervoersmiddelen. De uitzonderingen en hoe de belastingdienst hiermee omgaat kunnen op elk moment veranderen. Ik raad je dan ook aan om altijd de site van de belastingdienst goed in de gate te houden, om zo op de hoogte te blijven van de laatste veranderingen.
Sommige intracommunautaire diensten zijn uitgezonderd van de opgaaf intracommunautaire prestaties. Als je bijvoorbeeld digitale diensten levert kan het zijn dat het niet uitmaakt of je klant ondernemer is of niet. Ook zijn er nog andere diensten die uitgezonderd zijn van de opgaaf intracommunautaire prestaties. Voor de volledige lijst van uitgezonderde diensten en de correcte uitleg over digitale diensten kan je het beste de website van de belastingdienst checken.
Als er toch iets fout gaat
Het gebeurt iedereen weleens en een fout is ook zo gemaakt. Gelukkig is dat geen probleem en kan het ook gebeuren bij het doen van de opgaaf intracommunautaire prestaties. De belastingdienst geeft je de mogelijkheid om fouten te herstellen. Je kan namelijk een oude opgaaf intracommunautaire prestaties corrigeren en de fout herstellen. Raak dus niet in paniek als je een fout hebt gemaakt, maar zorg er wel voor de fout gecorrigeerd wordt om zo verdere problemen met de belastingdienst te voorkomen.
De opgaaf intracommunautaire prestaties doe je snel en correct met een online boekhoudprogramma!
Als je inmiddels hier bent aangekomen ben je een expert op het gebied van de opgaaf intracommunautaire prestaties. De enige vraag die dan overblijft is: wat is de beste manier om de opgaaf intracommunautaire prestaties te doen? Je wilt het natuurlijk zo snel mogelijk voor elkaar krijgen, maar zonder fouten (alhoewel je deze dus wel kunt corrigeren). Het is dus zaak om alle gegevens correct te hebben en om geen vergissingen te maken.
De beste manier hiervoor is om je gegevens direct uit je boekhoudprogramma te halen en de software de opgaaf intracommunautaire prestaties voor je te laten invullen. Hierdoor weet je zeker dat alles klopt en bespaar je bij elke aangifte tijd! Ik heb de drie beste online boekhoudprogramma’s voor je op een rij gezet om de opgaaf intracommunautaire prestaties te doen.
#1 InformerOnline – Meeste waar voor je geld
Het doen van de opgaaf intracommunautaire prestaties is met het online boekhoudprogramma van InformerOnline zo gedaan. Elke keer als je een factuur verwerkt in je boekhouding worden de gegevens over de opgaaf intracommunautaire prestaties automatisch bijgewerkt en naast je btw-aangifte gezet. Je bent er dus op elk moment van verzekert dat je de juist informatie naar de belastingdienst stuurt.
Door de goede koppeling van InformerOnline met de belastingdienst is alles in 1 scherm geregeld. Je hoeft niet meer apart in te loggen en alles wordt automatisch ingevuld. Als je moet betalen kan je dat eenvoudig via iDeal doen.
Pluspunten Informer Online
- Gratis software voor starters
- Gratis proefabonnement van een maand
- Inclusief boekhoudsoftware
- Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden
Minpunten Informer Online
- Veel extra bijkomende kosten
- Het goedkoopste betaalde pakket is minder uitgebreid dan het gratis pakket
- Niet zeer uitgebreid qua functies
#2 MoneyMonk – Perfect voor ZZP en kleine bedrijven
MoneyMonk is één van de grotere spelers in de wereld van online boekhoudprogramma’s. Dat is niet zonder reden, veel zzp-ers gebruiken MoneyMonk al jaren naar volle tevredenheid. De software is erg logisch in elkaar gezet en het gebruiksgemak staat op 1. Nooit meer zoeken door eindeloze menu’s, alles staat precies waar je het verwacht.
Ook het maken van de opgaaf intracommunautaire prestaties is met MoneyMonk een fluitje van een cent. Alle gegevens worden automatisch verwerkt en vastgelegd door MoneyMonk. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de gegevens in te vullen bij de belastingdienst!
Pluspunten Moneymonk
- Gratis Proefabonnement, opstartservice en Kickstart korting
- Veel mogelijkheden zonder extra kosten
- Groot aantal help functies, inclusief support per e-mail en telefonisch
- Uitstekende reviews van klanten
- Gebruiksvriendelijke software voor ZZP’ers
Minpunten Moneymonk
- Minder geschikt voor het MKB en grotere ondernemingen
- Geen korting als je omzet boven de €30.000 ligt
#3 e-Boekhouden.nl – Makkelijk en eenvoudig op te zetten
De laatste topper uit de top 3 is het online boekhoudprogramma van e-Boekhouden. Deze bekende speler is een officieel partner van de belastingdienst. Dit betekent dat het doen van de opgaaf intracommunautaire prestaties nog nooit zo makkelijk is geweest.
Door een automatische koppeling met de belastingdienst is de opgaaf intracommunautaire prestaties met 1 druk op de knop zo gemaakt. Geen extra inloggegevens zijn nodig, de correcte informatie wordt gelijk in het systeem van de belastingdienst gezet. Moet je wat betalen? Dan kan dat eenvoudig via iDeal!
Pluspunten e-Boekhouden.nl
- Geschikt voor alle soorten ondernemers
- Gratis facturatie software voor starters (15 maanden na inschrijving KvK)
- Goede prijs-kwaliteitverhouding; betaalbare software
- Onbeperkt aantal gebruikers
- Inclusief uren- en kilometerregistratie
- Professionele en goed bereikbare klantenservice
- In het bezit van het keurmerk Betrouwbaar Boekhouden
Minpunten e-Boekhouden.nl
- Extra kosten voor Mail & Herken en Scan & Herken
- Drempel tussen pakketten is gebaseerd op het aantal boekingen per jaar
- Geen eigen software modules voor andere bedrijfsprocessen, zoals een HRM-systeem of projectmanagement
Veel gestelde vragen
Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.
– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.
Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.
Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.
Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies.
Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.
Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.
Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.
Gerelateerde artikelen
Kan je Zelf BTW Aangifte Doen? Waarom btw-aangifte niet lastig is
Ieder kwartaal je btw-aangifte laten of zelf doen? Middels online boekhoudprogramma’s is het doen van btw-aangifte makkelijker dan ooit.
Factuur Zonder BTW Maken | Hoe zit dat eigenlijk?
Kun je zomaar een factuur zonder btw maken? Waar moet je rekening mee houden? Ik leg het je stap voor stap uit.
Beste CRM Software 2024? | Top 10 Ruim 12 Maanden Getest
Met welke CRM Software ben je het best uit? Prijs vs. Kwaliteit en meer getest over een periode van 12 maanden. Ontdek de beste CRM software.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.