Wat is een activastaat?

Een activastaat is in feite de activa die in de jaarrekening worden vermeld. Deze activa zijn alle bezittingen van het bedrijf die van waarde zijn om het bedrijf in leven te houden. Het complete overzicht wordt daarom de activastaat genoemd. Onderdelen die je in dit overzicht terug kunt vinden zijn: de aanschafwaarde, de waarde aan het begin van het boekjaar, de waarde aan het einde van het boekjaar en de afschrijvingen van het vermelde jaar. Het volledige overzicht geeft daarom altijd een beter inzicht in de activatransacties van een bedrijf binnen een bepaald boekjaar en is daarbij onderverdeeld in verschillende groepen. Lees verder hoe je een activastaat kunt inzetten.

Hoe kan ik je helpen met de activastaat?

Benieuwd hoe een activastaat eruit ziet? Download dan hieronder een voorbeeld van een activastaat. Met een activastaat worden al je investeringen bijgehouden en de afschrijvingen berekend.

Online boekhoudprogramma’s met een gratis activastaat

 

Activastaat: Een compleet verslag

De activastaat is dus een overzicht van alle activa tijdens een bepaald boekjaar. Het complete verslag wordt onderverdeeld in meerdere activumgroepen, zoals de Vlottende en Vaste Activa. Je bepaalt hierbij zelf of deze inclusief of exclusief details in. De verschillende groeperingen kunnen daarom ook weer onderverdeeld worden in andere groepen. Zo kun je bij de Vaste Activa een onderscheid vinden in immateriële en materiële activa. Hierin worden de voorraden niet meegenomen. Door deze onder elkaar te zetten, weet je de begin- en eindwaarde van het bedrijf in het boekjaar.

De financiële status van het bedrijf

Het opstellen van een activastaat moet nauwkeurig gebeuren. Het is daarom goed om aan het einde van het boekjaar vast te stellen wat het vermogen van het bedrijf is en van hieruit verder te rekenen. Vergeet daarbij niet om de Vlottende Activa mee te nemen. Deze activa bestaan onder andere uit de voorraad, welke op een later moment in geld omgezet wordt. Uiteindelijk krijg je een helder overzicht van de financiële status waarin het bedrijf verkeert en is jouw balans klaar om naar de belasting gestuurd te worden. Dit verslag gedurende het jaar bijhouden zorgt ervoor dat alle waarden kloppen.

Voorbeeld activastaat

Bekijk hier een voorbeeld van een activastaat.

activastaat

Gerelateerde artikelen

Veel gestelde vragen

Wat is afschrijven in de boekhouding?

Wanneer je een zakelijke aanschaf doet van meer € 450 exclusief BTW en het langer als een jaar meegaat mag je dit niet in 1 jaar als bedrijfskosten opvoeren. Deze investering in bijvoorbeeld een computer of een bedrijfsauto wordt afgeschreven in een aantal jaren. Voor een auto geldt dat deze in 5 jaar moet worden afgeschreven. Dus 20% per jaar.

Met een boekhoudprogramma wordt dit geheel automatisch verwerkt in de boekhouding van je bedrijf. In e-Boekhouden.nl kun je eenvoudig een activastaat opzetten. Je start nu de eerste 15 maanden gratis. Probeer het zelf!

Hoe werkt de afschrijving in de boekhouding van je bedrijf?

Standaard worden investeringen lineair afgeschreven. Dit betekent dat we over een periode van, bijvoorbeeld vijf jaar, een gelijke afschrijving kiezen. Deze vijf jaar omvat het verschil tussen de aankoopwaarde en restwaarde. Hierbij mag het afschrijvingspercentage nooit hoger zijn dan een vijfde deel, oftewel 20%. Je zult dus voor de afschrijving van de auto de restwaarde moeten berekenen.

Ook dient er rekening in de boekhouding te worden gehouden met de maand waarin jij de investering in je bezit gekregen hebt. Het aantal resterende maanden mag worden gebruikt voor de afschrijving, niet de maanden dat de auto nog niet in jouw bezit was.

Voor een goede verwerking van de afschrijving in de boekhouding van je bedrijf is het aan te raden gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Met e-Boekhouden.nl start je de eerste 15 maanden helemaal gratis. Maak hier jouw gratis account aan!

Zijn er gratis boekhoudpakketten om de afschrijving te berekenen?

Er zijn diverse gratis boekhoudpakketten beschikbaar waarmee eenvoudig de afschrijving in je boekhouding kan worden verwerkt. Hiermee is de afschrijving automatisch op de juiste manier geregeld en heb je er geen omkijken meer naar.

Start nu 15 maanden gratis met e-Boekhouden.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zelf je activastaat maken?