Wat is de betekenis van administratie?

In de afgelopen vijf jaar nam het aantal jonge ondernemers toe van 19.000 naar ruim 22.000. Het oprichten en runnen van een eigen bedrijf is dus populair. Wel zijn er een groot aantal zaken om rekening mee te houden als je een onderneming hebt. Een belangrijk onderdeel van jouw business is bijvoorbeeld de administratie. Wat houdt het precies in?

Wat is administratie en waarom is het zo belangrijk?

Wie een eigen bedrijf begint heeft soms het gevoel dat hij of zij verdrinkt in een zee van informatie. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? In elk geval met het opzetten van een goede administratie. Dit betekent dat je alle gegevens die samenhangen met jouw bedrijf vastlegt. Denk bijvoorbeeld aan de financiën, maar ook de planning, de marketing en de klantenservice. Kortom: alles wat je nodig hebt om een eigen bedrijf te runnen.

Hoe zorg je voor een overzichtelijke administratie?

Als ondernemer krijg je te maken met een breed takenpakket. Van de koop- en verkoop van jouw producten en diensten tot de communicatie met klanten en de administratie: je moet van alle markten thuis zijn. Gelukkig is het mogelijk om de administratie uit te besteden als het je teveel wordt. In dat geval raden we aan om een assistent of een administratief medewerker in te schakelen. De specifieke taken van een bepaalde functie zijn afhankelijk van het type bedrijf en de grootte ervan. Maar op een goede administratie moet je nooit bezuinigen. Het vormt een van de bouwstenen van jouw bedrijf. Heb je het gevoel dat je het overzicht verliest? Schakel dan zo snel mogelijk de hulp in van een professional.

administratie

Welke software programma’s kun je gebruiken voor de administratie?

Iemand die zich bezig houdt met de administratie dient goed georganiseerd zijn en oog hebben voor details. Hij of zij moet immers kunnen jongleren zonder ballen te laten vallen. Ook is het handig dat jij of iemand anders kennis heeft van verschillende software programma’s om de administratie zo efficiënt mogelijk te organiseren. Software programma’s van hoge kwaliteit zijn bijvoorbeeld:

Welke afdelingen binnen een bedrijf doen de administratie?

De administratie binnen een bedrijf is onder te verdelen in verschillende takken. Doe dit vooral om het overzicht te behouden. Zo valt het personeelsbeheer onder personeelszaken. Alle gegevens van medewerkers worden hier bewaard. Ook de werving en selectie van (jong) talent en de communicatie met werknemers vindt plaats op deze afdeling. Het is een belangrijk onderdeel van de administratie omdat een bedrijf überhaupt niet kan bestaan zonder werknemers.

Finance

Minstens zo belangrijk als personeelszaken is de ‘finance’ afdeling. De mensen die hier werken zijn verantwoordelijk voor de financiële planning, prognoses en het bijhouden van financiële gegevens. Ook beheert men op deze afdeling budget van het bedrijf en zorgt het ervoor dat alle financiële wetten en regels worden nageleefd. Aan het einde van het jaar controleert een accountant (intern of extern) of alle financiële data in orde is.

Marketing

De marketing afdeling behandelt alle aspecten van marketingcampagnes, van marktonderzoek en productontwikkeling tot reclame en verkoop. Marketeers creëren en beheren bijvoorbeeld advertenties op social media en houden de resultaten nauwgezet bij. Welke campagne scoort wel en welke niet? Deze data vormt ook een onderdeel van de administratie van een bedrijf.

Operations

De afdeling ‘operations’ houdt toezicht op de dagelijkse gang van zaken en is dus heel belangrijk. Het houdt onder andere toezicht op de productie, maar ook het beheer van de toeleveringsketen, de klantenservice en de uitvoering van bestellingen.

IT

Ook IT mag niet ontbreken in de administratie. We leven immers in het digitale tijdperk. Dit betreft het beheer van computersystemen, netwerken en gegevensopslag van het bedrijf. Ook zijn de mensen die op deze afdeling werken verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van softwaretoepassingen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?