Waarom voor jou als ZZP-er online boekhouden de toekomst heeft

Meerdere eeuwen werd de boekhouding uitgevoerd met pen of potlood en schrift. Mutaties werden netjes bijgewerkt en de balans kreeg aan het einde van het jaar vorm. Boekhouden was een vak apart, aangezien de complexiteit werd opgelost door een specialist. De laatste tien jaar is ZZP online boekhouden echt doorgebroken. Vrijwel iedere ZZP-er is bekend met online boekhouden of maakt hier al gebruik van. Nog lang niet iedereen is echter over of kiest voor offline software om de boekhouding te regelen. Het loont om de voordelen van online boekhouden nog eens door te nemen. Met de ontwikkelingen van de laatste jaren kan online boekhouden ZZP meer dan ooit aan de gebruiker bieden.

Kort samengevat is dit de Top 3 beste online boekhoudsoftware voor ZZP:

e-boekhouden logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen en digitaal versturen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

rompslomp

 • Eenvoudig factuur en offerte maken en versturen
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten voor gratis software
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Online boekhouden ZZP: Altijd en overal toegang tot jouw boekhouding

Als jij momenteel als ZZP-er nog niet van online boekhouding gebruik maakt, is de kans groot dat je ofwel met de hand de boekhouding doen (of laat doen) of dat je gebruik maakt van software zoals de offline programma’s van Exact. Waarschijnlijk heb je jarenlang naar tevredenheid van deze boekhoudprogramma’s gebruik kunnen maken. Wat werkt, dat werkt toch? Waarom iets veranderen dat al jarenlang geen fouten maakt?

Het eerste antwoord op deze vraag is het feit dat je niet overal waar je bent toegang tot je administratie hebt. Als jij offline je boekhouding verzorgt, betekent dit dat fysiek of op een harde schrijf jouw informatie opgeslagen wordt. Indien je een keer op vakantie of als je onderweg bent een vraag over een factuur of een boekhoudpost ontvangt, moet de verzender uren- of zelfs dagenlang op antwoord wachten.

In de wereld van ZZP Nederland kan dit niet meer. Met online boekhouden kan namelijk met enkele klikken de complete administratie bereikt en beheert worden. Je stuurt zo een factuur naar de andere kant van de wereld. Ook buiten kantoortijden.

online boekhouden zzp

Sneller en makkelijker factureren voor online boekhouden ZZP

Een ander belangrijke verandering van ‘nieuw’ versus ‘oud’ boekhouden, is dat alles sneller en makkelijker gaat. Natuurlijk, jij bent gewend aan je vaste boekhoudprogramma en dat werkt mogelijk makkelijker dan wanneer je een compleet nieuw online boekhoudprogramma moet leren. Maar als je eenmaal de functies van jouw nieuwe zzp boekhoudprogramma onder de knie hebt, ontdek je al snel hoe eenvoudig boekhouden wel niet kan zijn.

De tijden van postzegels plakken, facturen vouwen en versturen is verleden tijd. Met online boekhouden vul jij alleen de specificaties en het adres in. Vervolgens klik je op verzenden en je kunt moeiteloos de factuur, digitaal of indien gewenst fysiek, versturen naar de ontvanger.

Het is zelfs mogelijk om bepaalde facturen te automatiseren. Dat wil zeggen dat je kunt instellen dat specifieke facturen met vooraf vastgestelde bedragen automatisch op periodieke basis verzonden kunnen worden. Hierdoor bespaar je in een klap niet alleen tijd, maar ook geld.

Altijd inzicht in de gezondheid van je bedrijf met online boekhouden ZZP

Elke keer dat je een factuur verstuurt of inboekt, wordt jouw balans en jaarrekening bijgewerkt. Hierdoor heb je een real-time overzicht van hoe jouw bedrijf er precies bijstaat. Dit is ideaal om beter te kunnen inspelen op situaties, bijvoorbeeld als jij je afvraagt wat de invloed van een investering is op jouw belastingdruk aan het einde van het jaar.

Daarnaast kan je deze informatie gebruiken om intern een beter begrip van de inkomsten en kosten te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat personeel veel waarde hecht aan financiële transparantie. Wanneer zij de mogelijkheid hebben om op de hoogte gesteld te worden van de financiële status, kan dit op verschillende momenten voor meer begrip zorgen.

e-boekhouden app

Op je computer maar ook mobiel

De uitspraak ‘boekhouding waar en wanneer je ook bent’ is niet zomaar gezegd. Deze opmerking komt tot stand doordat het zzp online boekhouden op praktisch ieder apparaat met mobiele dataverbinding mogelijk is. Dat wil zeggen dat je facturen kunt blijven sturen en inzicht in je administratie behoudt vanaf iedere plek ter wereld. Veel zzp online boekhoudprogramma’s hebben apps en mobiele websites ontwikkeld waarvandaan jij jouw administratie kunt bereiken. Ideaal als je regelmatig buiten de deur bent!

Zeg backups vaarwel

Ooit bang geweest dat een brand al jouw administratie in rook laat opgaan? Of dat een defecte harde schijf de complete boekhouding uitwist? Dan is dat een angst die met de komst van online boekhouden voor jou niet meer relevant is. Jouw complete boekhouding wordt namelijk, veilig en versleuteld, online in de cloud opgeslagen. Dat wil zeggen dat het niet mogelijk is om je boekhouding bij brand, overstroming of wat dan ook te verliezen.

Lage kosten

En dat alles voor een fractie van de prijs die je van jouw dure boekhoudsoftware (of boekhouder) gewend bent. Online boekhouden is voor ZZP-ers een stuk goedkoper dan velen denken. Vanaf vijf tot tien euro per maand kan al gebruik worden gemaakt van dergelijke online boekhoudprogramma’s. Indien deze programma’s correct worden ingericht, heb je zelfs geen boekhouder meer nodig!

Let wel op dat deze online boekhoudprogramma’s doorgaans werken met een maandelijkse afschrijving. Je gaat dus een betaalverplichting aan waardoor je gebruik kunt maken van de software. Mocht je echter na een periode besluiten om toch voor een ander programma te kiezen, is het vaak niet mogelijk om je boekhouding eenvoudig van programma naar programma te kopiëren. Het is daarom verstandig vooraf goed te onderzoeken welk boekhoudprogramma het best bij jou past.

Welk online boekhoudprogramma past bij jou?

Mogelijk is het je al opgevallen dat je als ZZP-er tegenwoordig de keuze hebt uit een groot aantal verschillende boekhoudprogramma’s. Zoveel, dat je zelfs door de bomen het bos niet meer kunt zien. Bij zelfboekhouden.com zijn we echter groot liefhebber van twee specifieke boekhoudprogramma’s, namelijk e-boekhouden.nl en de online boekhoudsoftware van Exact Online. Deze twee programma’s bevatten precies de functies die nodig zijn om makkelijker en sneller te kunnen boekhouden.

Mocht je meer informatie willen over het zelf verzorgen van je boekhouding als ZZP-er, staat een van onze specialisten je graag voor meer informatie te woord!

Populairste online boekhoudsoftware van dit moment

 

Bekijk hier alle boekhoudsoftware

Meest gestelde vragen

Hoe weet ik welke boekhoudsoftware geschikt is voor mijn type bedrijf of branche?

Om te bepalen welke boekhoudsoftware geschikt is voor je bedrijf of branche, kun je eerst een lijst maken van je specifieke behoeften en functies die je nodig hebt. Onderzoek vervolgens de beschikbare softwareopties, lees recensies en vergelijk hun functies, prijs en integraties.

Wat is de beste boekhoudsoftware?

De beste boekhoudsoftware voor jouw bedrijf hangt sterk af van de omvang van je bedrijf en de branche. Voor veel startende ondernemers is e-Boekhouden, vanwege de lage prijs en aanwezige functies, de beste optie. Als je al een wat groter bedrijf hebt, kun je het beste Exact of AFAS SB+ overwegen.

Is boekhoudsoftware eenvoudig te gebruiken en te begrijpen voor beginners?

Boekhoudsoftware is over het algemeen ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn voor beginners, maar de ervaring kan variëren. e-Boekhouden wordt als intuïtief en gemakkelijk in gebruik beschouwd, wat het geschikt maakt voor startende ondernemers.

Kan ik een boekhoudprogramma integreren met andere systemen, zoals CRM, webshops of kassasystemen?

Ja, veel boekhoudprogramma’s, waaronder e-Boekhouden, bieden integraties met CRM, webshops, kassasystemen en andere software om een naadloze workflow te creëren.

Hebben boekhoudprogramma’s proefperiodes voor startende ondernemers?

Sommige boekhoudprogramma’s bieden proefperiodes of speciale aanbiedingen voor startende ondernemers. e-Boekhouden heeft bijvoorbeeld een promotie waarbij starters 15 maanden gratis gebruik kunnen maken van het programma.

Hoe zit het met de beveiliging en privacy van mijn financiële gegevens in de software?

Boekhoudsoftware moet voldoen aan strikte beveiligingsnormen om de privacy en veiligheid van uw financiële gegevens te waarborgen. Controleer de beveiligingsmaatregelen en het privacybeleid van de software voordat u een keuze maakt.

Kan de software mij helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen?

Ja, boekhoudsoftware zoals e-Boekhouden heeft ingebouwde functionaliteiten om u te helpen bij het doen van btw-aangifte en het opstellen van jaarrekeningen, waardoor het administratieve proces eenvoudiger wordt.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?