De term vreemd vermogen kom je bij de boekhouding altijd tegen. Dit kopje staat namelijk op de balans onder passiva en geeft alle schulden van een bedrijf aan. Ook jouw bedrijf heeft ongetwijfeld vreemd vermogen in de vorm van een lening. Echter wordt het bij de boekhouding nog net iets lastiger gemaakt. Je hebt namelijk zowel een kort als een lang vreemd vermogen staan. Onder beide categorieën wordt weer een andere schuld opgenomen. Als ondernemer moet je hier dus wel alert op zijn, zodat de boekhouding altijd blijft kloppen.
Het vreemd vermogen in categorieën
Het vreemd vermogen wordt dus opgesplitst in twee verschillende categorieën. Het kort vreemd vermogen zijn de schulden waarbij de looptijd minder dan een jaar is. Dit houdt in dat er binnen een jaar aan de betalingsverplichtingen moet worden voldaan. Hier vallen verschillende onderdelen onder. Denk daarbij aan de te betalen belastingen, crediteuren en rood staan bij de bank. Wanneer je aan deze betalingsverplichtingen hebt voldaan, gaan deze schulden dus ook weer van de balans. Bij de boekhouding is voornamelijk dit onderdeel dus voortdurend in beweging en kunnen de crediteuren naar de debiteuren verplaatst worden.
Posten voortdurend in beweging
Het lang vreemd vermogen is de schuld van langer dan een jaar. Deze schulden zullen dus voor een langere tijd op de balans blijven staan, maar kunnen wel ieder jaar andere bedragen onderhouden. Je kunt hierbij denken aan een lening bij de bank, een hypotheek of een onderhandse lening. Hier valt dus niet jouw eigen vermogen onder. Wel staat deze ook op de balans en moet het totaal van alle schulden gelijk zijn aan de debetzijde. Doordat deze bedragen altijd in beweging zijn, is het goed om de balans gedurende het jaar goed bij te houden en de belastingaangifte goed uit te kunnen voeren.
Bekijk ook onderstaande artikel om vreemd vermogen in je administratie te verwerken met een voorbeeld boekhouding.
Voorbeeld boekhouding gebruiken