Tien tips om een goed online boekhoudprogramma te vinden

Geen online boekhoudprogramma durft tegen jou te vertellen wat aan het programma ontbreekt. Ik wel. Ik heb als boekhouder een goed overzicht van alle online boekhoudprogramma’s die jij eventueel zou kunnen kiezen en wat per programma de voor- en nadelen zijn. Nu zou ik je gewoon kunnen vertellen wat voor ieder online boekhoudprogramma de voor- en nadelen zijn. Maar helpt mijn perspectief jou echt om een goede keuze te maken? Of is het verstandiger je de handvatten te geven om op basis van jouw eigen vereisten een online boekhoudprogramma te kiezen?

Kort samengevat zijn dit de beste online boekhoudprogramma’s van dit moment:

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

rompslomp

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Ik ben van mening dat jij de enige persoon bent die precies weet wat jij nodig hebt. Niemand weet beter welke prijs jij over hebt voor een boekhoudprogramma, welke manier jij het programma van plan bent om te gebruiken en hoeveel waarde jij hecht aan gebruiksvriendelijkheid. Ik nodig je daarom uit de volgende tips te gebruiken voor het afbakenen van jouw zoektocht. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je over een jaar nog steeds geen geschikt online boekhoudprogramma gevonden hebt.

Tip 1: Bepaal hoeveel je maandelijks voor het online boekhoudprogramma wilt betalen

prijs online boekhoudprogramma

Ook al mag geld voor jouw nieuwe online boekhoudprogramma niet de belangrijkste factor zijn, is het wel belangrijk dat je vooraf bepaalt hoeveel je precies op maandelijkse basis voor dit programma over hebt. In sommige gevallen lopen de prijzen nogal uiteen. Het goedkoopste programma kost nog geen €6 per maand terwijl er ook programma’s zijn waar je over de € 100 per maand zit.

Voor zelfstandige ondernemers zijn er diverse online boekhoudprogramma’s en is het onnodig om een online boekhoudprogramma te kiezen dat meer dan € 30 per maand kost. Natuurlijk doen bepaalde programma’s er alles aan om jou als klant binnen te hengelen. Ze proberen je te overtuigen dat met hun boekhoudprogramma echt álles mogelijk is. Maar als jij goed kijkt naar dat wat je het meest nodig hebt, vallen vooral de duurste programma’s direct af. En dat gaat een stuk makkelijk als jij vooraf kiest wat jij maximaal maandelijks voor een boekhoudprogramma over hebt.

Heb je een eenmanszaak? Lees dan ook dit artikel: https://zelfboekhouden.com/boekhouden-eenmanszaak/

Tip 2: Lees de ervaringen van eerdere gebruikers door

Een onmisbare bron van informatie is te herleiden naar de reviews van eerdere gebruikers. Ieder online boekhoudprogramma dat ik op deze website bespreek is ondertussen door duizenden en soms wel tienduizenden mensen gebruikt. Een klein deel van deze gebruikers heeft de persoonlijke ervaringen met het programma ondergebracht in een review zoals ik dat zelf ook voor veel boekhoudprogramma’s gedaan heb.

Deze ervaringen geven je een goede inkijk in het daadwerkelijk gebruik van dergelijke programma’s. Gebruikers beschrijven op welke manier zij het programma hebben toegepast en waar ze eventueel tegen aanliepen. Ook krijg je een goed idee van wat bepaalde online boekhoudprogramma’s jou te bieden hebben.

Lees bijvoorbeeld de volgende reviews:

Tip 3: Vraag je boekhouder om advies

Mocht je momenteel van een boekhouder gebruik maken, is het verstandig je boekhouder te vragen welk programma zijn of haar voorkeur is. Veel boekhouders hebben een favoriet boekhoudprogramma en delen dit graag met je. De kans is groot dat zij juist dit programma aanbevelen omdat het hun werk ook makkelijker maakt. Het zorgt er kortom voor dat ze meteen weten waar de verscheidene functies te vinden zijn.

Hier zit echter een gevaar aan vast: jouw boekhouder verwijst je doorgaans niet naar het goedkoopste programma. En al helemaal niet een gebruiksvriendelijk online boekhoudprogramma. Boekhouders hebben zo hun eigen voorkeur waar ze zelden van afstappen. Mocht het programma van je boekhouder niet op deze website besproken worden, weet je dus al dat het een programma is dat niet bij deze generatie past.

Tip 4: Probeer de verschillende online boekhoudprogramma’s gratis uit

Een van de grote verschillen tussen moderne en ouderwetse online boekhoudprogramma’s is dat moderne spelers alle gebruikers de keuze bieden om voor een vaste periode het programma gratis uit te proberen. Voor nieuwe gebruikers is dit de ideale manier om de mogelijkheden van dergelijke programma’s te verkennen. Online worden in reviews en ervaringen de functies vaak maar kort besproken. Ook zijn zaken als gebruiksvriendelijkheid en service subjectief. Door voor een bepaalde tijd, kosteloos, een online boekhoudprogramma uit te proberen ontdek jij voor jezelf of een programma aan jouw wensen voldoet.

helpdesk online boekhoudprogramma

Tip 5: Maak een kort lijstje met vereisten

Misschien heb je op dit moment nog geen duidelijk beeld de eisen waar volgens jou een online boekhoudprogramma aan moet voldoen. Als je eenmaal actief begint met jouw zoektocht naar een nieuw boekhoudprogramma, spoor ik je aan een lijstje met eisen te maken. Dit lijstje maakt of breekt een boekhoudprogramma dat jij onderzoekt en uitprobeert. Op zo’n lijstje kunnen eisen staan als hoge gebruiksvriendelijkheid, scherpe prijs, bankkoppelingen of de aanwezigheid van een boekhoudapp. Wanneer een programma niet aan de eisen van dit lijstje voldoet, weet je dat het programma niet bij jouw eisen past en je dus beter kunt doorzoeken naar een alternatief.

Tip 6: Stop voldoende tijd in je zoektocht

Je bent waarschijnlijk het liefst niet langer dan een uur bezig met het vinden van jouw nieuwe online boekhoudprogramma. Ik liever ook niet. Ik kan je echter verzekeren dat je met een te kleine tijdsinvestering er niet in gaat slagen om een goede optie te vinden. Doordat er nu eenmaal zoveel verschillende online boekhoudprogramma’s zijn, moet je tijd willen investeren om de beste optie te traceren.

Zoals ik eerder benoemde is het uitproberen van online boekhoudprogramma’s een goede manier om echt te ontdekken welk programma het best bij jou past. Het daadwerkelijk uittesten hiervan kost daarentegen behoorlijk wat tijd. In een paar minuten ga je helaas niet achterhalen of een programma alle eisen op jouw lijstje afstreept.

Je kunt dit proces makkelijker maken door zoveel mogelijk van een demo boekhouding gebruik te maken. De meeste online boekhoudprogramma’s bieden een demo boekhouding aan waardoor je in een hoog tempo de functies van de verschillende programma’s doorloopt.

Dan alsnog is het niet mogelijk om onder het testen uit te komen. Daarnaast wil je na het testen jezelf ngo verdiepen in de ervaringen van andere gebruikers. Reserveer daarom enkele dagen voor deze taak en onderschat het vinden van het perfecte online boekhoudprogramma niet.

Tip 7: Neem ook de kleinere online boekhoudprogramma’s serieus

Veel ondernemers maken vooraf alsnog een selectie van de online boekhoudprogramma’s waar ze onderzoek naar doen. Van de tien programma’s die ik op deze website bespreek, kiezen ze bijvoorbeeld alleen Exact Online, Twinfield en Visma eAccounting om uit te testen. Dat zijn namelijk de namen waar ze al eerder van hebben gehoord.

Het gevaar hiervan is dat je online boekhoudprogramma’s die je mogelijk veel kunnen opleveren geen kans geeft. Want zelfs onbekende programma’s kunnen je zomaar meer waarde bieden dan grote programma’s puur doordat ze je de functies aanbieden die je het meest nodig hebt.

Lees ook de reviews van kleine boekhoudprogramma’s

Tip 8: Test ook de boekhoud apps uit

Of je ze nu wel of niet van plan bent om te gebruiken is het alsnog slim de mobiele boekhoud apps uit te testen. Bijna 90% van de online boekhoudprogramma’s biedt tegenwoordig een eigen boekhoudapp aan. Deze apps zijn meestal geschikt voor iOS en Android apparaten, waardoor vrijwel ieder apparaat hiervan gebruik kan maken. De reden dat je ze bij het uitproberen van een online boekhoudprogramma al meteen moet testen, is dat ze een goede weergave zijn van de innovativiteit van een ontwikkelaar.

Een goed voorbeeld zijn de online boekhoudprogramma’s waar helemaal geen boekhoudapps van te vinden zijn. Deze ontwikkelaars hechten weinig waarde aan dit soort technologieën en zijn dat hoogstwaarschijnlijk niet van plan om in de toekomst te veranderen. Dit moet jou een signaal geven dat je mogelijk beter voor een alternatief kunt zoeken.

online boekhoudprogramma met mobiele app

Tip 9: Durf te veranderen van programma als het toch niet blijkt te zijn wat je zocht

De kans bestaat dat jij nadat je eenmaal voor een online boekhoudprogramma gekozen hebt, alsnog ontdekt dat het programma niet is wat je zocht. Toch blijven veel ondernemers dan lang bij het boekhoudprogramma hangen. Je hebt ondertussen al je koppelingen ingesteld, boekhouding ingevoerd en alles correct ingericht.

Mocht je vervolgens ervaren dat het programma niet bij jouw eisen past, is het alsnog belangrijk dat je jouw zoektocht durft voort te zetten. Iedereen die langere tijd van plan is om als ondernemer door het leven te gaan, kan zomaar tien jaar of langer van hetzelfde boekhoudprogramma gebruik maken. Zie jij zelf dit programma al tien jaar gebruiken? Als het antwoord op deze vraag geen Ja is, is het tijd om verder te zoeken.

Tip 10: Maak intensief gebruik van de verschillende handleidingen

Ieder online boekhoudprogramma heeft uitgebreide handleidingen en tutorials online staan die jij kunt gebruiken om het programma nog beter te leren begrijpen. Als jij een bepaalde functie niet kunt vinden of niet begrijpt, zijn dit soort materialen onmisbaar. Door deze middelen grondig door te nemen en direct toe te passen voorkom jij dat je bepaalde functies niet optimaal benut en geen waar voor je geld krijgt.

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

rompslomp

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Veel gestelde vragen

Wat kost een online boekhoudprogramma?

Wat een online boekhoudprogramma kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.

Wat zijn de voordelen van boekhouden in de cloud?

– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat is een online boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Wat kun je met een boekhoudprogramma?

Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.

Is er een boekhoudprogramma gratis te gebruiken?

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Is een boekhoudprogramma een eenmalige aanschaf?

Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Kan je Zelf BTW Aangifte Doen? Waarom btw-aangifte niet lastig is

Ieder kwartaal je btw-aangifte laten of zelf doen? Middels online boekhoudprogramma’s is het doen van btw-aangifte makkelijker dan ooit.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?