Boekhoudprogramma zzp: welk boekhoudprogramma moet je kiezen?

boekhoudprogramma zzp

Ik heb als zzp boekhouder behoorlijk wat verschillende boekhoudprogramma’s mogen uitproberen. Klanten laten mij met enige regelmaat hun boekhouding verzorgen via hun eigen programma. Ik ken alle boekhoudprogramma’s die ik in dit artikel bespreek dan ook door en door.

 • Inclusief gratis boekhoudprogramma's
 • Boekhouden en facturen in 1
 • Inclusief urenregistratie app
 • Met duidelijke instructievideo

Zie jij door het boekhoudbos de mutaties niet meer? Ben jij helemaal de weg kwijt welk zzp boekhoudprogramma goed is, en welke niet? Dan ben je niet alleen. Een enorm deel van de zzp-ers is na de eerste zoektocht compleet radeloos. Door de opkomst van online boekhoudprogramma’s heb je de keuze uit tientallen boekhoudprogramma’s. Om het nog erger te maken: meer dan de helft van deze programma’s is daadwerkelijk van hoge kwaliteit. Het gaat er dus echt om dat we voor jou als zzp een boekhoudprogramma dat bij jou past. Oftewel, hoge gebruiksvriendelijkheid, aangepast op jouw werkzaamheden en betaalbaar.

In dit artikel vertel ik je alles over de naar mijn mening beste boekhoudprogramma’s van dit moment. Vrijwel iedere boekhoudsoftware is gratis uit te proberen. Ik moedig je aan dit vooral te doen.

Inhoudsopgave

1. Reeleezee

Lang niet alle boekhoudprogramma’s die ik in mijn beste boekhoudprogramma’s voor zzp bespreek, zijn allemaal even bekend. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat de kwaliteit laag is. Reeleezee is ondanks de wat opmerkelijke naam een eenvoudig boekhoudprogramma voor de beginnende zzp. De nadruk bij dit programma is gelegd op de automatisatie van veel terugkerende boekhoudtaken. Zo is het mogelijk facturen automatisch te versturen en in te laten boeken. Daarnaast worden rapporten automatisch gegenereerd en verwerkt.

In tegenstelling tot veel andere pakketten is het boekhoudprogramma van Reeleezee voor de zzp-er volledig aan te passen. Je kunt alle onderdelen die je niet nodig hebt eenvoudig uitschakelen. Hierdoor ontwerp je een programma dat precies aansluit op jouw behoeftes als zzp.

Reeleezee

Boekhouden voor ZZP & MKB

 • Beoordeling 5/5
 • Inclusief bankkoppelingen
 • Vanaf € 7,50 per maand
Klik hier voor meer informatie

2. Informer

Een ander boekhoudprogramma dat je misschien helemaal niet kent, maar mogelijk beter wil leren kennen, is Informer. Het bedrijf noemt zichzelf het verlengstuk van jouw eenmanszaak. Het wilt er alles aan doen om jouw administratieve werkzaamheden te verlichten. Dit doet het door intuïtieve elementen toe te voegen en je de kans te geven diverse onderdelen van de boekhouding te automatiseren. Als zzp heb je weinig tijd. Informer helpt je net wat meer tijd te krijgen door de boekhouding slimmer aan te pakken.

Daar blijft het niet bij. Want als je eenvoudig je btw-aangifte en inkomstenbelasting wilt doen, is dat met Informer mogelijk. InformerOnline heeft een module ontwikkeld waarmee je een directe koppeling naar de Belastingdienst kunt maken. Aan de hand van deze koppeling stuur je direct de informatie door die de Belastingdienst van jou nodig heeft om je btw-aangifte te kunnen invullen. Een taak die normaal bijna een uur kost, kan jij nu binnen enkele minuten voltooien. Klinkt dat niet als muziek in de oren?

informer online

Online boekhouden voor ZZP en kleinbedrijf

 • Offline en online boekhouden
 • Inclusief bankkoppelingen
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

3. e-Boekhouden

Ik kan mij niet voorstellen dat je nog nooit van e-Boekhouden gehoord hebt. Dit boekhoudprogramma is de laatste tijd behoorlijk in beeld geweest doordat het startende ondernemers de kans geeft om maar liefst 15 maanden kosteloos van het boekhoudprogramma gebruik te maken. Hierbij is het niet zo dat je dan maar van een klein deel van de beschikbare functies gebruik kunt maken. Je krijgt het volledige pakket tot je beschikking voor de complete proefperiode.

Alle basisfuncties voor het boekhouden als zzp zijn in dit boekhoudprogramma te vinden. Wat eBoekhouden erg goed heeft gedaan is dat het programma in staat is om met je mee te groeien. Merkt het programma dat je facturen beginnen op te lopen? Dan past het de interface aan om met je mee te denken.

Ook het doen van je btw-aangifte, inboeken van autoritten en bonnetjes kan eenvoudig worden gedaan via het zzp boekhoudprogramma van eBoekhouden. Na de proefperiode van 15 maanden kan jij zelf kiezen op welk programma je overstapt. Je kunt hierbij kiezen uit het programma van € 5,95 waarmee je 120 facturen per maand kunt versturen of het complete pakket dat vanaf € 15,95 beschikbaar is.

Lees ook mijn review artikel: eBoekhouden review

e-boekhouden.nl

Boekhouden en factureren in 1

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

4. Twinfield

Twinfield is een van de paradepaardjes van het grote Wolters Kluwer. Alweer enige tijd geleden nam het bedrijf Twinfield over en sindsdien is het zzp boekhoudprogramma aanzienlijk beter geworden. Vrijwel ieder type ondernemer wordt van de middelen voorzien om de boekhouding zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Hierbij staat gebruiksvriendelijkheid altijd centraal. Als je weinig tijd hebt, mag het nooit zo zijn dat je eindeloos moet zoeken naar de functies die je nodig hebt.

Dat Twinfield een uitstekende optie voor beginnende ondernemers is, wordt wel duidelijk als ik kijk naar de beschikbare trainingen. Veel boekhoudprogramma’s bieden hun gebruikers uitsluitend een handleiding of FAQ aan. Bij Twinfield kan je terecht voor uitgebreide online trainingen voor boekhouden. Aan de hand van deze trainingen krijg je niet alleen het zzp boekhoudprogramma onder de knie, maar leer je ook meer over boekhouden in het algemeen. Voor zzp-ers kan ik vooral het zzp-pakket aanbevelen!

Lees ook mijn review artikel: Twinfield review

twinfield logo

Marktleider

 • Uitgebreide rapportages mogelijk
 • Eenvoudig te koppelen met andere software
 • Met gratis voorbeeld boekhouding
Klik hier voor meer informatie

5. Yuki

De wereld van boekhouden is rijker geworden met online boekhoudprogramma’s met hippe namen als Yuki. Yuki komt over als een typisch boekhoudprogramma voor zzp-ers, mogelijk vanwege de opvallende naam. Veel van wat Yuki als extra te bieden heeft, is echter niet heel relevant voor zzp-ers. De belangrijkste extra’s zijn namelijk de salarisadministratie, verzekeringen en het bijhouden van investeringen. Dat betekent niet dat de basisfuncties van Yuki voor een zzp irrelevant zijn. Deze basisfuncties zijn perfect om je volledige boekhouding te verzorgen. Het boekhoudprogramma geeft je de mogelijkheid om met enkele klikken bonnetjes in te scannen, facturen automatisch te versturen of je btw-aangifte in te dienen.

yuki boekhoudprogramma

Online boekhouden voor ZZP

 • Met gratis boekhoud app
 • Inclusief bankkoppelingen
 • Inclusief BTW aangifte
Meer informatie

6. Exact Online

Het klassieke boekhoudprogramma Exact blijft de komende jaren nog wel even de broodwinner voor het bedrijf. Exact Online lijkt desondanks bezig te zijn met een inhaalrace. Exact had relatief laat door dat boekhouden een ‘cloud’ verhaal ging worden en kwam jaren later met een online boekhoudprogramma op de markt, genaamd Exact Online.

Dit boekhoudprogramma is voor de gemiddelde zzp aan de prijzige kant. Het 1-na duurste zzp boekhoudprogramma van deze lijst is nog steeds de helft goedkoper dan Exact Online. Voor de gemiddelde zzp is het verschil in functies te verwaarlozen. Pas als jij een zzp-er bent met de behoefte aan een speciale boekhouding voor bijvoorbeeld productie, is Exact Online te overwegen.

Indien je een accountant in de arm hebt genomen, heb je waarschijnlijk ook voldoende budget om de maandelijkse kosten van Exact Online te relativeren. Accountants kunnen uitstekend overweg met het uitgebreide programma van Exact Online, waardoor het voor veel accountants de eerste keus is.

Lees ook mijn review artikel: Exact Online review

exact home

Meer dan 30 jaar ervaring

 • boekhouden en factureren in 1
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
Klik hier voor meer informatie

7. Visma eAccounting

Visma is net als Exact een grote speler in de boekhoudwereld. Jarenlang was Visma vooral bezig met bedrijven met meer dan 100 werknemers. Een boekhoudprogramma voor de zzp zat er lange tijd niet in. Gelukkig is daar verandering in gekomen met het het cloudprogramma ‘Visma eAccounting’. Vanaf slechts € 12,- per maand kunnen ondernemers facturen sturen via het uitstekende boekhoudsysteem van Visma.

Eenmaal in de software ontdek je meteen hoeveel kennis Visma van boekhoudprogramma’s heeft. Het programma is uitzonderlijk gebruiksvriendelijk en past zich meteen aan. Het lijkt zonder te vragen precies te weten welke functies jouw bedrijf nodig heeft. En dat maakt het doen van je eigen boekhouding veel eenvoudiger.

Het goedkoopste programma van Visma eAccounting is voor de meeste ondernemers te beperkt, waardoor je al snel op de programma’s van € 16,- per maand of duurder uitkomt. De kosten worden echter lager als je ervoor kiest om niet een maandelijks opzegbaar abonnement te nemen maar het abonnement voor een jaar vast te leggen. Dit scheelt je meer dan 10% op jaarbasis!

Lees ook mijn review artikel: Visma eAccounting review

visma eaccounting

Meest gekozen door ZZP

 • Inclusief factureringsmodule
 • Met zeer goed boekhoud app
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

8. Moneybird

Heb je ooit rondgekeken in de Young Creators-groep op Facebook? Altijd als in deze groep wordt gevraagd welk boekhoudprogramma het best voor zzp-ers is, wordt Moneybird het meest genoemd. Een korte blik op de website van Moneybird vertelt mij dat maar liefst 150.000 Nederlandse ondernemers voor het zzp boekhoudprogramma van Moneybird gekozen hebben. Dat kan niet zonder reden zijn.

Moneybird voelt in alles aan als een programma dat ontworpen is voor de zelfstandige zonder personeel. Het online programma heeft een eigen app waarmee je on-the-go je boekhouding kunt beheren en met enkele klikken zorg je ervoor dat je boekhouder meekijkt. Net als onder andere eBoekhouden is het mogelijk om de Moneybird boekhouding met de systemen van de Belastingdienst te koppelen. Hierdoor dien je binnen enkele minuten je btw-aangifte in!

Moneybird

Boekhoudprogramma voor ZZP

 • Inclusief boekhoud app
 • Inclusief bankkoppelingen
 • Inclusief BTW aangifte
Meer informatie

Probeer de beste boekhoudprogramma’s gratis uit!

Je kunt ieder boekhoudprogramma uit mijn overzicht gratis en vrijblijvend uitproberen. Geen één zzp heeft zin om na enkele maanden weer van boekhoudprogramma te moeten wisselen. Je kunt dit risico voorkomen door een dag in te plannen waarin je langs alle boekhoudprogramma’s gaat. Gebruik een voorbeeldboekhouding en probeer te achterhalen welke functies jij precies nodig hebt. Waar hecht jij waarde aan? Wil jij zo min mogelijk betalen voor je boekhouding? Dan kies je voor eBoekhouden. Wil je zoveel mogelijk functies? Dan is Exact Online meer jouw ding. Ga op onderzoek uit en ontdek welk zzp boekhoudprogramma bij jou past!

Heb je een eenmanszaak? Lees dan ook mijn artikel: Online boekhouden eenmanszaak

Meest gestelde vragen

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak.

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma’s voor ZZP zijn er al vanaf € 9,95 per maand.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden voor ZZP?

Voordelen online boekhouden:
1. Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
2. Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
3. Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
4. Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
5. Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Klik hier voor meer informatie

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Klik hier voor meer informatie

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudpakket erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten