Waarom voor jou als ZZP-er online boekhouden de toekomst heeft

Met online boekhouden verzorg je als ZZP-er je boekhouding makkelijker dan ooit. Dit zijn de voordelen van een online boekhouding ten opzichte van offline.

online boekhouden zzp

Meerdere eeuwen werd de boekhouding uitgevoerd met pen of potlood en schrift. Mutaties werden netjes bijgewerkt en de balans kreeg aan het einde van het jaar vorm. Boekhouden was een vak apart, aangezien de complexiteit werd opgelost door een specialist. De laatste tien jaar is ZZP online boekhouden echt doorgebroken. Vrijwel iedere ZZP-er is bekend met online boekhouden of maakt hier al gebruik van. Nog lang niet iedereen is echter over of kiest voor offline software om de boekhouding te regelen. Het loont om de voordelen van online boekhouden nog eens door te nemen. Met de ontwikkelingen van de laatste jaren kan online boekhouden ZZP meer dan ooit aan de gebruiker bieden.

 

Online boekhouden ZZP: Altijd en overal toegang tot jouw boekhouding

Als jij momenteel als ZZP-er nog niet van online boekhouding gebruik maakt, is de kans groot dat je ofwel met de hand de boekhouding doen (of laat doen) of dat je gebruik maakt van software zoals de offline programma’s van Exact. Waarschijnlijk heb je jarenlang naar tevredenheid van deze boekhoudprogramma’s gebruik kunnen maken. Wat werkt, dat werkt toch? Waarom iets veranderen dat al jarenlang geen fouten maakt?

Het eerste antwoord op deze vraag is het feit dat je niet overal waar je bent toegang tot je administratie hebt. Als jij offline je boekhouding verzorgt, betekent dit dat fysiek of op een harde schrijf jouw informatie opgeslagen wordt. Indien je een keer op vakantie of als je onderweg bent een vraag over een factuur of een boekhoudpost ontvangt, moet de verzender uren- of zelfs dagenlang op antwoord wachten.

In de wereld van ZZP Nederland kan dit niet meer. Met online boekhouden kan namelijk met enkele klikken de complete administratie bereikt en beheert worden. Je stuurt zo een factuur naar de andere kant van de wereld. Ook buiten kantoortijden.

Sneller en makkelijker factureren voor online boekhouden ZZP

Een ander belangrijke verandering van ‘nieuw’ versus ‘oud’ boekhouden, is dat alles sneller en makkelijker gaat. Natuurlijk, jij bent gewend aan je vaste boekhoudprogramma en dat werkt mogelijk makkelijker dan wanneer je een compleet nieuw online boekhoudprogramma moet leren. Maar als je eenmaal de functies van jouw nieuwe zzp boekhoudprogramma onder de knie hebt, ontdek je al snel hoe eenvoudig boekhouden wel niet kan zijn.

De tijden van postzegels plakken, facturen vouwen en versturen is verleden tijd. Met online boekhouden vul jij alleen de specificaties en het adres in. Vervolgens klik je op verzenden en je kunt moeiteloos de factuur, digitaal of indien gewenst fysiek, versturen naar de ontvanger.

Het is zelfs mogelijk om bepaalde facturen te automatiseren. Dat wil zeggen dat je kunt instellen dat specifieke facturen met vooraf vastgestelde bedragen automatisch op periodieke basis verzonden kunnen worden. Hierdoor bespaar je in een klap niet alleen tijd, maar ook geld.

Altijd inzicht in de gezondheid van je bedrijf met online boekhouden ZZP

Elke keer dat je een factuur verstuurt of inboekt, wordt jouw balans en jaarrekening bijgewerkt. Hierdoor heb je een real-time overzicht van hoe jouw bedrijf er precies bijstaat. Dit is ideaal om beter te kunnen inspelen op situaties, bijvoorbeeld als jij je afvraagt wat de invloed van een investering is op jouw belastingdruk aan het einde van het jaar.

Daarnaast kan je deze informatie gebruiken om intern een beter begrip van de inkomsten en kosten te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat personeel veel waarde hecht aan financiële transparantie. Wanneer zij de mogelijkheid hebben om op de hoogte gesteld te worden van de financiële status, kan dit op verschillende momenten voor meer begrip zorgen.

Op je computer maar ook mobiel

De uitspraak ‘boekhouding waar en wanneer je ook bent’ is niet zomaar gezegd. Deze opmerking komt tot stand doordat het zzp online boekhouden op praktisch ieder apparaat met mobiele dataverbinding mogelijk is. Dat wil zeggen dat je facturen kunt blijven sturen en inzicht in je administratie behoudt vanaf iedere plek ter wereld. Veel zzp online boekhoudprogramma’s hebben apps en mobiele websites ontwikkeld waarvandaan jij jouw administratie kunt bereiken. Ideaal als je regelmatig buiten de deur bent!

online boekhouden zzp: wat zijn de voordelen.

Zeg backups vaarwel

Ooit bang geweest dat een brand al jouw administratie in rook laat opgaan? Of dat een defecte harde schijf de complete boekhouding uitwist? Dan is dat een angst die met de komst van online boekhouden voor jou niet meer relevant is. Jouw complete boekhouding wordt namelijk, veilig en versleuteld, online in de cloud opgeslagen. Dat wil zeggen dat het niet mogelijk is om je boekhouding bij brand, overstroming of wat dan ook te verliezen.

Lage kosten

En dat alles voor een fractie van de prijs die je van jouw dure boekhoudsoftware (of boekhouder) gewend bent. Online boekhouden is voor ZZP-ers een stuk goedkoper dan velen denken. Vanaf vijf tot tien euro per maand kan al gebruik worden gemaakt van dergelijke online boekhoudprogramma’s. Indien deze programma’s correct worden ingericht, heb je zelfs geen boekhouder meer nodig!

Let wel op dat deze online boekhoudprogramma’s doorgaans werken met een maandelijkse afschrijving. Je gaat dus een betaalverplichting aan waardoor je gebruik kunt maken van de software. Mocht je echter na een periode besluiten om toch voor een ander programma te kiezen, is het vaak niet mogelijk om je boekhouding eenvoudig van programma naar programma te kopiëren. Het is daarom verstandig vooraf goed te onderzoeken welk boekhoudprogramma het best bij jou past.

Welk online boekhoudprogramma past bij jou?

Mogelijk is het je al opgevallen dat je als ZZP-er tegenwoordig de keuze hebt uit een groot aantal verschillende boekhoudprogramma’s. Zoveel, dat je zelfs door de bomen het bos niet meer kunt zien. Bij zelfboekhouden.com zijn we echter groot liefhebber van twee specifieke boekhoudprogramma’s, namelijk e-boekhouden.nl en de online boekhoudsoftware van Exact Online. Deze twee programma’s bevatten precies de functies die nodig zijn om makkelijker en sneller te kunnen boekhouden.

Mocht je meer informatie willen over het zelf verzorgen van je boekhouding als ZZP-er, staat een van onze specialisten je graag voor meer informatie te woord!

ZZP

e-boekhouden.nl

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • ongekend eenvoudig in gebruik
 • factureren en boekhouden in 1
 • Vanaf € 9,95 per maand
Klik hier voor meer informatie

Eenmanszaak

exact home

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Klik hier voor meer informatie

MKB

twinfield logo

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • marktleider voor MKB
 • uitgebreide rapportages mogelijk
 • Vanaf € 37,50 per maand
Klik hier voor meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is het beste boekhoudpakket voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudpakketten voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudpakketten kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Klik hier voor meer informatie

Wat kost een boekhoudpakket voor ZZP?

Wat een boekhoudpakket kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor ZZP zijn er al vanaf
€ 9,95 per maand.

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de voordelen van online boekhouden voor ZZP?

Voordelen online boekhouden:
1. Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
2. Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
3. Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
4. Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
5. Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Klik hier voor meer informatie

Wat doet een boekhoudpakket?

Een boekhoudpakket is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Klik hier voor meer informatie

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudpakket erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?