Een goede boekhouding is onmisbaar voor een bedrijf. Dit zorgt voor een overzichtelijke administratie, waardoor je nooit voor financiële verrassingen komt te staan. Niemand wil immers plotseling geconfronteerd worden met een hoge rekening of boete. Misschien heb je een vaag idee van wat boekhouding inhoudt. Het is echter belangrijk om er veel van af te weten, helemaal wanneer je een eigen onderneming hebt. In dit artikel leer je van alles over het fenomeen boekhouding. Deze kennis komt altijd goed van pas!
Wat is een boekhouding?
Simpel gezegd betreft de ‘boekhouding’ de procedure van het vastleggen en bijhouden van de financiële transacties van een bedrijf, organisatie of instelling. Dit houdt in dat alle economische aankopen, zoals aankopen, verkopen en facturen, op een systematische en ordelijke manier worden vastgelegd. Dit zorgt er voor dat alle financiële transacties correct zijn vastgelegd.
Waarom is een goede boekhouding zeer belangrijk voor een bedrijf?
Een onderneming kan niet functioneren zonder een goede boekhouding. De specialist die deze taak op zich neemt zorgt voor een nauwkeurige controle van de financiën en stelt vast op welke punten eventueel verbeteringen mogelijk zijn. Zo zie je in de financiële administratie meteen waar winst- en verlies op is gemaakt. Vaak volgt na het bekijken van de cijfers een evaluatie, waarna er mogelijk veranderingen worden doorgevoerd.
Nauwkeurige boekhouding voorkomt onvolledige administratie
Een nauwkeurige boekhouding is essentieel om weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen. En een bedrijf met een goede administratie voldoet aan alle belastingwetten en -voorschriften. Heb je een eigen onderneming? Probeer dan onnauwkeurige of onvolledige administratie te voorkomen. Dit kan leiden tot financiële fouten en juridische en financiële problemen.
Hoe verloopt de boekhoudprocedure?
Boekhouden begint meestal met het vastleggen van transacties in een financieel overzicht. Alle boekingen in een boekjaar worden vastgelegd in een dagboek, beter bekend als het ‘journaal’. Je kunt dit zien als een chronologisch verslag van alle financiële transacties. Het vormt dan ook de basis voor alle andere boekhoudkundige gegevens. Elke transactie wordt vastgelegd in het journaal, inclusief de datum, de beschrijving en het bedrag van de transactie.
De rol van het grootboek
Wanneer transacties eenmaal in het journaal zijn vastgelegd, worden ze op de juiste rekening in het grootboek geboekt. Dit is een verzameling rekeningen die gebruikt worden om financiële informatie te registreren, zoals inkomsten, uitgaven, activa en passiva. Elke rekening in het grootboek wordt gebruikt om een bepaald type financiële informatie bij te houden. En de boekingen in het journaal worden gebruikt om de saldi op deze rekeningen bij te werken.
Opstellen van financiële overzichten
Nadat transacties in het journaal zijn geregistreerd en in het grootboek zijn geboekt, worden ze gebruikt om financiële overzichten op te stellen. Het komt vaak voor dat externe partijen vragen om de jaarrekening, zodat een overzicht hebben van de financiële prestaties van een bedrijf. Dit kunnen zowel investeerders als schuldeisers zijn. Veelgevraagde financiële overzichten zijn de balans, de resultatenrekening en het kasstroomoverzicht.
Controles van bankafschriften
Controles maken ook deel uit van de boekhouding. Zo worden transacties in de boekhouding soms vergeleken met de transacties op het bankafschrift. Op die manier is men er zeker van dat alle transacties correct zijn geregistreerd en dat er geen sprake is van eventuele discrepanties.
De komst van online boekhoudsystemen
Boekhouden is een continu proces dat regelmatig aandacht en bijwerking vereist. Financiële overzichten moeten regelmatig worden opgesteld. En natuurlijk moet boekhouder elke transactie op correcte wijze vastleggen. Kortom: een grote verantwoordelijkheid. Maar gelukkig krijgt deze specialist tegenwoordig hulp van een systeem dat ervoor zorgt dat de boekhouding nauwkeurig en actueel is. De vele technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben ook invloed gehad op de boekhouding. Zo wenden veel bedrijven zich tegenwoordig tot digitale boekhoudsystemen om hun financiële administratie te beheren. Deze zijn speciaal ontworpen om veel taken van de boekhouding te automatiseren, zoals het vastleggen van transacties en het creëren van financiële overzichten. Bovendien is het gebruik van digitale systemen een efficiënte en veilige manier om financiële informatie op te slaan en te raadplegen. Populaire online boekhoudprogramma’s zijn bijvoorbeeld:
- Moneybird
- Myfinance
- e-Boekhouden.nl
- Silvasoft
- Gravita
- AFAS
Conclusie: Bezuinig nooit op de boekhouding
We kunnen concluderen dat boekhouding een essentieel onderdeel is van elk bedrijf. En dat je er zeker niet om moet bezuinigen. Dankzij dit onderdeel is het mogelijk om de financiële prestaties nauwkeurig te volgen. Zo ontdek je veel sneller de verbeterpunten van jouw onderneming. Tevens maakt een nauwkeurige boekhouding het een stuk eenvoudiger om te voldoen aan de ingewikkelde belastingregels die Nederland kent. Kortom: kies altijd een professionele boekhouder of accountant om de financiële administratie bij te houden. Deze specialist hebben de kennis en vaardigheden om naleving van de regels te garanderen en fouten te voorkomen. En ze geven graag uitgebreide adviezen en financiële inzichten die helpen om jouw bedrijf te laten groeien.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar