fENNA is ontwikkeld door twee IT-specialisten met als doel boekhouden eenvoudiger te maken, zelfs zonder boekhoudkennis. Hun focus ligt vooral op het automatiseren van de administratie en het voorkomen van dubbel (typ)werk. Het bedrijf is gevestigd in Sint-Oedenrode en is een echte Nederlandse onderneming. Het is echter onduidelijk wanneer de onderneming is opgericht, maar aan het blog te zien bestaat fENNA in ieder geval al sinds 2017.
In deze review test ik de software, om erachter te komen of het fENNA inderdaad is gelukt om boekhouden makkelijker te maken. Alle belangrijke functionaliteiten komen aan bod en samen met de gebruiksvriendelijkheid, kosten en de mate van klantenservice komt hier een objectief eindoordeel uit. Zo weet je aan het eind van deze review of fENNA interessant is voor jouw bedrijf.
Voor- en nadelen
Hieronder lees je alvast de belangrijkste voor- en nadelen. Om een beeld te krijgen van het programma, extra mogelijkheden en eventuele tekortkomingen.
Pluspunten fENNA
-
Er is een gratis optie voor onbepaalde tijd. Houd er rekening mee dat dit facturatiesoftware is en geen volledig boekhoudprogramma.
-
Het factuuroverzicht biedt veel inzicht, waaronder de omzet per klant en product. Ook periodiek factureren is mogelijk.
-
De BTW-aangifte kan worden ingediend via de software, evenals de suppletie en ICP. Ook kun je zelf aangeven hoe vaak je de BTW-aangifte doet.
-
De software is eenvoudig in gebruik, ook zonder kennis van boekhouden.
-
Geen extra kosten voor het koppelen van je bankrekening.
-
Koppeling met Mollie mogelijk.
Minpunten fENNA
-
fENNA is behoorlijk onduidelijk over de doelgroep waar ze zich op richten. De software is echter enkel geschikt voor ZZP’ers, en niet voor ondernemers met meerdere administraties en/of handelsnamen.
-
Geen externe koppelingen mogelijk.
-
Geen directe koppeling met de Kamer van Koophandel (KvK) voor het ophalen van contactgegevens.
-
Het online goedkeuren van offertes is niet mogelijk, evenals het omzetten van een offerte naar factuur.
-
Geen scan & herken.
-
Geen volledige app, enkel een bonnetjes app
Expert Score
Prijs / kwaliteit |
3,1 |
Slimme functies |
3,1 |
Gebruiksgemak |
3,1 |
Hoe is de software van fENNA getest?
Het testen van boekhoudsoftware werkt het beste door de software in de praktijk uit te proberen. Dat is dan ook precies wat ik in deze fENNA review heb gedaan. Van het maken van een factuur tot het vragen van advies aan de klantenservice. Zo ontstaat er een eerlijk beeld, en komen zowel de voor- als nadelen naar voren. In deze review lees je alles wat je moet weten, voordat je een eventueel betaald abonnement afsluit.
Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.
Wat kost fENNA?
Omdat de kosten vaak het eerste zijn waar naar wordt gekeken, krijg je in dit gedeelte al een indruk van de beschikbare pakketten en bijbehorende prijzen. Vergeet niet om je keuze te baseren op de prijs- kwaliteitverhouding, zodat je niet meer betaalt dan dat de software waard is. Iets dat minstens even belangrijk is als het feit dat het boekhoudprogramma binnen je budget past. Later in deze review komen alle kosten nog een uitgebreid aan bod.
fENNA hanteert drie verschillende pakketten, waaronder een gratis facturatiepakket. Dit is een beperkte optie en geen volledig boekhoudprogramma. Daarnaast zijn er twee betaalde pakketten, waarbij de prijzen afhankelijk zijn van de duur van het abonnement. De minimale kosten zijn €8,25, en de maximale kosten €17,50 per maand. De verschillen en eventuele bijkomende kosten vind je verderop in deze review.
De software is overigens gratis uit te proberen, gedurende een maand. Naast de reguliere abonnementen biedt fENNA ook een overstapservice aan, voor ondernemers die niet tevreden zijn met hun huidige pakket.
Belangrijkste punten van fENNA beoordeeld
Beoordeelde onderdelen | Conclusie | Expert score |
---|---|---|
Functionaliteiten | Hoewel er behoorlijk wat handige functies zijn, ontbreken er ook een aantal essentiële mogelijkheden | 3 van de 5 sterren |
Gebruiksgemak | De software werkt over het algemeen makkelijk. Al is het wel even wennen, vanwege de bijzondere menu-indeling. | 4 van de 5 sterren |
Mobiele app | De mobiele app is onvindbaar en enkel geschikt voor het uploaden van bonnen. | 1 van de 5 sterren |
Schaalbaarheid | De software is enkel geschikt voor ZZP’ers. | 3 van de 5 sterren |
Koppelingen | Geen externe koppelingen mogelijk. | 3,5 van de 5 sterren |
Support | Er is geen live chat beschikbaar. Wel klantgerichte ondersteuning via een contactformulier, e-mail en telefonisch. | 4 van de 5 sterren |
Prijs | De prijs-kwaliteitverhouding is redelijk en er zijn vrijwel geen extra kosten. | 3 van de 5 sterren |
Expert score | Voldoende | 3,1 |
Starten met fENNA
Een proefaccount maken is erg eenvoudig bij fENNA. Vul je e-mailadres in en KVK-nummer, al is enkel je e-mailadres ook voldoende. Als je een KvK-nummer invult, haalt fENNA al bepaalde gegevens voor je op. Hierna dien je alleen nog even je mailadres te bevestigen en via de link een wachtwoord aan te maken. Registratie kan echter alleen vanuit Nederland. Werk je dus ook over de grens, dan zul je het met een VPN-verbinding moeten proberen. Iets dat volgens de klantenservice niet mogelijk is, maar ik kan meedelen dat dit geen probleem is.
Je proefaccount is in totaal 30 dagen geldig en na het inloggen kom je op het dashboard terecht. Ik moest zelf behoorlijk wennen, want door de zwart-witte kleuren lijkt het alsof de software nog geactiveerd moet worden. Er wordt wel wat kleur gebruikt, voor het aangeven van percentages en in tabellen. Er wordt duidelijk aangegeven dat het om een demo boekhouding gaat en bij alle overzichten staat met grote letters “voorbeeld”. De uitstraling is naar mijn mening ouderwets, waarbij er vooral gedacht is aan het functionele. Het design laat te wensen over, zeker in vergelijking met de software van bijvoorbeeld MoneyMonk en Jortt.
Op het dashboard vind je verschillende categorieën met informatie. Bovenin staan een aantal tabellen van de kasstroom en de omzet, evenals overzichten van andere cijfers. De omzet staat er twee keer, één keer als tabel en ook als totaalbedrag. Onder deze overzichten vind je video’s die de meest gebruikte functies uitleggen, zoals het maken van je eerste factuur. Je kunt deze in de interface zelf afspelen, of op Vimeo bekijken. Een handig extraatje is de datum bovenaan het dashboard, wat ik zelf een handige toevoeging vind. Meer informatie is er niet op het dashboard te vinden en het is niet zelf te personaliseren.
Er is slechts één menu, dat zich aan de linkerzijde bevindt. Door boven het plus-symbool te hangen met je muis of erop te klikken, open je het menu. Al zijn het in feite twee menu’s, die zich naast elkaar bevinden. Aan de meest linkerzijde vind je het hulp-gedeelte. Inclusief het helpcenter, instructievideo’s en ondersteuning. Behalve bij de laatste optie, wordt je naar een andere pagina verwezen. Onderaan het menu kun je jezelf afmelden en de taal instellen
Aan de linkerzijde bevindt zich dus ook het hoofdmenu, wat je het meest zal gebruiken voor het bijhouden van de administratie. Het is enkel mogelijk om de namen van de menu-items te zien, door boven het pictogram te gaan hangen. Menu-items zijn: dashboard, offertes, facturen, inkopen, betalingen en contacten. Onderaan vind je nog de opties, resultaten en instellingen. Ik miste vrijwel meteen de mogelijkheid voor het indienen van de BTW-aangifte, die bij fENNA staat onderverdeeld bij “resultaten”.
De uitstraling is erg basic en zakelijk. Zo kun je niet zien hoe je bijvoorbeeld facturen kunt filteren, aangezien de pagina leeg blijft totdat je een eerste factuur hebt gemaakt. Bij iedere categorie krijg je een andere zwart/wit foto te zien als achtergrond. Hoewel dit op zich leuk gevonden is, leidt het wel behoorlijk af,
Er is tenslotte nog één optie en dat is de snelkoppeling. Deze varieert op basis van het gekozen menu-item. Denk aan “nieuwe factuur”, “nieuwe regel”, etcetera. Het is een handige optie, en een aantal van deze snelkoppelingen hadden van mij ook wel op het dashboard geplaatst mogen worden.
Functies fENNA
In deze review ga ik in op de belangrijkste functies, van het maken van een factuur tot het indienen van de belastingaangifte. Daarnaast belicht ik een aantal bijzondere opties, die uniek zijn voor fENNA. De basis functies zijn in ieder geval:
- Automatische bankkoppeling
- Facturatie
- Inkoopfacturen (geen scan & herken)
- Belastingaangiften
- Rapportages en inzichten
Transacties automatisch verwerken
Het bijhouden van je eigen administratie begint veelal bij het koppelen van je zakelijke bankrekening. Zowel deze PSD2 koppeling als het handmatig uploaden van bankafschriften is mogelijk voor een rekening van de ABN AMRO, Rabobank, ING Bank, ASN Bank, SNS Bank, Triodos Bank en Knab. Voor de automatische bankkoppeling dien je twee keer toestemming te geven. Het bevestigen van de integratie kan met itsme, Google, eHerkenning en UnifiedPost (e-mail verificatie).
Het is dus ook mogelijk om betalingen handmatig in te laten lezen, door het uploaden van een “nieuw bankafschrift. Het gaat om MT940-bestanden. Het uploaden van een bankafschrift doe je via de “+” knop en vervolgens door te kiezen voor “Bankafschriften”. Na het uploaden kies je voor “importeren” en komen alle transacties in een overzicht te staan. Je kunt ze sorteren, en aanklikken als je bijvoorbeeld wijzigingen wil aanbrengen. Op dezelfde wijze kun je ook een betaalbestemmingen toevoegen om de transactie in te boeken, denk aan bijvoorbeeld verdiende rente en meer. Vergeet niet om het BTW-percentage aan te geven bij het verwerken van een transactie. Indien gewenst kun je zo stuk voor stuk alle transacties nalopen en verwerken.
Je kunt voor het handmatig importeren van betaalbestanden ook de instructievideo volgen, over het inlezen van bestanden die je vindt in de “Zendesk”. (De kennisbank van fENNA.)
Een handige optie is het toevoegen van contante betalingen, dat je doet via het betalingen overzicht. Hier kun je ook alle verwerkingsregels sorteren, inclusief op een specifieke periode. Het is enkel mogelijk om zelf een periode aan te geven via de kalenders, en er zijn dus geen vooraf ingestelde periodes, zoals bijvoorbeeld het voorgaande kwartaal etc.
Regelen van betalingen
In het hoofdmenu aan de linkerzijde vind je de opties “facturen” en “offertes”. Het maken van een nieuwe factuur en offerte is ook mogelijk via het plus-teken (snelkoppeling), waarna je meteen terecht komt in het scherm voor het opstellen van de factuur of offerte. Ik begin even met de facturen, via het bijbehorende menu.
Hier vind je een overzicht van alle opties, plus wederom een extra knop voor het maken van een nieuwe factuur. fENNA toont een aantal handige categorieën, zoals openstaande en achterstallige facturen. Ook zijn er overzichten die ik nog niet vaak ben tegengekomen, zoals het factuuroverzicht per klant en de omzet per product. Erg handig om inzicht te krijgen in de financiën en je bedrijf te laten groeien. Zodra je eenmaal facturen hebt toegevoegd wordt het pas mogelijk om deze te filteren en de filteropties te zien.
Een factuur toevoegen kan dus op meerdere manieren. Er opent vervolgens altijd een ander scherm, met een eigen bijbehorend menu aan de linkerzijde. Hier kun je met het groene vinkje de factuur opslaan en met het kruisje de factuur annuleren. Ook kun je een voorbeeld bekijken (oogje), bestanden bijvoegen (paperclip) en hulp vragen (vraagteken). Pas in het laatste geval op dat je niet op het kruisje klikt om deze optie te sluiten. Je kunt tijdens het opstellen van de factuur ook de huisstijl aanpassen, door het uploaden van een logo en het instellen van een lettertype.
Om een factuur te maken dien je een contact te zoeken of toe te voegen, door op het potloodje te klikken. Je hebt vervolgens de keuze tussen een bedrijf of persoon, en deze optie staat standaard ingesteld op bedrijf. Helaas is het niet mogelijk om contactgegevens automatisch in te laden, omdat er geen directe koppeling is met de KvK. Je kunt wel een adres ophalen door het invullen van je postcode en huisnummer. Het is tevens niet mogelijk om meteen een ander BTW-percentage toe te voegen, en je hebt de keuze uit 0, 9 en 21%. De optie BTW-verlegd vind je boven de betaaltermijn. Je kunt daarnaast ook op dezelfde wijze een contante verkoop inboeken.
Na het voltooien van de factuur kun je deze indien gewenst vanuit de software versturen per mail, inclusief het toevoegen van een CC en een persoonlijk bericht. Het downloaden ervan is ook mogelijk. Voor het maken van een periodieke factuur kies je voor de optie “inplannen”. Hier kun je instellen dat een factuur op een ander tijdstip moet worden verstuurd, maar ook aangeven dat een factuur een x-aantal keer moet worden verzonden per dag, maand, werkdag, kwartaal, week of jaar. Het selecteren van een eigen periode is niet mogelijk, wel het instellen van de begindatum (indien deze in de toekomst ligt).
De software begint er beter uit te zien bij fENNA zodra deze daadwerkelijk wordt gebruikt. De filteropties, het aantal facturen per categorie, de bijbehorende grafiek van de omzet en dergelijke, zorgen voor een duidelijk overzicht, in plaats van de eerdere achtergrondafbeelding. In dit overzicht kun je ook facturen kopiëren en de status wijzigen (betaald, openstaand).
Het toevoegen van een offerte gaat op vrijwel identieke wijze als het maken van een factuur, alleen dan vanuit het bijbehorende menu. Je kunt indien gewenst jezelf een test sturen, zodat je precies kunt zien of de offerte en bijbehorende teksten naar wens zijn.
Bij de “status” van offertes staan extra mogelijkheden, zoals het goed- en afkeuren van het document. Helaas is het niet mogelijk om een offerte door de klant online goed- of af te laten keuren. Evenals het ontbreken van de mogelijkheid voor het omzetten van een offerte naar een factuur. Je kunt de status van een offerte wel wijzigen naar “gefactureerd”, maar je dient vervolgens alsnog handmatig een factuur te maken. Wat wel prettig werkt is dat wanneer je een offerte aanklikt, deze onderaan het scherm wordt geopend, zodat je ook meerdere offertes snel kunt doorlopen.
Bij het maken van offertes en facturen worden de nummers automatisch ingesteld. Dit is aan te passen, maar alleen tijdens het maken van je eerste factuur. Klik hiervoor op “factuurnummer”, en geef jouw voorkeuren aan. Houd er dus rekening mee dat dit hierna niet meer mogelijk is. Dit is overigens niet het geval voor de opmaak. De laatste factuur lay-out wordt namelijk onthouden. Het is dus mogelijk om deze aan te passen, maar er is geen optie voor het opslaan van een specifieke factuur lay-out.
Wil je trouwens facturen versturen inclusief een betaallink, dan dien je een Mollie account te hebben en deze te koppelen. Ik vertel hier later in deze review meer over, onder de optie “specifieke mogelijkheden”.
Verwerken van kostenposten
Hoewel ik het al even heb gehad over het verwerken van transacties, is dit onderdeel nog niet volledig aan bod gekomen. Je vindt deze optie in het hoofdmenu, onder het kopje “inkopen”. Hier heb je tevens de mogelijkheid om losse bonnen te verwerken, die je kunt mailen naar je administratie. Zo kun je ze niet meer verliezen, denk aan tankbonnen en dergelijke.
Helaas is er geen optie om bonnen te verwerken met scan & herken. Dit is een technologie waarbij gegevens meestal automatisch worden herkend en overgenomen. Dus hoewel de oprichters van fENNA aangeven niet te houden van typen, dien je deze losse bonnetjes nog wel handmatig over te tikken.
Er bestaat wat onduidelijkheid over de bonnetjes app. Er is namelijk wel een pagina met informatie over een app voor het versturen van bonnen via je smartphone, maar in de kennisbank en op de site zelf is hier niets over te vinden. Ook is de Android app onvindbaar in de Play Store. De klantenservice heeft aangegeven dat dit komt omdat de app op het moment van schrijven wordt aangepast en dat deze in de nabije toekomst weer beschikbaar is. Iets dat niet vermeld staat in de interface van fENNA.
Aangiften online regelen
Onder het overzicht met de “resultaten” vind je de mogelijkheid voor het indienen van de BTW-aangifte. Niet alleen de BTW-aangifte wordt automatisch berekend, dit geldt ook voor de suppletie-aangifte en de opgaaf ICP. Gegevens worden automatisch ingevuld in alle bijbehorende aangiften. Het enige dat je hoeft te doen is ervoor zorgen dat je administratie op orde is, de aangifte nalopen en te versturen. Dit kan direct via de software dankzij een integratie met de Nederlandse Belastingdienst. Je ontvangt tevens een bevestiging per mail als deze is geaccepteerd. Via de optie “BTW instellingen” kun je aangeven of je de BTW maandelijks, ieder kwartaal of ieder jaar wil indienen.
Het is, zoals bij veel boekhoudsoftware, niet mogelijk om met fENNA de IB-aangifte in te dienen. Je kunt echter wel gegevens gebruiken, zoals de winst- en verliesrekening. Wat wel mogelijk is, is het regelen van de jaarafsluiting.
De financiële stand van zaken
Tenslotte nog de financiële stand van zaken, want online boekhoudsoftware maakt het jou als ondernemer erg makkelijk om te weten hoe het er voor staat. Het gaat bij fENNA om dezelfde menu-optie als die van de BTW-aangifte, namelijk de “resultaten”. Hier vind je behoorlijk wat overzichten, zoals grootboekkaarten, de fiscale balans en een overzicht van openstaande klanten. Een handige extra optie is de mogelijkheid om alle rapportages te exporteren als Excel-bestand. Helaas is het maken van een PDF-bestand niet mogelijk.
De mobiele app
fENNA biedt een mobiele app aan voor iOS en Android, maar helaas is deze enkel voor het uploaden van bonnetjes. Op het moment van de review is de app echter niet beschikbaar en dit zal zo zijn voor de aankomende weken. Dit wordt helaas niet duidelijk gecommuniceerd via het platform.
Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers
De boekhoud en facturatie software zitten over het algemeen logisch in elkaar. Je hebt geen kennis van boekhouden nodig om de software te gebruiken. Met name het facturatie- en rapportage gedeelte werken erg prettig. Helaas zijn er, naar mijn mening, ook behoorlijk wat dingen die beter kunnen. Zoals de eerder genoemde app en het help-gedeelte. Het is in het begin behoorlijk lastig om deze help-opties te gebruiken, door de bijzondere menu-opbouw.
De meningen van andere gebruikers zeggen veel over de kwaliteit van software. Helaas zijn er geen eerlijke reviews van gebruikers te vinden. Dan heb ik het over onafhankelijke platformen zoals Google Reviews, Facebook en Trustpilot. Op de site van fENNA zelf staan wel reviews, maar deze zijn niet gekoppeld aan een van de eerder genoemde platformen. Wat betekent dat fENNA zelf heeft gekozen welke beoordelingen van gebruikers ze wel en niet online willen tonen.
Persoonlijke ervaring met de klantenservice
Er zijn een aantal mogelijkheden voor het verkrijgen van informatie. De eerste optie is door dit zelf op te zoeken, bijvoorbeeld via de kennisbank of via de video tutorials. De laatste mogelijkheid is erg handig en de video’s laten precies zien hoe bepaalde functies werken. Om in de kennisbank te komen, klik je gewoon op het vraagteken in de interface om daarna de zoekbalk gebruiken, waarna de kennisbank opent in een pop-up venster. Je kunt deze optie ook openen in een apart venster door op “help center’” te klikken. De zoekbalk zit overigens een beetje verstopt en vind je dus door te klikken op het vraagteken en vervolgens op ondersteuning. Hier vind je ook een geïntegreerd contactformulier dat je kunt gebruiken. Om terug te keren naar het voorgaande menu, navigeer je met je muis naar het plusteken. Iets waar ik zelf pas behoorlijk laat achter kwam.
De andere optie is natuurlijk contact opnemen met de klantenservice. Dit kan via het eerder genoemde contactformulier, maar ook telefonisch (085 – 401 94 58) en per e-mail (support@fenna.nl). Mails worden meestal dezelfde werkdag beantwoord, maar in drukke periodes kan het iets langer duren. De medewerkers zijn vriendelijk en staan je graag te hulp. Het is duidelijk dat het om een klein team gaat, want mijn vraag werd beantwoord door een van de oprichters die tevens de tech-support vragen beantwoordt.
Complete functielijst
fENNA beschikt over drie verschillende pakketten, waarvan het Compleet-pakket de meeste opties bevat voor het regelen van je online boekhouding. Hieronder alle functionaliteiten op een rij:
- Facturatie en offertes, inclusief periodieke facturen, facturen opmaken, herinneringen, en verzending vanuit de software
- BTW-aangifte plus indienen en betalen, inclusief ICP en suppletie
- Automatische bankkoppeling en het uploaden van bankafschriften, mogelijk met 8 Nederlandse banken
- Rapportages, inclusief Excel export
- Relatiebeheer
- Bonnetjes app (niet beschikbaar op het moment van schrijven)
- Jaarafsluiting
Is fENNA veilig online te gebruiken?
Boekhoudsoftware dient veilig te zijn, aangezien er wordt gewerkt met persoonlijke en financiële data van je eigen onderneming en van klanten. Informatie over de genomen veiligheidsmaatregelen, gebruik van cookies, en het privacybeleid vind je in de footer (onderkant) van de site. Hier staat aangegeven hoe gegevens worden verwerkt en hoe je deze kunt verwijderen. In de algemene voorwaarden is tevens informatie te vinden, waaronder dat fENNA zich houdt aan de AVG en verwerkersovereenkomst. Indien er sprake is van een datalek zal fENNA gebruikers op de hoogte brengen. Ook worden er back-ups gemaakt en deze worden maximaal één jaar bewaard. Het ontbreekt echter aan specifieke gegevens over de genomen veiligheidsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld Jortt heeft gedaan.
Pakketten en kosten
fENNA hanteert drie pakketten, waarvan het duurste pakket naar mijn mening de beste optie is voor het bijhouden van de gehele zakelijke administratie. Het gratis pakket is beperkt en richt zich vooral op de facturatie. Het is echter een leuke optie als je start met ondernemen en op zoek bent naar een gratis facturatieprogramma. Iedere ondernemer kan alle pakketten overigens een maand lang gratis uitproberen.
De betaalde pakketten verschillen qua opties, waarbij je meer mogelijkheden hebt als je kiest voor fENNA Compleet. Denk aan een kasboek, inkopen boeken, het indienen van de BTW-aangifte, een automatische jaarafsluiting en extra rapportages. Het goedkopere betaalde pakket, fENNA Facturatie-plus kan interessant zijn als je een groot deel van de boekhouding uitbesteedt aan een boekhouder of accountant.
De maandelijkse kosten zijn exclusief BTW en worden voor elke periode automatisch afgeschreven. Dit gebeurt echter pas nadat je een betaald abonnement afneemt, want voor het gebruik van het proefabonnement hoef je geen betaalgegevens te verstrekken. fENNA biedt een mooie korting aan als je kiest voor een jaarlijkse verlenging.
Het bedrijf hanteert geen extra of verborgen kosten. De enige extra kostenpost is die voor het toevoegen van een betaallink. Waarvoor je niets betaalt aan fENNA, maar waar je wel een Mollie account voor nodig hebt. De kosten hiervoor zijn gratis, maar je betaalt daarna een bedrag over iedere geslaagde transactie. Deze verschillen per betaalmethode en zijn te vinden op de site van Mollie. Voor iDEAL is dit bijvoorbeeld €0,32 per transactie.
Overzicht van de kosten:
Pakket | Maandabonnement | Jaarabonnement |
---|---|---|
fENNA Facturatie | Gratis | – |
fENNA Facturatie plus | €9,75 per maand | €8,25 per maand |
fENNA Compleet | €17,50 per maand | €15 per maand |
Specifieke mogelijkheden
Een van de specifieke mogelijkheden, en dan vooral hoe deze functie is uitgewerkt, is het beheren van contacten. In het gelijknamige menu-item vind je een overzicht van alle contacten, plus de optie om te filteren op letter of te zoeken op keyword. Een handig extraatje is de mogelijkheid om de contacten te downloaden. Wat wel enkel mogelijk is als Excel bestand.
Een andere bijzondere optie is de koppeling met Mollie. Want hoewel er weinig externe koppelingen beschikbaar zijn, is het wel mogelijk om Mollie te integreren met de boekhoudsoftware van fENNA. Je vindt deze optie in het “instellingen” menu. Hier kun je zowel een nieuwe account aanmaken als je bestaande account koppelen. Op deze manier kun je facturen versturen, inclusief een betaallink.
Conclusie
fENNA is een boekhoudprogramma met een aantal kwaliteiten, maar ook met behoorlijk wat puntjes die wat verbetering kunnen gebruiken. Laat ik beginnen met de pluspunten. Je hebt geen kennis nodig van boekhouden om met de software aan de slag te gaan. Hoewel de uitstraling in het begin wat saai oogt, blijft het programma wel erg overzichtelijk naarmate er veel gegevens in staan. Andere pluspunten zijn de duidelijke video-tutorials, de vriendelijke klantenservice en de grote mate van inzicht die je met de software krijgt. Een ander prettig voordeel is de gratis bankkoppeling, aangezien hier meestal extra kosten voor wordt gerekend.
Nadelen hebben naar mijn mening vooral te maken met de automatisering. Zo ontbreekt het aan een scan & herken optie en een volledige mobiele app om de administratie onderweg bij te houden. Ook ontbreekt helaas de mogelijkheid om externe apps te koppelen, denk aan een webshop of urenregistratie.
Kortom, het programma is absoluut niet slecht, maar ik hoop dat fENNA een aantal van de eerder genoemde gebreken oplost zodat de software nog prettiger wordt om mee te werken. Houd er rekening mee dat fENNA alleen geschikt is voor eenmanszaken en niet voor MKB-bedrijven.
Expert Score
Prijs / kwaliteit |
3,1 |
Slimme functies |
3,1 |
Gebruiksgemak |
3,1 |
Vergelijking alternatieve boekhoudsoftware
Als fENNA niet helemaal aansluit op jouw onderneming, dan heb ik hieronder drie alternatieven voor je op een rij gezet. Alle drie geschikte opties voor ZZP’ers, en de laatste twee zijn ook te gebruiken voor MKB-administraties.
Prijzen | fENNA | Rompslomp | e-Boekhouden.nl | DigiBTW |
---|---|---|---|---|
Gratis proefversie | 30 dagen | 30 dagen | 14 dagen | 30 dagen |
Opzegtermijn | Maandelijks | Maandelijks | Maandelijks | Maandelijks |
Vanaf prijs per maand | € 9,75 | € 25 | € 9,95 | € 12,50 |
Onbeperkte aantal facturen / boekingen | € 7,75 | Gratis | € 14,05 | Gratis |
Scan & herken | Niet mogelijk | Gratis | Gratis | Gratis |
Bankkoppeling | Gratis | Gratis | Gratis | € 4 |
BTW aangifte koppeling Belastingdienst | Gratis | Gratis | Gratis | Gratis |
Toegang boekhouder / accountant | Gratis | Gratis | Gratis | Gratis |
Totaal prijs onbeperkt boekhouden + factureren | € 17,50 | € 25 | € 24 | € 16,50 |
Extra administratie | Niet mogelijk | € 10 | € 5,95 | Niet mogelijk |
Extra gebruiker | Gratis | € 3 | Gratis | Gratis |
DigiBTW
DigiBTW richt zich net als fENNA op ZZP’ers die zelf de administratie willen bijhouden. Het is tevens een betaalbaar programma, inclusief een gratis proefperiode van 30 dagen. DigiBTW biedt net als fENNA ook een gratis facturatie optie aan en twee betaalde pakketten. Al verschilt de opzet van DigiBTW met die van fENNA. DigiBTW biedt namelijk een goedkoop pakket aan voor het regelen van je administratie en een duurdere extra optie. Dit is echter wel een mogelijkheid inclusief boekhouder, waarbij je maar een deel van de administratie zelf hoeft te regelen. Naast deze boekhoudservice is er tenslotte nog de mogelijkheid om je IB-aangifte in te dienen via DigiBTW.
Pluspunten DigiBTW
-
Een complete facturatie- en boekhoudoplossing, inclusief de mogelijkheid om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen
-
Ontzettend veel bankkoppelingen mogelijk, via Ponto. (Houd wel rekening met een meerprijs)
-
Zeer professionele en hulpvaardige klantenservice. De medewerkers van DigiBTW reageren snel op berichten en zijn ook telefonisch bereikbaar
-
Gratis proefabonnement en facturatie pakket, om met de software kennis te maken
-
Zeer makkelijk in gebruik. Je hebt geen boekhoudkennis nodig en er is maar een kleine leercurve
Minpunten DigiBTW
-
DigiBTW richt zich echt op starters, waardoor de software niet geschikt is voor het MKB
-
Geen scan & herken optie, voor het automatisch verwerken inkoopfacturen en losse bonnen
-
Buiten een aantal basis koppelingen, is het integreren van externe apps (zoals een webshop) niet mogelijk
-
Het indienen van de IB aangifte kost extra, evenals de automatisch bankkoppeling
Rompslomp
Rompslomp heeft eveneens een overeenkomst met fENNA, en dat is de bonnetjes inbox. Je kunt net als fENNA losse bonnen naar je administratie mailen om deze op ieder gewenst moment te verwerken. Rompslomp is iets duurder dan fENNA, maar beschikt ook over meer functionaliteiten en automatiseringen. Zo kun je ritten en uren registreren, en is de Rompslomp app een stuk uitgebreider. Rompslomp richt zich ook op een bredere doelgroep, waaronder ZZP-ers, MKB-bedrijven en webshop-eigenaren.
Pluspunten Rompslomp
-
Eenvoudige software, waarbij gebruik is gemaakt van simpele termen. Rompslomp is geschikt voor nieuwe ondernemers zonder boekhoudervaring
-
Er zijn veel automatische koppelingen mogelijk met diverse Nederlandse banken en via de Wizard is het erg eenvoudig om deze te integreren. Je hebt ook de mogelijkheid om meerdere bankrekeningen te koppelen aan je Rompslomp administratie
-
De AI chatbot is erg handig als je een vraag hebt over de werking van de software of waar je een bepaalde optie kunt vinden. De technologie werkt erg goed en het bespaart je een hoop tijd, doordat je direct een antwoord krijgt
-
Zeer goede OCR software voor het automatisch scannen en herkennen van bonnen, die ook erg eenvoudig is in gebruik. Bij de boekhoudpakketten van Rompslomp zitten standaard een X-aantal gratis “scan & herkens” inbegrepen
-
Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, met een pakket voor ZZP’ers en het MKB
Minpunten Rompslomp
-
Het is niet mogelijk om de klantenservice te bellen, maar je kunt wel een belafspraak inplannen. En hoewel de live chat goed werkt, is deze met gebruik van AI en is het niet mogelijk om met een medewerker van Rompslomp te chatten
-
Voor het indienen van de BTW aangifte dien je eerst een verificatiebrief aan te vragen, die per post wordt verstuurd. Dit kost dus even wat tijd. Daarnaast is het niet mogelijk om de IB aangifte in te dienen via Rompslomp
-
Het financiële overzicht is wat beperkt en kan een stuk beter. Vooral het niet kunnen filteren op een specifieke periode, maakt het lastig om voldoende inzicht te krijgen. Bij het exporteren kun je wel een periode aangeven
-
Het kleurgebruik van de mobiele app kan beter, aangezien niet alle details even goed leesbaar zijn
e-Boekhouden.nl
Tenslotte e-Boekhouden, een zeer betaalbare optie met een gratis abonnement voor startende ZZP’ers. De software is geschikt voor ZZP’ers, MKB-bedrijven, verenigingen en stichtingen. Hoewel de software een ietwat ouderwets design heeft, beschikt deze wel over scan & herken, het toevoegen van gratis extra gebruikers en het bijhouden van meerdere administraties. e-Boekhouden biedt net als fENNA professionele ondersteuning aan, zowel telefonisch als per mail.
Pluspunten e-Boekhouden.nl
-
Intuïtieve software met een groot aantal functies, waaronder een uren- en kilometerregistratie
-
De kosten zijn op basis van gebruik, met inbegrip van een onbeperkt aantal gebruikers ongeacht het pakket
-
Meerdere contactmogelijkheden en telefonische hulp is beschikbaar
-
Een erkende partner van de Nederlandse Belastingdienst, met een directe koppeling voor het doen van BTW-aangiften
-
Gratis abonnement van 15 maanden voor startende ondernemers, zonder beperkingen op het gebied van functionaliteiten
Minpunten e-Boekhouden.nl
-
Facturatie via Peppol is niet mogelijk
-
Bij meer dan 240 boekingen per jaar kom je automatisch terecht in het duurdere pakket en betaal je apart voor boekhouden en facturatie
-
Credits voor Mail en Herken dienen apart te worden aangeschaft en zijn alleen te koop in de vorm van bundels
-
Het beheren van projecten is alleen mogelijk via een koppeling, bijvoorbeeld met programma’s als Simplicate en Teamleader
-
Het koppelen van je bankrekening kost extra
Functies | fENNA | Rompslomp | e-Boekhouden.nl | DigiBTW |
---|---|---|---|---|
BTW overzicht | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
BTW verlegd factureren | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Electronische BTW aangifte | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Elektronische aangifte inkomstenbelasting | – | – | – | ✅ |
Factureren in eigen huisstijl | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
IDEAL koppeling | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Periodieke facturen / abonnementen | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Digitaal archief | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Peppol facturatie | – | – | – | – |
Scan & herken | – | ✅ | ✅ | ✅ |
Aanmaningen versturen | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Automatische bankkoppeling | ✅ | ✅ | ✅ | – |
Mobiele app (IOS/Android) | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Vreemde valuta | – | ✅ | ✅ | – |
ICP opgave | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Debiteurenbeheer | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
Offertes | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ |
CRM systeem | – | ✅ | ✅ | ✅ |
Urenregistratie | – | ✅ | ✅ | ✅ |
Kilometerregistratie | – | ✅ | ✅ | ✅ |
Ledenadministratie | – | – | ✅ | – |
Veelgestelde vragen – FAQ’s
fENNA biedt drie verschillende opties aan. Gratis facturatie software (beperkt), een betaald facturatie software pakket en een volledig pakket voor het bijhouden van de zakelijke administratie als ZZP’er. Dit laatste pakket kost tussen de €15 en €17,50 en is afhankelijk van het soort abonnement (maand, jaar).
fENNA biedt een gratis pakket aan voor onbepaalde tijd. Dit is echter geen volledig boekhoudpakket.
Om erachter te komen of fENNA past bij jouw onderneming, kun je het beste mijn review lezen over dit online boekhoudprogramma. Hierin komen alle voor- en nadelen aan bod.
Nee, fENNA is vooral geschikt voor eenmanszaken. Het is namelijk niet mogelijk om meerdere administraties bij te houden.
Mijn persoonlijke ervaring met de klantenservice is goed. Je wordt snel en vriendelijk geholpen als je vragen stelt per mail.
e-Boekhouden scoort over het algemeen beter en is dus in de meeste gevallen de beste oplossing. Omdat iedere onderneming anders is, is het belangrijk om de software te kiezen die het beste past bij jouw persoonlijke situatie en niet de software die in het algemeen het beste scoort.
Je kunt fENNA bellen en mailen, evenals een bericht sturen vanuit de interface. Het enige dat ontbreekt is een live chat. In deze review vind je het telefoonnummer en het mailadres van deze software ontwikkelaar.
Ja, als je kiest voor een jaarlijkse verlenging, dan betaal je €2,50 per maand minder voor het fENNA Compleet pakket. Alle pakketten zijn 30 dagen gratis te proberen.
Ja, je kunt de BTW-aangifte, de opgaaf ICP en suppletie aangiften indienen via de software. Het indienen van de IB-aangifte is niet mogelijk, maar er is wel een winst- en verliesrekening die je kunt gebruiken voor het overnemen van gegevens.
fENNA is een ontwikkelaar van Nederlandse online facturatie- en boekhoudsoftware.
Gerelateerde artikelen
e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen
e-Boekhouden review: e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen
Exact Online review | Ervaringen en Kosten
De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.
Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest
Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.