Buddee is een onderneming die zich specifiek richt op de Nederlandse markt. Ze bieden HR en salarissoftware aan voor het MKB, met name die met een kleiner aantal werknemers. Met het programma kun je onder andere de dagelijkse HR-taken automatiseren, het wervingsproces regelen en de salarisadministratie voorbereiden.
Het doel van Buddee is het aanbieden van eenvoudige software, dat specifiek is gericht op de Nederlandse wet- en regelgeving voor een betaalbare prijs. Wat het leven van jou als ondernemer (en dat van je werknemers) een stuk leuker en makkelijker moet maken. In dit artikel onderzoek ik of dit inderdaad zo is.
Voor- en nadelen
Pluspunten Buddee
-
Specifiek gericht op de Nederlandse wet- en regelgeving. Alles is dan ook in het Nederlands, van de software zelf tot de online hulp informatie en de klantenservice.
-
De software is makkelijk in gebruik en zit logisch in elkaar.
-
Er zijn geen negatieve reviews te vinden over Buddee.
-
Buddee is een onderneming die zich blijft ontwikkelen, waaronder het verbeteren en toevoegen van nieuwe functies.
-
Betaalbare software, met een goede prijs-kwaliteitverhouding
-
Behoorlijk wat integraties mogelijk, met onder andere boekhoudprogramma’s
-
De proefperiode is gratis en je hoeft hiervoor geen betaalgegevens te verstrekken
Minpunten Budee
-
De live chat is niet altijd live. Dit gezegd hebbende reageert de klantenservice wel erg snel per e-mail.
-
Voor het salarisgedeelte dien je een apart pakket af te sluiten.
-
Zoeken in het Help Center op trefwoord werkt niet naar behoren.
-
Sommige visuele elementen kunnen beter, zoals het bedrijfsdiagram.
-
Niet alle opties zijn onderdeel van ieder pakket, waardoor je sneller in een duurder pakket terecht komt
-
Het minimale aantal werknemers voor het afsluiten van een HR-pakket is vijf
-
Buddee biedt geen korting aan
Prijs / kwaliteit |
4 |
Slimme functies |
4,5 |
Gebruiksgemak |
4 |
Hoe is de software van Buddee getest?
Buddee is door mij persoonlijk getest, door het uitproberen van de belangrijkste functionaliteiten. Dit is de beste manier om erachter te komen of HR software makkelijk is in gebruik, of er zaken ontbreken en met welke externe apps het programma kan worden gekoppeld. Met name bij HR software is het gebruiksgemak belangrijk, zodat ook personeel er makkelijk mee uit de voeten kan. Zie het overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen die uit de Buddee review naar voren zijn gekomen.
Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.
Wat kost Buddee?
Later in deze review komen de kosten uitgebreid aan bod, maar hieronder alvast een kort overzicht om je een idee te geven van de prijzen. Buddee zet zich neer als een betaalbare HR oplossing voor kleinere MKB bedrijven. De tarieven weerspiegelen dit en starten dan ook vanaf 3 euro per medewerker/per maand, voor een minimaal aantal van vijf werknemers. Je kunt de software overigens zelf 14 dagen testen, via het gratis proefabonnement.
Buddee biedt meerdere pakketten aan, waarbij het aantal mogelijkheden oploopt als je kiest voor een duurder pakket. Een groot voordeel is dat voor de HR software geen opstartkosten worden gerekend. Plus de mogelijkheid om een extra pakket af te nemen, voor het regelen van de verloning via Buddee.
Belangrijkste punten van Buddee beoordeeld
Beoordeelde onderdelen | Conclusie | Expert score |
---|---|---|
Functionaliteiten | Veel mogelijkheden, waarbij de opties wel verschillen per abonnement. | 4,5 van de 5 sterren |
Gebruiksgemak | De software werkt intuïtief en is snel onder de knie te krijgen. | 4 van de 5 sterren |
Mobiele app | De mobiele app sluit naadloos aan op de browserversie en beschikt over (vrijwel) dezelfde mogelijkheden. | 5 van de 5 sterren |
Schaalbaarheid | De software is in staat om mee te groeien met je onderneming en tevens geschikt voor een klein aantal werknemers. | 4 van de 5 sterren |
Koppelingen | Er zijn behoorlijk wat koppelingen mogelijk met Nederlandse programma’s, zoals boekhoudsoftware en dergelijke. Hopelijk komen hier in de toekomst nog meer bij. | 4,5 van de 5 sterren |
Support | De ondersteuning is goed en je ontvangt snel antwoord. Het is eerlijk dat je bij het afnemen van een duurder pakket tevens van een betere service kunt genieten. Het enige nadeel is dat de live chat niet altijd live is. | 4,5 van de 5 sterren |
Prijs | De prijs-kwaliteitverhouding is eerlijk en de pakketten zijn betaalbaar. Je komt wel snel in een duurder pakket terecht als je alle functionaliteiten wil gebruiken en Buddee hanteert geen kortingen. | 4 van de 5 sterren |
Expert score | Uitstekend | 4,4 |
Starten met Buddee
Om Buddee uit te proberen heb je de keuze uit twee opties, het aanvragen van een demo of het maken van een gratis proefaccount voor twee weken. Voor de laatste optie hoef je geen betaalgegevens te delen, maar enkel een e-mailadres, telefoonnummer, naam en bedrijfsnaam. Ook worden er drie vragen gesteld, die te maken hebben met het aantal werknemers en de werkuren (wat je altijd op een later moment kunt aanpassen). Het is dus mogelijk om Buddee geheel vrijblijvend te testen. Je kunt je proefaccount meteen proberen, na het bevestigen van je e-mailadres.
Zodra je hebt ingelogd kom je op het dashboard terecht, dat voorzien is van demo-gegevens. Iets dat ik persoonlijk erg prettig vind, zodat je kunt zien hoe de software eruit komt te zien inclusief data. De uitstraling is neutraal, licht en modern. Er is op een subtiele manier gebruikgemaakt van kleuraccenten en pictogrammen ter verduidelijking. Het taalgebruik en de begrippen zijn duidelijk en modern, zoals “auto van de zaak”, “aflopende contracten”, “verloftrajecten” en “waar werk je vandaag?”.
Aan de linkerzijde vind je het hoofdmenu, waarvan het wel jammer is dat je dit niet kunt uitklappen. Hier vind je alle functies, inclusief de algemene instellingen. De rode bolletjes in het hoofdmenu geven overigens aan dat er nieuwe meldingen zijn en verdwijnen zodra je deze hebt bekeken. Aan de bovenzijde vind je nog een balk met een zoekfunctie, een snelkoppeling voor het toevoegen van items (werknemer, taak of urenregistratie), support opties en je persoonlijke instellingen (voor het wijzigen van je gegevens, je abonnement, facturen, systeemnotificaties, enz.)
Hieronder de verschillen tussen de persoonlijke accountinstellingen (menu bovenzijde) en de algemene instellingen (hoofdmenu).
Op het dashboard staat een keuze-menu, om in te stellen of je vanuit kantoor of thuis werkt (of dat je niet aan het werk bent). Dit is vooral handig als veel teamleden hybride werken en je zo precies weet wie wel of niet op kantoor is. Daarnaast vind je op het dashboard meerdere overzichten, die je helaas niet kunt verplaatsen. Ook kun je jezelf via dit hoofdscherm ziekmelden, bekijken wie er verlof heeft, wat er op de todo-lijst staat, en meer.
Functies Buddee
De software van Buddee is behoorlijk uitgebreid en in deze review komen de volgende punten aan bod:
- Personeelsdossiers, medewerkers en ESS
- Taken, kalender en tijdbeheer
- Talent- en prestatiebeheer
- Onkostenbeheer
- Salarisadministratie
- Instellingen en rapportages
- Integraties (koppelingen)
Personeelsdossiers, medewerkers en ESS
Ik begin met een van de belangrijkste functies voor het beheren en automatiseren van veel voorkomende HR taken, de personeelsdossiers. Onder het menu-item “medewerkers” vind je een overzicht van alle collega’s, welke je kunt sorteren op afdeling, functie, contract, salaris en meer. Door voor iedere medewerker een foto toe te voegen, wordt dit een stuk overzichtelijker. Hier kun je tevens gearchiveerde medewerkers inzien en medewerkers toevoegen.
Na het selecteren van een medewerker krijg je de gegevens van deze persoon te zien, ofwel het personeelsdossier. Via de zoekbalk kun je een categorie selecteren, van de arbeidsvoorwaarden tot beoordelingen. Een nadeel is dat deze categorieën niet standaard zichtbaar zijn, wat naar mijn mening voor meer overzicht zou zorgen. Via de pijltjes naast de zoekbalk kun je als het ware door de dossiers bladeren (pluspunt).
Een handige optie binnen het personeelsdossier is de mogelijkheid om beoordelingen en evaluaties toe te voegen, waaronder zelfevaluaties. Het is namelijk mogelijk om standaard vragenlijsten te maken, die medewerkers zelf kunnen invullen (een beoordelingscyclus genoemd).
Wel heb ik lang moeten zoeken om deze vragenlijsten templates te vinden, waarbij zowel het zoeken op de trefwoorden “beoordeling”, “beoordelingscyclus” en “evaluatie” geen resultaten opleverden. Niet via de zoekbalk en niet via het Help Center (nadeel). De optie bevindt zich trouwens onder het menu-item “prestatiebeheer” (sterretje in het linkermenu).
Waarmee ik bij een ander nadeel terecht ben gekomen. Er is namelijk een handig organisatieschema, waarvan de lay-out helaas niet wordt aangepast op de grootte van je scherm. Het organisatieschema is een visuele manier om te bekijken welke werknemers onder de hoede vallen van een specifieke manager en je kunt dit schema in- en uitklappen.
Daarnaast kun je binnen dit menu-item ook de optie “sollicitanten” vinden. Hier vind je alle sollicitanten plus een tijdlijn, wat zorgt voor een duidelijk overzicht van alle fases van het sollicitatieproces en openstaande vacatures. Deze opties zijn te personaliseren (pluspunt), denk aan het toevoegen van een categorie “open sollicitaties” of “een derde gesprek:”. De kleuren van de fases komen overeen met die van de tabbladen, al had de kleurkeuze naar mijn mening ietsje beter gekund. Het zwart valt bijvoorbeeld erg op tussen de overige lichtere kleuren.
Tenslotte vind je onder de optie “medewerkers” wijzigingsverzoeken. Hierbij gaat het om gegevens die medewerkers zelf hebben aangepast, door middel van de Employee Self Service (ESS). In het lichtrood is zichtbaar welke gegevens zijn aangepast. Medewerkers kunnen de Buddee app namelijk gebruiken voor het bekijken van onder andere loonstroken, het wijzigen van persoonlijke gegevens, het indienen van een urenregistratie, het aanvragen van verlof, en voor ziek en beter melden.
Taken, kalender en tijdbeheer
Onder de optie “taken” in het hoofdmenu vind je alle taken, inclusief jouw persoonlijke todo-lijst. Hier kun je eenvoudig een taak toevoegen, wat trouwens ook mogelijk is met de groene plusknop op het dashboard. Als je veel taken hebt staan kun je deze sorteren op werknemer, status en prioriteit. Dit laatste is met name erg handig, zodat je deze op basis van belang kunt afwerken. Je kunt de prioriteit overigens ook in het overzicht meteen aanpassen (pluspunt).
Wel stuitte ik weer op eenzelfde nadeel, namelijk dat de zoekfunctie in het Help Center niet naar behoren werkt. Als je bijvoorbeeld zoekt op “taken”, “taak” of “taak toevoegen”, worden er geen resultaten weergegeven.
Het menu-item “tijdbeheer” is een stuk uitgebreider dan die van de taken. Hier kun je de agenda inzien, maar ook verlof, verzuim, urenregistraties en werklocaties beheren. De kalender/agenda is een belangrijk onderdeel van de software, voorzien van kleuren en pictogrammen voor meer visuele duidelijkheid. Door op een van de cellen te klikken, kun je diverse activiteiten toevoegen, zoals een verlofaanvraag, urenregistratie of werkschema, inclusief het toekennen van een werklocatie.
Aan de linkerzijde komen de werknemers te staan, wat je helaas niet kunt veranderen/personaliseren via de kalender zelf. Wel kun je kiezen voor andere soorten weergaven, bijvoorbeeld het tonen van de kalender voor een specifieke afdeling, sorteren op dienstverband, het weergeven van werknemers zonder agendapunten, en meer.
Tevens is het mogelijk om in plaats van een weekoverzicht te kiezen voor een tweewekelijks- of een maandoverzicht. Evenals het delen van een kalenderweergave door het genereren van een link (iCal-knop).
Omdat er meerdere zaken verbonden staan met de kalender, vind je deze onder hetzelfde menu. Denk aan een overzicht van alle verlofaanvragen en -trajecten, evenals de verzuimregistraties. Hoewel ze ietwat anders werken, spreken ze eigenlijk voor zich. Zo kun je het soort verlof inzien, de periode, het aantal uren, sorteren op status, en meer. Door op de werknemer in kwestie te klikken, kom je meteen terecht in het bijbehorende personeelsdossier.
Hetzelfde geldt tevens voor de urenregistraties, die op een intuïtieve manier worden weergegeven en kunnen worden gefilterd. De bulk-actie is een extra handige toevoeging, waarmee je bijvoorbeeld alle (geselecteerde) aanvragen in één keer kunt goedkeuren, verwerken, enzovoorts.
Talent- en prestatiebeheer
Voor het managen van prestaties kun je een overzicht inzien van alle beoordelingen, door te kiezen voor het gelijknamige menu-item (onderdeel van “prestatiebeheer”). Daarnaast vind je hier de templates en beoordelingscyclussen.
De templates kun je hier direct kopiëren, toevoegen en bewerken (pluspunt). Evenals het inzien en toevoegen van beoordelingscyclussen, voor het uitgebreid instellen van de frequentie en het soort beoordelingen, voor het monitoren van de prestaties van medewerkers.
Onkostenbeheer
In de software van Buddee zijn er meerdere opties voor het beheren van onkosten, die grofweg onder te verdelen zijn in “bedrijfsmiddelen” en “financieel”
Ik begin even bij de optie bedrijfsmiddelen. Waar je zowel de auto (of fiets) van de zaak kunt regelen, evenals andere zakelijke eigendommen (telefoon, bureaustoel, softwarelicenties e.d.). Wederom vind je hier een overzicht van alle bedrijfsmiddelen, inclusief de werknemer en de mogelijkheid om de gegevens te filteren en/of te bewerken.
Het beheren van de auto en fiets van de zaak werken vrijwel op dezelfde manier, waarbij er duidelijk staat aangegeven welke actief zijn. Door een van de vervoermiddelen te selecteren kun je meer details inzien en de gegevens aanpassen. Ook is er een veld voor het toevoegen van een beschrijving, indien bepaalde velden ontbreken. Zo mis ik bijvoorbeeld bij de auto van de zaak het kilometeraantal.
Voor het beheren van de kilometerregistratie en declaraties dien je echter in een ander menu te zijn, welke je vindt onder “financieel” (spaarvarkentje). Hier vind je tevens informatie over de salarisadministratie, waar ik in het volgende hoofdstuk op inga.
De declaraties werken op vrijwel dezelfde wijze, waarbij je een overzicht te zien krijgt, inclusief de status (in afwachting, goedgekeurd, etc) en het toevoegen van een declaratie. Tevens is het mogelijk om via “mijn declaratie” enkel de eigen declaraties in te zien. Om terug te keren naar het overzicht van alle declaraties, dien je voor “selectie wissen” te kiezen) in hetzelfde menu.
Naast het beheren van declaraties is het mogelijk om documenten te dowloaden. Je kunt een overzicht exporteren als CSV bestand of een enkele declaratie als PDF bestand (inclusief declaratienummer). Wel vind ik het een beetje verwarrend waarom je niet zelf kunt kiezen tussen beide bestandstypes.
In ditzelfde menu-item is het ook mogelijk om de kilometerregistraties te beheren, wederom inclusief filters en labels (status, type, etc). Het indienen van een nieuwe registratie kan via de groene knop, waarbij zowel het aantal kilometers als het bedrag automatisch worden berekend.
Het opzoeken van een adres is tevens erg eenvoudig, evenals de optie om te kiezen voor een retour-rit. Het is alleen niet mogelijk om bij een retour een extra stop toe te voegen. Het instellen van de vergoeding per kilometer (en meer) kan via het instellingenmenu. Waar het tevens mogelijk is om allerlei soorten registraties toe te voegen, zowel belast als onbelast.
Salarisadministratie
Onder het menu-item financieel is de optie te vinden voor het beheren van de salarisperiodes en -documenten. De eerste optie is voor het indienen van salarisgegevens, waarbij het gaat om mutatietypes (zoals declaraties en urenregistraties). Dit werkt op basis van een aantal stappen, namelijk: indienen, verwerken, controleren en afronden. Bij een aantal van deze stappen is het mogelijk om opmerkingen toe te voegen.
Tijdens het indienen van een categorie, kun je indien gewenst een selectie maken op basis van declaraties of een periode. De salarisdocumenten worden hierna automatisch gegenereerd en in de laatste stap is het mogelijk om een periode af te sluiten. De stappen werken naar mijn mening prettig, ook voor nieuwe gebruikers.
Via de software van Buddee heb je verder meerdere opties voor de salarisadministratie. Deze kun je namelijk voorbereiden via de software zelf. Denk aan NAW-gegevens, kilometerregistraties, het salaris zelf en vakantiegeld. Dit gebeurt door middel van het mutatielog, voor een gedetailleerd overzicht van alle kosten.
Via de salarisdocumenten kunnen gegevens worden uitgedraaid, om bijvoorbeeld te verstrekken aan een boekhouder. Het is echter ook mogelijk om deze optie uit te besteden aan Buddee (extra pakket). De andere optie (als je dit zelf wilt doen) is het koppelen van Buddee aan salarisadministratie software. Op het moment van schrijven kan dit met Loket.nl en Nmbrs.
Instellingen en rapportages
Onder het menu-item “rapportages” vind je een overzicht van een groot aantal onderwerpen. Ieder gekoppeld aan een eigen categorie (medewerkers, tijdbeheer, etc). Je kunt de overzichten eenvoudig openen, evenals het filteren van gegevens op periode of label.
Het enige dat ik echt mis, is de toevoeging van een grafiek of tabel bij sommige overzichten ter verduidelijking. Een ander (klein) nadeel is dat de foto’s van werknemers niet in alle overzichten worden getoond. Het prettige is wel dat ieder overzicht is aangepast op de soort gegevens.
Integraties/koppelingen
Buddee is te integreren met meerdere software oplossingen, waaronder dus de salarissoftware van Nmbrs. Daarnaast is het mogelijk om boekhoudsoftware (onder andere Moneybird, SnelStart, Exact Online en e-Boekhouden), kalenders (Google Calendar, Microsoft Outlook Calendar en iCloud Agenda), planning software (Shiftbase) en meer te koppelen. Ik raad je aan om van tevoren even na te kijken of de door jou gewenste koppeling mogelijk is, aangezien deze anders kunnen zijn dan op het moment van schrijven. Je vindt de apps onder het instellingen-menu aan de linkerzijde.
Instellingen
Tot slot nog even kort een blik op het instellingen menu, waar echt erg veel mogelijkheden te vinden zijn. Het gaat hier dus om de algemene instellingen en niet die van de persoonlijke account. Op de afbeelding hieronder is duidelijk te zien waar het ongeveer om gaat, waarbij je voor iedere optie zelf items kunt toevoegen en bewerken.
Zo kun je de software van Buddee geheel aanpassen op jouw organisatie. Hoewel dit natuurlijk wat tijd kost is het gebruiksgemak erg goed, en wordt de informatie erg helder en duidelijk weergegeven.
De mobiele app
De mobiele app heeft dezelfde look & feel als de browserversie, en inloggen doe je met dezelfde gegevens. Je kunt ervoor kiezen om 30 dagen lang ingelogd te blijven, waardoor je deze niet telkens opnieuw hoeft in te vullen. De opbouw en mogelijkheden zijn vrijwel identiek aan die van de browserversie, al zien sommige dingen er ietwat anders uit (waaronder het Help Center). Het is niet mogelijk om via de app te chatten met de klantenservice van Buddee. Indien medewerkers de app gebruiken (ESS), zal de inhoud zich aanpassen op de rechten van hun gebruikersrol.
Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers
Buddee werkt naar mijn mening erg prettig, dankzij een logische en consistente opbouw. De functies zijn duidelijk, inclusief heldere termen en zonder overbodige elementen. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk is om bepaalde taken snel uit te voeren, zelfs als je nog niet zo bekend bent met de software. Uiteraard zijn er ook dingen die ikzelf minder prettig vond werken. Met name het hoofdmenu dat je niet kunt uitklappen en vastzetten, en de zoekfunctie binnen het Help Center voor het vinden van een bepaalde functie.
Andere gebruikers zijn het met mij eens en zijn zeer tevreden over de HR software. Op het onafhankelijke platform van Trustpilot krijgt Buddee een zeer goede beoordeling en ontbreekt het aan slechte reviews. Daarbij moet wel gezegd worden dat er op het moment van schrijven nog geen 30 beoordelingen zijn geplaatst. Dingen die worden genoemd door klanten zijn “ontzettend gebruiksvriendelijk en het Buddee team staat altijd klaar om je vragen te beantwoorden”, “Alle tijd nemen om uitleg te geven” en “De prijs-kwaliteit is goed”.
Persoonlijke ervaring met de klantenservice
Mijn persoonlijke ervaring met de klantenservice is zeer goed, al moet je er rekening mee houden dat de live chat niet altijd live is. Wel kun je via de chat een bericht achterlaten en ontvang je vrij snel een antwoord per e-mail, waarop je gewoon weer kunt reageren. De supportopties hangen mede af van het gekozen abonnement, waarbij je meer opties en een snellere service krijgt als je een duurder abonnement kiest. Vanaf het Essentials pakket kun je telefonisch (en zelf per e-mail) contact opnemen met de medewerkers van Buddee. Die te bereiken zijn op werkdagen tijdens kantooruren.
Voor het opzoeken van informatie over de werking van het programma kun je het Help Center gebruiken. Er zijn erg veel onderwerpen waar je informatie over kunt opzoeken, via de index in het helpvenster. Deze zijn voorzien van een duidelijke uitleg en printscreens. Kies voor “bekijk online” om de help rubriek te openen in je browser. Tevens zijn er recentelijk een aantal video tutorials op Youtube geplaatst, die duidelijk uitleg geven over bepaalde processen. Ik hoop dat Buddee dit doorzet, zodat het makkelijker wordt om op je gemak bepaalde functies te ontdekken.
Complete functielijst
Hieronder een overzicht van de belangrijkste functies van Buddee, op het gebied van HR en salarisadministratie. Let op, niet alle opties zijn onderdeel van ieder pakket.
- Digitale personeelsdossiers, inclusief alle contracten, documenten, bedrijfsbezittingen en performance gegevens
- Document- en contractbeheer, inclusief templates
- Automatische herinneringen, ook per mail
- Bedrijfsmiddelen administratie
- ESS en MSS
- Verlof- en verzuimbeheer
- Kalender
- Werklocaties
- Uren, kilometer en overige declaraties
- Prestatiebeheer en beoordelingen
- Onboarding en offboarding
- ATS
- Salarisadministratie voorbereiden
- Rapportages
- Mobiele app
- Koppelingen
- Momenteel in ontwikkeling: digitale handtekening
Op de webpagina “roadmap” kun je bekijken welke ontwikkelingen momenteel worden gedaan, evenals voorgaande verbeteringen of toevoegingen aan de software. Dit is naar mijn mening een goed teken en het laat zien dat Buddee blijft innoveren.
Is Buddee veilig online te gebruiken?
In de footer van de site (onderkant) is informatie te vinden over de veiligheidsmaatregelen die door Buddee zijn genomen. Hier vind je tevens de privacyverklaring, algemene voorwaarden en verwerkersovereenkomst. Er staat duidelijk beschreven met wie gegevens worden gedeeld en waar de hosting van de software plaatsvindt. Tevens geven ze aan dat er audits plaatsvinden om de veiligheid te testen. Onder de FAQ sectie is meer informatie te vinden over andere beveiligingsmaatregelen, zoals 2FA, het gebruik van servers in Europa (AWS) en het bezit van een ISAE 3402 Type II certificaat. Buddee is dus zeker veilig online te gebruiken. (Op de statuspagina kun je overigens nog de uptime geschiedenis bekijken van de afgelopen maand).
Pakketten en kosten
Buddee biedt meerdere pakketten aan, waarbij je profiteert van meer mogelijkheden als je kiest voor een duurder pakket. Alle pakketten zijn gratis 14 dagen lang te testen, waarbij je indien gewenst ook een gratis rondleiding kunt krijgen. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je voor de salarisadministratie een apart pakket moet afsluiten (waarmee het niet mogelijk is om zelf loonstroken te maken).
Alle pakketten zijn op maandbasis, en Buddee biedt geen kortingen aan voor een jaarabonnement of startende ondernemers. Wel zijn de pakketprijzen betaalbaar en per maand opzegbaar. Ongeacht het pakket dat je kiest, dien je een minimaal aantal werknemers van vijf af te nemen. Voor het HRM basics pakket betaal je dus minimaal (5 * €3) €15 per maand, ook als je 1, 2, 3 of 4 medewerkers hebt.
HR Software | Prijs per maand | Details |
---|---|---|
HRM Basics | €3 | Support via de chat |
HRM Essentials | €4,50 | Alles van het Basics pakket, plus support via e-mail en telefoon, taken, beoordelingen, urenregistratie, bedrijfsmiddelen, declaraties, kilometerregistratie, werklocaties, rollen en rechten, multi-company en toegang tot de Buddee App Store |
HRM Advanced | €7 | Alles van het Essentials pakket, plus verloftrajecten, templates, doelen, ATS, auto/fiets van de zaak, looncomponenten, salarisverwerkingscockpit, eigen huisstijl en API toegang |
Salarisadministratie | Prijs per maand | Details |
---|---|---|
Payroll Easy* | €8,50 | – |
Payroll Moderate* | €10,50 | Inclusief variabele mutaties *overuren, bonussen enz.) |
Payroll Complex* | €13,50 | Inclusief variabele mutaties, ondersteuning CAO’s en complexe bedrijfsregelingen |
Op aanvraag | Op aanvraag | Bij meer dan 75 werknemers |
*Voor deze pakketten geldt een minimaal aantal van 5 loonstroken per periode
Conclusie
Buddee is een Nederlandse onderneming die software ontwikkelt in eigen beheer, gericht op het MKB (vanaf ongeveer 5 werknemers) met de Nederlandse regelgeving in gedachte. Met de HR software van Buddee kun je veel HR taken automatiseren, inclusief het voorbereiden (of uitbesteden) van de salarisadministratie. Daarnaast is het mogelijk om hun software te koppelen aan meerdere boekhoudoplossingen en de salarissoftware van Nmbrs.
Het is Buddee naar mijn mening gelukt om het managen van HR-taken eenvoudiger te maken, inclusief een oplossing voor medewerkers. Hoewel er een paar kleine minpuntjes zijn, werkt de software over het algemeen erg prettig en zit logisch in elkaar. Indien je ergens niet uitkomt kun je tijdens kantooruren terecht bij de medewerkers van Buddee, voor een professionele en vriendelijke service. Iets waar huidige klanten van Buddee het mee eens zijn.
De prijs-kwaliteitverhouding is eerlijk, waarbij je de keuze hebt uit meerdere pakketten. Het enige waar je op moet letten is dat niet alle functies onderdeel zijn van ieder pakket en dat er een minimaal aantal van vijf werknemers wordt gehanteerd. De pakketten zijn op maandbasis en kunnen ook maandelijks worden opgezegd. Mijn algehele oordeel over Buddee is positief, met als bijkomende positieve kanttekening dat ze laten zien voortdurend te werken aan het verbeteren van hun software.
Prijs / kwaliteit |
4 |
Slimme functies |
4,5 |
Gebruiksgemak |
4 |
Alternatieven HRM software
Hoe goed een programma ook is, het is mogelijk dat het niet de juiste match is met jouw onderneming. Hieronder een drietal alternatieven die je kunt proberen als Buddee niet aansluit op jouw wensen. Of als je meerdere HR programma’s met elkaar wil vergelijken, voordat je een betaalverplichting aangaat.
Exact Online
Ik begin even met Exact Online, aangezien dit een zeer bekende aanbieder is van boekhoudsoftware voor het MKB. Exact biedt echter meerdere soorten programma’s aan, waaronder dus HRM software. Op deze manier kun je meerdere zaken beheren vanuit een centrale plek die naadloos op elkaar aansluiten, evenals een enorm aantal koppelingen met externe apps. Een nadeel van Exact is dat de software zich bevindt in het hogere prijssegment, waar wel een zeer uitgebreide oplossing tegenover staat (waar je de tijd voor moet nemen om alle opties te ontdekken).
Pluspunten Exact
-
Zeer uitgebreid
-
Veel koppelingen en integraties, zowel intern als extern
-
Grote kennisbank met aanvullende informatie
-
Gratis proefabonnement
-
Organisatie bestaat al ontzettend lang
Minpunten Exact
-
Tijd nodig om met de software te leren werken
-
Niet geschikt voor startende ondernemers met een paar werknemers
-
Hoger prijssegment
-
Wisselende kwaliteit klantenservice
AFAS
AFAS is net als Buddee een Nederlands bedrijf en ook zij richten zich op ondernemers met personeel. AFAS biedt een totaaloplossing aan, in de vorm van een ERP-systeem inclusief HRM en Payroll software. Ook de software van AFAS beschikt (net als Buddee) over self service voor medewerkers. AFAS richt zich voornamelijk op grotere MKB bedrijven, wat een van de grootste verschillen is met Buddee. Daarnaast bevindt AFAS zich net als Exact in het hogere prijssegment.
Pluspunten AFAS
-
Zeer uitgebreid
-
Veel integraties met eigen modules, zoals Payroll
-
Geschikt voor internationale ondernemingen
Minpunten AFAS
-
Prijzen zijn enkel op aanvraag
-
Minder goede score volgens gebruikers
-
Online demo enkel op aanvraag
-
Niet geschikt voor kleine bedrijven en starters
Monday
Het derde alternatief dat ik wil noemen is een internationale onderneming die sinds 2021 bestaat. Monday legt een grote focus op het betrokken houden van medewerkers, evenals het volgen van de prestaties en ontwikkelingen. De oplossing is te koppelen met veel internationale apps, zoals Slack, Trello en Gmail. Het nadeel is dat het geen Nederlandse onderneming is en ook de ondersteuning in het Engels is. Net zoals bij AFAS is de HRM-software onderdeel van een totaalpakket.
Pluspunten Monday
-
Gratis proefperiode
-
Korting bij een jaarabonnement
-
Moderne uitstraling
-
Veel visuele elementen
Minpunten Monday
-
HRM software is niet los af te nemen
-
Engelstalige support
Veelgestelde vragen
Buddee is een Nederlands innovatief bedrijf dat HR software ontwikkelt voor het MKB. Hun doel is het automatiseren en vereenvoudigen van HR taken op een budgetvriendelijke manier. Indien gewenst kun je met Buddee ook de salarisadministratie regelen.
Met Buddee kun je veel verschillende dingen omtrent personeelszaken, zoals bijvoorbeeld het volgen van prestaties van werknemers, het bijhouden van online personeelsdossiers, het beheren van onkosten (uren, kilometers, declaraties en bedrijfsmiddelen) en het goedkeuren van verlofaanvragen. Dit is slechts een greep van de mogelijkheden en in deze review lees je hier meer over.
Hoewel dit afhangt van jouw unieke behoeften en die van je onderneming, is Buddee een aanbieder van HR software met een fantastische prijs-kwaliteitverhouding. Klanten geven aan dat de software eenvoudig is in gebruik, betaalbaar is en beschikt over een professionele klantenservice.
Bij Buddee heb je de keuze uit verschillende pakketten, zowel voor de HR als salarisadministratie software. Voor de HR oplossing betaal je minimaal 3 euro per medewerker per maand.
Als je op zoek bent naar een alternatief voor Buddee, dan lees je op deze pagina welke drie andere HR apps je eens kunt testen. Een daarvan is Exact, een HR programma dat te koppelen is met het boekhoudprogramma Exact Online.
Ja, Buddee beschikt zowel over ESS als MSS. Via ESS kunnen werknemers bepaalde zaken zelf inzien en regelen via de Buddee app, zoals de persoonlijke gegevens.
Ja, een groot voordeel en verschil met veel andere HR oplossingen is dat Buddee echt een Nederlandse onderneming is, afgestemd op de Nederlandse wet- en regelgeving.
Als je ook het salarispakket afneemt, kun je via Buddee de loonaangifte laten indienen bij de Belastingdienst. Dit besteed je in dit geval uit aan de experts van Buddee, die ook de loonstroken maken.
Ja, Buddee kan worden gekoppeld met de salarisadministratie software van Nmbrs. Het is echter ook mogelijk om de salarisadministratie uit te besteden aan Buddee zelf. In deze review vind je hiervoor een overzicht van de mogelijkheden en kosten.
Beide oplossingen hebben natuurlijk eigen voor- en nadelen. Een groot pluspunt van Buddee is dat hun HR software echt gemaakt is voor de Nederlandse markt, inclusief klantenservice in het Nederlands.
Gerelateerde artikelen
NMBRS Review – HR & Payroll software
Hoe goed is de Payroll en HR Software van NMBRS? Getest voor zzp en mkb als boekhoudprogramma voor ondernemers.
Loonstroken Maken? In 2 Minuten Zelf Online Geregeld
Zelf online loonstroken maken voor € 1,- per loonstrook. Een simpele klus door loonstroken te maken met deze online boekhoudprogramma’s
Top 10 Beste HRM Software 2025
Welke HRM software biedt het meeste voordeel en helpt jou als ondernemer verder? Ontdek welke HRM software het beste is getest in 2025
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.