Moss is geen standaard boekhoudprogramma, maar het is software die zich richt op het beheren van de zakelijke financiën. Ze zijn tenslotte gestart als een start-up voor zakelijke creditcards. Hoewel de software gebruikt kan worden door ZZP’ers, is het voornamelijk interessant voor grotere ondernemingen en bedrijven in de groei. Dit komt doordat de software erg veel mogelijkheden biedt voor het in kaart brengen van alle financiële processen en middelen, waarbij het onnodig is om voor Moss te kiezen als een oplossing van DigiBTW of Rompslomp volstaat.
Dit fintech bedrijf is dus niet gespecialiseerd in boekhoudsoftware, maar je kunt wel een aantal Nederlandse boekhoudprogramma’s, CRM’s en ERP-software oplossingen koppelen. Moss is een internationaal bedrijf, dat sinds 2021 ook in Nederland actief is. Ze onderscheiden zich onder meer door het aanbieden van zakelijke debit- en creditcards.
In deze review lees je wat alle mogelijkheden zijn van Moss en kom je erachter of de software interessant is voor jouw onderneming.
Voor- en nadelen
Hieronder alvast de belangrijkste voor- en nadelen die tijdens het beoordelen van de software naar voren zijn gekomen:
Pluspunten Moss
-
Prettige interface en een goede gebruiksvriendelijkheid
-
Een onbeperkt aantal kaarten, zowel fysieke als virtuele kaarten
-
Werken met budgetten, ook in combinatie met de debit- en creditcards
-
Snelle live Nederlandstalige klantenservice via de chat, ook contact mogelijk per e-mail (trager) en telefonisch
-
Uitgebreide kennisbank, inclusief video tutorials
Minpunten Moss
-
Software is minder geschikt voor kleine ondernemers, zoals starters en ZZP’ers
-
Beperkt aantal koppelingen met Nederlandse boekhoudsoftware, wel mogelijk met o.a. Twinfield en Exact
-
Kosten zijn enkel op aanvraag
-
Geen online proefabonnement
-
Geen traditioneel boekhoudprogramma, maar een oplossing voor onkostenbeheer
-
Niet mogelijk om contant geld te pinnen met Moss creditcards
-
Geen scan & herken
Expert score
Prijs / kwaliteit | 3,5 |
Slimme functies | 3,5 |
Gebruiksgemak | 3,5 |
Hoe is de software van Moss getest?
De software van Moss is grondig getest, wat betekent dat ik kritisch heb gekeken naar alle functionaliteiten en mogelijkheden. Plus bijkomende zaken, zoals de gebruiksvriendelijkheid en de service. Alleen zo kan er een eerlijk oordeel ontstaan, waar je als ondernemer echt iets aan hebt. Niet alleen de pluspunten komen dus in deze review naar voren, maar ook de minpuntjes en beperkingen. Zo weet je straks of Moss wel of geen match is met jouw onderneming. Indien dit laatste het geval is, vind je onderaan nog een drietal alternatieven.
Wil je meer weten over hoe het onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk hier de complete onderzoeksmethode.
Wat kost Moss?
Moss hanteert in tegenstelling tot de meeste software ontwikkelaars geen vaste prijzen. Dit komt doordat ze van mening zijn dat iedere onderneming anders is en het dus onmogelijk is om pakketten aan te bieden die bestaan uit een vaste set van functionaliteiten. Dit is de reden dat Moss gebruikmaakt van modules, zodat je enkel betaalt voor de dingen die je daadwerkelijk nodig hebt.
De prijzen van deze modules staan niet vast en zijn enkel op aanvraag beschikbaar, waarbij een vertegenwoordiger van de onderneming samen met jou gaat kijken naar de beste oplossing. Hoewel Moss startende ondernemers en ZZP’ers niet uitsluit, is het met deze prijsstructuur vooral interessant voor MKB-bedrijven inclusief werknemers, of voor het afnemen van de software op de groei.
Belangrijkste punten van Moss beoordeeld
Beoordeelde onderdelen | Conclusie | Expert score |
---|---|---|
Functionaliteiten | Geen standaard boekhoudprogramma, maar de functionaliteiten voor onkostenbeheer zijn goed | 4 van de 5 sterren |
Gebruiksgemak | Intuïtieve software met een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. Niet alle termen zijn vertaald naar het Nederlands | 4 van de 5 sterren |
Mobiele app | De mobiele app is enkel geschikt voor het beheren van kaarten en het toevoegen van bonnen | 3 van de 5 sterren |
Schaalbaarheid | De software is in staat mee te groeien met je onderneming | 5 van de 5 sterren |
Koppelingen | Weinig koppelingen met boekhoudsoftware en overige Nederlandse software apps | 3 van de 5 sterren |
Support | Goede en snelle live chat support, ook telefonische en e-mail ondersteuning is mogelijk (wel langere wachttijden) | 4 van de 5 sterren |
Prijs | Geen vaste prijzen en Moss bevindt zich in het duurdere prijssegment | 3 van de 5 sterren |
Expert score | Ruim voldoende | 3,7 |
Starten met Moss
Moss biedt helaas geen proefabonnement aan dat je online kunt aanvragen. Je kunt wel een gesprek inplannen met een van de medewerkers, waarbij je online kunt aangeven wanneer dit voor jou het beste uitkomt. Wil je echter zonder demo weten wat je allemaal met Moss kunt, lees dit dan in deze review.
Het is ook belangrijk om op te merken dat Moss zich niet typeert als een boekhoudprogramma, maar als software voor het beheren van de financiën. In het Engels ook wel een “spend management solution” genoemd. Je kunt dus niet de hele zakelijke administratie bijhouden via Moss, maar je komt veel functionaliteiten tegen die zich richten op het beheren van kosten en uitgaven. Het gaat dus echt om het automatiseren van financiële processen. Voor zowel de onderneming zelf, evenals werknemers en teams.
Het dashboard van Moss is overzichtelijk, en heeft een speelse doch zakelijke uitstraling. Omdat Moss een internationale onderneming is, heb je de keuze uit meerdere talen. Sinds 2021 is de onderneming dus ook actief in eigen land, waardoor je de keuze hebt uit de Engels, Duitse en de Nederlandstalige interface. Sommige termen zijn echter niet vertaald, maar de meeste spreken voor zich.
Moss maakt veel gebruik van pictogrammen, tabellen en afbeeldingen ter verduidelijking; om de cijfertjes op een visuele manier weer te geven. Qua terminologie is de software eveneens vrij eenvoudig opgezet, zoals de menu-items: insights, cards/kaarten, invoices/factuurbeheer, inbox, settings/instellingen, en meer. Ook kun je in het Help Center Nederlandstalige handleidingen vinden, inclusief screenshots en video’s met instructies.
Persoonlijk vind ik dat de software logisch in elkaar zit, al zijn de Engelse termen hier en daar wat duidelijker dan die van de Nederlandstalige interface. Het is duidelijk dat het software is voor het beheren van geldstromen, aangezien er geen standaard opties zijn zoals het indienen van de BTW-aangifte of het maken van een periodieke factuur. Via de optie “accounting/boekhouding” kun je jouw boekhoudsoftware koppelen (Exact, Twinfield, AFAS, Oracle Fusion, etc), maar hieronder vind je ook de mogelijkheid voor het beheren van leveranciers en bijbehorende leveranciersrekeningen. Iets dat ook kan worden gedaan vanuit je boekhoudsoftware, en vervolgens automatisch wordt gesynchroniseerd.
Functies Moss
De functies die aan bod komen verschillen behoorlijk met die van mijn boekhoudsoftware reviews, omdat Moss echt een totaal andere insteek hanteert. Om een duidelijk beeld te schetsen van de mogelijkheden, komen de meest gebruikte functionaliteiten aan bod en dit zijn:
- Betaalkaarten en bankkoppelingen
- Onkosten en bonnen
- Budgetten
- Debiteurenbeheer
- Rapportages en inzichten
Onder het kopje specifieke mogelijkheden komen de integraties aan bod, onder meer die met boekhoudsoftware.
Betaalkaarten en bankrekeningen koppelen
Moss is begonnen als creditcard leverancier en dit is nog steeds een van de belangrijkste onderdelen. Door middel van digitale en fysieke kaarten kun je als onderneming budgetten toewijzen en werknemers of teams zelf uitgaven laten doen, terwijl je altijd de controle behoudt. Om precies te zijn gaat het om MasterCard kaarten, inclusief real-time inzichten en integraties met de software. Het doel van Moss is zoveel mogelijk te automatiseren.
Je hebt de keuze uit credit en debit cards, en opwaarderen doe je via SEPA. Het saldo op credit cards wordt vrijwel direct bijgeschreven, maar voor debit cards kan dit langer duren (1 tot 2 werkdagen). Opwaarderen kan enkel vanaf een andere zakelijke bankrekening.
Je kunt zoveel kaarten gebruiken als nodig, denk aan virtuele aparte kaarten voor het betalen van abonnementen, evenals fysieke kaarten voor een specifiek project. Of maak kaarten aan voor werknemers en/of afdelingen, indien gewenst met eigen limieten. Deze limieten kun je via de Moss software instellen en hiervoor ga je naar “cards”. Na het selecteren van een kaart kun je de limiet per transactie instellen, evenals een totaal limiet zoals het budget voor een project of evenement.
De betaalkaarten van Moss kunnen verder worden onderverdeeld in verschillende soorten kaarten. De fysieke kaarten zijn in feite zakelijke credit- of debitcards. Met als nadeel dat je ze niet kunt gebruiken voor het opnemen van contant geld. De virtuele kaarten kunnen worden onderverdeeld in reguliere, abonnements- en eenmalige kaarten. De laatste kan dus maar één enkele keer worden gebruikt, binnen 24 uur. De abonnementskaarten kunnen ook worden gebruikt in samenwerking met Apple Pay en Google Wallet. Er zijn tevens andere mogelijkheden, zoals het bevriezen van een kaart of aangeven dat het koppelen betaalbewijs niet nodig is.
De rekeningen van Moss zijn automatisch gekoppeld aan de software, aangezien je deze ook via het platform aanvraagt en beheert. Hierin vind je ook de bankafschriften van de kaarten, onder de optie “Statements” en “Credit Card Invoicing”. Gelukkig is het ook mogelijk om een andere bankrekening te koppelen, wat je doet via de menu-optie “instellingen”.
Onkosten en bonnen
Alle onkosten worden inzichtelijk gemaakt door een overzicht van de transacties. Deze transacties kunnen worden gefilterd, maar er kan tevens op trefwoord worden gezocht. Het transactieoverzicht is naar mijn mening overzichtelijk, inclusief een vermelding van de persoon die de transactie heeft verricht. Dit laatste is vooral erg makkelijk als je te maken hebt met een groter team, waardoor je een duidelijk overzicht behoudt van de uitgaven per persoon of team. Uiteraard kan niet iedereen het totale overzicht bekijken en dit is enkel mogelijk bij een specifieke gebruikersrol. Deze rollen kun je instellen via: “instellingen”, “bedrijf” en “betaalprofielen beheren”.
Aan uitgaven (transacties) kunnen losse bonnen worden gekoppeld. Deze bonnen dienen als bewijslast en vervangen het fysieke exemplaar. Transacties en bonnen kunnen automatisch worden gekoppeld, met behulp van AI. Alle afbeeldingen van bonnen komen in je inbox van de software terecht. Als er meerdere bonnen in de inbox zitten, dan kun je gebruik maken van de “betaalbewijs/receipt Finder” om deze dus automatisch te koppelen aan een transactie. Houd er rekening mee dat dit een optie is die je eerst moet activeren, maar de add-on is echter wel beschikbaar voor alle pakketten. Je kunt deze activeren via “instellingen”, “bonnen” en “verbinden”. Dit komt omdat deze optie werkt in combinatie met je Gmail of Outlook inbox.
De “receipt finder” is helaas geen scan & herken, want alleen bepaalde leveranciers worden ondersteund. Hoewel er wel bedrijven tussen zitten die we in Nederland gebruiken (Bol, Ikea, Booking.com ,etc.), is deze lijst erg beperkt. Indien de bon dus niet kan worden gekoppeld dien je dit alsnog handmatig te doen, wat naar mijn mening erg jammer is voor een programma dat zich vooral richt op het automatiseren van betalingen. Iets wat je wel omzeilt door een bon direct te uploaden via de app.
De Moss app is dus erg handig als je ervoor kiest om kaarten te gebruiken voor het betalen van zakelijke onkosten. Zo kun je na een betaling met de app, bijvoorbeeld na het tanken, direct een foto maken van het tankbonnetje zodat deze automatisch wordt gekoppeld. Wat overigens ook mogelijk is per e-mail.
Budgetten
Een zeer belangrijk onderdeel van Moss is het werken met budgetten. Op deze manier kun je volgens Moss de controle beter houden over je uitgaven, wat voor ondernemers die te maken hebben met diverse projecten en budgetten zeker het geval is. In de software is duidelijk te zien, ook met visuele grafieken en tabellen, hoeveel van het budget is uitgegeven. Het is ook in één opslag duidelijk door wie en waaraan.
Het toevoegen van een nieuw budget is erg eenvoudig en doe je met de grote groene knop. Na het toevoegen van een nieuw budget kun je verschillende zaken ingeven, zoals de periode, het budget zelf, de budgethouder (een soort beheerder) en het toewijzen van regels. Een leuk extraatje is dat je budgetten ten allen tijde kunt wijzigen en ook met terugwerkende kracht kunt aanmaken.
Debiteurenbeheer
Naast het beheren van uitgaande betalingen, kun je met Moss gelukkig ook inkomende betalingen regelen. Ook voor deze optie kun je meerdere gebruikersrollen toekennen. Het is belangrijk om te weten dat Moss geen optie biedt voor het maken van facturen, waarvoor je de software dus dient te koppelen aan bijvoorbeeld Exact Online of Twinfield. Dit doe je via de software van de boekhoudsoftware en hiervoor heb je echt even de tijd nodig. Gelukkig biedt Moss voor deze integraties wel een Nederlandstalige handleiding aan.
Na het integreren behoud je in Moss het financiële overzicht, terwijl je factureert vanuit je boekhoudprogramma. Alle gegevens worden in real-time gesynchroniseerd, zodat je het overzicht behoudt. Moss is dus echt software voor het beheren van uitgaven, evenals het bieden van een financieel overzicht. Waarmee ik meteen bij het volgende hoofdstuk ben aangekomen.
Rapportages en inzichten
Moss werkt op basis van workflows, voor het krijgen van inzicht in de financiën. Een manier om dit te doen is op basis van (betaal)verzoeken, waarbij je zelf bepaalt wanneer deze automatisch of handmatig worden goedgekeurd. Daarnaast kun je alerts instellen, zodat je van specifieke verzoeken op de hoogte wordt gesteld. Ook dit doe je door middel van goedkeuringsworkflows, waarbij facturen worden gekoppeld aan aankoopverzoeken die automatisch kunnen worden goedgekeurd. Indien het bedrag van de inkoopfactuur echter te hoog is, dien je dit handmatig te doen. Onder “all purchase requests / alle aankoopverzoeken” vind je dus een totaalplaatje. Je kunt hierop filters toepassen, waaronder een periode of een bepaalde status.
Onder “insights” vind je een overzicht van alle gekoppelde bankrekeningen. Helaas bevindt deze optie zich op het moment van schrijven nog wel in de beta fase. Hopelijk komen hier nog meer overzichten bij, aangezien dit naar mijn mening veel zou toevoegen en deze optie nu nog vrij beperkt is.
De mobiele app
Naast de desktop versie kun je Moss ook gebruiken via smartphones. De uitstraling van de app komt overeen met de webversie en heeft tevens een lichte uitstraling. De app is echter niet voorzien van alle functionaliteiten en is vooral handig voor het gebruik van de virtuele kaarten, die je via de app ook kunt bewerken of blokkeren. Je kunt via de app ook meteen een bonnetje of inkoopfactuur uploaden.
De Moss app is beschikbaar voor meerdere gebruikersrollen en te downloaden voor zowel iOS als Android apparaten, en de app is compatible met Google Pay en Apple Pay. Ook een integratie met de Apple en iPhone watch is mogelijk, evenals het selecteren van een standaard kaart (indien je er meerdere hebt). Houd er rekening mee dat MasterCard betalingen wereldwijd worden geaccepteerd, maar dat dit voor bijvoorbeeld Apple Pay betalingen veel beperkter is, waaronder in Nederland, Duitsland en Oostenrijk.
Gebruiksgemak en ervaringen van overige gebruikers
De interface van Moss werkt naar mijn mening prettig, al zijn er zeker dingen die beter kunnen. De pluspunten zijn het design en het gebruik van grafieken, kleuren en andere visuele kenmerken zodat je snel weet waar je een specifieke optie vindt. De functies die erg logisch in elkaar zitten zijn het toekennen van de betaalkaarten en het werken met budgetten. Er is duidelijk veel tijd en aandacht besteed om dit ook voor nieuwe gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken. Wat tegenvalt zijn de integraties met externe software, want die zijn helaas behoorlijk omslachtig. Hier en daar is de interface nog niet geheel naar het Nederlands vertaald, maar in sommige gevallen zijn de Engelse termen gelukkig duidelijker. De kennisbank is niet heel groot, maar de belangrijkste functies worden op een beknopte manier uitgelegd, inclusief visuele ondersteuning.
Natuurlijk heb ik ook gekeken naar de meningen van andere gebruikers, waarbij er ook veel gebruikerservaringen zijn van klanten uit Duitsland en verder. De eindscore van al deze gebruikers is 3,7 van de 5 sterren op Google Reviews, en 4,1 van de 5 sterren op het onafhankelijke Trustpilot platform. Vooral op dit laatste platform zijn weinig Nederlandse reviews te vinden. Als pluspunten komt de gebruiksvriendelijkheid van het platform naar voren en dingen als “als ondernemer vind ik het fijn dat er geen ontbrekende documenten meer zijn” en “de beste bedrijfssoftware voor creditcard- en onkostenbeheer”. Maar er zijn ook minder tevreden gebruikers, met uitspraken als “helaas werken de kaarten al 3 weken helemaal niet” en “wordt uw inbox gespamd”. Waarbij wordt gedoeld op de vasthoudende verkoopstrategieën. De meeste nadelen die worden genoemd zijn aan deze laatste opmerking gerelateerd.
Persoonlijke ervaring met de klantenservice
Naast contact opnemen met de klantenservice kun je informatie over de meest gebruikte opties vinden in het Help Center. Je vindt deze optie, een beetje verborgen, onderaan de website van Moss. Hier kun je veel info vinden in de Nederlandse taal, inclusief video tutorials en screenshots. De laatste zijn wel vaak van de Engelstalige interface, maar meestal is dit toch goed te volgen. Mocht je ergens toch niet uitkomen, dan kun je contact opnemen met de klantenservice,
Voor software die niet werkt met vaste pakketten, ontbreekt het naar mijn mening wel aan bepaalde contactmogelijkheden. Gelukkig is er wel een live chat, waarbij je eerst een paar vragen moet beantwoorden via de chat-bot. Mijn ervaring is dat je meestal maar een minuutje hoeft te wachten, en de geboden service is professioneel en goed. Het is wel duidelijk dat de medewerker meerdere chats tegelijkertijd beheert. Telefonisch en per mail contact opnemen kan ook, maar je dient er rekening mee te houden dat alle ondersteuning voor een achttal landen is. Een antwoord per mail laat meestal minimaal 2 werkdagen op zich wachten. Gelukkig is het wel mogelijk om vragen in de Nederlandse taal te stellen.
Complete functielijst
Moss biedt meerdere opties aan, waarbij je kunt kiezen voor een gepersonaliseerde samenstelling. Hieronder de meest gebruikte functies:
- Betaalkaarten en uitgaven beheren
- Budgetten instellen
- Declaraties, onkosten goedkeuren
- Bonnenbeheer
- Crediteurenbeheer, inclusief maandafsluiting
- Workflows, waaronder goedkeuringsworkflows
- Moss app (iOS en Android)
Is Moss veilig online te gebruiken?
Onderaan de site van Moss is een pagina te vinden over de veiligheid van de software. Iets dat essentieel is voor software die omgaat met persoonlijke en financiële gegevens. Op deze pagina vind je informatie over de privacy van gegevens en AVG, waarvoor ze controles laten uitvoeren door Ubiscore (een onafhankelijke organisatie). Ook hebben ze meerdere certificaten, en zijn ze “GoBD-certifides”. De specificaties voor de beveiliging van gegevens zijn te vinden in hun whitepaper. Dit zeer uitgebreide PDF-bestand laat duidelijk zien welke beveiligingsmaatregelen Moss neemt, van fysieke beveiliging tot netwerkbeveiliging en encryptie protocollen. Moss is zeer duidelijk en transparant in de maatregelen die ze nemen, en is zeker een veilige onderneming te noemen.
Modules en kosten
Moss hanteert geen vaste kosten voor hun software en biedt tevens geen gratis online proefperiode aan. Je kunt de software wel gratis testen door het aanvragen van een persoonlijke demo. Tarieven kun je online aanvragen, waarna je persoonlijk advies krijgt van een medewerker via een online (telefonische) afspraak. Hieronder de beschikbare modules, waarmee je jouw software oplossing zelf kunt samenstellen:
Pakket | Module | Omschrijving |
---|---|---|
Moss platform | Basismodule, altijd inbegrepen | Financiële koppelingen, app en klantenservice |
Betaalkaarten | Uitgavenmodule, altijd inbegrepen | Onbeperkt aantal kaarten en automatische bonnenverwerking |
Declaraties | Uitgavenmodule, optioneel | Goedkeuringen, onkosten en kilometers, en voorschotten |
Crediteurenbeheer | Uitgavenmodule, optioneel | Gepersonaliseerd goedkeuringsproces |
Geavanceerde controlling | Add-on | Bugetten, insights, vervangende goedkeurder, en geavanceerde goedkeuringsflows |
Geavanceerde boekhoudkundige | Add-on | AI-automatisering, verplichte velden, project tracking |
Procurement | Add-on | Aankoopverzoeken beheren en real-time budgetten |
ERP | Add-on | Koppelingen met ERP-software |
Specifieke mogelijkheden
Een manier om optimaal gebruik te maken van Moss, is door de software te koppelen aan een boekhoudprogramma, CRM-systeem of ERP software. Een overzicht van de opties vind je op de site van Moss, waar staat aangegeven dat je onder andere AFAS, Exact Online, Exact Globe, Twinfield, Oracle Fusion, Quickbooks Online en Sage50 kunt koppelen. Het is dus duidelijk dat Moss zich met name richt op grotere ondernemingen en niet zo zeer op ZZP’ers. In het Help Center zijn meerdere handleidingen te vinden voor het koppelen zelf.
Er zijn nog een aantal andere mogelijkheden qua integraties met externe apps, maar dit zijn vooral internationale software-oplossingen en niet zo zeer apps die zich richten op de Nederlandse markt.
Conclusie
Moss is geen oplossing voor het digitaliseren van je gehele boekhouding, maar wel voor het beheren van uitgaven. Inclusief handige extra’s, zoals het onbeperkte aantal betaalkaarten die je zowel fysiek als virtueel kunt gebruiken. De software richt zich op MKB-bedrijven en grotere ondernemingen die werken met budgetten, projecten en werknemers. Oftewel, ondernemers die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijke oplossing voor het beheren van eigen (zakelijke) onkosten, en die van werknemers en/of teams.
De software is te koppelen met een aantal Nederlandse ERP en CRM systemen, waar er in de toekomst hopelijk nog een aantal bijkomen. Aangezien de opties momenteel erg beperkt zijn. Een ander nadeel is het feit dat de tarieven enkel op aanvraag zijn, maar dankzij de modules bepaal je wel welke functionaliteiten je wel of juist niet nodig hebt. De support van Moss is goed, met name als je kiest voor de live chat.
Expert score
Prijs / kwaliteit | 3,5 |
Slimme functies | 3,5 |
Gebruiksgemak | 3,5 |
Vergelijking alternatieven
Met name als je een kleinere ondernemer bent. Of als je op zoek bent naar een enkele oplossing voor zowel het beheren van je boekhouding en de bijbehorende onkosten, zijn er een aantal alternatieven die wellicht beter passen bij jouw onderneming.
MoneyMonk
MoneyMonk is een aanbieder van boekhoud en facturatie software die vrijwel op alle vlakken uitstekend scoort. De software lijkt qua look & feel op die van Moss, met een al even modern design. In tegenstelling tot Moss is MoneyMonk wel online uit te proberen, via een gratis proefabonnement van een maand. Een van de pluspunten voor het beheren van onkosten, is de scan & herken functie met een zeer hoge herkenningsgraad. Handig voor het verwerken van losse bonnen en inkoopfacturen in je administratie.
MoneyMonk werkt met een ander prijsmodel dan Moss, waarbij je betaalt op basis van de omzet van je onderneming. Daardoor kun je ook als starter gebruikmaken van de software (vanaf €7.50 per maand), maar is deze wel in staat mee te groeien met je onderneming. Net als Moss biedt ook MoneyMonk handige video tutorials aan om met de software te leren werken.
Pluspunten MoneyMonk
-
Zeer betaalbare boekhoudsoftware, ook voor kleine ondernemers en starters. Je betaalt op basis van de omzet van je bedrijf en de pakketten starten al vanaf €7,50, inclusief gratis opstartservice
-
MoneyMonk biedt een zeer groot aantal bankkoppelingen aan, ook met minder bekende Nederlandse banken. Bovendien is deze koppeling gratis en indien gewenst kun je meerdere rekeningen koppelen
-
Het is mogelijk om via de interface hulpvideo’s te bekijken, terwijl je verder werkt in de software. Hierdoor kun je meedoen met de video. Deze “echte” tutorials zijn van goede kwaliteit en de uitleg wordt gegeven door een van de MoneyMonk teamleden
-
Zeer goede OCR software met een hoge herkenningsgraad, die op een innovatieve manier wordt ingezet
-
Er zijn veel extra hulpmiddelen, die ervoor zorgen dat je ook zonder boekhoudkundige kennis met de software overweg kunt. MoneyMonk heeft een goede balans gevonden in het duidelijk overbrengen van informatie, zonder de mogelijkheden te beperken
-
Zeer uitgebreid helpcentrum en veel contactmogelijkheden met de klantenservice. Naast bellen en mailen, is het zelfs mogelijk om je scherm te delen
Minpunten MoneyMonk
-
De software is echt gericht op ZZP’ers en daardoor minder geschikt voor het MKB
-
Er is geen publieke API beschikbaar, en koppelingen met externe software zoals webshops zijn niet mogelijk
-
Klanten kunnen offertes niet digitaal goedkeuren
-
De mobiele app beschikt niet over alle functies. Daarnaast is de app een stuk minder innovatief en geautomatiseerd dan de online/browser interface
BUNNI
Bunni is eveneens een moderne onderneming, met software die erg prettig oogt. Deze maker richt zich vooral op kleinere ondernemingen, in tegenstelling tot de software van Moss. Bunni is net als MoneyMonk een totaaloplossing voor het digitaliseren van de boekhouding, waarbij je een groot aantal Nederlandse zakelijke banken kunt koppelen. De software is behoorlijk compleet, inclusief een ritten- en urenregistratie.
Natuurlijk heeft ieder programma voor- en nadelen en dat geldt ook voor Bunni. Zo zijn er weinig koppelingen mogelijk met externe apps en kun je de IB-aangifte niet indienen via de software. Een groot pluspunt is het feit dat je wel gratis extra gebruikers kunt toevoegen, bijvoorbeeld voor je boekhouder. Bunni is erg betaalbaar, maar biedt maar een enkel pakket aan. Dit pakket kost je echter maar een tientje per maand.
Pluspunten Bunni
-
Zeer voordelig geprijsd, zonder verborgen of extra kosten.
-
Zeer groot aantal bankkoppelingen mogelijk. Niet alleen met Nederlandse banken, maar ook met buitenlandse banken en andere soorten betaalmethodes zoals e-wallets. Je kunt één of meerdere koppelingen maken, zonder extra kosten.
-
Betaalverzoeken versturen mogelijk, dankzij een koppeling met Mollie.
-
Je kunt werken met projecten, en het programma beschikt over een ingebouwde uren- en rittenregistratie.
-
Gratis extra gebruikers toevoegen.
-
Zeer snelle klantenservice via de live chat.
Minpunten Bunni
-
De software is niet geschikt voor MKB-bedrijven.
-
Geen scan & herken. (De makers geven wel aan dat ze aan deze functie werken.)
-
Het is enkel mogelijk om de BTW-aangifte per kwartaal te laten uitrekenen. De software is dus niet geschikt voor ondernemers die maandelijks of jaarlijks BTW moeten afdragen. De BTW kan ook niet worden betaald vanuit de software (geen directe link met de Nederlandse Belastingdienst).
-
Geen externe koppelingen mogelijk, buiten die met de bank en Mollie. Zelf een Api Key aanmaken is wel mogelijk.
-
Geen IB-aangifte mogelijk.
Visma eAccounting
Tenslotte een derde alternatief dat zowel geschikt is voor ZZP’ers als MKB-bedrijven. De software zelf is zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk, ten minste de webversie. De app is echter wat minder gebruiksvriendelijk en beperkt. Als je graag werkt vanaf een laptop of PC biedt visma eAccounting heel wat voordelen, waaronder het gratis abonnement van 12 maanden voor starters.
De opties voor het factureren zijn enorm uitgebreid, iets waar het bij Moss natuurlijk aan ontbreekt. De software van Visma eAccounting biedt ook veel overzicht in de financiële stand van zaken, mede dankzij de automatische bankkoppeling. Check wel van te voren of jouw zakelijke rekening te koppelen is, want de software beschikt over een beperkt aantal opties. Dit gezegd hebbende kun je vrijwel voor alles met Visma eAccounting uit de voeten, inclusief het indienen van de BTW-aangifte en de mogelijkheid om kassasystemen te koppelen.
Pluspunten Visma
-
Uitgebreide facturatie en boekhoud software die geschikt is voor verschillende soorten ondernemers, inclusief bedrijven die te maken hebben met orders.
-
Facturatie software is ook apart af te nemen en de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid.
-
Gebruiksvriendelijk dashboard met veel informatie, dat op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd.
-
Het indienen van de BTW aangifte is mogelijk vanuit de software, dankzij een link met de Nederlandse Belastingdienst.
-
Uitgebreide help-sectie, inclusief video tutorials.
-
Een geïntegreerde Kamer van Koophandel koppeling.
-
Korting bij een jaarabonnement. En startende ondernemers ontvangen het boekhoudpakket een jaar lang gratis, evenals studenten.
Minpunten Visma
-
Het toevoegen van een extra administratie is niet mogelijk.
-
De IB-aangifte kan niet via de software worden ingediend.
-
De scan & herken mogelijkheden zijn erg beperkt. Voor het uploaden van bonnen via een smartphone dien je twee apps te installeren.
-
De Visma eAccounting app sluit niet aan op de look & feel van de software via je webbrowser. Ook zijn niet alle functies mogelijk via de app.
-
Het is niet mogelijk om uren en ritten te registreren.
-
Beperkt aantal bankkoppelingen
-
Ouderwetse methode voor het maken van rapporten.
-
Een maandabonnement is niet mogelijk.
Veelgestelde vragen
Moss hanteert geen vaste prijzen, maar je dient een aanvraag in te dienen en hierbij aan te geven welke modules en add-ons je wil afnemen. Tijdens een persoonlijk gesprek worden de opties besproken en ontvang je de tarieven voor jouw gepersonaliseerde pakket.
Nee, Moss is niet zozeer een boekhoudprogramma te noemen. De software is gespecialiseerd in het beheren van onkosten, wat je doet door middel van kaarten (credit- en debitcards), budgetten en goedkeuringsworkflows. In deze review lees je precies wat Moss voor jouw onderneming kan betekenen.
Ja, sinds kort is de software van Moss ook Nederlandstalig, al zijn sommige termen (nog) niet vertaald in het Engels. De opties voor het gebruiken van credit- en debitcards van Moss (MasterCard) worden ook in Nederland geaccepteerd.
Ja, Moss richt zich voornamelijk op bedrijven met werknemers. Ze hebben als doel de onkostendeclaraties en het werken met budgetten makkelijker te maken, door het automatiseren van processen. Ook bieden ze een aantal koppelingen aan met boekhoudsoftware en ERP-systemen, waarover je meer leest in deze review.
Persoonlijk heb ik goede ervaringen met de klantenservice van Moss, met name via de live chat wordt je snel en kundig geholpen. De ondersteuning per mail is eveneens goed, maar hierbij laat een antwoord langer op zich wachten. Tenslotte kun je ook telefonisch contact opnemen, maar de live chat is en blijft het snelst.
Op zich kun je Moss als ZZP’er gebruiken, maar dit is naar mijn mening enkel interessant als je streeft naar het schalen van je onderneming. De oplossing bevindt zich in het duurdere prijssegment en de functionaliteiten zijn toegespitst op bedrijven met meerdere werknemers. Op zelfboekhouden.com vind je echter goede alternatieven voor ZZP’ers en starters, inclusief gratis opties.
Moss is niet gratis, maar je kunt wel een gratis demo en adviesgesprek aanvragen, zonder verdere verplichtingen.
Nee, Moss is een oplossing voor het beheren van onkosten. Als je op zoek bent naar facturatie software verwijs ik je naar mijn overige reviews.
Moss is een specifieke oplossing voor het beheren van onkosten, met zeer handige opties zoals het werken op basis van budgetten en het beheren van meerdere betaalkaarten. In deze Moss review lees je alles wat je moet weten, inclusief eerlijke plus- en minpunten.
Ja, de (debit- en) creditcards van Moss zijn echte kaarten, waarbij transacties worden verwerkt door MasterCard. De kaarten zijn te gebruiken voor online en kaartbetalingen, maar het is niet mogelijk om contant geld op te nemen. De kaarten worden net als andere MasterCards wereldwijd geaccepteerd.
Gerelateerde artikelen
Exact Online Review | Ervaringen en Kosten
De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.
AFAS SB+ Review | Functies, Kosten en Ervaringen
Is het AFAS SB+ boekhoudprogramma beter dan Exact of Twinfield? Wat kun je met AFAS SB+ allemaal doen? Ik leg het je uit.
Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest
Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.