Gratis boekhoudsoftware bestaat écht.

Dit zijn jouw mogelijkheden.

Gratis boekhoudsoftware bespaart tijd

Met gratis boekhoudsoftware is iedereen blij te maken. Vooral ondernemers. De meeste ondernemers hebben van nature het streven om de kosten zo laag mogelijk te houden. Niet gek, je hebt als ondernemer het doel om de winst te maximaliseren. Waarom zou je dan veel betalen voor boekhoudsoftware? Als het gratis kan, hoef je al helemaal niet te betalen. Oftewel, voor 0 euro op de eerste rij.

 • Boekhouden en facturen in 1
 • Inclusief urenregistratie app
 • Met duidelijke instructievideo
 • Speciaal voor ZZP en MKB

De beschikbaarheid van gratis boekhoudsoftware is geen mythe. Er is in Nederland een ruim aanbod te vinden van boekhoudsoftware die kosteloos gebruikt kunnen worden. De voorwaarden verschillen echter sterk per programma. Sommige programma’s kunnen levenslang, al dan niet binnen een bepaalde modus, kosteloos gebruikt worden. Ander boekhoudsoftware kent een vooraf vastgestelde tijd waarin de gebruiker gratis de software gebruikt. Daarna krijgt de gebruiker een voorstel om de software te blijven gebruiken maar dan tegen een maandelijkse betaling. Ook kan doorgaans gekozen worden om van de desbetreffende software gebruik te blijven maken. Weliswaar binnen een versie met minder functies.

Ik help je graag met het vinden van gratis boekhoudsoftware waarmee jij jouw volledige boekhouding kunt verzorgen.

Inhoudsopgave

Wat verstaan we onder gratis boekhoudsoftware?

Kan je ook niet wachten om het diepe in te springen en direct zoveel mogelijk boekhoudsoftware uit te proberen? Ik wel. Ik heb al een brede selectie van boekhoudsoftware getest die jij kosteloos en vrijblijvend kunt uitproberen. Bij ieder écht boekhoudprogramma is het daarentegen belangrijk om niet te vergeten dat de software nooit voor altijd gratis is. Ook als de ontwikkelaar dit wel beweert.

Het kan voor geen een bouwer van boekhoudsoftware rendabel zijn om voor altijd bepaalde boekhoudsoftware gratis aan te bieden. Op termijn moet jij omzet opleveren en dat kan niet als je voor altijd op een gratis boekhoudpakket aan het boekhouden bent. Net als jou, moet de ontwikkelaar achter de boekhoudsoftware op termijn geld verdienen.

Dat wil niet zeggen dat het aanbod gratis boekhoudsoftware moeiteloos overgeslagen moet worden. Veel van de boekhoudsoftware die jij gratis kunt uittesten is van hoge kwaliteit. Dat je na een bepaalde termijn voor de software moet betalen mag jou er niet van weerhouden deze opties te vermijden.

Behalve het doen van de boekhouding met pen en papier, is er maar één echte manier om gratis te kunnen boekhouden met een computerprogramma. En dat is toevallig het programma wat ik als eerst met jou bespreek.

Gratis Excel Boekhoudsoftware hier downloaden

Gratis Excel boekhoudsoftware

Inclusief boekhouden, facturen maken en BTW

Microsoft Excel of Google Spreadsheets als gratis boekhoudsoftware

Het grootste deel van de ondernemers dat vastberaden is om gratis te kunnen boekhouden, kiest voor Microsoft Excel ofwel Google Spreadsheets. Google Spreadsheets is door iedereen gratis te gebruiken. Microsoft Excel kan gratis gebruikt worden indien het al op jouw computer geïnstalleerd staat. Anders kan het voor een bedrag van tussen de € 50 en € 100 worden aangeschaft.

Beide programma’s lijken sterk op elkaar. Het belangrijkste verschil tussen beide programma’s is dat Excel een computerprogramma is dat geïnstalleerd moet worden terwijl Google Spreadsheets rechtstreeks vanuit de browser gebruikt kan worden. Dit is natuurlijk een stuk handiger, aangezien je dan vanaf iedere plek op de wereld op Google Spreadsheets kunt komen. Handig als je op vakantie bent en geen laptop bij je hebt. En het is nog eens gratis ook.

Sjabloon Excel of Google Spreadsheet

De meeste ondernemers die voor een van deze twee programma’s kiezen, doen dit door deze gratis boekhoudsoftware te voorzien van sjablonen. Middels een van de vele gratis boekhoudsjablonen kan je namelijk direct in een template werken waar diverse boekhoudonderdelen in zijn weergegeven. Dit scheelt je enorm veel tijd met het opzetten van je boekhouding.

Gratis boekhoudsoftware top 5

Een van de meest gebruikte sjablonen is echter niet een boekhoudsjabloon maar een factuursjabloon. Dit sjabloon wordt gebruikt voor het opmaken van facturen. In tegenstelling tot een facturatieprogramma (dat in veel gevallen verwerkt is binnen boekhoudsoftware), is het wel nodig om bij iedere nieuwe opdracht de factuur met de hand in te vullen.

Het resultaat van deze factuur vul je vervolgens in. Als je jouw boekhoudsjabloon goed binnen de spreadsheet hebt ingesteld, zie je op diverse plekken getallen veranderen. Alhoewel het doen van de boekhouding via een dergelijk sjabloon minder betrouwbaar is dan middels boekhoudsoftware, is het wel áltijd gratis. Dat het je mogelijk meer tijd kost om je boekhouding bij te houden zal je weinig uitmaken.

Backup

Let wel op dat je regelmatig een back-up van je boekhouding maakt. Als je boekhouding uit het niets verdwijnt ben je uren bezig met het terugbrengen van je ‘boeken’.

Mocht je daarom besluiten om via een spreadsheet je boekhouding bij te houden, is het verstandig diverse voorzorgsmaatregelen te nemen. Voor ondernemers is een nette boekhouding van groot belang. Dit mag dan ook niet onderschat worden.

Gratis boekhoudsoftware top 5 van 2022

Persoonlijk ben ik tegen het voeren van een boekhouding vanuit een programma als Microsoft Excel of Google Spreadsheets. In tegenstelling tot deze opties is sterke boekhoudsoftware in staat om aan te geven wanneer de boekhouding niet klopt. Wanneer je met boekhoudsoftware een mutatie maakt die niet overeenkomt met een logische optie, krijg je een melding te zien van deze fout. Vervolgens kan je achterhalen wat er precies mis is gegaan zodat je jouw administratie weer correct kunt krijgen.

De vijf volgende boekhoudprogramma’s zijn allen in staat om jouw langere tijd gratis van diverse boekhoudfuncties gebruik te laten maken. Mocht je na termijn ervaren dat een van deze programma’s overeenkomt met wat jij zoekt, kan je altijd nog een betaald abonnement nemen.

1. e-Boekhouden

Ben jij net ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en helemaal klaar om te beginnen met ondernemen? Dan heeft eBoekhouden goed nieuws voor je. Zij geven je de kans om maar liefst 15 maanden lang gratis gebruik te maken van hun boekhoudsoftware. En dan geen afgezwakte versie van de software maar de versie waar alle premium functies in te vinden zijn. Dat wil zeggen dat je jouw btw-aangifte, urenregistratie, facturatie en rapportages volledig via de eBoekhouden boekhoudsoftware gratis voor 15 maanden kunt beheren. Heb je na deze proefperiode de smaak te pakken? Dan kan je vanaf € 9,95 abonnee van eBoekhouden worden.

Lees ook mijn review artikel: eBoekhouden review

e-boekhouden.nl

Boekhouden en factureren in 1

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

2. Visma eAccounting

Beginnende ondernemers hoeven duidelijk niet in de buidel te tasten want ook Visma eAccounting geeft starters de kans om gratis van hun boekhoudsoftware gebruik te kunnen maken. Zij vinden dat beginnende ondernemers voldoende aan hun hoofd hebben. Je bent net bezig met het verkrijgen van een goede omzet waardoor de opstapelende kosten je niet helpen met het uitbouwen van je bedrijf.

De gratis oplossing van Visma, die door het bedrijf zelf wordt omschreven als slimme software met handige app, helpt je om jouw volledige boekhouding gratis te verzorgen. Het aanvragen van de gratis versie van Visma boekhoudsoftware kost enkele minuten en wordt op basis van een KvK-check toegekend. Na afloop van jouw gratis jaar kan je vanaf € 16,- per maand van het boekhoudprogramma gebruik blijven maken.

Lees ook mijn review artikel: Visma eAccounting review

visma eaccounting

Meest gekozen door ZZP

 • Inclusief factureringsmodule
 • Met zeer goed boekhoud app
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

3. Exact Online

Jarenlang is Exact de koning van het boekhouden. Ondertussen is het nog steeds het grootste bedrijf binnen deze markt maar moet het leven met een groot aantal andere koningen. Het prijzige Exact Online heeft gebruikers weliswaar een interessant aanbod te bieden. Je kunt namelijk bij Exact Online de boekhoudsoftware gratis inzetten voor een periode van 30 dagen. Dit is helaas te weinig om daadwerkelijk iets met het programma te doen. Het zou daarentegen voldoende moeten zijn om de demo-omgeving te verkennen. Zo kan je op basis van een voorbeeldboekhouding rapportages en analyses inzien. Indien je vervolgens meer informatie wilt, kijkt een Exact Online medewerker mee op welke manier Exact Online nog meer voor jouw bedrijf ingezet kan worden.

Lees ook mijn review artikel: Exact Online review

exact home

Meer dan 30 jaar ervaring

 • boekhouden en factureren in 1
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
Klik hier voor meer informatie

4. Twinfield

Net als Exact Online kan je voor een periode van 30 dagen gratis gebruik maken van Twinfield. De boekhoudsoftware van Twinfield toont veel overeenkomsten met Exact Online, wat mede te maken heeft met de doelgroep van het bedrijf. Waar de eerste twee opties van onze top 5 gratis boekhoudprogramma’s zich hoofdzakelijk richten op kleine ondernemers, richten Twinfield en Exact Online zich op de laag daarboven.

Na afloop van de proefperiode van jouw gratis Twinfield boekhoudsoftware wordt je automatisch op het goedkoopste plan overgezet. Dit plan heeft alsnog een prijskaartje van € 44,-. Tijdens jouw proefperiode heb je echter het MKB-boekhoudenpakket mogen ervaren dat alweer € 61,- per maand kost.

Lees ook mijn review artikel: Twinfield review

twinfield logo

Marktleider voor MKB

 • Uitgebreide rapportages mogelijk
 • Eenvoudig te koppelen met andere software
 • Met gratis voorbeeld boekhouding
Klik hier voor meer informatie

5. Moneybird

Net als de eerste twee opties is Moneybird als gratis boekhoudsoftware in te zetten. Gelukkig is dit langer mogelijk dan de 30 dagen van nummer drie en vier van mijn lijst. Moneybird is namelijk voor een periode van twee maanden gratis gebruiken. Tijdens deze periode krijg je het meest uitgebreide pakket voorgeschoteld. Na afloop word je direct overgezet op het gratis pakket.

De gratis boekhoudsoftware dat jij altijd bij Moneybird kunt gebruiken laat jou maximaal drie facturen per maand versturen en ontvangen. Dat wil zeggen dat als je met enige regelmaat Moneybird inzet, je al snel wordt gevraagd om jouw pakket te upgraden.

Als je écht slim bent, test je natuurlijk alle vijf besproken boekhoudprogramma’s uit. Wie zegt er nee tegen gratis boekhoudsoftware?

Meest gestelde vragen

Is onze Excel boekhoudsoftware gratis te downloaden?

Onze Excel boekhoudsoftware is geheel gratis te downloaden op zelfboekhouden.com. Het Excel boekhoudprogramma hoeft niet aangeschaft te worden en er is geen maandelijks abonnement. Nadat je het gratis Excel boekhoudsoftware hebt gedownload kun je direct beginnen met boekhouden.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Heb je Excel kennis nodig voor onze gratis boekhoudsoftware?

Er is geen Excel kennis nodig voor ons gratis boekhoudsoftware. Nadat je het Excel boekhoudprogramma hebt gedownload en op je computer hebt opgeslagen kun je gelijk beginnen met boekhouden. Ons gratis Excel boekhoudsoftware is zeer gebruiksvriendelijk.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Kun je ook facturen maken met ons Excel boekhoudprogramma?

Met ons Excel boekhoudprogramma kun je facturen maken en in PDF opslaan en versturen. De facturen voldoen aan alle vereisten van de Belastingdienst. Daarnaast kun je op eenvoudige wijze behouden welke facturen nog niet betaald zijn door de klant.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Kun je de aangifte BTW maken met onze gratis boekhoudsoftware?

Met ons Excel boekhoudsoftware kun je op zeer eenvoudige wijze de BTW aangifte maken. De BTW op de inkoop- en verkoopfacturen wordt overzichtelijk bijgehouden. Ons gratis Excel boekhoudprogramma voldoet aan alle vereisten van de Belastingdienst.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een gratis boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten