Geen zorgen over opgaaf intracommunautaire prestaties met deze online boekhoudprogramma’s

De droom van iedere ondernemer is natuurlijk om de wereld te veroveren. Als je eenmaal lekker bezig bent met ondernemen dan wordt Nederland al snel te klein. De eerste stap daarna is om naar het buitenland uit te breiden. Logisch is het natuurlijk om het dan dichtbij huis te zoeken: Europa is dan een goede keuze. Bij een uitbreiding naar het buitenland komt een hoop kijken. Waarschijnlijk moet je klanten te woord staan in een andere taal. Daarnaast werkt de zakenwereld in elk land anders, dus zal je ook de zakencultuur moeten leren. Ook qua administratie komt er een hoop kijken. Iets wat je al snel over het hoofd kan zien is de opgaaf intracommunautaire prestaties.  

Zodra je zakendoet in landen in de Europese Unie ben je verplicht om een opgaaf intracommunautaire prestaties in te vullen en op te sturen naar de belastingdienst. Deze opgaaf maakt het mogelijk voor de belastingdienst om de btw naar landen binnen de Europese Unie goed bij te houden. Ik zal je eerst uitleggen wat de opgaaf intracommunautaire prestaties precies is. Daarnaast leg ik je de uitzonderingen uit en wat je kan doen als er iets fout gaat. Als laatste geef ik je de top 3 online boekhoudprogramma’s die je kan gebruiken om de opgaaf intracommunautaire prestaties het beste in te vullen.

Inhoudsopgave

Wat is de opgaaf intracommunautaire prestaties?

De opgaaf intracommunautaire prestaties, ook wel bekend als ICP-aangifte of opgaaf ICP, is een aangifte die ondernemers moeten doen op het moment dat ze zakendoen in de Europese Unie. De opgaaf intracommunautaire prestaties wordt gedaan naast de btw-aangifte, dus de opgaaf intracommunautaire prestaties vervangt de btw-aangifte niet. Om de afwikkeling van de btw in het de Europese Unie correct te kunnen doen gebruikt de belastingdienst de gegevens uit de opgaaf intracommunautaire prestaties. Het is dus belangrijk om deze correct in te vullen, omdat je anders later tegen problemen met de belastingdienst kan aanlopen.

De opgaaf intracommunautaire prestaties moet worden ingevuld door zowel bedrijven die goederen exporteren binnen de EU als ondernemers die diensten leveren aan klanten binnen de EU. Leveringen van goederen aan bedrijven binnen de worden intracommunautaire leveringen genoemd. Het leveren van diensten aan klanten binnen de EU worden intracommunautaire diensten genoemd. Zelfs als je maar een klein gedeelte van je omzet uit intracommunautaire prestaties haalt, moet je alsnog de opgaaf intracommunautaire prestaties aanleveren.

Exporteren van producten binnen de EU: intracommunautaire leveringen

Alle goederen die je levert aan klanten binnen de EU vallen binnen de opgaaf intracommunautaire prestaties. Het is belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen klanten die wel btw-aangifte doen (de meeste ondernemingen) en klanten die geen btw-aangifte doen (bijvoorbeeld particulieren). Voor klanten die geen btw-aangifte doen breng je de btw in rekening van het land waarin de klant zich bevindt, tenzij je onder het drempelbedrag komt, dan kan je het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen.

voorbeeld opgaaf intracommunautaire prestaties

Voor klanten die wel btw-aangifte doen en in een ander EU-land zijn gevestigd pas je het 0% btw-tarief toe. De klant betaalt dan vervolgens btw in zijn eigen land en jij laat de belastingdienst dit weten via de opgaaf intracommunautaire prestaties. Belangrijk is om het btw-nummer van je klant te controleren, want als achteraf blijkt dat je klant geen btw-aangifte doet kan je een naheffingsaanslag krijgen van de belastingdienst. Dit is natuurlijk iets wat je wilt vermijden.

Diensten leveren aan klanten binnen de EU: intracommunautaire diensten

Bij intracommunautaire diensten, net zoals bij intracommunautaire leveringen, moet je een onderscheid maken tussen klanten die wel btw-aangifte doen en klanten die geen btw-aangifte doen. Als je klant geen btw-aangifte doet, is in de meeste gevallen de Nederlandse btw van kracht. Als je klant wel btw-aangifte doet, dan kan je meestal de btw toepassen die in het land van je klant geldt.

Ook is het bij het leveren van diensten aan klanten binnen de EU belangrijk om te checken of je klant daadwerkelijk een btw-nummer heeft, om later vervelend nieuws van de belastingdienst te vermijden. Als je zowel intracommunautaire diensten als leveringen doet, kan je ervoor kiezen om deze apart te rapporteren met verschillende opgaves intracommunautaire prestaties of je kan alles samenvoegen in één enkele opgave.

Fictieve leveringen

Een laatste categorie waarbij de opgaaf intracommunautaire prestaties van belang is zijn fictieve leveringen. Dit zijn leveringen van je eigen goederen aan jezelf in een ander EU-land. In Nederland is deze fictieve levering belast met 0% btw, terwijl in het land waar de goederen naartoe komen deze belast worden met het btw-tarief wat daar geldt.

De waardes van de deze goederen dien je zowel in Nederland als het bestemmingsland op te geven tijdens de btw-aangifte. Daarnaast geeft je de waarde van de goederen op tijdens het doen van de opgaaf intracommunautaire prestaties in Nederland. De waarde van de goederen die je gebruikt zijn de voortbrengingskosten of de inkoopprijs. Het voordeel is dat je geen factuur hoeft te maken.

Welke uitzonderingen zijn er?                                                                                       

Net zoals met de btw-aangifte zijn er voor de opgaaf intracommunautaire prestaties een hoop uitzonderingen, dus het is belangrijk om hier goed om te letten. Er zijn een aantal uitzonderingen die niet als intracommunautaire leveringen tellen. Te denken valt aan accijnsgoederen (bijvoorbeeld flessen alcohol of sloffen sigaretten) en zo goed als nieuwe vervoersmiddelen. De uitzonderingen en hoe de belastingdienst hiermee omgaat kunnen op elk moment veranderen. Ik raad je dan ook aan om altijd de site van de belastingdienst goed in de gate te houden, om zo op de hoogte te blijven van de laatste veranderingen.

Sommige intracommunautaire diensten zijn uitgezonderd van de opgaaf intracommunautaire prestaties. Als je bijvoorbeeld digitale diensten levert kan het zijn dat het niet uitmaakt of je klant ondernemer is of niet. Ook zijn er nog andere diensten die uitgezonderd zijn van de opgaaf intracommunautaire prestaties. Voor de volledige lijst van uitgezonderde diensten en de correcte uitleg over digitale diensten kan je het beste de website van de belastingdienst checken.

Als er toch iets fout gaat

Het gebeurt iedereen weleens en een fout is ook zo gemaakt. Gelukkig is dat geen probleem en kan het ook gebeuren bij het doen van de opgaaf intracommunautaire prestaties. De belastingdienst geeft je de mogelijkheid om fouten te herstellen. Je kan namelijk een oude opgaaf intracommunautaire prestaties corrigeren en de fout herstellen. Raak dus niet in paniek als je een fout hebt gemaakt, maar zorg er wel voor de fout gecorrigeerd wordt om zo verdere problemen met de belastingdienst te voorkomen.

De opgaaf intracommunautaire prestaties doe je snel en correct met een online boekhoudprogramma!

Als je inmiddels hier bent aangekomen ben je een expert op het gebied van de opgaaf intracommunautaire prestaties. De enige vraag die dan overblijft is: wat is de beste manier om de opgaaf intracommunautaire prestaties te doen? Je wilt het natuurlijk zo snel mogelijk voor elkaar krijgen, maar zonder fouten (alhoewel je deze dus wel kunt corrigeren). Het is dus zaak om alle gegevens correct te hebben en om geen vergissingen te maken.

De beste manier hiervoor is om je gegevens direct uit je boekhoudprogramma te halen en de software de opgaaf intracommunautaire prestaties voor je te laten invullen. Hierdoor weet je zeker dat alles klopt en bespaar je bij elke aangifte tijd! Ik heb de drie beste online boekhoudprogramma’s voor je op een rij gezet om de opgaaf intracommunautaire prestaties te doen.

