Wat is de saldibalans?

Bij een saldibalans wordt er een tussentijdse balans opgesteld, waarop de saldi van de verschillende grootboekrekeningen vermeld worden. Het is daarom ook een onderdeel van de kolommenbalans. Je moet als ondernemer eerst een proefbalans opstellen voordat je de saldibalans kunt gaan maken. Aan de hand hiervan wordt namelijk de tussentijdse balans opgesteld, waardoor er een handig overzicht kan ontstaan. Je weet dan precies waar de grootste kostenpost te vinden is en hoe jouw bedrijf ervoor staat en wat er eventueel moet veranderen voordat het jaar voorbij is en de uiteindelijke balans wordt opgesteld.

De grootboekrekening speelt een sleutelrol in de administratie van een bedrijf. In dit document staan alle inkomsten en uitgaven binnen een bepaalde periode, onderverdeeld in verschillende categorieën. Het saldi van alle grootboekrekeningen valt onder de noemer ‘saldibalans’. In dit artikel vertellen we je stap voor stap wat het precies inhoudt.

Hoe kan ik je helpen met de saldibalans?

Benieuwd hoe een saldibalans eruit ziet? Download dan hieronder een voorbeeld van een saldibalans. Hiermee kun je direct aan de slag voor je boekhouding.

Wat is een saldibalans?

Een saldibalans geeft de saldi weer van alle grootboekrekeningen op een bepaald moment. Het is dan ook integraal onderdeel van de administratie van een bedrijf. Voor het opstellen van de saldibalans stelt de boekhouder een proefbalans op. Die wordt weergegeven in een overzicht met twee kolommen. Wanneer een bedrag op de debetzijde van het grootboek staat, verschijnt het ook in de saldibalans. Hetzelfde geldt trouwens ook voor een bedrag dat aan de creditzijde van het grootboek staat. Die krijgt dus een plekje aan de credit-kant.

Hoe werkt dit type balans?

In de saldibalans geeft het saldo van elke grootboekrekening het verschil tussen het debetsaldo en het creditsaldo aan.  Een boekhouder stelt het op aan hand van de informatie uit de proefbalans. Vervolgens wordt het saldo van het verschil tussen de debet- en creditzijde van de proefbalans overgezet naar de saldibalans. Wanneer het debetbedrag op de proefbalans groter is dan het creditbedrag, zal het verschil (saldo) aan de debetzijde van de saldibalans worden opgenomen. Maar als creditbedrag op de proefbalans groter is dan het debetbedrag, wordt het verschil (saldo) aan de creditzijde van de saldibalans geplaatst. Door het samenvoegen van de gesaldeerde bedragen van de proefbalans ontstaat uiteindelijk de saldibalans. Afhankelijk van het verschil zet je deze saldi dus op de debet- of creditzijde van de saldibalans.

wat is de saldibalans

Wat staat er precies op de saldibalans?

De gegevens van de proefbalans worden op de saldibalans verwerkt en bij elkaar opgeteld. Daaruit ontstaat een saldo, dat vervolgens wordt opgenomen in de saldibalans. In de saldibalans staan gedetailleerde gegevens  van de grootboekrekeningen die eerder op de proefbalans vermeld stonden. Het eindresultaat van de debetzijde en de creditzijde van de saldibalans moet uiteindelijk gelijk zijn aan elkaar. Wanneer dit niet het geval is, ontbreekt het aan een ‘balans’. Dit geldt als een algemeen principe voor alle balansen in de boekhouding, ongeacht of het de eindbalans of proefbalans betreft.

De saldibalans goed opstellen

Bij een saldibalans ontstaat er een overzicht van de verschillende kosten en baten. Het bestaat uit twee kolommen. Wanneer een bepaald saldo in het grootboek te vinden is, komt deze ook aan dezelfde kant bij deze balans te staan. Zo heb je dus altijd een credit- en een debetzijde. Beide zijden moeten te alle tijden gelijk zijn. In feite is het dus hetzelfde als bij een jaarlijkse balans, maar dan binnen een bepaalde periode. Dit helpt jou ook weer om eventuele stappen te ondernemen om jouw bedrijf weer financieel beter te maken en een omslag te maken indien nodig.

De rol van dit type balans voor de jaarrekening

Voor het opstellen van een jaarrekening heb je veel belangrijke informatie nodig. De juiste saldibalans hoort daar uiteraard bij. Als er fouten worden gemaakt in de saldibalans, kan dit leiden tot onnauwkeurige financiële overzichten. En dat heeft mogelijk nare gevolgen, zoals verkeerde opname van investeringen. Zodoende is het zeer belangrijk dat bedrijven hun saldibalans nauwkeurig bijhouden. Alleen dan ontstaat er een realistisch beeld van zowel de saldibalans als de jaarrekening. Een accurate saldibalans is van cruciaal belang om betrouwbare financiële rapporten te genereren. Die bieden op hun beurt waardevol inzicht in de financiële positie en prestaties van een bedrijf.

Berekenen met een boekhoudprogramma

Wanneer je de saldibalans gaat opstellen kun je hier ook een boekhoudprogramma voor gebruiken. Veel programma’s hebben namelijk een knop waarmee je de overzichten kunt bekijken. Je hebt hierdoor alle saldi direct bij elkaar staan en kunt dan ook gelijk het beginsaldo ontdekken. Hierdoor hoef je zelf niet meer meerdere stappen te doorlopen, maar kun je het binnen een korte tijd verwezenlijken. Jij hoeft alleen nog maar te bekijken hoe het bedrijf ervoor staat en ervoor te zorgen dat de rest van de administratie op een goede manier doorgevoerd wordt voor de belastingaangifte aan het einde van het jaar.

Online boekhoudprogramma’s met een gratis saldibalans

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Voorbeeld saldibalans

Bekijk hier een voorbeeld van een saldibalans.

saldibalans

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?