Als ondernemer krijg je er ongetwijfeld mee te maken: de voorraad. Dit zijn namelijk de ingekochte goederen van de onderneming die al klaarliggen voor wanneer er een bestelling geplaatst wordt. Deze goederen moeten niet alleen meegenomen worden in de telling, maar zijn ook een onderdeel van de boekhouding. Er is immers een bepaalde waarde aan verbonden, die bij het bezit komen te staan. Voor de belastingaangifte is het ook weer van belang dat je weet wat je hebt liggen en hoe je dit in moet vullen.
De voorraad voor ogen hebben
De voorraad kent altijd een bepaalde waarde. Ieder product wordt namelijk voor een bepaald bedrag ingekocht, waarna het met winst wordt verkocht aan klanten. Je kunt daarom een berekening maken van de goederen die je hebt liggen en wat het bezit is van het bedrijf. Door dit goed voor ogen te hebben, heb je ook voor ogen wat de winst zou kunnen zijn als je alles verkocht hebt. Daarnaast heb je direct een bedrag voor het aangeven van de inkomstenbelasting. Ondanks dat het niet van invloed is op de inkomstenbelasting, kent het wel regels.
De waarde in de administratie meenemen
De voorraad moet in de boekhouding worden meegenomen. Aan het eind van een boekjaar bepaal je de waarde van de voorraden op dat moment. Dit moet in regel gedaan worden tegen kostprijs, maar in sommige gevallen mag het ook lager zijn. Ook kun je ze privé gaan gebruiken, de zogenoemde onttrekkingen. Dit mag je weer niet meetellen in de belasting, maar moet wel meegenomen in de boekhouding. Je hebt deze goederen immers ‘verkocht’ aan jezelf. Neem het daarom wel mee bij het opstellen van de boekhouding, zodat je aan het einde van het jaar ook voor ogen hebt wat meegenomen moet worden bij de belasting.
Bekijk ook onderstaande artikel om de voorraad in je administratie te verwerken met een voorbeeld boekhouding.
Voorbeeld boekhouding gebruiken