Boekhoudprogramma ZZP

Welk boekhoudprogramma moet je kiezen?

Ik heb als zzp boekhouder behoorlijk wat verschillende boekhoudprogramma’s mogen uitproberen. Klanten laten mij met enige regelmaat hun boekhouding verzorgen via hun eigen boekhoudprogramma voor zzp. Ik ken alle boekhoudprogramma’s die ik in dit artikel bespreek dan ook door en door.

Zie jij door het boekhoudbos de mutaties niet meer? Ben jij helemaal de weg kwijt welk zzp boekhoudprogramma goed is, en welke niet? Dan ben je niet alleen. Een enorm deel van de zzp-ers is na de eerste zoektocht compleet radeloos. Door de opkomst van online boekhoudprogramma’s heb je de keuze uit tientallen boekhoudprogramma’s. Om het nog erger te maken: meer dan de helft van deze programma’s is daadwerkelijk van hoge kwaliteit. Het gaat er dus echt om dat we voor jou als zzp een boekhoudprogramma dat bij jou past. Oftewel, hoge gebruiksvriendelijkheid, aangepast op jouw werkzaamheden en betaalbaar.

Kort samengevat is dit de Top 3 beste boekhoudprogramma’s voor het ZZP:

e-boekhouden logo

 • Eenvoudig facturen maken
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Aangifte BTW versturen
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

Reeleezee

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Inclusief BTW aangifte
 • Scan & herken service
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

informer online

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Inclusief boekhoud app
 • Klantwaardering: 8,3 
Meer informatie
 • e-Boekhouden.nl – het beste boekhoudprogramma voor starters en zzp
  e-Boekhouden richt zich met een proefperiode van 15 maanden voor startende ondernemers duidelijk op een specifieke groep. Het biedt een volledig boekhoudpakket vanaf €9,95 per maand, inclusief de meest gangbare functies en onbeperkt gratis extra gebruikers. Positieve recensies prijzen de klantenservice, gebruiksvriendelijkheid en handige app. Het is dan ook geen verrassing dat e-Boekhouden uit onze test als een goede keuze voor startende ondernemers en zzp komt vanwege de betaalbaarheid en het scala aan functies.
 • Reeleezee – betaalbare boekhoudsoftware voor zzp
  Lang niet alle boekhoudprogramma’s die ik in mijn beste boekhoudprogramma’s voor zzp bespreek, zijn allemaal even bekend. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat de kwaliteit laag is. Reeleezee is ondanks de wat opmerkelijke naam een eenvoudig boekhoudprogramma voor de beginnende zzp. De nadruk bij dit programma is gelegd op de automatisatie van veel terugkerende boekhoudtaken. Zo is het mogelijk facturen automatisch te versturen en in te laten boeken. Daarnaast worden rapporten automatisch gegenereerd en verwerkt. In tegenstelling tot veel andere pakketten is het boekhoudprogramma van Reeleezee voor de zzp-er volledig aan te passen. Je kunt alle onderdelen die je niet nodig hebt eenvoudig uitschakelen. Hierdoor ontwerp je een programma dat precies aansluit op jouw behoeftes als zzp.
 • Informer – eenvoudig en van alle gemakken voorzien
  Na de boekhoudprogramma’s van e-Boekhouden en Reeleezee bevindt zich Informer, het ideale boekhoudprogramma voor zzp die verwachten in de komende jaren te groeien. Informer is een van de schaarse boekhoudprogramma’s onder de € 20 per maand waarin je als zzp’er kunt doorgroeien naar een BV met werknemers. Bovendien biedt Informer talrijke andere functies die het tot een van de krachtigste boekhoudprogramma’s van dit moment maken, zoals iDEAL-betalingen rechtstreeks vanaf de factuur, uitmuntende klantenservice, integraties met zakelijke bankrekeningen en nuttige rapportages.

Hoe we boekhoudprogramma’s bij Zelfboekhouden.com testen

Dit onderzoek naar de beste boekhoudpogramma’s voor zzp is tot stand gekomen door over een periode van meerdere maanden verschillende programma’s grondig te testen vanuit diverse persona’s. Denk aan het doen van een btw-aangifte als zzp’er of het stellen van een vraag vanuit een mkb’er aan de klantenservice over mutaties. Hieronder is een overzicht te vinden van de belangrijkste punten waar tijdens dit onderzoek naar gekeken is.

 • Functionaliteiten – Door kritisch te kijken naar de beschikbare functies en deze te vergelijken met wat je als ondernemer echt nodig hebt, is het mogelijk om te beoordelen hoeveel waarde een bepaald boekhoudprogramma levert. Daarnaast wordt elke functie, van voorraadbeheer en rapportages tot facturatie, getest. Dit zorgt ervoor dat de breedte en kwaliteit van de functies gemeten worden.
 • Gebruiksvriendelijkheid – Het analyseren van de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de boekhoudsoftware voor gebruikers met uiteenlopende ervaring is cruciaal, aangezien dit invloed heeft op zowel de leercurve als de implementatietijd.
 • Integraties – Het onderzoeken van de mogelijkheid om de software te integreren met andere bedrijfssystemen, zoals CRM, webshops en kassasystemen, is belangrijk om de mogelijkheden voor een bedrijf te verkennen om één centraal boekhoudsysteem te realiseren.
 • Prijs en prijsstructuur – Door het vergelijken van de kosten van diverse boekhoudsoftware, met aandacht voor abonnementsprijzen, mogelijke verborgen kosten en beschikbare proefperiodes, kan de beste prijs-kwaliteitverhouding worden gevonden.
 • Klantenservice en ondersteuning – Het evalueren van de klantenservice, met aandacht voor beschikbaarheid, reactietijd en deskundigheid van het ondersteuningsteam, is belangrijk om problemen effectief op te lossen.
 • Beveiliging en privacy – Het nagaan van de beveiligingsmaatregelen van de software is noodzakelijk om de veiligheid van je financiële gegevens te garanderen en te voldoen aan de wet- en regelgeving.

Populairste boekhoudsoftware voor zzp van dit moment

 

Bekijk hier alle boekhoudsoftware

Waar je op moet letten bij het kiezen van boekhoudsoftware

Er zijn een aantal zaken waar je zelf rekening mee moet houden als je door de volgende top 10 boekhoudsoftware gaat. Het is namelijk niet een gegeven dat het boekhoudprogramma dat op de eerste plek staat, ook voor jouw situatie de beste keus is. Het advies is om met de volgende punten rekening te houden:

 • Wie gaat het boekhoudprogramma gebruiken? – Ga jij zelf je boekhouding met het programma verzorgen of je accountant? Indien je niet zelf met het boekhoudprogramma aan de slag gaat, is het geen probleem als je boekhoudprogramma wat ingewikkelder is dan de rest. Jouw accountant weet hier namelijk alles al van af. Als je er zelf in gaat werken, is het slim om niet een al te ingewikkeld programma te kiezen.
 • Integraties – Heb je een webshop? Wil je andere programma’s met je boekhoudsoftware kunnen verbinden? Dan zijn er een aantal opties die daar beter voor geschikt zijn. Je kunt beter nu al voor een boekhoudprogramma kiezen dat veel verschillende integraties heeft dan dat je op een later moment alles weer moet gaan overzetten.
 • Complexiteit van je bedrijf – Houd rekening met de complexiteit van je bedrijfsactiviteiten bij het kiezen van een boekhoudprogramma. Voor eenvoudige bedrijfsstructuren zijn programma’s als DigiBTW, MoneyMonk en Rompslomp voldoende, terwijl complexere ondernemingen geavanceerdere functies nodig kunnen hebben, wat bij Exact en Twinfield mogelijk is.
 • Omvang van je bedrijf – De grootte van je bedrijf speelt ook een rol bij de keuze van boekhoudsoftware. Voor kleinere ondernemingen en zzp’ers zijn eenvoudigere boekhoudprogramma’s zoals e-Boekhouden en Rompslomp geschikt, terwijl grotere bedrijven mogelijk behoefte hebben aan uitgebreidere en schaalbare oplossingen als Visma of Exact.
 • Budget – Niet elk boekhoudprogramma heeft dezelfde prijs. Als je alleen naar het prijskaartje kijkt, is Exact Online bijvoorbeeld meer dan vier keer zo ‘duur’ dan e-Boekhouden. Bepaal je budget en zoek naar een oplossing die de beste balans biedt tussen prijs en functionaliteit.

Volledige Top 8 Beste Boekhoudprogramma’s voor ZZP

 1. e-Boekhouden.nl – Beste prijs / kwaliteit
 2. Reeleezee – Klein maar fijn en verassend betaalbaar
 3. Informer – Koppel eenvoudig externe software
 4. Twinfield – Snel en eenvoudig BTW aangifte doen
 5. Rompslomp – Perfect voor ondernemers die willen groeien
 6. Exact Online – Van alle markten thuis
 7. Visma – Eenvoudig je webshop koppelen
 8. DigiBTW – Een goede optie voor zzp

In dit artikel vertel ik je alles over de naar mijn mening beste boekhoudprogramma’s voor zzp van dit moment. Vrijwel iedere boekhoudsoftware is gratis uit te proberen. Ik moedig je aan dit vooral te doen.

#1 e-Boekhouden.nl – Meeste waar voor je geld

Ik kan mij niet voorstellen dat je nog nooit van e-Boekhouden gehoord hebt. Dit boekhoudprogramma is de laatste tijd behoorlijk in beeld geweest doordat het startende ondernemers de kans geeft om maar liefst 15 maanden kosteloos van het boekhoudprogramma gebruik te maken. Hierbij is het niet zo dat je dan maar van een klein deel van de beschikbare functies gebruik kunt maken. Je krijgt het volledige pakket tot je beschikking voor de complete proefperiode.

Alle basisfuncties voor het boekhouden als zzp zijn in dit boekhoudprogramma te vinden. Wat eBoekhouden erg goed heeft gedaan is dat het programma in staat is om met je mee te groeien. Merkt het programma dat je facturen beginnen op te lopen? Dan past het de interface aan om met je mee te denken.

Ook het doen van je btw-aangifte, inboeken van autoritten en bonnetjes kan eenvoudig worden gedaan via het zzp boekhoudprogramma van eBoekhouden. Na de proefperiode van 15 maanden kan jij zelf kiezen op welk programma je overstapt. Je kunt hierbij kiezen uit het programma van € 9,95 waarmee je 120 facturen per maand kunt versturen of het complete pakket dat vanaf € 14,50 beschikbaar is.

e-boekhouden boekhoudprogramma zpp

Functies e-Boekhouden.nl

 • Facturatie
 • Offertes
 • Relatiebeheer (CRM)
 • Ledenadministratie
 • Urenregistratie
 • Scan & Herken
 • iOS en Android-app
 • Koppelingen
  • Met webshops
  • Bankrekening
  • API-opties
  • CRM
  • Kassasysteem
  • Salarissoftware

Prijzen

PakketBoekhoudenFactureren
Starters15 maanden gratis15 maanden gratis
ZZP/Mini9,95 euro per maandInbegrepen
Standaard14,50 euro per maand9,50 euro per maand

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • Speciale pakketten voor ondernemers, verenigingen/stichtingen en accountants
 • Gratis pakket (15 maanden) voor startende ondernemers
 • Met € 9,95 per maand een van de meest betaalbare opties
 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • De vormgeving van de software is wat gedateerd
 • In het begin kan het even zoeken zijn naar alle functies
 • Urenregistratie is alleen mogelijk met het duurdere pakket van € 14,50 per maand

Conclusie

e-Boekhouden.nl is een uitstekende keuze voor startende ondernemers, gezien de promotie van 15 maanden gratis gebruik en concurrerende prijzen na deze periode. De software biedt veel belangrijke functies en onbeperkte gebruikers. Ondanks een gedateerde vormgeving en enkele minpunten, zijn de positieve recensies over de klantenservice en intuïtieve interface bemoedigend. Hierdoor is voor zowel startende ondernemers als het klein-mkb e-Boekhouden.nl het proberen waard.

#2 Reeleezee klein maar fijn en ontzettend betaalbaar

Reeleezee biedt drie verschillende pakketten aan en hoe duurder het pakket; hoe meer functies. Let op dat het goedkoopste pakket beperkt is tot maximaal 10 verkoopfacturen per maand, evenals het registreren van maximaal 10 uitgaven. Functies die de pakketten van elkaar onderscheiden zijn onder andere: het automatisch boeken van verkoopfacturen en het automatisch koppelen van je bank (enkel bij Boekhouden Plus), en het indienen van de ICP-opgave (enkel bij Slim Boekhouden en Boekhouden Plus).

reeleezee boekhoudprogramma zzp

Functies Reeleezee

 • Onbeperkt facturen sturen
 • Bonnen scannen en inboeken
 • BTW-rapportage
 • Offertes
 • Betalingsherinneringen
 • Urenregistratie en kilometerregistratie
 • Automatisch af- en inboeken
 • Koppelen met zakelijke bankrekening
 • BTW-aangifte vanuit Reeleezee
 • BTW-aangifte betalen vanuit Reeleezee
 • Rapportages voor meer inzicht in je prestaties
 • Incasso’s en machtigingen
 • Koppelingen met je webshop, kassa of bijvoorbeeld loonadministratiesysteem

Prijzen

PakketPrijs per maand
Onderweg7,50 euro
Onderweg+12,50 euro
Slim Boekhouden Start15 euro
Slim Boekhouden30 euro

Pluspunten Reeleezee

 • Software kan meegroeien met je bedrijf
 • Pakketten zijn uit te breiden
 • Je stelt je abonnement gedeeltelijk zelf samen
 • Intuïtieve software
 • De kennisbank, inclusief video tutorials en webinars
 • Veel extra modules en koppelingen
 • Gratis voor startende reisbureaus
 • Makkelijk in gebruik

Minpunten Reeleezee

 • Tijd nodig om de software onder de knie te krijgen
 • Duurder prijssegment
 • Minder geschikt voor het MKB
 • Beperkingen bij het goedkoopste pakket

Conclusie

Lang niet alle boekhoudprogramma’s die ik in mijn beste boekhoudprogramma’s voor zzp bespreek, zijn allemaal even bekend. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat de kwaliteit laag is. Reeleezee is ondanks de wat opmerkelijke naam een eenvoudig boekhoudprogramma voor de beginnende zzp. De nadruk bij dit programma is gelegd op de automatisatie van veel terugkerende boekhoudtaken. Zo is het mogelijk facturen automatisch te versturen en in te laten boeken. Daarnaast worden rapporten automatisch gegenereerd en verwerkt.

In tegenstelling tot veel andere pakketten is het boekhoudprogramma van Reeleezee voor de zzp-er volledig aan te passen. Je kunt alle onderdelen die je niet nodig hebt eenvoudig uitschakelen. Hierdoor ontwerp je een programma dat precies aansluit op jouw behoeftes als zzp.

#3 Informer Online – Koppel eenvoudig externe software

Een ander boekhoudprogramma dat je misschien helemaal niet kent, maar mogelijk beter wil leren kennen, is Informer. Het bedrijf noemt zichzelf het verlengstuk van jouw eenmanszaak. Het wilt er alles aan doen om jouw administratieve werkzaamheden te verlichten. Dit doet het door intuïtieve elementen toe te voegen en je de kans te geven diverse onderdelen van de boekhouding te automatiseren. Als zzp heb je weinig tijd. Informer helpt je net wat meer tijd te krijgen door de boekhouding slimmer aan te pakken.

Daar blijft het niet bij. Want als je eenvoudig je btw-aangifte en inkomstenbelasting wilt doen, is dat met Informer mogelijk. InformerOnline heeft een module ontwikkeld waarmee je een directe koppeling naar de Belastingdienst kunt maken. Aan de hand van deze koppeling stuur je direct de informatie door die de Belastingdienst van jou nodig heeft om je btw-aangifte te kunnen invullen. Een taak die normaal bijna een uur kost, kan jij nu binnen enkele minuten voltooien. Klinkt dat niet als muziek in de oren?

informer boekhoudprogramma zzp

Functies Informer

 • Facturen en offertes maken, en online versturen
 • Betalingen koppelen aan facturen
 • Periodieke facturen
 • Debiteurenbeheer
 • Vreemde valuta
 • Relaties beheren
 • Chatten met de helpdesk
 • Toegang voor je boekhouder of accountant

Prijzen

PakketPrijs
Gratis0 euro per maand
ZZP Basis15 euro per maand
ZZP Plus23 euro per maand
MKB Basis34 euro per maand
MKB Plus45 euro per maand

Pluspunten Informer Online

 • Gratis software voor starters
 • Gratis proefabonnement van een maand
 • Inclusief boekhoudsoftware
 • Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden

Minpunten Informer Online

 • Veel extra bijkomende kosten
 • Het goedkoopste betaalde pakket is minder uitgebreid dan het gratis pakket
 • Niet zeer uitgebreid qua functies

Conclusie

Informer Online heeft de derde plaats in deze ranglijst. Zelf heb ik zowel min- als pluspunten. Het gratis pakket voor starters inclusief een onbeperkt aantal facturen is een pré, maar de extra bijkomende kosten een nadeel. Denk hierbij aan kosten voor Scan & Herken, het accorderen van facturen en extra gebruikers. Wat wel positief is om te vermelden, is de samenwerking met de Nederlandse Belastingdienst en het keurmerk van Betrouwbaar Boekhouden. De prijzen van de abonnementen zijn inclusief boekhoudsoftware, zoals het doen van de BTW- aangifte en boekhoudhulp.

#4 Twinfield – Snel en eenvoudig je BTW aangifte doen

Twinfield is een van de paradepaardjes van het grote Wolters Kluwer. Alweer enige tijd geleden nam het bedrijf Twinfield over en sindsdien is het zzp boekhoudprogramma aanzienlijk beter geworden. Vrijwel ieder type ondernemer wordt van de middelen voorzien om de boekhouding zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Hierbij staat gebruiksvriendelijkheid altijd centraal. Als je weinig tijd hebt, mag het nooit zo zijn dat je eindeloos moet zoeken naar de functies die je nodig hebt.

Dat Twinfield een uitstekende optie voor beginnende ondernemers is, wordt wel duidelijk als ik kijk naar de beschikbare trainingen. Veel boekhoudprogramma’s bieden hun gebruikers uitsluitend een handleiding of FAQ aan. Bij Twinfield kan je terecht voor uitgebreide online trainingen voor boekhouden. Aan de hand van deze trainingen krijg je niet alleen het zzp boekhoudprogramma onder de knie, maar leer je ook meer over boekhouden in het algemeen. Voor zzp-ers kan ik vooral het zzp-pakket aanbevelen!

twinfield boekhoudprogramma zzp

Functies Twinfield

 • Bankieren
 • Budgetteren
 • Belastingaangifte
 • Facturatie
 • Kostenanalyse
 • Offertes
 • Consolidatie
 • Projecten en uren
 • Rekening courant
 • Vaste activa
 • Vreemde valuta

Prijzen

PakketPrijs
Extra Boekhouden49 euro per maand
MKB Boekhouden69,50 euro per maand
Compleet Boekhouden103,50 euro per maand

Pluspunten Twinfield

 • Tot wel vijf administraties binnen één pakket
 • Bankieren, budgetten en belastingaangifte inbegrepen
 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Twinfield

 • Facturatie zit niet in het goedkoopste pakket, waardoor je minimaal op € 70 per maand uitkomt
 • Beperkt aantal rapportages mogelijk
 • Onduidelijke pakketten die vaak in prijs veranderen

Conclusie

Het lijkt erop dat Twinfield zich de afgelopen jaren meer heeft gericht op het bedienen van eenmanszaken door specifieke pakketten aan te bieden. Voorheen was het boekhoudpakket te uitgebreid en prijzig voor kleinere ondernemers. Het bedrijf biedt nu drie verschillende pakketten aan, waarvan er twee specifiek gericht zijn op zzp’ers. Hoewel de ervaring met Twinfield goed is, presteert het programma volgens de bron slechter op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding in vergelijking met andere boekhoudprogramma’s op de markt. Het starterspakket van Twinfield kost € 49 per maand, wat aan de bovenkant van de markt ligt, maar de inhoud van het pakket is niet vergelijkbaar met wat je voor dit bedrag krijgt bij Exact.

#5 Rompslomp – Perfect voor de ondernemer die willen groeien

Rompslomp is een populair boekhoudprogramma onder bedrijven met 1 tot 3 werknemers. Het biedt zelfs een gratis pakket dat ideaal is voor beginnende ondernemers. Na verloop van tijd kan er eenvoudig worden overgestapt naar een van de betaalde pakketten, die van alle gemakken zijn voorzien. Uit onze test blijkt dat zelfs complexere boekhoudkundige taken met Rompslomp kunnen worden uitgevoerd. Met extra modules, zoals CRM, urenregistratie en rittenregistratie, is het een boekhoudprogramma waarmee ondernemers jarenlang kunnen werken.

rompslomp boekhoudprogramma zzp

Functies Rompslomp

 • Gebruik van de Android / iPhone / iPad app
 • Onbeperkt betaalstatus bijwerken
 • Facturen e-mailen
 • Uitgaven inboeken
 • Urenregistratie
 • Rittenregistratie
 • Relatiebeheer (CRM)
 • Automatisch herinneringen versturen
 • Facturen laten betalen via iDEAL
 • Offertes digitaal laten ondertekenen
 • Productbeheer
 • Voorraadbeheer

Prijzen

PakketPrijs
Gratis pakket0 euro per maand
Plus pakket5,75 euro per maand
Pro pakket17,25 euro per maand

Pluspunten Rompslomp

 • Gratis pakket met facturatie en offertes beschikbaar
 • 16% korting mogelijk bij jaarlijkse betaling
 • Een zeer uitgebreid boekhoudpakket voor minder dan € 20 p.m.
 • Diverse koppelingen mogelijk
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Rompslomp

 • Bankkoppeling kost extra (€ 5,75 p.m.)
 • Maximaal 1 boekhouding per pakket
 • API kost ook € 5,75 p.m. extra

Conclusie

Rompslomp is een van de betaalbaarste boekhoudprogramma’s met verschillende functies, waaronder Android/iPhone/iPad app, facturatie, uitgaven inboeken, uren- en rittenregistratie, CRM en voorraadbeheer. Gebruikers kunnen onbeperkt facturen en offertes sturen in het gratis pakket, wat uniek is voor een boekhoudprogramma uit deze top 8.  Facturen kunnen via iDEAL worden betaald en offertes kunnen digitaal worden ondertekend. Minpunten zijn de extra kosten voor bankkoppeling en API en maximaal 1 boekhouding per pakket. Gebruikers waarderen de eenvoud en het gebruiksgemak van de software, evenals de prettige klantenservice. Het verdient met recht een plek in de vijf best geteste boekhoudprogramma’s voor zzp omdat het simpelweg het meest compleet voor het geld is.

#6 Exact Online – Van alle markten thuis

Het klassieke boekhoudprogramma Exact blijft de komende jaren nog wel even de broodwinner voor het bedrijf. Exact Online lijkt desondanks bezig te zijn met een inhaalrace. Exact had relatief laat door dat boekhouden een ‘cloud’ verhaal ging worden en kwam jaren later met een online boekhoudprogramma op de markt, genaamd Exact Online.

Dit boekhoudprogramma is voor de gemiddelde zzp aan de prijzige kant. Het 1-na duurste zzp boekhoudprogramma van deze lijst is nog steeds de helft goedkoper dan Exact Online. Voor de gemiddelde zzp is het verschil in functies te verwaarlozen. Pas als jij een zzp-er bent met de behoefte aan een speciale boekhouding voor bijvoorbeeld productie, is Exact Online te overwegen.

Indien je een accountant in de arm hebt genomen, heb je waarschijnlijk ook voldoende budget om de maandelijkse kosten van Exact Online te relativeren. Accountants kunnen uitstekend overweg met het uitgebreide programma van Exact Online, waardoor het voor veel accountants de eerste keus is.

exact boekhoudprogramma zzp

Functies Exact Online

 •     Bankkoppelingen
 •     Facturatie
 •     Orderbeheer
 •     Relatiebeheer
 •     Voorraadbeheer
 •     Calculatie
 •     Planning
 •     Projectadministratie
 • Projectbeheer
 • Urenregistratie
 • CRM (Customer Relationship Management)
 • Fiscale aangiften
 • Rapportage tool voor jaarrekeningen, tussentijdse- en kredietrapportages
 • HR administratie
 • Salarisadministratie

Prijzen

PakketFunctiesMaandelijks abonnement
Exact voor BoekhoudenOnline boekhouden, CRM, bankkoppelingen en facturatie42 – 122 euro
Exact voor AccountancyCompleet administratiebeheer in samenwerking met klanten43 – 225 euro
Exact voor HandelOrder-, relatie- en voorraadbeheer229 – 489 euro
Exact voor ProductieCalculatie, planning en productie379 – 649 euro
Exact voor Uren & FacturenUrenregistratie, facturatie en CRM159 euro
Exact voor Project ManagementInzicht in projecten en declarabele uren verhogen289 – 389 euro
Exact voor BouwProjectadministratie, projectbeheer en boekhouding108 – 288 euro
Exact voor HRVerlofadministratie, urenregistratie, contracten en correspondentie6,50 euro

Pluspunten Exact Online

 • Zeer uitgebreid waardoor je nooit van boekhoudpakket hoeft te wisselen
 • Uitzonderlijk veel koppelingen mogelijk
 • Gratis webinars om meer over Exact te leren beschikbaar
 • Mogelijkheid om alle modules met elkaar te koppelen

Minpunten Exact Online

 • Klantenservice niet altijd goed bereikbaar
 • Prijzig in vergelijking met andere software
 • Complexiteit kan snel toenemen

Conclusie

Exact biedt diverse oplossingen voor boekhouden aan. Zo zijn er boekhoudpakketten met bankkoppelingen, facturatie en tijdbesparende functies. Daarnaast zijn er oplossingen voor order-, relatie-, en voorraadbeheer voor handelsondernemingen, calculatie, planning en productie voor productiebedrijven, en projectadministratie en -beheer voor bouwbedrijven. Ook zijn er softwarepakketten beschikbaar voor urenregistratie, facturatie, CRM en projectmanagement. Afhankelijk van de gekozen oplossing variëren de abonnementskosten van €42,00 tot €649 per maand. Hoewel ‘Exact voor Boekhouden’ met een startprijs van €42 per maand het meest populair is onder ondernemers, kan het voor bedrijven die alleen op zoek zijn naar een boekhoudoplossing duur zijn in vergelijking met concurrenten zoals Rompslomp en MoneyMonk.

#7 Visma eAccounting – Eenvoudig je webshop koppelen

Visma is net als Exact een grote speler in de boekhoudwereld. Jarenlang was Visma vooral bezig met bedrijven met meer dan 100 werknemers. Een boekhoudprogramma voor de zzp zat er lange tijd niet in. Gelukkig is daar verandering in gekomen met het het cloudprogramma ‘Visma eAccounting’. Vanaf slechts € 12,- per maand kunnen ondernemers facturen sturen via het uitstekende boekhoudsysteem van Visma.

Eenmaal in de software ontdek je meteen hoeveel kennis Visma van boekhoudprogramma’s heeft. Het programma is uitzonderlijk gebruiksvriendelijk en past zich meteen aan. Het lijkt zonder te vragen precies te weten welke functies jouw bedrijf nodig heeft. En dat maakt het doen van je eigen boekhouding veel eenvoudiger.

Het goedkoopste programma van Visma eAccounting is voor de meeste ondernemers te beperkt, waardoor je al snel op de programma’s van € 16,- per maand of duurder uitkomt. De kosten worden echter lager als je ervoor kiest om niet een maandelijks opzegbaar abonnement te nemen maar het abonnement voor een jaar vast te leggen. Dit scheelt je meer dan 10% op jaarbasis!

visma boekhoudprogramma zzp

Functies Visma

 • Automatisch verwerken van bij- en afschrijvingen
 • Scan en herken factuurgegevens
 • Elektronisch factureren
 • Directe btw-aangifte
 • Banktransacties importeren
 • Online samenwerken met een accountant of administratiekantoor
 • Standaard betalingstermijn op debiteurniveau
 • Commentaar vanuit de app als omschrijving in het boekstuk
 • Meerdere gebruikers

Prijzen

PakketAbonnement van 12 maandenAbonnement van 3 maandenPrijs extra gebruiker
Visma eAccounting Factureren8 euro per maand11 euro per maand2,50 euro per maand
Visma eAccounting Standaard21 euro per maand24 euro per maand2,50 euro per maand
Visma eAccounting Pro29 euro per maand32 euro per maand2,50 euro per maand

Pluspunten Visma

 • Koppeling met vrijwel ieder webshopsysteem mogelijk (Shopify, WooCommerce, Bigcommerce, Magento etc.)
 • Gratis uit te proberen voor 30 dagen
 • Facturatie is vanaf € 8 per maand mogelijk, maar weliswaar beperkt

Minpunten Visma

 • Standaard-pakket is zeer beperkt voor de prijs
 • Veel extra kosten
 • Bankkoppelingen (transacties) kosten geld (€ 1,75 per maand)

Conclusie

Visma eAccounting is de afgelopen jaren regelmatig besproken op Zelfboekhouden.com. Ondanks de eerdere reviews en artikelen zijn er aanpassingen doorgevoerd in Visma eAccounting. Helaas betroffen deze aanpassingen voornamelijk de prijsstelling, die steeds hoger werd, of de manier waarop de prijs is opgebouwd, wat uiteindelijk resulteerde in hogere kosten. Qua functionaliteit is Visma eAccounting echter nog steeds een goed boekhoudprogramma. Door de vele veranderingen in de prijsstelling en de concurrentie die vergelijkbare programma’s aanbiedt voor minder geld, is het echter nooit een uitdager voor de top 5 geworden. Ook dit jaar niet.

#8 DigiBTW – Een goede optie voor zzp

DigiBTW lijkt misschien een klein boekhoudprogramma, maar het biedt alle gemakken die een boekhoudprogramma zou moeten hebben. Het is speciaal ontworpen voor kleine ondernemers, net als e-Boekhouden, Snelstart en Ficsus. DigiBTW is gebruiksvriendelijk en elke functie is zo ontworpen dat het gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken is. Je zult snel merken dat je als zzp’er geen uitgebreid programma als Exact of Twinfield nodig hebt. DigiBTW bevat alle functionaliteiten die je nodig hebt, zoals herinneringen, producten, urenregistratie en de jaarafsluiting. Bovendien kun je DigiBTW gratis uitproberen, wat niet bij alle boekhoudprogramma’s mogelijk is.

digibtw boekhoudprogramma zzp

Functies DigiBTW

 • Offertes
 • Periodieke facturen
 • Rittenregistratie
 • Urenregistratie
 • Projecten
 • App
 • Tools
 • Overzichten
 • Btw-aangifte
 • Bankkoppeling
 • Inkomstenbelasting
 • iDEAL koppeling
 • Afschrijvingen
 • Herinneringen en aanmaningen
 • Jaarafsluiting

Prijzen

PakketPrijs
FacturatieGratis
Compleet12,50 euro per maand

Pluspunten DigiBTW

 • Zeer betaalbaar
 • Facturatie module is gratis te gebruiken
 • Prettig en eenvoudige opzet
 • Betaalde versie bevat alle boekhoudfuncties voor het zzp
 • 20% korting mogelijk met jaarabonnement

Minpunten DigiBTW

 • Beperkte mogelijkheden qua koppelingen
 • Zitten soms nog wat visuele foutjes in

Conclusie

DigiBTW heeft uitstekend gepresteerd in de test en de recensies zijn ook nog eens positief. Bovendien kost een jaarabonnement op DigiBTW slechts € 10 per maand, waardoor het samen met e-Boekhouden de meest voordelige optie is. Als je twijfelt tussen deze twee boekhoudprogramma’s, is het advies om ze allebei eens uit te proberen. Het is dan zeker dat je met een van de twee goed zit; het verschil zit vooral in de interface die je het prettigst vindt werken. Het enige wat DigiBTW nog beter zou kunnen maken, is een groter aanbod aan koppelingen. Het is echter waarschijnlijk dat hier in de toekomst verandering in komt, waardoor DigiBTW nog hoger kan scoren in de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Probeer de beste zzp boekhoudprogramma’s gratis uit!

Je kunt ieder boekhoudprogramma uit mijn overzicht gratis en vrijblijvend uitproberen. Geen één zzp heeft zin om na enkele maanden weer van boekhoudprogramma te moeten wisselen. Je kunt dit risico voorkomen door een dag in te plannen waarin je langs alle boekhoudprogramma’s gaat. Gebruik een voorbeeldboekhouding en probeer te achterhalen welke functies jij precies nodig hebt. Waar hecht jij waarde aan? Wil jij zo min mogelijk betalen voor je boekhouding? Dan kies je voor eBoekhouden. Wil je zoveel mogelijk functies? Dan is Exact Online meer jouw ding. Ga op onderzoek uit en ontdek welk zzp boekhoudprogramma bij jou past!

Meest gekozen boekhoudsoftware voor zzp van dit moment

 

Bekijk hier alle boekhoudsoftware

Meest gestelde vragen

Hoe weet ik welke zzp boekhoudprogramma geschikt is voor mijn type bedrijf of branche?

Om te bepalen welke boekhoudsoftware geschikt is voor je bedrijf of branche, kun je eerst een lijst maken van je specifieke behoeften en functies die je nodig hebt. Onderzoek vervolgens de beschikbare softwareopties, lees recensies en vergelijk hun functies, prijs en integraties.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor zzp?

De beste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf hangt sterk af van de omvang van je bedrijf en de branche. Voor veel startende ondernemers is e-Boekhouden, vanwege de lage prijs en aanwezige functies, de beste optie. Als je al een wat groter bedrijf hebt, kun je het beste Exact of AFAS SB+ overwegen.

Is boekhoudsoftware eenvoudig te gebruiken en te begrijpen voor beginners?

Boekhoudsoftware is over het algemeen ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn voor beginners, maar de ervaring kan variëren. e-Boekhouden wordt als intuïtief en gemakkelijk in gebruik beschouwd, wat het geschikt maakt voor startende ondernemers.

Kan ik een boekhoudprogramma integreren met andere systemen, zoals CRM, webshops of kassasystemen?

Ja, veel boekhoudprogramma’s, waaronder e-Boekhouden, bieden integraties met CRM, webshops, kassasystemen en andere software om een naadloze workflow te creëren.

Hebben zzp boekhoudprogramma’s proefperiodes voor startende ondernemers?

Sommige boekhoudprogramma’s bieden proefperiodes of speciale aanbiedingen voor startende ondernemers. e-Boekhouden heeft bijvoorbeeld een promotie waarbij starters 15 maanden gratis gebruik kunnen maken van het programma.

Hoe zit het met de beveiliging en privacy van mijn financiële gegevens in de software?

Boekhoudsoftware moet voldoen aan strikte beveiligingsnormen om de privacy en veiligheid van uw financiële gegevens te waarborgen. Controleer de beveiligingsmaatregelen en het privacybeleid van de software voordat u een keuze maakt.

Kan de software mij helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen?

Ja, boekhoudsoftware zoals e-Boekhouden heeft ingebouwde functionaliteiten om u te helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen, waardoor het administratieve proces eenvoudiger wordt.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?