Tien tips om een goed online boekhoudprogramma te vinden

online boekhoudprogramma voor eenmanszaak

Geen online boekhoudprogramma durft tegen jou te vertellen wat aan het programma ontbreekt. Ik wel. Ik heb als boekhouder een goed overzicht van alle online boekhoudprogramma’s die jij eventueel zou kunnen kiezen en wat per programma de voor- en nadelen zijn. Nu zou ik je gewoon kunnen vertellen wat voor ieder online boekhoudprogramma de voor- en nadelen zijn. Maar helpt mijn perspectief jou echt om een goede keuze te maken? Of is het verstandiger je de handvatten te geven om op basis van jouw eigen vereisten een online boekhoudprogramma te kiezen?

Ik ben van mening dat jij de enige persoon bent die precies weet wat jij nodig hebt. Niemand weet beter welke prijs jij over hebt voor een boekhoudprogramma, welke manier jij het programma van plan bent om te gebruiken en hoeveel waarde jij hecht aan gebruiksvriendelijkheid. Ik nodig je daarom uit de volgende tips te gebruiken voor het afbakenen van jouw zoektocht. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je over een jaar nog steeds geen geschikt online boekhoudprogramma gevonden hebt.

Inhoudsopgave

Tip 1: Bepaal hoeveel je maandelijks voor het online boekhoudprogramma wilt betalen

Ook al mag geld voor jouw nieuwe online boekhoudprogramma niet de belangrijkste factor zijn, is het wel belangrijk dat je vooraf bepaalt hoeveel je precies op maandelijkse basis voor dit programma over hebt. In sommige gevallen lopen de prijzen nogal uiteen. Het goedkoopste programma kost nog geen €6 per maand terwijl er ook programma’s zijn waar je over de € 100 per maand zit.

Voor zelfstandige ondernemers zijn er diverse online boekhoudprogramma’s en is het onnodig om een online boekhoudprogramma te kiezen dat meer dan € 30 per maand kost. Natuurlijk doen bepaalde programma’s er alles aan om jou als klant binnen te hengelen. Ze proberen je te overtuigen dat met hun boekhoudprogramma echt álles mogelijk is. Maar als jij goed kijkt naar dat wat je het meest nodig hebt, vallen vooral de duurste programma’s direct af. En dat gaat een stuk makkelijk als jij vooraf kiest wat jij maximaal maandelijks voor een boekhoudprogramma over hebt.

Heb je een eenmanszaak? Lees dan ook dit artikel: https://zelfboekhouden.com/kosten-boekhouding-eenmanszaak/

Tip 2: Lees de ervaringen van eerdere gebruikers door

Een onmisbare bron van informatie is te herleiden naar de reviews van eerdere gebruikers. Ieder online boekhoudprogramma dat ik op deze website bespreek is ondertussen door duizenden en soms wel tienduizenden mensen gebruikt. Een klein deel van deze gebruikers heeft de persoonlijke ervaringen met het programma ondergebracht in een review zoals ik dat zelf ook voor veel boekhoudprogramma’s gedaan heb.

Deze ervaringen geven je een goede inkijk in het daadwerkelijk gebruik van dergelijke programma’s. Gebruikers beschrijven op welke manier zij het programma hebben toegepast en waar ze eventueel tegen aanliepen. Ook krijg je een goed idee van wat bepaalde online boekhoudprogramma’s jou te bieden hebben.

Lees bijvoorbeeld de volgende reviews:

online boekhoudprogramma voor zzp

Tip 3: Vraag je boekhouder om advies

Mocht je momenteel van een boekhouder gebruik maken, is het verstandig je boekhouder te vragen welk programma zijn of haar voorkeur is. Veel boekhouders hebben een favoriet boekhoudprogramma en delen dit graag met je. De kans is groot dat zij juist dit programma aanbevelen omdat het hun werk ook makkelijker maakt. Het zorgt er kortom voor dat ze meteen weten waar de verscheidene functies te vinden zijn.

Hier zit echter een gevaar aan vast: jouw boekhouder verwijst je doorgaans niet naar het goedkoopste programma. En al helemaal niet een gebruiksvriendelijk online boekhoudprogramma. Boekhouders hebben zo hun eigen voorkeur waar ze zelden van afstappen. Mocht het programma van je boekhouder niet op deze website besproken worden, weet je dus al dat het een programma is dat niet bij deze generatie past.

Tip 4: Probeer de verschillende online boekhoudprogramma’s gratis uit

Een van de grote verschillen tussen moderne en ouderwetse online boekhoudprogramma’s is dat moderne spelers alle gebruikers de keuze bieden om voor een vaste periode het programma gratis uit te proberen. Voor nieuwe gebruikers is dit de ideale manier om de mogelijkheden van dergelijke programma’s te verkennen. Online worden in reviews en ervaringen de functies vaak maar kort besproken. Ook zijn zaken als gebruiksvriendelijkheid en service subjectief. Door voor een bepaalde tijd, kosteloos, een online boekhoudprogramma uit te proberen ontdek jij voor jezelf of een programma aan jouw wensen voldoet.

Tip 5: Maak een kort lijstje met vereisten

Misschien heb je op dit moment nog geen duidelijk beeld de eisen waar volgens jou een online boekhoudprogramma aan moet voldoen. Als je eenmaal actief begint met jouw zoektocht naar een nieuw boekhoudprogramma, spoor ik je aan een lijstje met eisen te maken. Dit lijstje maakt of breekt een boekhoudprogramma dat jij onderzoekt en uitprobeert. Op zo’n lijstje kunnen eisen staan als hoge gebruiksvriendelijkheid, scherpe prijs, bankkoppelingen of de aanwezigheid van een boekhoudapp. Wanneer een programma niet aan de eisen van dit lijstje voldoet, weet je dat het programma niet bij jouw eisen past en je dus beter kunt doorzoeken naar een alternatief.

Tip 6: Stop voldoende tijd in je zoektocht

Je bent waarschijnlijk het liefst niet langer dan een uur bezig met het vinden van jouw nieuwe online boekhoudprogramma. Ik liever ook niet. Ik kan je echter verzekeren dat je met een te kleine tijdsinvestering er niet in gaat slagen om een goede optie te vinden. Doordat er nu eenmaal zoveel verschillende online boekhoudprogramma’s zijn, moet je tijd willen investeren om de beste optie te traceren.

Zoals ik eerder benoemde is het uitproberen van online boekhoudprogramma’s een goede manier om echt te ontdekken welk programma het best bij jou past. Het daadwerkelijk uittesten hiervan kost daarentegen behoorlijk wat tijd. In een paar minuten ga je helaas niet achterhalen of een programma alle eisen op jouw lijstje afstreept.

Je kunt dit proces makkelijker maken door zoveel mogelijk van een demo boekhouding gebruik te maken. De meeste online boekhoudprogramma’s bieden een demo boekhouding aan waardoor je in een hoog tempo de functies van de verschillende programma’s doorloopt.

Dan alsnog is het niet mogelijk om onder het testen uit te komen. Daarnaast wil je na het testen jezelf ngo verdiepen in de ervaringen van andere gebruikers. Reserveer daarom enkele dagen voor deze taak en onderschat het vinden van het perfecte online boekhoudprogramma niet.

Tip 7: Neem ook de kleinere online boekhoudprogramma’s serieus

Veel ondernemers maken vooraf alsnog een selectie van de online boekhoudprogramma’s waar ze onderzoek naar doen. Van de tien programma’s die ik op deze website bespreek, kiezen ze bijvoorbeeld alleen Exact Online, Twinfield en Visma eAccounting om uit te testen. Dat zijn namelijk de namen waar ze al eerder van hebben gehoord.

Het gevaar hiervan is dat je online boekhoudprogramma’s die je mogelijk veel kunnen opleveren geen kans geeft. Want zelfs onbekende programma’s kunnen je zomaar meer waarde bieden dan grote programma’s puur doordat ze je de functies aanbieden die je het meest nodig hebt.

Lees ook de reviews van kleine boekhoudprogramma’s

Tip 8: Test ook de boekhoud apps uit

Of je ze nu wel of niet van plan bent om te gebruiken is het alsnog slim de mobiele boekhoud apps uit te testen. Bijna 90% van de online boekhoudprogramma’s biedt tegenwoordig een eigen boekhoudapp aan. Deze apps zijn meestal geschikt voor iOS en Android apparaten, waardoor vrijwel ieder apparaat hiervan gebruik kan maken. De reden dat je ze bij het uitproberen van een online boekhoudprogramma al meteen moet testen, is dat ze een goede weergave zijn van de innovativiteit van een ontwikkelaar.

Een goed voorbeeld zijn de online boekhoudprogramma’s waar helemaal geen boekhoudapps van te vinden zijn. Deze ontwikkelaars hechten weinig waarde aan dit soort technologieën en zijn dat hoogstwaarschijnlijk niet van plan om in de toekomst te veranderen. Dit moet jou een signaal geven dat je mogelijk beter voor een alternatief kunt zoeken.

Tip 9: Durf te veranderen van programma als het toch niet blijkt te zijn wat je zocht

De kans bestaat dat jij nadat je eenmaal voor een online boekhoudprogramma gekozen hebt, alsnog ontdekt dat het programma niet is wat je zocht. Toch blijven veel ondernemers dan lang bij het boekhoudprogramma hangen. Je hebt ondertussen al je koppelingen ingesteld, boekhouding ingevoerd en alles correct ingericht.

Mocht je vervolgens ervaren dat het programma niet bij jouw eisen past, is het alsnog belangrijk dat je jouw zoektocht durft voort te zetten. Iedereen die langere tijd van plan is om als ondernemer door het leven te gaan, kan zomaar tien jaar of langer van hetzelfde boekhoudprogramma gebruik maken. Zie jij zelf dit programma al tien jaar gebruiken? Als het antwoord op deze vraag geen Ja is, is het tijd om verder te zoeken.

Tip 10: Maak intensief gebruik van de verschillende handleidingen

Ieder online boekhoudprogramma heeft uitgebreide handleidingen en tutorials online staan die jij kunt gebruiken om het programma nog beter te leren begrijpen. Als jij een bepaalde functie niet kunt vinden of niet begrijpt, zijn dit soort materialen onmisbaar. Door deze middelen grondig door te nemen en direct toe te passen voorkom jij dat je bepaalde functies niet optimaal benut en geen waar voor je geld krijgt.

Veel gestelde vragen

Wat is een online boekhoudprogramma?

Een online boekhoudprogramma is geschikt voor zowel kleine als grotere ondernemers. Doordat de software in de cloud wordt bewaard kun je vanaf iedere locatie met een internetverbinding bij je boekhouding. Met het praktische dashboard heb je te allen tijde inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om offertes en facturen te maken.

Voordelen:

1. Met een internetverbinding kun je vanaf iedere locatie bij je boekhouding
2. Altijd inzicht in je cijfers
3. Updates worden automatisch doorgevoerd
4. De administratie is makkelijk in te richten met een voorbeeld boekhouding
5. Koppeling mogelijk met je bankrekening, kassasysteem of CRM.

Nadelen:

1. Je zit vast aan een abonnement voor het gebruik van de software
2. De boekhouding wordt in de cloud bewaard op een externe server
3. De administratie staat niet op je computer opgeslagen

Lees verder voor een overzicht van de beste online boekhoudprogramma’s

Wat kost een online boekhoudprogramma?

Wat een online boekhoudprogramma kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De kosten voor het goedkoopste boekhoudprogramma zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Als je een MKB bedrijf hebt en meer functionaliteiten wil kost een boekhoudprogramma tussen de € 25 en € 50 per maand. Met een online boekhoudprogramma van € 7,95 per maand heb je al een uitgebreid boekhoudprogramma met alle belangrijke functies.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat is het beste online boekhoudprogramma?

Het beste boekhoudprogramma is afhankelijk van je bedrijfsomvang en bedrijfstype. Op basis hiervan heb je behoefte aan andere functionaliteiten. Door het invullen van onze boekhoudprogramma vergelijker krijg je direct het beste boekhoudprogramma die aansluit bij jou wensen.

Lees hier verder voor onze boekhoudprogramma vergelijker

Wat doet een online boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudprogramma.

Bekijk het meest complete overzicht van boekhoudprogramma’s

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten