Wat is een eenmanszaak?

Wist je dat Nederland steeds meer eenmanszaken kent? Inmiddels zijn het er naar schatting 1.3 miljoen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Ter vergelijking: in 2007 waren het er nog maar 569.000. En aan de groei komt voorlopig geen einde. Steeds meer mensen kiezen er voor om voor zichzelf te beginnen. Ze willen hun dromen najagen en meer vrijheid. Maar wat is eenmanszaak nu precies? In dit artikel leggen we het graag uit.

Wat is eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak is slechts een persoon de eigenaar. Wanneer je zelf een eenmanszaak bezit, heb je de volledige verantwoordelijkheid over de zaak. Er is dus geen rechtspersoonlijkheid, maar een economische activiteit. Dit kan verschillende voor- en nadelen hebben voor jou. Voordat je zelf aan de slag gaat als ondernemer kan het daarom goed zijn om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Je bent namelijk overal verantwoordelijk voor en moet ook de belastingaangifte zelf gaan regelen. Vanaf het moment dat je jouw bedrijf gaat starten begint het echte werk dus pas.

Wanneer er sprake is van een bedrijf met één eigenaar is er sprake van een eenmanszaak. Hij of zij beheert de gehele onderneming en heeft geen medewerkers in dienst. Het is de meest eenvoudige vorm van een bedrijfsorganisatie. Daardoor is het de meest voorkomende rechtsvorm onder ‘Zelfstandigen Zonder Personeel’, oftewel ZZP’ers.

Alle touwtjes in eigen handen

Bij een eenmanszaak is de eigenaar persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en wettelijke verplichtingen van het bedrijf. Dit betekent dat het persoonlijke vermogen van de eigenaar kan worden gebruikt om eventuele schulden en juridische claims te betalen. Daar staat tegenover dat de eigenaar de volledige controle over zijn of haar onderneming in handen heeft. Alleen dit persoon neemt beslissingen over de bedrijfsactiviteiten, zoals de prijzen, de financiën en de marketing.

wat is een eenmanszaak

De voor- en nadelen van een eenmanszaak

Bij een eenmanszaak geniet je van een aantal voordelen. Als eerste is het eenvoudig op te richten. Het bedrijf is namelijk gewoon in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, waarna je kunt beginnen. Het gaat dus ook veel sneller dan wanneer je een van de andere rechtsvormen op gaat richten. Tevens heb je bij dit bedrijf ook vaak meer belastingvoordeel dan bij een bv. Nadelen zijn er ook. Jouw privévermogen is namelijk betrokken bij het bedrijf. Wanneer jouw bedrijf failliet gaat, draag je zelf alle kosten van de rekeningen die nog open staan. Je moet daarom bekijken of je deze kosten wel hebt.

Snel inspelen op de markt en winst hoeft niet gedeeld te worden

Een eenmanszaak is in handen van één persoon. Dit heeft als voordeel dat de eigenaar in staat is om snel beslissingen te nemen. Er hoeft immers niet te worden overlegd met een team of aandeelhouders. Hij of zij kan snel anticiperen op eventuele veranderingen op de markt. Bovendien ontvangt de eigenaar alle winst van het bedrijf zonder die te hoeven delen met andere eigenaren of aandeelhouders.

De inschrijving

Het oprichten van een eenmanszaak gaat dus heel eenvoudig. Je hoeft hiervoor alleen maar naar de KvK te gaan, waarna je 50 euro betaalt voor de inschrijving. Vanaf dat moment ontvang je direct een KvK-nummer en kun je direct aan de slag. Ook ontvang je een btw-nummer, zodat je de belastingaangiftes kunt gaan regelen. In sommige gevallen wil de KvK wel een ondernemingsplan zien. Je zult jezelf daarom goed voor moeten bereiden. Door de risico’s en kansen op een rijtje te zetten heb je ook een document om op terug te vallen.

Wat zijn de nadelen van een eenmanszaak?

Ondanks de bovengenoemde voordelen brengt het hebben van een eenmanszaak ook nadelen met zich mee. Zo is alleen de eigenaar aansprakelijk voor de schulden en wettelijke verplichtingen van het bedrijf. Dit betekent dat zijn of haar persoonlijke vermogen in gevaar kan komen als het bedrijf wordt aangeklaagd en/of grote schulden heeft. Bovendien kan het voor eenmanszaken moeilijk zijn om kapitaal aan te trekken of investeerders aan te trekken. De onderneming is namelijk geen onafhankelijk rechtspersoon is en geen eigendomsaandelen heeft.

Beperkte kennis of middelen van eigenaar

Soms beschikt de eigenaar of eigenaresse van een eenmanszaak over beperkte kennis of middelen. Dit betekent dat hij of zij misschien niet de know-how, vaardigheden of middelen om alle aspecten van het bedrijf te beheren. Denk bijvoorbeeld aan de boekhouding, marketing of de juridische kant. Ook is er niemand anders om toezicht te houden op het reilen en zeilen van het bedrijf. Natuurlijk kun je als eigenaar wel externe hulp inschakelen voor bepaalde zaken. Zo zorgt een ervaren boekhouder voor een overzichtelijke en nette administratie. En het maken van een website zou je eventueel aan een websitebouwer over kunnen laten.

Waarom is het voor eenmanszaken een goed idee om een boekhouder in te schakelen?

We schreven er al kort over: het inschakelen van een boekhouder. Deze specialist is in staat om de financiële administratie op een nauwkeurige manier bij te houden. Zo verwerkt hij of zij alle zakelijke transacties, inclusief inkomsten en uitgaven. Dit is belangrijk voor belastingdoeleinden, aangezien ook eigenaars van eenmanszaken hun inkomsten moeten opgeven. Zo is het in Nederland verplicht om elk kwartaal, elk halfjaar of elk jaar (afhankelijk van de wensen van de onderneming) BTW aangifte te doen. Het is belangrijk dat deze informatie correct is. De boekhouder verwerkt alle gegevens, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar of eigenaresse om de eenmanszaak financieel gezond te houden.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?