Boekhouden eenmanszaak: Kosten, tips en hoe moeilijk is het eigenlijk?

Boekhouding eenmanszaak zelf doen

Boekhouden voor eenmanszaak is niet ingewikkeld. Dat kan ik je nu al vertellen. Helemaal als je met een eenmanszaak start. Maar betekent dit dat je met twee vingers in je neus je boekhouding eenmanszaak kunt regelen? Ja, maar dan moet je wel enige basiskennis over online boekhouden eenmanszaak verkrijgen. Voor eenmanszaken is het zo makkelijk mogelijk gemaakt een representatieve boekhouding te verzorgen. Doordat de Belastingdienst maar een beperkt aantal gegevens vereist, kan je relatief eenvoudig de gegevens rapporteren die van eenmanszaken verwacht wordt.

Om op het punt te komen dat het regelen van jouw boekhouding ‘kinderwerk’ wordt, moet je jezelf verdiepen in verschillende basisonderdelen en technieken. Daarbij is het van belang dat je op de hoogte bent van de verschillende middelen die jou kunnen helpen om aanzienlijk makkelijker je boekhouding te verzorgen.

Gedurende dit artikel neem ik je mee langs de verschillende basisonderdelen, leg ik je de basis van boekhouden eenmanszaak uit en vertel ik je hoe je veel van de vereiste taken kunt automatiseren. En natuurlijk vertel ik je ook hoe je het áller-makkelijkst kunt boekhouden.

Inhoudsopgave

Waarom zou je zelf boekhouden en dit niet laten doen?

Voordat we in de wereld van boekhouden voor een eenmanszaak duiken wil ik een veel gestelde vraag met je behandelen. De vraag heeft alles te maken met het nut van boekhouden. Want dat er voor jouw eenmanszaak een boekhouding nodig is, is iedereen het over eens. Maar moet je zelf boekhouding doen eenmanszaak?

Uitbesteden aan een boekhouder?

Je kunt ervoor kiezen om jouw complete boekhouding uit te laten besteden aan een boekhouder. In principe kan de boekhouder vervolgens iedere taak op zich nemen, van het verwerken van inkomende facturen tot het doen van aangiftes. Daarbij moet echter worden meegenomen dat de kosten ook aanzienlijk hoger zijn dan wanneer je het zelf boekhouding eenmanszaak doet.

Wanneer je namelijk ieder onderdeel dat tot boekhouding gerekend kan worden zou uitbesteden lopen de kosten snel op. Je kunt dan denken aan een maandelijks kostenplaatje van € 200 tot € 300 per maand. In de situatie waarin jij op zijn minst de basistaken van het boekhouden eenmanszaak uitvoert, kom je al snel de helft goedkoper uit. Dit scheelt op jaarbasis al zo’n € 1800. Niet verkeerd natuurlijk.

Voordelen van een boekhouder

Om het makkelijker voor je te maken, zijn er twee belangrijke voordelen (en mogelijke redenen) om het boekhouden voor je eenmanszaak te laten uitbesteden;

 • Je bent minder tijd aan je boekhouding kwijt
 • De kans op fouten is lager, bijvoorbeeld doordat er beter wordt gelet op aftrekposten en afschrijvingen

Deze twee voordelen staan echter in schril contrast tegenover de voordelen van het zelf boekhouding doen eenmanszaak. Verderop dit artikel ga je ontdekken wat de voordelen precies zijn. Behalve dat je namelijk goedkoper uit bent, krijg je ook meer inzicht in je boekhouding. Als beginnende ondernemer is het zeer belangrijk dat je meer te weten hoe een bedrijf eigenlijk werkt. Wat is er voor nodig om winstgevend te zijn? Welke kosten moeten zo laag mogelijk gehouden worden?

Boekhouding eenmanszaak eenvoudig zelf doen

De absolute basis van boekhouden eenmanszaak

Ik heb een goede reden om te beweren dat het online boekhouden voor een eenmanszaak eenvoudig is. De meeste eenmanszaken hebben geen personeel, weinig facturen en zelden complexe kosten. Dit betekent in de praktijk dat je geen salarisadministratie hebt, werknemersverzekeringen of een bedrijfspand. Op het eerste gezicht lijkt dit weinig uit te maken. De werkelijkheid is echter dat dit aanzienlijk minder werk voor jouw boekhouding betekent. Je kunt dan ook eenvoudig zelf je administratie opzetten eenmanszaak. Een stuk makkelijker als dat je moet boekhouden holding.

De volgende onderdelen zijn vooral relevant voor eenmanszaken, alhoewel er voldoende overlap bestaat tussen eenmanszaken en andere bedrijfsvormen:

 • Inkomende en uitgaande facturen
 • Betalingsstromen bijhouden en verwerken
 • Administreren
 • Belastingaangifte
 • Investeringen, afschrijven en aftrekposten

Inkomende en uitgaande facturen

Jij gaat straks (of nu al) facturen versturen en ontvangen. Anders komt er tenslotte geen omzet binnen. De facturen die jij gaat versturen en ontvangen dienen echter aan diverse eisen te voldoen. Zo dient er rekening te worden gehouden met betalingstermijnen en moet de factuur van bepaalde informatie zijn voorzien. Welke informatie op jouw factuur vereist is, kan je nakijken op de website van de Kamer van Koophandel. Dit is ook van toepassing voor inkomende facturen.

Iedere factuur die je verstuurt en ontvangt moet netjes worden verwerkt in jouw administratie. Hoe jij dit doet, is aan jou. Verderop bespreek ik de mogelijkheden om met een online boekhoudprogramma eenmanszaak je eigen administratie te doen.

Betalingsstroom (cashflow) bijhouden en verwerken

Daarbij is het net zo belangrijk dat iedere euro, inkomend en uitgaand, direct gekoppeld wordt aan een bewijs, zoals een factuur. In principe hoort iedere financiële beweging binnen jouw bedrijf gekoppeld te zijn aan een factuur. Een van de weinige mutaties waar je hoogstwaarschijnlijk geen factuur opmaakt is jouw eigen ‘salaris’.

Administreren correct categoriseren

Als je de facturen en de betalingen netjes bijhoudt, ben je al halverwege. Alleen daar blijft het niet bij, want je dient je facturen en betalingen ook op een boekhoudkundig verantwoorde manier te verantwoorden.

Zo dien je onder andere je kosten te categoriseren. Dit kan op basis van meer dan honderd categorieën waardoor jouw boekhouding niet alleen duidelijker wordt voor jezelf, maar ook voor de Belastingdienst. En mocht het dan een keer nodig zijn dat er een boekhouder naar jouw boekhouding kijkt, weet de boekhouder meteen wat de stand van zaken is.

Het categoriseren van je boekhouding is natuurlijk mogelijk middels een spreadsheet. Het gaat echter vele malen eenvoudiger middels een boekhoudprogramma eenmanszaak. Welk boekhoudprogramma eenmanszaak volgens mij het best is om te categoriseren hou ik nog even voor me. Dat het behoorlijk wat tijd scheelt ten opzichte van handmatig categoriseren is een feit. Want een goed boekhoudprogramma eenmanszaak herkent automatisch in welke categorie een factuur thuishoort.

Belastingaangifte

Vier maal per jaar, ieder kwartaal, ben jij verplicht om als ondernemer btw-aangifte te doen. Met deze aangifte vertel jij aan de Belastingdienst hoeveel btw jij hebt ontvangen en hoeveel btw jij hebt overgemaakt. Het uiteindelijke saldo is voor de Belastingdienst belangrijk omdat het dan precies weet hoeveel btw zij van jou krijgen of aan jou moeten betalen.

Een maal per jaar is daar ook de belangrijkste aangifte terug te vinden, namelijk jouw inkomstenbelasting aangifte. Voor de inkomstenbelasting heb jij al jouw gegevens nodig van afgelopen jaar. Hoe beter jij deze gegevens geordend hebt, hoe sneller jij vervolgens door aangifte heenvliegt. Als het je dus even meezit, rond jij de belangrijkste aangifte van het jaar in maximaal een half uur af.

Veel ondernemers kiezen er ook voor om wel hun hele administratie zelf bij te houden maar de btw- en inkomsten aangiftes door een boekhouder te laten doen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is toegang geven tot jouw boekhoudprogramma of spreadsheet. Vervolgens gaat de boekhouder met deze gegevens aan de slag zodat de aangiftes op tijd worden gedaan. 

Ondernemer eenmanszaak

Investeringen, afschrijvingen en aftrekposten

Mogelijk heb je net een nieuwe laptop gekocht of denk je erover na. In dat geval is het net zo verstandig om op de hoogte te zijn van wat een investering voor jouw eenmanszaak betekent. Omdat de Belastingdienst ondernemers graag wil motiveren te investeren in hun eenmanszaak kan je gebruik maken van verschillende aftrekposten om de investering aantrekkelijker te maken.

Zo is er voor ondernemers de kleinschaligheidsaftrek waarmee ze een forse aftrekpost op investeringen kunnen opvoeren. Deze aftrek is ook van toepassing als je een nieuwe laptop of telefoon koopt. Bij de aanschaf hiervan moet echter rekening worden gehouden met de afschrijvingen, aangezien je niet in één keer de aanschaf hiervan op je boekhouding mag plaatsen.

Online boekhoudprogramma’s en boekhouders kunnen je altijd helpen om wegwijs te worden in de wereld van investeringen, afschrijvingen en aftrekposten. Het is onmogelijk om met een enkel artikel dit onderwerp te begrijpen.

Online boekhoudprogramma’s zijn perfect voor het boekhouden van een eenmanszaak

Sneller én makkelijker online boekhouden eenmanszaak? Dat is volgens meer dan een miljoen ondernemers met een online boekhoudprogramma mogelijk. Als eenmanszaak heb je relatief weinig bewegende onderdelen om administratief bij te houden. Dit is voor online boekhoudprogramma’s ideaal omdat ze zo ingericht zijn dat ze deze bewegende onderdelen moeiteloos voor jou kunnen bijhouden.

Het enige wat jij hiervoor hoeft te doen, is het boekhoudprogramma eenmanszaak in te stellen om met jouw bedrijf ‘samen te werken’. Dat wil zeggen dat het programma van de juiste informatie voorzien moet worden. En dat doe je door al je inkomende en uitgaande facturen vanuit het programma te versturen, je aangiftes via het programma te doen en alle stromen van de juiste beschrijvingen te voorzien.

Als je dit doet, wordt het verzorgen van je boekhouding kinderwerk. Zelfs je btw-aangifte is voortaan binnen enkele minuten ingediend. Dat terwijl hier anders een boekhouder een uur voor had gerekend (of misschien wel meer!).

Je kunt verschillende boekhoudprogramma’s gebruiken om voor jouw eenmanszaak te boekhouden. Mijn favoriet voor beginnende ondernemers is eBoekhouden. Daar krijg je namelijk 15 maanden gratis het programma voorgeschoteld. Daarna zijn de e-boekhouden prijzen € 7,95 per maand om het abonnement aan te houden.

Ben je ZZP’er? Dan is e-boekhouden ZZP ook een zeer goede oplossing voor jou.

Ook online boekhouden voor je eenmanszaak? Vergeet dan vooral niet mijn andere artikelen over boekhouden te lezen!

ZZP

e-boekhouden.nl

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • ongekend eenvoudig in gebruik
 • factureren en boekhouden in 1
 • Vanaf € 9,95 per maand
Klik hier voor meer informatie

Eenmanszaak

exact home

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Klik hier voor meer informatie

MKB

twinfield logo

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • marktleider voor MKB
 • uitgebreide rapportages mogelijk
 • Vanaf € 37,50 per maand
Klik hier voor meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is het beste boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor een eenmanszaak. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak.

Wat kost een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak zijn er al vanaf € 9,95 per maand.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden voor een eenmanszaak?

Voordelen online boekhouden:
1. Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
2. Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
3. Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
4. Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
5. Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Klik hier voor meer informatie

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Klik hier voor meer informatie

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

2 reacties op “Boekhouden eenmanszaak: Kosten, tips en hoe moeilijk is het eigenlijk?

 1. Bedankt voor je nuttige reeks artikelen over boekhouden. Ik ben onlangs weer aan het ZZP’en geslagen vanwege corona. Nou was ik vroeger ook al eens voltijds freelancer. Ik stel vast dat er inmiddels een hoop veranderd is op administratief gebied. Het is er in ieder geval wel stukken makkelijker op geworden.

  1. Hoi Robert, dank voor de reactie! Er is inderdaad een hoop veranderd. Met een online boekhoudprogramma kan tegenwoordig iedereen eenvoudig inzicht hebben in zijn bedrijf. Ik heb een zeer uitgebreid artikel geschreven over online boekhoudprogramma’s. Als je deze nog niet hebt gelezen is dit zeker de moeite waard. Overzicht boekhoudprogramma’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten