Online boekhouden vergelijken?

Goed en betaalbaar boekhouden begint hier

Online boekhouden vergelijken

Ik heb al tientallen artikelen gewijd aan het nut van een goed boekhoudprogramma. Daarnaast ben ik meermaals ingegaan op het vinden van een geschikt boekhoudprogramma. Samengevat, ben ik de aangewezen persoon om je alles te vertellen van hoe je het best de opties voor online boekhouden kunt vergelijken met elkaar.

Makkelijk wordt het echter nooit. Zelfs als je alle opties op een rij zet, is het advies per persoon weer anders. Dat komt omdat je lang niet altijd dezelfde wensen als de volgende ondernemer hebt. Een veel gehoord probleem bij online boekhouden vergelijken.

Om hier een oplossing voor te bieden, heb ik een raamwerk ontworpen waarmee je online boekhouden kunt vergelijken. Daarmee bedoel ik de boekhoudsoftware waar je uit kunt kiezen.

Op basis van dit raamwerk moet het eenvoudig zijn om met zekerheid te bepalen welke boekhoudsoftware het best bij je past.

Inhoudsopgave

Raamwerk voor online boekhouden vergelijken

De afgelopen maanden heb ik veel energie gestopt in het ontwikkelen van een raamwerk waarmee het vergelijken van online boekhouden software echt makkelijk wordt gemaakt. Het idee achter dit raamwerk, is dat je met zekerheid kunt zeggen welke software het best bij je past.

Door op basis van een puntenwaardering te werken, kun je met deze waardering in mijn boekhoudprogramma overzicht zelf ontdekken welke je moet kiezen. Daarbij is het wel belangrijk dat je de volgende stap uitvoert.

Probeer de boekhoudsoftware eerst uit

Alhoewel ik zeker ben dat mijn online boekhouden vergelijken raamwerk je gaat helpen, is het geen garantie dat je de beste optie uit de bus krijgt. Het kan zijn dat je specifieke voorkeuren hebt die niet in mijn raamwerk te testen zijn. Gelukkig heb ik daar een oplossing voor.

Alle boekhoudsoftware die op zelfboekhouden.com besproken worden, hebben het voordeel dat ze gratis uitgeprobeerd kunnen worden. Voor een periode van 14, 30 of soms zelfs maanden kun je vrijblijvend boekhoudsoftware testen. Hierbij hoef je dus niet te betalen en kun je zelf ontdekken of je de juiste boekhoudsoftware uit het raamwerk gehaald hebt.

Samengevat: test vooral ieder boekhoudprogramma uit dat bij jou als beste uit het ‚Äėraamwerk‚Äô komt. Dit is de beste manier om online boekhouden te vergelijken. Zelfs als je nog nooit van boekhoudsoftware gebruik gemaakt hebt.

Volg het raamwerk stap voor stap

Hieronder licht ik stap voor stap het raamwerk toe. Lees het complete raamwerk door en volg vooral de laatste stap van het raamwerk uit. Ik verzeker je dat het de beste en snelste manier is om eindelijk de juiste boekhoudsoftware uit te kiezen.

online boekhouden met elkaar vergelijken

Het raamwerk bestaat uit vijf onderdelen:

 • Gebruiksgemak
 • Functionaliteiten
 • Integraties
 • Groeipotentie
 • Prijs

Online boekhouden vergelijken op gebruiksgemak

Hoe belangrijk vind je het dat het online boekhouden in de software zo makkelijk mogelijk gemaakt is? Ben je technisch aangelegd waardoor jij je weg zelfs in onoverzichtelijke of technische boekhoudsoftware ook wel kunt vinden?

Sommige boekhoudprogramma’s kun je echt bestempelen als gebruiksvriendelijk. Ze zijn zo ingericht dat je met beperkte boekhoudkennis altijd wel weet wat je moet doen. Je leert je eigen weg in de boekhoudomgeving kennen.

Je moet daarbij wel meenemen dat de meeste boekhoudsoftware die eenvoudig ingericht is, vaak van minder functionaliteiten voorzien is. Het is dus een balans die je moet opmaken van hoe belangrijk het voor je is dat de software zo eenvoudig mogelijk is. Lastig om bij online boekhouden te vergelijken, alleen met de juiste weegschaal absoluut te ontdekken.

Gebruiksgemak moet dus een belangrijke rol spelen als je er echt geen zin in hebt om continu met een handleiding naast je computer met online boekhouden bezig te zijn. Ben je handig aangelegd? Dan kun je dit onderdeel in het online boekhouden vergelijken raamwerk links laten liggen.

Online boekhouden vergelijken op functionaliteiten

Hier is er weer een duidelijke tweedeling in online boekhouden te maken. Dat is fijn, want dat maakt online boekhouden vergelijken heel wat makkelijker.

Je kunt namelijk:

 1. Online boekhoudsoftware uitkiezen met basisfunctionaliteiten
 2. Online boekhoudsoftware uitkiezen met branchespecifieke of gevorderde functionaliteiten

Optie 1 is boekhoudsoftware waar vrijwel iedere zzp-er voldoende aan heeft. Basis boekhoudfuncties zijn bijvoorbeeld:

 • Factureren
 • Offreren
 • Btw-aangifte doen
 • Rapportages zoals een balans of winst- en verliesrekening inzien
 • Uren- en rittenrapportages

Er zijn bijna geen eenmanszaken/zzp-ers die meer functies nodig hebben dan het bovenstaande. Heb je werknemers of een eenmanszaak in bijvoorbeeld de productie of handel? Dan ontbreken in de eenvoudigere boekhoudprogramma’s mogelijk functies. Je kunt dan beter met het onderstaande lijstje de opties vergelijken.

Optie 2 is boekhoudsoftware met functies als:

 • Voorraadbeheer
 • Loonadministratie
 • Logistieke boekhoudfuncties
 • Investeringen
 • Controlling

En natuurlijk nog veel meer. Ook al leg ik je het liever in individuele reviews uit, wil ik je vertellen dat Exact Online een voorbeeld van een boekhoudprogramma is waar dit soort functies bij inbegrepen zijn. In mijn eerdere review kun je dan ook meteen een beter idee krijgen van wat zo’n boekhoudprogramma je precies te bieden heeft. Klik hier voor meer informatie

Online boekhouden vergelijken op integraties

Integraties zullen voor de meeste zzp-ers/eenmanszaken niet heel belangrijk zijn. Een bankkoppeling is handig (daarmee kun je transacties van je zakelijke bankrekening automatisch naar je boekhoudsoftware laten sturen). Maar heel belangrijk is online boekhouden vergelijken voor integraties voor zzp-ers meestal niet.

Grotere bedrijven die veel verschillende soorten software met elkaar willen laten werken, hechten wel waarde aan integraties. En juist dan is vergelijken van online boekhouden op basis van integraties wel van belang.

Je kunt hierbij het best een overzicht maken van de boekhoudprogramma’s die het tot dusver tot je lijstje hebben geschopt. In zowel mijn eigen recensies als op de websites van de boekhoudsoftware zelf, is te vinden welke integraties mogelijk zijn.

Ook kun je vaak de API van online boekhouden software inzien waardoor je een developer kunt vragen welke integraties er mogelijk zijn. Bij de aanwezigheid van een goede API is bijna elke integratie mogelijk. Je moet alleen niet vergeten dat je zelf voor de ontwikkelingskosten opdraait omdat bepaalde integraties waarschijnlijk (nog) niet aanwezig zijn.

Online boekhouden vergelijken op de ontwikkeling van je bedrijf

Veel van de software voor online boekhouden die je kunt vergelijken, is specifiek voor kleine of juist grote bedrijven gemaakt. Ook bestaat er boekhoudsoftware die voor zowel kleine als grote bedrijven geschikt is. Exact Online en Vixum zijn daar goede voorbeelden van.

Als jij met enige zekerheid weet dat jouw bedrijf altijd rondom de huidige omvang zal blijven bestaan, is het onnodig om online boekhouden te vergelijken op basis van de groei van je eigen bedrijf. Wie van plan is om freelancer te blijven, hoeft niet extra te betalen voor boekhoudsoftware die met je meegroeit.

Maar wat als je verwacht om binnen enkele jaren van eenmanszaak naar een BV met meerdere werknemers te gaan? Dan is het niet slim om te blijven hangen in een te klein boekhoudprogramma. Je wilt niet het risico lopen dat je na korte tijd weer alles moet overzetten.

Mijn advies is daarom om voor een van de vele boekhoudsoftware te kiezen waarvan bekend is dat het met je mee kan groeien. Dit zijn programma’s die geschikt zijn voor kleine bedrijven (zzp, freelancers etc) én voor het mkb.

Idealiter is dit software waar extra functionaliteiten in modules toe te voegen zijn. Dat zorgt ervoor dat je niet meteen onnodig hoge prijzen voor je boekhoudpakket hoeft te betalen. Als je bedrijf in omvang toeneemt, voeg je de modules of pakketten toe die je nodig hebt om je administratie op orde te houden.

De makkelijkste manier om op dit manier online boekhouden te vergelijken, is door te kijken naar de aanwezigheid van functies die in het hoofdstuk ‚ÄėOnline boekhouden vergelijken op functionaliteiten‚Äô bij punt 2 besproken zijn. Je kunt dan denken aan de aanwezigheid van loonadministratie. Daarnaast verwacht de Belastingdienst ook andere en meer documentatie van jouw bedrijf als het bijvoorbeeld een BV wordt. Dit moet de software waarmee je gaat online boekhouden kunnen voorzien.

Online boekhouden vergelijken op prijs

Speelt prijs bij jou een belangrijke rol? Dan kan het niet anders, dan dat je ook prijs online boekhouden moet vergelijken. Doordat de prijzen van boekhoudprogramma’s constant veranderen, is het echter niet makkelijk om precies een vinger te leggen op de waarde van boekhoudsoftware. Het is dus vooral een kwestie van het vinden van een kostenplaatje waar jij je prettig bij voelt.

Mijn advies is dan ook niet al te veel te vergelijken bij online boekhouden op basis van de prijs. Als bepaalde boekhoudsoftware voor jou goed werkt, is het soms beter om net wat meer te betalen. Want als dat betekent dat je op een prettige manier kunt online boekhouden, is dat extra geld waard.

Begin hier met vergelijken

Nu je weet hoe mijn online boekhouden raamwerk in elkaar steekt, is het tijd om de opties te gaan vergelijken. Alle software waarmee je kunt online boekhouden, kun je vergelijken door mijn slimme vergelijktool te gebruiken. Je kunt deze tool op deze pagina vinden. Vergeet niet om af en toe op mijn online boekhouden vergelijken raamwerk te kijken zodat je zeker weet dat je het juiste boekhoudprogramma uitkiest!

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Meest gestelde vragen

Welke voordelen heeft online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:

Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Klik hier voor meer informatie

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Klik hier voor meer informatie

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma‚Äôs zijn er al vanaf ‚ā¨ 5 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de ‚ā¨ 25 en ‚ā¨ 50 per maand.

Klik hier voor meer informatie

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP of kleine bedrijven. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudsoftware kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. Als starter kun je e-boekhouden zelfs 15 maanden gratis uitproberen.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma voor ZZP? Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar het beste boekhoudprogramma voor eenmanszaak?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP of kleine bedrijven, zoals eenmanszaken. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudsoftware kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. Silvasoft en Visma eAccounting  kun je bijvoorbeeld 30 dagen gratis gebruiken.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma voor eenmanszaak? Klik hier voor meer informatie

Wat is het beste boekhoudprogramma voor de B.V.?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor grotere bedrijven, zoals de B.V. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudsoftware kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. Exact Online en Twinfield kun je bijvoorbeeld 30 dagen gratis gebruiken.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma voor de B.V.? Klik hier voor meer informatie

Wat is het beste boekhoudprogramma voor VOF?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor het MKB, zoals de V.O.F. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudsoftware kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. Rompslomp en Informer kun je bijvoorbeeld 30 dagen gratis gebruiken.

Benieuwd naar het beste boekhoudprogramma voor VOF? Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *