Beste boekhoudsoftware 2021

We hebben de top 10 beste boekhoudsoftware 2021 op een rij gezet. Al deze boekhoudpakketten zijn door ons uitvoerig getest op basis van functies, gebruiksgemak en kosten. De meeste van deze programma’s kun je voor een bepaalde periode gratis uitproberen. We adviseren om van minimaal 3 programma’s een gratis proefaccount aan te maken zodat je kan ervaren welk boekhoudpakket het beste bij je past.

1. Exact Online

exact home

Meer dan 30 jaar ervaring

 • boekhouden en factureren in 1
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
Meer informatie

Exact Online is het bekendste Nederlandse boekhoudprogramma en verdient het alleen daarom al om in mijn top 10 te staan. Zelf geeft Exact Online aan dat maar liefst 96 procent van de klanten Exact Online aanbeveelt. In de praktijk scoort Exact Online niet altijd even hoog in mijn reviews, wat mede te maken heeft met de hoge prijzen.

Als je een zzp-er bent, is Exact Online een prijzig boekhoudprogramma dat hoogstwaarschijnlijk meer functies heeft dan dat je ooit zal nodig hebben. Er is zelfs geen Nederlands boekhoudprogramma dat zo uitgebreid is. Fijn om te weten natuurlijk. Of het echt nodig is?

Voor de ondernemer die op zoek is naar het béste boekhoudprogramma en het geen probleem vindt om daar extra voor te betalen, is Exact Online een uitstekende optie. Het is een van de weinige voorbeelden van een programma dat zowel geschikt is voor als je nog een zzp-er bent tot het moment dat je jouw eerste werknemers aanneemt en tot een BV transformeert.

2. e-Boekhouden

e-boekhouden.nl

Boekhouden en factureren in 1

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Meer informatie

E-Boekhouden is het makkelijkst te beschrijven als het tegenovergestelde van Exact Online. Het is aanzienlijk goedkoper (goedkoopste pakket kost nog geen € 8 per maand) en het richt zich puur op zzp-ers.

Dat is lang niet de enige reden waarom e-Boekhouden zo populair is. De belangrijkste reden heeft alles te maken met de proefperiode (die je bij ieder ander boekhoudprogramma ook kunt vinden). Normaal kun je slechts 14 tot 30 dagen boekhoudpakketten gratis en vrijblijvend uitproberen. Bij e-Boekhouden is dit, als je recent als ondernemer begonnen bent, maar liefst 18 maanden. Anderhalfjaar lang kun je zonder te betalen van het duurste boekhoudpakket van e-Boekhouden gratis gebruik maken.

Vanwege de insteek die door e-Boekhouden gekozen is, heb je als zzp-er nauwelijks omkijken naar je boekhouding. Iedere eenmanszaak zal moeiteloos met e-Boekhouden de boekhouding op orde kunnen houden.

3. Rompslomp

rompslomp

Speciaal gericht op eenmanszaak

 • inclusief uren- en rittenregistratie
 • Factureren en boekhouden in 1
 • Inclusief boekhoudapp
Meer informatie

Rompslomp heeft zich net als de meeste andere deelnemers van de beste boekhoudsoftware exclusief gericht op eenmanszaken. Boekhoudprogramma Rompslomp staat zo hoog in deze top 10 omdat het een van de betaalbaarste, kwalitatieve opties is om je online boekhouding mee te regelen. Het geeft net wat meer aandacht aan freelancers en zzp-ers dan dat het aan eenmanszaken doet met zeldzamere werkzaamheden (o.a. productie). Zo heeft Rompslomp een hele handige uren- en rittenregistratie module en kun je met de Rompslomp app al je bonnetjes met een handomdraai je administratie in krijgen.

Zolang je geen werknemers hebt, kun je met Rompslomp perfect uit de voeten. Het programma wordt iedere maand weer verder uitgebreid en is op een punt gekomen dat je zonder enige ervaring van boekhouden hiermee kunt beginnen. Met een uitgebreide databank aan handleidingen paraat, kun je makkelijk ontdekken hoe je in Rompslomp je boekhouding regelt!

4. Visma eAccounting

visma eaccounting

Meest gekozen door ZZP

 • Inclusief factureringsmodule
 • Met zeer goed boekhoud app
 • Inclusief BTW aangifte
Meer informatie

Zowel Visma (dat voor eenmanszaken onder de noemer eAccounting bekend staat) als Twinfield (nummer 5 in mijn beste boekhoudsoftware) en Exact Online bestaan alweer even. Het zijn alle drie programma’s die op een CD begonnen zijn. Tegenwoordig hoef je natuurlijk niets meer te installeren om de software te gebruiken. De volledige top 10 programma’s is vanuit je browser te gebruiken. Geen installatie of download dus nodig!

Visma eAccounting hoort daar dus ook bij en daar lijken veel zzp-ers tevreden mee te zijn. Vooral ervaren zzp-ers kiezen graag voor de software van Visma. Dit heeft alles te maken met de traditionele opzet die het gekozen heeft. Visma eAccounting is wat traditioneler ingericht dan veel van de andere moderne boekhoudpakketten. Ondernemers die al jarenlang van dit soort software gebruik maken, zullen waarderen hoe Visma de verschillende functies ingericht heeft.

5. Twinfield

twinfield

Marktleider voor MKB

 • Uitgebreide rapportages mogelijk
 • Eenvoudig te koppelen met andere software
 • Met gratis voorbeeld boekhouding
Meer informatie

Twinfield is een grote speler dat zich hoofdzakelijk op het mkb richt. Als zzp-er kun je weliswaar van Twinfield gebruik maken. Veel van de functionaliteiten zijn echter ontworpen voor het mkb waardoor je als zzp-er met veel onnodige functies zit. Daarom kan ik je meteen vertellen dat van onze top 10 Twinfield het makkelijkst is om als zzp-er over te slaan.

Als mkb-er is het juist Twinfield dat alle aandacht verdient. Het boekhoudprogramma is van alle functies voorzien waar je als volwassen mkb niet meer zonder kunt. Zo zijn zeer uitgebreide en gedetailleerde rapportages snel te genereren. Ook kan Twinfield met tal van andere software gekoppeld worden. Dit is bijvoorbeeld handig als een ordersysteem met je boekhoudpakket moet kunnen communiceren. Daarnaast is het een van de weinige programma’s waar je echt goed met je collega’s in kunt samenwerken. De andere noteringen uit de top 10, met uitzondering van Exact Online, zijn minder geschikt om tegelijkertijd in te werken.

6. Silvasoft

silvasoft boekhoudprogramma

Beste boekhoudprogramma voor B2B

 • Snelst groeiende boekhoudpakket
 • Inclusief urenregistratie
 • Met zeer veel boekhoudkoppelingen
Meer informatie

Achter Silvasoft zit een klein maar zeer reputabel bedrijf dat iedere dag bezig is met het verbeteren van het boekhoudpakket. Op veel vlakken is het boekhoudprogramma van Silvasoft al uitstekend te noemen. Het is dan ook niets voor niets in mijn top 10 opgenomen. Voor bedrijven die hoofdzakelijk aan andere bedrijven leveren, is het uitermate geschikt. Bijvoorbeeld voor internetbureau’s en designers.

Op basis van de meest recente resultaten is het binnen de b2b sector het snelstgroeiende boekhoudpakket. Dat wil niet zeggen dat het uitsluitend daarvoor bestemd is. Vanwege de aanwezigheid van functies als uren- en rittenregistratie, kan het ook gebruikt worden door freelancers. En als je ervoor wilt zorgen dat je administratie zo min mogelijk tijd kost, kan het middels verschillende boekhoudkoppelingen geautomatiseerd worden. Iedere maand komen er weer nieuwe boekhoudkoppelingen bij waardoor ook nieuwe software met Silvasoft werkt.

7. Informer

informer online

Online boekhouden voor ZZP en kleinbedrijf

 • Offline en online boekhouden
 • Inclusief bankkoppelingen
 • Inclusief BTW aangifte
Meer informatie

Informer profileert zich als het meest moderne boekhoudprogramma doordat het zoveel mogelijk administratief werk middels machine learning uit handen wilt nemen. Op veel vlakken is Informer goed te vergelijken met Silvasoft, een ander boekhoudprogramma uit de top 10. Dat komt omdat het zich allebei richt op eenmanszaken met een b2b focus en veel geïnvesteerd heeft in de ontwikkeling van boekhoudkoppelingen. Zo kun je ook met Informer eenvoudig je bankrekening aan de software koppelen. Dit zorgt ervoor dat alle transacties die via een bankrekening plaatsvinden (zakelijk) direct in de administratie verwerkt worden.

Een van de grootste voordelen van Informer is dat het doen van de btw-aangifte (omzetbelasting) slechts enkele minuten kost. Dit is natuurlijk wel op de voorwaarde dat de administratie goed ingericht is. Doordat Informer zoveel mogelijk van de benodigde informatie benodigd voor de btw-aangifte al klaarzet, heb je met een handomdraai je aangifte geregeld.

8. DigiBTW

digibtw

Meest gekozen door Freelancers

 • inclusief factureringsmodule
 • Inclusief rittenregistratie
 • Gratis boekhoudprogramma
Meer informatie

DigiBTW is het meest compacte boekhoudprogramma uit mijn top 10. Dat het een klein boekhoudprogramma is, betekent niet meteen dat het te klein is. Voor veel freelancers met een kleine boekhouding is het juist perfect. Dat komt omdat er niet meer functies zijn dan je nodig hebt. Dat maakt je boekhouding makkelijk om te beheren en je hebt binnen korte tijd je weg in DigiBTW gevonden.

Natuurlijk hoef je je niet zorgen te maken dat DigiBTW een duur boekhoudprogramma is. Doordat er puur ontwikkeld is voor de functies die je echt nodig hebt, is het boekhoudprogramma zeer schappelijk geprijsd. Dat terwijl de functies die aanwezig zijn, perfect zijn. En zoals je aan de naam kunt zien, is het doen van de digitale btw-aangifte met DigiBTW echt kinderwerk.

9. Gravita

gravita boekhouden voor ondernemers

Geen maandelijkse kosten

 • Boekhoudpakket met eenmalige kosten
 • Zeer snel offline programma
 • Zeer goede en gratis helpdesk
Meer informatie

Gravita is het enige boekhoudpakket van mijn top 10 die je nog op je computer kunt installeren. Dit wat traditionele programma wilt zich onderscheiden door niet met de online trend van browser-based boekhouden mee te gaan. Veel van de wat oudere ondernemers waarderen dit zeer. Mede doordat ook de prijsstelling van Gravita nog op de traditionele manier gedaan wordt.

Wie namelijk van Gravita gebruik wil maken, zit niet aan maandelijkse kosten vast. Dit is wel het geval bij alle andere programma’s uit de top 10. Daarnaast kun je met Gravita minstens evenveel. Het belangrijkste verschil zit in de eenmalige aanschaf die weliswaar hoger is dan wat je de eerste twee jaar maandelijks zou betalen. Mocht je voor het volledige boekhoudpakket van Gravita gaan, hangt daar op dit moment een prijskaartje van rond de € 700 aan. Dat is weliswaar de hoogste investering van de hele top 10, maar dat gaat dan wel om een eenmalige investering.

10. MyFinance

myfinance logo

Zeer veel boekhoudkoppelingen

 • Inclusief boekhoud app
 • Met diverse rapportages
 • Inclusief BTW aangifte
Meer informatie

MyFinance hoeft bij veel ondernemers niet geïntroduceerd te worden. Dat komt doordat het, vooral onder freelancers, een geliefd boekhoudprogramma is. Vanaf het prille begin richtte MyFinance zich al op ondernemers die gemak in de boekhouding zoeken. Binnen zo min mogelijk tijd de administratie op orde krijgen was het credo. Jaren later is dat het nog steeds. MyFinance is op veel vlakken niet meer te vergelijken met wat het ooit was. Het is namelijk sterker dan ooit.

Dat er veel administratief werk uit handen wordt genomen blijkt wel uit de vele boekhoudkoppelingen. MyFinance staat bol van de koppelingen die je kunt maken met zowel zakelijke bankrekeningen als andere software (o.a. webshops en CRM-apps). Zelfs de MyFinance app maakt boekhouden makkelijker. Je kunt snel de belangrijkste rapportages inzien, facturen controleren en bonnetjes inscannen.

Tenslotte is het doen van de btw aangifte pas echt makkelijk als je daarvoor MyFinance gebruikt. Net als DigiBTW en Informer staan alle benodigde gegevens aan het einde van ieder kwartaal voor je klaar. Het enige wat jij in het aangiftesysteem van de Belastingdienst hoeft te doen, is de gegevens over te nemen.

Meest gestelde vragen

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudsoftware. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudpakketten kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier ons overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudpakket kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor ZZP zijn er al vanaf
€ 7,95 per maand.
Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudsoftware.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
1. Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
2. Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
3. Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
4. Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
5. Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Lees verder voor het overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudpakket is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudsoftware

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudpakket erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs programma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier ons overzicht van de beste boekhoudprogramma’s

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten