Wat is een BTW nummer?

Het btw nummer komt voor in de gehele Europese Unie. Bij deze vorm van belasting hoort een uniek identificatienummer. Zoals je misschien wel kunt raden kennen we dit als het ‘btw nummer’. Wat is het precies en waarom is het ingesteld binnen de EU? Wij zochten het voor je uit.

Wat is het btw nummer?

Bedrijven binnen de Europese Unie die geregistreerd zijn om btw te betalen krijgen een uniek nummer. Dit zogeheten ‘btw nummer’ is bedacht om een onderneming te identificeren. Ook is een bedrijf verplicht om het nummer te gebruiken bij het doen van zakelijke aankopen. En het btw nummer dient op elke factuur vermeld te staan die een bedrijf aan klanten verstuurt.

Hoe ziet een btw nummer er uit?

Direct na het aanmelden bij de Kamer van Koophandel (of een soortgelijke Europese instelling) rijgt een bedrijf een uniek nummer toegewezen door de Belastingdienst van het land waarin het is gevestigd. Dit nummer bestaat meestal uit een combinatie van letters en cijfers. Een bedrijf is er meteen aan te herkennen, wat een groot voordeel is voor de Belastingdienst.  Wel verschilt de structuur van het nummer per land. Bij deze een klein overzicht:

Naam van het landAfkorting van het landStructuur btw nummer
NederlandNL999999999B99
OostenrijkATU99999999
LuxemburgLU99999999
MaltaMT99999999
RoemeniëRO9999999999

Waarom is het btw nummer ingesteld voor de hele EU?

Het btw nummer bestaat natuurlijk niet zomaar. Het is jaren geleden ingesteld om het voor diensten gemakkelijker te maken zich aan de regels en richtlijnen rondom de btw aangifte te houden. Na de registratie bij de KVK zijn bedrijven verplicht om btw in rekening te brengen op de producten en diensten die het verkoopt. Een ander woord voor dit fenomeen is ‘omzetbelasting’. Het standaard btw percentage is 21 procent, maar een lager tarief van 9 procent en een 0 procent tarief bestaat ook. Hoe dan zijn de Belastingdienst en andere controlerende instanties om door middel van btw nummers transacties in de gaten te houden.

wat is een btw nummer

Belastingfraude voorkomen

Een ander belangrijk doel van een btw nummer die we graag willen benoemen is dat het belastingfraude zoveel mogelijk voorkomt. Door unieke nummers toe te kennen aan bedrijven zijn belastingdiensten binnen de EU in staat om de stroom van producten en diensten binnen het continent beter te volgen. Ook controleren ze meteen of bedrijven het juiste bedrag aan btw betalen.

Hou een goede administratie bij

Heb je een bedrijf die voor de btw is geregistreerd? Dan is het belangrijk om een goede administratie bij te houden. Voor wie te weinig tijd/kennis heeft is er altijd wel een boekhouder beschikbaar die deze taak op zich wil nemen. De administratiemoet gegevens bevatten over alle transacties waarover btw in rekening is gebracht of betaald. En natuurlijk moet je het btw nummer van het bedrijf altijd op de factuur zetten.

Beter overzicht en meer controle

Het nauwkeurig bijhouden van de administratie brengt twee voordelen met zich mee. Ten eerste heb je een beter overzicht van de financiële situatie van jouw bedrijf. En tweede kan de Belastingdienst sneller controleren of jouw onderneming zich aan de btw regels houdt.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?