InformerOnline

Het doen van de opgaaf intracommunautaire prestaties is met het online boekhoudprogramma van InformerOnline zo gedaan. Elke keer als je een factuur verwerkt in je boekhouding worden de gegevens over de opgaaf intracommunautaire prestaties automatisch bijgewerkt en naast je btw-aangifte gezet. Je bent er dus op elk moment van verzekert dat je de juist informatie naar de belastingdienst stuurt.

Door de goede koppeling van InformerOnline met de belastingdienst is alles in 1 scherm geregeld. Je hoeft niet meer apart in te loggen en alles wordt automatisch ingevuld. Als je moet betalen kan je dat eenvoudig via iDeal doen.

informer online

Online boekhouden voor ZZP en kleinbedrijf

  • Offline en online boekhouden
  • Inclusief bankkoppelingen
  • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

MoneyMonk

MoneyMonk is één van de grotere spelers in de wereld van online boekhoudprogramma’s. Dat is niet zonder reden, veel zzp-ers gebruiken MoneyMonk al jaren naar volle tevredenheid. De software is erg logisch in elkaar gezet en het gebruiksgemak staat op 1. Nooit meer zoeken door eindeloze menu’s, alles staat precies waar je het verwacht.

Ook het maken van de opgaaf intracommunautaire prestaties is met MoneyMonk een fluitje van een cent. Alle gegevens worden automatisch verwerkt en vastgelegd door MoneyMonk. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de gegevens in te vullen bij de belastingdienst!

moneymonk boekhoudprogramma

Boekhouden en BTW aangifte

  • 30 dagen gratis uitproberen
  • Met factuur module
  • Inclusief boekhoud app
Klik hier voor meer informatie

e-Boekhouden

De laatste topper uit de top 3 is het online boekhoudprogramma van e-Boekhouden. Deze bekende speler is een officieel partner van de belastingdienst. Dit betekent dat het doen van de opgaaf intracommunautaire prestaties nog nooit zo makkelijk is geweest.

Door een automatische koppeling met de belastingdienst is de opgaaf intracommunautaire prestaties met 1 druk op de knop zo gemaakt. Geen extra inloggegevens zijn nodig, de correcte informatie wordt gelijk in het systeem van de belastingdienst gezet. Moet je wat betalen? Dan kan dat eenvoudig via iDeal!

e-boekhouden.nl

Boekhouden en factureren in 1

  • 1,5 jaar gratis voor starters
  • geen boekhoudkennis nodig
  • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

Veel gestelde vragen

Wat is een online boekhoudprogramma?

Een online boekhoudprogramma is geschikt voor zowel kleine als grotere ondernemers. Doordat de software in de cloud wordt bewaard kun je vanaf iedere locatie met een internetverbinding bij je boekhouding. Met het praktische dashboard heb je te allen tijde inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om offertes en facturen te maken.

Voordelen:

1. Met een internetverbinding kun je vanaf iedere locatie bij je boekhouding
2. Altijd inzicht in je cijfers
3. Updates worden automatisch doorgevoerd
4. De administratie is makkelijk in te richten met een voorbeeld boekhouding
5. Koppeling mogelijk met je bankrekening, kassasysteem of CRM.

Nadelen:

1. Je zit vast aan een abonnement voor het gebruik van de software
2. De boekhouding wordt in de cloud bewaard op een externe server
3. De administratie staat niet op je computer opgeslagen

Lees verder voor een overzicht van de beste online boekhoudprogramma’s

Wat kost een online boekhoudprogramma?

Wat een online boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De kosten voor het goedkoopste boekhoudprogramma zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de € 25 en € 50 per maand. Met een online boekhoudprogramma van € 7,95 per maand heb je al een uitgebreid boekhoudprogramma met alle belangrijke functies.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Lees hier verder voor onze boekhoudprogramma vergelijker

Wat doet een online boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opgaaf Intracommunautaire Prestaties Maken

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten